02/10/16

 Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν πως οι αγρότες είναι εκείνοι που έχουν αρνηθεί τον διάλογο. Όπως επισημαίνεται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους αγρότες συζήτηση είτε με τον πρωθυπουργό, είτε διακομματικά στη Βουλή.


 Η κυβέρνηση θα επιμείνει στον διάλογο που έχει προτείνει στον αγροτικό κόσμο, ένας διάλογος που όπως υπογραμμίζεται δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Στη διαβεβαίωση πως δεν θα μπει την Παρασκευή στην Αθήνα κανένα τρακτέρ με αγρότες προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, αμέσως μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Αντίθετα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επιμείνει στον διάλογο που έχει προτείνει στον αγροτικό κόσμο, ένας διάλογος που όπως υπογραμμίζεται δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

«Η κυβέρνηση έχει πρόταση και δεν θα μπορούσε να μην έχει πρόταση», σημειώνεται, ενώ καθίσταται σαφές πως «ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με τελεσίγραφα».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει εναλλακτικά στο τραπέζι του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν πως οι αγρότες είναι εκείνοι που έχουν αρνηθεί τον διάλογο. Όπως επισημαίνεται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους αγρότες συζήτηση είτε με τον πρωθυπουργό, είτε διακομματικά στη Βουλή.

Όσον αφορά στην διαπραγμάτευση, κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν πως από την πλευρά των δανειστών δεν έχει τεθεί ζήτημα μείωσης συντάξεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά περιμένει από το αυριανό Eurogroup να εκπέμψει ένα σήμα όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στα χρονοδιαγράμματα.

«Ένα σήμα που δεν έχουν εκπέμψει», όπως τονίζεται ή, τουλάχιστον, να φανεί ποια τάση υπάρχει.

Τέλος, η διάταξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κατατεθεί και θα ζητηθεί να ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο το απόγευμα σε κύρωση νομοσχεδίου. Θα αφορά τον αριθμό των αδειών, οι οποίες θα είναι τέσσερις, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός, αλλά και τον φορέα που θα διενεργήσει αυτόν τον διαγωνισμό.

Προσφυγικό


Με αναφορές στην προσφυγική κρίση ξεκίνησε την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για προκλήσεις κοσμοϊστορικού χαρακτήρα.

«Χρειάζεται διαρκή εγρήγορση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα και τον λαό».

Όσον αφορά το προσφυγικό υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που περνάει από τη χώρα μας καθώς το κύμα της κρίσης σκάει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού.

«Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Διαθέτουμε πολιτική γενναιότητα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Και αυτό ξεκινά με τη μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έκανε έναν μινι απολογισμό των ταξιδιών του στο Ιράν και αλλού.

Έκανε αναφορά και το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποάρξει λύση μέσα στο 2016 στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Στη συνέχεια ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής». «Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από τα έξι χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Γι αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα έσοδα του 2015 αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει. Υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφθασαν το 97%.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας όμως σαν προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας ώστε η Ελλάδα να φύγει από τη στασιμότητα, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να περάσουμε σε έδαφος ανάπτυξης».

Όπως είπε «οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση, στάση συνεργασίας».

«Η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς»


Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο ασφαλιστικό. Σημείωσε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει καλύψει το απαιτούμενο έδαφος για τα έτη 2015 – 2016. Όπως σημείωσε αυτό που απομένει θα έλθει από την αύξηση των εισφορών κατά 1%, «κάτι για το οποίο έχουμε συμφωνήσει με εργοδοτικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η συμφωνία με τους εργοδότες ακολουθεί το γράμμα της συμφωνίας με τους δανειστές και γι αυτό θα γίνει αποδεκτή απ' τους θεσμούς».

Αναγνώρισε βέβαια πως «αυτό είναι λεπτομέρεια μπροστά στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η πρόταση γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας δόθηκε. Τη θέσαμε σε ευρύ διάλογο και έχει μία βασική αντίληψη: εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος μετά την καταστροφή των τελευταίων ετών. Υπ' αυτή την έννοια η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς και όχι τους θεσμούς. Είναι μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές».

Ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις 


Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πρόταση επιδέχεται βελτιώσεις, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είναι ανοικτή. Ωστόσο υπογράμμισε ότι έχει μία λογική που δεν μπορεί να τροποποιηθεί: «προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ώστε να μην υπάρχουν πολίτες πολλών ταχυτήτων».

«Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων οι πολιτικές δυνάμεις»


Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να επιτεθεί κατά κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

« Η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να σβήσει τη φωτιά που άναψαν και θέριεψαν τα τελευταία χρόνια. Τους καλώ να σταματήσουν λαϊκισμό και να καταθέσουν προτάσεις. Το μόνο όμως που ακούσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και ο συμψηφισμός των χρεών των αγροτών με τις επιδοτήσεις. Εμείς προσπαθούμε να μην κόψουμε συντάξεις, παλεύουμε να προστατεύσουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων και των αγροτών και να τους εξασφαλίσουμε μία αξιοπρεπή σύνταξη».

