02/11/16

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση νατοϊκών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα με στόχο να τεθεί τέρμα στη διακίνηση προσφύγων αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας. Αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρεται σε γερμανικά δημοσιεύματα τύπου η νατοϊκή δύναμη θα διαδραματίσει κατά μια έννοια και έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδας-Τουρκίας, με την άμεση ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, κάτι που δεν γίνεται πλήρως μέχρι τώρα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ήταν ομόφωνη και όπως δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της Συμμαχίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, έδωσε ήδη εντολή στη μόνιμη συμμαχική δύναμη υπό τη γερμανική διοίκηση του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Βόννη», που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Κύπρο, να πλεύσει προς το Αιγαίο. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι θα πλεύσει προς την Κρήτη, ενώ παράλληλα γίνονται κι άλλες προετοιμασίες. Στη δύναμη συμμετέχουν πλοία από την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Και διαμεσολαβητικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Πρόκειται για νατοϊκή επιχείρηση επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου ανάμεσα στη Τουρκία και στα ελληνικά νησιά και ο στόχος της δεν είναι η διάσωση των προσφύγων, κάτι τέτοιο θα γίνεται μόνο κατ' εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρωταρχικός στόχος θα είναι η καταπολέμηση της δράσης των διακινητών προσφύγων «που κερδίζουν εκατομμύρια από τους πρόσφυγες και ανέχονται να πνίγονται χιλιάδες», όπως τόνισε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν. Τα πλοία που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή θα καταγράφουν σημαντικά στοιχεία και φωτογραφίες από δορυφόρους, ελικόπτερα και άλλα μέσα του ΝΑΤΟ και θα ενημερώνουν άμεσα τις ελληνικές και τις τουρκικές ακταιωρούς ώστε να κάνουν τις επόμενες κινήσεις μέσα στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας, όπως και τη Frontex.

Όπως αναφέρεται σε γερμανικά δημοσιεύματα τύπου η νατοϊκή δύναμη θα διαδραματίσει κατά μια έννοια και έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο χώρες με την άμεση ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, κάτι που δεν γίνεται πλήρως μέχρι τώρα. Η προστιθέμενη αξία αυτής της επιχείρησης είναι ότι η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που θα εντοπίζονται στα πλοιάρια, κάτι που πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως για τους διακινητές.

Το προσφυγικό ευρωπαϊκό και όχι νατοϊκό πρόβλημα

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Βόννη» ανήκει στα μεγαλύτερα πλοία του γερμανικού πολεμικού ναυτικού. Ο «επιπλέων κολοσσός», όπως αποκαλείται, διαθέτει χώρο απονήωσης και προσνήωσης για ελικόπτερα, νοσοκομείο με χειρουργικό τμήμα και πλήρωμα 230 ανδρών και γυναικών. Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά όπως τόνισε η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, «σημασία έχει να δράσουμε άμεσα». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση, και κυρίως ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία». Η γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι για την επιχείρηση ίσως χρειαστεί εντολή από τη γερμανική βουλή.

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν ήδη από την αντιπολίτευση. Σε συνέντευξη στη γερμανική Ραδιοφωνία η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» τόνισε ότι πρόκειται περισσότερο για μια επιχείρηση κατά των προσφύγων και λιγότερο εναντίον των διακινητών προσφύγων. Από το κόμμα των Πρασίνων η Ανιέσκα Μπρούγκερ, εκπρόσωπος σε θέματα Άμυνας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόλυτα λανθασμένο δρόμο να αναδειχθεί η διαχείριση του προσφυγικού σε αποστολή του ΝΑΤΟ». Τον σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. «Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, που μπορεί και θα πρέπει να επιλύσει η Ευρώπη με τους θεσμούς και τα εργαλεία που διαθέτει».
Ειρήνη Αναστασοπούλου/DW

Για να καταστεί δυνατή η αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας πρέπει να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο και να ακολουθηθεί μία πολιτική ριζικά διαφορετική από αυτή που υποστηρίζει το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας...

 
Η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής από τους εκπροσώπους της κυρίαρχης τάξης ως συγκυριακής, με βάση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με αιχμή τα μνημόνια και τα μέτρα που αυτά συνεπάγονται, όξυναν ακόμη περισσότερο την κρίση αποδιαρθρώνοντας πλήρως την ελληνική οικονομία και κοινωνία....
του Ηλία Ι. Νικολόπουλου*

1. Ο χαρακτήρας της κρίσης και οι επιπτώσεις από τον τρόπο αντιμετώπισής της 

 

Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, που εκδηλώθηκε το 2008 στο πλαίσιο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης, βαθαίνει όλο και περισσότερο. Πρόκειται για κρίση δομικού χαρακτήρα η οποία έχει προσβάλλει τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής από τους εκπροσώπους της κυρίαρχης τάξης ως συγκυριακής, με βάση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με αιχμή τα μνημόνια και τα μέτρα που αυτά συνεπάγονται, όξυναν ακόμη περισσότερο την κρίση αποδιαρθρώνοντας πλήρως την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το αποτέλεσμα των νεοφιλελευθέρων αυτών επιλογών και πολιτικών ήταν η φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας μας και, κυρίως, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας και των ενδιάμεσων κοινωνικών στρωμάτων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα με την απομάκρυνσή της από τις προγραμματικές θέσεις, αποφάσεις και επεξεργασίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσχώρησε σε νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές, αποδεχόμενη στις 13 Ιουλίου 2015 να εφαρμόσει ένα τρίτο μνημόνιο ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λάου και της χώρας. Η μετατροπή της χώρας, στο πλαίσιο της ευρωζώνης, σε μόνιμη αποικία χρέους και των μη προνομιούχων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων σε φόρου υποτελείς είναι πλέον γεγονός.

