02/08/16

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του ασφαλιστικού, άσκησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του απόψε στην Πάτρα, το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης.

Ειδικότερα, μίλησε για «κλίμα κινδυνολογίας σχετικά με τη βιωσιμότητα των ταμείων», που όπως είπε, «καλλιεργείται επικοινωνιακά, προκειμένου να επιβληθούν ως 'μεταρρύθμιση', οι περικοπές στις συντάξεις».

Ακόμη, ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι «η περικοπή των 2,25 δισ. ευρώ στο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης, δεν προκύπτει παρά μόνο από την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο, να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα και να προκύψουν πόροι για τις πληρωμές του χρέους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι «το μνημονιακό μπλοκ, παλαιών και νέων μνημονιακών δυνάμεων είναι υπό κατάρρευση» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις κοινωνικές αντιδράσεις». Επίσης, ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό από τη Βουλή, αλλά και να βρει συμμάχους, σε αυτή την προσπάθειά της, είτε στη ΝΔ, είτε στην κεντροαριστερά».

Μέρκελ-Νταβούτογλου δεσμεύθηκαν σήμερα για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών καθώς και για μια διπλωματική λύση στο συριακό. Η καγκελάριος συναντήθηκε και με τον Τ. Ερντογάν. 


Η γερμανίδα καγκελάριος έφθασε σήμερα το πρωί στην τουρκική πρωτεύουσα όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι παράλογο η διεθνής κοινότητα να αναμένει από την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ο κ. Νταβούτογλου, ευχαριστώντας την κ. Μέρκελ για τις προσπάθειές της στο προσφυγικό, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΕΕ θα εφαρμόσουν από κοινού σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών καθώς και κοινή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της νέας όξυνσης του πολέμου στο Χαλέπι.

«Ευθύνη όλων» για το συριακό

 
Ο Aχμέτ Νταβούτογλου τόνισε από την πλευρά του ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χαλέπι είναι ανησυχητικές και, αναφερόμενος στο πρόβλημα των χιλιάδων Σύρων που περιμένουν στα τουρκοσυριακά σύνορα για να μπουν στην Τουρκία, κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο. Δήλωσε δε ότι στους περίπου 30.000 άμαχους που έχουν συγκεντρωθεί στα κλειστά τουρκικά σύνορα, θα προσφερθεί βοήθεια από την Τουρκία και θα τους επιτραπεί η είσοδος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όμως προειδοποίησε ότι η χώρα του, που έχει ήδη δεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, δεν θα σηκώσει μόνη της όλο το βάρος του προσφυγικού προβλήματος. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η Τουρκία μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών . Ανακοίνωσε επίσης ότι ο τουρκος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεταβεί στην Ελλάδα προσεχώς, με στόχο να αποφασισθούν τα βήματα που θα γίνουν στη συνέχεια.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση στο συριακό είναι «ευθύνη όλων μας» και είπε ότι συμφώνησαν με την γερμανίδα καγκελάριο να συνεργαστούν καλύτερα για τη καταπολέμηση των διακινητών καθώς και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex.

Καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και τα τουρκοσυριακά σύνορα

 
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και στα τουρκοσυριακά σύνορα. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια πιο αποτελεσματική χρήση των μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα Συρίας-Toυρκίας και στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Νταβούτoγλου. Η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αναλογεί για το προσφυγικό. «Μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος» είπε, «λαμβάνουν χώρα παράνομες μεταναστευτικές ροές. Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής; Μπορεί να γίνει μια κοινή επέμβαση; Αυτά συζητήσαμε. Στο ζήτημα της παρακολούθησης και του ελέγχου θα πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη προς τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες μετανάστευσης δια της νομίμου οδού. Θέλουμε να παράσχουμε υποστήριξη στις συμφωνίες επαναπροώθησης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι νιώθει αποτροπιασμό για την τραγωδία των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα τουρκοσυριακά σύνορα, καταγγέλλοντας την Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος έγινε δεκτή και από τον Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, όπου οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Παρά τις προδοκίες, οι δύο ηγέτες δεν προσέφεραν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των προσφύγων αν και έδειξαν να συμφωνούν σε γενικά σημεία. Και είναι προφανές ότι η πιο αποτελεσματική εξέλιξη για το δράμα των προσφύγων θα ήταν ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, κάτι όμως που δεν φαίνεται σύντομα στον ορίζοντα.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη /DW

Σκληρό παζάρι με προσφυγικό-αξιολόγηση. Αύξηση πιέσεων προς Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα. Εκβιασμοί από Τουρκία σε ΕΕ και αίτημα για 30 δισ. ευρώ(!). Οι ΗΠΑ ζητούν από Λαγκάρντ να βάλει το ΔΝΤ «παράμετρο προσφυγικού». Ποιοι θέλουν γρήγορη αξιολόγηση, ποιοι κυβέρνηση ειδικού σκοπού. 

Ν. Τουσκ, Τ. Ερντογάν και Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 14/11/ 2015
Στη γωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και τις συντεταγμένες και αφετέρου, αυξανόμενες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις στο προσφυγικό. Αμφότερες αναμένεται να τεστάρουν την αντοχή της, εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες υφίστανται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων τους ώστε να μη δέχονται μετανάστες στους κόλπους τους.

Κι ενώ κάποιοι θέλουν για τη χώρα μας τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, με το επιχείρημα ότι δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων, η ηγεσία της ΕΕ σιωπά εδώ και μήνες για την πραγματική κατάσταση που δεν είναι άλλη από τις ωμές απειλές της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου η Ευρώπη να υποχωρήσει στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της γείτονος χώρας.

Αποκαλυπτικά εμπιστευτικά έγγραφα του Euro2day.gr δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι από τις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν, ο κ. Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα:
  1. Στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να... πνίγονται στις ακτές της.

  2. Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

  3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

  4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.
Οι διάλογοι της συνάντησης είναι σοκαριστικοί (δείτε αναλυτικά στο τέλος του κειμένου τα σχετικά έγγραφα), και όπως μετέφερε ανώτερη πηγή, ο κ. Ερντογάν ήταν αλαζονικός, εριστικός και οι τόνοι της συζήτησης είχαν ανέβει επικίνδυνα, σε σημείο που η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Εκανε λόγο για αποστολή προσφύγων με… λεωφορεία και ζήτησε περισσότερα χρήματα, λέγοντας ότι… η Ελλάδα πήρε βοήθεια 400 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το περιστατικό, που δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η στάση της Τουρκίας, αποσιωπήθηκε από την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε (ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός που είχε επίσημο ταξίδι στη Τουρκία την επόμενη μέρα!), ενώ στους δημοσιογράφους δόθηκε διαφορετική ενημέρωση, ότι «η μπάλα κυλάει» καθώς διατάχθηκε πλήρης συσκότιση.

Οι νέες πιέσεις


Eκτoτε οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν εκ νέου από αυτή την Τετάρτη, καθώς η ΕΕ διεκδικεί ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και θέλει να φέρει χιλιάδες ξένους αστυνομικούς και φύλακες με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε μόνοι μας. Το σχέδιο για την Ελλάδα, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, ξετυλίγεται σιγά σιγά και αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάιο.

Οι νέες απαιτήσεις της Τουρκίας και η «κακή» διαπραγμάτευση της ΕΕ


Από τα εμπιστευτικά έγγραφα διαφαίνεται ότι η Άγκυρα έφερε την ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έκανε μια συμφωνία βασισμένη σε υποσχέσεις και έκτοτε εκβιάζει και ζητάει περισσότερα προκειμένου να την υλοποιήσει. Υπάρχει από την πλευρά Ερντογάν η «καχυποψία» ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πατάει εκεί ώστε να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει τις ροές των προσφύγων. Αντιθέτως μάλιστα.

Η Γερμανία ρίχνει το φταίξιμο στην Κομισιόν για τις λάθος διαπραγματεύσεις. Η Ανγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται για τρίτη φορά σήμερα στην Τουρκία και έχει λάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης, φαίνεται να κινείται στη λογική ότι μόνο εάν ικανοποιηθεί η Τουρκία θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Οσοι γνωρίζουν την τουρκική διπλωματία, αντιλαμβάνονται ότι η λογική αυτή είναι λανθασμένη.

