02/03/16

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης βάζει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Δεν αφήνει όρθιο τίποτα απ’ ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη μνημονιακή λεηλασία.  


του Ν. Μπογιόπουλου στο e-nikos,gr

Το «αριστερό» νομοσχέδιο της «αριστερής» κυβέρνησης
 • Μονιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους,
 • Καταργεί δια παντός την 13η και 14η σύνταξη,
 • Επιφέρει νέες ληστρικές εισφορές για μια «ανταποδοτική» σύνταξη που ισοδυναμεί με φιλοδώρημα κι αυτή στα βαθιά γεράματα,
 • Δεν εξαιρεί καμιά κατηγορία εργαζόμενων από την επίθεση,
 • Επιβάλλει ως θεμέλιο λίθο της ασφάλισης την «ανταποδοτικότητα» που σημαίνει πως «ό,τι πληρώνεις–παίρνεις» αφού προηγουμένως κράτος και μεγάλο κεφάλαιο έχουν απαλλαγεί από τα «βάρη» για την κοινωνική ασφάλιση η οποία μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση προς δόξα των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής, θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
 • Πρώτον, επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο «βυθίζονται» στο 38,68% για τα 35 χρόνια Ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα έφταναν το 70% και στον 3863/2010 το 45,85%.
 • Δεύτερον, επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του και όχι της τελευταίας πενταετίας (π.χ. ΙΚΑ) που ίσχυε πριν.
Το νομοσχέδιο «κουρεύει» τις συντάξεις για τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.

Υπερδιπλασιάζει τις εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκι και αυτοαπασχολούμενους, κλέβει έτσι σχεδόν το 40% των αποδοχών τους.

Ένας νέος εργαζόμενος με μπλοκάκι ή αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας καλείται να πληρώνει το 33,5% του εισοδήματός του την πρώτη τριετία και το 35,5% την επόμενη διετία και ισοβίως!

Κόβουν τις συντάξεις ακόμα και σε περίπτωση αναπηρίας! Ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% θα λαμβάνει μόνο το 50% της «εθνικής σύνταξης», ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75%...

Λένε ότι με τον επανυπολογισμό δεν θα μειωθεί το ύψος των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων. Λένε ψέματα! Αν ένας παλιός συνταξιούχος παίρνει σήμερα 800 ευρώ σύνταξη και με τον επανυπολογισμό προκύπτει σύνταξη 700 ευρώ, θα συνεχίσει να παίρνει τα 800 μέχρι και το 2018. Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα προσαρμόζεται σταδιακά στα 700.

Προχωρούν σε αφαίμαξη των αγροτών. Ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής στην Ασφάλιση, οι εισφορές τους για κύρια σύνταξη αυξάνονται από το 7% στο 20% που σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα αντιαγροτικά μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, πενταπλασιασμός κόστους πετρελαίου, μείωση επιδοτήσεων κλπ) οδηγεί σε οριστικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Διαλύουν τις επικουρικές, καταργούν το ΕΚΑΣ, εξαϋλώνουν το εφάπαξ.

Σημείωση: Όλα αυτά έρχονται μετά από διαδοχικές μειώσεις συντάξεων που επέφεραν μείωση του συντάξιμου μισθού κατά 40% και 50%! Έρχονται να επιβληθούν πάνω σε ένα καθεστώς που ήδη σήμερα εκείνο που «παρέχει» στους συνταξιούχους είναι συντάξεις πείνας! Έρχονται να επιβληθούν σε συνθήκες ανεργίας 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, με μια νέα γενιά που η ανεργία την μαστίζει κατά 60%, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές – με την αύξηση της ηλικίας των ήδη εργαζομένων – δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ διότι πολύ απλά δεν θα βρουν δουλειά ποτέ!

Αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα» δεν διορθώνεται!

Η αυριανή απεργία είναι το στοιχειώδες. Και πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Μια αρχή που η λαοθάλασσα στην Ομόνοια και σε όλες τις πόλεις και στα χωριά της χώρας θα πρέπει να σημάνει ταυτόχρονα και την αρχή του τέλους αυτού του φαύλου κύκλου του λαϊκού εξανδραποδισμού. 
 
