02/05/16

Το Twitter ανακοίνωσε σήμερα ότι από τα μέσα του 2015 έχει κλείσει 125.000 λογαριασμούς χρηστών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει ενάντια στο «τρομοκρατικό περιεχόμενο» 


Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε σήμερα ότι από τα μέσα του 2015 έχει κλείσει 125.000 λογαριασμούς χρηστών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει ενάντια στο «τρομοκρατικό περιεχόμενο» και κατόπιν πιέσεων που έχει δεχτεί από κυβερνήσεις για να σταματήσει την τζιχαντιστική προπαγάνδα που γίνεται μέσω των σελίδων του.

«Από τα μέσα του 2015 κλείσαμε περισσότερους από 125.000 λογαριασμού επειδή εξαπέλυσαν απειλές ή προωθούσαν τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε σε μήνυμά του το Twitter.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς αυτούς συνδέονταν κυρίως με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS).

«Καταδικάζουμε τη χρήση του Twitter για την προώθηση της τρομοκρατίας και οι κανόνες (χρήσης) του Twitter αναφέρουν με σαφήνεια ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά, ή κάθε βίαιη απειλή, δεν επιτρέπεται στην υπηρεσία μας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το δίκτυο παραδέχτηκε πάντως ότι δεν υπάρχει «ένας μαγικός αλγόριθμος για να εντοπίζουμε το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο» αλλά διαβεβαίωσε ότι «παρά τις δυσκολίες» θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανονισμούς του και να συνεργάζεται με τις αρχές και με άλλους οργανισμούς «ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την εξάλειψη του τρομοκρατικού περιεχομένου».

Η γενική απεργία στην Ελλάδα κάνει αισθητή την παρουσία της στα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου. Κυρίαρχη είναι η επισήμανση ότι η οργή των πολιτών στρέφεται σταδιακά εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού. 


Η χθεσινή γενική απεργία στην Ελλάδα κάνει τον γύρο του γερμανόφωνου τύπου. Με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και ρεπορτάζ μεταφέρεται ένα κλίμα έντασης και κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στα νέα μέτρα που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης.

«Το ‘σοκ των συντάξεων' ξεσηκώνει τα πνεύματα ολοένα περισσότερο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα κατά των σχεδίων της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να σφίξει κι άλλο τη βίδα των φόρων», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που κάνει λόγο για «μαζική εξέγερση στην Ελλάδα», σχολιάζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «συναντά την οργή του λαού».

Για «οργισμένη στασιμότητα» εξαιτίας της γενικής απεργίας στην Ελλάδα κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Όπως σημειώνει, «εργαζόμενοι και εργοδότες καταγγέλλουν ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους. Για τους διεθνείς χρηματοδότες το πακέτο δεν είναι αρκετά προχωρημένο. Ο πρωθυπουργός στέκεται ανάμεσα στα δύο μέτωπα», παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο νεαρός πολιτικός, που αρέσκεται να ρισκάρει, να προκαλέσει εκ νέου πρόωρες εκλογές».

«Αλέξης Τσίπρας, ο νέος εχθρός των Ελλήνων»

«Η γενική απεργία προκαλεί παράλυση στην Ελλάδα», παρατηρεί στον τίτλο ανταπόκρισής της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Stuttgarter Nachrichten. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «οι Έλληνες αντιστέκονται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με τη μαζικότερη δράση διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται σε δύσκολη θέση, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για νέες εκλογές». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν στην Αθήνα υποθέσεις ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αναζητήσει τη σωτηρία του σε νέες εκλογές. Ωστόσο, για μια τέτοια φυγή προς τα εμπρός είναι ίσως ήδη πολύ αργά: στις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Αλέξης Τσίπρας, ο νέος εχθρός της Ελλάδας». Με αυτόν τον τίτλο επιγράφει η εφημερίδα Die Welt εκτενές δημοσίευμα για τις ευρύτατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της: «Εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί, νομικοί: η Ελλάδα είναι ενωμένη στη διαμαρτυρία εναντίον του νέου πακέτου λιτότητας δισεκατομμυρίων». Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει ότι «δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι τώρα ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο και η ανεργία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους, παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αθετημένες υποσχέσεις του Τσίπρα», αναπαράγοντας και αυτή το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Άρης Καλτιριμτζής - Deutsche Welle

Τα hot spots είναι σημαντικά, αλλά χρειάζονται επίσης κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν και δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν εθελοντικά, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο δημοσιογράφο της EurActiv Σαράντη Μιχαλόπουλο στις Βρυξέλλες.

