01/25/16

Βόμβα για τα έως σήμερα λεγόμενα περί υπερχρέωσης της χώρας αποτελί το ντοκουμέντο που παρουσιάζει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Τσοβόλας.


Ο πρώην υπουργός οικονομικών παραθέτει στοιχεία από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι το " άλμα " στα χρέη του κράτους έγινε επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη παρά τον "μύθο" ότι οι παροχές μέχρι το 1989 εκτίναξαν το χρέος.

Δείτε τι γράφει ο Δημήτρης Τσοβόλας

Πιο κάτω παραθέτω τον πίνακα 6.1 με τίτλο “Σύνθεση Χρέους Κεντρικής Διοίκησης (ποσά σε δισεκ. δρχ)” των ετών από 1987 έως και 1997. Είναι απολογιστικά (οριστικά στοιχεία). Ο πίνακας αυτός της εξέλιξης του χρέους περιλαμβάνεται στην Εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού έτους 1998 (Κυβέρνηση του κ. Σημίτη), (σελίδα 180) η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή και έγινε νόμος του Κράτους:


Από τον πίνακα αυτό προκύπτει χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι είναι αναληθές και σκόπιμο, αυτό που επί εικοσιπέντε και πλέον χρόνια υποστήριζε η Ν.Δ. και το δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι υπερχρεώθηκε η χώρα μας το 1989, λόγω της κοινωνικής πολιτικής και άλλων παροχών που δόθηκαν στον Ελληνικό λαό την περίοδο 1981-1989. 

Προκύπτει, αντίθετα, ότι μετά το 1989, παρότι πάρθηκαν αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα και εκποιήθηκε μέρος της εθνικής περιουσίας, το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης αυξήθηκε σημαντικά και ως ποσοστό στο Α.Ε.Π. και σε απόλυτους αριθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 31-12-1989 (η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε στις 30-6-1989) το χρέος αυτό ανέρχονταν σε 6.699 δισεκ. δρχ., ή σε ποσοστό 61,5% του Α.Ε.Π. 

Στη συνέχεια όμως με Κυβέρνηση Ν.Δ. (και Πρωθυπουργό τον κ. Κων. Μητσοτάκη), το 1993 ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 23.431 δισεκ. δρχ. ή ποσοστό 110,9% του Α.Ε.Π.

Τέλος στην περίοδο 1994 έως 1997 (με κυβέρνηση κ. Σημίτη) ανήλθε στο ποσό των 39.339 δισεκ. δρχ. το 1997 ή σε ποσοστό 120,2% στο Α.Ε.Π.

Σήμερα δε, παρά τα σκληρά μνημόνια ανέρχεται στο ποσό των 364 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 180% του Α.Ε.Π..

Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Αθήνα, 25-1-2016
Δημήτριος Τσοβόλας
πηγή: usay.gr

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της αξιολόγησης, διότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων και για την επανένταξη των ελληνικών τίτλων....
 

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, επανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ζητώντας να αποφευχθούν πάση θυσία οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016», δήλωσε.

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 0,2% πέρυσι λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω της μεταφερόμενης αρνητικής επίδρασης από το 2015 πριν ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το 2016 επισήμανε ότι συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται.

Ο Γ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της αξιολόγησης, διότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων και για την επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές εξασφαλίσεις (“waiver”) από την ΕΚΤ που θα επιστρέψει την πολύ πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Συνέδεσε δε το θέμα και με την άρση αναστολής των capital controls.

«Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, οι οποίες αναζωπύρωσαν την ελληνική κρίση.

«Η ελληνική πλευρά - κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό - αλλά και οι θεσμοί, θα πρέπει να διδαχθούμε τόσο από τα λάθη του παρελθόντος όσο και από την εμπειρία των υπολοίπων τριών κρατών-μελών που ακολούθησαν και αυτά προγράμματα προσαρμογής», είπε. 

Aυτό το ταυτισμένο με την αποτυχία και την ευτέλεια κόμμα θα μπορέσει να το μεταλλάξει ο Kυριάκος Mητσοτάκης; Tο μυστικό για να πετύχει το λογικά ακατόρθωτο, είναι ένα: H ανιδιοτέλεια....
 
 
 
Μια υπενθύμιση που πρέπει να επαναλαμβάνεται: η επιφυλλίδα δεν είναι πολιτική αρθρογραφία. H ονομασία της δηλώνει ότι, ως είδος γραπτού λόγου, είναι συνάρτημα του φύλλου της εφημερίδας, αλλά όχι με χαρακτήρα ειδησεογραφικό ούτε υποχρεωτικά πολιτικό. Eχει την ελευθερία να τολμάει πολιτική ανάλυση, όπως και σχολιασμό της κοινωνικής επικαιρότητας, κυρίως κριτική ιδεών και απόψεων. Aλλά με πρώτη προτεραιότητα τη συνέπεια στους όρους της δοκιμιακής γραφής: τη σωστή γλωσσική εκφραστική, την πιστότητα στη λογική που κοινωνείται – δεν προπαγανδίζεται, δεν προσπαθεί να επιβληθεί.

Mε αυτές τις προδιαγραφές, θέμα της σημερινής επιφυλλίδας είναι ο Kυριάκος Mητσοτάκης: Eνα δημόσιο ήδη πρόσωπο που πέρασε, πριν από λίγες μέρες, στο προηγμένου ενδιαφέροντος επίπεδο των κομματικών αρχηγών, με ομολογημένες φιλοδοξίες πρωθυπουργίας.

Πρώτο σχόλιο, η ευχή: Nα έχει πραγματικές φιλοδοξίες ο νέος αυτός άνθρωπος, πολλές, τολμηρές, ασυμβίβαστες φιλοδοξίες. Aλλά όχι φτηνιάρικες. Δεν είναι επαρκής φιλοδοξία το να γίνει κανείς πρωθυπουργός.

Yπήρξαν, και πολύ πρόσφατα, πρωθυπουργοί που θα μείνουν στην Iστορία ως στίγμα ντροπής και ευτέλειας, όνειδος μικρόνοιας ή νωχελικής απραξίας.

Eκ των υστέρων θα εύχονται και οι ίδιοι, ενδομύχως, να μην είχαν φτάσει ποτέ στον πρωθυπουργικό θώκο, να είχαν αποφύγει τον εσαεί διασυρμό. Tην εικόνα τους, νωπή, πρέπει να μην την χάνει από τα μάτια του ο Kυριάκος Mητσοτάκης.

O ίδιος σήμερα μοιάζει πεισμωμένος, αποφασισμένος να αλλάξει πολλά: να αναδιοργανώσει το κόμμα του, να τολμήσει ριζικές τομές στη λειτουργία του κράτους, αν γίνει πρωθυπουργός. Bέβαια, οι ώς τώρα εξαγγελίες του εξαντλούνται σε μια διαχειριστική εκδοχή της πολιτικής – την ίδια ακριβώς που εκμηδένισε και τους προκατόχους του. Mοιάζει στο ντεμπούτο του να αγνοεί δύο θεμελιώδη δεδομένα, που δεν επιδέχονται «βελτιώσεις», εμβαλωματικά μερεμέτια, απαιτούν τόλμη ριζικών ανακατατάξεων. Tο ένα δεδομένο είναι η παγιωμένη, διαστροφική αλλοτρίωση της ελλαδικής κοινωνίας σε πελατειακό κράτος, με εναλλασσόμενους τους προαγωγούς. Kαι το δεύτερο, η εξόφθαλμη ανικανότητα του κόμματος της N.Δ. να επιδιώξει στόχους κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής νοοτροπιών στη σημερινή Eλλάδα.

Mε αφαιρετικές αναπόφευκτα γενικεύσεις θα λέγαμε ότι, σαράντα χρόνια τώρα, από τη μεταπολίτευση του ’74 και μετά, η ελλαδική κοινωνία δεν έχει καμιά στόχευση ή μέτρο-κριτήριο ποιότητας της ζωής, χαράς της ζωής, πέρα από την εξασφάλιση ή μεγιστοποίηση της καταναλωτικής ευχέρειας. H επιδίωξη αυτού του στόχου δεν συνδέεται, ούτε κατ’ ελάχιστο, με την προσωπική εργασία και δημιουργία, την παραγωγικότητα, τις ποιοτικές επιδόσεις, την αξιομισθία. Θεωρείται συνάρτηση και μόνο διασυνδέσεων με την εξουσία, παρασιτικών απασχολήσεων στον δημόσιο τομέα, καταλήστευσης του κοινωνικού χρήματος (φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, καταχρηστικής ιδιοποίησης «πακέτων» και «προγραμμάτων» της E.E., πρόωρων ή φενακισμένων συνταξιοδοτήσεων), εκβιασμού συνανθρώπων συμπολιτών μας από λειτουργούς της πολιτείας ή της υγείας. H ελλαδική κοινωνία έχει βυθιστεί, χρόνια τώρα, σε έναν εφιαλτικό πρωτογονισμό, σε υστερία αυτοκαταστροφής. Tο καταδείχνει αντιπροσωπευτικότατα η μεθοδική αχρήστευση, από άκρη σε άκρη της χώρας, των πινακίδων – σημάτων της τροχαίας, όπως και οι κρετινικοί βανδαλισμοί που συνοδεύουν, κάθε λίγους μήνες, τις «καταλήψεις» ή οδομαχίες, η συχνή-πυκνή πυρπόληση διπλανών μας ανθρώπων που βιοπορίζονται ως εντεταλμένοι καταστολείς της τυφλής βίας και παρανοϊκής απανθρωπίας.

O Kυριάκος Mητσοτάκης θα κληθεί να διαχειριστεί τις πολιτικές ευθύνες όχι της εξισορρόπησης συμφερόντων ή ιδεολογικών προκαταλήψεων, αλλά μιας επείγουσας κοινωνικής αναμόρφωσης, αν όχι, ρεαλιστικότερα, της νεκρανάστασης μιας πεθαμένης πια κοινωνίας. Για έναν ιδιοφυή πολιτικό, αυτός ο ρόλος θα ήταν πρόκληση συναρπαστική. Προϋποθέτει έκτακτο ταλέντο σχεδιασμού στρατηγικής και χειρισμών: να αλλάξει το κυρίαρχο ψυχολογικό κλίμα παγιωμένου αδιεξόδου, όχι με λόγια και διαγγέλματα, αλλά με πράξη πολιτική.

O πρωτογονισμός της ακοινωνησίας (του ατομοκεντρικού αμοραλισμού) είναι γέννημα του έμπρακτου μηδενισμού όλων των παραγόντων κοινωνικής συνοχής (γλωσσικής καλλιέργειας, ιστορικής συνείδησης, πατριωτισμού, αξιοκρατίας). Eίναι ο μηδενισμός που συστηματικά καλλιεργήθηκε, σαράντα τώρα χρόνια, από τις τυφλές δυνάμεις του δήθεν «εκσυγχρονισμού» και της δήθεν «προόδου». Kαι είναι γεγονός ότι αυτή η κατεστημένη στην εξουσία, όποιο κόμμα και αν κυβερνάει, επαρχιώτικη μηδενιστική ξιπασιά, όχι μόνο προπαγάνδισε με πάθος, αλλά και πανηγύρισε ασύστολα την εκλογή του Kυριάκου Mητσοτάκη. Γιατί; Θα το δούμε.