Η κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης επιβάλλει άμεσα την ανάγκη λήψης μέτρων ριζοσπαστικού χαρακτήρα στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και ανάπτυξης ώστε η χώρα να απεμπλακεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμούς που τη βυθίζουν σε μεγαλύτερη κρίση και την οδηγούν σε καθολική καταστροφή. 2. Οι βασικοί άξονες ενός εναλλακτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναδιάρθρωσης της κοινωνίας και του κράτους σε προοδευτική κατεύθυνση 

 

Για να καταστεί δυνατή η αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας πρέπει να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο και να ακολουθηθεί μία πολιτική ριζικά διαφορετική από αυτή που υποστηρίζει το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας. Ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

α) Παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας

Κάθε κοινωνία για να μπορεί να αναπαράγεται και να αναπτύσσεται είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει τα αγαθά και τους πόρους που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. Συνεπώς, η παραγωγική διαδικασία αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία κάθε κοινωνίας, όπως και το σημαντικότερο αφετηριακό σημείο προσέγγισης και αντιμετώπισης των οικονομικών, και όχι μόνον, προβλημάτων.

Η καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας από τις επιλογές και τις πολιτικές των κυρίαρχων κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων απαιτεί την άμεση δραστηριοποίηση του κοινωνικού και του δημόσιου τομέα.

Η εισαγωγή και η καθιέρωση θεσμών αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού μπορεί να απορροφήσει και να ενεργοποιήσει, σε μεγάλη έκταση, το αξιόλογο εργασιακό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας και το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί και παραμένει ανενεργό. Ποσοστά ανεργίας 30% περίπου στον ενεργό πληθυσμό και 65% στη νεολαία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απορροφηθούν με διαφορετικό τρόπο. Ιδιαίτερα, η μαζική μετανάστευση των καταρτισμένων επιστημονικοτεχνικά νέων έχει προσλάβει καταστρεπτικές για το μέλλον της χώρας διαστάσεις.

Οι αυτοδιαχειριστικές και συνεργατικές μορφές δίνουν τη δυνατότητα στους άμεσους παραγωγούς να αναπτύσσουν παραγωγικές δραστηριότητες ευρύτατου φάσματος αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του κοινωνικού τομέα επιβάλλεται η άμεση δραστηριοποίηση του δημόσιου τομέα. Ο δημόσιος τομέας με την οικονομική και επενδυτική του δραστηριότητα και λειτουργία μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση για την επανεκκίνηση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για να μπορέσει να παίξει το ρόλο αυτό ο δημόσιος τομέας, θα πρέπει να διευρυνθεί τόσο το πεδίο δράσης των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών όσο και να περιέλθει άμεσα στην ιδιοκτησία του το σύνολο των τραπεζών, εκτός από τις συνεταιριστικές, οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται και ενισχύονται συνεχώς με χρήματα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Με την απόκτηση των τραπεζών από το δημόσιο η τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας θα πάψει να καθορίζεται από τα συμφέροντα και τις επιλογές του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και θα στραφεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας μας.

Στην προσπάθεια για την επανενεργοποίηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν, επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να προσφέρουν πολλά στους περισσότερους τομείς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να συντελέσουν στην κάλυψη άμεσων αναγκών (διατροφή, ένδυση, υπόδηση), στην μείωση της ανεργίας, στην εφαρμογή καινοτομιών, στη βελτίωση του τουρισμού, στην αύξηση των εξαγωγών και στον περιορισμό των εισαγωγών, στην παραγωγή εξαρτημάτων κ.ά.

Η πολιτεία οφείλει να συμπαραστέκεται και να μεριμνά για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να συμβάλλει στην επίλυσή τους, ιδιαίτερα, όταν αυτές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις κοινοπρακτικού χαρακτήρα. Η ενεργοποίηση του κοινωνικού και του δημόσιου τομέα, όπως και η δραστηριοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την παραγωγή νέου πλούτου και τη δραστική μείωση της ανεργίας. Είναι αυτονόητο ότι ο συντονισμός των βασικών αυτών τομέων απαιτεί την καθιέρωση του αποκεντρωμένου κοινωνικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η επιθυμητή κατεύθυνση όσο και η κοινωνικοοικονομική αποτελεσματικότητά της.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πρέπει να επισημανθεί ότι στις απαρχές κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας, ιδιαίτερα σε συνθήκες δομικής κρίσης του κυριάρχου συστήματος, βρίσκεται η αναγκαία μεταβολή των οικονομικών δομών της κοινωνίας ώστε οι υφιστάμενες σχέσεις παραγωγής να μετασχηματιστούν και να πάψουν να κρατούν σε εξαρτημένη θέση τους εργαζόμενους και τους άλλους παραγωγούς, δηλαδή τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού. Άλλωστε, η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων που έχει στη διάθεση της η κοινωνία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν αντιμετωπιστούν και εξαφανιστούν οι υπάρχουσες μορφές παρασιτικής δραστηριότητας και κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό σε μια εναλλακτικού τύπου οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην ικανοποίηση των συλλογικών αναγκών. Δηλαδή, εάν θέλουμε να επιτύχουμε ταχεία οικονομική ανόρθωση και ανάπτυξη είναι απαραίτητο η προσπάθεια να επικεντρώνεται στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και στην ανάπτυξη επωφελών για την κοινωνία δραστηριοτήτων.

β) Διαγραφή του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του δημόσιου χρέους

Η διαγραφή του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του δημόσιου χρέους, κατά προτίμηση μετά από συνεννόηση με τους δανειστές ή στην ανάγκη μονομερώς, θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όπως και πόρους για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξή της.

Η διαγραφή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα το πλεόνασμα που θα παράγεται στο πλαίσιο της οικονομίας μας να κατευθύνεται, αφενός, στη χρηματοδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων του κοινωνικού και του δημόσιου τομέα όπως και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, αφετέρου, στην ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας. Άλλωστε, μία τέτοια επιλογή και πολιτική θα θέσει τέρμα στην απομύζηση του παραγόμενου πλεονάσματος από το διεθνές χρηματιστικό και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι και το τρίτο μνημόνιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση εντείνοντάς την μάλιστα.