Τη στιγμή που οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Αθήνα με δυνητική αποπομπή από την Σένγκεν. Ποιο είναι το σχόλιό σας επί αυτού;

- Η Επιτροπή δεν απειλεί. Είναι εδώ για να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στα κράτη-μέλη. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι καμία χώρα δεν απειλείται με αναστολή από τη Σέγκεν. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες της συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

Στον αντίποδα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τη ζώνη Σέγκεν. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελέυθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Και οι προσπάθειές της δεν αφορούν μόνο στη φύλαξη των συνόρων. Είναι ακριβώς αυτό που καθημερινά κάνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών. 

Παρέχουν τρόφιμα, χαρίζουν ρούχα και προσφέρουν βοήθεια στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που καταφθάνουν. Και αυτό το κάνουν από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, γιατί είναι δίκαιο και ανθρώπινο. Είναι το αίσθημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που βλέπουμε και σε άλλα σημεία στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία και τη Σουηδία, αλλά δυστυχώς όχι παντού.

Προστατεύει η Αθήνα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οφείλει; Μπορείτε να αποσαφηνίσετε την έννοια της “προστασίας των συνόρων”; Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προσφάτως αναρωτήθηκε: “Αν ένα πλοιάριο με 60 ανθρώπους πλησιάζει, τί πρέπει να κάνει κανείς; Να τους σκοτώσει;”

- Έχω υπάρξει ξεκάθαρος ως προς αυτό. Τα σύνορά μας δεν χρήζουν “προστασίας” από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση. Σε όποιον βρίσκεται ενώπιον Ευρωπαικού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει. Αλλά, ακολούθως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι “προστατεύει” τα σύνορα της αλλά στοχεύει στην βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για την διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Η Ελλάδα χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής ως “πολιτική” και κατηγόρησε την Κομισιόν για απόπειρα “επικοινωνιακής” απομόνωσης της χώρας.

- Όλοι οι κανόνες ακολουθήθηκαν κατά γράμμα. Η αξιολόγηση της Σένγκεν και η έκθεση έγιναν μετά από επιτόπιες επισκέψεις, όπου οι εμπειρογνώμονες τόσο της Επιτροπής όσο και των κρατών μελών ήταν παρόντες. Το ίδιο γίνεται και σε άλλα κράτη μέλη. Η διαφορά είναι ότι τα σύνορα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι υπό βαριά πίεση λόγω των ρευμάτων προσφύγων. Κοινοποιήσαμε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης για την Ελλάδα μετά την επίσκεψη αυτή, προκειμένου [η Αθήνα] να υποβάλει παρατηρήσεις, και η πλειονότητα αυτών ελήφθη υπόψη.

Σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη έκθεση, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα είχε ελλείψεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν υιοθετηθεί επαρκείς προτάσεις για την επανόρθωση της κατάστασης.

Αλλά από το Νοέμβριο η κατάσταση αλλάζει και με δεδομένες τις δεσμεύσεις και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, οι ελλείψεις μπορούν να διορθωθούν.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όταν τελειώσει ο πόλεμος. Μήπως αυτή η αλλαγή στάσης ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις χώρες υποδοχής; Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δήλωση της Μέρκελ;

- Η κα Μέρκελ έχει κάνει μια απίστευτη δουλειά κάτω από μεγάλη πίεση. Η Γερμανία έχει δείξει τεράστια φιλοξενία σε περιόδους όπου πολλά άλλα κράτη μέλη κλείνονται στον εαυτό τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλη ευθύνη και αρμοδιότητα στον τομέα αυτό. Ενώ έχουμε σημεία αναφοράς και κανόνες για το πώς πρέπει να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες ασύλου, τα κράτη μέλη που αποφασίζουν τι καθεστώςθα δώσουν, και αν πρέπει να επανεξετάζσουν την κατάσταση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να σταλεί πίσω αν η κατάσταση στη χώρα του δεν είναι ασφαλής – αυτή είναι η βασική αρχή της μη επαναπροώθησης. Και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης και τη σταθερότητα στη Συρία φυσικά. Αυτή η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι το status quo.