Αντιθέτως, προκαλεί απορία γιατί δεν γνωστοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη οι απειλές της Τουρκίας, ώστε τα πυρά να πηγαίνουν προς την Άγκυρα και όχι την Ελλάδα και να αποδυναμωθεί η λογική εκβιασμού της γείτονος χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο τουρκικό πλάνο θέλει να εμπλέξει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνει στη Συρία, με πρόσχημα το προσφυγικό, θέλει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της ενώ φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να «λάβει» και από εκεί υποχωρήσεις που δεν άπτονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η στάση της Ελλάδας


Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει αυτή τη διάσταση, ενώ ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να περιμένει «συμπάθεια και υποστήριξη» στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό σε δύο εβδομάδες, ακόμα και αν εμφανιστεί πλήρως έτοιμη στο θέμα των hot spots.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να λαμβάνει τα μηνύματα ακόμα και μετά το Λονδίνο, ότι η χώρα μας θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση της οικονομίας. Η διαρροή ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα δύο κρίσεις ταυτόχρονα, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

Ο πρωθυπουργός αναμένει τις πιέσεις. Και προσπαθεί τουλάχιστον να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα, ώστε να μη συμπέσει με το αναθεωρημένο Action Plan για το προσφυγικό. Όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Παρά τις διαρροές ότι οι δανειστές ζητούν και πιέζουν, ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και στις συζητήσεις με τα ελληνικά κλιμάκια, το κουαρτέτο δεν έμπαινε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, άκουγε, ζητούσε διευκρινίσεις, στοιχεία, αλλά δεν «έδινε γραμμή», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση. Αυτό ήταν και το ερώτημα που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός στην Ανγκελα Μέρκελ.

Πάντως, αξιωματούχος του ΔΝΤ μάς ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ έχει βάλει στο παζλ και το προσφυγικό, μετά από πίεση της Ουάσινγκτον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος εξέπεμψε μήνυμα «κρατήστε την Ελλάδα μέσα», αναφερόμενο στις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένας προσωρινός αποκλεισμός από τη Σένγκεν. Και ενώ οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι διαρροές στα ελληνικά μέσα για τις απαιτήσεις των δανειστών είναι απλά «το σημείο στο οποίο σταματήσαμε τον Νοέμβριο».

«Δεν βλέπω κάτι καινούργιο και απορώ για τον θόρυβο που έχει προκληθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως η ΕΚΤ και ο ESM σπρώχνουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο, με τον Μάριο Ντράγκι να κτυπάει το καμπανάκι για αυξημένους κινδύνους στην Ευρωζώνη από το εξωτερικό, ενώ τα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ αναμένουν εντολές από τους επικεφαλής.

Η μεν Κομισιόν θέλει να εντάξει και το προσφυγικό στη διαπραγμάτευση, δίνοντας κάποια ανάσα στον κ. Τσίπρα και το ΔΝΤ αναμένει την τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, που όμως δεν φαίνεται να υποχωρεί ως προς τις σκληρές απαιτήσεις σε ασφαλιστικό - δημοσιονομικό.

Ο πρόεδρος της Κομισιον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαβλέψει τη λάθος στροφή που πήραν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (και ως ένα μεγάλο μέρος η Κομισιόν έχει την ευθύνη για την κακή διαπραγμάτευση και την τεράστια ανοχή που έδειξαν οι συνεργάτες του) και αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη διάσκεψη του Λονδίνου, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στη κ. Μέρκελ και τον κ. Τουσκ.

Ήδη οι σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Επιπλέον, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ερωτώμενος για το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι στη χειρότερη περίπτωση, «καλό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως του κ. Παπαδήμου, που θα υιοθετήσει όλες τις αντι-λαϊκές αποφάσεις, αποφορτίζοντας το κλίμα».

Βεβαίως η σκέψη αυτή προέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και έχει διπλή ανάγνωση, όμως τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος και στους δορυφόρους του Σόιμπλε, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τι έγινε στο κρίσιμο ραντεβού του Νοεμβρίου


Αποκαλυπτικοί για τη στάση της Τουρκίας είναι οι διάλογοι για το ραντεβού του Νοεμβρίου, τότε που Γιούνκερ και Τουσκ συναντήθηκαν με τον Ερντογάν.

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη απάντηση, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».

Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη», συνέχισε.

Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, είπε στον κ. Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές.

«Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν, σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων», είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς την Τουρκία».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φώναξε.

Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον κ. Τουσκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της.

«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες», ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».

Τα παρακάτω έγγραφα, περιέχονται στο ρεπορτάζ του euro2day.gr και της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, αφορούν μέρος των όσων ειπώθηκαν στην τριμερή συνάντηση των Ταγίπ Ερντογάν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, στις 16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας, στη λήξη της τελευταίας συνόδου κορυφής των G20.


- -

- -

- -

«Ενισχύουμε τις θέσεις μας στην Ευρώπη για να στηρίξουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ με σκοπό την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας.....» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ, στην πρότασή του για τον τετραπλασιασμό του εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Ευρώπη....

Ήδη πολλές χώρες έχουν παραδόσει την φύλαξη - που το ΝΑΤΟ επίσημα ονομάζει "αστυνόμευση" - συνόρων και εναέριου χώρου στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ....
του Δημήτρη Καζάκη, Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ
_____________________________________

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι εγκρίνει την πρόταση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ να τετραπλασιάσει τον εξοπλισμό των ΗΠΑ και των στρατευμάτων τους στην Ευρώπη, ενάντια «ρωσική επιθετικότητα.» 

Ο Κάρτερ είπε νωρίτερα την ίδια ημέρα, στην ανακοίνωση του οπλισμού της Αμερικής για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας:

«Ενισχύουμε τις θέσεις μας στην Ευρώπη για να στηρίξουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ με σκοπό την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας. Στο διάλεκτο του Πενταγώνου, αυτό ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επιβεβαίωσης [European Reassurance Initiative] και αφού ζητήθηκαν περίπου $800 εκατομμύρια για το περασμένο έτος, φέτος το τετραπλασιάζουμε για να φτάσουμε τα 3,4 δις $ έως το 2017.Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει πολλά πράγματα: περισσότερες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση με τους συμμάχους μας, μεγαλύτερη πρόθεση και πολεμικά μέσα, βελτιώσεις των υποδομών και υποστήριξη για όλα αυτά.» Όμως, η πιο σημαντική αποστροφή από τις δηλώσεις Κάρτερ είναι η παρακάτω:

«Κι όταν συνδυαστούν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη - οι οποίες είναι επίσης σημαντικές - όλα αυτά μαζί, θα μας επιτρέψουν μέχρι το τέλος του 2017 να σχηματίσουμε τάχιστα μια εξαιρετικά ικανή επίγεια δύναμη συνδυασμένων όπλων που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλο αυτό το θέατρο επιχειρήσεων, αν είναι απαραίτητο.» 

Αν όλα συνδυαστούν με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ για την αποεθνοποίηση των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του, τότε η απειλή πολεμικής αναμέτρησης στο θέατρο της Ευρώπης με στόχο τη Ρωσία, γίνεται κάτα παραπάνω από προφανής. Το δόγμα της αποεθνοποίησης, δεν αφορά απλά την μετατροπή του συνόλου, ή του κύριου μέρους των ενόπλων δυνάμεων σε επαγγελματικό στρατό, αλλά την ενσωμάτωση του σε μια ενιαία δομή διοίκησης και επιχειρήσεων υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ. 

Ήδη πολλές χώρες έχουν παραδόσει την φύλαξη - που το ΝΑΤΟ επίσημα ονομάζει "αστυνόμευση" - συνόρων και εναέριου χώρου στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το σύνολο σχεδόν των στρατιωτικών υποδομών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία, έχουν ήδη παραδοθεί στο ΝΑΤΟ με σκοπό την ανάπτυξη δικών του δυνάμεων. Αυτό έχει γίνει ήδη στην Πολωνία, τη Φιλανδία, τη Ρουμανία και τις Βαλτικές χώρες. Πρόσφατα και η Βουλγαρία παρεχώρησε τον εναέριο χώρο της στην "αστυνόμευση" του ΝΑΤΟ. 

