02/13/16

Μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο με στόχο την αμφισβήτηση του status στο Αιγαίο - Έρευνες στην “καρδιά” του Αιγαίου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Τουρκία με το σκάφος “Τσεσμέ” προκαλώντας για ακόμα μια φορά.


Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX – την ημέρα που συνετρίβη το ελικόπτερο στην νήσο Κίναρο – αναφέροντας ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά από την ερχόμενη Τρίτη.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε άμεση επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών καθώς η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ακόμα την άδεια, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, την ώρα που διεξάγονταν οι έρευνες στην Κίναρο για τον εντοπισμό των τριών αξιωματικών και στις Βρυξέλλες ανακοινώνονταν οι ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδιδε μια NAVTEX, με την οποία έκανε γνωστό ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

Συνήθως, το «Τσεσμέ» δεν εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο πλέει πάνω από την υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται παγίως τις τελευταίες δεκαετίες από την Αθήνα και δεν γίνεται αποδεκτή από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το www.cnn.gr υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες τουρκικές NOTAM και NAVTEX έρχονται σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδοθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και με τις οποίες, πρακτικά, δεσμευόταν ολόκληρο το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι και φέτος (όπως πέρυσι) στην Άγκυρα προκλήθηκε έντονος εκνευρισμός αλλά και διπλωματική κινητικότητα (έγινε διαμαρτυρία στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα) για την πτήση του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από τα Ίμια, ώστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του 1996. 
 
Τουρκικό πολεμικό εναντίον του ερευνητικού
"Odin Finder" !

Μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο που αμφισβητεί πλέον όλο το status quo πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνη στην αίτηση που υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών με την οποία ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος.

Και ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμενος και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει πλήρης κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η Τουρκία επανέρχεται για μια ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε περιοχή νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό πολεμικό σκάφος Bordrum προσέγγισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder» που πραγματοποιούσε εργασίες μετα από άδεια που είχαν εκδώσει με την Προαγγελία 198/2016 οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και ζήτησαν να διακόψει τις εργασίες και να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι κινείται σε περιοχή της τούρκικης υφαλοκρηπίδας.

Υπήρξε αμέσως κινητοποίηση στην Αθήνα και δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Σπέτσες» να σπεύσει στην περιοχή. Πάρα το γεγονός ότι ζητήθηκε από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες το Bordrum παραμένει ακόμη στην περιοχή, ενώ το ιταλικό σκάφος συνοδεύεται από την ελληνική φρεγάτα.

Το επεισόδιο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό καθώς το Odin Finder φέρεται να έχει μισθωθεί από την εταιρία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια (EuroAsia Interconnector). Και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο έργο, που αποφασίστηκε στην Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Λευκωσία.

Είχαν προηγηθεί η προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να αναλάβει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης για τους τρεις αξιωματικούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο άλλα και η έξοδος του τούρκικου ερευνητικού σκάφους Cesme για “επιστημονικές έρευνες” στην «καρδιά» του Αιγαίου.
migatiou.com

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των βρετανικών Times για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 
 
 
Με κεντρική φωτογραφία τους άνδρες των ΜΑΤ ανάμεσα σε πύρινες γλώσσες, το δημοσίευμα εξηγεί πως η οικονομία της χώρας βαίνει προς το χειρότερο, "βυθίζεται" στην ύφεση, καθώς η λιτότητα «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά τα οποία το 2015 έκλεισε για την Ελλάδα με ύφεση 0,7%.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,9% το δ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, σε μια περίοδο μάλιστα, που παραδοσιακά ο τζίρος ενισχύεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων. Η ετήσια μείωση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το γ' τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,8% κι έναντι μείωσης 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται σε 0,66% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δ' τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014.

Η πρόσφατη ανάπτυξη νέων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία, είναι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη (πηγή) – αφού σκληραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι ισχύος στην περιοχή, επί πλέον σε αυτά που διαδραματίζονται στη Συρία ή/και σχεδιάζονται για το Αιγαίο. Ίσως λοιπόν το παλαιότερο άρθρο μας να είναι αρκετά επίκαιρο. 

Η παγκόσμια ηγεμονία των Η.Π.Α. συρρικνώνεται, αφού όλο και περισσότερες χώρες απομακρύνονται από τη σφαίρα επιρροής τους – κυρίως επειδή η επίθεση στη Ρωσία, με τα «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής», δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
«Όποιος θέλει να κυριαρχήσει στον πλανήτη, θα πρέπει να κυριαρχήσει στην Ευρασία. Όποιος θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρασία, θα πρέπει να κυριαρχήσει στην καρδιά της – στη Ρωσία.
Όποιος θέλει να κυριαρχήσει στη Ρωσία, θα πρέπει προηγουμένως να αποσπάσει την Ουκρανία από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η αυτοκρατορία της Ευρασίας» (Brzezinski).
Ανάλυση

Οι απώλειες των Η.Π.Α., όσον αφορά τους συμμάχους, καθώς επίσης τα «μέσα» που τους εξασφαλίζουν την παγκόσμια ηγεμονία, πολλαπλασιάζονται. Οι χώρες των BRICS ιδρύουν το δικό τους ΔΝΤ, η Μ. Βρετανία συμμετέχει στην κινεζική ουσιαστικά παραλλαγή της Παγκόσμιας Τράπεζας (AIIB), η Ρωσία και η Κίνα εγκαθιστούν τα δικά τους Swift, το δυτικό Swift με έδρα τις Βρυξέλλες όχι μόνο δεν διώχνει τη Ρωσία, όπως ήθελε η υπερδύναμη αλλά, αντίθετα, της προσφέρει μία έδρα στη διοίκηση του, το πετροδολάριο κινδυνεύει από το πετρογουάν, η ΕΕ αρνείται να κλιμακώσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κοκ.

Πρόσφατα δε, παρά τις συγκρούσεις τους για τα νησιά της περιοχής, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τριμερούς συνεργασίας τους – με τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών στη Σεούλ, με σκοπό την προετοιμασία μίας σύσκεψης κορυφής των ηγετών τους.

Σχεδιάζουν επί πλέον τη δημιουργία μίας ζώνης ελευθέρου εμπορίου, καθώς επίσης μία κοινή πολιτική απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας – γεγονός που σημαίνει πως οι Η.Π.Α. απομονώνονται σταδιακά από την ευρύτερη περιοχή.