Η διατήρηση του καθεστώτος αποικίας χρέους στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας, εντός της ευρωζώνης, εάν δεν τερματιστεί το συντομότερο είναι φανερό ότι την οδηγεί σε πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Η επιστροφή σε συνθήκες αυτοδύναμου ελέγχου και διαχείρισης της πραγματοποιούμενης συσσώρευσης στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας είναι η μόνη βάση στην οποία μπορεί να στηριχτεί μία γνήσια πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει διαδικασία συσσώρευσης που να είναι απαλλαγμένη από αντιθέσεις, ο χαρακτήρας και η μορφή των οποίων καθορίζεται από τις υφιστάμενες ή δημιουργούμενες παραγωγικές δομές και τους υφιστάμενους, κάθε φορά, συσχετισμούς ταξικής δύναμης. Για το λόγο αυτό η ανάλυση των συγκεκριμένων διαδικασιών στο πλαίσιο των οποίων εμφανίζονται οι αντιθέσεις αυτές παραμένει ο καλύτερος τρόπος για το πώς πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε.

γ) Εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων και των συνταξιούχων

Η άμεση εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων που δέχτηκαν τη νεοφιλελεύθερη και μνημονική επίθεση στα εισοδήματα, την απασχόληση και στα κοινωνικά δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και μέσο άμεσης ενίσχυσης της ζήτησης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ώστε να σταματήσει η ιδιοποίηση δημόσιων και κοινωνικών πόρων από ιδιωτικά συμφέροντα. Η καθιέρωση ενός δίκαιου κοινωνικά και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος είναι περισσότερο από αναγκαία για να μην πληρώνουν φόρους, κυρίως, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και να φοροδιαφεύγουν τα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα και τάξεις με αποτέλεσμα να πλήττεται σοβαρά η ελληνική οικονομία και κοινωνία και να υπονομεύεται η αναπτυξιακή της διαδικασία.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικό τρόπο, από οικονομική και κοινωνική άποψη, το συνταξιοδοτικό ζήτημα με τη θέσπιση ενός ορθολογικού, κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο θα θεραπεύει τις ανισότητες και τις αδικίες που είχαν δημιουργήσει δεκαετίες πελατειακών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων, λεηλασιών των αποθεματικών των ταμείων και μνημονιακών πολιτικών με τις οριζόντιες περικοπές που επέβαλλαν, με αποτέλεσμα την καθίζηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων βυθίζοντας στη δυστυχία το μεγαλύτερο τμήμα των σημερινών συνταξιούχων και το σύνολο των μελλοντικών συνταξιούχων.

δ) Μετασχηματισμός του κράτους

Για να μπορεί να συμβάλλει το κράτος και το δημόσιο στην ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας πρέπει να πάψει να λειτουργεί γραφειοκρατικά και πελατειακά. Η στελέχωση του κράτους και του δημοσίου πρέπει να γίνεται με καταρτισμένο προσωπικό και, αποκλειστικά, με αξιοκρατικά κριτήρια και τρόπο. Με δεδομένο, αφενός, ότι ο χαρακτήρας και η λειτουργία του κράτους προσδιορίζονται από τις σχέσεις παραγωγής και τις ταξικές σχέσεις που επικρατούν και, αφετέρου, ότι το κράτος εκφράζει τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων και τη σχέση που τα συμφέροντα αυτά διαμορφώνουν με τα συμφέροντα των υποτελών τάξεων, όπως η σχέση αυτή διαμορφώνεται μέσα από την ταξική πάλη και τους συσχετισμούς κοινωνικοπολιτικής δύναμης που προκύπτουν από αυτή, η αλλαγή του χαρακτήρα και της λειτουργίας του κράτους αποτελεί κεντρικό στόχο και, ταυτόχρονα, διακύβευμα. Για το λόγο αυτό στη διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού, από την πρώτη στιγμή, ο εκδημοκρατισμός και ο μετασχηματισμός του κράτους πρέπει να βασιστεί στην εισαγωγή θεσμών και διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας. Οι θεσμοί και οι διαδικασίες αυτές θα ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό του κρατικού μηχανισμού μετατρέποντάς τον σε αποφασιστικό παράγοντα εξυπηρέτησης, και όχι καταδυνάστευσης, της κοινωνίας και των πολιτών. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή και η ανάπτυξη αμεσοδημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών θα παρεμποδίζει τη γραφειοκρατικοποίηση του κράτους και των μηχανισμών του.

Στον ευρύτερο δε δημόσιο τομέα, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς όπως και στις τράπεζες, επιβάλλεται, άμεσα, να καθιερωθούν θεσμοί και διαδικασίες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου.

ε) Επανάκτηση της νομισματικής ανεξαρτησίας

Η ανάκτηση της ανεξαρτησίας στο νομισματικό τομέα και τη νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη για να διευκολυνθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για να επιτευχθεί ο μεγάλος αυτός στόχος και να αποδεσμευθεί η χώρα από τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων επιβάλλεται να έχει κατάλληλη νομισματική πολιτική. Έτσι, η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα είναι αναγκαία από τη στιγμή κατά την οποία το ευρώ δεν λειτουργεί ως κοινό νόμισμα που να εκφράζει τη συνισταμένη των δυνατοτήτων και των αναγκών των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Σχετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε, αφενός, τη βεβιασμένη επιλογή των κυρίαρχων κύκλων για την ένταξή μας στην ευρωζώνη με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή και την οικονομία μας και, αφετέρου, ότι το ευρώ με τον τρόπο που καθιερώθηκε και λειτουργεί παίζει αρνητικό ρόλο για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Η μοναδική, σχεδόν, χώρα που ευνοήθηκε και ευνοείται από το ευρώ είναι η Γερμανία, της οποίας η οικονομία δεν θα μπορούσε να έχει τα οφέλη που έχει εάν είχε το μάρκο σαν νόμισμα της. Σε περίπτωση που η Γερμανία αναγκαζόταν να επιστρέψει στο μάρκο θα έβλεπε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να εκμηδενίζονται τα αποτελέσματα της εσωτερικής υποτίμησης που είχε επιβάλλει στους γερμανούς εργαζόμενους και συνταξιούχους και να αποδυναμώνεται σημαντικό τμήμα του παραγωγικού της δυναμικού.