Είστε ικανοποιημένος με τη συμβολή της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση; Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι πρότειναν την περασμένη εβδομάδα τα 3 δις να πάνε στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση των συνθηκών στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία και όχι προς την τουρκική κυβέρνηση.

- Πρώτα απ ‘όλα, επιτρέψτε μου να καταστήσω ένα πράγμα σαφές: τα 3 δις δεν είναι για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ακριβώς για τις οργανώσεις και τις κοινότητες που φιλοξενούν και βοηθούν τους πρόσφυγες. Τα 3 δις θα πάνε εκ των πραγμάτων στους πρόσφυγες άμεσα. Αυτό δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δουλέψουμε μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε σύντομα σε αυτό. Έργα στην Τουρκία, για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης, πρέπει ήδη να αρχίσουν να χρηματοδοτούνται σύντομα.

Πώς θα διαχειριστεί ότι τα hot spots θα λύσουν το αδιέξοδο των προσφύγων, αν δεν εξασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση των εγγεγραμμένων και ταυτόχρονα, εάν δεν γίνει αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου;

- Η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα. Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα απλά πιέζοντας ένα μαγικό κουμπί. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν, και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε επίσης συστημικές μεταρρυθμίσεις.
Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου έρχεται την άνοιξη, και ήδη από το Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για την κατεύθυνση που οδεύουμε.

Αλλά, επίσης, δεν είναι μόνο για το Δουβλίνο: Είναι ολόκληρη η πολιτική μας για το άσυλο, που θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί , και πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τις πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης. Όλα αυτά τα στοιχεία πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Σχεδιάζει η Επιτροπή να ζητήσει από την Ελλάδα να συνοδεύουν τα hot spots με τα κέντρα κράτησης;

- Τα hotspots είναι εκεί για να υποστηρίξουν τη διαδικασία των πρώτων αφίξεων μέσω εγγραφής, ταυτοποίησης και δακτυλικών αποτυπωμάτων – να γίνει γνωστό αν οι άνθρωποι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν, ή αν πρέπει να κάνουν τις διαδικασίας ασύλου τους στην Ελλάδα ή την Ιταλία, και στη συνέχεια είτε να χορηγηθεί άσυλο ή να επιστρέψουν.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος, οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν κάπου. Έτσι, είναι φυσιολογικό ότι χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις υποδοχής – η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τους χώρους υποδοχής του κατά 50.000 μετά τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου – αλλά χρειάζονται επίσης κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά.

Η Δανία ψήφισε πρόσφατα υπέρ μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να αποθαρρύνουν τους μετανάστες που ζητούν άσυλο καθυστερώντας επανένωσης οικογενειών. Επέτρεψε επίσης στις αρχές να κατάσχουν τα τιμαλφή. Θα μπορούσαν τέτοια περιοριστικά μέτρα να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ;

- Όλοι δεσμευόμαστε από τις βασικές αρχές της Σύμβασης της Γενεύης και τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Στην περίπτωση της Δανίας: η Δανία δεν δεσμεύεται από τους κανόνες του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, αλλά φυσικά πρέπει να τηρεί τους γενικές διεθνείς κανόνες. Είμαστε τώρα στη διαδικασία αξιολόγησης του νέου αυτού νόμου της Δανίας.

Γενικότερα σήμερα, φοβάμαι βλέπω μια άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας. Αυτό υπερβαίνει τις προκλήσεις της κρίσης των προσφύγων, και για αυτό που πρέπει σήμερα να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Δεν θα αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τροφοδοτώντας φόβο. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν συνεργαστούμε.
EurActiv- Σαράντης Μιχαλόπουλος

"Εάν επιμείνετε να πληρώσουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το κόστος της υπογραφής του κ. Τσίπρα πιστεύω ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πέσει" είπε ο Βασίλης Λεβέντης στη βουλή....