Επομένως, η ισχύς των Η.Π.Α. βαίνει συνεχώς μειούμενη, αφού όλο και περισσότερες χώρες απομακρύνονται σταδιακά από τη σφαίρα επιρροής τους – κυρίως επειδή η βίαιη επίθεση στη Ρωσία, με τα «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής», δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Δηλαδή, είτε την ανατροπή του προέδρου Putin και τη συμβιβαστική συνθηκολόγηση της χώρας, είτε το «διαμελισμό» της – με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν όλοι οι υπόλοιποι «υποτελείς» της υπερδύναμης, διαπιστώνοντας τις αδυναμίες της. 
 
Η Ρωσία

Ο ηγέτης τώρα που έχει πρώτος αμφισβητήσει το μονοπολικό πλανήτη της δεκαετίας του 1980, την απόλυτη ηγεμονία δηλαδή των Η.Π.Α., ο πρόεδρος Putin, πρότεινε πρόσφατα τη δημιουργία μίας νομισματικής ένωσης στην Ευρασία, κατά το παράδειγμα της Ευρωζώνης, με πρώτα μέλη τη Λευκορωσία και το Καζακστάν – τις χώρες που ήδη συμμετέχουν στην τελωνειακή ένωση που έχει ιδρυθεί στην περιοχή.

Ουσιαστικά σχεδιάζει μία ευρύτερη οικονομική και πολιτική ένωση, η οποία θα αποτελείται κυρίως από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν τα προβλήματα από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, καθώς επίσης των τιμών του πετρελαίου – ενώ η πρόταση του για τη συναλλαγματική ένωση δεν αντιμετωπίσθηκε αρνητικά, αφού τόσο η Λευκορωσία, όσο και το Καζακστάν, έχουν ανάλογα προβλήματα με τις ισοτιμίες των δικών τους νομισμάτων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει επίσης χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως, για παράδειγμα, την Ελλάδα, θα προκαλούσε εύλογα την οργή της υπερδύναμης – η οποία θεωρεί τόσο την Ευρώπη, όσο και την Ιαπωνία, αποκλειστικά δικά της «προτεκτοράτα».

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των Η.Π.Α. από τον Brzezinski

Στα πλαίσια αυτά οι αναφορές του Brzezinski στο βιβλίο του «Δεύτερη ευκαιρία», όπου επικρίνει τους τρεις αμερικανούς προέδρους (Bush I, Clinton und Bush II), λέγοντας πως δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν σωστά το δώρο της μοναδικής ηγεμονικής δύναμης στον πλανήτη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και πριν την άνοδο της Κίνας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Όπως ισχυρίζεται ο Brzezinski, ειδικά ο πρόεδρος Bush II έπαιξε και έχασε στα χαρτιά με εγκληματικό τρόπο τις αμερικανικές δυνατότητες, αφού δεν κατάφερε να διατηρήσει την ηγεμονία των Η.Π.Α. στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης στην Τουρκία, μέσω της διεύρυνσης της βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

Στο στρατηγικό του σχεδιασμό, η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν το ρόλο των υποτελών (προτεκτοράτα), οι οποίοι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως «προγεφυρώματα», με στόχο τον αποκλεισμό της ρωσικής ενδοχώρας τόσο από τα δυτικά, όσο και από τα ανατολικά – χωρίς να τους επιτρέπεται μία δική τους αυτόνομη πολιτική. Όπως επεξηγεί δε αναλυτικά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό,

«Εάν χρησιμοποιήσει κανείς την ορολογία που θυμίζει την πιο βάρβαρη εποχή των αρχαίων αυτοκρατοριών, τότε οι τρεις βασικές επιταγές της ιμπεριαλιστικής γεωστρατηγικής είναι οι εξής: Η αποτροπή των αθέμιτων συμπράξεων μεταξύ των υποτελών, η διατήρηση της εξάρτησης τους σε θέματα ασφαλείας, παράλληλα με την υπακοή και την προστασία τους, καθώς επίσης η φροντίδα να αποκλείονται οι συμμαχίες των βάρβαρων λαών«.

Περαιτέρω, η απόσπαση της Ουκρανίας από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, έτσι ώστε να μπορέσει να εξουδετερωθεί η Ρωσία, ευρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού οράματος του Brzezinski, με μία αξιοσημείωτη παραλλαγή.

Αναλυτικότερα, προειδοποιώντας για τους νέους ανταγωνιστές, όπως η Κίνα, η Ινδία και διάφοροι άλλοι, αναπτύσσει την εναλλακτική ιδέα, μέσω του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας, να δεσμεύσει ακόμη και τη Ρωσία στη διευρυμένη δυτική στρατιωτική συμμαχία – μία Ρωσία όμως χωρίς τον Putin, η οποία θα υποτάσσεται, ως τοπική δύναμη, στην απόλυτη ηγεμονία των Η.Π.Α.

Υπάρχει βέβαια και ένα διαφορετικό «στρατηγικό όραμα» στις Η.Π.Α., το οποίο θεωρείται κάπως πιο ανόητο – έχει εκφραστεί δε από το διοικητή της σκιώδους CIA και το έχω ήδη αναφέρει σε ανάλογο άρθρο μου (Η πραγματική παγκόσμια τάξη).

Σύμφωνα με το δεύτερο αυτό «όραμα», θα έπρεπε να εμποδιστεί με κάθε τρόπο τυχόν συμμαχία της Γερμανίας με τη Ρωσία, ενώ ο στόχος δεν πρέπει να είναι η κατάκτηση της Ρωσίας, αλλά η πρόκληση ζημιών στην οικονομία της – έτσι ώστε να αποδυναμωθεί εντελώς, οπότε να μπορεί να ελέγχεται πλήρως από τις Η.Π.Α.

Ολοκληρώνοντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου τοποθετηθήκαν στις θέσεις τους αυτοί που θα δρομολογούσαν το πραξικόπημα του Κιέβου (άρθρο), ήταν η τελευταία πρόβα πριν την πρώτη παράσταση του παρόντος δράματος – χωρίς φυσικά την ενεργό παρουσία του Brzezinski.