Tο δεύτερο δεδομένο της πραγματικότητας, που αν το αγνοήσει ο Kυριάκος θα έχει επιλέξει την αυτοχειρία, είναι η εξόφθαλμη πολιτική αφασία και κοινωνική ανυποληψία του κόμματος του οποίου την ηγεσία διεκδίκησε. Δεν αντέχουν ψυχολογικά να το ακούν οι «εξαρτημένοι» οπαδοί του, αλλά αυτό το κόμμα δεν είχε ποτέ πολιτική ραχοκοκαλιά, ταυτότητα που να αντλείται από στόχους κοινωνικούς, πίστη σε όραμα. Γι’ αυτό και η ονομασία του είναι μόνο πομφύλυγα διαφημιστική, δεν δηλώνει τίποτα – θα μπορούσε να λέγεται και «Δέντρο» ή «Ποτάμι»: τέλεια ασυναρτησία.

Kάποιοι έντιμοι Δον Kιχώτες θυμίζουν κατά καιρούς ότι το κόμμα αυτό εκπροσωπεί τη «συντηρητική» παράταξη, αλλά η λέξη στην κοινή ακοή λειτουργεί μόνο σαν «ρετσινιά»: O συντηρητισμός στην Eλλάδα δεν έπεισε ποτέ ότι συντηρεί μέτρα ποιότητας, απαιτήσεις αριστείας, αξιοκρατίας, σεβασμού της λαϊκής παράδοσης και αρετής. Eπεισε ότι υπερασπίζει την «πεπατημένη», την ατολμία σύγκρουσης με αντικοινωνικές συμπεριφορές, τη δειλία και μικροψυχία απέναντι στη μηδενιστική ιταμότητα.

Aποκλείεται να μην κατάλαβε ο Kυριάκος Mητσοτάκης ότι οι «Nεοδημοκράτες» τον εξέλεξαν σε ρόλο αντι-Tσίπρα, όπως είχαν εκλέξει και τον πατέρα του, απεχθή αντίπαλό τους, σε ρόλο αντι-Aνδρέα. Aυτό το κόμμα δεν πιστεύει σε τίποτα, μόνο σε ευκαιρίες νομής της εξουσίας, εξαγοράς οπαδών μέσω πελατειακού κράτους. Oχι μόνο δεν αντιστάθηκε, ούτε για τα προσχήματα, στα ειδεχθή κοινωνικά κακουργήματα του ΠAΣOK, αλλά ο ολοκληρωτικός εκπασοκισμός του θα παραμείνει caso unico στην πολιτική ιστορία, κορύφωμα ντροπής.

Aυτό το ταυτισμένο με την αποτυχία και την ευτέλεια κόμμα θα μπορέσει να το μεταλλάξει ο Kυριάκος Mητσοτάκης; Tο μυστικό για να πετύχει το λογικά ακατόρθωτο, είναι ένα: H ανιδιοτέλεια.

Όσο η οργή των αγροτών ξεχειλίζει, τόσο δυναμώνει η επιχείρηση εξαπάτησης από τους γνωστούς αγροτοπατέρες της δεξιάς και της αριστεράς...


του Δημήτρη Καζάκη*

Όσο η οργή των αγροτών ξεχειλίζει, τόσο δυναμώνει η επιχείρηση εξαπάτησης από τους γνωστούς αγροτοπατέρες της δεξιάς και της αριστεράς. Τους ίδιους που όλα αυτά τα χρόνια οδηγούσαν τους αγρότες από ήττα σε ήττα, από το κακό στο χειρότερο.

Το θέμα είναι μόνο το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τίποτε άλλο, λένε και ξαναλένε στον αγρότη. Οι μεν για να τάξουν στον αγρότη ότι με τον Κυριάκο όλα θα διορθωθούν. Οι δε για να τα ρίξουν όλα στον καπιταλισμό γενικά. Μονά ζυγά δικά τους.

Τρέμουν όλοι τους μην κι ο αγρότης αντιληφθεί το προφανές. Το πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση του μνημονίου με ευρώ και ΕΕ, αλλά το ίδιο το καθεστώς κατοχής της πατρίδας από ντόπιους δοσίλογους κι Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Και καθώς όλο και περισσότερα ανεξάρτητα συντονιστικά εμφανίζονται για να εκφράσουν πρωτογενώς τον αγρότη, τα λαμόγια των κομμάτων αλυχτούν.

Πρόσεξε μην βάλεις θέμα καθεστώτος! Τι θέλεις, να χάσεις το ευρώ και τις επιδοτήσεις; 'Έτσι του λένε όλοι του κοινοβουλίου. Ακόμη κι ο Περισσός, που του λέει ότι έτσι και φύγουμε τώρα από το ευρώ, χαθήκαμε. Άξιος ο μισθός όλων τους!

Όμως ο αγρότης ξέρει. Πώς θα επιβιώσει ο ίδιος, πού θα πουλά το προϊόν του, όταν το 32% του πληθυσμού, 1 στους 3, δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τα αναγκαία τρόφιμα καθ' όλο το δωδεκάμηνο στην Ελλάδα σήμερα; Πώς θα επιβιώσει όταν στα τέλη του 2016 το ποσοστό θα έχει ανέλθει στο 50%; Από τα συσσίτια και τα κοινωνικά μαγειρεία;

Τι θα κάνει με τα χρέη που τον ταλανίζουν; Τι θα κάνει όταν η τράπεζα θα έλθει να του πάρει τη γη κι το βιός του; Πώς θα συντηρηθεί ο ίδιος χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τους επιτήδειους εισαγωγείς και τις πολυεθνικές; Ιδίως από εκείνους που κατακλύζουν την εγχώρια αγορά με άθλιας ποιότητας προϊόντα σε τόσο χαμηλές τιμές, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον ψαρά.

Ο αγρότης δεν χρειάζεται τις επιδοτήσεις. Τι να τις κάνει όταν η παραγωγή του και ο ίδιος πάει στράφι. Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα είναι τα εξής απλά:
 1. Διαγραφή όλων των χρεών του προς τις τράπεζες και τον ΟΓΑ για να λυτρωθεί ο αγρότης και να γλυτώσει το βιός του. Εξαίρεση βέβαια τα δανεικά κι αγύριστα των ημετέρων, οι οποίοι οφείλουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να δημευθούν οι περιουσίες τους.

 2. Προστασία της εγχώριας γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής. Να σταματήσουν δια παντός οι Ελληνοποιήσεις και να θεσπιστεί η απαγόρευση κάθε εισαγωγής έως ότου διατεθεί το σύνολο της εγχώριας παραγωγής του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του ψαρά. Οι εισαγωγές επιτρέπονται μόνο όπου δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή και μόνο με αντίστοιχης ποιότητας προϊόντα, ώστε να υπάρξει αληθινός ανταγωνισμός τιμών.

 3. Εθνική πολιτική στήριξης του εισοδήματος του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του ψαρά με βασικό κριτήριο την βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του προϊόντος. Στήριξη αποκλειστικά της εγχώριας βιοποικιλότητας της αγροτικής και αλιευτικής παραγωγής με αυστηρούς κανόνες που θα αποτρέπουν την καταστροφή της.

 4. Απαγόρευση όλων των μεταλλαγμένων, αλλά και των ειδών, ή ποικιλιών που δεν είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ίδρυση δημόσιων τραπεζών σπόρων και βιολογικής έρευνας για την δωρεάν επιστημονική στήριξη του αγρότη με στόχο την ολοκληρωμένη διατροφική αυτάρκεια και υγεία του ελληνικού πληθυσμού.

 5. Εθνική πολιτική ενίσχυσης των εθελοτικών κοινοπραξιών από αυθεντικούς παραγωγούς με την κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα τους και κρατικές υποδομές διάθεσης ειδικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Μπορεί διαφορετικά να αναστηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα; Μπορεί διαφορετικά να έχει παρόν και μέλλον ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς στη χώρα μας; Μπορούν να γίνουν όλα αυτά με το ευρώ και μέσα στην ΕΕ; Ούτε κατά διάνοια. Μπορούν να γίνουν υπό το καθεστώς εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους; Όχι βέβαια.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ιδού ο τρόπος για να συσπειρώσουν γύρω τους ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ιδού γιατί πρέπει πάση θυσία να ανατραπεί το καθεστώς κατοχής της πατρίδας μας και να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες μας.

Δεν είμαστε λεχρίτες, κοπρόσκυλα και αρπακτικά, όπως οι επαγγελματίες της πολιτικής με τις κομματικές τους συμμορίες. Ξέρουμε τι θα κάνουμε αν πάρουμε στα χέρια μας την πατρίδα μας, αν μας δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουμε με την ψυχή μας και για τη δική μας προκοπή. Το μόνο που φοβόμαστε είναι αυτό που θα συμβεί αν δεν ξεμπερδέψουμε εδώ και τώρα με το καθεστώς κατοχής.

* Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Η ΛΑ.Ε έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με την οποία παρουσίασε τις θέσεις της και τις προτάσεις της για τη στήριξη και αναβάθμιση των συντάξεων και του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση των βάρβαρων αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης. 
Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν: ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Γραμματείας Εργατικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε, η Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε, ο Μάκης Νικολάου, μέλος του Συντονιστικού Αγροτών Μπλόκων Πελοποννήσου, η Μαριάννα Τσίχλη, από το Κίνημα των Δικηγόρων και ο Γιάννος Γιαννόπουλος, από το Κίνημα των Μηχανικών.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του τόνισε:


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ

“Οι προτάσεις εξόντωσης και βαρβαρότητας της κυβέρνησης για την ασφάλιση και τη φορολογία έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι της κοινωνικής λεηλασίας και τη διάλυση της οικονομίας.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί και οι κυβερνητικές φιέστες για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και την τραγωδία που βιώνει η κοινωνία.

Πρώτη φορά πρωθυπουργός γιορτάζει μια επέτειο, όπως αυτήν της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη, την οποία πρόδωσε και ξεπούλησε με τον πλέον ωμό και αδίστακτο τρόπο για να προχωρήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση του μνημονίου.

Πρώτη φορά κυβέρνηση, μέσα σε τέσσερις μήνες, σπατάλησε, σχεδόν, το πολιτικό εκλογικό της κεφάλαιο συναντά την κατακραυγή σχεδόν, του συνόλου της κοινωνίας, ενώ βουλευτές και στελέχη της αποδοκιμάζονται από το λαό, περίπου, παντού όπου και αν εμφανιστούν.

Οι ασφαλιστικές προτάσεις και τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δίνουν τη χαριστική βολή στην κοινωνία και την οικονομία.

Τα μέτρα αυτά:

- Οδηγούν σε συντάξεις πενίας, πείνας και εξαθλίωσης, ενώ πλήττουν πρώτα απ' όλα τους πιο φτωχούς πολίτες αποδέκτες του ΕΚΑΣ και τα άτομα με αναπηρία.

- Οδηγούν στην εξολόθρευση με όλη τη σημασία της λέξης και στην ανεργία όλους τους επαγγελματικούς – επιστημονικούς κλάδους, τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες που προσέβλεπαν σε ένα επάγγελμα για να επιβιώσουν.

- Οδηγούν στην εξαφάνιση κυριολεκτικά των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αλιέων, με συνέπεια να μπαίνει ταφόπετρα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Θεωρούμε ότι αυτές οι κυβερνητικές προτάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολο τους και να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Αυτό το πακέτο κυβερνητικών μέτρων δεν διορθώνεται ούτε βελτιώνεται. Το θέμα δεν είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις σε μια κοινωνική κατηγορία και να τις μεταφέρουμε σε μια άλλη. Το θέμα για μας δεν είναι αντί να κοπεί το δεξί πόδι, να κοπεί το αριστερό. Αυτό το πακέτο κυβερνητικών μέτρων μόνο διαγράφεται και αποσύρεται.

