02/06/16

Το μέτωπο του ασφαλιστικού ενώνει ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κοινή δράση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανακοινώνεται από τα δύο κόμματα, θα υπάρξει "κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις 2 Φλεβάρη 2016, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά το ζήτημα της συμβολής τους στην κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζουν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, που ξεσπούν σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των -νέων κυρίως- ελαστικά εργαζόμενων με «μπλοκάκι», της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, έχουν κοινό στόχο: την πολιτική των μνημονίων, την επίθεση που δέχονται από την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που θέλουν να μετατρέψουν την ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση, να αφαιρέσουν δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες. Οι δύο δυνάμεις υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες. Στηρίζουν την ανάγκη να συντονιστούν και να κλιμακωθούν για να μην περάσει και να ανατραπεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και συνολικότερα η μνημονιακή αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλου του αστικού μνημονιακού μπλοκ. 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά το ζήτημα της συμβολής τους στην κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ χαιρετίζουν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, που ξεσπούν σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των -νέων κυρίως- ελαστικά εργαζόμενων με «μπλοκάκι», της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, έχουν κοινό στόχο: την πολιτική των μνημονίων, την επίθεση που δέχονται από την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που θέλουν να μετατρέψουν την ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση, να αφαιρέσουν δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες. Οι δύο δυνάμεις υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες. Στηρίζουν την ανάγκη να συντονιστούν και να κλιμακωθούν για να μην περάσει και να ανατραπεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και συνολικότερα η μνημονιακή αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλου του αστικού μνημονιακού μπλοκ.

Σε αυτή τη μεγάλη μάχη επιδιώκουμε, να βρούμε τρόπους κοινής δράσης και συνεργασίας

- Για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση», που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή στον σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς, για να μην περάσει το νομοσχέδιο ασφαλιστικής κατεδάφισης και να διεκδικήσουμε καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης, δωρεάν και δημόσιο σύστημα περίθαλψης για όλους, πλήρη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

-Για να συμβάλλουμε στον αναγκαίο παλλαϊκό ξεσηκωμό, στον κοινό αγώνα σε όλα τα επίπεδα, από το πανεθνικό μέχρι τη γειτονιά, του εργατικού κινήματος με τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και την φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά, που παλεύει στα αγροτικά μπλόκα, την εργατική τάξη. Για να συμβάλλουμε στις προσπάθειες που γίνονται για τον ενωτικό αγωνιστικό συντονισμό σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, και πρώτα από όλα στην βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την συγκρότηση ενός ενωτικού κέντρου αγώνα ταξικών και αγωνιστικών συνδικάτων ενάντια στην αντιδραστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε διάκριση από τον εργοδοτικό, συμβιβασμένο και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με κοινές επιτροπές και συνελεύσεις αγώνα στη γειτονιά, με πρωτοπόρα κοινή στάση στα συλλογικά όργανα του λαϊκού κινήματος.

- Για να κλιμακώσουμε την πάλη μας, για να στηρίξουμε, όχι κινητοποιήσεις «για την τιμή των όπλων», αλλά ένα μεγάλο κύμα απεργιών (που ήδη ξεκίνησαν όπως στους ναυτεργάτες, ΝΑΤ, ΕΡΓΟΣΕ, SOFTEX κα), ενωτικών διαδηλώσεων, καταλήψεων, πολύμορφων αγώνων, με αφετηρία την Πανεργατική Απεργία της 4ης Φλεβάρη και παραπέρα κλιμάκωση αμέσως μετά.

- Για να συνδέσουμε τους αγώνες κατά της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, με την πάλη για την απαλλαγή συνολικά από τα μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους, για τη σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, των συνεχών θυσιών στο όνομα του ευρωμονόδρομου, για την ανατροπή όλου του μνημονιακού αστικού μπλοκ.

Οι δύο αντιπροσωπείες, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις αναγκαίες συνεννοήσεις και κοινές ενέργειες για να συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στις μάχες που έρχονται.                                                                                                          

''Οικουμενική'' Μνημονιακή κυβέρνηση ανδρεικέλων ή Δραπέτευση - "Βατερλώ" με εκλογές σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας! 
Iskra: Διέξοδος το Λαϊκό Κίνηματικό Μέτωπο με Αντιμνημονιακό Ριζισπαστικό Πρόγραμμα, Εθνικό Νόμισμα και σύγκρουση με την Γερμανική Ε.Ε. 


Η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου δεν υπήρξε απλώς επιτυχής. Στην ουσία αποτέλεσε ένα πολιτικό και κοινωνικό σεισμό πρώτου μεγέθους, ο οποίος κλόνισε συθέμελα την κυβέρνηση αλλά και συνολικότερα το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.

Η γενική αυτή απεργία χαρακτηρίστηκε από δύο εντυπωσιακά και μάλλον πρωτόγνωρα γεγονότα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ήταν η συμπόρευση λίγο – πολύ της μισθωτής εργασίας με τα επαγγελματικά αυτοαπασχολούμενα στρώματα των πόλεων και τη μικρομεσαία αγροτιά σε ένα ενιαίο ρεύμα κοινών στόχων ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη φορολεηλασία.

Ουδέποτε, ίσως, μια τέτοια αγωνιστική σύμπραξη μιας τόσο μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είχε γίνει τόσο ορατή και αισθητή, παράγοντας πολιτικές προεκτάσεις.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ήταν η εντυπωσιακή επιτυχία της απεργίας στην ελληνική περιφέρεια και οι ακόμα εντυπωσιακότερες και μάλλον πρωτόγνωρες, απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες και μικρότερες επαρχιακές πόλεις, στις οποίες έδωσε ισχυρότατο, χωρίς προηγούμενο, παρόν ο εμπορικός, επαγγελματικός και αγροτικός κόσμος της χώρας.

Η ιδιόμορφη ''εξέγερση'' της 4ης Φλεβάρη χαρακτηρίστηκε αφενός από την ορμητική εισβολή στην αγωνιστική σκηνή των ραγδαία φτωχοποιούμενων μικρομεσαίαων στρωμάτων αλλά και της καταστρεφόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και αφετέρου από την πρωτόγνωρη αγωνιστική αφύπνιση και εμφάνιση στη σκηνή της περιφέρειας σε ρόλο που ''υπερφαλαγγίζει'' την παραδοσιακή πρωτοκαθεδρία του λεκανοπεδίου.

Η απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φλεβάρη δεν πρόκειται να αποτελέσει πυροτέχνημα. Είναι βέβαιον ότι θα έχει πολύμορφη συνέχεια και η πρόκληση είναι να αποκτήσει ένα σαφέστερο και βαθύτερο δημοκρατικό αντιμνημονιακό ανατρεπτικό προσανατολισμό, πράγμα που επωμίζει την Αριστερά που σέβεται το παρελθόν και τις προοπτικές της με μεγάλες ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως με την γενική απεργία και λαϊκή κινητοποίηση της 4ης Φλεβάρη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δέχθηκε απλώς ένα βαρύτατο πλήγμα. Είναι στην ουσία πολιτικά και κοινωνικά τελειωμένη, αν δεν έχει γίνει παρελθόν.

Η κυβέρνηση από δω και μπρος εισέρχεται σε μια βασανιστική τελική ευθεία προς ένα ''εξευτελιστικό'' και ''ταπεινωτικό'' τέλος, μπλεγμένη μέσα σε αξιεδιάλυτες αντιφάσεις και πυκνά αδιέξοδα, έχοντας απέναντι της ένα κοινωνικό αγωνιστικό τείχος και από πάνω της, σε ρόλο σκληρού κηδεμόνα, το κουαρτέτο να απαιτεί ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τα θύματα της: τους πολίτες αυτού του τόπου.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας αναζητούν εναγωνίως διέξοδο στη διεύρυνση της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερά ακόμα και στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε για το σχηματισμό μια ευρύτερης μνημονιακής ''κεντροαριστερής'' κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ''ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ'', είτε και με τη συγκρότηση μιας οικουμενικής μνημονιακής κυβέρνησης που θα συμπεριλαμβάνει και τη ΝΔ.

Η ευρύτερη μνημονιακή ''κεντροαριστερή'' κυβέρνηση σκοντάφτει έντονα στην άρνηση των μικρότερων κομμάτων να συμμετάσχουν χωρίς τη ΝΔ, ενώ η τελευταία θέλει να αποφύγει το ''πικρό ποτήρι'' μιας οικουμενικής που θα την χρεώσει με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ενδεχόμενο διευρυμένης κυβέρνησης σκοντάφτει σε αυτό που άλλοτε θεωρείτο ακατανίκητο και πανίσχυρο πολιτικό κεφάλαιο για το κυβερνητικό κόμμα, του Αλέξη Τσίπρα.

Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν συζητά να συμμετάσχει σε ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα με τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργό, πράγμα που για τον τελευταίο ο πρωθυπουργικός ρόλος είναι αδιαπραγμάτευτος.

Η άλλη επιλογή είναι η δραπέτευση του Αλ. Τσίπρα με εκλογές, οι οποίες, βεβαίως, ελάχιστα θα απέχουν από βατερλό για τον ίδιο και τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Για εκλογές, όμως, ούτε που θέλει να ακούσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού δεν θέλει με τίποτα να πιάσει στα χέρια του την ''καυτή πατάτα'' του τρίτου μνημονίου και να έχει, πολύ γρήγορα, χειρότερη, ίσως, εξέλιξη από αυτήν του θλιβερού Τσίπρα.