«Ρεσιτάλ ανευθυνότητας η πρόταση για απόσυρση του σχεδίου»


Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για την πρόταση του να αποσυρθεί το σχέδιο Κατρούγκαλου ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αξιωματική Αντιπολίτευση μας καλεί να αποσύρουμε το σχέδιο αδιαφορώντας πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και πότε θα λυθεί το χρέος ώστε η χώρα να μπει στην ανάπτυξη».

Άνοιγμα στους αγρότες


Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τα μπλοκάκια μοιράζουμε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να τα δούμε. Το πράξαμε με τους επιστημονικούς φορείς. Θα το πράξουμε με τους αγρότες αρκεί να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου».

Όπως σημείωσε «είμαστε ανοικτοί για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στη μεταβατικότητα των διατάξεων και της προστασίας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

Λυκοσυμμαχίες


Προειδοποίησε όμως τους αγρότες ότι κάνουν λάθος στις συμμαχίες που δημιουργούν. «Ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος εάν στηρίζονται σε αυτούς που στο παρελθόν τους λοιδορούσαν. Υπάρχουν δυνάμεις που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των αγροτών. Πρέπει να σκεφθούν: ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα; Η εναλλακτική πρόταση τους ήταν συμψηφισμός των επιδοτήσεων με τις εισφορές, τα χρέη και τη φορολογία. Αυτό την ώρα που εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις. Γιατί τα συστημικά ΜΜΕ τους αποθεώνουν όταν μέχρι λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν; Η αγάπη τους... συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την αγωνία των αγροτών αλλά με την αγωνία να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην προχωρήσει ο έλεγχος της λίστας με τους μεγαλοκαταθέτες».

«Δε θα χαριστούμε σε κανέναν»


Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε το τέκνο της ανάγκης να μπει μία τάξη στον τόπο και θα προχωρήσουμε. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς ολιγωρίες. Χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις 4 μήνες πριν με μία σαφή εντολή: να υλοποιήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού με κόκκινες γραμμές και εγγυώμενοι την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις αλλά θα ρυθμίσουμε την αγορά μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάτων, θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά, τη διαπλοκή, τις λίστες και την αναρχία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Ήδη το ν/σ του παράλληλου προγράμματος συζητείται σήμερα και την Παρασκευή στις επιτροπές της Βουλής και αυτό κόντρα σε αυτούς που με κακία έλεγαν ότι τα μαζεύουμε κακήν κακώς.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο


Στον πυρήνα της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου βρίσκεται η ανησυχία της για την Ευρώπη. Πολύ πριν από πολλούς εκ των εταίρων της, η Μέρκελ κατάλαβε ότι το προσφυγικό συνιστούσε μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση.


Αντιμετωπίζοντας όμως τη στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό ως ηθικό θέμα, δεν κατανοούμε αυτό που πραγματικά υποκινεί τη στάση της και θα καθορίσει τις αποφάσεις της τους επόμενους μήνες.

του Τόρστεν Μπένερ*

Για τον καθηγητή οικονομικών στην Οξφόρδη, Πολ Κόλιερ, τα πράγματα είναι απλά: «Για την προσφυγική κρίση είναι υπεύθυνη η Άνγκελα Μέρκελ. Ποιος άλλος;»

Θα ήταν εύκολο να αντικρούσει κανείς τον Κόλιερ, αν ο καθηγητής αυτός δεν ανήκε σε μια χορωδία με όλο και περισσότερα μέλη, η οποία βλέπει την προσφυγική πολιτική της Γερμανίας από ηθική πλευρά. Σύμφωνα με τη θεώρηση αυτή, η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να εξιλεωθεί για τις ιστορικές αμαρτίες της χώρας της.

Ο Λόρδος Γουάιντενφελντ, που πέθανε τον περασμένο μήνα, έλεγε ότι το αφελές καλωσόρισμα των προσφύγων από τους Γερμανούς πολίτες ήταν ένας τρόπος να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες των παππούδων τους. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγορεί τη Μέρκελ για «ηθικό ιμπεριαλισμό».

Από την ίδια σκοπιά βλέπουν την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ και οι υποστηρικτές της. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Ρουτ Κλούγκερ εξέφρασε τον θαυμασμό της για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που είχε εξαγγείλει η Γερμανίδα καγκελάριος, λέγοντας ότι χάρις στην «ηρωική» αυτή θέση η Γερμανία κέρδισε το παγκόσμιο χειροκρότημα.

Αντιμετωπίζοντας όμως τη στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό ως ηθικό θέμα, δεν κατανοούμε αυτό που πραγματικά υποκινεί τη στάση της και θα καθορίσει τις αποφάσεις της τους επόμενους μήνες.