Η κυβερνητική άποψη που λέει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι αναγκαίες για τη διάσωση, τάχα, του ασφαλιστικού συστήματος γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει, είναι ανυπόστατη και τρομοκρατική.

Το ασφαλιστικό σύστημα, παρά τη λεηλασία που έχει υποστεί, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κατάρρευσης και κανονικής χορήγησης συντάξεων και υπηρεσιών.

Τα κυβερνητικά μέτρα στην ασφάλιση και τη φορολογία δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, αυτά τα μέτρα είναι καταστροφή γιατί εξαντλούν την κοινωνία και φέρνουν περισσότερη οικονομική δυσπραγία.

Αυτά τα κυβερνητικά μέτρα λαμβάνονται μόνο και μόνο για να εκπληρωθούν οι αυθαίρετοι και υφεσιακοί στόχοι του τρίτου μνημονίου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προδιαγραφές του νέου αποικιακού καθεστώτος των πιστωτών.

Γι αυτό δεν είναι δυνατόν κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και ομνύουν τώρα στην εφαρμογή του, μην ξεχνάτε την προτροπή Σόιμπλε «Είναι η εφαρμογή ανόητε», να εμφανίζονται τάχα ότι διαφωνούν με τις κυβερνητικές προτάσεις.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων εμπαίζουν και εξαπατούν βάναυσα τον ελληνικό λαό όταν παίρνουν αποστάσεις από τα κυβερνητικά μέτρα για ασφάλιση και φορολογία και ταυτόχρονα θέλουν μνημόνιο.

Πρώτη και κύρια προϋπόθεση για να μας αποτραπούν τα κυβερνητικά μέτρα, για να μην περικοπούν οι συντάξεις, για να μην επιβληθούν νέα φορολογικά βάρη σε επαγγελματίες και αγρότες και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης είναι να απαλλαγεί η χώρα από τα βραχνά του μνημονίου ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Από κει και πέρα με την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος σε συνδυασμό με τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη, μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα του επαγγελματικού και αγροτικού κόσμου με την παραγωγική ανάπτυξη στη χώρα, τον περιορισμό της ανεργίας, τη στήριξη και ενίσχυση των μισθών με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, την στήριξη σταθερών και κανονικών θέσεων εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι οι δαπάνες του για συντάξεις και περίθαλψη.

Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι οι πόροι.
Η ΛΑ.Ε στο πλαίσιο μιας αντιμνημονιακής πολιτικής αναπτυξιακής εξόδου για τη χώρα, με προμετωπίδα την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει συνολική πρόταση στήριξης και ενίσχυσης της Δημόσιας – κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την εναλλακτική πρόταση για άμεση ανακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και το πέρασμα όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων της χώρας σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ανασυγκρότησή τους.

Θέση μας είναι ένα σημαντικό ποσοστό των κερδών αυτών των επιχειρήσεων να κατευθύνεται στο σύστημα της ασφάλισης, πράγμα που θα προσφέρει μία εξαιρετικά μεγάλη ανάσα στο σύστημα.

Τέλος, επιτρέψτε μου ένα ειδικό σχόλιο στη χθεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα.

Όπως ξέρετε ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στην ταπεινωτική, υβριστική και μειωτική φράση του Σόιμπλε, που περίπου τον χαρακτήρισε ανόητο.

Είναι θλιβερό, όμως και σύμπτωμα εθελοδουλείας και κακεντρέχειας για τον Τσίπρα να βγάζει τα απωθημένα του, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό του Σόιμπλε περί ανοήτων , ο οποίος έμεινε από τον ίδιο αναπάντητος, σε βάρος των στελεχών της ΛΑ.Ε που έμειναν πιστοί στις δεσμεύσεις τους και τη λαϊκή εντολή.

Είπε συγκεκριμένα ο Τσίπρας στο Ταεκβοντό: «Αν είχαμε, όμως υποκύψει και στις ανόητες ηρωικές φωνές και συμβουλές ορισμένων να συγκρουστούμε τυφλά και να αγνοήσουμε την παγίδα Grexit, σήμερα άθελά μας δεν θα είχαμε δημιουργήσει ένα μεγάλο κακό στις λαϊκές δυνάμεις, στον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα».

Η δική μας απάντηση: καταστροφή για τις λαϊκές δυνάμεις και τον κόσμο της εργασίας είναι ο μνημονιακός δρόμος Τσίπρα.

Η σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο στη βάση του ριζοσπαστικού μας προγράμματος και της εξόδου από την ευρωζώνη είναι η λύση”.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δημ. Στρατούλης, ο οποίος στην τοποθέτησή του είπε τη εξής:


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΜΕ ΤΟ 3Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές, που είναι σίγουρο ότι θα την κάνουν χειρότερη, δε συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με κύρια θύματα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 2,25 δις ευρώ το 2015/2016, για να δοθούν στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε ! Υπάρχει άλλος δρόμος.
Η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας δεν έχει προβλήματα λόγω υψηλών δαπανών της για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που οδήγησε σε εργοδοτική ασυδοσία και εκτίναξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της, δηλαδή ΕΑΝ:
 1. Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, καθώς και με άλλους τρόπους όπως περιγράφονται παρακάτω (θέση 13), η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την μεγαλοεργοδοσία.
 2. Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού.
 3. Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία, ώστε να αποδοθούν στην κοινωνική ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι.
 4. Αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 5. Επαναρρυθμιστούν και αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις και περιοριστούν δραστικά οι ελαστικές μορφές εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής.
 6. Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους από την τριμερή χρηματοδότησή της.
 7. Αξιοποιείται με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της.
 8. Γίνει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εγγυημένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό και καθολικό.

Γνωρίζουμε ότι για τα παραπάνω θα συναντήσουμε τη λυσσαλέα αντίδραση των δανειστών και της Ευρωζώνης.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να δώσουν την αναγκαία οικονομική ρευστότητα για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειωθεί η ανεργία, να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία, η Κοινωνική Προστασία, η Υγεία και η Ανάπτυξη.

Ανακεφαλαιοποίηση των λεηλατημένων αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να στηριχτεί και με νέους συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για να καλυφθούν σταδιακά οι απώλειες των αποθεματικών της (περίπου 120 δις ευρώ) από τη διαχρονική λεηλασία τους, όπως:
 1. Σταμάτημα και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και επανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου σε ήδη ιδιωτικοποιημένες, στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας, Δημόσιες Eπιχειρήσεις και σταθερή ετήσια αξιοποίηση σημαντικού τμήματος των κερδών τους για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 2. Ποσοστό στα κέρδη των τραπεζών, που πρέπει να εθνικοποιηθούν, για αναπλήρωση των απωλειών της από ανακεφαλαιοποιήσεις.
 3. Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου, που θα επιβαρύνει τον εργολήπτη στις συμβάσεις δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών.
 4. Κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.
 5. Ποσοστό επί των κερδών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, καζίνο).
 6. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή.
 7. Όλο το ποσό των προστίμων που επιβάλλονται για εισφοροδιαφυγή και για ανασφάλιστη εργασία.
 8. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.
 9. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για παραβιάσεις του ΚΟΚ.
 10. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλουν οι ανεξάρτητες αρχές (ΑΑΔΑΕ, ΕΕΤΤ, ΡΑΕ, ΕΣΡ).
 11. Από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
 12. Μέρος των πόρων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η αξιοποίηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, με ασφάλεια και να είναι εγγυημένη από το κράτος.
Άμεσες προτεραιότητες της ΛΑΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
 • Κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιασφαλιστικών εφαρμοστικών νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
 • Αποκατάσταση του δημόσιου – καθολικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων, με τους οποίους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αρχίζει να μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό.
 • Τέλος στις μειώσεις κύριων - επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών.
 • Συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ, χωρίς αυστηροποίηση εισοδηματικών κριτηρίων.
 • Κατάργηση της ρήτρας θανάτου, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του κανόνα βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις στις εφάπαξ παροχές.
 • Ακύρωση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από 4 σε 6% στις κύριες συντάξεις και από 0% σε 6% στις επικουρικές.
 • Αποκατάσταση και σεβασμός των κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Ταχύτερη απονομή συντάξεων, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής των συνταξιούχων για ένα έως τέσσερα χρόνια, με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και με την ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους.
 • Κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για την κατοχύρωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης.
Η ΛΑ.Ε έχει θέσει τις δυνάμεις της σε πολιτικό και κινηματικό «συναγερμό» και είναι στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών αγώνων για υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και απόκρουση της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης, που απειλεί με πλήρη εκθεμελίωση όλες τις κατακτήσεις σε σύνταξη και περίθαλψη. Για μια μεγάλη δημοκρατική - αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα προοδευτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Μία ανατροπή που μπορεί να έρθει με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, τη σχεδιασμένη κλιμάκωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, την κοινή δράση των αριστερών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων και την ενδυνάμωση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της Δέσποινας Σπανού στην ίδια συνέντευξη Τύπου:


Το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες και με κανέναν τρόπο δεν επιλύει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας και τις εισφορές των εργαζομένων και γενικότερα θίγει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Η κατακόρυφη αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν σαν στόχο την περαιτέρω οικονομική καταστροφή τους ώστε να φύγουν από το επάγγελμα και να κυριαρχήσουν πλέον οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα γραφεία .Δηλαδή οι αγρότες να είναι κολίγοι στα χωράφια τους και οι νέοι επιστήμονες να είναι ή άνεργοι ή μετανάστες ή εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων ή μεγαλοεργολάβων.

Οι μέχρι τώρα όμως κινητοποιήσεις (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) που ήταν πρωτοφανείς σε μαζικότητα, οι συγκεντρώσεις των αγροτών στα μπλόκα, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια των συνδικάτων αποδεικνύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν. Αποδεικνύουν επίσης ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών απέναντι στις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή ήδη απαξιώνεται στην συνείδηση του Ελληνικού λαού και αυτό αποδεικνύεται από τις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Η ΛΑ.Ε στήριξε και στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις διότι πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι καταστροφικές και ότι θα ανατραπούν από την αντίσταση του Ελληνικού λαού.

Στηρίζουμε την αυριανή κινητοποίηση των συνδικάτων (Τρίτη 26/01/2016) στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς την Βουλή επ’ ευκαιρία της προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση στην Βουλή για το Ασφαλιστικό και καλεί όλο τον Ελληνικό λαό να συμμετάσχει δυναμικά.

Η απάντηση του λαού για προστασία και κατοχύρωση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων θα δοθεί στους δρόμους απέναντι στα μνημονιακά κόμματα και στην μνημονιακή κυβέρνηση.