"Εάν επιμείνετε να πληρώσουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το κόστος της υπογραφής του κ. Τσίπρα πιστεύω ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πέσει" είπε ο Βασίλης Λεβέντης στη βουλή, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα ψηφίσουν και οι 153 το ασφαλιστικό και ζητώντας την από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ασφαλιστικό.

"Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αυθαιρετεί. Ο κ. Τσίπρας επί πέντε χρόνια έλεγε ότι έχει λύσεις, ότι θα ενώσει το νότο με το βορρά και ότι θα φοβηθεί η Μέρκελ και θα αλλάξει η Ευρώπη. Κάποιος κόσμος τον πίστεψε. Και όλα αυτά είναι πολύ ωραία αν μπορούσαν αν γίνουν σαν παραμύθια αλλά είναι παραμύθια μόνο για να κοιμούνται τα παιδιά όταν δυσκολεύουν τους γονείς. Στην πράξη δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα" είπε ο Βασίλης Λεβέντης. "Τη στάση αυτή είχε ο κ. Τσίπρας και κάποια ωραία βραδιά πήγε και τα υπέγραψε όλα αμαχητί. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή και οι αγρότες πληρώνουν τη νύφη της υπογραφής του κ. Τσίπρα μια νύχτα. Βρήκατε τις εύκολες λύσεις, τους αγρότες και τους ελεύθερούς επαγγελματίες" τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών είπε: "Τώρα και οι αγρότες δεν θα πετύχουν τίποτα διότι αν υπάρξει πλειοψηφία, ματαιοπονεί όλη η κοινωνία με τις αντιδράσεις της. Όλη η κοινωνία να είναι στα κάγκελα, η κυβέρνηση περνάει. Ένα τέτοιο σύστημα έχουμε. Αυτή η κοινοβουλευτική κατάσταση που υπάρχει δεν αντανακλά πάνω από ένα 16% του λαού κι όμως σου λένε "μας ψήφισε ο κόσμος" και δια αυτού του τρόπου κυβερνιέται η Ελλάδα 60 χρόνια. Και υποτίθεται η αριστερά είχε όνειρο να τα αλλάξει αυτά τα πράγματα" συνέχισε ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας: "Εγώ ήξερα ότι η αριστερά ήταν ανυπόμονη στην απλή αναλογική, τώρα έγινε υπομονετική".

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι αμφιβάλλει εάν θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό: "Εάν επιμείνετε να πληρώσουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το κόστος της υπογραφής του κ. Τσίπρα πιστεύω ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πέσει. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με του κ. Καμμένου θα ψηφίσουν αυτό το πράγμα και αυτός ο φόβος έχει καταλάβει τον κ. Πρωθυπουργό ότι δεν θα πάνε όλοι οι βουλευτές να του κάνουν το χατίρι".

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να μην το εισάγει με βία. "Το καθυστερείτε γιατί ίσως η ημέρα ψήφισης του να είναι και η ημέρα πτώσης της κυβέρνησης. Μην βιαστείτε να το εισάγετε. Καλύτερα να καλέσετε τον κ. Μητσοτάκη και οι Συριζαίοι και οι Νεοδημοκράτες να απομονώσετε τους θερμοκέφαλους και τους φανατικούς στα κόμματά σας και να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης και να πάμε στην Ευρώπη να επαναδιαπραγματευτούμε σε σοβαρότερη βάση. Μόνο μια ισχυρή οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν το πρόγραμμα".