Εκεί ανακοινώθηκε η «αναγέννηση της δυτικής συμμαχίας», η οποία ορίσθηκε ρητά από τον υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. ως η νέα πολιτική πρόκληση, με την οποία θα είναι αντιμέτωπη η Δύση τα επόμενα χρόνια – εάν θέλει να διατηρηθεί η ειρήνη στον πλανήτη, καθώς επίσης η δική της οικονομική ευημερία.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδιασμού των Η.Π.Α. 

Εισαγωγικά, οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι εχθρικά διακείμενοι απέναντι στη Ρωσία, ειδικά όσον αφορά το σημερινό της πρόεδρο, τον οποίο θεωρούν δικτάτορα αντίστοιχο του Stalin – ενώ η εχθρότητα τους είναι εύλογη, όπως επίσης αυτή ορισμένων γειτονικών χωρών, (α) επειδή έχουν υποστεί εγκλήματα στο παρελθόν, (β) λόγω των σημερινών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, καθώς επίσης (γ) ένεκα της εισβολής στη χώρα τους, με τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας.

Συνεχίζοντας στο θέμα μας, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας ανατράπηκε πραξικοπηματικά, με την τοποθέτηση μία πρόχειρης, φιλοδυτικής κυβέρνησης. Αντί όμως να εκδημοκρατισθεί, καθώς επίσης να εκσυγχρονισθεί η χώρα, σύμφωνα με τα σχέδια των Η.Π.Α., «διαμελίστηκε» στα τρία, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος, ενώ η επόμενη κυβέρνηση που εκλέχθηκε την οδήγησε σε μία οικονομική καταστροφή – με την υποτίμηση του νομίσματος της, με τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού, με την εισβολή του ΔΝΤ, με τραπεζικές χρεοκοπίες (πρόσφατα έκλεισαν τρεις τράπεζες και διασώθηκαν από την κεντρική – πηγή) κοκ.

Ένας περαιτέρω κατακερματισμός της Ουκρανίας, κατά μήκος των συνόρων της, όπου ευρίσκονται οι ηγεμονίες των «ολιγαρχών», θεωρείται πολύ πιθανός – ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου, υποστηριζόμενη από τη Δύση, εξοπλίζεται στρατιωτικά, με στόχο τη βίαιη αποκατάσταση της κεντρικής τουλάχιστον ενότητας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία, αντί να συμμετέχει στην «αναδιάρθρωση» της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα σχέδια του Brzezinski, υποχρεώθηκε στην άμυνα και εκδιώχθηκε από τη δυτική συμμαχία – ενώ η Ουκρανία αναγκάσθηκε, μετά από πιέσεις της Ευρώπης, να επιλέξει μεταξύ της συμμετοχής της στην ΕΕ ή στην ευρασιατική ένωση. Έτσι προκλήθηκε μία κατά μέτωπο σύγκρουση της ΕΕ με τη Ρωσία, αφού η τελευταία θεωρούσε ως απαραίτητη, ως θεμελιώδη καλύτερα την είσοδο της Ουκρανίας στην ευρασιατική ένωση.

Ακολούθησε ο χρηματοπιστωτικός πόλεμος εκ μέρους της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, με την επιβολή κυρώσεων, με τη χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου, με την εκροή των ξένων κεφαλαίων, με τις νομισματικές επιθέσεις κοκ. – ενώ η Ρωσία επιβαρύνθηκε επί πλέον από το κόστος της ενσωμάτωσης της Κριμαίας, από την ενίσχυση των επαναστατών στην ανατολική πλευρά, καθώς επίσης από την κατάρρευση των οικονομικών σχέσεων της με την Ουκρανία.

Εν τούτοις ο πρόεδρος της δεν ζημιώθηκε, αφού η δημοτικότητα του αυξάνεται ευθέως ανάλογα με τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα του – κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο από τη Δύση, η οποία έχει διαφορετικές εμπειρίες (ανάλογα με τους Ρώσους συμπεριφέρονται και οι Έλληνες, όπως τεκμηριώνεται από την άνοδο των εκλογικών ποσοστών της νέας κυβέρνησης, όταν αυξάνονται οι πιέσεις της Ευρώπης).

Αντί λοιπόν ο κ. Putin να ανατραπεί, όπως ήλπιζε η Δύση, σταθεροποιήθηκε – ενώ η Ρωσία απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, από την οποία άλλωστε έχει αποστασιοποιηθεί, μετά την εποχή των εγκλημάτων του ΔΝΤ (άρθρο).


Ο πολυπολιτισμικός οργανισμός

Κανένας στη Δύση δεν περίμενε μία τέτοια αντίδραση της Ρωσίας – αν και έπρεπε να ήταν αναμενόμενη, τουλάχιστον μετά τον πόλεμο της Γεωργίας. Τότε, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η χώρα αντιστάθηκε στις προσπάθειες διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – φανερώνοντας πως δεν θα ήταν πρόθυμη να ανεχθεί περαιτέρω ενέργειες περιορισμού της από τη Δύση, χωρίς να αμυνθεί με όλες τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Η αιτία είναι η βαθειά παρανόηση που διαπιστώνεται στη Δύση, όσον αφορά τη μεγάλη αυτή σε έκταση χώρα, η οποία δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή, ούτε ασιατική, αλλά ευρασιατική – με πολλούς διαφορετικούς λαούς στο εσωτερικό της, οι οποίοι όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.


Με απλά λόγια, η Ρωσία δεν είναι εν μέρει ευρωπαϊκή και εν μέρει ασιατική – αλλά ένας ιστορικά μετεξελιγμένος κοινωνικός, πολιτιστικός και εθνικός οργανισμός, μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Ένας ενδιάμεσος πολυπολιτισμικός χώρος λοιπόν, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την ανατολική και τη δυτική Ευρασία, απόλυτα αμιγής και συνεκτικός.

Περαιτέρω, μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση πηγάζει από την παρατήρηση των δύο παγκοσμίων πολέμων – του 1914/18 καθώς επίσης του 1939/1945. Εκείνες τις εποχές οι πολυπολιτισμικές αυτοκρατορίες, όπως αυτή των Αψβούργων, καθώς επίσης των Οθωμανών, διαμελίσθηκαν – ενώ οι λαοί που τις αποτελούσαν διαχωρίστηκαν μεταξύ τους, μετά από πολέμους.