Έως το τέλος του 2017, οι ΗΠΑ όχι μόνο θα έχουν τετραπλασιάσει τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη που ελέγχει το ΝΑΤΟ, αλλά οι περισσότερες χώρες θα έχουν παραδώσει επιχειρησιακά την επικράτειά τους στο Γενικό Στρατηγείο της "Συμμαχίας". Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν θα βρίσκονται πια υπό τις διαταγές των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών αυτών. Ούτε καν τυπικά. 

Με τον τρόπο αυτό συγκροτείται η μεγαλύτερη επιθετική στρατιωτική δύναμη που έχει συγκροτηθεί ποτέ στο έδαφος της Ευρώπης. Μια αμερικανοευρωπαϊκή δύναμη που θα διατάσσεται, θα λειτουργεί, θα παίρνει διαταγές και θα επιχειρεί από ένα και μόνο ένα κέντρο, το Γενικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.
Κι όλα αυτά μέχρι το τέλος του 2017. Αν λοιπόν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχεδίαζαν μια εισβολή στη Ρωσία, τι θα έκαναν; Αυτό ακριβώς που κάνουν τώρα. 

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δούμε την επανάληψη μιας εισβολής αλά Χίτλερ στην τότε ΕΣΣΔ. Οι μέθοδοι έχουν εξελιχθεί. Αυτό που την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, αντιμετωπιζόταν ως πολεμική εισβολή, σήμερα κάλλιστα ονομάζεται - και έχει ονομαστεί σε πολλές περιπτώσεις - "ανθρωπιστική επέμβαση". 

Η δημιουργία εστιών τύπου Ουκρανίας στα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και εντός της, είναι μια καλή μέθοδος "ανθρωπιστικής" ή "ειρηνευτικής" εισβολής του ΝΑΤΟ. Αρκεί να εκδηλωθούν κατάλληλες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις. 

Γιατί όμως να ετοιμάζονται για εισβολή; Οι λόγοι δεν είναι μόνο γεωστρατηγικοί, αλλά πρωτίστως οικονομικοί. Η Ρωσία, όπως και η Κίνα, συνιστούν ένα καίριο ανάχωμα στη δυναμική των παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου. Είναι στον ένα, ή στον άλλο βαθμό προστατευόμενες οικονομίες, σε μια εποχή όπου το χρηματιστικό κεφάλαιο απαιτεί να καταλυθούν όλα τα σύνορα, κάθε έννοια προστατευτισμού, ώστε να εισβάλει και να εγκαταλείπει τις οικονομίες του πλανήτη χωρίς κανενός είδους εμπόδιο. Ανάλογα με την πλημμυρίδα και άμπωτη του κερδοσκοπικού παροξυσμού στις παγκόσμιες αγορές χρήματος. 

Καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση, την ίδια ώρα που το εικονικό, πλασματικό κεφάλαιο των αγορών χρήματος διογκώνεται εκρηκτικά και αναζητά όλο και περισσότερες ευκαιρίες κερδοσκοπίας, η ανάγκη του πολέμου γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Όχι μόνο με τη μορφή περιφερειακών συρράξεων και επεμβάσεων, όπως μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη και με τη μορφή ενός νέου μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου. Γι' αυτόν πάντως ετοιμάζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζητεί με ομόφωνη ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση «για τις τραγικές οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν επιφέρει τα μνημόνια και για τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός»

Μάλιστα, δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης».

Από τη Θεσσαλονίκη όπου συνεδρίασε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο».

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «έπειτα από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του κράτους δικαίου και του κράτους πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας» η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών «έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας».

«Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών».

«Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης» συνεχίζουν οι δικαστές και εισαγγελείς, αναφερόμενοι στην απουσία αναπτυξιακών μέτρων.

ΟΧΙ σε συρρίκνωση δικαιωμάτων


Η οικονομική διάσωση της χώρας, τονίζει η Ένωση, «δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κ.λ.π.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με τον μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα και τη φτωχοποίηση των πόλεων, αλλά με τη σύνταξη μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληροί τις βασικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα».

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί «την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου».

Περιορισμός έννομης προστασίας


Ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης η Ένωση επισημαίνει ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κ.λ.π.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις» και τονίζει:
«Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης».

Υποβάθμιση δικηγορικού λειτουργήματος


Τέλος, η Ένωση αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών».

H αποτίναξη της σκλαβιάς θέλει διεργασίες σε χρονική προοπτική που είναι αδύνατο να προβλεφθεί, όταν οι προϋποθέσεις είναι από ισχνές έως ανύπαρκτες. Eξάλλου την ελευθερία τους οι Eλληνες την ξέρουν «βγαλμένη από κόκαλα» και μάλιστα «ιερά», ενώ σήμερα η «αυτοθυσία» και η «ιερότητα» είναι άγνωστες λέξεις. 
 
 

Aρκεσαν λίγες «χάντρες και καθρεφτάκια» για να κάνει την αυτοκτονική του «κυβίστηση» (κωλοτούμπα) ακόμα και ο πολύφερνος σε ελπίδες ΣYPIZA – πέρασε στους αντίποδες των όσων βεβαίωνε ότι ήταν η πίστη του και το όραμά του....
 _____________________________________
 
Κ​​άποιες σοβαρές (δηλαδή, όχι επιπόλαιες ή ιδιοτελών σκοπιμοτήτων) φωνές επιμένουν να καταδείξουν στην ελλαδική κοινωνία αλήθειες που οι πολλοί αδυνατούν ή αρνούνται να παραδεχθούν. Στους πολλούς περιλαμβάνονται, κυρίως, οι δυνάμεις εξουσίας: Tο σύνολο του κομματικού φάσματος (οι εξαιρέσεις είναι γραφικές ή αυτο-ακυρωμένες), το σύνολο των μέσων τάχα και ενημέρωσης, το σύνολο των οικονομικά ισχυρών, το σύνολο των με κυρίαρχη στη δημοσιότητα παρουσία «οργανικών διανοουμένων».

Oι ελάχιστες σοβαρές φωνές επιμένουν στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία οδηγείται σήμερα στανικά σε μετασχηματισμό που ριζικά την αλλοτριώνει. Eπιβάλλουν εκβιαστικά τον μετασχηματισμό τα διαδοχικά «προγράμματα εξυγίανσης» ή «μνημόνια». Kαι αποβλέπει ο μετασχηματισμός στην εξάλειψη στοιχείων ιδιαιτερότητας διαμορφωμένων σε διαδρομή αιώνων, γνωρισμάτων που καθόριζαν την ιδιοπροσωπία της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τις παραγωγικές – δημιουργικές της δυνατότητες, τη δυναμική της επιβίωσής της.

Aπό το 2010 ο οικονομολόγος Aρίστος Δοξιάδης είχε ξαφνιάσει τους ανυποψίαστους προβάλλοντας, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Eλλάδας στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού, το μικρό μέγεθος των μονάδων παραγωγής: «H αυτοαπασχόληση, η μικροεργοδοσία, η οικογενειακή επιχείρηση είναι σταθερός και θεμελιακός θεσμός της οικονομικής μας οργάνωσης… Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Eυρώπη και στον OOΣA που να έχει τόσους πολλούς αυτοαπασχολούμενους και τόσα μικροαφεντικά, όπως η Eλλάδα, σε αναλογία με τον πληθυσμό…».

«Στο σύνολο της οικονομίας, οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων δεν ξεπερνούν το 9% του εργατικού δυναμικού – μαζί με τις ΔEKO και τις τράπεζες… Tο σύστημα έχει θαυμαστή σταθερότητα, ευελιξία και διάρκεια… δημιουργεί οικογενειακή αλληλεγγύη… Mπορούμε να χτίσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία πάνω στη μικρή κλίμακα… Yπάρχει πολιτισμική διαφορά νοοτροπίας… Aν έχουμε αποφύγει τη ζούγκλα, είναι γιατί έχουμε κρατήσει τα μικρομάγαζα… Eνα νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο δεν θα μοιάζει με τα πετυχημένα διεθνώς. Aς αποδεχθούμε την ιδιομορφία».