Η παρέμβαση της Μαριάννας Τσίχλη στη συνέντευξη Τύπου ήταν η ακόλουθη:


Στους ελεύθερους επαγγελματίες, η υποτιθέμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» επιχειρεί με το ασφαλιστικό μία στρατηγικής σημασίας αναδιάρθρωση που δεν τόλμησαν να ολοκληρώσουν ούτε οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μία τεράστια αύξηση των εισφορών για αυτές τις κατηγορίες που για πρώτη φορά συνδέονται με το εισόδημα. Έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο οιονεί μισθωτός (μπλοκάκια, άλλες μορφές άτυπης απασχόλησης – εξαρτημένης εργασίας) καλείται με το καλημέρα σας να αποδίδει το 38,45% (Κύρια σύνταξη: 20%, Εφάπαξ: 4%, Επικουρική: 7.5%, Υγεία: 6.95%) των εσόδων του μόνο για ασφαλιστικές εισφορές. Αν συνυπολογίσουμε και τις φορολογικές υποχρεώσεις (26% από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολές φόρων), καταλήγουμε σε μια πραγματικότητα όπου το 67% - 80% των εσόδων μας θα κατευθύνεται σε εισφορές και φόρους, δηλ. κατευθείαν στα κρατικά ταμεία και από εκεί στην μαύρη τρύπα του χρέους και στους ξένους τραπεζίτες. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα βγάζει κατά μ.ο. 1000 ευρώ το μήνα, θα καταλήγει με 200 – 400 ευρώ για να καλύψει τα επαγγελματικά και προσωπικά του έξοδα, ενώ οι άνεργοι ή οι αυτοαπασχολούμενοι με ελάχιστα ή και μηδενικά εισοδήματα θα πληρώνουν ελάχιστη εισφορά 2823 ευρώ το χρόνο. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων με άτυπες μορφές εξαρτημένης εργασίας πετιέται άμεσα εκτός επαγγέλματος.

Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι το ασφαλιστικό δομείται με βάση τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου να μειωθεί το “κόστος” του ασφαλιστικού συστήματος κατά 1,8 δις ευρώ, με τα βάρη να πέφτουν για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων. Αποκρύπτει και το στρατηγικό στόχο που κρύβεται πίσω από τις τεράστιες αυξήσεις των εισφορών. Δηλαδή την κοινή πρόθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ να μειώσει το πλήθος των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα και αυτός να εναρμονισθεί με το ΜΟ της ΕΕ. Οι συνεχείς μνημονιακές φορολογικές αλλά και ασφαλιστικές αλλαγές συνέτειναν στην οικονομική συμπίεση των στρωμάτων αυτών, ώστε να οδηγήσουν στην αναγκαστική εγκατάλειψη του ελεύθερου επαγγέλματος και στην – άτυπη - μισθωτοποίηση με πολύ δυσμενέστερους όρους. Πρέπει να θυμίσουμε ότι σε αυτούς τους κλάδους, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων κυρίως εργαζόμενων που εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουν ως οιονεί μισθωτοί, με ΔΠΥ ή άλλες άτυπες μορφές ουσιαστικά εξαρτημένης (και τυπικά παράνομης) εργασίας και χωρίς να έχει εφαρμογή καμία από τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου (απλήρωτες και διαρκείς υπερωρίες, καταστρατήγηση των αδειών, απολύσεις χωρίς αποζημίωση κ.λπ.).

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ήδη εν μέρει κατάφεραν να οδηγήσουν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, κατάφεραν να τους κάνουν οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και των εφοριών και να τους οδηγήσουν στη μετανάστευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και με το φορολογικό νομοσχέδιο που ακολουθεί, έρχεται να βάλει οριστική ταφόπλακα στα επαγγέλματα αυτά. Αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση της ύλης των ελεύθερων επαγγελματιών σε μεγάλα εταιρικά σχήματα και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρίες και στην υπαλληλοποίηση των εργαζομένων επιστημόνων και άλλων εργαζομένων με μισθούς των 500 ευρώ και μηδενικά δικαιώματα.

Αυτή είναι η ταξική ουσία, η «ταξική μονομέρεια» που υποκρύπτει η πολιτική της κυβέρνησης και των δανειστών. Ειδικά για τους οιονεί μισθωτούς, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιβάρυνση των εργοδοτών με τα 2/3 των εισφορών είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, αφού δεν υπάρχει τρόπος επιβολής ενός τέτοιου μέτρου, αλλά ακόμα κι αν υπήρχε, οι εργοδότες θα μετακύλιαν άμεσα το πρόσθετο κόστος εργασίας στους εργαζόμενους με αντίστοιχες μειώσεις μισθών. Ήδη αυτή η κατεύθυνση συζητιέται στις μεγάλες εταιρίες.

Με αυτή την πολιτική, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων επιστημόνων θα οδηγηθεί να επιλέξει ανάμεσα στην ανεργία ή τη μετανάστευση και ένα άλλο θα καθηλωθεί μακροπρόθεσμα σε αμοιβές επιπέδου κατώτατου μισθού ή λίγο παραπάνω, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, αφού για να έχεις καθαρά έσοδα της τάξης των 1000 ευρώ μηνιαίως θα πρέπει να βγάζεις γύρω στα 32.000 μικτά το χρόνο.

Επίσης, είναι προφανές ότι οι μικρομεσαίοι αυταπασχολούμενοι και οι άτυπα μισθωτοί στους χώρους των επιστημόνων, όπως και εν γένει οι εργαζόμενοι, δεν έχουν καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει – με το σημερινό επίπεδο εισφορών – ένα ποσό που, αναγόμενο σε τρέχουσες τιμές, θα προσεγγίζει τις 500.000 ευρώ, για να πάρει μία πολύ χαμηλή σύνταξη για πολύ λίγα χρόνια σε σχέση με τα χρόνια εργασίας του. Συνιστά λοιπόν πρόκληση, αυτοί που με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνέχισαν το έργο της καταστροφής των ταμείων, να μας καλούν σήμερα να τα «διασώσουμε», στην πραγματικότητα μεταφέροντας πόρους απευθείας από την τσέπη μας στα χέρια των δανειστών, για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους.

Η πιο άθλια όμως επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι αυτή που επιχειρεί να ενεργοποιήσει την ακραία αντιδραστική ιδεολογική κατεύθυνση του κοινωνικού αυτοματισμού και να εμφανίσει τις πολιτικές αυτές ως μέτρα που δήθεν πλήττουν τα «ρετιρέ» και ευνοούν τα χαμηλά στρώματα. Οι δηλώσεις Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς ή τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες», ξεπερνούν τα όρια της πρόκλησης για τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με δελτία.

Στο δικηγορικό κλάδο αυτά τα μέτρα έρχονται να ολοκληρώσουν μία διαδικασία που επιταχύνεται από την είσοδο στα μνημόνια και έχει διαμορφώσει όρους εξόδου από το επάγγελμα για χιλιάδες συναδέλφους. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 21.739 εγγεγραμμένους στο ΔΣΑ, περίπου οι μισοί (9.599), το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν είχαν καμία παράσταση σε δικαστήριο, ότι οι παραιτήσεις έχουν τριπλασιαστεί από το 2010 και μετά, ότι τείνουν να γίνουν πλειοψηφία οι συνάδελφοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη υφιστάμενες ασφαλιστικές εισφορές ή ακόμα και τις ρυθμίσεις. Αυτοί είναι οι 15.000 και πλέον υποτιθέμενοι «μεγαλοδικηγόροι με τις γραβάτες» που βγαίνουν στους δρόμους, αυτοί είναι που αναγκάζουν τις ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων να εμπλακούν σε κινητοποιήσεις.

Όσο για τα κατάφωρα ψέματα Τσίπρα – Κατρούγκαλου ότι δήθεν το νέο ασφαλιστικό θα ευνοήσει όσους έχουν εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ το χρόνο και θα πλήξει μόνο τους μεγαλοδικηγόρους, η αλήθεια βρίσκεται στους αριθμούς. Οι … «μεγαλοδικηγόροι» με εισόδημα της τάξης των 13.000 ευρώ (δηλαδή από 1.083,33 μηνιαίως) και άνω μικτά θα κληθούν όλοι να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές. Από όσους έχουν εισόδημα 11.000 -12.000 ευρώ, θα πληρώσουν κάποιοι - και υπό προϋποθέσεις ελάχιστων ή μηδενικών παραστάσεων στα δικαστήρια - κατ’ ελάχιστον λιγότερο (από 0 έως 30 ευρώ το μήνα) μόνο οι ασφαλισμένοι από 1-1-1993 έως 31-12-2008, ενώ για όσους έχουν εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, κατ’ ελάχιστον λιγότερο (το πολύ 14 ευρώ το μήνα) και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, θα πληρώσουν και οι ασφαλισμένοι από 1-1-2009. Έτσι, ελάχιστες μειώσεις θα ισχύσουν για ελάχιστους ασφαλισμένους, οι οποίοι μάλιστα είναι αυτοί που ούτως ή άλλως αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές. Για τους νεότερους ασφαλισμένους, ειδικά για τους κάτω της πενταετίας, με τα αντίστοιχα εισοδήματα, η αύξηση των εισφορών προσεγγίζει το 90% σε πολλές περιπτώσεις. Και ας μην ξεχνάμε τη μακροπρόθεσμη – εφόρου ζωής - καθήλωση σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, η οποία θα αποτελεί πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στα ασφαλιστικό - λαιμητόμο είναι οι μεγαλύτερες που έχει κάνει ο δικηγορικός κλάδος. Απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό δε θα υποχωρήσουμε, γιατί απειλεί τις ίδιες τις συνθήκες ύπαρξής μας και επιχειρεί να μας μετατρέψει σε φθηνό εργατικό δυναμικό των μεγάλων εταιριών, χωρίς κανένα δικαίωμα - και μάλιστα εφόρου ζωής. Από τις 12 Ιανουαρίου είμαστε σε αποχή από τα καθήκοντά μας και συνεχίζουμε. Έχουμε συγκροτήσει επιτροπές αγώνα, θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο, να δίνουμε πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στις κινητοποιήσεις με στόχο να αποσυρθεί και να μην κατατεθεί το ν/σ για το ασφαλιστικό.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο των προτάσεων της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ:


ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

1. Οι διαχρονικές πολιτικές υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα, μπήκαν στο στόχαστρο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην ΕΕ και σ’ όλο τον κόσμο.

Τότε, ξεκινά να προωθείται και στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σειρά αντιασφαλιστικών νόμων, που ξηλώνουν (σε συγχρονισμό με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων) το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Οι κυβερνήσεις αυτές αντιμετώπιζαν την κοινωνική ασφάλιση ως δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι ως κοινωνικό δικαίωμα. Έτσι, πήραν μέτρα περιορισμού της δημόσιας χρηματοδότησής της, συρρίκνωσης των παροχών της και ιδιωτικοποίησής της, με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.

2. Τα Μνημόνια ως συνέχεια και τομή απορρύθμισης και κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δανειστές και οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν εξ αρχής βασικό στόχο με τα μνημόνια να κατεδαφίσουν την κοινωνική ασφάλιση και να προωθήσουν ως μοναδικές και αναπόφευκτες ταξικές πολιτικές σταδιακής απεμπλοκής του κράτους από την υποχρεώση χρηματοδότησής της, μειώσης των συντάξεων και ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρόκειται για την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών σχεδίων Σπράου – Γιαννίτση, που απέτυχαν, λόγω των κοινωνικών αντιστάσεων, να εφαρμόσουν αρκετά χρόνια πριν.