Αντίθετα, η ρωσική-ευρασιατική πολυπολιτισμική αυτοκρατορία επιβίωσε από τους δύο μεγάλους πολέμους, με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς να διαμελισθεί, σαν μία αμιγής φυλή ειδικής μορφής. Ο χαρακτήρας της του ενδιάμεσου χώρου, της προσδίδει μία ιστορική ποιότητα ενός «ρωσικού οργανισμού», ο οποίος σε εποχές ειρήνης αναπτύσσει μία έντονη ενδο-πολιτιστική ζωή, ενώ σε εποχές πολέμου και αμφισβήτησης, οικονομικής, στρατιωτικής ή πολιτικής, τα διάφορα μέρη του συγκλίνουν μεταξύ τους – έρχονται πιο κοντά και αμύνονται από κοινού.

Το γεγονός αυτό, κρίνοντας από την ιστορία, μπορεί να οδηγήσει προσωρινά σε μία «βίαιη καταστολή», σε μία υποχώρηση καλύτερα του βιοτικού επιπέδου στο εσωτερικό της χώρας, όταν την ίδια στιγμή «βγάζει αγκάθια» προς τα έξω – με στόχο την προστασία των λαών της ως σύνολο και όχι ως επί μέρους οντότητες.

Αυτός λοιπόν που δεν γνωρίζει τα συγκεκριμένα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ρωσίας, ως μίας ενδιάμεσης περιοχής της Ευρασίας, θέλοντας παρ’ όλα αυτά να την κατακτήσει, να την ελέγξει ή να κυριαρχήσει στο εσωτερικό της, είναι καταδικασμένος να ηττηθεί – γεγονός που έχει αποδειχθεί από τις προσπάθειες του Σουηδού Karl August, του Ναπολέοντα, της Βέρμαχτ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, του Χίτλερ στο δεύτερο, καθώς επίσης των Η.Π.Α. σήμερα, εάν πράγματι δεν τα καταφέρουν τελικά.

Η αιτία είναι το ότι, οι λαοί της γνωρίζουν από την ιστορία τους πως ο διαμελισμός της χώρας τους είναι συνώνυμος με την ανασφάλεια, με το χάος, με τους εμφυλίους πολέμους κοκ. – με μία κατάσταση δηλαδή, η οποία θα ήταν απείρως τρομακτικότερη και οδυνηρότερη, από αυτήν που βιώνει σήμερα η δύστυχη Ουκρανία.


Τα νέα σχέδια των Η.Π.Α.

Η υπερδύναμη, διαπιστώνοντας πως η Ρωσία αντιστέκεται στο χρηματοπιστωτικό πόλεμο που της έχει κηρύξει, με αποτέλεσμα να «χάνει το πρόσωπο της» απέναντι στους συμμάχους της, σχεδιάζει την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια – με στόχο αφενός μεν την άσκηση ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών πιέσεων στη χώρα, αφετέρου την αύξηση της δικής της οικονομικής ισχύος.

Διευρύνει λοιπόν σταδιακά τη σύγκρουση της με τη Ρωσία στα επίπεδα των αγωγών παροχής ενάργειας, στα ατομικά εργοστάσια και στα λιμάνια – ενώ η ΕΕ επιδιώκει μία στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με την Ουκρανία, προγραμματίζοντας την επέκταση των υποδομών των αγωγών και αυξάνοντας την ενεργειακή δυναμικότητα της Ουκρανίας, έτσι ώστε να περιορίσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανοί δηλώνουν πως οι πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης θα πρέπει να απελευθερωθούν από τις οικονομικές παρενοχλήσεις της Μόσχας των τελευταίων δεκαετιών – προγραμματίζοντας την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου, σε μία περιοχή που καλύπτει το 70% των αναγκών της από τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου της σχιστολιθικής, καθώς επίσης της πυρηνικής ενέργειας, επιδιώκουν την επέκταση τους στην Ευρώπη, έτσι ώστε να εκτοπίσουν τους ρωσικούς ομίλους – όπως στο παράδειγμα της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού εξωτερικών στη Βουλγαρία, η οποία εισάγει το 85% των αναγκών της από τη Ρωσία, με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου από τις πολυεθνικές των Η.Π.Α.

Αμυνόμενη η Ρωσία, αγοράζει ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη, ενώ προσπαθεί να επεκταθεί στις χώρες της Μεσογείου, με κέντρο βάρους την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Αίγυπτο – όταν οι αμερικανοί σχεδιάζουν να μειώσουν κατά 20% το μερίδιο της στην ανατολική Ευρώπη, έως το 2020, αφενός μεν με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, αφετέρου με τη δική τους τεχνική και πολιτική στήριξη.

Περαιτέρω, η (εξαιρετικά εχθρική προς τη Ρωσία) Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ξεκίνησαν να προμηθεύουν την Ουκρανία με φυσικό αέριο, το οποίο οι ίδιες αγοράζουν από τη Ρωσία, έτσι ώστε να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση – ενώ κατασκευάσθηκε ένας νέος αγωγός μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρουμανίας.

Η Ρωσία τώρα, συνειδητοποιώντας προφανώς τη στρατηγική των Η.Π.Α. προσπαθεί να κερδίσει τους Ευρωπαίους μεγάλους πελάτες της – μεταξύ άλλων σχεδιάζοντας στην Τουρκία την κατασκευή ενός νέου αγωγού, με την ονομασία «Turkey Stream» (χάρτης). Δήλωσε δε πως εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την προμήθεια τους με φυσικό αέριο, θα πρέπει οι ίδιοι να κατασκευάσουν έναν δικό τους αγωγό, έως τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Χάρτης – οι διάφορες εναλλακτικές παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι δύο κεντρικοί διανομείς φυσικού αερίου μελλοντικά θα είναι η Τουρκία και η Γερμανία – οι δύο σύμμαχοι του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εν τούτοις, είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η Τουρκία θέλει να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατασκευής η Ρωσία (Gazprom), ενώ απαιτεί πολύ υψηλά τέλη διέλευσης.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ σχεδιάζει με τη σειρά της την ανεξαρτητοποίηση της από τη Ρωσία, συνεργαζόμενη στρατηγικά με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν – γεγονός που συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική των Η.Π.Α. στην περιοχή.

Επιμύθιο


Προφανώς το σκάκι, ο υπόγειος πόλεμος καλύτερα των αμερικανικών γερακιών με τη ρωσική αρκούδα, θα συνεχιστεί στο ευρωπαϊκό πεδίο μάχης – με στόχο να περιορισθεί η Ρωσία στο επίπεδο μίας τοπικής δύναμης, ελεγχόμενης από τις Η.Π.Α.