*Δημοσιεύθηκε στο e-nikos.gr την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2016

Ο ωχαδερφισμός, η φοβία, η αποχή μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε ομαδική αυτοκτονία. Ήδη το ολοκαύτωμα έχει ξεκινήσει. Κάθε χρόνο έχουμε ιστορικά ρεκόρ θανάτων από την εποχή του πολέμου, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται δραστικά. Αληθινή γενοκτονία.    του Δημήτρη Καζάκη

Το μέσο νοικοκυριό σήμερα στην Ελλάδα με έναν εργαζόμενο έχει ετήσιο εισόδημα λίγο πάνω από τα 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει το όριο της απόλυτης φτώχειας στα 12.500 ευρώ ετήσια για το μέσο νοικοκυριό. Δηλαδή με ένα ετήσιο εισόδημα αυτής της τάξης το μέσο νοικοκυριό που αποτελείται από περίπου 2,5 μέλη στην Ελλάδα σήμερα με έναν εργαζόμενο, είναι αδύνατον να επιβιώσει.

Πόσες είναι οι βασικές ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες, που οφείλει να κάνει το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα σήμερα για να συντηρηθεί; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ ανέρχονται πάνω από τις 27.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Με άλλα λόγια το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού, πριν καν πληρώσει εφορία, ασφαλιστικές εισφορές και χρέη, έχει ένα ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 7.000 ευρώ για να καλύψει τις βασικές καταναλωτικές δαπάνες του.

Ο λόγος είναι απλός. Η πολιτική της εξουθένωσης και φτωχοποίησης μετέφερε το έλλειμμα από τα....δημοσιονομικά του κράτους στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κι αυτό το έλλειμμα έχει φτάσει σχεδόν στο 26% του προϋπολογισμού ανά νοικοκυριό.

Όμως το μέσο νοικοκυριό δεν έχει μόνο καταναλωτικές υποχρεώσεις. Έχει και φορολογικές υποχρεώσεις. Πόσους φόρους καλείται να πληρώσει αυτό το μέσο νοικοκυριό; Σε ετήσια βάση γύρω στις 10.000 ευρώ. Από αυτούς τους φόρους τα 4.450 ευρώ είναι άμεσοι φόροι κι επομένως προστίθενται στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Για την ασφάλιση το μέσο νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο καταβάλει περί τα 3.700 ευρώ σε ετήσια βάση. Κι αυτά οφείλουν να προστεθούν στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Πόσα χρωστά το μέσο νοικοκυριό στις τράπεζες σήμερα; Κοντά στα 25.000 ευρώ το 2015. Για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους πρέπει το μέσο νοικοκυριό να καταβάλει στις τράπεζες ετήσια κατ' ελάχιστο 2.500 ευρώ. Οφειλή που κι αυτή προστίθεται στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Επομένως σήμερα στην Ελλάδα το μέσο νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο διαθέτει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις του διαμορφώνονται ως εξής:
 • Για τις ετήσιες βασικές καταναλωτικές δαπάνες: 27.000 ευρώ.
 • Για την ετήσια άμεση φορολογία: 4.450 ευρώ.
 • Για τις ετήσιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία: 3.700 ευρώ.
 • Για την ετήσια εξυπηρέτηση των δανείων στις τράπεζες: 2.500 ευρώ.
Σύνολο των ετήσιων ανελαστικών υποχρεώσεων του μέσου νοικοκυριού, 37.650 ευρώ. Δηλαδή οι ετήσιες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το ετήσιο εισόδημα του μέσου νοικοκυριού κατά 17.650 ευρώ. Με άλλα λόγια οι ετήσιες υποχρεώσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από το ετήσιο εισόδημα.

Τι άλλο πρέπει να πούμε; Τι μπορεί να ελπίζει κανείς από μια τέτοια κατάσταση; Ειλικρινά, πόσο αφελής, ή ανόητος μπορεί να είναι κανείς ώστε να νομίζει ότι μπορεί να επιβιώσει μέσα από μια τέτοια κατάσταση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθώς συνεχίζεται αυτή η ολέθρια πραγματικότητα, όλο και περισσότερο θα γίνονται δυσθεώρητα τα χρέη των νοικοκυριών προς την εφορία και την ασφάλιση, θα αυξάνουν τα "κόκκινα δάνεια" και θα περιορίζεται δραστικά η κατανάλωση.