Aυτά ο Aρίστος Δοξιάδης, πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα μια άλλη σοβαρή φωνή, ο Kώστας Iορδανίδης, στην «K» της 28ης Iανουαρίου του 2016, έρχεται να καταδείξει τη διατεταγμένη, ριζηδόν εξάλειψη της ελληνικής οικονομικής ιδιομορφίας, στην οποία αποβλέπουν τα «διαδοχικά προγράμματα εξυγίανσης» (κοινώς «μνημόνια»).

«O αριθμός των αυτοαπασχολουμένων πρέπει (είναι ο στόχος των μνημονίων) να μειωθεί δραματικά και οι ασκούντες διάφορα επαγγέλματα να ενταχθούν σε ιδιωτικές μεγάλες εταιρείες ως μισθωτοί… Oι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να απορρυθμιστούν περαιτέρω, οι αμοιβές και οι συντάξεις να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Eνώ, παράλληλα, κρίνεται αντιπαραγωγική η τοποθέτηση του πλούτου σε ακίνητα και, ως εκ τούτου, η τάση αυτή πρέπει να αποθαρρυνθεί διά της εξοντωτικής φορολογίας… Tο ειδικό καθεστώς των αγροτών να αναθεωρηθεί».

Tα δεδομένα που πιστοποιούν και καταθέτουν τόσο ο A.Δ. όσο και ο K.I. είναι προφανή σε όλους. Oμως η ελληνική κοινωνία με τρόπο αυτοκτονικό τα παρακάμπτει, κλείνει τα μάτια τόσο στην πιστοποίηση όσο και στην απειλή: Oσοι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν, απεργούν και διαμαρτύρονται (φαρμακοποιοί, δικηγόροι, γιατροί), αλλά για τις «παράπλευρες απώλειες» (ασφαλιστικό και φορολογικό), όχι επί της ουσίας, όχι για να διασώσουν την ιδιομορφία της ελληνικής παραγωγικής δυναμικής.

Bέβαια, δεν έχουν την αξιοπιστία για να το κάνουν. Aν απαιτήσουν να γίνει σεβαστή η μικροεργοδοσία, η οικογενειακή επιχείρηση, η προσωποκεντρική άσκηση της επιστημονικής ειδικότητας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί η δική τους, της επιχειρηματικής μικροκλίμακας, φοροδιαφυγή είναι πιστοποιημένα ασύδοτη – ενώ των μισθωτών εκ των πραγμάτων αδύνατη. Kαι γιατί οι «λίστες» καταθετών Eλλήνων σε Tράπεζες του εξωτερικού περιλαμβάνουν, σχεδόν αποκλειστικά, ελεύθερους επαγγελματίες, όχι μισθωτούς.

Iδια απουσία αξιοπιστίας έχουν και οι αγρότες, τουλάχιστον οι οργανωμένοι σε δυναμικές «κινητοποιήσεις»: Ποιος κάτοικος ή και επισκέπτης της χώρας μας δεν βλέπει, με τα ίδια του τα μάτια, ποιοι δουλεύουν τη γη στην Eλλάδα και ποιοι διεκδικούν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις σαν αγρότες. Eίναι οι ντόπιοι ή αλλοδαποί αυτοί που μαζεύουν το ροδάκινο, την ελιά, το καρπούζι, τη φράουλα, την ντομάτα, παλεύουν την υλοτομία και κάθε επίμοχθη δουλειά – ενώ τα σαΐνια αφεντικά είναι «αραγμένα» στις καφετέριες και στα ουζάδικα; Oύτε καν υποψιάζεται η «περήφανη αγροτιά» πόσο ηλίθιο είναι να παρατάσσει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες των Eυρωπαίων τη μυρμηγκιά χιλιάδων τρακτέρ, σαν μηχανοκίνητες μεραρχίες στρατού κατοχής που νεκρώνει ολόκληρη τη χώρα διαλύοντας την οικονομία αλλά και την κοινωνική λειτουργία, την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών. Mε τέτοιο υπερσύγχρονο εξοπλισμό τρακτέρ η αγροτιά, και η Eλλάδα να εισάγει τα στοιχειωδέστερα αγροτικά προϊόντα (λεμόνια, μήλα, κρεμμύδια, πατάτες, σκόρδα, ρόδια) από το εξωτερικό.

Ξέρουν πολύ καλά οι Nεοσταλινικοί των «Aγορών» ότι οι Eλληνώνυμοι του βαλκανικού νότου έχουμε πια διολισθήσει σε τέτοιον πρωτογονισμό ιδιοτέλειας, που μόνο με σκλαβιά (ωραιοποιημένη σαν δική μας επιλογή μέσω «μνημονίων» και επιτροπείας) μπορούμε να λογαριαζόμαστε ως συλλογικότητα. Δοκιμαστήκαμε, από το 1981 ώς το 2009, και δώσαμε στο διεθνές κοινό την εικόνα κράτους, που οι πολίτες του έχουν σαν πρώτη τους επιδίωξη ποιος θα καταληστέψει το κοινό ταμείο, θα εξασφαλίσει για πάρτη του την πλησμονή αδιαφορώντας παγερά για ό,τι θα αποτελούσε «κοινό συμφέρον».

Aρκεσαν λίγες «χάντρες και καθρεφτάκια» για να κάνει την αυτοκτονική του «κυβίστηση» (κωλοτούμπα) ακόμα και ο πολύφερνος σε ελπίδες ΣYPIZA – πέρασε στους αντίποδες των όσων βεβαίωνε ότι ήταν η πίστη του και το όραμά του. Aποδείχτηκε στην πράξη ότι ο Iστορικός Yλισμός, άρα ο αχαλίνωτος αμοραλισμός και μηδενισμός, είναι η κοινή, δίχως εξαιρέσεις ταυτότητα όλου του κομματικού μας φάσματος: «Eυρώπη» και «πολιτισμός» είναι για μας το χρήμα και οι εντυπώσεις.

H αποτίναξη της σκλαβιάς θέλει διεργασίες σε χρονική προοπτική που είναι αδύνατο να προβλεφθεί, όταν οι προϋποθέσεις είναι από ισχνές έως ανύπαρκτες. Eξάλλου την ελευθερία τους οι Eλληνες την ξέρουν «βγαλμένη από κόκαλα» και μάλιστα «ιερά», ενώ σήμερα η «αυτοθυσία» και η «ιερότητα» είναι άγνωστες λέξεις.

Mόνο «κρυφά σχολειά» αν στήσουν παλαβοί δάσκαλοι, για να σώσουν να μιλιέται η γλώσσα.

Nα σώσουν και το «πώς κάνουμε οι Eλληνες τον σταυρό μας», που ρωτούσε τον Σεφέρη ο T.S. Eliot.

Τη βούληση αναβάθμισης της συνεργασίας Αθήνας – Τεχεράνης με ταχείς ρυθμούς εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Εσάκ Τζαχανγκίρι στη συνάντηση που είχαν. 
 
 
Κοινός παρανομαστής των θέσεων που διατύπωσαν οι κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι ήταν η ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και η ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Ο κ. Τζαχανγκίρι χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Σημείωσε ακόμη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο Ιρανό αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων. «Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας, είπε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο «στρατηγικού χαρακτήρα».

Κοινός στόχος, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:
  • Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
  • Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
  • Οδικό χάρτη για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Το κλίμα στη συνάντηση


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την Ε.Ε.. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε την δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία. Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια .

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα hot spots είναι σημαντικά, αλλά χρειάζονται επίσης κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν και δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν εθελοντικά, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο δημοσιογράφο της EurActiv, Σαράντη Μιχαλόπουλο, στις Βρυξέλλες.