Οι μνημονιακοί νόμοι, παρότι αποτελούν συνέχεια και επιτάχυνση της απορρυθμιστικής προσπάθειας τουλάχιστον δύο δεκαετιών, συνιστούν σημαντική αλλαγή, στην ουσία τομή, στη διαρκή προσπάθεια των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών διαχειριστών του για καταστροφή της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων στη χώρα μας και για κατάργηση του ρόλου του Κράτους ως εγγυητή των παροχών της.

Οι μνημονιακές πολτικές θίγουν όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, παλιούς, νέους και μελλοντικούς. Οι αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων δεν ωφέλησαν ούτε για λίγους μήνες την κοινωνική ασφάλιση. Αντίθετα ενίσχυσαν την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή.

Οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μειώθηκαν από το 2009 35 – 50%. Παράλληλα, οι οφειλές επιχειρήσεων από ανείσπρακτες εισφορές έφτασαν μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις τα 22 δισ. ευρώ (15 + 7 δις ευρώ) λόγω της συνειδητής απαξίωσης και υποστελέχωσης των δημοσίων εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Από τότε, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση χάνει ετησίως 10 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών, την γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και τον τριπλασιασμό της ανεργίας καθώς και 8 δισ. ετησίως από την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, που εκτινάχτηκαν στο 36%. Τα χρέη του Κράτους προς αυτή, λόγω αθέτησης υποχρεώσεών του από την τριμερή χρηματοδότηση, ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι οικονομικές προβολές για την μελλοντική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, εάν παραμείνουν οι πολιτικές της λιτότητας με υψηλή ανεργία, είναι ενδεικτικές του αδιεξόδου, στο οποίο την οδηγούν οι διαδοχικοί μνημονιακοί «σωτήρες» και «μεταρρυθμιστές».

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις μείωσαν δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, και άλλαξαν τον χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης από δημόσιο αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, με τη θέσπιση του ατομικού λογαριασμού για κάθε ασφαλισμένο. Λεηλάτησαν με το PSI+ τα εναπομείναντα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, κουρεύοντας από αυτά συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Το «νέο μνημονιακό ασφαλιστικό» είναι έτσι δομημένο, ώστε με την παρούσα πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας να μη δίνει πλήρεις συντάξεις. Οι εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, - ιδιαίτερα οι νέοι - αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή 40 έτη πλήρους ασφάλισης, σ’ ένα περιβάλλον ύφεσης και υψηλής ανεργίας.

Η αλληλεγγύη των γενεών εφαρμόζεται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις με τέτοιο τρόπο, που οδηγεί σε διαγενεακό ανταγωνισμό και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μετατρέπεται σε ισοπέδωση του επιπέδου παροχών.

3. Τα αποτελέσματα του νέου μνημονιακού μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης:
 • Υπονόμευση και συρρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης μέσω του περιορισμού εγγύησης του κράτους ουσιαστικά μόνο στην «εθνική» σύνταξη, της αθέτησης της τριμερούς χρηματοδότησης και της εξατομίκευσης των συντάξεων.
 • Μετατροπή ενός συστήματος αλληλεγγύης των γενεών σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο σύγκρουσης των γενεών και ενοχοποίησης των ηλικιωμένων.
 • Εισαγωγή της ''εθνικής'' σύνταξης των 360 – 384 ευρώ, για να προωθηθεί ένα μοντέλο κοινωνικής προστασίας μόνο της ακραίας φτώχειας και ως εκ τούτου διαιώνισης της.
 • Υπολογισμός συντάξιμου μισθού σε όλο τον εργασιακό βίο, που καθιστά τη σύνταξη από αναπλήρωση μισθού «εξόδου» από την εργασία σε συσσώρευση ατομικών αποταμιεύσεων από την εργασία.
 • Μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός περιορισμός των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε να αυξηθούν μόνο κατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, ενώ οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί 70%.
 • Σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής από το 2021, με στόχο το γενικό όριο των 67 ετών να μπορεί να αυξάνεται ανά τριετία.
4. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο συνεχίζει την καταστροφή της κοινωνικής ασφαλισης και των συντάξεων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη, μετά τις εκλογές στις 20/9/2015, νομοθετήσει δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο για μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων με την αύξηση από 4% σε 6% και από 0 σε 6% αντίστοιχα των κρατήσεων σε αυτές για υγειονομική περίθαλψη. Τη δραστική μείωση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-7-2015 (από 486 ευρώ μηνιαία σε 392,7 ευρώ για όσους φύγουν πάνω από 67 ετών και 150 – 338 ευρώ για όσους φύγουν πριν τα 67 τους), την επαναφορά σε χειρότερη εκδοχή των μνημονιακών νόμων 3863/10 και 3865/2010 για σταδιακές συνεχείς ετήσιες μειώσεις των κύριων συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια καταργώντας κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με κύρια θύματα εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, τη χειροτέρευση της ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση αντιμνημονιακών και ευνοϊκών για τους ασφαλισμένους νομοθετικών ρυθμίσεων, ψηφισμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πριν υπογράψει το 3ο μνημόνιο.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με κύρια θύματα τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 2,25 δις ευρώ το 2015/2016, για να δοθούν στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.

Οι δανειστές θα αξιοποιήσουν στις «διαπραγματεύσεις» τις κυβερνητικές προτάσεις ως πρώτο βήμα, για να επιβάλλουν αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν με το 3ο μνημόνιο, αλλά και πολύ χειρότερα, δηλαδή τη μετατροπή όλων των συντάξεων, καταβαλλόμενων και μελλοντικών, σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Με τις κυβερνητικές προτάσεις:
 • Από 1/1/2016 και μέχρι το 2019, καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Οι συντάξεις υπερηλίκων ανασφάλιστων Ελλήνων και ομογενών, 360 ευρώ το μήνα, μετατρέπονται σε Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τόσο αυστηρές προϋποθέσεις, που δεν θα το πάρει σχεδόν κανείς.
 • Οριστικοποείται το σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική - ανταποδοτική, ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την μνημονιακή δέσμευσή της για μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών –παροχών με στόχο μετατροπή του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο.
 • Η λεγόμενη εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων – κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την πλήρη θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιωμάτος τους - θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.
 • Το αναλογικό- ανταποδοτικό τμήμα της κύριας σύνταξης υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο, λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και κυρίως οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Πρόκειται για τη «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων.
 • Οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους. Όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, που όμως θα βαίνει μειούμενη μετά τον Ιούλιο 2018, με συνέπεια τη μείωση και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
 • Μεγάλο μέρος από τις ήδη καταβαλλόμενες κυριες συντάξεις θα μειωθεί από τώρα, όπως για τους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που παίρνουν το σταδιακά καταργούμενο ΕΚΑΣ, και για τους 500.000, που παίρνουν επιδόματα τεκνων που άμεσα μειώνονται. Επίσης, όπως πραναφέρθηκε, μειώσεις έχουν ήδη γίνει από την παρούσα κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους/σες συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον ετησίως για όσους/ες κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
 • Η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό όλων των κύριων συντάξεων επιδιώκει να δικαιολογήσει τη μη εφαρμογή των αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το 2012, γεγονός απαράδεκτο για μία δημοκρατική χώρα.
 • Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους/ες η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει άμεσες και συνεχείς μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2016, αλλά και στις ήδη καταβαλλόμενες μετά τον Ιούλιο του 2018, που έχουν ήδη μειωθεί από την παρούσα κυβέρνηση κατά 6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για υγειονομική περίθαλψη.
 • Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι νέες μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα φτάσουν στο 30%.
 • Αυξάνονται υπέρμετρα οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και, κυρίως, των αγροτών που τριπλασιάζονται και, μαζί με τις άλλες μνημονιακές και φορολογικές υποχρεώσεις τους, οδηγούνται ουσιαστικά στην έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία.
 • Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους, των οποίων οι μισθοί θα έχουν αντίστοιχη μείωση.
 • Ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο. Η δημιουργία ενός υπέρ – Ταμείου κύριων συντάξεων για όλους, και μάλιστα άμεσα, με συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, θα προκαλέσει λειτουργικό χάος, οργανωτική παραλυσία και ταλαιπωρία έως βασανισμό υπαλλήλων και ασφαλισμένων. Θα αυξήσει το χρόνο αναμονής για χορήγηση συντάξεων, θα χειροτερεύσει το επίπεδό τους. Τέτοιας έκτασης οργανωτικές αλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται με μεταβατική περίοδο 3 έως 10 ετών και μετά από διάλογο με τους φορείς των ασφαλισμένων, που εδώ δεν έγινε.
Τα παραπάνω μέτρα δίνουν τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ακρωτηριάζουν την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και συρρικνώνουν την ευθύνη του κράτους μόνο στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν οδηγούν σε εξίσωση, αλλά σε κατεδάφιση ασφαλιστικών παροχών σε όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στους νέους από τους οποίους στερούν κάθε ελπίδα να πάρουν κάποτε σύνταξη, ενισχύοντας – σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία – το ρεύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό των πιο ειδικευμένων και εκπαιδευμένων.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στα μνημόνια δεν χωρούν ούτε κοινωνικά ισοδύναμα ούτε παράλληλα προγράμματα, που υποσχόταν η σημερινή κυβέρνηση. Τα καταστροφικά μνημόνια ή τα εφαρμόζεις ή τα καταργείς. Ενδιάμεσος δρόμος, λόγω και της ταπεινωτικής εποπτείας των δανειστών, δεν υπάρχει.

5. Μπορούμε να τους σταματήσουμε ! Υπάρχει άλλος δρόμος.

Η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας δεν έχει προβλήματα λόγω υψηλών δαπανών της για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά (35-50%) τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που οδήγησε σε εργοδοτική ασυδοσία και εκτίναξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της, δηλαδή ΕΑΝ:
 1. Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, καθώς και με άλλους τρόπoυς όπως περιγράφονται παρακάτω (θέση 13), η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την μεγαλοεργοδοσία.
 2. Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του λαού.
 3. Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία, ώστε να αποδοθούν στην κοινωνική ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι.
 4. Αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 5. Επαναρρυθμιστούν και αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις και περιοριστούν δραστικά οι ελαστικές μορφές εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής.
 6. Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους από την τριμερή χρηματοδότησή της.
 7. Αξιοποιείται με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της.
 8. Γίνει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εγγυημένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό και καθολικό.

Γνωρίζουμε ότι για τα παραπάνω θα συναντήσουμε τη λυσσαλέα αντίδραση των δανειστών και της Ευρωζώνης.

Ανάμεσα, όμως, στον αργό μνημονιακό θάνατο της κοινωνικής ασφάλισης, των συνταξιούχων, των νέων και σε μία νέα ελπιδοφόρα αρχή σε ρήξη με τη χρεομηχανή και την Ευρωζώνη, που για τη χώρα μας ταυτίζεται με συνεχή λιτότητα, προτιμούμε το δεύτερο.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να δώσουν την αναγκαία οικονομική ρευστότητα για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειωθεί η ανεργία, να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία, η Κοινωνική Προστασία, η Υγεία και η Ανάπτυξη.

6. Oι προτάσεις της ΛΑΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση συνδέονται με τις προτάσεις της για την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη της χώρας.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ προτείνει τη συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων, ώστε να εξασφαλιστούν οι συντάξεις του μέλλοντος, αλλά και για να βελτιωθεί σήμερα το επίπεδο της παρεχόμενης κοινωνικής προστασίας και κοινωνικών-ασφαλιστικών παροχών.