Στον πυρήνα της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου βρίσκεται η ανησυχία της για την Ευρώπη. Πολύ πριν από πολλούς εκ των εταίρων της, η Μέρκελ κατάλαβε ότι το προσφυγικό συνιστούσε μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως κατάλαβε επίσης ότι η Ευρώπη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για τη μαζική ροή των προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοούσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Δεν είχε ιδέα για τα πορώδη σύνορα και τα ετοιμόρροπα συστήματα ασύλου στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Δεν μπορούσε να φανταστεί την άνεση με την οποία κινούνταν οι διακινητές στην Τουρκία και άλλες μεσογειακές χώρες. Η απουσία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης που θα εξασφάλιζε την κατανομή των προσφύγων έδωσε τη δυνατότητα σε λαϊκιστές πολιτικούς να σπείρουν το αντιμουσουλμανικό τους μίσος. Καθώς η κατάσταση ξέφευγε το περασμένο καλοκαίρι από κάθε έλεγχο, η Μέρκελ διέκρινε τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η Ευρώπη, και ειδικότερα η Γερμανία που αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη από την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μια ανθρωπιστική καταστροφή άρχισε να διαφαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, τα πνεύματα οξύνθηκαν στα Βαλκάνια και η ζώνη Σένγκεν βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που μπορούσε να παράσχει έκτακτη βοήθεια: Η οικονομία της είναι ισχυρή (άρα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η αγορά εργασίας της χώρας μπορεί εύκολα να απορροφήσει πρόσφυγες), τα μέσα ενημέρωσης διάκεινται ευνοϊκά προς τους πρόσφυγες, ενώ απουσιάζει ένα ισχυρά οργανωμένο δεξιό λαϊκιστικό κίνημα. Η Μέρκελ άνοιξε τις πόρτες στους πρόσφυγες που η Ουγγαρία έδιωχνε επειδή κατάλαβε ότι, ελλείψει άλλου, η Γερμανία έπρεπε να παίξει τον ρόλο του πολιτικού ηγεμόνα της Ευρώπης. Η απόφαση αυτή δεν είχε σχέση ούτε με μια προσπάθεια εξιλέωσης ούτε με μια ψευδαίσθηση περί ηθικής ανωτερότητας. Η προθυμία της Γερμανίας να λειτουργήσει ως προσωρινός «προστάτης ύστατης ευκαιρίας» οφειλόταν στην επιθυμία της να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στην καρδιά της ΕΕ και να δώσει χρόνο στην Ευρώπη για να βρει μια πολυμερή λύση στην κρίση.

Ήταν από την αρχή σαφές ότι αυτή η κίνηση θα είχε υψηλό κόστος. Η Μέρκελ δεν είχε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι το γερμανικό εκλογικό σώμα είναι πιο ενάρετο από τα άλλα. Ήταν όμως αποφασισμένη να επενδύσει το πολιτικό της κεφάλαιο και να υποστεί προσωρινά το πολιτικό κόστος. Με τον τρόπο αυτό, άσκησε μια μη συναισθηματική ρεαλ-πολιτίκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και τη δημιουργία των λεγόμενων «hot spots» στις χώρες της περιφέρειας, απορρίπτοντας τη δυνατότητα των προσφύγων να διαλέγουν τη χώρα προορισμού τους. Αυτό που θέλει η Μέρκελ είναι να επεκταθεί ο κατάλογος των «ασφαλών χωρών προέλευσης» και να συναφθούν συμφωνίες τόσο με την Τουρκία όσο και με αμφιλεγόμενα καθεστώτα, από την Αλγερία μέχρι την Ερυθραία (όπου έστειλε τον Δεκέμβριο τον υπουργό αναπτυξιακής συνεργασίας).

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν με τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. Πολλές χώρες της ΕΕ, όμως, βλέπουν το προσφυγικό πρόβλημα ως γερμανικό θέμα που δεν έχει σχέση μ? εκείνες. Είναι ίσως η εκδίκησή τους για την καταπίεση και την έλλειψη αλληλεγγύης που δείχνει η Γερμανία σε άλλα πολιτικά ζητήματα. Για τη Μέρκελ, το πολιτικό κόστος αυξάνεται ταχύτατα, με το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία» (AfD) να κερδίζει πάνω από 10% στις δημοσκοπήσεις και να ελπίζει να κερδίσει έδρες σε τρεις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Όπως θα έκανε οποιοσδήποτε φιλελεύθερος ηγεμόνας, η Μέρκελ αναρωτιέται τώρα αν αξίζει να εξακολουθήσει να υφίσταται αυτό το κόστος. Ίσως θα ήταν καλύτερα να κλείσει τα σύνορα της Βαυαρίας και να ασκήσει το δικαίωμα που έχει η Γερμανία με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου να διώχνει τους πρόσφυγες που έχουν διασχίσει άλλες ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη.

Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα τέτοιων αλλαγών. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με βάση τη συμφωνία Μπρέτον Γουντς. Το 1971, με το κόστος για τις ΗΠΑ να αυξάνεται λόγω της κερδοσκοπίας κατά του δολαρίου, ο πρόεδρος Νίξον αποφάσισε να εγκαταλείψει την υπόσχεσή του. Ο υπόλοιπος κόσμος μίλησε για το «σοκ του Νίξον». Είναι καιρός η Ευρώπη να ετοιμαστεί για το «σοκ της Μέρκελ». 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Politico

*Ο Τόρστεν Μπένερ είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Global Public Policy Institute (GPPi) στο Βερολίνο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ιστορία και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Siegen (Γερμανία), το πανεπιστήμιο του York (Μεγάλη Βρετανία) και το πανεπιστήμιο California, Berkeley (ΗΠΑ). Μεταπτυχιακό σε Δημόσια Διοίκηση, στο Kennedy School of Government στο Χάρβαρντ. Πριν την ίδρυση του GPPi, το 2003, εργάστηκε στο Γερμανικό Συμβούλιο επί θεμάτων Διεθνών Σχέσεων (Βερολίνο), στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη) και το Global Public Policy Project (Ουάσινγκτον). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες DIE ZEIT, International New York Times, LA Times, Handelsblatt, Z?ddeutsche Zeitung, FAZ. Έχει συγγράψει τα «The New World of UN Peace Operations: Learning to build peace?» - Ο Νέος Κόσμος των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ: Μαθαίνοντας την Οικοδόμηση της Ειρήνης; - (Oxford University Press, 2011) και «Critical Choices. The United Nations, Networks, and the Future of Global Governance» - Κρίσιμες επιλογές. Τα Ηνωμένα Έθνη, Δίκτυα, και το Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης - (Ottawa, 2000).

Τώρα με πρόσχημα το ΝΑΤΟ, ποιος θα εμποδίσει την Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο, όταν ακόμα και χωρίς το πρόσχημα του ΝΑΤΟ, έφτανε μέχρι το Σούνιο; Ποιος θα την εμποδίσει να ‘’γκριζάρει’’ ολόκληρο το Αιγαίο;


Πάνε να πετύχουν από την πίσω πόρτα αυτό που δεν κατάφεραν από την ... ‘’κυρία είσοδο’’! Τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο !!
του Κώστα Γιαννιώτη*

Αλλάζοντας μια λέξη από μια λαϊκή μας ρήση θα πω .... ‘’Έμαθαν ότι γ........ και πλάκωσαν κι οι ..... Τούρκοι’’ !!

Ένα ολόκληρο σκηνικό – καλοσχεδιασμένο – στήνεται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού ! Με τη δικαιολογία ότι η ..... καημένη η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει την παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων, που οργιάζει στα παράλιά της, κάτω από τα στραβά μάτια της ίδιας της κυβέρνησης, για να μην πω με την άμεση συνέργειά της, Μέρκελ και Νταβούτογλου συμφώνησαν ! Το ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και των διακινητών προσφύγων !

Η Commission χειροκρότησε την πρόταση (μέσω του ελληνόφωνου εκπροσώπου της Μαργ. Σχοινά) και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει αιφνιδιασμένος (τάχα), αλλά το .... εξετάζει σοβαρά!! Τρέχει όμως και προετοιμάζει πυρετωδώς τη συζήτηση του αιτήματος στη σύνοδο των υπουργών άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ !

Πάνε να πετύχουν από την πίσω πόρτα αυτό που δεν κατάφεραν από την ... ‘’κυρία είσοδο’’! Τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο !!

Την ίδια στιγμή ο ‘’πρωθυπουργός’’ της ελληνόφωνης‘’ κυβέρνησης – ναι αυτός που οι εταίροι του τον αποκάλεσαν δημόσια ηλίθιο και δεν ίδρωσε το αυτί του – κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει τους σχεδιασμούς των ‘’εταίρων’’ του, δηλώνει από την Τεχεράνη ότι ... ‘’η όποια εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα’’ , σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο !!

Τούρκοι και ‘’εταίροι’’ του παλικαριού, το άκουσαν και ταράχτηκαν!!

Τώρα θυμήθηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Όταν αυτός και οι προηγούμενοι όμοιοί του, παρέδιδαν οικονομία, δημόσια περιουσία, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, κοινοβούλιο και άμυνα της χώρας στις ορέξεις και τις διαταγές των Γερμανών και των δανειστών, δε θίγονταν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

Τώρα με πρόσχημα το ΝΑΤΟ, ποιος θα εμποδίσει την Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο, όταν ακόμα και χωρίς το πρόσχημα του ΝΑΤΟ, έφτανε μέχρι το Σούνιο;

Ποιος θα την εμποδίσει να ‘’γκριζάρει’’ ολόκληρο το Αιγαίο;

Αλήθεια, ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει ο ‘’πρωθυπουργεύων’’ Τσίπρας; Για ποια τουρκικά χωρικά ύδατα μιλάει; Αυτά που περιγράφει η τουρκική πλευρά και φτάνουν μέχρι την ..... Κεφαλλονιά ή τις γκρίζες ζώνες και τα Ίμια που οριοθετούν οι ‘’εταίροι’’ του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;;

Θα μπορούσε να μας απαντήσει αν σ` αυτές τις νατοϊκές δυνάμεις θα συμμετέχει η Ελλάδα; Αν ναι, τότε τι θα κάνουν οι ελληνικές δυνάμεις όταν βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος να υπακούουν σε διαταγές Τούρκου διοικητή, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ;

Το σχέδιο άλωσης της χώρας μας αρχίζει να παίρνει τη στροφή εκείνη που ξένα στρατεύματα θα συμπληρώσουν, σύντομα, την οικονομική κατοχή και θα αρχίσουν να κατασπαράζουν, κομμάτι κομμάτι, το κορμί της πατρίδας μας στο όνομα του ευρωατλαντισμού και σαν συνέχεια της οικονομικής υποδούλωσης!