Τη στιγμή που οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Αθήνα με δυνητική αποπομπή από την Σένγκεν. Ποιο είναι το σχόλιό σας επί αυτού;

Η Επιτροπή δεν απειλεί. Είναι εδώ για να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στα κράτη-μέλη. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι καμία χώρα δεν απειλείται με αναστολή από τη Σέγκεν. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες της συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

Στον αντίποδα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τη ζώνη Σέγκεν. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελέυθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Και οι προσπάθειές της δεν αφορούν μόνο στη φύλαξη των συνόρων. Είναι ακριβώς αυτό που καθημερινά κάνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών. Παρέχουν τρόφιμα, χαρίζουν ρούχα και προσφέρουν βοήθεια στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που καταφθάνουν. Και αυτό το κάνουν από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, γιατί είναι δίκαιο και ανθρώπινο. Είναι το αίσθημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που βλέπουμε και σε άλλα σημεία στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία και τη Σουηδία, αλλά δυστυχώς όχι παντού.

Προστατεύει η Αθήνα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οφείλει; Μπορείτε να αποσαφηνίσετε την έννοια της “προστασίας των συνόρων”; Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προσφάτως αναρωτήθηκε: “Αν ένα πλοιάριο με 60 ανθρώπους πλησιάζει, τί πρέπει να κάνει κανείς; Να τους σκοτώσει;”

Έχω υπάρξει ξεκάθαρος ως προς αυτό. Τα σύνορά μας δεν χρήζουν “προστασίας” από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση. Σε όποιον βρίσκεται ενώπιον Ευρωπαικού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει. Αλλά, ακολούθως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι “προστατεύει” τα σύνορα της αλλά στοχεύει στην βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για την διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Η Ελλάδα χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής ως “πολιτική” και κατηγόρησε την Κομισιόν για απόπειρα “επικοινωνιακής” απομόνωσης της χώρας.

Όλοι οι κανόνες ακολουθήθηκαν κατά γράμμα. Η αξιολόγηση της Σένγκεν και η έκθεση έγιναν μετά από επιτόπιες επισκέψεις, όπου οι εμπειρογνώμονες τόσο της Επιτροπής όσο και των κρατών μελών ήταν παρόντες. Το ίδιο γίνεται και σε άλλα κράτη μέλη. Η διαφορά είναι ότι τα σύνορα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι υπό βαριά πίεση λόγω των ρευμάτων προσφύγων. Κοινοποιήσαμε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης για την Ελλάδα μετά την επίσκεψη αυτή, προκειμένου [η Αθήνα] να υποβάλει παρατηρήσεις, και η πλειονότητα αυτών ελήφθη υπόψη.

Σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη έκθεση, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα είχε ελλείψεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν υιοθετηθεί επαρκείς προτάσεις για την επανόρθωση της κατάστασης.

Αλλά από το Νοέμβριο η κατάσταση αλλάζει και με δεδομένες τις δεσμεύσεις και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, οι ελλείψεις μπορούν να διορθωθούν.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όταν τελειώσει ο πόλεμος. Μήπως αυτή η αλλαγή στάσης ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις χώρες υποδοχής; Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δήλωση της Μέρκελ;

Η κα Μέρκελ έχει κάνει μια απίστευτη δουλειά κάτω από μεγάλη πίεση. Η Γερμανία έχει δείξει τεράστια φιλοξενία σε περιόδους όπου πολλά άλλα κράτη μέλη κλείνονται στον εαυτό τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλη ευθύνη και αρμοδιότητα στον τομέα αυτό. Ενώ έχουμε σημεία αναφοράς και κανόνες για το πώς πρέπει να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες ασύλου, τα κράτη μέλη που αποφασίζουν τι καθεστώςθα δώσουν, και αν πρέπει να επανεξετάζσουν την κατάσταση μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να σταλεί πίσω αν η κατάσταση στη χώρα του δεν είναι ασφαλής – αυτή είναι η βασική αρχή της μη επαναπροώθησης. Και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης και τη σταθερότητα στη Συρία φυσικά. Αυτή η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι το status quo.

Είστε ικανοποιημένος με τη συμβολή της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση; Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι πρότειναν την περασμένη εβδομάδα τα 3 δις να πάνε στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση των συνθηκών στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία και όχι προς την τουρκική κυβέρνηση.

Πρώτα απ ‘όλα, επιτρέψτε μου να καταστήσω ένα πράγμα σαφές: τα 3 δις δεν είναι για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ακριβώς για τις οργανώσεις και τις κοινότητες που φιλοξενούν και βοηθούν τους πρόσφυγες. Τα 3 δις θα πάνε εκ των πραγμάτων στους πρόσφυγες άμεσα. Αυτό δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δουλέψουμε μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε σύντομα σε αυτό. Έργα στην Τουρκία, για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης, πρέπει ήδη να αρχίσουν να χρηματοδοτούνται σύντομα.

Πώς θα διαχειριστεί ότι τα hot spots θα λύσουν το αδιέξοδο των προσφύγων, αν δεν εξασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση των εγγεγραμμένων και ταυτόχρονα, εάν δεν γίνει αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου;

Η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα. Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα απλά πιέζοντας ένα μαγικό κουμπί. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν, και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε επίσης συστημικές μεταρρυθμίσεις.

Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου έρχεται την άνοιξη, και ήδη από το Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για την κατεύθυνση που οδεύουμε.

Αλλά, επίσης, δεν είναι μόνο για το Δουβλίνο: Είναι ολόκληρη η πολιτική μας για το άσυλο, που θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί , και πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τις πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης. Όλα αυτά τα στοιχεία πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Σχεδιάζει η Επιτροπή να ζητήσει από την Ελλάδα να συνοδεύουν τα hot spots με τα κέντρα κράτησης;

Τα hotspots είναι εκεί για να υποστηρίξουν τη διαδικασία των πρώτων αφίξεων μέσω εγγραφής, ταυτοποίησης και δακτυλικών αποτυπωμάτων – να γίνει γνωστό αν οι άνθρωποι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν, ή αν πρέπει να κάνουν τις διαδικασίας ασύλου τους στην Ελλάδα ή την Ιταλία, και στη συνέχεια είτε να χορηγηθεί άσυλο ή να επιστρέψουν.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος, οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν κάπου. Έτσι, είναι φυσιολογικό ότι χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις υποδοχής – η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τους χώρους υποδοχής του κατά 50.000 μετά τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου – αλλά χρειάζονται επίσης κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά.

Η Δανία ψήφισε πρόσφατα υπέρ μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να αποθαρρύνουν τους μετανάστες που ζητούν άσυλο καθυστερώντας επανένωσης οικογενειών. Επέτρεψε επίσης στις αρχές να κατάσχουν τα τιμαλφή. Θα μπορούσαν τέτοια περιοριστικά μέτρα να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ;

Όλοι δεσμευόμαστε από τις βασικές αρχές της Σύμβασης της Γενεύης και τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Στην περίπτωση της Δανίας: η Δανία δεν δεσμεύεται από τους κανόνες του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, αλλά φυσικά πρέπει να τηρεί τους γενικές διεθνείς κανόνες. Είμαστε τώρα στη διαδικασία αξιολόγησης του νέου αυτού νόμου της Δανίας.

Γενικότερα σήμερα, φοβάμαι βλέπω μια άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας. Αυτό υπερβαίνει τις προκλήσεις της κρίσης των προσφύγων, και για αυτό που πρέπει σήμερα να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Δεν θα αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τροφοδοτώντας φόβο. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν συνεργαστούμε.
Σαράντης Μιχαλόπουλος/EurActiv

Σειρά επαφών για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών ξεκίνησε η καγκελάριος Μέρκελ. Μετά τη συνάντησή της με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ στο Στρασβούργο χθες, έχει σήμερα επαφές με την πολιτειακή ηγεσία στην Άγκυρα. 
 