Το ευρώ, αντίθετα από ότι υποστηρίζεται από τις κυρίαρχες ελίτ, δεν συνέβαλε στη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης αλλά στην απόκλισή τους. Διαπιστώνεται, δηλαδή, ότι στην ευρωζώνη επιβάλλεται μία ενιαία πολιτική σε ετερογενείς οικονομίες επιδεινώνοντας τις διαφορές τους, αφού δεν εφαρμόζονται πολιτικές και μηχανισμοί άμβλυνσης και υπέρβασής τους.

Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα και ένα κατάλληλο πλαίσιο, που να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των λαών της ευρωζώνης, η επανάκτηση της νομισματικής αυτονομίας μας, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε τις πολιτικές και τα κοινωνικοοικονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, είναι επιβεβλημένη. Μονάχα με την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα και την κατοχύρωση της νομισματικής μας ανεξαρτησίας μπορούμε να εξασφαλίζουμε την απαιτούμενη ρευστότητα για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης τόσο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της οικονομίας μας όσο και την ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης σε προοδευτικές βάσεις και κατεύθυνση.

3. Η αναγκαιότητα της ρήξης και της ανατροπής

 

Η υλοποίηση των αξόνων που εκθέσαμε προηγουμένως, σε γενικές γραμμές, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία υπέρβασης της δομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία μας. Μία κρίση η οποία θα βαθαίνει ακόμη περισσότερο μετά την αποδοχή ενός βαρύτερου, του τρίτου, μνημονίου εάν δεν σημειωθούν μεγάλης κλίμακας αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Είναι πλέον περισσότερο από φανερό ότι μονάχα με την εισαγωγή και καθιέρωση νέων σχέσεων παραγωγής, θεσμών και διαδικασιών με σοσιαλιστικό προσανατολισμό μπορούν η οικονομία και η κοινωνία να ξεφύγουν από τα κρίσιμα αδιέξοδα στα οποία τις οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των εκπροσώπων της κυρίαρχης τάξης σε άμεση συνεργασία με τα ξένα συμφέροντα και με αιχμή τα επαχθή μνημόνια.

Για τους λόγους αυτούς η λύση του γόρδιου δεσμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας απαιτεί ρήξεις και ανατροπές με τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή μέτρων και πολιτικών ριζοσπαστικού χαρακτήρα. Σε αντίθετη περίπτωση η κρίση θα επιδεινώνεται με ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα για τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα.
* Ηλίας Ι. Νικολόπουλος
καθηγητής της Οικονομικής της Διοίκησης,
πρώην αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας.
Μέλος του Δ.Σ. του ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.
Την εισήγηση αυτή, παρουσιάστηκε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που οργάνωσε ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας στις 15,16 και 17 Γενάρη στην Αθήνα με θέμα: ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.

πηγή: ΜΑΧΩΜΕ

Η γερμανική πλευρά υποστηρίζει το κοινό αίτημα Ελλάδας - Τουρκίας


Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό», λέει η γερμανική πλευρά που είχε υποστηρίξει το αίτημα μαζί με Αθήνα και Άγκυρα....

Καθώς Ελλάδα και Τουρκία υπέβαλαν αίτημα στο ΝΑΤΟ για συνδρομή στο Αιγαίο κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η Συμμαχία υπογραμμίζει ότι «ο πρωταρχικός στόχος προσφυγικής αποστολής θα είναι η αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών».

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό», λέει η γερμανική πλευρά που είχε υποστηρίξει το αίτημα μαζί με Αθήνα και Άγκυρα.

Οι μέχρι τώρα διαρροές θέλουν την Τουρκία να έχει συμφωνήσει να δέχεται επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται.

Μιλώντας μετά τις συζητήσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν ανέφερε την Πέμπτη πως το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε θαλάσσια αποστολή για «την επιτήρηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών».

Η επιχειρήση πρέπει να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ τόνισε από την πλευρά του, σύμφνα με tovima.gr, ότι «η πρωταρχική στόχευση οποιασδήποτε αποστολής του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό θα είναι τα δίκτυα διακινητών».

«Υπάρχει ένα εγκληματικό δίκτυο που εκμεταλλεύεται αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους, και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος από ανθρωπιστική διάσταση είναι να βάλουμε αυτό το οργανωμένο δίκτυο στο στόχαστρο» είπε ο Κάρτερ.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις, είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις....


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων....

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας), ενώ η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης θα ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας και θα είναι για δέκα έτη.

Η τροπολογία θα συζητηθεί το απόγευμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ή υπερδανεισμός με τις τακτικές του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας απαιτούν την καλύτερη ποιότητα περιορίζοντας τις δυνατότητες του φάσματος, απαντώντας εμμέσως στις φωνές που μιλούν για απεριόριστο φάσμα.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις, είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.

Αυτή είναι η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες Στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης με τη Λευκορωσία κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή και η τροπολογία για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ως συμπλήρωση στον πρόσφατο νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών (4339/2015). Στο αρθρο 2 του νόμου προστίθεται άρθρο 2Α ως εξής:
1. Ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον υπουργό, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη και χορηγεί τις άδειες αυτές στους υπερθεματιστές της δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της ΓΓΕΕ.

3. Για την εφαρμογή των άρθρων 3-15 του παρόντος (σ.σ.: αναφέρεται στον Νόμο 4339/2015 για τη διαγωνιστική διαδικασία, από προκήρυξη των αδειών έως τελική αδειοδότηση) στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία που θα διενεργηθεί για την ανωτέρω κατηγορία αδειών, τις επιμέρους αρμοδιότητες του ΕΣΡ ασκεί ο υπουργός στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Με απόφαση του ίδιου υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των ως άνω διατάξεων.