Εκλογές, επίσης, δεν μοιάζει να επιθυμεί σε καμιά περίπτωση και το κουαρτέτο ή κομψότερα οι ''θεσμοί''.

Κι αυτό διότι οι εκλογές θα άνοιγαν, εκ των πραγμάτων, και από όλες τις πλευρές, τον ''ασκό του Αιόλου'' των εξαγγελιών, πράγμα που φοβούνται ότι θα τίναζε στον αέρα την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Αναμένεται, λοιπόν, οι ''θεσμοί'' και πρώτα απ' όλα η Γερμανία, να ασκήσουν ισχυρότατες πιέσεις για να υπάρξει ευρύτερη κυβερνητική ''διέξοδος'' από αυτή τη Βουλή.

Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, δεν ήθελαν να αποκλείσουν και το ενδεχόμενο οι πλέον ''σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας να αφήσουν να εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα προς την ασύντακτη χρεοκοπία και την άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη, θεωρώντας, ίσως, ότι δεν έχουν έτσι και αλλιώς άλλη επιλογή ή για να ''παραδειγματίσουν''. Αν και δεν πρέπει να θεωρηθεί απίθανο να εξωθηθεί η χώρα εξ' ανάγκης και λόγω εγγενών πολιτικών και οικονομικοκοινωνικών της αδιεξόδων σε τέτοιες καταστάσεις ανεξέλεγκτης πτώχευσης.

Σήμερα όσο ποτέ αυτή η ιστορική χώρα κρέμεται από τη θέληση, την τόλμη, την αποφασιστικότητα, την ωριμότητα και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας, αρετές που αναδεικνύονται σε οριακά κρίσιμες καταστάσεις.

Η Ελλάδα αυτές τις ώρες διευθύνεται από ένα κυρίαρχο πολιτικό μπλοκ μετριοτήτων, δογματικών, διαπλεκόμενων, εθελόδουλων και ιδιοτελών ηγετίσκων που δεν διαθέτουν κανένα άλλο ''όραμα'' από την υπαλληλική εξουσία, την ευτελή δημαγωγία και την παράδοση στον πιο ακραίο και εθελόδουλο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό.

Η ελπίδα για τον τόπο αναδύεται πρώτα απ' όλα και κυρίως από το νέο γιγάντιο κίνημα που έχει γεννηθεί, μέσα από τις στάχτες της απογοήτευσης και αγκαλιάζει σημαντικά τμήματα της μισθωτής εργασίας, τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, με τα τελευταία να βρίσκονται σε φάση εξέγερσης.

Αυτό το κίνημα χρειάζεται τούτες τις στιγμές να αποφύγει τη σύγχυση, τον αδιέξοδο απολίτικο αντικομματισμό και πολύ περισσότερο πρέπει να αποτρέψει τη δεξιά χειραγώγηση μερίδων του ή τη διείσδυση στο εσωτερικό του ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων. Αυτό το κίνημα χρειάζεται να κατακτήσει ένα ουσιαστικό προσανατολισμό σε όσο το δυνατόν βαθύτερη δημοκρατική αντιμνημονιακή και προοδευτική κατεύθυνση και να συγκροτηθεί στη βάση ενός πακέτου όχι μόνο ''συνδικαλιστικών'' αιτημάτων αλλά και ευρύτερων προοδευτικών αλλαγών.

Στόχος θα πρέπει να είναι όχι απλώς η διαμαρτυρία αλλά η νίκη και το πέρασμα της κυβέρνησης και στη συνέχεια της εξουσίας σε διαφορετικά χέρια και με ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό προοδευτικό προσανατολισμό.

Σε αυτό το πεδίο αγωνίζεται σήμερα η ΛΑ.Ε, η οποία, κόντρα σε ''θεούς και δαίμονες'' επιχειρεί να ορθώσει ένα πλατύ εναλλακτικό ριζοσπαστικό, αριστερό, προοδευτικό, πατριωτικό, δημοκρατικό, αντιμνημονιακό μέτωπο ρήξης, λύσης και άμεσης θετικής διεξόδου με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακοπής αποπληρωμής του χρέους, συντεταγμένης εξόδου από την ευρωζώνη και σύγκρουσης έως ρήξης με την Γερμανική Ε.Ε.

Η ΛΑ.Ε σε αυτήν την κατεύθυνση συναντάει το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη, καλπάζουσα και όλο και διευρυνόμενη απήχηση και δυναμική μέσα στο λαό, που μπορεί να πάρει τη μορφή ακατάσχετης ανατρεπτικής λαϊκής χιονοστιβάδας τις επόμενες κινηματικές βδομάδες.

Οι εξελίξεις διαγράφονται ταχύτατες και απρόβλεπτες, ίσως και αστραπιαίες και αυτοί που πιάνουν τον παλμό τους, αντιλαμβάνονται ότι οι ''καιροί ου μενετοί'' και πρέπει να κάνουν απίστευτα πολλά πράγματα εντελώς σε ασήμαντο χρονικό διάστημα.

Δεν έχουν, όμως, καμιά άλλη επιλογή! 
Νίκος Νικηφόρος , iskra,gr

ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:«Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως τσιφλικάδες; Και τους νέους με τα μπλοκάκια και τις γραβάτες ως νέους επιχειρηματίες;» - «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαμογελάτε, αλλά δεν θα χαμογελάτε για πολύ»


Στην ομιλία του στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:

«Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής απεργίας δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας που λέει ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να μπει τέρμα στην εξαπάτηση.

Παντού σε όλη την Ελλάδα, στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις χτύπησε η καρδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, του λαού που αγωνίζεται, που παλεύει, που δεν παραδίδεται αμαχητί στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια, συναντήθηκαν ο αγρότης των μπλόκων που ξεκληρίζεται, ο απεργός εργάτης που αγωνίζεται για το μεροκάματο, ο άνεργος που δίνει τη μάχη να ζήσει, ο αυτοαπασχολούμενος της πόλης και του χωριού που παλεύει με το λουκέτο που του βάζουν άλλοι, ο νέος και η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας. Η ομιλια του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Δημ. Κουτσούμπα, αναλυτικά:
«Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής απεργίας δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας που λέει ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να μπει τέρμα στην εξαπάτηση.

Παντού σε όλη την Ελλάδα, στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις χτύπησε η καρδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, του λαού που αγωνίζεται, που παλεύει, που δεν παραδίδεται αμαχητί στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια, συναντήθηκαν ο αγρότης των μπλόκων που ξεκληρίζεται, ο απεργός εργάτης που αγωνίζεται για το μεροκάματο, ο άνεργος που δίνει τη μάχη να ζήσει, ο αυτοαπασχολούμενος της πόλης και του χωριού που παλεύει με το λουκέτο που του βάζουν άλλοι, ο νέος και η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας.

Μία ήταν η ομόφωνη θέληση, κραυγή πραγματική του λαού μας απ΄ άκρη σ΄ άκρη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο- έκτρωμα εδώ και τώρα, να μην έρθει καν για συζήτηση στη Βουλή!

Τι λέτε, κύριοι της κυβέρνησης, στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα; Τους λέτε "ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε. Αλλά θα σας σφάξουμε"!

Δεν ξέρετε, αλήθεια, τα αιτήματα των αγροτών; Γιατί δεν απαντάτε σ’ αυτά συγκεκριμένα;

Δεν ξέρετε ότι οι αγρότες στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι και θα παραμείνουν, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές;

Δεν ξέρετε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί αφού έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% σε 23%, έχει καταργηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου;

Και γιατί κάνετε το κορόιδο όταν οι αγρότες ζητάνε αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι εφοπλιστές - άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους τάζετε νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος, αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια;

Δεν ξέρετε ότι με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, 2015-2020, περικόπτονται οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις σταδιακά μέχρι το 2019 και οι περικοπές θα φτάσουν, συνολικά, στο 60%; Ότι επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικρών αγροτών από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις;

Δεν ξέρετε ότι εφαρμόζετε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ, αφού καταργήθηκε το αφορολόγητο με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.550 ευρώ, ενώ με το κυβερνητικό σχέδιο αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017; Ότι, επίσης, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος από το 55% στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017;

Δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι οι φτωχοί αγρότες δεν φορολογούνται για το πραγματικό καθαρό εισόδημά τους, αλλά με βάση τα "τεκμήρια διαβίωσης" που έχει όλος ο κόσμος;

Αυτά τα ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση, αλλά αντί να απαντήσει σε αυτά, συκοφαντεί, βρίζει τους αγρότες, μιλά για προσπάθεια δημιουργίας "κλίματος πολιτικής αναταραχής και αποσταθεροποίησης"! Δε ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως διεφθαρμένους τσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως γραβατωμένους μεγαλοεπιχειρηματίες;

Όμως, όλα αυτά δεν είναι και καινούργια. Τα 'παν κι άλλοι, οι προηγούμενοι. Όλα αυτά τα κόλπα, με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφάρμοσε την αποφασισμένη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φορολόγηση των αγροτών από το "πρώτο ευρώ", με το 1ο και 2ο μνημόνιο.

Μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, διαμόρφωσαν τα εργαλεία για να καταστραφούν πιο γρήγορα, πιο πολλές μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία στις πιο μεγάλες, στις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Αυτό το στόχο υλοποιεί και η ΚΑΠ μέχρι το 2020, με τη λεγομένη οικονομική μεγέθυνση.