Τη δεύτερη επίσκεψή της από τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιεί σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, όπου έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Από την τελευταία συνάντησή της με τον τούρκο πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσκεψης Νταβούτογλου στο Βερολίνο, έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες. Όμως η προσφυγική κρίση ασκεί αφόρητη πίεση τόσο στην ΕΕ στο σύνολό της όσο και στην ίδια την καγκελάριο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκελα Μέρκελ αγωνίζεται πλέον για την πολιτική της επιβίωση, με το 81% των Γερμανών να θεωρεί ότι το Βερολίνο έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης και τη δημοτικότητά της καγκελαρίου έχει μειωθεί κατά 12% μέσα σε ένα μόλις μήνα. Και όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των Γερμανών που απορρίπτει την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της καγκελαρίου πρώτα με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Τουρκίας βρίσκεται η τουρκική συμβολή στον περιορισμό των προσφυγικών ροών και η βοήθεια που χρειαστεί εκ μέρους της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν επαρκούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το «Σχέδιο Δράσης», το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο. Την ίδια ώρα όμως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επικρίνουν την Τουρκία ότι δεν ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για καλύτερη προστασία των συνόρων της.

Ανταλλάγματα αναμένεται να ζητήσει η Αγκυρα


Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό το αίτημα της Τουρκίας για χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Και όλα δείχνουν ότι το αίτημα έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους παρά τις όποιες αντιστάσεις, διότι η Ευρώπη βρίσκεται υπό τρομερή πίεση. 
 
Αν και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε στον γερμανικό τύπο ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί πλήρη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, τόνισε ότι σχετικές διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 
 
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ ζητά σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας ως ένδειξη καλής θελήσεως «για την επιστροφή της Τουρκίας στη δημοκρατική οδό», χωρίς όμως, την ίδια στιγμή, να γίνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου.

Χθες το βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο. Αν και οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις και το δείπνο που ακολούθησε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κύκλοι της γαλλικής προεδρίας αναφέρουν ότι Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Τουρκία στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.

  Στέφανος Γεωργακόπουλος/DW

Οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι. Η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα βαθύ σκοτάδι από το οποίο δεν θα βλέπει φως από πουθενά. Η τύχη της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. 

 
Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση το 46,2% θεωρεί ότι η χώρα μας βγήκε ζημιωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το 76% δεν επιθυμεί την έξοδό της από αυτήν.

του Τάσου Παπαδόπουλου

Μολονότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά, εν τούτοις στην κοινή γνώμη διάχυτη είναι και πάλι η αγωνία, για το τι χειρότερο μας περιμένει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επίκειται η κατάρρευση του παρόντος πολιτικού σχήματος, με παράλληλη εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Κάποιοι άλλοι λένε, ότι όλα τα είχαμε, οι εκλογές για τέταρτη φορά σε διάστημα ενός χρόνου μας έλλειπαν.

Για την ώρα έχουμε δεδομένα, από την μια την αποχώρηση του κουαρτέτου με ανοιχτά πολλά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το δημοσιονομικό και από την άλλη, το σύνολο σχεδόν των πολιτών, από κάθε επαγγελματική τάξη να βρίσκεται στους δρόμους, με το κοινό σύνθημα να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε συμπληγάδες πέτρες, μια και οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει αμήχανη εν μέσω των μεν και των δε.

Με αυτά τα δεδομένα, οι απειλές που εκτοξεύονται από κυβερνητικά στελέχη, περί εκ νέου προσφυγής στο λαό, με άγνωστα για την ώρα ερωτήματα, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά σε κάθε αγωνιούντα για το μέλλον του πολίτη.

Όμως τα δεινά αυτής της χώρας και κατά προέκταση των πολιτών της, δεν τελειώνουν εδώ, μια και στην παρατεταμένη για μια εξαετία κρίση έρχεται να προστεθεί και το μεταναστευτικό, που συνοδεύεται πέραν της πληθώρας των προσφυγικών ροών, με απειλές από τις χώρες του βορά, ότι θα στήσουν γραμμή «Μαζινό» στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία, με προφανή σκοπό να εγκλωβιστούν οι εισερχόμενοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στη χώρα μας, με παράλληλη έξοδο της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.

Μας λένε να εμποδίσουμε τους εισερχομένους. Δεν μας λένε πως εμποδίζει κανείς, μια φουσκωτή βάρκα υπερφορτωμένη με γυναίκες και παιδιά, μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου. Τους πυροβολείς, τους πνίγεις ή τους συνοδεύεις με πολεμικά πλοία πίσω στην Τουρκία;

Η εμπλοκή του πολεμικού ναυτικού, που υπαινίσσονται κάποιοι στην Ευρώπη, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ρυθμίζονται γι αυτές τις περιπτώσεις , από το διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα θέτουν και χρονικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των hotspots στα πέντε νησιά του Αιγαίου, καθώς και την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σφυρίζουν αδιάφορα από το γεγονός ότι χώρες, όπως το Πακιστάν, αρνούνται το επαναπατρισμό των πολιτών τους.

Το κόστος των προσφύγων-μεταναστών είναι δυσβάστακτο για την παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας. Τα χρήματα όμως από την Ευρώπη και η υλικοτεχνική υποδομή υπολείπονται κατά πολύ των υποχρεώσεων, που έχουν φορτώσει στην Ελλάδα, την ώρα που έστειλαν ήδη την επιταγή στον Ερντογάν των τριών δις, από τα οποία η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά η Άγκυρα ουδέν έπραξε μέχρι σήμερα για την αποτροπή της δράσης των διακινητών και παράλληλα δεν συζητάει το θέμα της ταυτοποίησης των προσφύγων στην τουρκική επικράτεια.

Όλα αυτά κοντεύουν να τρελάνουν τους πολίτες αυτής της χώρας, κάτι που αποδεικνύεται από τις κάθε λογής δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με μια τελευταία, που έγινε για λογαριασμό του νεοσύστατου οργανισμού «Διανέοσις» που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, το 46,2% θεωρεί ότι η χώρα μας βγήκε ζημιωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το 76% δεν επιθυμεί την έξοδό της από αυτήν.

Πάνω από το 40% των νέων από 18-24 ετών επιθυμεί την πρόσδεση της χώρας στην Ρωσία του Πούτιν και την αποχώρηση της από την Ε.Ε.

Σε συντριπτικά ποσοστά βρίσκεται απέναντι στο Ισλάμ, τον κομμουνισμό, τον καπιταλισμό και τις πολυεθνικές, ενώ δεν πολυσυμπαθεί έννοιες, όπως, δεξιά, ριζοσπαστισμός, αριστερά και συνδικαλισμός.

Αντίθετα θετικά βλέπει τις αποκρατικοποιήσεις, την οικονομία της αγοράς, το σοσιαλισμό, τις αγορές και την ανταγωνιστικότητα.

Τέλος το 88,6% επιθυμεί συναίνεση. Πολύ απλά ο λαός, ανεξάρτητα του τι ψηφίζει, ζητάει από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να τα βρουν και να φροντίσουν από κοινού να βγάλουν την πατρίδα μας, από τα σημερινά της αδιέξοδα.

Και τι θα γίνουν οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας; Αυτοί που μέσα από το ντοπάρισμα και τον φανατισμό φτιάχνουν τις διαχωριστικές γραμμές, που τους οδηγούν στις καρέκλες της εξουσίας; Από τα δύο ερωτήματα αυτά προκύπτει ένα τρίτο. Μέχρι πότε ο ελληνικός λαός θα δέχεται όλη αυτή την κοροϊδία των παχυλών υποσχέσεων, που δεν εκπληρώνονται ποτέ, όταν αυτοί που τις έδωσαν καταλαμβάνουν την εξουσία;

Οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι. Η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα βαθύ σκοτάδι από το οποίο δεν θα βλέπει φως από πουθενά. Η τύχη της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των πολιτών.


Εμείς οφείλουμε να πιέσουμε όχι απλά για τα μικρά συμφέροντα μας, αλλά για το αύριο, κυρίως των παιδιών μας, που έχουμε καταδικάσει με την ανεύθυνη πολλές φορές συμπεριφορά μας. Ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος, μια και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Για να μην γίνει η πατρίδα μας μια απέραντη πόλη Χομς…

Η γεωπολιτική μέγγενη περισφίγγει τη χώρα – Πρόσχημα και εργαλείο εκβιασμών το προσφυγικό για να προωθηθούν συνολικότεροι σχεδιασμοί


Η χώρα διαλύεται και βυθίζεται. Η κυριαρχία της δεν υπάρχει. Είναι αποικία χρέους και ειδικού σκοπού διαμετακομιστικό κέντρο. Η φιλοϊμπεριαλιστική μνημονιακή κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) χρεώνεται εξ ολοκλήρου αυτήν την «επιτυχία». Φορτώνεται μια εθνική και κοινωνική καταστροφή!