Αυτό που επεδίωκαν πάντα, το ξεκίνησαν με τη μετατροπή της χώρας μας σε υποτελή χρέους και την επιβολή κατοχής! Τώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο του εγκλήματος, εξωραΐζοντας την παρουσία και κατοχικών στρατευμάτων, με τις ευλογίες ‘’κυβερνώντων’’ και ‘’αντιπολιτευομένων’’ !!

Αν ο ελληνικός λαός δεν αποτινάξει από πάνω του τους δωσίλογους πολιτικάντηδες, που χρόνια ολόκληρα διαγούμιζαν – και εξακολουθούν να διαγουμίζουν - τη ζωή του, τότε σύντομα θα βρεθεί προ τετελεσμένων, που θα τον αναγκάσουν να χύσει ιδρώτα και αίμα για να ξαναφέρει την πατρίδα του στα δικά του μέτρα!

(*) Ο Κώστας Γιαννιώτης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.

Αν λοιπόν η Ελλάδα σκάσει… -επειδή το Βερολίνο δεν έχει ιδέα από πολιτική και ασχολείται μόνο με το πώς θα καταλάβει τον κόσμο-, … θα σκάσει στα χέρια της γερμανικής Ευρώπης. Ούτε τα συρματοπλέγματα της ΠΓΔΜ, ούτε η περικοπή των ελληνικών συντάξεων θα σώσουν την Ευρώπη....


Σε ότι αφορά την απασφαλισμένη Ελλάδα, που μόνη της «αυτοκτόνησε» με τα capital control, εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τι της γίνεται εμφανίζει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα ψυχολογική και κοινωνική περιμένοντας να εμφανιστεί εκείνη η ηγεσία που θα κατανοήσει ότι το ιστορικό ευρωπαϊκό momentum και έχοντας εθνικό σχέδιο, θα κάνει αυτό που πρέπει.

του Μάκη Ανδρονόπουλου

ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ πλήρως απαξιωμένες από την επομένη της ανακεφαλαιοποίησης, με τις καταθέσεις μόλις στα 120 δισ. ευρώ και με μοναδική τραπεζική λειτουργία την μέσω αυτών πληρωμή μισθών και συντάξεων, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 24% και τον γενικό στις 464 μονάδες (8.2.2016) καθώς την Παρασκευή αναμένεται η εισβολή των τρακτέρ στο Σύνταγμα και τα οργανωμένα συμφέροντα να απαιτούν οικουμενική, λες και αυτή θα χαρίσει τους φόρους και τη σύνταξη στους αγρότες, με άλλους 35 πρόσφυγες πνιγμένους στα ανοιχτά της Τουρκίας και την Ευρώπη κατατρομαγμένη από την υπαρξιακή της κρίση, η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να εκραγεί.

Με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να δημοσιοποιεί ομόφωνη απόφασή της, με την οποία εξηγεί πως «έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων», καταγγέλλει ότι «το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο» και ότι προκάλεσε στην «διασάλευση των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας». Τονίζει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών». 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εμφανίζεται ένας ανώνυμος κοινοτικός αξιωματούχος για να πει ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν είναι κοστολογημένη. Τι να κοστολογήσεις όμως με 1,5 εκατ. άνεργους (26%), 1 εκατ. απλήρωτους και 3 εκατ. ελευθεροεπαγγελματίες που δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους; Και πότε εμφανίζεται ο κύριος αυτός; … μόλις το euro2day.gr αποκάλυψε έγγραφα για το «Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας» που γίνεται viral στα social media και αποκαλύπτει τους εκβιασμούς του Ερντογάν και τα άθλια παιγνίδια των Βρυξελλών εναντίον της Ελλάδας. 

Ευτυχώς, που ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη είπε και μια αλήθεια. Ότι δηλαδή, «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας - της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου - από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)», καθώς ο ESM, «δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του, ύψους 80 δισ. ευρώ, για να δίνει δάνεια, αλλά ως εγγύηση για να δανείζεται από τις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες». 

Ευτυχώς επίσης, που υπάρχει ο σοφός κύριος Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτός που οι της αριστεράς τον βρίζουμε εγκάθετο της Goldman Sachs, ο οποίος πριν λίγες μέρες σε ομιλία του στη Bundesbank, τα έβαλε με την Κομισιόν στηρίζοντας έμμεσα τη Γαλλία και την Ιταλία στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», ενώ για το Προσφυγικό τους είπε κατάμουτρα ότι είχαν «λάθος πολιτική αντίδραση» που «δημιουργεί πιέσεις αποδόμησης της συνθήκης Σένγκεν» και «δημιουργεί αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων». 