Εν τούτοις, οι προοπτικές επιτυχίας ενός τέτοιου σχεδίου είναι ελάχιστες, ενώ η Ευρώπη θα ήταν καλύτερα να επιδιώξει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, αντί τη σύγκρουση μαζί της, η οποία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά για την ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσουν οι Η.Π.Α. πως δεν μπορεί καμία δύναμη πλέον να κυριαρχήσει στον πλανήτη – οπότε θα ήταν καλύτερη η επιδίωξη συνεργασιών, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί η υφιστάμενη σύγκρουση σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, πυρηνικό αυτή τη φορά, ο οποίος κατά τον Αϊνστάιν θα ήταν ο τελευταίος στον πλανήτη.
Βιβλιογραφία: K. Ehlers, Brzezinski, Chicago Council, Stratfor, DWN, Faz

Aλέξης Ζακυνθινός, Senior Analyst (Geopolitics)

Με την οικονομική κρίση η Ελλάδα προσφέρθηκε από το εγχώριο πολιτικό σύστημα, στο πλαίσιο των διεθνών συμμαχιών του, ως «πειραματόζωο»....


Αντικείμενο του οικονομικού και κοινωνικού πειράματος – που συνεχίζεται – είναι η αποστέρηση ενός λαού από τις εργασιακές κατακτήσεις και τα δικαιώματα του, η αποστέρηση της δημόσιας περιουσίας του, η αποστέρηση κάθε ίχνους κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

Σήμερα, με αφορμή το προσφυγικό, οι ίδιοι «εταίροι» προωθούν ένα δεύτερο πείραμα. Τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια ειδική ζώνη ανύπαρκτης εθνικής κυριαρχίας, που, εκτός από οικονομικό ενέχυρο, θα λειτουργεί και ως αποθήκη των «σωτήρων».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπογιόπουλος μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη με αφορμή την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα ανέλυσε γιατί και η υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα, θέτουν επιτακτικά το ερώτημα στον ελληνικό λαό, αν μπορεί να συνεχίσει με μία πολιτική τάξη που σε τίποτα δεν λέει «ΟΧΙ» οδηγώντας την χώρα σε χώρο και καταστρατηγώντας κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.


Σήμερα Σάββατο οι χιλιάδες αγρότες συνεχίζουν την πανελλαδική τους διαδήλωση στο Σύνταγμα....


Από το πρωί, οι αγρότες ξεκίνησαν από τα χωριά τους για την Αθήνα, με όλα τα μεταφορικά μέσα: Με τρακτέρ που θα κινηθούν από τα μπλόκα, κυρίως από αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα, με λεωφορεία που ναυλώνονται, με τρένα και ΙΧ αυτοκίνητα και με καράβια.

Ισχυρό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική που απειλεί να τους ξεκληρίσει, έχουν στήσει στην Αθήνα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους κι ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων από την Αττική, στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με απόφαση 68 μπλόκων απ' όλη τη χώρα.

Η πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε την Παρασκευή με αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι με τη δυναμική τους κινητοποίηση στην Αθήνα δίνουν βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή στιγμή, όταν με κορναρίσματα και επευφημίες μπήκαν στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας για να τεθούν επικεφαλής στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών, να συμβολίσουν τη μάχη που δίνει μερόνυχτα τώρα στα μπλόκα, η μικρομεσαία αγροτιά.

Εκεί, μαζί τους ένωσαν τη φωνή τους εργαζόμενοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες από την Αθήνα.

Εξάλλου, από νωρίς, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων σε μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης, συνέβαλαν ώστε να στηθούν οι σκηνές και να μαγειρευτεί το φαγητό για την αγωνιζόμενη αγροτιά.

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: "Λαέ της Αθήνας!.."

 
Στο λαό του Λεκανοπεδίου απευθύνεται με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που διοργανώνει το μεγάλο συλλαλητήριο και τον καλεί να διαδηλώσει μαζί της.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρει:

ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι μελισσοτρόφοι, από τα χωριά όλης της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κι από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, μαζευόμαστε στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Ερχόμαστε εδώ να διαμαρτυρηθούμε και να διεκδικήσουμε, γιατί αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα επιβίωσης.

Η πολιτική που εφαρμόζεται, χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του εισοδήματός μας, πετώντας εκτός παραγωγής εκατοντάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Κι έρχονται τώρα τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ, να μας αποτελειώσουν.

Τι και ποια είναι αυτά τα μέτρα που μας εξοντώνουν;

ΕΙΝΑΙ η τεράστια αύξηση που μας επιβάλλουν στις εισφορές για την ασφάλισή μας. Από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει, σήμερα, ένας αγρότης που είναι ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία του ΟΓΑ, θα πληρώνει στο νέο Ασφαλιστικό ταμείο που θέλουν να φτιάξουν 1.544 ευρώ το χρόνο, από το 2019 και μετά. Πώς να πληρώσουμε αυτή την τεράστια αύξηση όταν οι μισοί κα παραπάνω δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις σημερινές εισφορές στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να μην μας σφραγίζουν τα βιβλιάρια Υγείας και να μην δικαιούμαστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν αρρωσταίνουμε;

ΕΙΝΑΙ η βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας. Ο συντελεστής φορολόγησης ανεβαίνει στο 26% από το 2019 και διπλασιάζεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Ετσι μας αρπάζουν πάνω από το μισό εισόδημά μας. Αλλά, ακόμα κι αν δεν έχουμε εισόδημα - κι αυτό μπορεί να τύχει σε μας τους αγρότες αν η σπορά δεν προκόψει, η σοδειά δεν πάει καλά, η παραγωγή θα πάθει μεγάλη ζημιά από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες- πάλι θα φορολογηθούμε γιατί θα ισχύσουν και για μας τους αγρότες τα «τεκμήρια διαβίωσης», παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ, που έχουν οι εργατοϋπάλληλοι και καλώς το έχουν και πρέπει ν' αυξηθεί.