Σε ότι αφορά την επερώτηση του ΚΚΕ για τους αγρότες ο κ. Λεβέντης είπε ότι η ερώτηση καταλήγει ότι πρέπει να κοινωνικοποιηθούν τα πάντα. "Δηλαδή και το ΚΚΕ δεν έχει καταλάβει ότι έπεσε ο κομμουνισμός και ίσως είμαστε η μόνη χώρα κόσμου που το κομμουνιστικό κόμμα ζει στην εποχή του Στάλιν. Οι αγρότες, έστω και μέλη του ΚΚΕ θέλουν τις απόψεις σας; Μόνο εσείς τα θέλετε, οι 5-6.. Πρέπει να σας προβληματίζει ότι 40 χρόνια μετά έχετε κολλήσει στο 4%. Αντί να ανεβαίνετε βλέπω να ανεβαίνετε σε ανωριμότητα και σε έλλειψη προσγείωσης με την πραγματικότητα".

Σταδιακή επιδείνωση παρουσίασε ο καιρός σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Πέμπτης, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια κυρίως στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα:

Χθες Πέμπτη:
 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Στερεά και πιθανόν τη νύχτα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
 2. Οι νοτιάδες στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έφτασαν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ.
Την Παρασκευή:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το απόγευμα πιθανόν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Χιόνια θα πέσουν:
 1. Στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης από τα 500μ.
 2. Στα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας από τα 700μ.
 3. Από το απόγευμα στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
 1. Σταδιακά θα επικρατήσουν βοριάδες, που θα φτάνουν τα 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ.
 2. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη στα Τέμπη..


Παράλληλα, για την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση του αγώνα - προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ - και οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους - όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης - ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

Επίσης, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα Τέμπη είναι κλειστά από τις 4 μέχρι τις 9 ενώ αύριο θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.
ThePressProject 

Καταγράφουν διαφορές και αποχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Παρασκευή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη συνάντηση από τις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένο να γίνει απολογισμός της πρώτης εβδομάδας


Οι συζητήσεις θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά, η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού όπως προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ανοίγουν ζήτημα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η Αθήνα θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

Τέλος, από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.

Χαράτσι στα παλαιά ΙΧ

Στο πλαίσιο αυτό, νέο «χαράτσι», αλλά αυτή τη φορά «πράσινο», που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι επανέρχεται πρόταση για φορολόγηση των παλαιών Ι.Χ. τεχνολογίας EURO 4, τα οποία είχαν αποκτηθεί πριν το 2010.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το νέο «χαράτσι» μελετάται να ανέλθει σε 50 ευρώ για Ι.Χ. έως και 2.000 κ. εκ., με την επιβάρυνση να αυξάνεται για τα μεγαλύτερα κυβισμού, ενώ για τα επαγγελματικά οχήματα δεν αποκλείεται να ξεκινάει και από τα 100 ευρώ.

ΟΧΙ στην εθνική σύνταξη

Στο μεταξύ, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα θέματα στο ασφαλιστικό, μετά το τέλος της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο ούτε στη χθεσινή συνάντηση οι δανειστές έθεσαν ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Όμως, παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.

Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή τη διαπραγμάτευση» και επεσήμανε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα του νομοσχεδίου.

Υιοθέτηση συστάσεων ΟΟΣΑ

Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης Νο3 που προτείνει στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού σε σειρά δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προβλέπει τη δημιουργία της εργαλειοθήκης Νο 3, η οποία περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων στο χονδρικό εμπόριο, στον κλάδο των κατασκευών, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη μεταποίηση.

Βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου η εφαρμογή τους να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
ThePressProject

Με τους υπουργούς της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα συναντηθεί στις 11:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο υπουργοί επισκέπτονται την χώρα μας προκειμένου να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει την άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, τόνισε ότι «η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν», ενώ απέφυγε να αποκλείσει πλήρως την περίπτωση αποπομπής της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

Πάντως αναγνωρίζει ότι «από μόνα τους τα εθνικά μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα» και συμμερίζεται την άποψη ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ επισκέφθηκε τη Λέσβο την Πέμπτη συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το απόγευμα μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα ο Μπερνάρ Κανζέβ τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος». Σημείωσε δε, την ανάγκη βοήθειας προς την χώρα τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει σ' αυτό. Σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο γάλλος υπουργός τόνισε πως «η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί σε ό,τι αφορά το θέμα παροχής βίζας με την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο ζήτησε ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ, με τη συμμετοχή των Μουζάλα, Τόσκα και Δρίτσα.
Newsroom ΔΟΛ

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνδέοντας άμεσα τις αλλαγές με την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης, δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στη στήριξη του ασφαλιστικού, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη ώστε να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

«Πάντα έλεγα ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να περπατά σε δύο πόδια: το ένα πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το άλλο είναι η ελάφρυνση του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση του χρέους.

»Αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν εμπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστικά βαθιά μεταρρύθμιση, όπως απαιτείται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά [τους Ευρωπαίους]. Αλλά, εξίσου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η ελάφρυνση του χρέους, δεν θα κάνει πράγματι το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο» είπε.

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν»

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ασφαλιστικό πρέπει να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το Ταμείο επιβάλλει δρακόντειες μεταρρυθμίσεις, τόνισε όμως πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν».

Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. «Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά» τόνισε.
 ThePressProject

Σύμφωνα με νέα έρευνα της YouGov το για τους TIMES το 45% των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της εξόδου από την Ενωση, έναντι του 36% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής..


Κατά 9 ποσοστιαίες ποσοστιαίες προηγείται το στρατόπεδο της εξόδου της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην Ενωση.

Η έρευνα του YouGov για την εφημερίδα Times, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την παρουσίαση των αλλαγών στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ που σχεδιάζει ο βρετανός πρωθυπουργός, εμφανίζει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαφορά ανάμεσα στο "NAI" και το "OXI", σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της εξόδου από την Ενωση, έναντι του 36% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Το 19% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Στην προηγούμενη έρευνα του YouGov το "OXI" συγκέντρωνε το 42% των ψήφων.
Real.gr

Περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, των αεροδρομίων και των λιμανιών αλλά και 24ωρο αποκλεισμό με μπλόκα στις εθνικές οδούς από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.


Στα τρία κόβουν τη χώρα οι αγρότες, καθώς κλειστός είναιο Ισθμός, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στα Τέμπη που αύριο θα μείνουν κλειστά ξανά για 12 ώρες, ενώ παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα . Παράλληλα οι αγρότες αποφάσισαν τον 24ωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών, αεροδρομίων, τελωνείων και λιμανιών της χώρας, από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Στη συνάντηση που πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις στην Κατερίνη χτες το βράδυ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 62 μπλόκα της χώρας, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, σφράγισαν εκ νέου το πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, για άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, κάλεσαν εκ νέου τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας να πάρουν ξεκάθαρη θέση «για μη ψήφιση και απόρριψη των μέτρων που προωθούνται».

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης ομόφωνα συμφώνησαν να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια «για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων», ενώ συστάθηκε επιτροπή, που θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας, την προσεχή Κυριακή, καθώς και όπου αλλού χρειαστεί.

Κλειστός ο Ισθμός

Ανοιξαν πριν από λίγο οι αγρότες την παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στον Ισθμό κι επιτρέπεται η διέλευση των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων.

Τα φορτηγά δεν περνούν και παραμένουν στην άκρη του δρόμου, ενώ η κυκλοφορία πλέον στην Αθηνών - Κορίνθου διεξάγεται μέσω μικρής παράκαμψης, από τον Ισθμό στο ΚαλαμάκΙ

Από το πρωί της Πέμπτης είχαν κλείσει τελείως τον Ισθμό οι αγρότες, τόσο από την νέα, όσο και από την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Η νέα Εθνική οδός παραμένει κλειστή για πάνω από μια εβδομάδα.

Ο Παναγιώτης Φιακάς, πριν από λίγο, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το μπλόκο του Ισθμού, υπογράμμισε πως όσο παραμένει μεγάλη δύναμη κόσμου στο μπλόκο θα κρατήσουν κλειστό τον Ισθμό.

Εν τω μεταξύ, κλειστός παραμένει από τους αγρότες και ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης, από χθες το απόγευμα, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης. Οι αγρότες έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν κλειστό το δρόμο ως απόψε τα μεσάνυχτα.

Σχεδιάζουν πολυήμερο αποκλεισμό στα Μάλγαρα

Σε πεντάωρο αποκλεισμό των διοδίων στα Μάλγαρα προχώρησαν οι αγρότες από τις 4 το απόγευμα, ενώ σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο πολυήμερου αποκλεισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέας Καμπούρης. 