Αν λοιπόν η Ελλάδα σκάσει… -επειδή το Βερολίνο δεν έχει ιδέα από πολιτική και ασχολείται μόνο με το πώς θα καταλάβει τον κόσμο-, … θα σκάσει στα χέρια της γερμανικής Ευρώπης. Ούτε τα συρματοπλέγματα της ΠΓΔΜ, ούτε η περικοπή των ελληνικών συντάξεων θα σώσουν την Ευρώπη. Το ωστικό κύμα θα είναι τεράστιο και θα τρυπήσει την φούσκα της γερμανικής αλαζονείας του κυρίου Σόιμπλε και τα 64 τρισ. δολάρια των παραγώγων της Deutsche Bank και την μπούρδα της «τραπεζικής ενοποίησης». Σαν το ζέπελιν Χίντενμπουργκ!.... Η γερμανική πολιτική και όχι το Brexit ή η Λεπέν αποτελεί το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της Ευρώπης και αυτό μόνο οι Γερμανοί μπορούν να το λύσουν ήπια. Αν δεν το λύσουν οι ίδιοι θα λυθεί από τους υπόλοιπους με κόστος που θα το πληρώσει όλο η Γερμανία, διότι αυτή τη φορά κανείς δεν θα της φερθεί όπως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ότι αφορά την απασφαλισμένη Ελλάδα, που μόνη της «αυτοκτόνησε» με τα capital control, εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τι της γίνεται -αφού κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να της το πει- εμφανίζει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα ψυχολογική και κοινωνική περιμένοντας να εμφανιστεί εκείνη η ηγεσία που θα κατανοήσει ότι το ιστορικό ευρωπαϊκό momentum και έχοντας εθνικό σχέδιο, θα κάνει αυτό που πρέπει. 

Τώρα που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε κυριολεκτικά καπνός, τι μένει; Νέα ανακεφαλαιοποίηση. Πώς θα γίνει αυτή; Προφανώς είτε με "κούρεμα" καταθέσεων και υποχρεώσεων τραπεζών, είτε με επιβάρυνση του φορολογομένου.
 
 
Τώρα που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε κυριολεκτικά καπνός, τι μένει; Νέα ανακεφαλαιοποίηση.
 του Δημήτρη Καζάκη, Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ.
 
Θυμάστε τι μας έλεγαν για την δήθεν πετυχημένη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Θυμάστε τις δηλώσεις κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών; Θυμάστε που τα καρακόλια (Βεργόπουλοι & Σία) μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση επί κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η καλύτερη, γιατί έγινε κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια;
 
Ας ετοιμαστούν τώρα καταθέτες, φορολογούμενοι και δανειολήπτες να πληρώσουν το τίμημα. Καλό είναι να θυμηθούμε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου στη F.T. (27/09/2015): Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσα στο 2015, αλλιώς κούρεμα καταθέσεων.

O κ. Τσακαλώτος, τότε, δήλωνε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.
 
Τα θυμάστε; Τώρα που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε κυριολεκτικά καπνός, τι μένει; Νέα ανακεφαλαιοποίηση. Πώς θα γίνει αυτή; Προφανώς είτε με "κούρεμα" καταθέσεων και υποχρεώσεων τραπεζών, είτε με επιβάρυνση του φορολογομένου.
 
Οι τράπεζες παραμενούν υπό καθεστώς μορατόριουμ, πράγμα που διευκολύνει τις διαδικασίες αυτές. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Αφού λοιπόν δόθηκε η ευκαιρία στα επενδυτικά κεφάλαια να κερδίσουν περίπου 18 δις ευρώ, ρισκάροντας λίγο πάνω από 5 δις ευρώ, η ΕΚΤ θα βάλει την κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει για μια ακόμη φορά τις τράπεζες. Νέες ανθρωποθυσίες στο βωμό των ήδη χρεωκοπημένων τραπεζών.
 

Σύμφωνα με τους Financial Times, στόχος της Κομισιόν και των Ευρωπαίων είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα του συστήματος ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να αρθεί ο «ντε φάκτο αποκλεισμός» της χώρας από τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Στρατιώτες της ΠΓΔΜ ανεγείρουν δεύτερο φράχτη στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ...
Μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2011 ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου είναι «εξευτελιστικό» για τους πρόσφυγες, στην ουσία σταμάτησαν οι επιστροφές αυτών των ανθρώπων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα....
   
ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ με συγκεκριμένες δράσεις θα επιδώσει στην Ελλάδα η Κομισιόν την Τετάρτη με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων. Σκοπός της κίνησης αυτής, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times από τις Βρυξέλλες, θα είναι να καταστεί πιο εύκολο για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να στέλνουν πίσω στη χώρα πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων, την καλύτερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ένα καλύτερο σύστημα ειδικών οργάνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στόχος της Κομισιόν και των Ευρωπαίων είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα του συστήματος ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να αρθεί ο «ντε φάκτο αποκλεισμός» της χώρας από τον κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει πως οι πρόσφυγες μπορούν να επαναπροωθούνται από τα κράτη-μέλη στη χώρα εισόδου στην ΕΕ.

Μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2011 ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου είναι «εξευτελιστικό» για τους πρόσφυγες, στην ουσία σταμάτησαν οι επιστροφές αυτών των ανθρώπων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες στα σύνορα της ΕΕ έχουν κατηγορηθεί ότι αμελούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να αποφύγουν την επιβάρυνση της συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφός τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αν και σημειώνεται πως κατά ορισμένους η κίνηση αυτή στοχεύει στην αύξηση της πίεσης επί της Ελλάδας στη γενικότερη «μάχη» επί της μεταναστευτικής πολιτικής. «Το διαβάζω με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής που δεν κατονομάζεται.

Το αίτημα της Κομισιόν έρχεται μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής, κατά την οποία θα ζητηθεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφός τους ανθρώπων που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου αν και είχαν την ευκαιρία. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η σύνοδος κορυφής αντιμετωπίζεται ως μια τελευταία ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη στη μεταναστευτική στρατηγική και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για ένα σχέδιο Β αν απαιτηθούν «πιο δραστικά» μέτρα την ερχόμενη άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, το σχέδιο συμπερασμάτων που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ναι μεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, αλλά «πολλά απομένουν να γίνουν», ιδίως ως προς τις εγκαταστάσεις υποδοχής. Σημειώνεται επίσης ότι οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα «παραμένουν υπερβολικά υψηλές» και ότι απαιτούνται «περαιτέρω, αποφασιστικές προσπάθειες»

Αθανάσιος Γκαβός/ΚΥΠΕ - mignatiou.com

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Βερολίνο ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το νέο του πανευρωπαϊκό κίνημα που έχει ως στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


«Το DiEM 25 είναι ένα είδος πλατφόρμας που έχει ως στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και η οποία θα αποτελεί τόπο συνάντησης για κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, των συνδικάτων και διάφορων κομμάτων».

ΜΠΟΡΕΙ το αστέρι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ελλάδα να δύει, στο εξωτερικό πάντως εξακολουθεί να λάμπει. Πάνω από 100 γερμανοί και ξένοι δημοσιογράφοι παρευρέθηκαν την Τρίτη το πρωί στο Βερολίνο στη συνέντευξη τύπου για το νέο «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» (DiEM 25). Τα δε εισιτήρια για την ιδρυτική εκδήλωση το βράδυ στο θέατρο Φολκσμπίνε είχαν προ πολλού εξαντληθεί ενώ ως τα μεσάνυχτα πάνω από 5000 άτομα είχαν δηλώσει γραπτώς τη συμμετοχή τους στο υπό ίδρυση κίνημα. Ανάμεσα τους είναι και γνωστά ονόματα όπως ο ιταλός αριστερός διανοούμενος, Τόνι Νέγκρι, ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο σλοβένος φιλόσοφος, Σλαβόι Σίζεκ, ο γερμανός ζωγράφος, Ντάνιελ Ρίχτερ, ο βρετανός μουσικός Μπράιεν Ίνο όπως επίσης και ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος μέσω βίντεο απευθύνθηκε ζωντανά στο κοινό της εκδήλωσης: «Το πρόβλημα της Ευρώπης σχετίζεται με την ελλιπή ολοκλήρωση, ελλιπή ενότητα και ελλιπή συνοχή. Η υπάρχουσα ελάχιστη ενότητα και συνοχή μοιάζει με αυτήν που επικρατούσε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Αποδόμηση της ΕΕ 

Ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη στο DIEM 25
Η απαισιόδοξη αυτή θεώρηση αντανακλάται και στον τίτλο του επτασέλιδου μανιφέστου του νέου κινήματος: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί». Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ιδρυτική εκδήλωση ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για τακτική εκφοβισμού αλλά για γεγονότα. Η αποδόμηση της ΕΕ διαδραματίζεται ήδη. Νέοι διαχωρισμοί και νέα τείχοι κάνουν την εμφάνιση τους κατά όλο το μήκος των συνόρων των κρατών μας, εντός των κοινωνιών μας, στα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων».

Το μανιφέστο χαρακτηρίζει την ΕΕ «σοβαρό επίτευγμα» που απέδειξε πως «η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πράγματι δυνατή σε μια ήπειρο που μέχρι πρότινος ήταν το πεδίο δολοφονικών σωβινισμών, ρατσισμού και βαρβαρότητας». Η αποδόμηση από την οποία απειλείται η ΕΕ προκαλεί την αναβίωση του εθνικισμού και του φασισμού όπως και πριν από 80 χρόνια. Για αυτή την εξέλιξη ευθύνεται η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με το μανιφέστο «μια ανίερη συμμαχία κοντόφθαλμων πολιτικών, οικονομικά ανίδεων 'τεχνοκρατών', και 'ειδικών' που αγνοούν τους βασικούς κανόνες χρηματοοικονομικής, υποκλίνονται συστηματικά στις απαιτήσεις τραπεζικών και ολιγαρχικών συμφερόντων». Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η αποξένωση των πολιτών από την Ευρώπη.