ΕΙΝΑΙ η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% στο 23%, η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου. Μ' αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι και εφαρμόζονται εκτινάσσεται στα ύψη το κόστος παραγωγής που ήδη είναι πολύ υψηλό, λόγω της ανέλεγκτης κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων που μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

ΕΙΝΑΙ η καρατόμηση των επιδοτήσεων/ενισχύσεων. Στα δυο χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ, κόπηκαν, ήδη, κατά 23% και μέχρι το 2019 το πετσόκομα θ' αγγίξει το 60%. Τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις δεν μας τις δίνουν επειδή μας αγαπούν και μας νοιάζονται, αλλά για να μπορούν να αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα μας οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι τα πουλούν μετά πανάκριβα στο λαό. Και, φυσικά οι μικροί και μεσαίοι αγρότες , που είμαστε πάνω από το 90% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας, παίρνουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό και πάνω από το 80% το καρπώνεται μια χούφτα μεγαλοαγροτών, οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Αυτά τα εξοντωτικά μέτρα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, το κράτος συμπεριφέρεται απέναντί μας εχθρικά. Γιατί; Διότι θέλουν να φύγουμε «από τη μέση» οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, να μας αναγκάσουν να δώσουμε τα χωράφια μας για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία των προϊόντων σε λίγα χέρια.

Η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα μείνουν, συνολικά, στη χώρα μας 275.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι άλλες 500.000 περίπου μικροί και μεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες που, παλεύοντας με νύχια και με δόντια, κατορθώσαμε να γλυτώσουμε από το ξεκλήρισμα, θ' αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την αγροτική παραγωγή, θα μείνουμε χωρίς δουλειά και δίχως το παραμικρό εισόδημα.

Και ρωτάμε: Που θα πάμε και τι θα κάνουμε οι ξεκληρισμένοι της υπαίθρου; Πολλές επιλογές δεν θα έχουμε: Είτε θα γίνουμε χουσμετιάρηδες των νέων "τσιφλικάδων" στους οποίους θα καταλήξει το βιος μας - μεγαλοαγρότες, επιχειρηματίες, τράπεζες, πολυεθνικές κλπ - είτε θα στριμωχτούμε κι εμείς στις μακριές ουρές των ανέργων της Αθήνας και των άλλων ελληνικών μεγαλουπόλεων και στα σισσίτια για νηστικούς των δήμων, ή θα πάρουμε των ομματιών μας για την ξενιτιά, όπως έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70.

Ε, αυτή την "μαύρη προοπτική' που προσφέρουν οι κυβερνήσεις και το κράτος για μας και τα παιδιά μας, δεν την θέλουμε. Και βγήκαμε στα μπλόκα ν' αγωνιστούμε γα ν' αλλάξουμε την προδιαγραμμένη μοίρα μας.

ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών


Ελάτε όλοι στο Σύνταγμα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, την πολιτική που μας καταστρέφει. Έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα. Να στήσουμε ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο. Η συμμαχία θα μας κάνει πολύ πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς, θα δώσει προοπτική νίκης στον κοινό αγώνα μας.

Κλείστε τ' αυτιά σας στην κυβέρνηση και τα κάθε είδους «παπαγαλάκια» της που μας συκοφαντούν και θέλουν να σας τρομοκρατήσουν για να μην έλθετε να μας συμπαρασταθείτε.

Δεν είμαστε οι χωριάτες που κατεβαίνουν στην Αθήνα «για βόλτα και επίδειξη».

Δεν είμαστε «μπαχαλάκηδες» και «τρομοκράτες» που έρχονται να κάνουν φασαρίες.

Δεν είμαστε πονηροί μεγαλοαγρότες που φοροδιαφεύγουμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.

Δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν και για τίποτα.

Είμαστε δουλευτάδες του χωραφιού, της στάνης, της θάλασσας. Εμείς παράγουμε τα προϊόντα που τρώνε τα παιδιά σας, οι οικογένειές σας. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την διατροφή και την ένδυσή σας. Για να μην είναι οι λαϊκές οικογένειες έρμαιο των πολυεθνικών των τροφίμων, με τα διατροφικά σκάνδαλα και τα μεταλλαγμένα.

Δουλεύουμε πολύ σκληρά, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να εξασφαλίζουμε το καθημερινό ψωμί της δικής μας οικογένειας. Πότε στο κρύο που "τρυπάει τα κόκαλα" και πότε στο λιοπύρι που "φλογίζει την ανάσα". Κι απολαβή καμιά. Οι περισσότεροι είμαστε όλοι χρεωμένοι "ως τα μπούνια" και τα χωράφια μας, η περιουσία μας είναι υποθηκευμένα στην τράπεζα.

Βρισκόμαστε πάνω από 20 μερόνυχτα στα μπλόκα και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά μας κοροϊδεύει κι από πάνω.

Ο πρωθυπουργός μας καλεί σε διάλογο, χωρίς, όμως, να συζητάει τα δικά μας αιτήματα. Τότε τι να συζητήσουμε; Για το πως θα μας σφάξουν και πόσο βαθιά στο λαιμό θα μας μπει το μαχαίρι;

Κι εμείς, όπως οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες του ζητάμε το απλό και το αυτονόητο: Ν 'αποσύρει τα κυβερνητικά σχέδια εξόντωσή μας που έχει προαναγγείλει και μετά να κάνουμε διάλογο. Κι όχι διάλογο "γενικώς και αορίστως", αλλά επί του συγκεκριμένου πλαισίου των αιτημάτων που έχουμε.

Μ' αυτά τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν ζητάμε κάτι να μας δώσει, αλλά να μην μας πάρει κι άλλα. Δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνει πια.

ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών


Με το πανελλαδικό - παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνουμε μια ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίσει στον ίδιο "ντορό" που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είμαστε όλοι μαζί και δεν πρόκειται να μας διαιρέσουν σπέρνοντας τη διχόνοια και την αντιπαράθεση ανάμεσά μας.

Δεν φοβηθήκαμε τόσα χρόνια στους αγώνες τους άλλους, δεν μας σκιάζουν ούτε οι τωρινοί. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε κι από το μόχθο μας, να ζουν, με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.

Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
ertopen

Γνωρίζαμε από προχθές ότι ο Νίκος Παππάς ήταν αποφασισμένος να περάσει την Πέμπτη τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που θα παρέκαμπτε το ΕΣΡ. Σήμερα με την κατάθεση της τροπολογίας μάθαμε τελικά ότι οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι μόνο 4 και γενικού περιεχομένου. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όμως μπορεί να μην είναι το πόσα κανάλια ανοίγουν αλλά το πόσα κανάλια θα κλείσουν...