Αναφερόμενος στην πολιτική που πρέπει τώρα να ακολουθηθεί είπε ότι «Η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο είναι πάντοτε αναγκαία αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει είναι τα αντίρροπα...


Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και σκληρό και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αντίρροπα» 

Σενάριο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος μιλώντας στον Σκάι δήλωσε ότι μετά την ευρωπαϊκή στροφή και την αλλαγή του περιεχομένου και του χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιοριστεί οι διαφορές τους.

«Με προϋποθέσεις, όπως η χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής, θα έμπαινα», τόνισε.

Ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με το protothema,  αναφερόμενος στην πολιτική που πρέπει τώρα να ακολουθηθεί είπε ότι «Η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο είναι πάντοτε αναγκαία αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει είναι τα αντίρροπα...Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και σκληρό και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αντίρροπα»

Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών τόνισε ότι όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν πολιτικό στόχο και όσοι κινητοποιούνται επιθυμούν να αλλάξει η πολιτική που τους αφορά, όμως ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να αλλάξουν το καθεστώς των πραγμάτων και της κυβέρνησης».

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε συμπληγάδες είπε χαρακτηριστικά «αλλά υπάρχει δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες».

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στον πολύμορφο και δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας μας για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα νέα φορολογικά μέτρα που εξουθενώνουν τους παραγωγούς και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.


Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζομένους, ανέργους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους ο κοινός τους αγώνας.....

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ είναι από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από το 3ο μνημόνιο και γενικότερα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωτογενής τομέας που θα έπρεπε να είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Εάν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος.

Την απάντηση σε αυτή τη πολιτική τη δίνουν για άλλη μια φορά οι εξουθενωμένοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς με τα αγωνιστικά μπλόκα στους δρόμους. Αντιστέκονται στη λαίλαπα των νέων μέτρων και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν οι οικογένειές τους, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η Ελληνική περιφέρεια.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζομένους, ανέργους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους ο κοινός τους αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις των αγροτών, έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μέσα από τον κοινό αγώνα, να αποτρέψουμε τη ψήφιση του αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εδώ και έξι χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ στη χώρα μας.

Μοναδικός δρόμος διαφυγής του λαού μας από τη μέγγενη των μνημονίων και των δανειστών είναι να πιστέψουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς. Και είμαστε πιο δυνατοί, αρκεί να ενωθούμε σε ένα μεγάλο πανεργατικό – παλλαϊκό μέτωπο για την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους και για τη σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο Πανελλαδικό Παναγροτικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο

την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016, στις 05.00μ.μ.

στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή

Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος και το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, μαζί με τους αγρότες, διεκδικώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου – ΕΚΤΡΩΜΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Για προσπάθεια αντικατάστασης της «παλιάς διαπλοκής στο τηλεοπτικό τοπίο με μια νέα διαπλοκή», κάνει λόγο η Λαϊκή Ενότητα επιτιθέμενη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφορμή την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. 


Η ανακοίνωση της ΛΑΕ, που έχει τίτλο «Διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ ή διαπλοκή της ΝΔ; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Η ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο το μόνο που δείχνει είναι ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι κάθε κυβέρνηση, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καταρρέει, αιχμάλωτη του μνημονίου και εν μέσω κοινωνικής εξέγερσης, έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να βρει σωτηρία, αντικαθιστώντας την παλιά διαπλοκή στο τηλεοπτικό τοπίο με τη νέα, δική της, διαπλοκή».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Το θέαμα που εμφανίζουν οι εθελόδουλοι και παραδομένοι νεομνημονιακοί και παλαιομνημονιακοί ολετήρες της χώρας, με πρωταίτιους τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, προκαλεί βαθύτατη απέχθεια στον ελληνικό λαό, που πένεται, εξευτελίζεται και εξαθλιώνεται από τις επιλογές τους.

Το θέμα για τον ελληνικό λαό δεν είναι να επιλέξει ανάμεσα στη νέα διαπλοκή, που επιδιώκουν οι νεομνημονιακοί καταστροφείς του ή στη γνωστή διαπλοκή των παλαιομνημονιακών “πειρατών” της χώρας. Ούτε το θέμα για τους πολίτες είναι ποιοι θα εφαρμόσουν το μνημόνιο της καταστροφής, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, που από κοινού ψήφισαν. Το θέμα για την Ελλάδα είναι να απαλλαγεί μια για πάντα τόσο από τα μνημόνια όσο και από τη διαπλοκή».

Το ζήτημα κυρίως είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε, χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.


“Είναι αδιανόητο ότι Γερμανία και Τουρκία, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία, κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο.

ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ακόμη και την ένσταση Τσίπρα, η κυβέρνηση με “κωλοτούμπα” της τελευταίας στιγμής δήλωσε σύμφωνη με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση, τάχα, το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

"Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε", είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι "μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα "αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας”. Επιπλέον, ανέφερε ότι "όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει "με θετικό τρόπο” την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή και δουλική υποκρισία, ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει "απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία” και "τις απορρέουσες υποχρεώσεις”. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε, χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε Απαράδεκτη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ΑΙΓΑΙΟ για τους πρόσφυγες = Ατόπημα η θέση του έλληνα πρωθυπουργού

“Είναι αδιανόητο ότι Γερμανία και Τουρκία, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία, κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο.

Το γεγονός αυτό μαρτυρά μια συμπεριφορά αγνόησης και απαξίωσης της χώρας μας και δείχνει την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα με την εθελόδουλη μνημονιακή στάση της.

Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στο όνομα των προσφύγων και σε οποιοδήποτε χώρο του Αιγαίου, όχι μόνο δεν θα είναι χρήσιμη αλλά θα είναι και από κάθε άποψη απαράδεκτη, ενώ μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο με τους τυχοδιωκτισμούς του είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνο για τις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία, ενώ, αν λάβουμε υπόψη μας τις κατά καιρούς θέσεις του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, η παρουσία του μπορεί να έχει αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά να περιοριστεί η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πέραν του ότι στρατιωτικοποιεί ευθέως το προσφυγικό πρόβλημα, συνιστά ατόπημα, είναι απολύτως επιζήμια και μπορεί να προκαλέσει μείζονες επιπλοκές και εθνικούς κινδύνους.