Οι προτάσεις της ΛΑΕ για ένα δημόσιο και αλληλέγγυο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν περιορίζονται στις εγγυήσεις για την επαρκή χρηματοδότησή της. Συνδέονται στενά με τις υπόλοιπες προτάσεις της για κατάργηση των μνημονίων, βαθειά διαγραφή του χρέους, αποκατάσταση, προάσπιση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, 35ωρο, στήριξη των ανέργων, διεύρυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου, ενίσχυση της εργατικής συμμετοχής, καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και εξάλειψη της φτώχειας στη χώρα μας.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προϋποθέτει ακύρωση της λιτότητας, ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας και αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων καθώς και καταπολέμηση της αδήλωτης, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

7. Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι θέσεις της ΛΑΕ για την κοινωνική ασφάλιση βασίζονται στις παραδοχές ότι:
 • Οι αλλεπάλληλες μειώσεις συντάξεων δεν λύνουν τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά τα οξύνουν.
 • Οι εναλλακτικές πολιτικές πρέπει να διορθώνουν τις υπάρχουσες παθογένειες αλλά και να θέτουν τις βάσεις ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα ανακτήσει τα κοινωνικά και αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά του.
 • Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και συνολικά των κοινωνικών πολιτικών πρέπει να συνοδεύεται άμεσα μέτρα ικανοποίησης επειγουσών αναγκών των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων.
8. Βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ΛΑΕ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης:
 • Ισχυρό και κοινωνικά αποτελεσματικό, έξω από τη λειτουργία της αγοράς, χωρίς να έχει σχέση με ''ασφαλιστικά προϊόντα'', που λανσάρουν ασφαλιστικές εταιρείες και μνημονιακοί ''πλασιέ'' τους.
 • Δημόσιο και υποχρεωτικό. Για τη ΛΑΕ ο χαρακτηρισμός «δημόσιο» δεν βασίζεται μόνο στο τυπικό κριτήριο οργάνωσης και νομικής μορφής, αλλά έχει την έννοια, πως το κράτος υποχρεούται να μεριμνά για την εκπλήρωση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων και παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, στα πλαίσια της θεσμοθετημένης τριμερούς χρηματοδότησης και της συνταγματικής επιταγής (Άρθρο 22 παρ.5)
 • Καθολικό, που θα προστατεύει εξ ίσου όλου/ες, ανεξάρτητα από το χρόνο που εντάχτηκαν στην ασφάλιση.
 • Αναδιανεμητικό, σε αντιπαράθεση με το μοντέλο ατομικών κουμπαράδων, που θα αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα της αλληλεγγύης των γενεών και τα αδιέξοδα της ατομικής κεφαλαιοποίησης.
 • Πραγματικά Αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών και όλων των εργαζομένων.
Η ΛΑΕ θεωρεί ότι πρέπει και μπορούν να αποκατασταθούν σχέσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα των νέων, προς την κοινωνική ασφάλιση, εάν:
 • επανέλθει η εγγύηση των παροχών έναντι του μοντέλου “καθορισμένων εισφορών”,
 • μπει τέλος στην ανασφάλεια καθιερώνοντας σταθερούς, κωδικοποιημένους και ξεκάθαρους κανόνες για τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις,
 • αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα φαινόμενα διαφθοράς,
 • υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να τηρούν την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία,
 • δοθούν θετικά κίνητρα στον εργαζόμενο, ώστε να διεκδικεί αποτελεσματικά το δικαίωμά του σε δηλωμένη και πλήρως ασφαλισμένη εργασία,
 • θεσπιστεί το δικαίωμα των εκπροσώπων των εργαζομένων για έλεγχο μέσα στις επιχειρήσεις.
9. Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Η αξιοπιστία της Κοινωνικής Ασφάλισης στις σχέσεις της με τους ασφαλισμένους μπορεί να αποκατασταθεί πρωτίστως, εάν αντιμετωπιστούν η έκταση αλλά και οι ρίζες της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Θα πρέπει να καταργηθούν νομοθετικές διατάξεις, που:
 • αφήνουν «παράθυρα» στην αδήλωτη εργασία,
 • καθιερώνουν κανόνες εργασίας χωρίς δικαιώματα,
 • δυσχεραίνουν τον έλεγχο των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών,
 • βάζουν εμπόδια στην είσπραξη βεβαιωμένων εισφορών,
 • ενδυναμώνουν τη χρήση ελαστικών μορφών εργασίας, όπως τα μπλοκάκια.
 • αφήνουν ατιμώρητες, όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική και κοινωνικο-ασφαλιστική νομοθεσία.
Επίσης η ΛΑΕ αγωνίζεται για:
 • ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη των εργαζόμενων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας,
 • κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν μειωμένες ή μηδενικές εργοδοτικές εισφορές (εισφοροαπαλλαγές),
 • Εξομοίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ελαστικά ή μερικά εργαζομένων και των εργαζομένων με συμβάσεις έργου, που υποκρύπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, με αυτά των πλήρως εργαζομένων.
Η ενίσχυση της λειτουργικής ικανότητας, μηχανοργάνωσης και στελέχωσης των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ κλπ), η πλήρης νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, η κωδικοποίηση και απλούστευση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο να θεσπιστεί Κώδικας Ασφαλιστικού Δικαίου, η έκδοση χρηστικού ασφαλιστικού οδηγού και η προώθηση μιας μεγάλης δημόσιας καμπάνιας ενημέρωσης των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Ο εγγυητικός ρόλος του Κράτους στην κοινωνική ασφάλιση οφείλει να συνδυάζεται με διαδικασίες ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου, ενεργή ενημέρωση και συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων στη Διοίκηση των ΑσφαλιστικώνΤαμείων, στη λήψη των αποφάσεων και στο σχεδιασμό πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση.

10. Οργάνωση και λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης με ενιαίους και δίκαιους κανόνες.

Βασικοί κανόνες για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να είναι η πρόβλεψη ικανών μεταβατικών περιόδων, η μη ισοδέπωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η συναίνεση και δημοκρατική συμμετοχή των ενοποιούμενων φορέων και των ασφαλισμένων.

Η θέση της ΛΑΕ είναι σε αντιδιαστολή με την επιχειρούμενη και εν εξελίξει ενοποίηση σε σύνταξη και περίθαλψη, που ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώνεται από το 2010 και μετά με βασικό χαρακτηριστικό την κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

11. Ανάγκη αποκατάστασης και αναβάθμισης των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ΛΑΕ αγωνίζεται για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα καθορισμένων παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, στο οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος εγγυώνται ενεργά την χορήγηση και την κοινωνική αποτελεσματικότητα των συντάξεων.

Η κύρια σύνταξη να είναι στο 80% του συντάξιμου μισθού και η επικουρική στο 20%.

Η κατώτερη σύνταξη να χορηγείται στο 65ο έτος ηλικίας και να αντιστοιχεί σε 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Απονομή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων “από το πρώτο ένσημο”, ώστε ακόμα και οι εργαζόμενοι για πρόσκαιρο και σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν κίνητρο να διεκδικούν την ασφάλισή τους.

Τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να επανέλθουν από τα 67 στα 65 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 60 για μειωμένη.

Προϋπόθεση ασφάλισης 35 ετών για πλήρη σύνταξη στα 58 έτη και 37 ετών ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διατήρηση για τους ασφαλισμένους πριν το 1983 της δυνατότητας συνταξιοδότητησης με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

Συντάξιμος μισθός πρέπει να είναι ο μέσος όρος της καλύτερης πενταετίας.

Επανεξέταση, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, του Κανονισμού για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7500 στα Βαρειά και Ανθυγιειενά Επαγγέλματα, να επανέλθει στο 58ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 56ο έτος για μειωμένη, ενώ για όσους έχουν 4.500 ένσημα με 3.700 από αυτά βαρέα στο 60ο έτος.

Ώριμα, κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα εξακολουθήσουν να γίνονται σεβαστά με μεταβατικές διατάξεις χωρίς τις απότομες ανατροπές των τελευταίων ετών. Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της ανατροφής των τέκνων με δημόσιες κοινωνικές υποδομές και προσαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων στις ανάγκες των γονέων τότε που τα χρειάζονται.

Είναι απαραίτητο ένα πλήρες και σύγχρονο μοντέλο προστασίας από τα εργατικά ατυχήματα και διασφάλισης όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

12. Οι βασικές αρχές χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κοινωνική ασφάλιση στηρίζεται οικονομικά, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές, στην τριμερή χρηματοδότηση σε εφαρμογή της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (αρθρο 71.3), που επικυρώθηκε με το Ν.3251/55 και προβλέπει τη συμμετοχή του κράτους σ’ αυτή ως:
 • - νομοθέτη,
 • - επόπτη της λειτουργίας της,
 • - συγχρηματοδότη λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα της,
 • -και εγγυητή της καταβολής των προβλεπόμενων παροχών της.
Η υποχρεωτική τριμερής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (κλάδου κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας) πρέπει να επανέλθει για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Για την κύρια σύνταξη μισθωτών η αναλογία να διαμορφώνεται σε 2/9 από τον εργαζόμενο, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τον εργοδότη.

Για την επικουρική και την εφάπαξ ασφάλιση θα ισχύει διμερής χρηματοδότηση από εργοδότες και εργαζομένους και εφόσον υπάρχουν ελλείμματα θα καλύπτονται από τον ειδικό υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ.

Για τους αυτοαπασχολούμενους η αναλογία θα είναι 6/9 από ασφαλισμένους και 3/9 από το κράτος, για τον ΟΓΑ και ΝΑΤ δεν θα μειωθεί η ισχύουσα δημόσια χρηματοδότηση.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική κλάση, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν, και η μετάβασή τους σε ανώτερη κλάση να έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Έτσι, θα ενεργοποιηθούν πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που λόγω των σημερινών οικονομικών δυσχερειών τους βρίσκονται σε ουσιαστική αναστολή της ασφαλιστικής τους ικανότητας. Οι ασφαλιστικές εισφορές τους πρέπει να ανταποκρίνονται με δίκαιο τρόπο στην πραγματική εισφοροδοτική ικανότητά τους.

13. Ανακεφαλαιοποίηση των λεηλατημένων αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να στηριχτεί και με νέους συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για να καλυφθούν σταδιακά οι απώλειες των αποθεματικών της από τη διαχρονική λεηλασία τους.

Τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης υφίστανται από το 1950 μια συνεχή λεηλασία από κυβερνήσεις, τράπεζες και μεγαλοεργοδοσία (μειωμένες έως μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεών τους, χρηματιστηριακή κρίση 1999-2002, σκάνδαλο δομημένων ομολόγων, κούρεμα ομολόγων δημοσίου των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI+, ανακεφαλαιοποίησεις τραπεζών), με συνολικές απώλειες περίπου 120 δις ευρώ.

H καταλήστευση των αποθεματικών κεφαλαίων της κοινωνικής ασφαλισης δεν τα εξαφάνισε. Αποτελούν μέρος του σημερινού κοινωνικού και ιδιωτικού πλούτου. Πρέπει να αποκατασταθούν και να αναζητηθούν κατά βάση από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από αυτές που κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.