Περισσότερη δημοκρατία

Η πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ
Ως «αντίδοτο» το μανιφέστο προτείνει τον «πραγματικό εκδημοκρατισμό» των ευρωπαϊκών θεσμών και την πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroup. Το εγχείρημα του εκδημοκρατισμού δεν μπορεί όμως να είναι μόνο υπόθεση της αριστεράς. Όπως επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με εξαίρεση την Ελλάδα, η αριστερά στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι μειοψηφικό κίνημα. Ο ευρωπαϊκός εκδημοκρατισμός έχει όμως ανάγκη από ένα πλειοψηφικό ρεύμα. «Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι όπως και τη δεκαετία του ‘30 υπαρξιακής σημασίας για την επιβίωση της Ευρώπης και βαίνουν πέραν των ορίων της Αριστεράς. Αυτός είναι ο λόγος που καλούμε σε μια πλατιά συμμαχία φιλελευθέρων, σοσιαλδημοκρατών, αριστερών, ριζοσπαστών, πρασίνων, δημοκρατών οι οποίοι συμφωνούν με μια απλή ιδέα: ο δήμος θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοκρατίας και όχι να περιφρονείται από γραφειοκράτες που έχουν οικειοποιηθεί εξουσία χωρίς κανείς να το έχει συνειδητοποιήσει» σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Πριν από την ίδρυση του DiEM 25 είχε γραφτεί σε μερίδα του τύπου ότι η νέα πρωτοβουλία θα οδηγούσε στην ίδρυση ευρωπαϊκού κόμματος. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Προς το παρόν τουλάχιστον ισχύει αυτό που δήλωσε στη Deutsche Welle η Κάτια Κίπινγκ, μέλος του νέου κινήματος και πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke): «Το DiEM 25 είναι ένα είδος πλατφόρμας που έχει ως στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και η οποία θα αποτελεί τόπο συνάντησης για κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, των συνδικάτων και διάφορων κομμάτων. Η αναγκαιότητα για μια τέτοια πρωτοβουλία προέκυψε όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά από εκβιασμούς να υποκύψει. Τα γεγονότα στην Ελλάδα είχαν για εμάς αποφασιστική σημασία επειδή υπέδειξαν ένα βασικό πρόβλημα της ΕΕ».
Παναγιώτης Κουπαράνης/DW

Το ασφαλιστικό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό,
 

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την ατζέντα του θα βρεθούν, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η αξιολόγηση και το προσφυγικό και πιθανόν και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών...

Διπλό μήνυμα προς τις επαγγελματικές ομάδες στο εσωτερικό που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό, αλλά και στους θεσμούς που πιέζουν για σκληρότερα μέτρα, έστειλε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πρώτον ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, γιατί υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στο σχέδιο Κατρούγκαλου και, δεύτερον, ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα, οι προτάσεις της είναι ρεαλιστικές και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν».

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος «μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων στα ασφαλιστικά Ταμεία», επισημαίνοντας πως η διάσωση του Ασφαλιστικού αποτελεί «υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στις επόμενες γενιές».

«Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις για τους αγρότες», τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος αν ακούει αυτούς που σήμερα τους υποστηρίζουν». Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν «δυνατότητες βελτίωσης εισφορών και μεταβατικότητας»

Μάλιστα επιτέθηκε στα media που όπως είπε «υποστηρίζουν υποκριτικά τους αγρότες». 

«Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ασφαλιστικό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς, όχι τους θεσμούς», επεσήμανε. 

«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο και μετά βλέπουμε φως στον ορίζοντα, θέλουμε έγκαιρα την αξιολόγηση, χωρίς τακτικισμούς από τους δανειστές», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε λίγο καιρό η εικόνα της χώρας, διεθνώς, θα έχει αλλάξει και κάλεσε όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας. 

Όπως είπε «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και βελτιώσεις. Η πρόταση μας κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι απολύτως αναγκαία και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα. Μάλιστα είπε ότι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εναλλακτικές προτάσεις να τις καταθέσουν και επεσήμανε ότι ο ίδιος παλεύει να αποφύγει να κόψει πάλι τις συντάξεις. 

Έκανε λόγο για ρεσιτάλ ανευθυνότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητάει να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό. 

«Tηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», επεσήμανε. 

«Έχουμε συμφωνήσει την αύξηση εργοδοτικών εισφορών με κοινωνικούς φορείς, είναι αυτονόητο ότι θα το αποδεχθούν οι δανειστές. Τηρεί το γράμμα της συμφωνίας», σημείωσε.

Για το Προσφυγικό

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία των hotspot ώς τις 18 Φεβρουαρίου, όμως περιμένει και από τους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο (σ.σ. οι ευρωπαίοι εταίροι) σε ό,τι αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».

Για την Οικονομία

Όσον αφορά στην οικονομία και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση «τηρεί κατά κατά γράμμα» τη συμφωνία με τους θεσμούς, έχοντας όμως ως βασική προτεραιότητα «την προστασία των ασθενέστερων».

Παράλληλα, ζήτησε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς «τακτικισμούς» από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.