Η απαράδεκτη και εγκληματική κατάσταση με τους διακινητές των προσφύγων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους και πρώτα απ' όλα από την ίδια την Τουρκία, η οποία ανέχεται, αν δεν καλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά τους. Το μόνο που δεν χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΝΑΤΟ με την γνωστή ιμπεριαλιστική και μονομερή πολιτική του”.

Με κείμενο που δημοσιεύει στην προσωπική του ιστοσελίδα, τονίζει ότι η Ελλάδα ζει τις συνέπειες της ανυπαρξίας πολιτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι έχει φτάσει η «ώρα μηδέν» για τον τόπο.


Είναι φανερό ότι φτάσαμε πλέον στην ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Κυβέρνησης που προς το παρόν παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις αδύναμη, σαν να μην υπάρχει...

Σφοδρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, ασκεί ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Μίκης Θεοδωράκης, με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Το μήνυμα το Μίκη Θεοδωράκη

 
«Εδώ και καιρό ζούμε τις συνέπειες της ανυπαρξίας πολιτικής από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανυπαρξία πολιτικής που σιγά-σιγά και σταθερά μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Ποια είναι αυτή:

Η χώρα έχει απομονωθεί με την κατάληψη των τελωνείων στα σύνορα με όλες τις όμορες χώρες  και έχει παραλύσει από τα δεκάδες μπλόκα αλλά και από την γενική απεργία όλων ανεξαρτήτως των κλάδων της κοινωνικής ζωής, ενώ οι αγρότες με τα εκατοντάδες τρακτέρ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να κατεβούν στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.

Είναι φανερό ότι φτάσαμε πλέον στην ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Κυβέρνησης που προς το παρόν παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις αδύναμη, σαν να μην υπάρχει.

Σήμερα για πρώτη φορά αποφάσισε να βγει από τη νάρκη της αλλά αντί να δώσει κάποια λύση εκτονώνοντας την κατάσταση, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει την σύγκρουσή της με τους αγρότες που όπως φαίνεται αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι για όλα, αφού τους έχουν φτάσει στο σημείο να παλεύουν για τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά τους. Μια σύγκρουση για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Ο «διάλογος» που προτείνει τώρα είναι στάχτη στα μάτια των αγροτών, αφού τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η κυβέρνηση αλλά οι Θεσμοί.

Βεβαίως μια σύγκρουση όποιας μορφής και με όποια αποτελέσματα θα είναι πλήγμα δεινό σε μια καταρρέουσα χώρα. Και είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει όχι μόνο σε βαθύτερη κρίση αλλά παράλληλα και σε μια ακόμα βαθύτερη αλλαγή της ψυχολογίας του Ελληνικού Λαού, ο οποίος πιστεύω ότι συνειδητοποιεί πλέον σε ευρύτατη κλίμακα την ορθότητα των προβλέψεων και των θέσεών μας για το αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διχαστική δήλωση του κ. Τσίπρα που μας χωρίζει σε καλούς και κακούς Έλληνες αποδεικνύει ότι έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Αφού για κείνον «κακοί» προφανώς είναι η Δεξιά κι όμως την ίδια στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν αναδειχθεί σε αρχιερείς της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς πολιτικής που εφαρμόζουν κατ’ εντολήν των ξένων Θεσμών. Και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν ακριβά οι ίδιοι την ολέθρια πλάνη τους. Δεδομένου ότι ο Ελληνικός Λαός έχει την αρετή να μην υποτάσσεται τελικά. Και έχει έρθει πλέον η ώρα αυτή του «τελικά», η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ που είναι η γενικευμένη σύγκρουση της Κυβέρνησης με τον Ελληνικό Λαό του οποίου η αιχμή είναι σήμερα οι Έλληνες αγρότες στο σύνολό τους και η απόφασή τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, όπου η ίδια η ζωή ανάγκασε τους Έλληνες να συγκροτήσουν ένα ανθρώπινο ακέφαλο μεν όμως ενιαίο μέτωπο πάλης. Η δύναμη που εκπέμπει ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του Λαού όλων των κλάδων με επί κεφαλής τους αγρότες είναι τόσο μεγάλη που είναι κρίμα (ακόμα και στην περίπτωση που η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί υποχωρήσουν κάπως) να έχουν ως κέρδος λίγα ψιχία. Ο Λαός μας δεν αξίζει μια τέτοια εξέλιξη που σε βάθος χρόνου θα τον οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση.

Αντίθετα αν με την απελπισία αλλά και τη θέληση που τον οδηγούν σ’ αυτόν τον γενικό ξεσηκωμό είχε φροντίσει να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν ως μια ενιαία δύναμη και με κοινούς στόχους στρατηγική τακτική αλλά και προοπτική, θα μπορούσε να κερδίσει πολλαπλάσια.

Γιατί είναι οι ίδιες οι διεθνείς δυνάμεις που μας αναγκάζουν να έχουμε όχι τρεις ή τέσσερις αλλά μόνο δύο εθνικές πολιτικές. Την πολιτική που ακολουθεί τις εντολές των Θεσμών και την πολιτική που υποστηρίζει τη σύγκρουση με τους Θεσμούς.

Δυστυχώς η συγκρότηση αυτού του Ενιαίου Μετώπου Πάλης που δεν θα διαπραγματευόταν απλώς για λίγα ψίχουλα παραπάνω αλλά θα είχε ως στόχο την κατάκτηση των ουσιαστικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Γι’ αυτό το λόγο η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ δεν έχει φτάσει μόνο για την Κυβέρνηση αλλά κυρίως για τον Λαό. Και αυτή είναι η μεγάλη Τραγωδία.»