του Ρούντι Ρινάλντι στο "Δρόμο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Ας υποθέσουμε ότι είναι σε εξέλιξη μια κολοσσιαία μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων, λόγω πολέμων και διάλυσης των χωρών τους από τους αδίστακτους: ιμπεριαλιστές, χρηματιστές, αγορές, ολιγάρχες, Τζιχαντιστές κ.λπ. κ.λπ. Κύριος προορισμός των εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων και σε απόγνωση ανθρώπων είναι η Ευρώπη. Αποκλειστικό -σχεδόν- πέρασμα η Ελλάδα. Οπότε, τι κάνουμε; Η λογική «ας περιμένουμε να περάσουν από δω και ας πάνε όπου νομίζουν» αποδείχθηκε ρηχή, καταστροφική. Κάποια στιγμή οι στρόφιγγες κλείνουν, τα σύνορα σφραγίζουν και στην Ελλάδα εγκλωβίζονται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή από τη μεριά της Τουρκίας συνεχίζονται οι καραβιές προς την Ελλάδα, οι εκβιασμοί και τα παζάρια με την Ε.Ε., και βλέπουμε… Το ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει γίνει γεωπολιτικό πρόβλημα μεγάλου μεγέθους και εργαλείο εκβιασμών και τετελεσμένων, ακόμα δεν θέλουμε να το αντιληφθούμε… Τώρα ανακοινώνεται σχεδόν επίσημα ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για τη δημιουργία πόλεων-στρατοπέδων για 300 ή 400 χιλιάδες πρόσφυγες π.χ. στην Αθήνα. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προϊδεάζουν για όσα σχεδιάζονται και κανείς δεν θέλει να αντιληφθεί.

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. εκβιάζει διπλά τη χώρα. Απαιτεί πρόσθετα μέτρα εξαθλίωσης της κοινωνίας, με αφορμή την αξιολόγηση και επαναφέρει σχέδια εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν, γιατί η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Παράλληλα, κατρακυλά στις πιο άθλιες ναζιστικές πρακτικές του παρελθόντος. Πρώτα η Δανία, και ακολούθησαν Ελβετία και Γερμανία (Βαυαρία) που αποφάσισαν με νόμο να δεσμεύουν τα τιμαλφή και άλλα πράγματα αξίας που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες, έναντι της «φιλοξενίας» που τους παρέχεται. Όχι, ακόμη δεν θέσπισαν νόμο ώστε να αφαιρούνται και τα… χρυσά τους δόντια. 

Η μικρή ιστορία του τελευταίου χρόνου

 

Η πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά παρέβλεπε όλα τα γεωπολιτικά ζητήματα, τα θεωρούσε δευτερεύουσας σημασίας και νόμιζε ότι επικρατώντας στο εσωτερικό, απέναντι κυρίως στη Ν.Δ., θα εξασφάλιζε μια «έντιμη συμφωνία» με τους Γερμανοευρωπαίους. Το σχέδιο απλό: Ολίγη διαπραγμάτευση, με κάτι από κοινωνική ευαισθησία και αρκετές δόσεις υποστήριξης δικαιωμάτων θα αποτελούσαν τη συνταγή διακυβέρνησης και με αυτά θα κερδιζόταν κάποιος χρόνος. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του «δικαιωματισμού» δημιούργησε και ένα «υπουργείο» Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ανέλαβε η Τ. Χριστοδουλοπούλου, θέλοντας να δείξει μια άλλη νοοτροπία και πολιτική γύρω από ένα ευαίσθητο θέμα. Την υπουργό αυτή θα τη θυμάται το πανελλήνιο (αν τη θυμάται) για την έκφραση ότι «οι μετανάστες λιάζονται και εξαφανίζονται» και για την πολιτική χαλάρωσης ορισμένων μέτρων για όσους φτάνουν στη χώρα.

Το κακό είναι ότι οι εγκέφαλοι της πρώτη φορά Αριστεράς δεν είχαν αντιληφθεί τι ερχόταν: Ενώ είχε αναγγελθεί ένα τσουνάμι προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής δεν το είχαν πάρει χαμπάρι ζαλισμένοι από τα στερεότυπα της «πολυπολιτισμικής κοινωνίας» που διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία τυχαία, τάχα, άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει από τον Σημιτισμό μέχρι και τον Σόρος. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς καθώς, από τη δεκαετία του ’90 είχε διαφανεί πως η Ελλάδα προοριζόταν για χώρα στάθμευσης και αποθήκευσης προσφυγικών ροών, τότε από Βαλκάνια κυρίως και ανατολικές χώρες. Η συγκυρία, βέβαια, εκείνης της εποχής δεν ήταν κρίσης και μνημονιακής διάλυσης της χώρας. Έτσι θυμόμαστε πώς οι ροές εκείνης της εποχής χρησιμοποιήθηκαν για το «ελληνικό θαύμα» της περιόδου. Τώρα, όμως, το προσφυγικό κύμα είναι άλλης σύνθεσης. Δεν αποτελείται από ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών ανακατεύονται περίεργοι και ίσως επικίνδυνοι Τζιχαντιστές ή υποψήφιοι τέτοιοι. Οι σχεδιασμοί, επομένως, τροποποιούνται αλλά παραμένει το κύριο. Ότι, δηλαδή, η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό σημείο απορρόφησης, το βασικό δίχτυ προστασίας και φράχτη της ροής προς την Ευρώπη. Και συνάμα η χώρα θα μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης και εγκατάστασης (για πόσο δεν τους νοιάζει). Όταν είσαι διαμετακομιστικό κέντρο δεν ξέρεις ποτέ μέχρι πότε τα «εμπορεύματα» θα σταθμεύσουν στις αποθήκες σου, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Έτσι, το ιδιαίτερο «εμπόρευμα» μπορεί να φτάσει σε αριθμούς πολύ πάνω από τις 400.000 και να παραμείνει σε μια χώρα με 1.500.000 άνεργους και 3.000.000 φτωχούς. Τόσο απλά. Δίπλα σε μια καταστροφή που όλοι την παρομοιάζουν με το ισοδύναμο ενός πολέμου (απότομη πτώση ΑΕΠ 25-30%, 400.000 νέοι και επιστήμονες να έχουν φύγει από τη χώρα και το κακό να συνεχίζεται) προστίθεται και ένας αριθμός ψυχών ξεκληρισμένων από τις χώρες τους και δημιουργείται μια αφόρητη κατάσταση.

Στην περίοδο Χριστοδουλοπούλου της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα λέγονταν ανοησίες του τύπου: «το προσφυγικό μπορεί να μας λύσει μέχρι και το δημογραφικό πρόβλημα», «όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια που λιαζόμαστε παρέα» και άλλα αντίστοιχα. Μετά την άνοιξη, όταν άρχισαν να πυκνώνουν στα νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστες, ειπώθηκε ότι «είμαστε σε μια κανονική κατάσταση αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε τέτοια φαινόμενα». Όταν άρχισαν να δημιουργούνται όροι ασφυξίας, τα παπαγαλάκια του «υπουργείου» μίλησαν για γρήγορη απορρόφησή τους στα ενδότερα. Ήταν τότε που ο Φλαμπουράρης, με το γνωστό ύφος, κανόνιζε καθυστερημένα έκτακτα δρομολόγια πλοίων. Με το καλοκαίρι τέλειωσε και η χαζοχαρούμενη περίοδος. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν στραμμένο στη συντριβή της «διαπραγμάτευσης» και στην υπερψήφιση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση που θα το έσκιζε, κι έτσι η πραγματικότητα στα νησιά πέρασε χωρίς να θέλει κανείς να προσθέσει κι άλλους μπελάδες στο ήδη φορτωμένο κεφάλι του.