Δυτική Ελλάδα - Μπλόκο στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών.Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 18:00, η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι και τις 10:00 το βράδυ.

Επίσης, αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στις 19:00 και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.

Ακόμα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας έκλεισαν, λίγη ώρα μετά τις 7:00 το βράδυ, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλεισμός του δρόμου θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις 10:00 το βράδυ, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό.

Μπλόκο στο Γιόφυρο της Κρήτης

Στον κόμβο της περιοχής Γιόφυρο, βασικό σημείο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, βρίσκονται οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο ενάντια στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.

Οι αγρότες, ύστερα από την διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετέφεραν την κινητοποίηση τους στο Γιόφυρο όπου με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό.

Στον κόμβο επίσης έχουν μεταβεί και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, στους δήμους κ.ά., που μετείχαν νωρίτερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει τον ΒΟΑΚ και στα δύο ρεύματα ενώ έχουν κάψει ελαστικά αυτοκίνητων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο.

Την ίδια ώρα ένα ακόμη μπλόκο στήθηκε από αγρότες στην περιοχή της γέφυρας της Αλικαρνασσού.

με πληροφορίες από ΑΠΕ

Μήνυμα της Κομισιόν χθες και εν μέσω της διαπραγμάτευσης Θεσμών-Κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% το 2017.


Θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% το 2017, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε χθες η Κομισιόν, εν μέσω μάλιστα της διαπραγμάτευσης των Θεσμών με την κυβέρνηση. Αναγνώρισε πάντως πως η ελληνική οικονομία παρουσίασε μεγαλύτερη αντοχή το 2015 σε σχέση με τις προσδοκίες, παρά το σοκ της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναμένει δε ισχυρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις και ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αν και συνολικά για τη φετινή χρονιά, «βλέπει» ύφεση 0,7% σε μέσα επίπεδα. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει πως κανείς δεν του έχει ζητήσει, προς το παρόν, νέα μέτρα στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Οι προβλέψεις δείχνουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη το ότι η ύφεση φέτος αναμένεται να είναι ηπιότερη από την αρχική εκτίμηση. Προειδοποίησε πάντως πως οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να ανακόψουν τις προσπάθειες, καθώς η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένει το κλειδί, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν:
 1. Tο 2015 η οικονομία παρέμεινε στάσιμη (0%) έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση, ενώ το πρωτογενές έλειμμα θα αποδειχθεί πως κινήθηκε κοντά στο στόχο του 0,25% του ΑΕΠ.

 2. Αναμένεται ύφεση 0,7%, σε μέσα επίπεδα φέτος. Ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας που θα υποστηρίξει με τη σειρά της μια δυναμική ανάκαμψη με ανάπτυξη 2,7% το 2017. Θετική για την ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι η δημιουργία εντονότερου κλίματος εμπιστοσύνης εφόσον υπάρξει πιο δυναμική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πιο γρήγορη άρση των capital controls. Αντίθετα, πιθανή αποτυχία στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος και αβεβαιότητα θα υπονόμευαν τις προοπτικές. 

 3. Παρά το ότι οι προβλέψεις για την ύφεση το 2016 είναι βελτιωμένες σε σχέση με προγενέστερες, εκτιμά πως για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν δηλαδή των μέτρων 1,1% ΑΕΠ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2016.

 4. Για το 2016 βλέπει αρνητικά ρίσκα για τον προϋπολογισμό, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τις καθυστερήσεις στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή των μέτρων. Κάνει πάντως λόγο για πιθανή θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό αν αποδώσει η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, που δεν ενσωματώνεται στις τρέχουσες εκτιμήσεις και λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας. 

 5. Προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 24% φέτος από 25,1% πέρισυ και περαιτέρω υποχώρησή της στο 22,8% το 2017. Προβλέπει άνοδο του χρέους στο 185% του ΑΕΠ από 179% του ΑΕΠ πέρσι.
  πηγή¨ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.