Κι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών και η κοινωνία μας θα οδηγείται σε μια τέτοια τριτοκοσμική κατάσταση. Η απόλυτη ανέχεια και τα επακόλουθά της, όπως η πορνεία, η εγκληματικότητα, το δουλεμπόριο, κοκ, θα γίνεται όλο και περισσότερο το μοναδικό μέσο επιβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Μπορεί να αλλάξει, ή έστω να βελτιωθεί η κατάσταση του μέσου νοικοκυριού; Ναι, αρκεί να εξαφανιστούν τα χρέη και να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα για να καλύπτονται οι υπόλοιπες υποχρεώσεις. Αν ξαφνικά σβήσουν τα χρέη του μέσου νοικοκυριού, πόσο πρέπει να αυξηθεί το εισόδημά του για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του; Πρέπει να αυξηθεί ετήσια στα 32.000 ευρώ για να τα βγάζει πέρα το μέσο νοικοκυριό. Από 20.000 που είναι σήμερα.

Για να έρθει λοιπόν ίσα βάρκα, ίσα νερά το μέσο νοικοκυριό πρέπει μέσα σ' ένα χρόνο να διαγραφούν τα χρέη του και να του δοθεί αύξηση εισοδήματος της τάξης του 160%. Κι έτσι μόνο είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η κοινωνία και η οικονομία από το καταστροφικό αδιέξοδο και τη χρεοκοπία.

Ειλικρινά, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν ανατραπεί το καθεστώς μνημονιακής κατοχής; Αν δεν σβήσουν τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη; Αν το κράτος δεν αποκτήσει το δικαίωμα δημιουργίας χρήματος, ώστε να διαθέσει άμεσα, εδώ και τώρα, το επιπλέον εισόδημα στα νοικοκυριά; Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά, όσο μένουμε στο ευρώ και την ΕΕ;

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την απειλή που ήδη μας συνθλίβει; Καταλαβαίνουμε πόσο εγκληματική είναι η επιλογή να περιορίζεται ο κάθε κλάδος στα δικά του; Καταλαβαίνουμε πόσο κοινοί απατεώνες είναι όσοι επιμένουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις πρέπει να περιοριστούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό;

Είναι σαν τους νταβατζήδες που ζητούν από τις πόρνες να περιοριστούν στο αντίτιμο και τη διάρκεια παροχής των υπηρεσιών τους. Ως πότε θα επιτρέπουμε στους νταβατζήδες της πολιτικής και του συνδικαλισμού να μας συμπεριφέρονται σαν πόρνες προς έκδοση;

Ο ωχαδερφισμός, η φοβία, η αποχή μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε ομαδική αυτοκτονία. Ήδη το ολοκαύτωμα έχει ξεκινήσει. Κάθε χρόνο έχουμε ιστορικά ρεκόρ θανάτων από την εποχή του πολέμου, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται δραστικά. Αληθινή γενοκτονία.

Ένας είναι ο τρόπος. Να ξεσηκωθούμε. Να ξεσηκωθούμε με όρους όχι μιας τζούφιας απεργίας ώστε να εκτονωθεί η οργή του κόσμου, αλλά μετατρέποντας την απεργία της Πέμπτης (4/2) ως αφετηρία μαζικής παλλαϊκή κινητοποίησης όλων των κλάδων, όλων των επαγγελμάτων, όλου του πληθυσμού εναντίον του καθεστώτος.

Ας μην κάνουμε φορολογική δήλωση τώρα που μας τη ζητάνε. Δεν θα πάθουμε τίποτε. Το χειρότερο, ένα ελάχιστο πρόστιμο για την μη έγκυρη κατάθεση φορολογική δήλωσης.

Ας κατέβουμε την Πέμπτη το πρωί στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κοραή (στάση Πανεπιστημίου) για να δώσουμε εμείς τον παλμό της παλλαϊκής κινητοποίησης και για να συντονιστούμε ώστε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση.

Τώρα είναι η ώρα. Ας μην την χάσουμε. Για τη ζωή τη δική μας, των παιδιών μας και της πατρίδας μας.
* Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γ. Γ. του Ε.ΠΑ.Μ.
πηγή: epamhellas.gr 

«Δεν πολέμησα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο σύστημα Σένγκεν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πολέμησα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη [Ζώνη] Σένγκεν», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Τα σχόλια του κ. Γιούνκερ έρχονται μία ημέρα αφότου το Κολέγιο των Επιτρόπων επικύρωσε την έκθεση-καταπέλτη για κενά ασφαλείας και παραλείψεις στην καταγραφή των χιλιάδων προσφύγων που αποβιβάζονται καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

Με αφορμή την επίμαχη έκθεση, η Κομισιόν να έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματα ή διαφορετικά κινδυνεύει να αποβληθεί προσωρινά από το Σένγκεν.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σκιαγράφησε τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας ώστε να αποφύγει την έξοδό της από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των αφίξεων, τη χρήση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ακόμα τις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από έλληνες πολίτες αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το ελληνικό Λιμενικό.

Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP) αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας μόνιμα κατά 0.4% καθώς και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 13%. 

 
Μια συνολική συμφωνία ΤΤΙΡ* (Transatlantic Trade and Investment Partnership) θα οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση των επιπέδων του ΑΕΠ για 27 κράτη μέλη από 0,3 έως 1,6%, σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εμπορίου (WTI).

Η έκθεση, που ανατέθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα στον τομέα της έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΤΙΡ στις επιμέρους χώρες της ΕΕ, τόνισε ότι η μείωση των φραγμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις, με την ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών πρακτικών, δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα τη μόνιμη ώθηση στο ΑΕΠ, αλλά και την προώθηση των εξαγωγών, με επιδράσεις σε κράτη μέλη, όπως η Λιθουανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Γερμανία, οι οικονομίες των οποίων είναι ιδιαίτερα ενσωματωμένες στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με τις ΗΠΑ.

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν δημιουργήσει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.

Παράλληλα, όμως, η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να είναι επωφελής και εκείνα τα κράτη μέλη με πιο περιορισμένες οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ένωση εμβαθύνει την εσωτερική της αγορά, διαπίστωσε η μελέτη.

Η Μάλτα είναι το μόνο κράτος μέλος που θα δει πτώση 0,3% του εθνικού εισοδήματος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο λόγος για την αρνητική επίπτωση είναι η παραδοσιακή εμπορική σχέση μεταξύ της Μάλτας και της Κίνας και του Καναδά και όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι κατά κύριο λόγο μια οικονομία υπηρεσιών, με επίσης σημαντική προστιθέμενη αξία που προέρχεται από τον τομέα της μεταποίησης. Περίπου 18.000 ελληνικές θέσεις απασχόλησης προέρχονται από επιχειρήσεις ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ είναι η 2ος μεγαλύτερος (εκτός ΕΕ) εξαγωγικός προορισμός εμπορευμάτων (12 τοις εκατό των εξαγωγών αγαθών) και ο 4ος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών υπηρεσιών (εκτός ΕΕ – 9 τοις εκατό των εξαγωγών υπηρεσιών) για την Ελλάδα.

Οι κύριοι τομείς των εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι οι υπηρεσίες μεταφορών, υπηρεσίες νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες διανομής και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ελλάδα, και ότι η συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο σε πρόσθετο εισόδημα, υψηλότερους μισθούς τόσο σε χαμηλής όσο και υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους.

Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί μόνιμα κατά 0.4% και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένουν αύξηση κατά 13%.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων, χωρίς να υποβαθμίζονται τα πρότυπα, θα έχει ως αποτέλεσμα:
 • Οι τομείς μηχανημάτων, μεταφορών νερού, ασφαλιστικών και προσωπικών υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν, αλλά τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα οχήματα με κινητήρα μπορεί να μειωθούν. Η γεωργική παραγωγή επίσης θα αυξηθεί.
 • Η TTIP θα μπορούσε, επίσης, να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής των μηχανημάτων από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (0,9 τοις εκατό). Οι εξαγωγές στον τομέα των μετάλλων θα αυξηθούν κατά € 119 εκ.
 • Επιπλέον, οι εξαγωγές στον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά € 99 εκ.
 • Τέλος, για τους Έλληνες, η τιμή για ένα μέσο αυτοκίνητο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5 τοις εκατό.
Η περίπτωση της Κύπρου

Αναφορικά με την Κύπρο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες στο νησί παρέχουν 1.000 θέσεις εργασίας ενώ υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε περιορισμένο βαθμό.

Σχετικά με τις εξαγωγές αγαθών της Κύπρου οι ΗΠΑ δεν είναι καν στις πέντε πρώτες θέσεις, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες που είναι δεύτερη (11% των εξαγωγών υπηρεσιών).

Οι κύριοι τομείς εξαγωγών είναι υπηρεσίες σε νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί μόνιμα κατά 0.6% ενώ οι εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ κατά 5%. Οι τιμές των καταναλωτών θα παραμείνουν ίδιες.
πηγή: EurActiv
* Η ΤΤΙP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι ένα μνημόνιο - εμπορική συνεργασία - μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε, με σκοπό την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.