Όσοι απομείνουν θα είναι δέσμιοι του τραπεζικού κεφαλαίου μέσα από τη συμβολαιακή μορφή γεωργίας, που επεκτείνεται σταθερά σε όλα τα προϊόντα.

Κυρίες και κύριοι,

Μπροστά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σε συγχορδία τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι τους, δημαγωγούν για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την "ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης", για "ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου".

Κοροϊδεύουν τους αγρότες γιατί προσπαθούν να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή μέσα σε αυτό το σύστημα είναι πλέον αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία, αλλά και ότι καθορίζεται - υποτάσσεται στις σχέσεις που συμφέρουν το μεγαλέμπορο, το βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Το τι και πώς θα παραχθεί, καθορίζεται από το κίνητρο του μεγάλου καπιταλιστικού κέρδους και όχι βέβαια από την επιδίωξη ενός κέρδους, του μικρού ή έστω σχετικά μεσαίου αγρότη παραγωγού, της οικογένειάς του.

Γι' αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αφού παράγονται και εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα μόνο με στόχο το κέρδος των λίγων μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.

Η κερδοφορία αυτών καθορίζει το ότι εξάγει π.χ. η Ελλάδα σκληρό στάρι και εισάγει μαλακό, που θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα.

Αυτή καθορίζει την αναδιάρθρωση του τομέα του αγελαδινού γάλακτος.

Έτσι από 8.640 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος που ήταν το 2003, το 2014 δραστηριοποιούνται 3.555 παραγωγοί (μείωση 59%) και η αυτάρκεια το 2014 σε γάλα ήταν περίπου στο 60% των αναγκών.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, όπως τα όσπρια, τα πουλερικά, τα κηπευτικά.

Λένε ότι νοιάζονται για την ντόπια παραγωγή, ενώ κρύβουν ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας καταστρέφονται, εξαιτίας της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομικής κρίσης, της ΕΕ και της ανισόμετρης θέσης της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ.

Υπάρχει πείρα πλέον.

Υπάρχει πείρα ήδη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, το 1981, πείρα μετατροπής του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου από θετικό σε αρνητικό.

Με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, αν και υποτάχθηκαν, ακολουθώντας τους ευρωκοινοτικούς κανονισμούς, τις ποσοστώσεις, τις απαγορεύσεις της ΚΑΠ, τις αναδιαρθρώσεις σε καλλιέργειες, τελικά ξεκληρίστηκαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα.

Συρρικνώθηκαν παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι με πρώτη ύλη από την αγροτική παραγωγή, όπως ζάχαρη, καπνός, κλωστοϋφαντουργία, υποδηματοποιία.

Ενισχύθηκε παράλληλα η κυριαρχία των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων.

Από αυτούς τους στόχους και τις πολιτικές δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα του κράτους, άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα, για άλλη μία φορά, ενοχοποιούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες.

Σύντομα αποδείχθηκαν πολύ στενά τα λεγόμενα αριστερά όρια των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της "λυκοσυμμαχίας".

Δεν είναι με το μέρος του μικρομεσαίου αγρότη - παραγωγού. Επιδιώκουν μόνο τη βελτίωση της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου στην ΕΕ.

Γι' αυτό και η ΝΔ, όταν κάνει κριτική στην κυβέρνηση, συνειδητά αποπροσανατολίζει για να μπερδεύει και εξαπατά τους αγρότες.

Δεν λέει την αλήθεια για την ΕΕ και την ΚΑΠ.

Είναι ψευδεπίγραφη η αντίθεση "δεξιάς - αριστεράς", "νεοφιλελεύθερης" - "αριστερής" πολιτικής.

Πολλοί αγρότες μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, όπως ήταν κάποιες στο παρελθόν.

Τους λέμε, με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Ήδη πλέον έχει μπει στη ζωή η κάθε κρατική, κοινοτική πολιτική να ενισχύει όλο και περισσότερο, μόνο τη μεγάλη καπιταλιστικά οργανωμένη πρωτογενή ή δευτερογενή παραγωγή. Αυτό εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ.

Αυτό εξυπηρετούν οι αλλαγές στη χρήση γης, οι επιδοτήσεις, οι τρόποι φορολογίας - εισφορών κλπ.

Τελικά, από αυτό εξαρτάται ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ ανεβασμένο, ενώ οι τιμές πώλησης στον έμπορο είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μονοπώλια στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στην Ενέργεια, στις μεταφορές, οι τράπεζες, που όλα μαζί συνθλίβουν και υποτάσσουν τον αυτοαπασχολούμενο μικρομεσαίο αγρότη.

Αυτό άλλωστε σημαίνει αυτό που λέει μόνο το ΚΚΕ έτσι καθαρά και χωρίς φιοριτούρες: Ότι αυτό εδώ είναι το κράτος των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, των εκάστοτε κυβερνήσεων, με όποια σύνθεση, που ταυτόχρονα "χαρατσώνουν", κυριολεκτικά ματώνουν το φτωχό και μεσαίο αγρότη.

Η κατάσταση, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αδιέξοδη.

Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής.

Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα.

Για το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανο­ποιημέ­νων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού και της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

Αυτή η αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφικά, κλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Σε αυτήν θα έχουν θέση οι νέοι αγρότες, με τεχνική ή και επιστημονική ειδίκευση, με πραγματικά καλές, σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ζωής, χωρίς χρέη και τον κίνδυνο καταστροφής που έχουν ως ατομικοί παραγωγοί.

Η διέξοδος μιας κοινωνικά οργανωμένης παραγωγής με κρατικό ή συνεταιριστικό τρόπο δεν πρέπει να φοβίζει πλέον κανέναν και καμιά.

Σε αυτήν την κοινωνία θέση έχουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα χρήσης της γης ως παραγωγικού μέσου, ενώ θα μειώνει το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα και συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας τις κρατικές υποδομές.

Είναι η λύση η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες, μια για πάντα, από τις τράπεζες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους, από τους φόρους.

Διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, τη διάθεση, συγκέντρωση, αποθήκευση, συντήρηση και μεταφορά της αγροτικής παραγωγής μέσω του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, με καθορισμένες αναλογίες στην παραγωγή και κρατικές τιμές στα προϊόντα, προστατεύει από φυσικές καταστροφές.

Παρέχει τη δυνατότητα τα χωριά μας να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια, σύγχρονες κρατικές υποδομές Γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.

Το κοινό μέλλον των πολλών μικρομεσαίων αγροτών με τους μισθωτούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στο συγκεντρωμένο εμπόριο, στις υπηρεσίες κ.α. βρίσκεται στην απαλλαγή τους από τη σημερινή καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων πραγματικής κοινωνικής, σοσιαλιστικής δηλαδή ιδιοκτησίας και οικονομίας. Πράγματα που εσείς βέβαια τα έχετε πετάξει στα καλάθια των αχρήστων, μόνο για λόγια είστε πολλά χρόνια τώρα, απλά και μόνο τον τελευταίο χρόνο αυτό έγινε κατανοητό πολύ ευρύτερα, και στην αγροτιά, και στους εργαζόμενους. Γι'αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να χαμογελάτε, αλλά δεν θα χαμογελάτε για πολύ.

Αυτή η οικονομία είναι ρεαλιστική - και ακούστε αυτήν την πρόταση του ΚΚΕ που δεν πέφτει και πολύ συχνά έξω - γιατί συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες που είναι στα χωράφια.

Αυτός ο συνεταιριστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής δεν έχει τίποτα το κοινό με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που γνωρίσαμε στο έδαφος του καπιταλισμού μέχρι σήμερα, με τη συμβολή όλων των μέχρι σήμερα - και τη δική σας - κυβερνήσεων, ούτε βεβαίως με αυτές που υπόσχεστε εσείς, ο κατ' όνομα αριστερός υπουργός.

Οι σημερινές ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί είναι προετοιμασία να μην κυνηγά το πολύ μεγάλο ψάρι το πολύ μικρό, αλλά να φάει το μεσαίο.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και της εργατιάς, των μισθωτών ή με μπλοκάκι επιστημόνων και άλλων αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις.

Αντιπαλεύει την ανεργία, και με τη συνολική πολιτική του, και με τη στήριξη άμεσων διεκδικήσεων όπως:

- Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις σε ύψος ικανό να ζήσουν αξιοπρεπώς.

- Ανάλογη σύνταξη σε όλους και όλες.

- Δημόσιες δωρεάν αναβαθμισμένες σύγχρονες υπηρεσίας Υγείας για όλους και όλες.

Για αυτό το ΚΚΕ υποστηρίζει και τα σημερινά δίκαια αιτήματα των αγροτών π.χ. για απόσυρση του ασφαλιστικού τερατουργήματος, να καταργηθεί η φοροληστεία από το πρώτο ευρώ και άλλα που επαρκώς είπε και ο εισηγητής μας και θα αναλύσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του Κόμματός μας σήμερα.

Το ΚΚΕ θέτει όλες τις δυνάμεις του για να αποσπάσουν ό,τι μπορούν ή έστω να ανακόψουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ δεν κρύβει την αλήθεια.

Προειδοποιεί και καλεί.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος για τη λαϊκή κοινωνική - οικονομική και πολιτική διέξοδο και προοπτική.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος.

Θα αποκτά αντοχή και διάρκεια, θα μπορεί να βάζει εμπόδια, όσα περισσότερα γίνεται, όταν συνδέεται με το στόχο για άλλη οργάνωση της παραγωγής στη χώρα μας.

Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για πραγματική αλλαγή στον αρνητικό συσχετισμό σήμερα ανάμεσα σ' εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, προϋπόθεση για την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία, για μια οικονομία με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

Στη Βουλή για το θέμα του Αγροτικού, μίλησε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", Θανάσης Θεοχαρόπουλος.


Στην ομιλία του τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και όχι πολιτικές που θα οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης. «Χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο, μεταρρυθμίσεις και όχι αυταπάτες που οδηγούν στην υιοθέτηση άδικων μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 


 
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και όχι πολιτικές που θα οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο, μεταρρυθμίσεις και όχι αυταπάτες που οδηγούν στην υιοθέτηση άδικων μέτρων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες είδα στη δημοσιότητα ότι την άνοιξη θα γίνει συζήτηση και θα κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να το καταθέσετε και στη συνέχεια, στο τέλος της τετραετίας, αλλά το θέμα είναι να παράγει και κανένας και να έχει μείνει κάποιος αγρότης στο χωράφι μέχρι τότε.

Χρειάζεται τώρα, λοιπόν, ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε κάνει ξεκάθαρες προτάσεις για την καθετοποίηση της παραγωγής, τη διασύνδεση της έρευνας με την αγροτική παραγωγή, πώς θα λειτουργούν οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί, πώς θα γίνει αυτή η λειτουργία ώστε να επιτευχθούν οι οικονομίες κλίμακος και πώς θα προστατευθούν τα γεωργικά εισοδήματα.

Τα μέτρα που τώρα σκοπεύει να περάσει η Κυβέρνηση θα οδηγήσουν –και αυτό είναι κοινά αποδεκτό- σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων, εκτός αν θεωρείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα και όλη αυτή η επιβάρυνση δεν θα οδηγήσουν κάποιους εκτός παραγωγής, εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Οι αγρότες φορολογούνται –και πρέπει να το πούμε αυτό- ήδη, όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες, μετά από την αλλαγή που έγινε το 2013, με τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Σε εκείνη την κοινωνικά δίκαιη αλλαγή δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν απέναντι.

Σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε προς τους Βουλευτές που έχουν καταθέσει την επερώτηση ότι η πρόταση για μη υποχρέωση τήρησης βιβλία εσόδων-εξόδων τούς δίνει βορά στους μεσάζοντες. Εμείς συμφωνούμε με τα βιβλία εσόδων-εξόδων και ήταν δική μας πρόταση εκείνη την περίοδο και προχώρησε, αλλά δεν είχατε την ίδια άποψη εκείνη τη χρονική περίοδο.

Βλέπω εδώ ότι πέρυσι στις προγραμματικές δηλώσεις στις 11 Φεβρουαρίου, όταν εγκαινιάζατε στη Λάρισα την Πανελλαδική Αγροτική Έκθεση, λέγατε για δύο από τα μέτρα: «όχι στη δημιουργία βιβλίων εσόδων-εξόδων» και «μείωση της τιμής του πετρελαίου έως τη δημιουργία αγροτικού πετρελαίου».

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι εκείνη η αλλαγή η οποία είχε γίνει ήταν η ορθή και κατοχύρωνε να μην υπάρχουν όλα αυτά τα οποία αναφέρατε πριν από λίγο σε σχέση με τους μεσάζοντες.

Προχωράτε στη φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων, που φτάνει στο τέλος να είναι στο 26%. Έχουμε πάρει 19 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη επταετία, δηλαδή αυτή που «τρέχει», που έχει ξεκινήσει, στην οποία τότε λέγατε ότι είναι σημαντική η μείωση, η οποία μείωση βέβαια δεν ήταν σημαντική. Δεν υπήρχε ουσιαστικά μείωση, ήταν ελάχιστη λόγω του ότι είχαν μπει άλλες χώρες και η «πίτα» είχε ανοίξει. Ήταν 19 δισεκατομμύρια τα οποία τώρα φορολογείτε με 26%.

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής για όλα τα μέτρα σε σχέση με τις ενισχύσεις και για τον προτεινόμενο συμψηφισμό οφειλών με ενισχύσεις που άκουγα πριν από λίγο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τις ενισχύσεις στους αγρότες όλων των χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει ισότιμος κοινοτικός ανταγωνισμός. Δεν μπορεί μια χώρα να υπερφορολογεί τις κοινοτικές ενισχύσεις περισσότερο από όλες τις άλλες ή μια χώρα να συμψηφίζει περισσότερο από όλες τις άλλες και να δημιουργεί τέτοια ζητήματα.

Πρόσφατα, στην προηγούμενη περίοδο, είχε έρθει ο προηγούμενος Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσιόλος -και αυτό που σας λέω είναι υποστηρικτικό της διαπραγμάτευσής σας, δεν είναι αντίθετο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση- και είχε πει ότι δεν μπορεί η κάθε χώρα να δημιουργεί και να συμψηφίζει και να φορολογεί περισσότερο από τις άλλες χώρες, γιατί είναι εκτός του κοινοτικού ανταγωνισμού.

Χρησιμοποιείστε τουλάχιστον αυτά τα οποία είχαν επιτευχθεί σε εκείνη τη διαπραγμάτευση και τα οποία τώρα βλέπουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται.

Προχωρήσατε σε αύξηση του ΦΠΑ των γεωργικών εφοδίων από το 13% στο 23%. Είναι πρωτοφανής για όλη την Ευρωζώνη. Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει ούτε 13%. Όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση λέγατε «γιατί δεν μειώνεται;» και ήρθατε και το πηγαίνετε από το 13% στο 23%.

Γενική κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο. Είπαμε ότι είναι άδικη. Όπως είδατε, για καθένα από αυτά τα μέτρα έχουμε λύση για μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά την κατάργηση, δηλαδή, της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η κατάργηση -και το έχουμε πει- αρκεί να θεσπιζόταν αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταθέσαμε στις 3 Νοεμβρίου τροπολογία με την οποία ζητούσαμε συγκεκριμένα να καθιερωθεί από 1 του Γενάρη του 2016 Κάρτα Αγροτικού Πετρελαίου, στην οποία θα ενσωματώνεται η ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο κάτοχος. Λέγαμε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι με βάση τα κριτήρια -αντικειμενικά, στρέμματα, είδος καλλιέργειας και βεβαίως, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ κατά είδος καλλιέργειας, έκταση και ζωικό κεφάλαιο. Δεν την κάνατε αποδεκτή και έρχομαι να σας πω ότι, αν προχωρούσατε τότε και βλέπατε αυτές τις ρυθμίσεις τον Νοέμβριο, δεν θα είχαμε αυτά τα γεγονότα τώρα. Διότι οι αγρότες θα έβλεπαν δίκαιες αλλαγές μπροστά τους και θα μπορούσαν, βεβαίως, να επωμιστούν και κάποια μέτρα, αν είχαν δει τέτοιες κοινωνικά δίκαιες αλλαγές. Σας το λέγαμε, σας το ζητούσαμε. Δεν την κάνατε δεκτή στο νομοσχέδιο.

Πρόσφατα, λοιπόν, έχουμε καταθέσει όλες τις προτάσεις μας σε σχέση με αυτά τα θέματα στα οποία δεν έχετε προχωρήσει.

Ακούσαμε πριν από λίγο ότι κάνετε ή θέλετε να κάνετε μια μάχη κατά της διαπλοκής που λυμαίνεται τον χώρο.

Γάλα: Να σας πω ένα παράδειγμα ως προς το γάλα; Στο γάλα η Έκθεση του ΟΟΣΑ μιλάει κυρίως για τα υψηλά περιθώρια κέρδους στις αλυσίδες λιανικής πώλησης παρά για την αύξηση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος.
Εμείς, λοιπόν, τότε είχαμε προχωρήσει στην υποστήριξη αρχικά των πέντε ημερών. Στη συνέχεια, αυξήθηκαν από πέντε σε επτά ημέρες και βεβαίως, δεν είχε ανοίξει ποτέ σε 11 ημέρες.

Σας ρωτάμε, λοιπόν, το εξής: Θα φέρετε υπουργική απόφαση με την οποία θα αφήνετε ανοικτές τις ημέρες στη διάρκεια ζωής του γάλακτος; Διότι εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο είπατε, το 1 προς 7. Εδώ και έναν χρόνο σάς έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε για το 1 προς 7, σχέση τιμής παραγωγού με τιμή καταναλωτή. Το θέμα είναι: Τι κάνουμε, όμως; Τι κάνει η Κυβέρνηση για το 1 προς 7; Το διαπιστώνουμε και ερχόμαστε κάθε λίγους μήνες εδώ πέρα, σε κάθε συζήτηση και λέμε για την απόσταση μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή;

Είπατε ότι έγιναν εξαντλητικοί διάλογοι με αγρότες. Αν έγιναν, σημαίνει ότι κάποιος έχει πρόβλημα. Αν θεωρείτε ότι έχουν πρόβλημα οι αγρότες και δεν καταλαβαίνουν, να το πείτε. Αλλιώς, υπάρχει το πρόβλημα στην πλευρά του Υπουργείου.
Φέρατε το παράδειγμα της Γαλλίας και είπατε πώς συζητούν και πώς συνομιλούν στην Γαλλία. Γιατί δεν φέρνετε το παράδειγμα της Γαλλίας και στο τι συμβαίνει σε όλα αυτά τα ζητήματα, όμως, τα οποία συζητούμε σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο, σε σχέση με τη φορολόγηση; Εμείς τα έχουμε τα στοιχεία. Να δούμε σε σχέση με τους αγρότες τι συμβαίνει σε αυτά τα θέματα στη Γαλλία και τι συμβαίνει στη χώρα μας;

Έχετε μιλήσει, πράγματι, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Όμως, επειδή φέρνετε και ξαναφέρνετε το θέμα της φοροδιαφυγής, θα ήθελα να σας πω κάτι. Αν υπάρχει φοροδιαφυγή, όπως και σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις και στους αγρότες, να την καταπολεμήσει η Κυβέρνηση. Και αυτό δεν αφορά μόνο το δικό σας Υπουργείο. Να την καταπολεμήσει.

Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε συλλήβδην για τους αγρότες και την παραγωγική διαδικασία, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι και συνεπείς φορολογικά και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν. Ούτε βέβαια μπορούμε –γιατί έχω ακούσει κυβερνητικά στελέχη να χρεώνουν όλους τους παραγωγούς σε ακροδεξιές ομάδες, αν είναι δυνατόν ποτέ…
Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε εδώ ότι οι παραγωγοί και οι παραγωγικές ομάδες οι οποίες διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή, έχουν αιτήματα τα οποία είναι λογικά.
Βεβαίως, όταν υπάρχουν αυτά, θα πρέπει να καταδικάζονται, αλλά να είναι συγκεκριμένα.

Είπατε ότι δεν έχετε καταλογισμούς γι’ αυτό το έτος στο οποίο αναφερθήκατε. Κοιτάξτε, οι περισσότεροι καταλογισμοί –και το ξέρετε καλά- έρχονται μετά από δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρετε καλά τη διαδικασία για τους περισσότερους και όσον αφορά τα πρόστιμα. Συνεπώς, επειδή εδώ υπάρχουν χρόνια προβλήματα –δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα- ας περιμένουμε να δούμε τις διαδικασίες και το πώς η κάθε αρχή διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, θα ήθελα να πω κάτι ακόμα σε σχέση με την επερώτηση, επειδή την επερώτηση την έχουν καταθέσει οι Βουλευτές του ΚΚΕ. Εγώ σέβομαι την άποψή τους να βγούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βγούμε εκτός ευρώ ή από την Κοινή Αγροτική Πολιτική γιατί έχει αυτά τα μειονεκτήματα. Είναι μία ξεκάθαρη άποψη που εν πάση περιπτώσει είναι και σταθερή διαχρονικά.

Όμως, διαβάζοντας την επερώτηση και εγώ κάποιες στιγμές είχα κάποιες απορίες. Για παράδειγμα, αναφέρετε στην επερώτηση ότι είστε απέναντι στις περικοπές των ενισχύσεων. Μα, με βάση την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεν θα υπάρχουν ενισχύσεις. Άρα, η μείωση των περικοπών των ενισχύσεων εδώ πέρα είναι κάτι το οποίο έπεται και το οποίο φαντάζομαι ότι δεν έχει καμία σημασία. Το λέω απλώς γιατί μου έκανε εντύπωση και γιατί γνωρίζω καλά τη σταθερότητα των συγκεκριμένων θέσεών σας. Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ περισσότερα, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες να μιλήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα.

Θα ήθελα, τέλος, να θυμίσω –και μ’ αυτό θα ολοκληρώσω- τις εξής δηλώσεις: «Μόλις γίνουν εκλογές, ξεχνάνε τις υποσχέσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες με τα ΜΑΤ», «Έπρεπε να έρθει στα μπλόκα ο Πρωθυπουργός να συζητήσει με τους αγρότες», «Αν δεν ανασυγκροτήσουμε την αγροτική παραγωγή, θα είμαστε για πάντα αποικία χρέους», «Αν δεν υπάρξει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και ρευστότητα, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί η αγροτική οικονομία», «Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και οι αγρότες να πληρώνουν».

Ποιος τα δήλωσε; Τα δήλωσε ο κύριος Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Εδώ μόνο αρκεί το απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά όχι πολλούς για πάντα».

Η σημερινή συγκυρία βρίσκει τη χώρα σε επικίνδυνο σταυροδρόμι. Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στον Αγροτικό τομέα έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο στην οικονομία με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελληνικών οικογενειών και τη κατάρρευση κάθε προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας..
του Οικονομολόγου, Αναστάσιου Λυμπερίου
Η ρευστότητα εκλείπει, τα αναπτυξιακά προγράμματα βαλτώνουν, οι πληρωμές των ενισχύσεων των αγροτών καθυστερούν (βιολογικά, νιτρρορύπανση κτλ), ενώ οι θέσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό των αγροτών αποτελούν ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο με κίνδυνο και τα χωράφια να μείνουν ακαλλιέργητα και η παραγωγή να μειωθεί δραματικά.
Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις, να προσαρμόσει την πολιτική της στα νέα δεδομένα, να θέσει ως βασικό μοχλό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Παρουσιάζει τηn πρόταση για το ασφαλιστικό ως τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μια αλλαγή του υπάρχοντος ν.3863/2010, η οποία απλά μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης, αυξάνει υπερβολικά τις εισφορές, και οδηγεί σε άμεσες μειώσεις συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους.

Μετατρέπει επί της ουσίας το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό χωρίς συγκεκριμένη κοστολογημένη πρόταση, χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη, συνδέοντας με γονατογραφήματα τις ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας, σε απώλειες εσόδων και αύξηση των ελλειμμάτων.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, η διατήρηση της αξιοπιστίας του, η μείωση των ελλειμμάτων, η διασφάλιση των κεκτημένων των ασφαλισμένων και η εξεύρεση πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κλάδου, τα προβλήματα και τις ανάγκες. του. Γι αυτό κρίνεται αναγκαίο μέσα στα πλαίσια της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων δηλαδή μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών.
Άλλωστε πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και η οποία αντιπροτείνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις κυβερνητικές προτάσεις και επισημαίνοντας με σαφήνεια ότι οι ενιαίοι κανόνες θα σημαίνουν και νέες μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους.

Επομένως για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών θα μπορούσαν να ληφθούν τα εξής μέτρα: συμψηφισμός των οφειλών, να δοθούν κίνητρα για ασφάλιση στους νέους αγρότες από την αρχή του εργασιακού τους βίου αλλάζοντας έτσι την αναλογία ασφαλισμένου -συνταξιούχου (στον αγροτικό τομέα μόνο το 16% των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 20-29 ετών), να περιοριστεί ο αριθμός των αγρεργατών, μισθωτών και κυρίως μετακλητών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι διαφεύγουν της ασφάλισης, να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και να αξιοποιηθούν τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης δημιουργώντας με το τρόπο αυτό νέες θέσεις εργασίας και τέλος να εξορθολογιστούν οι δαπάνες του κράτους που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χωρίς δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις και χωρίς σεβασμό προς όλες τις κοινωνικές ομάδες και γενεές καμία προσπάθεια για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος δεν μπορεί να ευοδωθεί.

H αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν, είναι ο στόχος των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου. 
 
 
Το Ιράν έχει τη διάθεση να αποτελέσει η Ελλάδα μία πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Γ. Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη.

«Στόχος είναι η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν. Γνωρίζετε ότι στο Ιράν έχουν αρθεί οι κυρώσεις και βγαίνει μετά από μία μακράν περίοδο απομόνωσης τουλάχιστον στην οικονομική διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έσπευσε με την καινούρια κυβέρνηση πέρσι να προσεγγίσει το Ιράν εν όψει και της άρσης των κυρώσεων. Παρόλα αυτά δεν ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες. Άλλες χώρες πριν από εμάς είχαν σπεύσει στην Τεχεράνη να διαμορφώσουν το έδαφος, ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα την νέα εποχή που ανοίγει μετά την άρση των κυρώσεων, για παράδειγμα η Ιταλία, η Ισπανία. Λέω, όμως, το βήμα αυτό της κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε να αρχίσουμε να δράττομε καρπούς από αυτό», σημειώνει ο κ. Γιώργος Τσίπρας

Ο Γ. Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας, υπογραμμίζει ακόμα σύμφωνα με το tovima.gr, ότι «το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι γενικά μία μεγάλη δύναμη της περιοχής, και αυτό που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Πέραν από την οικονομική διάσταση που έχει η προσέγγιση Ελλάδας-Ιράν νομίζω ότι έχει και άλλες διαστάσεις που είναι θετικές και για μας. Τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαστε στην αρχή αυτής της σχέσης. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα και δεν είμαστε οι μόνοι. Έχουν προηγηθεί ήδη πάρα πολλοί, στην ουσία είναι ένας αγώνας δρόμου»

Ο Γιώργος Τσίπρας σημειώνει ότι «οι Ιρανοί έχουν ιδιαίτερα αισθήματα για τον ελληνικό λαό, όπως νομίζω και ο ελληνικός για τον ιρανικό λαό, και άρα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας. Τώρα έχουμε δύο οικονομίες, οι οποίες έχουν έναν περισσότερο βαθμό συμπληρωματικότητας, συνεπώς υπάρχει πεδίο και για εξαγωγές προς τα εκεί -πέρα δηλαδή από τις επενδύσεις τις δικές τους εδώ. Υπάρχει βέβαια και το θέμα των τουριστικών ροών. Υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα τουριστικών ορών Ιρανών προς γειτονικές χώρες, και μάλιστα σχετικά υψηλού εισοδήματος, που νομίζω ότι ένα μέρος θα μπορούσε να κατευθυνθεί και προς την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο τώρα, ειδικά αν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά παροχή θεωρήσεων κ.λπ. Ήδη υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση που αποκαταστάθηκε μόλις φέτος».
 
ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ πολλοί νευραλγικοί τομείς του ελληνικού παραγωγικού κλάδου και των υπηρεσιών όπως, οι κατασκευές, η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, οι κάθε είδους μεταφορές, ο τουρισμός, τα χρηματοοικονομικά κ.α. μπορούν να αποκομίσουν σημαντικότατο μερίδιο στη νέα διαμορφούμενη αγορά και ταυτόχρονα να αποτελέσουν πύλη και όχημα οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής διασύνδεσης του Ιράν με την Ε.Ε.

Εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim για την παράνομη μετανάστευση ασκεί οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας. 


Κατά την άποψη γερμανικών αρχών ασφαλείας, η Ελλάδα αποτυγχάνει «παταγωδώς» στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Όπως σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως «απάνθρωπη» και δεν διστάζει να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα «κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ», όπως σημειώνεται.

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις.

Αιχμές για πλημμελείς ελέγχους στην Ελλάδα

Οι εκθέσεις του κέντρου Gasim, στο οποίο εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, εστιάζουν συχνά στις εξελίξεις στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα του Spiegel Online.

Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την έκθεση του Gasim το τελευταίο διάστημα κατέφθασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία με στόχο να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)». 
Spiegel Online / Άρης Καλτιριμτζής

Εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και ισχυρών πιέσεων από τις αντιδράσεις της κοινωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση.


Οι δανειστές έχουν μπλοκάρει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζητώντας ποσοτικοποίηση των μέτρων και προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενώ ζητούν αύξηση των ετών ασφάλισης στα 20 από τα 15 έτη για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά» το κουαρτέτο εγείρει νέες απαιτήσεις, ζητώντας μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ, καθώς και ξήλωμα του φόρου των 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί και του ειδικού τέλους επί των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, φόρο 50% στα υψηλά εισοδήματα και την τοποθέτηση μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα στις θέσεις ευθύνης των φορέων του Δημοσίου. Όπως φαίνεται απαιτούν την απόσυρση ακόμη και ψηφισμένων μέτρων, τινάζοντας στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλαπλά, καθώς εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς όπως οι μειώσεις στις συντάξεις, το φορολογικό και τα κόκκινα στεγαστικά και μικρομεσαία επιχειρηματικά δάνεια. Το ασφαλιστικό δεν ικανοποίησε τους δανειστές και απορρίφθηκαν πολλά από τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης, ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Τα απροσπέλαστα μπλόκα των αγροτών και οι μαζικές διαδηλώσεις όλων των θιγόμενων επαγγελματικών κλάδων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία που έχει φέρει βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που λογοδοτούν στους πολίτες. Αιτία τα προβλήματα που προκαλούνται καθημερινά στην πραγματική οικονομία, με το πάγωμα της αγροτικής παραγωγής, τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, τις κινητοποιήσεις των γιατρών, των ιδιωτικών υπαλλήλων, του Δημοσίου, των εργαζόμενων στα Μέσα Μεταφοράς και της Ενημέρωσης.

Εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο ασφαλιστικό, αλλά και ισχυρών πιέσεων από τις αντιδράσεις της κοινωνίας βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι δανειστές έχουν μπλοκάρει την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ζητώντας ποσοτικοποίηση των μέτρων και προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενώ ζητούν αύξηση των ετών ασφάλισης στα 20 από τα 15 έτη για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εικόνα των λαϊκών αντιδράσεων αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο της χώρας στις συνομιλίες με τους δανειστές και τηρεί στάση αναμονής, κάνοντας μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να κάμψει τις κινητοποιήσεις. Ήδη υπεγράφη απόφαση με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής φόρου σε αγρότες ειδικού καθεστώτος και επιμένει στις «ανοιχτές πόρτες» για διάλογο του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, οι οποίοι πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Πόρτα στον Κατρούγκαλο από τους επιστημονικούς φορείς

Πιο σκληρό από το αναμενόμενο αποδεικνύεται, την ίδια ώρα, το μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς οι επιστημονικοί φορείς αρνήθηκαν να προσέλθουν στο σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε νέα βελτιωμένη πρόταση από το Υπουργείο, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί απέρριψαν τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι «η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα».

Και οι ένστολοι βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους, πραγματοποιώντας δυναμική πορεία προς τη Βουλή. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, λιμενικοί και σύσσωμα τα σώματα ασφαλείας διαδήλωσαν με πλακάτ και συνθήματα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Προβληματισμό προκάλεσε όμως και η διαμαρτυρία αστυνομικών το πρωί έξω από Μέγαρο Μαξίμου, σε μια αιφνιδιαστική διαμαρτυρία για το ασφαλιστικό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος μάλιστα ελήφθη η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού και κάνοντας ελέγχους σε διερχόμενους πολίτες.

Ανένδοτος από τους αγρότες

Στους δρόμους, αυξάνοντας κάθε μέρα τη χρονική διάρκεια των αποκλεισμών, παραμένουν οι αγρότες​ , διαμηνύοντας ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους. Αμετακίνητο είναι το μπλόκο του Προμαχώνα, ισχυρό είναι ο μέτωπο των Τεμπών, ενώ τα 62 φτάνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Ο αγροτικός κόσμος και οι επικεφαλής των Συντονιστικών επιτροπών αγώνα σε κάθε σημείο της χώρας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ενώ από το Σάββατο προχωρούν σε 24ωρους αποκλεισμούς των δρόμων.
newpost.gr

Αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, η νέα σύσκεψη των μπλόκων από όλη τη χώρα στην οποία καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με στόχο την παραπέρα πορεία και το συντονισμό του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που βρίσκονται επί 17 μερόνυχτα στα μπλόκα παλεύοντας για την επιβίωσή τους.
 

Για την προετοιμασία της σύσκεψης, μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής περιοδεύουν στα μπλόκα όλης της Ελλάδας, καλώντας τις κατά τόπους Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπές Αγώνα να στείλουν αύριο αντιπροσωπείες στη Νίκαια.

Χτες, ο Βαγγέλης Μπούτας περιόδευσε σε μπλόκα που έχουν στηθεί στο δρόμο από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα, καθώς και σε αυτά της Αττικής, ο Ρίζος Μαρούδας στον Έβρο και ο Κώστας Τζέλλας στον Προμαχώνα και σε άλλα κατά μήκος του δρόμου Λάρισα - Σέρρες.

Η μεγάλη συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών στις πρωτοφανείς σε όγκο και παλμό προχτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, δίνει μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο χαιρετιστήριό της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, «δείξαμε ότι δεν το βάζουμε κάτω. Δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε για την επιβίωσή μας, ενάντια στους σχεδιασμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΚΑΠ της ΕΕ και των κάθε είδους συνεταίρων τους (...) Ο αγώνας μας για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που αποφασίσαμε στις πανελλαδικές συσκέψεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών είναι ο δικός μας μονόδρομος για την επιβίωσή μας, ενάντια στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωσή μας».

Χτες, συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα οι αποκλεισμοί δρόμων, αεροδρομίων και τελωνείων από τους αγρότες των δεκάδων μπλόκων, ενώ έγινε και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, από μπλόκα της περιοχής.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες οι οποίοι από σήμερα Σάββατο, προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς των εθνικών οδών στα σημεία των μπλόκων, των τελωνείων στη Βόρεια Ελλάδα, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.


Μάλιστα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωση με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην Βουλή, μετά από επερώτηση του ΚΚΕ για τα αγροτικά προβλήματα, στην οποία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν θα την αφήσουν «σε χλωρό κλαρί» και ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί τους και θα κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης τους.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες τονίζουν πως από την συζήτηση αποκαλύφθηκε ποιός είναι ο αντίπαλος της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς  ότι «ο θλιβερός ρόλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των άλλων κόμματων που συμφωνούν με το 3ο μνημόνιο, την ΚΑΠ της ΕΕ».

Παράλληλα, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12 μ. στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας προκειμένου να συντονίσουν και να εντείνουν περεταίρω την αγωνιστική του δράση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «αναδείχτηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και η επίμονη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διαστρέβλωση και η συκοφάντηση των αιτημάτων μας».

Οι αγρότες επισημαίνουν:

1. Η πρότασή μας για αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση και να μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Θυμίζουμε στον υπουργό, ότι το ίδιο αίτημα δίκαια διεκδικούν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, όλα τα λαϊκά στρώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους. Κι ότι ζητάμε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση.

2. Η κυβέρνηση, σκόπιμα βγάζει έξω από τη φορολόγηση τις επιδοτήσεις που παίρνουν το 20% των αγροτών, οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αυτούς εξυπηρετεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Το ότι σήμερα συμφώνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Απόστολου «1 στους 200 έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ» σημαίνει ότι αναγνωρίζει έστω κι έτσι τη σκληρή πραγματικότητα για τη φτώχεια που μεγαλώνει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά κυρίως ότι και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συνηθίσουμε να ζούμε σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας κι όχι να διεκδικούμε καλύτερη ζωή.

3. Έκρυψε σκόπιμα ότι το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε άνοδο 12,1% το 2015, συνεχώς μειώνεται, αλλά στην όποια «άνοδο» «τσουβαλιάζουν» τα κέρδη των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, με τη χασούρα των φτωχομεσαίων, που είχαν 50% μείωση στα χρόνια της κρίσης. Αυξημένα είναι τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που υπολογίζονται κι αυτά στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.

4. Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παράγωγη μόνο 275.000 αγρότες από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα. Τι σημαίνει στην πράξη; 
Ότι επαληθευόμαστε όταν λέμε ότι η πολιτική αυτή επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Επιδιώκουν να πετάξουν από την αγροτική παραγωγή πάνω από 500.000 μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες που η γη τους θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Το ίδιο εξυπηρετεί και η ενίσχυση των «ομάδων παραγωγών».

5. Τα διάφορα «δισ.» της ΚΑΠ που αν φύγουμε από την ΕΕ δήθεν θα χάσουμε, ξέρει καλά ότι δεν τα παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και είναι ουσιαστικά το «τυράκι στη φάκα» για να αποδεχτούμε και να μην αντισταθούμε στο ξεκλήρισμα μας.

6. Τα στοιχειά που παρουσιαστήκαν στην Βουλή αποκάλυψαν ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει τεράστια μείωση και ότι 2 στους 3 αγρότες είναι κάτω από το όριο φτώχειας.

7. Η κάρτα αγροτών για τις συναλλαγές μας είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή μας, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και ενίσχυσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων καταλήγει στην ανακοίνωσή της: 

«Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Εικοσιτετράωρο «μπλακ-άουτ» στα Τέμπη

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες, σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, η κοιλάδα των Τεμπών θα παραμείνει κλειστή από τις 12 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Παράλληλα, οι αγρότες επεξεργάζονται και σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την διαμόρφωση των οποίων έχουν ζητήσει την γνώμη εργατολόγων και φοροτεχνικών τις οποίες δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσουν τις επόμενες ώρες.

Ανοιχτή έως τις 18.00 η Κορίνθου- Τριπόλεως

Πάντως, ανοιχτός θα παραμείνει τελικά ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τριπόλεως μέχρι και τις 18.00 το Σάββατο, όπως αποφάσισαν οι  αγρότες από το μπλόκο της Νεστάνης, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί και προκειμένου να μην ταλαιπωρήσουν τους πολίτες.

Οι αγρότες σχεδίαζαν αρχικά να κλείσουν τον δρόμο, ωστόσο τελικά αποφάσισαν να μείνουν στο μπλόκο με τον αυτοκινητόδρομο ανοικτό έως τις 18.00 το Σάββατο, όταν και θα τον αποκλείσουν επ’ αόριστον, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι μπλόκο έστησαν στη γέφυρα του Ευρώτα, στην είσοδο της Σπάρτης, αγρότες των γύρω χωριών με περίπου 50 τρακτέρ.
ProNews.gr

Η ζωή όπως κατάντησε πια δεν χωρατεύει. Δεν επιτρέπει να αδιαφορεί κανείς. Όποιος αδιαφορεί σήμερα, πεθαίνει. Πεθαίνει με τον πιο ταπεινωτικό, ασήμαντο και αθέατο τρόπο. Πρώτα ηθικά, μετά κοινωνικά και τέλος σαν άνθρωπος. Πεθαίνει δηλαδή όπως το σκυλί στ' αμπέλι....
 
 
Ασυνήθιστος παλμός χθες στις συγκεντρώσεις. Δεν ήταν μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα, αλλά και τα κλειστά καταστήματα. Ακόμη και οι καφετέριες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν άνοιξαν. "Δεν πάει άλλο μ' αυτή την κατάσταση, θέλουν να μας εξοντώσουν...," μου είπε με οργή ένας από τους πολλούς που για πρώτη φορά αποφάσισαν να κατέβουν σε μαζική κινητοποίηση. 

Το ίδιο άκουγες από παντού. Δεν έχει σημασία αν ήταν εργάτης, ή αγρότης. Αν ήταν επαγγελματίας, έμπορος, ή μαγαζάτορας. Η οργή παντού η ίδια. Το σύνθημα "πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια..." ξεσήκωνε χειροκροτήματα και επευφημίες όπου ακουγόταν. 

Ο κόσμος χθες δεν ήταν ίδιος μ' εκείνον που σύρθηκε στις τελευταίες εκλογές. Δεν ήταν σοκαρισμένος από το μέγεθος της προδοσίας. Δεν είχε σκυφτό το κεφάλι και δεν δευτέρωνε με το "δεν γίνεται τίποτε...", όταν σου εξηγούσε γιατί επέλεξε την αποχή, ή να ψηφίσει τους γνωστούς.

Ήταν ένας άλλος κόσμος. Διαφορετικός. Το κεφάλι ήταν ψηλά. Δεν είχε να ντρέπεται για τίποτε. "Ντροπή πρέπει να νιώθουν αυτοί, που δεν είναι σήμερα εδώ...," μου είπε μια καλοβαλμένη κυρία, αφού μου δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει σε διαδήλωση. Χθες στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας με τα κλειστά μαγαζιά να δίνουν τον τόνο της έρημης πόλης, άρχισε να ακούγεται η φωνή της "σιωπηρής πλειοψηφίας". Εκείνης, που η εκάστοτε διεφθαρμένη κυβέρνηση επικαλείται εναντίον όποιων και όσων αντιστέκονται στις πολιτικές της. 

Κι αυτή η φωνή δεν είναι φωνή διαμαρτυρίας. Η εποχή της διαμαρτυρίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι η φωνή που ξεκινά σαν ακατάλυπτο μουρμουρητό, σαν ένα υπόκωφο σούσουρο, που καθώς δυναμώνει γίνεται όλο και πιο απειλητικό για ολόκληρο το καθεστώς
.
Οι πλατείες των αγανακτησμένων πέθαναν οριστικά. Οι αντιμνημονιακοί πρόδωσαν. Ο προτεσταντισμός του μικροαστού ηττήθηκε. Το κομματόσκυλα έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο. Τα κομματικά μαντριά δεν ανέχονται πλέον αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των προβάτων. 

Οι λάτρεις των ανοιχτών συνελεύσεων λούφαξαν και με απειλές σιχτιρίζουν οτιδήποτε κινείται. Ενώ οι ελάχιστοι νοσταλγοί των πλατειών επιδεικνύουν στις ρούγες την διάτρητη παθερνία τους, μπας και βρουν νέα θύματα. 

Μέχρι και το κόμμα του φρεντουτσίνο τα βρίσκει πλέον σκούρα. Για σκεφτείτε το. Αν ακόμη και οι καφετέριες κλείνουν σε συμπαράσταση των κινητοποιήσεων, άντε να βρει αποκούμπι ο σύγχρονος Ρωμηός του Σουρή. Πού να πει τον καημό του; Πού θα φέρει για ὅλα κρίσεις, και μόνος του να τὶς βρίσκει μεγάλες καὶ σοφές; Πού θα το παίξει μεγάλος και τρανός, αλλά από τσαγανό μισακός; Πού θα εκτονώνεται με γκομενικά και παπαρολογίες; 

Η ζωή όπως κατάντησε πια δεν χωρατεύει. Δεν επιτρέπει να αδιαφορεί κανείς. Όποιος αδιαφορεί σήμερα, πεθαίνει. Πεθαίνει με τον πιο ταπεινωτικό, ασήμαντο και αθέατο τρόπο. Πρώτα ηθικά, μετά κοινωνικά και τέλος σαν άνθρωπος. Πεθαίνει δηλαδή όπως το σκυλί στ' αμπέλι. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, και το καθεστώς δεν νιώθει ακόμη να απειλείται. Νιώθει την ασφάλεια που της προσφέρουν οι στρατιές των εγκάθετων, των δοτών συνδικαλιστών και των εξαρτημένων από τις κομματικές καμαρίλες δεξιάς και αριστεράς. Νιώθει την ασφάλεια που προσφέρει η ιδεολογική ηλιθιότητα που σαν δαίμονας έχει αλυσοδέσει το νου και την καρδιά αρκετών νέων και παλιών αγωνιστών. Ο διαχωρισμός του κόσμου σε "κόσμο της δεξιάς" και σε "κόσμο της αριστεράς"

Όμως, η ζωή επιτάσσει. Ο απλός κόσμος της δουλειάς, του μόχθου, του μεροκάματου, της προόδου, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αναγκάζεται κάτω από τις επιταγές της επιβίωσης, όλο και περισσότερο να σπάει τα δεσμά του επίπλαστου διαχωρισμού. Κατανοεί όλο και περισσότερο ότι ο διαχωρισμός, ο διχασμός που διέπει τα πράγματα δεν είναι ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Δεν είναι καν ανάμεσα σε καλούς και κακούς πολιτικούς. 

Ο αληθινός διχασμός της κοινωνίας βρίσκεται στα συμφέροντα, στα άμεσα υλικά συμφέροντα. Άλλα τα συμφέροντα όσων ελπίζουν να βιοποριστούν από τη δουλειά τους και άλλα τα συμφέροντα όσων πλουτίζουν από ένα ολόκληρο σύστημα αγυρτείας και απάτης με μετοχές, τράπεζες, ομόλογα, δάνεια και χρήμα. Και σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτές οι δυο ομάδες διακριτών συμφερόντων δεν μπορούν ούτε καν συμβιώσουν. 

Οι εποχές των αυταπατών έχουν πια περάσει. Η κοινωνική συναδέλφωση υπό την σκέπη του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, είναι παρελθόν ακόμη και στα χαρτιά.