 του Κώστα Εήμερου στο ThePressProject

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με όλα αυτά το σύντομο ιστορικό έχει ως εξής (οι γνώστες περάστε στο επόμενο τμήμα του κειμένου): Το 1989 η τότε οικουμενική κυβέρνηση με αρμόδιο υπουργό τον Γιάννη Δραγασάκη έδωσε τις «πειραματικές» τηλεοπτικές άδειες σε όσους εξέπεμπαν (παράνομα). Τα κανάλια αυτά είχαν ως ιδιοκτήτες τους γνωστούς μας σήμερα ολιγάρχες, οι οποίοι εκτός από κανάλια έτυχε να έχουν και πολλά πάρε-δώσε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αναλαμβάνοντας συχνά τεράστια έργα υποδομής. Εξαιτίας του δίπολου εκβιασμού (τα κανάλια με την καθολική τους επικράτηση στην ενημέρωση μπορούσαν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις μπορούσαν να απειλούν ότι θα τους αφαιρέσουν τις τηλεοπτικές άδειες) δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους σύστημα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ονόμασε «διαπλοκή».

Στα 27 χρόνια που πέρασαν καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε τελικά το ρίσκο να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα έβαζε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, παρόλο που το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι οι σημερινοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα (και βασικά δεν πλήρωσαν ποτέ τις άδειες). Το σκηνικό άλλαξε όταν η ψηφιακή μετάβαση που ήταν ευρωπαϊκή υποχρέωση μετά από αρκετά χρόνια αναβολών ήρθε και στην Ελλάδα. Και πάλι όμως η «διαπλοκή» βρήκε τρόπο να παρακάμψει την όλη διαδικασία όταν οι πανελλαδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέπραξαν δημιουργώντας την DIGEA η οποία και μετά από έναν πολύ ύποπτο διαγωνισμό κατάφερε να αναλάβει την διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων με πολύ μικρό τίμημα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γενάρη του 2015 ξεκίνησε δηλώνοντας αποφασισμένη να κάνει αυτό που δεν έκανε κανείς άλλος μέχρι τώρα. Να τα βάλει με τη διαπλοκή και τους ολιγάρχες καναλάρχες ανακοινώνοντας ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Μετά από ένα χρόνο (όλοι ξέρουμε τι έγινε στο μεταξύ) η ώρα έφτασε αλλά τώρα υπήρχε ένα νέο πρόβλημα: Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για την αδειοδότηση των καναλιών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο όμως δεν έχει πλήρη σύνθεση αυτή τη στιγμή και υπολειτουργεί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας ακόμα συνταγματικής επιταγής που λέει ότι αφενός τα μέλη του ΔΣ δεν μπορούν να παραμένουν στη θέση τους για πάνω από δύο θητείες, αφετέρου για να διοριστεί ένα νέο ΔΣ απαιτούνται τα 4/5 της διάσκεψης των Προέδρων της ΒτΕ. Απαιτεί πρακτικά δηλαδή τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής. Κάτι που μετά από 3 συνεδριάσεις τον τελευταίο καιρό είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο Νίκος Παππάς αποφάσισε να αντιδράσει στην εξέλιξη αυτή φέρνοντας σήμερα τροπολογία (στο τέλος του κειμένου) με την οποία για μία και μόνο φορά η Βουλή θα προχωρήσει με την αδειοδότηση παρακάμπτοντας το ΕΣΡ. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν συναινούσαν στην συγκρότηση νέου ΔΣ στο ΕΣΡ υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πόσα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα πάρουν άδεια ήταν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους η τεχνολογία δεν θέτει περιορισμούς και άρα η αγορά θα έπρεπε να είναι αυτή που θα ρυθμίσει το πόσες άδειες «χωράνε» στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση απαντούσε σε αυτό το επιχείρημα ότι η αγορά δεν αντέχει άπειρους σταθμούς αφού η μέχρι τώρα λειτουργία των 8 (έκλεισε το ALTER) πανελλαδικών σταθμών έχει αποδείξει ότι παράγει διαπλοκή, θαλασσοδάνεια, χρήματα κάτω από το τραπέζι, εκβιασμούς κ.λπ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η κυβέρνηση θα μπορούσε να χτυπήσει τη διαπλοκή περιορίζοντας τις άδειες.

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης υπήρχαν 4 άδειες για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου και κάποιες ακόμα για ψυχαγωγικού ή θεματικού. Σήμερα όμως όταν κατατέθηκε η τροπολογία έσκασε μια βόμβα.

Πόσα κανάλια θα ανοίξουν

Σύμφωνα με την τροπολογία θα υπάρξουν μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες για κανάλια γενικού περιεχομένου και καμία άλλη για οποιουδήποτε άλλου τύπου περιεχόμενο. Οι άδειες θα δοθούν με δημοπράτηση που θα ξεκινάει από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και τα κανάλια θα είναι υποχρεωμένα να απασχολούν 400 εργαζομένους. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας σύμφωνα με την οποία για τεχνικούς λόγους οι πανελλαδικές άδειες στην Ελλάδα δεν πρέπει να ξεπερνάνε τις 4. Αυτό θα ήταν ένα καλό εργαλείο στην περίπτωση (σχεδόν βεβαιότητα) που κάποιοι από τους καναλάρχες κινηθούν εναντίoν της κυβέρνησης στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πάντως κίνηση casus belli από τους καναλάρχες και αναμένεται να υπάρχουν σκληρές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ακούγεται ότι σε μερικά γραφεία προέδρων σπάνε ήδη πράγματα.

Το σίγουρο είναι ότι εφόσον προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο θα αλλάξει οριστικά ο τηλεοπτικός χάρτης στην Ελλάδα. Πολλά ακούγονται και λιγότερα γράφονται για το ποιοί ενδιαφέρονται για μια τηλεοπτική άδεια αυτές τις ημέρες. Αυτό που ίσως έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το ακριβώς αντίθετο... δηλαδή το πόσα κανάλια θα κλείσουν.

Πόσα κανάλια θα κλείσουν


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Νίκος Παππάς έχει ήδη στο γραφείο του τρεις πολύ ενδιαφέροντες φακέλους. Οι φάκελοι αυτοί είναι από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και αφορούν τρία κανάλια που φαίνεται να έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια για τρία συνεχόμενα έτη. Αυτό σημαίνει όμως πάρα πολλά...