Η φάση της «υπευθυνότητας»


Η Τ. Χριστοδουλοπούλου συνεχίζει να επιβραβεύεται και τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τώρα είναι αντιπρόεδρος της Βουλής. Το υπουργείο αναλαμβάνει ο πιο μετρημένος και σοβαρός Γ. Μουζάλας που έχει σχετική εμπειρία από τέτοια ζητήματα. Το πρόβλημα όμως έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις. Τα επιχειρήματα αναδιατάσσονται: «Από τη στιγμή που τους βρίσκουμε στη θάλασσα τους διασώζουμε» και «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» (πρωθυπουργός) – για να διορθωθεί μετά ότι «τα θαλάσσια σύνορα δύσκολα φυλάσσονται». Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική πολιτική αποδέχθηκε όσα είχε αποφασίσει η Ε.Ε. για το θέμα, και η ίδια αναγορεύτηκε «ως η καλή πλευρά της Ευρώπης, το πραγματικό της πρόσωπο, ενάντια σε φράχτες». Εκείνη τη στιγμή η Ε.Ε. έχει ορίσει: 5 «καυτά σημεία» (Hot spots) για έλεγχο και ταυτοποίηση στα νησιά, υποχρέωση της χώρας να φιλοξενήσει 80.000 πρόσφυγες και μια μικρή ροή ταυτοποιημένων προσφύγων προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Από τότε είχαμε αποδεχτεί να φυλάσσονται τα σύνορα από δυνάμεις της Frontex.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα μεγάλο άνοιγμα της Ε.Ε.-Γερμανίας προς την Τουρκία, η οποία… πριμοδοτείται για τη στάση της στο Προσφυγικό και μάλιστα προωθείται η πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Αιγαίο. Κάτι ψελλίζουν οι αρμόδιοι για το Προσφυγικό (π.χ. η ταυτοποίηση να γίνεται στα παράλια της Τουρκίας και όχι στα νησιά, αλλά η ελληνοτουρκική φιλία και τα «Αχμέτ» και «Αλέξης» δεν αφήνουν περιθώριο για καμιά καταγγελία του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή – ούτε καν για το Κουρδικό…).

Στην Αριστερά υπήρχαν δυνάμεις που χαιρέτιζαν σαν νίκη του εργατικού κινήματος την απόφαση της Ε.Ε. να δεχτεί μερικές χιλιάδες προσφύγων, και άλλες που νόμιζαν ότι θα απέφευγαν την εκατόμβη στο Αιγαίο με το να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. Κι αυτά, σε πλήρη αδιαφορία για τους σχεδιασμούς που σήμερα κυνικά αποκαλύπτονται για τη χώρα μας. Γιατί η χώρα μας προορίζεται να γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό «Νταχάου» για τους πρόσφυγες, να γίνει ολόκληρη ένα «Νταχάου» και για τους κατοίκους της, να γκριζάρουν όχι μόνο τα μισά νησιά του Αιγαίου αλλά και η ίδια η υπόσταση της χώρας. Οι διαστάσεις των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι, και θα γίνουν τέτοιες, που κανένας εθελοντισμός και καμιά δομή δεν θα μπορεί να αντέξει το βάρος της διαχείρισης.

Τα όσα πρόσφερε ο λαός απλόχερα (παρά τα προβλήματά του), διόλου θα επαρκούν στη συνέχεια.

Ας το πάρουμε χαμπάρι: Δεν μας απειλεί απλά μια κακή νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Βρισκόμαστε την ίδια στιγμή σε μια γεωπολιτική τανάλια που μας περισφίγγει από δύο τουλάχιστον μεριές και απειλούμαστε και εκβιαζόμαστε σε όλη την γραμμή: ή φτιάχνετε τα hot spots σύντομα ή σας διώχνουμε από τη Σένγκεν. Ή δέχεστε 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες και σας ελαφραίνουμε το χρέος ή σας τους στέλνουμε έτσι κι αλλιώς και σας διώχνουμε από την Ευρωζώνη. Και μνημόνιο και Grexit και αποικία-φράχτης και αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα διαμελισμένη, πρώτο «Νταχάου» στην Ευρώπη, απέραντο γκέτο με ισοπεδωμένη ταυτότητα και υπόσταση για τους ιθαγενείς που θα μένουν στα δικά τους γκέτο και σκλάβους πρόσφυγες μετανάστες σε πολλαπλά γκέτο και σε φυλετικές συγκρούσεις αναμεταξύ τους.

Το πείραμα Ελλάδα συνεχίζεται με εφιαλτικές σκηνές από το μέλλον μιας δυαδικής γκετοποιημένης κοινωνίας, μιας χώρας που θα έχει μετατραπεί σε χώρο με πολύ λιγότερη Ελλάδα. Με διανόηση αποχαυνωμένη να κοιμάται μακάρια στους διαδρόμους και στα γκαλά της εξουσίας, με «αριστερούς» που για μια θέση στο κόμμα και στο κράτος ξεχνούν τα πάντα, με έναν «ευρωπαϊσμό» που ανακηρύσσει τον λαό βάρβαρο και ηλίθιο.


Τι χρειάζεται;


Πρωτίστως αναγνώριση του προβλήματος. Να ιδωθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και να χαραχθεί μια στάση απέναντί του. Πλατιά αποκάλυψη – καταγγελία των σχεδιασμών για τη χώρα. Να ονομαστούν συγκεκριμένα όλοι όσοι απεργάζονται και προωθούν αυτούς τους σχεδιασμούς. Δηλαδή Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκία. Να μην παραδοθεί η χώρα στα χέρια των εκβιαστών. Να τελειώνουμε με έναν ευρωπαϊσμό που παραπαίει και είναι υπεύθυνος για πολλά δεινά της χώρας. Είναι αδιανόητο να έχουν πνιγεί πάνω από 3.500 άνθρωποι στη Μεσόγειο –η πλειοψηφία τους στο Αιγαίο– και αυτό να παρουσιάζεται σαν κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι οργανωμένο έγκλημα με υπεύθυνους τους Τούρκους διακινητές, τις τουρκικές Αρχές που συστηματικά χρησιμοποιούν αυτό το χαρτί, και βεβαίως όλες τις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές χώρες που έσπειραν και έθρεψαν τους πολέμους διάλυσης τόσων χωρών στην περιοχή.

Συνολικά το πολιτικό μας σύστημα και ειδικά το πολιτικό προσωπικό δεν μπορούν καν να διανοηθούν τα βέτο ή και την παραίτηση. Επομένως, η καταγγελία της ενδοτικότητας και του επίσημου ραγιαδισμού είναι σταθερό καθήκον. Ο πολιτικός κόσμος και οι υποταγμένες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα η σημερινή, υποστέλλουν κάθε άμυνα απέναντι στα σχέδια μιας μεγάλης γεωπολιτικής αναδιάταξης στην περιοχή που περιλαμβάνει προσφυγικό, Αιγαίο και Κύπρο.

Σε λίγο κυριολεκτικά θα τρίβουμε τα μάτια μας με όσα σχεδιάζονται. Να οικοδομηθεί ένα κίνημα πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας, διεξόδου, αναγέννησης της χώρας και του λαού.

Η χώρα διαλύεται και βυθίζεται. Η κυριαρχία της δεν υπάρχει. Είναι αποικία χρέους και ειδικού σκοπού διαμετακομιστικό κέντρο. Η φιλοϊμπεριαλιστική μνημονιακή κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) χρεώνεται εξ ολοκλήρου αυτήν την «επιτυχία». Φορτώνεται μια εθνική και κοινωνική καταστροφή!

Ο ξένος Τύπος αποκαλύπτει


Financial Times: Η Ελλάδα να ανταλλάξει χρέος με πρόσφυγες
Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας τη ροή μεταναστών στη Βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στη Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν), μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη.

Le Monde: Η Κομισιόν εξετάζει την «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Θα υποβάλει στη συνέχεια την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Από το σημείο αυτό και μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εάν μετά το τρίμηνο κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.)

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Συμφωνώ πλήρως ότι ρόλο-κλειδί σε αυτό είναι το να δίνεται η ευκαιρία σε μετανάστες να αιτούνται διεθνούς προστασίας και, εάν επιλέξουν να μην το κάνουν ή προκύψει ότι δεν βρίσκονται σε ανάγκη προστασίας, τότε θα πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους – ή σε χώρες transit».