Σήμερα διεξάγεται ένας ανοιχτός και ανελέητος πόλεμος. Μας το επαναλαμβάνει τακτικά ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους δέκα πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη: "Τις τελευταίες δεκαετίες διεξάγεται ένας ανελέητος ταξικός πόλεμος και η δική μου τάξη, η τάξη των πλουσίων, έχει κερδίσει..." Κι αυτή τη φορά κρίνεται η ίδια η επιβίωση όσων έχουν ανάγκη να δουλεύουν για ζήσουν. 

Δεν υπάρχει πια μέση λύση, μέση οδός. Είτε ο λαός θα επιστρέψει στα θεμελιώδη, είτε θα εξοντωθεί προκειμένου θα μετατραπεί σε "πληθυσμιακή οντότητα" χωρίς αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, χωρίς πατρίδα, χωρίς αυτοδιάθεση. Δηλαδή θα γίνει δούλος. 

Και ποιά είναι τα θεμελιώδη; Δημοκρατία, ελευθερία, εθνική αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, δουλειά και ευημερία για όλους, αυθεντικός πολιτισμός και δημιουργία, που μόνο πάνω στις γνήσιες και ζωντανές ιστορικές παραδόσεις ενός λαού έχουν νόημα. Με μια λέξη, πατρίδα! 

Αυτό είναι το υπέρτατο κίνητρο, το μόνο που μπορεί να ενώσει όλα τα θύματα του σημερινού ανελέητου ταξικού πολέμου. Όποιος το αγνοεί, το λοιδορεί, το παραχαρίσει, ή το υποκαθιστά με ιδεολογίες και ιδεολογήματα, απλά δουλεύει για τον κ. Μπάφετ και την κλικα του. Είτε το γνωρίζει, είτε όχι. Είτε τα παίρνει, είτε δεν τα παρίνει. 

Δεν είναι παρά ένα ακόμη ανάχωμα του καθεστώτος. Έως ότου σαρωθεί και το τελευταίο από το φουσκωμένο ποτάμι της οργής του λαού. 

Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ' τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.
Δημ. Καζάκης -  Γ.Γ.  Ε.ΠΑ.Μ.

Συνέταιρος σε εταιρία με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο γνωστός από τη λίστα Λαγκάρντ στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου. 


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους τα «Επικαίρα», ο στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες πλήρωσε 3,3 εκατ. ευρώ πρόστιμο για να αποφύγει την ποινική δίωξη καθώς το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη Λίστα Λαγκάρντ, ήταν συνέταιρος της γυναίκας του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Από το 2007 μέχρι και τις πρώτες μέρες της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, το καλοκαίρι του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως φαίνονται από τα ΦΕΚ που δημοσιεύει το περιοδικό, Παπασταύρου και Γκραμπόφσκι συμμετείχαν στα Δ.Σ. της MG Capital Advisor AE, μιας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, που ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ίδρυσε το 2007 την εταιρεία MG Capital Advisors ΑΕ, «μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση σε Wealth Management, Deal Origination και Private Equity», όπως σημειώνεται στο βιογραφικό της σημείωμα. Στο ΦΕΚ, με αρ. φύλλου 4291 της 8ης Ιουνίου 2007, αναφέρεται πως: «Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση οικονομικών μελετών, εκθέσεων, ερευνών και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών οικονομικής φύσης».

Η εταιρεία μπορεί να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις με κάθε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ή να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση εργασίες οι οποίες θα ανατίθεντο σε αυτή από κάθε τρίτο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Δήμων ή Κοινοτήτων, Νομαρχιών και κάθε Οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε στα 60.000 ευρώ, με 10.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 6 ευρώ η καθεμία.

Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisor ΑΕ, όπως καταγράφηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού, με την εταιρεία να εκπροσωπείται και να δεσμεύεται, βάσει καταστατικού, από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι.

Απ' όλα είχε η αντιπαράθεση στην Βουλή στην επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το Αγροτικό. Τα βέλη των κυρίων Κουτσούμπα και Λεβέντη δέχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Είχε όμως και μια ομολογία εκ μέρους του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Βαγγέλη Αποστόλου. Ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για τίποτα πριν πουν το τελικό "ΝΑΙ" οι δανειστές! 

 «Η μάχη που δίνουμε με τους εταίρους είναι από την φύση της αμυντική, θα υπάρξουν κι άλλες μάχες, τόσο κατά της διαπλοκής, που λυμαίνεται τον χώρο, όσο και υπέρ της ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα», είπε ο υπουργός, όμως -απέναντι στο αίτημα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση και να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό- εξήγησε πως αυτά τα θέματα αφορούν τη γενικότερη πολιτική που τα διαπραγματεύονται και άλλοι υπουργοί με τους δανειστές.

Και εδώ είναι το σημαντικό σημείο της ομιλίας του υπουργού. Είπε: «Περιμένουμε βεβαίως και τις προτάσεις των αγροτών» αλλά διευκρίνησε πως θα ήταν εντελώς άστοχο από την πλευρά του να υπάρξει κάποια δέσμευση. Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος έχει προσέλθει σε εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για πολλά θέματα και πάντα προς την κατεύθυνση της στήριξής τους, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα για διάλογο, όμως οι αγρότες το αποφεύγουν. «Αδυνατώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις» είπε κατόπιν τούτου ο κ. Αποστόλου. Προανήγγειλε δε ξεχωριστή συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Γάλλο για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

«Μπλόκο» στον κύριο Αποστόλου «έστησαν» τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση καταλογίζοντας πως «οι υπουργοί είναι μόνο λόγια και να για να χαμογελούν, αλλά το χαμόγελό σας δεν θα κρατήσει για πολύ..» Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και «ταφόπλακα» στον αγροτικό κόσμο ενώ καταλόγισε υποκριτική την πρωθυπουργική πρόσκληση για διάλογο με τους αγρότες λέγοντας «τι τους θέλετε; Για να τους πείτε πότε και που θα τους σφάξετε…» Είναι, είπε «ντροπή να δυσφημείτε και να παρουσιάζετε τους αγρότες ως φοροφυγάδες, μεγαλοτσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως επιτυχημένους με γραβάτες μεγαλοεπαγγελματίες… Τους συκοφαντείτε και τους υβρίζεται για να δημιουργήσετε κλίμα αποσταθεροποίησης και κοινωνικές έριδες…».

Ο  Δημήτρης Κουτσούμπας μάλιστα απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και των βουλευτών της συγκυβέρνησης είπε πως «αποδείχθηκαν πολύ στενά τα λεγόμενα Αριστερά όρια του ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση… όπως και αποδεικνύονται ψευτοδιλήμματα και ψευδεπίγραφα αυτά περί της δήθεν δικής σας Αριστεράς και της Δεξιάς, της διαφοράς που λέτε ότι έχετε από την δήθεν νεοφιλελεύθερη πιλοτική και της δήθεν δικής σας Αριστερής πολιτικής που ασκείτε …»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, από την πλευρά του μπορεί να πήρε αποστάσεις από το κλείσιμο των δρόμων και τις ακραίες μορφές αντιδράσεων, όμως σημείωσε με έμφαση πως «Οι αγρότες βγήκαν να διαδηλώσουν την μεγάλη τους ευτυχία για την πολιτική σας. Θερίζετε ότι σπείρατε με τον άκρατο λαϊκισμό σας. Ο Πρωθυπουργός ήταν στα μπλόκα ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και του υποσχόταν σεισάχθεια και συντάξεις. Τους εξαπατήσατε προσωπικά…» και σημείωσε «η ΝΔ είναι έτοιμη για διάλογο με τους αγρότες για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αλλά σας λέμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα οριζόντια και άδικα μέτρα της Κυβέρνησης όπως και να κατηγορείτε τους πάντες ότι είναι φοροφυγάδες ή κατευθυνόμενοι. Αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια έχουν τελειώσει όλα όσα έρχονται έχουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα ο κ. Γιάννης Βρούτσης είπε πως δεν μπορεί να δεχθούμε την κατάργηση του ΟΓΑ που μπορεί να παραμείνει αυτόνομο Ταμείο.

Ως «αντικοινωνική συμπεριφορά» χαρακτήρισε το κλείσιμο των δρόμων ο πρόεδρος της ΕΚ, Βασίλης Λεβέντης και επέκρινε την κυβερνητική πολιτική λέγοντας πως «οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τώρα πληρώνουν τη «νύφη» της υπογραφής του κ. Τσίπρα. Επί 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στους πολίτες ψέματα ότι έχει λύσεις, ότι θα φοβηθεί η Μέρκελ, ότι θα αλλάξει η Ευρώπη και όλα τα αλλά τα παραμύθια, μόνο που αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι τα παραμύθια είναι μόνο για να κοιμίζουν τα παιδιά, η πράξη δεν είναι εύκολη…»

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει» γιατί «δεν πιστεύει ότι οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης θα του κάνουν το χατίρι και ψηφίσουν το νομοσχέδιο και μετά δεν θα μπορούν να πάνε στα χωριά τους…» Και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της ΝΔ να απομονώσουν τους ακραίως και θερμόαιμους και να προχωρήσουν στο σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης για δούμε άσπρη μέρα…» Μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ που τον αποκάλεσαν «λαγό» της Κυβέρνησης, για τους απαντήσει ότι «επειδή αυτό το επαναλαμβάνετε συχνά σας θυμίζω ότι εγώ και η ΕΚ δεν συγκυβέρνησα με τον Μητσοτάκη, και κάνεις μπορεί να παίζει τον ρόλο του «λαγός» ακόμα και όταν λέει και προτείνει ανέφικτα και τριτοκοσμικά πράγματα προκειμένου να μην επηρεάζεται και κλονίζεται το υφιστάμενο καθεστώς…»