Αθήνα, 10.2.2016

Μίκης Θεοδωράκης

Ταύτιση απόψεων τραπεζών και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια. Τι συζητήθηκε στη συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
 
 
Οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων....

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) και των διοικήσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι τράπεζες, μετά την έγκαιρη και επιτυχημένη ανακεφαλαιποίηση τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Επίσης υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.
Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ. και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το συγκεκριμένο θέμα που θα συζητείται κάθε φορά.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.


Πηγή: reporter.gr

Αίσθηση προκάλεσε η επιμονή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από τις διαστάσεις του προσφυγικού.


«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» είπε μεταξύ άλλων επικαλούμενος και στοιχεία του ΟΟΣΑ και αναφερόμενος στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ....

Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης «έδειξε» από τη Βουλή, σήμερα το μεσημέρι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. ως ένα από τα αναγκαία «εργαλεία» προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις στα τρέχοντα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τόνισε πολλές φορές με ιδιαίτερη έμφαση πως πρέπει να κλείσει το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση, και απηύθυνε πρόσκληση για συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με τη μνημονιακή συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Αίσθηση δε προκάλεσε η επιμονή του στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από τις διαστάσεις του προσφυγικού.

«Η Ελλάδα πληρώνει υψηλές συντάξεις» είπε μεταξύ άλλων επικαλούμενος και στοιχεία του ΟΟΣΑ και αναφερόμενος στις κύριες, τις επικουρικές αλλά και το εφάπαξ. «Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Εχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση μκαι οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλεξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο πολιτικός παράγοντας


Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου με θέμα την ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πολλές φορές ότι χρειάζεται να υπάρχει «περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας» ώστε ταχύτατα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως πρέπει όπως ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η μνημονιακή συμφωνία, έτσι να ψηφιστούν και τα εφαρμοστικά αυτής μέτρα («Δεν δέχομαι ότι ψηφίζεται η συμφωνία και δεν ψηφίζονται όλα τα προαπαιτούμενα» σημείωσε) κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε ως μήνυμα κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εχει ήδη καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σημείωσε ότι όσες φορές συνέβαιναν τέτοιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Να αξιοποιηθεί η εμπειρία τριών άλλων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, που μπήκαν μετά από εμας σε μνημόνια και βγήκαν ήδη. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε αξιολόγηση, βυθίζεται η εμπιστοσύνη».

Το προσφυγικό


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το προσφυγικό» υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Και αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν δύο μελέτες, μία σε ευρωπαϊκό και μία σε ελληνικό επίπεδο, αναφορικά με το κόστος του προσφυγικού φαινομένου, αφού επισήμανε ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς –χωρίς επαρκή στοιχεία από συναρμόδια υπουργεία- για τη χώρα και το τρέχον έτος ανέρχεται στο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ (υποδομή, διάσωση, νοσηλεία), είπε πως μακροπρόθεσμα οι χώρες τελικού προορισμού όπως η Γερμανία θα έχουν όφελος, μια και θα ενισχυθούν από ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθρώπινο δυναμικό. Αντίθετα οι χώρες-τράνζιτ (διέλευσης) όπως η Ελλάδα θα έχουν κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την όξυνση των ελληνικών προβλημάτων και σε οικονομικό επίπεδο, από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από τη Συνθήκη Σέγκεν. Οταν ρωτήθηκε ποιό θα είναι το εκτιμώμενο κόστος από μια τέτοια έξοδο, ο κ. Στουρνάρας είπε πως μελέτη ειδική δεν έχει χρειαστεί να γίνει, αλλά επικαλέστηκε αντίστοιχη μελέτη που έγινε από τη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία μια τέτοια εξέλιξη για τη συγκεκριμένη χώρα θα κόστιζε 100 δις. «Προσαρμόστε στα ελληνικά δεδομένα και θα έχετε ένα πρώτο συμπέρασμα», συμπλήρωσε.

Τί πρέπει να γίνει


Τα κρίσιμα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι:
  • Πρώτον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

  • Δεύτερον, η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους. «Επρεπε να είχε γίνει παλαιότερα, και αυτό είναι ένα από τα λάθη των εταίρων μας», σχολίασε.

  • Τρίτον, να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  • Τέταρτον, να γίνει μείωση δαπανών και όχι αύξηση φόρων και εισφορών.

  • Πέμπτον, να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δημοσίου και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

  • Εκτον, να γίνει ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο τομέα και ενθάρρυνση επιχειρηματικών επενδύσεων.

  • Εβδομον, να αναληφθούν δράσεις για μείωση ανεργίας.
Οταν δε η συζήτηση εστιάστηκε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας είπε πως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν μπορεί να πει το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (κάπιταλ κοντρόλς) και επανέλαβε πως είναι κρίσιμο να διαχειριστούν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο βαθμό που το επιτύχουν και προσελκύσουν επιστροφή καταθέσεων δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση τα προσεχή χρόνια.

Ως προς τις καταθέσεις, αίσθηση προκάλεσε ένα επιπλέον στοιχείο που έδωσε: είπε πως μόνο εντός του 2015 κατεγράφη εκροή καταθέσεων σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού που έφυγε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 2009 έως σήμερα.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές επιχείρησαν να αξιοποιήσουν για πολιτικά οφέλη την παρουσία του κ. Στουρνάρα: οι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο να καταδείξουν ότι για τα σημερινά προβλήματα την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι της πλειοψηφίας, για να υποστηρίξουν ότι είναι λάθος η «συνταγή» και πως οι πιέσεις των δανειστών δημιουργούν σοβαρά εμπόδια. Οι του ΚΚΕ για να αναδείξουν ιδεολογικά ζητήματα και της Χρυσής Αυγής για να εξαπολύσουν προσωπική επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – και τους μετανάστες.

Ο κόσμος προτιμάει να έχει πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ο οποίος έχει αποδειχθεί ένα χρόνο τώρα ότι είναι παντελώς ανίκανος να υλοποιήσει έστω και μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησής του, παρά τον Μητσοτάκη, ο οποίος συμφωνεί σε όλα με τους Γερμανούς.