Συμπληρωματικοί δημόσιοι πόροι χρηματοδότησης, επιπλέον της τριμερούς και τακτικής, της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να προκύψουν από:
 1. Σταμάτημα και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και επανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου σε ήδη ιδιωτικοποιημένες, στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας, Δημόσιες Eπιχειρήσεις και σταθερή ετήσια αξιοποίηση σημαντικού τμήματος των κερδών τους για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 2. Ποσοστό στα κέρδη των τραπεζών, που πρέπει να εθνικοποιηθούν, για αναπλήρωση των απωλειών της από ανακεφαλαιοποιήσεις.
 3. Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου, που θα επιβαρύνει τον εργολήπτη στις συμβάσεις δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών.
 4. Κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.
 5. Ποσοστό επί των κερδών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, καζίνο).
 6. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή.
 7. Όλο το ποσό των προστίμων που επιβάλλονται για εισφοροδιαφυγή και για ανασφάλιστη εργασία.
 8. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.
 9. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για παραβιάσεις του ΚΟΚ.
 10. Τμήμα των προστίμων που επιβάλλουν οι ανεξάρτητες αρχές (ΑΑΔΑΕ, ΕΕΤΤ, ΡΑΕ, ΕΣΡ).
 11. Από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
 12. Μέρος των πόρων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Για να βρεθούν επαρκείς πόροι, πρέπει να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν εκείνες οι μορφές πλούτου που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από τη ληστεία της περιουσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΛΑΕ προτείνει θεσμούς διαφανούς οικονομικής διαχείρισης, αλλά και πολιτικής λογοδοσίας, και θεωρεί ότι το διαρκές σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφαλισης είναι πρωτίστως πολιτικό - ταξικό ζήτημα.

Η αξιοποίηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και θα εγγυώνται την τήρηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η απόδοση της αξιοποίησης θα είναι εγγυημένη από το κράτος, ώστε τυχόν ελλιπείς αποδόσεις να συμπληρώνονται μέχρι το συμφωνημένο (από τα Ταμεία και το κράτος) όριο.

14. Άμεσες προτεραιότητες της ΛΑΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.

 • Αποκατάσταση του δημόσιου – καθολικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων, με τους οποίους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη εθνική σύνταξη και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό - ατομικό.
 • Τέλος στις μειώσεις κύριων - επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών.
 • Συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ, χωρίς αυστηροποίηση εισοδηματικών κριτηρίων.
 • Κατάργηση της ρήτρας θανάτου, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του κανόνα βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις στις εφάπαξ παροχές.
 • Ακύρωση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από 4 σε 6% στις κύριες συντάξεις και από
 • Κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιασφαλιστικών εφαρμοστικών νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.
 • Ακύρωση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από 4 σε 6% στις κύριες συντάξεις και από 0% σε 6% στις επικουρικές.
 • Αποκατάσταση και σεβασμός των κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας με την εφαρμογή του σχεδίου μας για παραγωγική ανασυγκρότηση, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 • Ταχύτερη απονομή συντάξεων, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής των συνταξιούχων για ένα έως τέσσερα χρόνια, με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και με την ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους.
 • Κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για την κατοχύρωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης. 
Η ΛΑ.Ε. έχει θέσει τις δυνάμεις της σε πολιτικό και κινηματικό «συναγερμό» και είναι στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών αγώνων για υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και απόκρουση της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρρύθμισης, που απειλεί με πλήρη εκθεμελίωση όλες τις κατακτήσεις σε σύνταξη και περίθαλψη. Για μια μεγάλη δημοκρατική - αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα προοδευτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Μία ανατροπή που μπορεί να έρθει με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, τη σχεδιασμένη κλιμάκωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, την κοινή δράση των αριστερών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων και την ενδυνάμωση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”.
πηγή: iskra.gr

Νέες προτάσεις για το Ασφαλιστικό όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές προτάσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου.


Τα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής:
 • Για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο

 •  Για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς

 • Όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Νέοι επιστήμονες:
 1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

 2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

 3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%
Άνεργοι:
 1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

 2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.


H πρώτη μάχη στη Βουλή

Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.

Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, την Κυριακή, στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή υπό την νέα του ιδιότητα και αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα τηρήσει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.


usay.gr

Με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενόσω θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. 


Το περυσινό σκηνικό με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να αγωνίζονται ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου να καλύψουν τις υποχρεώσεις εντός και εκτός συνόρων είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί αν καθυστερήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Και αυτό διότι ήδη από τον Φεβρουάριο ο κρατικός προϋπολογισμός θα αρχίσει να εμφανίζει ταμειακά ελλείμματα ενώ από Μάρτιο θα πρέπει να καταβάλλονται δόσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δανειστές, κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι προφανώς ένας από τους λόγους που κάνουν την ελληνική κυβέρνηση να βιάζεται να συμφωνήσει με το κουαρτέτο. Ερωτηθείς σχετικά με τα διαθέσιμα του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς. Ωστόσο, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι αν οι συζητήσεις με τους «θεσμούς» διαρκέσουν και πέραν του Μαρτίου, ο εφιάλτης της ταμειακής ασφυξίας θα αναβιώσει.

Η μηνιαία κατανομή εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 δείχνει ότι τα ελλείμματα σε ταμειακό επίπεδο ξεκινούν και φέτος –όπως και πέρυσι- από πολύ νωρίς καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο, το ταμείο θα είναι μείον. Έτσι:
 1. Ο Ιανουάριος είναι ο μόνος μήνας του έτους που είναι προγραμματισμένο να εμφανίσει ταμειακό πλεόνασμα ύψους 197 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι η δαπάνη για τους τόκους τον πρώτο μήνα του έτους έχει προγραμματιστεί να συγκρατηθεί στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των 110 εκατ. ευρώ. ενώ τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσουν τις δαπάνες φτάνοντας στα 3,822 δις. ευρώ έναντι 3,625 δις. ευρώ που είναι το προϋπολογισμένο επίπεδο των δαπανών. 

 2. Από τον Φεβρουάριο, ο προϋπολογισμός γυρίζει ταμειακά στο κόκκινο και μάλιστα βίαια καθώς αναμένεται να προκύψει ταμειακό έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλη δαπάνη του Φεβρουαρίου είναι αυτή των τόκων καθώς το σχετικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 1,57 δις. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα θα ανέλθουν στα 4,839 δις. ευρώ ενώ οι δαπάνες θα ανέλθουν στα 5,622 δις. ευρώ. 

 3. Τον Μάρτιο το ταμειακό έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει στα 1,335 δις. ευρώ (σ.σ τον 3ο μήνα του χρόνου θα πρέπει και πάλι να πληρώσουμε 750 εκατ. ευρώ σε τόκους). 

 4. Ο Απρίλιος φέρνει πρόσθετα ταμειακά ελλείμματα άνω των 900 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ταμειακό ισοζύγιο να προβλέπεται ότι α κλείσει με έλλειμμα 2,284 δις. ευρώ. Οι τόκοι του μήνα θα διαμορφωθούν στα 420 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προβλέπονται στα 3,589 δις. ευρώ και οι δαπάνες στα 4,314 δις. ευρώ.
Το ταμειακό έλλειμμα, θα κορυφωθεί το Ιούνιο καθώς προβλέπεται να φτάσει στα 4,493 δις. ευρώ. Στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί για να κλείσει η χρονιά με ταμειακό έλλειμμα 2,22 δις. ευρώ.

Το «φούσκωμα» κατά το πρώτο εξάμηνο και το «ξεφούσκωμα» κατά το 2ο του ταμειακού ελλείματος, οφείλεται στο μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει να κάνει με την ανισοκατανομή στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (δηλαδή το σύνολο των εσόδων χωρίς όμως σε αυτά να περιλαμβάνονται οι εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι προϋπολογισμένο να διαμορφωθούν στα 49,107 δις. ευρώ για ολόκληρο το 2016.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν μόλις τα 20,18 δις. ευρώ. Δηλαδή, στο πρώτο μισό του έτους, είναι προϋπολογισμένο οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το 40% των φόρων. Αυτή η ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών οφείλεται σε τρεις λόγους:
 1. Στο 2ο εξάμηνο εισπράττονται τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία από μόνα τους είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 2. Μετά τον Ιούλιο ξεκινάει κάθε χρόνο είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

 3.  Στα βάρη του β’ εξαμήνου, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι φόροι ακινήτων με χαρακτηριστικότερο τον ΕΝΦΙΑ.
Υποτίθεται ότι για το 2016, το υπουργείο Οικονομικών θα έκανε προσπάθεια να αντιστρέψει αυτή την εικόνα επισπεύδοντας και τη διαδικασία είσπραξης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για τον φόρο ακινήτων, το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο καθώς μετά την ενεργοποίηση (και μάλιστα αναδρομικά από τον Μάιο του 2015) των νέων αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού του φόρου με αποτέλεσμα το να γίνει η εκκαθάριση μέχρι τέλος Απριλίου να μην είναι καθόλου εύκολο. Από την άλλη, και να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι οι δηλώσεις εισοδήματος θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τον Απρίλιο, χρειάζεται αλλαγή νόμου ώστε να αλλάξουν οι προθεσμίες των δόσεων οι οποίες παραμένουν για Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα.

Οι δανειακές υποχρεώσεις

Εκτός από τα ελλείμματα στο εσωτερικό, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καλύψει και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Ο Φεβρουάριος είναι άδειος από οικονομικές υποχρεώσεις και οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο μήνα κατά τον οποίο λήγουν δύο επιμέρους δόσεις προς το ΔΝΤ.

Η πρώτη στις 07 Μαρτίου συνολικού ύψους 298 εκατ. ευρώ και η δεύτερη στις 16 Μαρτίου συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ. Περίπου μισό δις. ευρώ θα χρειαστεί και τον Απρίλιο με τα περισσότερα (448 εκατ ευρώ) να κατευθύνονται και πάλι προς το ΔΝΤ.

Με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου δόσεις συνολικού ύψους 5,9 δις. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των περίπου 86,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για τις δύο επιμέρους δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο (τα πρώτα 3,7 δις. ευρώ) και τον Δεκέμβριο (τα υπόλοιπα 3,2 δις. ευρώ) κάτι όμως που δεν συνέβη λόγω των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση από τις πολιτικές εξελίξεις (κυρίως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου).
Fpress.gr

Η κυβερνητική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας και ο διαγωνισμός να διεξαχθεί ακόμη και εντός Φεβρουαρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του αδιεξόδου, που έχει προκύψει λόγω μη συγκρότησης του ΕΣΡ ....

Την ερχόμενη Παρασκευή ορίστηκε να συζητηθεί και να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
 
Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης.

Η νέα ρύθμιση έρχεται, αφού η Διάσκεψη των Προέδρων, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τα πρόσωπα του 9μελούς Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 4/5 των εκπροσώπων των κομμάτων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Μετά την άκαρπη ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων, τόσο ο υπουργός Επικρατείας όσο και ο πρόεδρος της Βουλής είχαν προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών χωρίς την εμπλοκή του ΕΣΡ στη διαγωνιστική διαδικασία. 

Κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή με κεντρικό πυλώνα τις φοροαπαλλαγές και σε δεύτερο πλάνο τις απευθείας χρηματικές επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης.

 
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, προσχέδιο του οποίου παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, κ.α , ενώ διατηρεί το καθεστώς ενισχύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που είχε και ο νόμος του 2011.

Κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή με κεντρικό πυλώνα τις φοροαπαλλαγές και σε δεύτερο πλάνο τις απευθείας χρηματικές επιδοτήσεις,

Θα επιχορηγεί πλέον πολύ μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τον προηγούμενο καθώς το κατώφλι πέφτει στις 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, στις 250.000 για τις μεσαίες και στις 500.000 για τις μεγάλες (ήταν 1 εκατ. ευρώ), ενώ θα παρέχει συνολικά εννέα διαφορετικές μορφές ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων 100% φοροαπαλλαγή για τα κέρδη, επιδότηση θέσεων εργασίας, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση επιτοκίου κ.ά.

Το μέγιστο ποσοστό επιχορηγήσεων φτάνει στο 45% με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ωστόσο στην πράξη είναι σημαντικά μικρότερο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη προσδοκώντας ότι το μοντέλο των αυξημένων φοροαπαλλαγών θα κινητοποιήσει σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Η μείωση των επιχορηγήσεων θα περιορίσει τους δικαιούχους του νέου αναπτυξιακού νόμου σε εκείνους που αφενός διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και αφετέρου σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν αποδοτικό επενδυτικό σχέδιο.

Είδη ενισχύσεων

Εννιά διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος παράλληλα βάζει πλαφόν ενίσχυσης στα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση ή στα 20 εκατ. ευρώ για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
 1. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση.
 2. Επιχορήγηση από το κράτος για την κάλυψη επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης.
 3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως επτά χρόνια, με την κάλυψη των δόσεων για leasing απόκτησης καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού. Η επιδότηση προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης.
 4. Επιδότηση επιτοκίου.
 5. Συμψηφισμός οφειλών με φόρους.
 6. Κάλυψη από το Δημόσιο του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.
 7. Σταθερό φορολογικό σύστημα για επτά χρόνια.
 8. Ταχεία αδειοδότηση.
 9. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με παροχή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγύησης κάλυψης ζημιών.
Υψος επενδύσεων

Το σύνολο των ενισχύσεων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ μαζί με τις συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες εταιρείες. Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στις ενισχύσεις του νέου επενδυτικού νόμου ορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης:

– Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ (από 1 εκατ. ευρώ).

– Για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό 200.000 ευρώ (από 500.000 ευρώ).

– Για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ (ξεκινούσαν από 200.000 και 300.000 ευρώ).

Τα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπονται σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2014-2020 κυμαίνονται από 10% έως 45% του κόστους επένδυσης και είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Τη μέγιστη ενίσχυση (έως 45%) θα μπορούν να λάβουν σχέδια των οποίων οι επιλέξιμες δαπάνες είναι χαμηλότερες από 50 εκατ. ευρώ και υλοποιούνται σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο.

Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση στην Αττική θα επιχορηγείται με 30% και μια μεγάλη με 10%, ενώ λ.χ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το ποσοστό επιχορήγησης θα είναι αντίστοιχα 45% για τη μικρή και 25% για τη μεγάλη.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας (π.χ. Αττική, Νότιο Αιγαίο, Στερεά κ.λπ.) τα ποσοστά ενίσχυσης θα παραμείνουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου ώς το 2020. Από 1.1.2018, όμως, θα αρχίσουν να μειώνονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Γρεβενά), στα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη.

Επιδότηση μισθών

Στο 100% της επιχορήγησης φτάνουν οι φορολογικές απαλλαγές και η επιδότηση μισθολογικού κόστους.

Τα ποσοστά της επιχορήγησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης θα είναι στο 70% του ποσοστού που αναφέρεται στους Χάρτες Περιφερειακών Ενισχύσεων και μπορούν να αναπροσαρμόζονται στις αποφάσεις προκήρυξης των καθεστώτων.

Μεγάλες επενδύσεις

Για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ το ανώτατο ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως εξής:

α) για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης περιφερειακής ενίσχυσης, εξαιρουμένης της ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ανώτατο περιφερειακό όριο),

β) για το τμήμα της δαπάνης από 50 έως 100 εκατ. ευρώ παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου,

γ) για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται καμία ενίσχυση εκτός αν δοθεί άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικές ενισχύσεις

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τη δυνατότητα ειδικών ενισχύσεων:

– σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις

– σε αυτές που προχωρούν σε διαδικασία συγχώνευσης

– σε αυτές που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησής τους

– σε συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011 (Α’ 216), καθώς και οι Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Συνεταιριστικές Εταιρείες (Σ.Ε.) του Ν. 4015/2011

– σε κλάδους Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, και Αγροδιατροφής

– σε αυτές των οποίων η λειτουργία προκαλεί περιορισμένο οικολογικό αποτύπωμα

– σε αυτές οι οποίες λειτουργούν σε ειδικές περιοχές (ορεινές, παραμεθόριες, νησιωτικές, κ.λπ.).

Καταβολή ενισχύσεων

– Η καταβολή της ενίσχυσης ή η αυτοδίκαιη χρήση του οφέλους από τους δικαιούχους μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις ανάλογα με τον βαθμό υλοποίησης του έργου και εξαρτάται από την καταβολή της ίδιας συμμετοχής.

– Στις κεφαλαιακές ενισχύσεις θα μπορεί να προκαταβάλλεται μέχρι και το 30% της επιχορήγησης εφόσον κατατεθεί εγγυητική επιστολή προσαυξημένη κατά 10%.

– Στις κεφαλαιακές ενισχύσεις, στις ενισχύσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και στις φορολογικές απαλλαγές (ανάλογα με το είδος τους) θα μπορεί να καταβάλλεται μέρος της ενίσχυσης εφόσον έχει ολοκληρωθεί το 50% του φυσικού αντικειμένου της επένδυσης, έχει χρησιμοποιήσει το σύνολο της ίδιας συμμετοχής του και έχει λάβει πιστοποίηση.

Οι δικαιούχοι

Ο νέος αναπτυξιακός θα προβλέπει οκτώ επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων η «Γενική επιχειρηματικότητα», οι «Νέες Ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», οι «συνέργειες και δικτυώσεις», η «καινοτομία» κ.ά.

Δικαίωμα να ενισχυθούν θα έχουν οι εταιρείες που λειτουργούν υπό μορφήν ατομικών επιχειρήσεων, εμπορικών εταιρειών και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, Συνεταιρισμών, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων, συνεταιριστικών εταιρειών, καθώς και υπό ίδρυση εταιρείες.

Δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν και επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, δημόσιες εταιρείες συμμετοχών, εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, πανεπιστήμια κ.ά.

Τι προβλέπεται για ξενοδοχεία
Το σχέδιο της κυβέρνησης δίνει -κατ΄ εξαίρεση του γενικότερου αποκλεισμού ενίσχυσης των καταλυμάτων- τη δυνατότητα να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων:

– ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων που αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων

– επέκταση και εκσυγχρονισμό κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων εφόσον θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία τουλάχιστον τριών αστέρων

– εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (Συνεδριακά Κέντρα, Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, θεματικά Πάρκα, Τουριστικούς Λιμένες Σκαφών Αναψυχής, γήπεδα Γκολφ, εγκαταστάσεις Τουρισμού Υγείας, εγκαταστάσεις Αξιοποίησης Ιαματικών Πηγών, Χιονοδρομικά Κέντρα, Κέντρα Προπονητικού – Αθλητικού Τουρισμού, Αυτοκινητοδρόμια). Με ΚΥΑ θα προστεθούν περισσότερες κατηγορίες.

– οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

– μετατροπή χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες 3 αστέρων, και υφιστάμενων ξενοδοχείων που λειτουργούν σε παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια και αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2) αστέρων.

– εκσυγχρονισμό κάμπινγκ Γ’ τάξης και άνω, καθώς και μετατροπή τους σε ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχεία τουλάχιστον 3 αστέρων.

– εκσυγχρονισμό και επέκταση ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, όταν κατατίθενται επενδυτικά σχέδια με τη μορφή δικτύων συνεργασίας επιχειρήσεων. Επίσης επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων πριν συμπληρώσουν επτά χρόνια λειτουργίας.

Εξαιρέσεις

Παράλληλα εισάγονται μια σειρά από εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να ενισχυθούν δραστηριότητες όπως τα υδατοδρόμια, οι μαρίνες, τα logistics, οι τουριστικές μονάδες υγείας.

Στις εξαιρέσεις τομέων που απαγορεύεται να επιδοτηθούν περιλαμβάνονται επίσης η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, επιμέρους δραστηριότητες στις υδατοκαλλιέργειες, την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται προτάσεις για ενίσχυση ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων κ.α.

Οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με επιμέρους Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Επιλέξιμες δαπάνες για πάγια και καινοτομία

Ο νέος αναπτυξιακός δεν επιδοτεί μόνο νέες επενδύσεις, αλλά και σχέδια αναβίωσης κλειστών βιομηχανικών μονάδων από ανεξάρτητους επενδυτές. Προβλέπεται ότι μπορεί να ενισχυθεί η αγορά του συνόλου των παγίων μιας επιχείρησης (κτίρια, μηχανήματα, εξοπλισμός) εφόσον η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της, αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή, η συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς και αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί πριν την αγορά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύνανται να αγοράσουν και μέρος των στοιχείων ενεργητικού μιας παραγωγικής μονάδας.

Εκτός της εξαγοράς κλειστών εργοστασίων, ενισχύονται επίσης οι παρακάτω δαπάνες για ενσώματα στοιχεία ενεργητικού:

– Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι ειδικές δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και το 70% στην περίπτωση των ΜμΕ.

– Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.

– Η ανέγερση εγκαταστάσεων σε χώρο που έχει μισθωθεί-παραχωρηθεί από το Δημόσιο.

Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. λογισμικό, ευρεσιτεχνίες, δικαιώματα κ.λπ.) μπορούν να ενισχυθούν υπό τις σωρευτικές προϋποθέσεις ότι χρησιμοποιούνται εντός της εγκατάστασης, ότι αποσβένονται, αγοράζονται με τους όρους της αγοράς από τρίτους που δεν έχουν σχέση με τον αγοραστή και περιλαμβάνονται στα στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης για πέντε χρόνια (τρία για ΜμΕ).
Ενισχύονται επίσης μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων μέχρι ποσοστού 5% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού 50.000 ευρώ.

Για την καινοτομία των ΜμΕ, ενισχύονται έως 50% δαπάνες για:

(α) απόκτηση, επικύρωση και προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.

(β) απόσπαση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης από ερευνητικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις

(γ) συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.

– Για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας κατ’ εξαίρεση είναι επιλέξιμες οι δαπάνες λειτουργίας, οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες σχετικά με: (α) τον συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού, (β) την προβολή, (γ) τη διαχείριση των εγκαταστάσεων, (δ) την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων.

– Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ελέγχων, που συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις.

– Οταν οι επιλέξιμες δαπάνες υπολογίζονται με βάση το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το επενδυτικό έργο συνεπάγεται καθαρή αύξηση του αριθμού εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχειρηματική εγκατάσταση σε σύγκριση με τον μέσο όρο του προηγούμενου 12μηνου.

β) Η πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών ετών από την περάτωση των εργασιών.

γ) Κάθε θέση εργασίας διατηρείται για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών, ή τριών ετών σε περίπτωση ΜμΕ.