Μόνο όταν βάλει ο Τσίπρας το χέρι του στην τσέπη των λαϊκών ανθρώπων, θα έχουμε αξιοσημείωτες πολιτικές εξελίξεις. Μέχρι τότε, αυτοί που θα κινητοποιούνται εναντίον της κυβέρνησης θα είναι πρωτίστως οι πολιτικοί της αντίπαλοι.
του Γιώργου Δελαστίκ

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ και αίσθημα αδιεξόδου κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. Για την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όχι για όσους είναι αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική που ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα σκότωσε την ελπίδα ότι η Αριστερά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλάζοντας τα πράγματα υπέρ των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Όσο περισσότερο κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ταυτίζεται σταδιακά η Αριστερά στη λαϊκή συνείδηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που άλλα υπόσχονταν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετεκλογικά.

Αυτό αντανακλάστηκε και στην απεργία. Η συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης ήταν εντυπωσιακή. Αντιθέτως, η συμμετοχή στις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις ήταν σαφώς κατώτερη από τις ελπίδες της ΝΔ. Το μήνυμα είναι διπλό. Πρώτον, ο λαϊκός κόσμος στη χώρα μας είναι εντελώς απογοητευμένος από τον τρόπο που ασκεί τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεύτερον, σε καμιά περίπτωση δεν θέλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να ανατρέψει με νέες εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα και να βάλει στη θέση του πρωθυπουργού τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν βλέπει ο λαός μας ως εναλλακτική επιλογή ελπίδας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον βάλει στη θέση του Τσίπρα. Προτιμάει τον Τσίπρα πρωθυπουργό που το παλεύει, αλλά δεν κατορθώνει απολύτως τίποτα, υποκύπτοντας διαρκώς στο Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους ομοίους του στην ΕΕ, παρά τον Μητσοτάκη που είναι ένθερμος υποστηρικτής της γερμανικής γραμμής και συμφωνεί απολύτως με τη γερμανική πολιτική. Αυτό αποτυπώνει και το πολιτικό αδιέξοδο για το οποίο κάναμε λόγο ευθύς εξαρχής.

Ο κόσμος προτιμάει να έχει πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ο οποίος έχει αποδειχθεί ένα χρόνο τώρα ότι είναι παντελώς ανίκανος να υλοποιήσει έστω και μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησής του, παρά τον Μητσοτάκη, ο οποίος συμφωνεί σε όλα με τους Γερμανούς. Αυτή η κατάσταση ισχύει σήμερα. Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει; Αδύνατον να το προβλέψουμε αυτή την ώρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι μόνο ότι μια τέτοια αλλαγή δεν βρίσκεται επί θύραις, δεν είναι επικείμενη. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος θα δείξει. Εμείς πάντως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι παρά την παρέλευση ενός χρόνου από τότε που άρχισε να κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μεν συζήτηση για τη ζημιά που θα πάθει ο κοσμάκης όταν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του Μνημονίου Τσίπρα, αλλά ακόμη το χέρι της κυβέρνησης δεν έχει μπει στην τσέπη των κατοίκων της χώρας για να αρπάξει λεφτά. Επειδή ο κόσμος πείθεται από την πείρα του, όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να βουτήξει τα λεφτά του κοσμάκη τόσο θα παρατείνεται η λαϊκή ανοχή απέναντί της. Μόνο όταν βάλει ο Τσίπρας το χέρι του στην τσέπη των λαϊκών ανθρώπων, θα έχουμε αξιοσημείωτες πολιτικές εξελίξεις. Μέχρι τότε, αυτοί που θα κινητοποιούνται εναντίον της κυβέρνησης θα είναι πρωτίστως οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Παρ’ όλα αυτά, το περιθώριο που έχει η κυβέρνηση μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται το Μνημόνιο Τσίπρα είναι μόνο μερικοί μήνες. Μέχρι δηλαδή να ψηφιστεί το συμφωνημένο με τους δανειστές ασφαλιστικό και να περικοπούν τα χρήματα που θα παίρνουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι, μέχρι να ψηφιστεί το φορολογικό και να αρχίσει ο κόσμος να πληρώνει περισσότερους φόρους με χαμηλότερα εισοδήματα, μέχρι να αρχίσει ο λαός μας να πληρώνει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά είναι ζητήματα λίγων μηνών, αλλά μέχρι να λάβουν χώρα αυτές οι αρνητικές αλλαγές δεν μπορούμε να περιμένουμε σοβαρές πολιτικές ανακατατάξεις. Από τη στιγμή όμως που θα συμβούν αυτές οι αλλαγές, υπάρχει μια ιδιομορφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που το Μάιο του 2012, προ τετραετίας, είχε πάρει μόνο 17% και είχε πρωτίστως αριστερούς ψηφοφόρους στο πλευρό του. Πέρυσι υπερδιπλασίασε τις ψήφους του τόσο τον Ιανουάριο όσο και το Σεπτέμβριο παίρνοντας 35%. Αυτό σημαίνει ότι εμφάνισε αυτό το ποσοστό το 2015, όταν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων και πάνω απ’ όλα του ΠΑΣΟΚ είχαν πιστέψει ότι ο Τσίπρας θα άλλαζε τα πράγματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν αρχίσουν οι πολιτικές ανακατατάξεις, δεν αποκλείεται καθόλου να προσλάβουν κατακλυσμιαίο χαρακτήρα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο πρόσφατους ψηφοφόρους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι με τον Μητσοτάκη αρχηγό, η ΝΔ θα ψηφιστεί μόνο από τους ακραιφνείς δεξιούς ψηφοφόρους. Αποκλείεται να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους πιο δημοκρατικών πεποιθήσεων, ακόμη και αν ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Βασίλης Λεβέντης πάνε μαζί του. Τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο, θα το δούμε, αν και όταν συμβεί.