Πριν πούμε περισσότερα ας θυμηθούμε το άρθρο 16 του νόμου 4324/2015 που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Απριλίου πέρυσι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Από τότε είχαμε επισημάνει το «περίεργο» αυτό άρθρο που προστέθηκε στο άρθρο 48 του νόμου 2190 του μακρινού 1920 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών» και το οποίο γράφει «Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αγωγή μετόχου ή μετόχων που εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, εάν υφίσταται προς τούτο σπουδαίος λόγος, που, κατά τρόπο προφανή και μόνιμο, καθιστά τη συνέχιση της εταιρείας αδύνατη». Η πρόσθεση που είχε κάνει τότε ο Νίκος Παππάς ήταν: «Έννομο συμφέρον για τη λύση εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχει και ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας». Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι ο αρμόδιος υπουργός παρόλο που δεν είναι μέτοχος μπορεί να ζητήσει την λύση μιας Ανώνυμης Εταιρίας εφόσον θεωρεί ότι η συνέχιση της εταιρείας είναι αδύνατη. Και πως μπορεί να το στοιχειοθετήσει αυτό; Καλά μαντέψατε, αν η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αποφανθεί ότι η εταιρεία επί τρία συναπτά έτη παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες με την εκπεφρασμένη πρόθεση του Νίκου Παππά να συγκρουστεί με τους καναλάρχες συμπεραίνουμε ότι το παιχνίδι που θα παιχτεί τις επόμενες ώρες θα είναι βίαιο.

Ποιοί μπορεί να είναι αυτοί οι τρεις σταθμοί; Δεν το γνωρίζουμε. Είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσουμε ότι το MEGA είναι το ένα, αφού μόλις χθες η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επικύρωσε πρόστιμο στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., όπως αποκάλυψε το Market Fair αφού πρώτα το ανάγκασε να αναθεωρήσει τα στοιχεία του κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ προς το δυσμενέστερο.

Άλλο κανάλι που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορούσε να είναι αυτό του ALPHA αφού ο ιδιοκτήτης του, κύριος Κοντομηνάς, έχει γνωστά μπλεξίματα με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ωστόσο δεν έχουμε κάποια ασφαλή πληροφορία που να δείχνει ότι το πιο «φιλικό» προς την κυβέρνηση κανάλι αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβάνεται στους φακέλους που βρίσκονται στο γραφείο του Νίκου Παππά.

Έντονη αντίδραση φαίνεται να υπάρχει σε αυτές τις εξελίξεις και από δύο ακόμα καναλάρχες: Ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Φίλιππος Βρυώνης σύμφωνα με τις πληροφορίες μου δεν έχουν χαρεί καθόλου με τις κινήσεις του αρμόδιου υπουργού αλλά αυτό μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα.

Δεν μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ποια κανάλια θα κλείσουν. Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο Νίκος Παππάς έχει αποφασίσει να σηκώσει αυτό το μπαζούκας. Δεν ξέρουμε επίσης ποιά θα μπορούσε να είναι η αντίδραση των συστημικών ΜΜΕ και των κομμάτων σε μια τέτοια εξέλιξη. Ξέρουμε όμως ένα πράγμα: Ξέρουμε πόσα κανάλια θα έκλειναν σε αυτή την περίπτωση: Ο μαγικός αριθμός είναι το 3.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς

Κώστας Εφήμερος/ThePressProject

Αναδίπλωση σχεδιάζει η κυβέρνηση, για να ξεφύγει από τις Συμπληγάδες ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών. Ο χρόνος πιέζει και για να επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο οι επικεφαλής της Τρόικα (μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν, όπως επιζητά η κυβέρνηση).... 


...στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν κινήσεις για να εξευμενίσουν τους δανειστές –ή ενδεχομένως και για να τους φέρουν σε σύγκροση μεταξύ τους.

Σε επίπεδο προθέσεων, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως οι απόψεις Τόμσεν δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Ευρωπαίους. Παραβλέπουν ίσως όμως ότι, πότε το ΔΝΤ και πότε ο Ντάισελμπλουμ (που πρώτος μίλησε για «μήνες» διαπραγματεύσεων) εναλλάσσονται στο ρόλο του κακού, αν και σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα και οι δύο «καλοί ή κακοί».

Αλλωστε, παρά τις αβρότητες περί προόδου στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εξ αποστάσεως κλπ, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί μιλούσαν ανοικτά προχθές για την ανάγκη λήψης μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ προ ημερών μόλις και μία έκθεση της ΕΚΤ (του κυρίου Μάριο Ντράγκι) σύστηνε περικοπές κραιτκών δαπανών, αντί για αυξήσεις φόρων και εισφορών που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Μέτρα 3,3 δισ. στο τραπέζι


Σε επίπεδο αριθμών όμως –επί της ουσίας δηλαδή- η παρέμβαση Τόμσεν τραβά μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή από την οποία δεν φαίνεται εύκολο να αποστεί το ΔΝΤ. Με τα επιχειρήματα που κοινοποίησε ο κύριος Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει τυχόν υπαναχώρησή του σε λύσεις τύπου Κατρούγκαλου, αντί για περικοπές συντάξεων, προκειμένου να μπει στο Τρίτο Μνημόνιο.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι όλη αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε μία συμφωνία για μακροπρόθεσμη λύση του Ασφαλιστικού, που θα εμφανιστεί στην συνέχεια να γίνεται πιο ήπια, όταν θα συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους και η όποια δημοσιονομική χαλάρωση επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως, ιδίως από τη στιγμή που ο κύριος Τόμσεν μιλά για μέτρα 9 δισ. (5% του ΑΕΠ) και όχι 7,5 δισ. (μέτρα 5,7 δισ. για το 2016 συν 1,8 δισ. εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό) που προβλέπουν Προϋπολογισμός και το Μνημόνιο αντίστοιχα. Άρα μένει στον αέρα με ποιους τρόπους και άλλα μέτρα θα καλυφθούν τα περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. που έχει «εντοπίσει» ο κ.Τόμσεν.

Ούτε όμως και τα προβλεπόμενα 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό έχει επέλθει συμφωνία. Η απόσταση δηλαδή για συμφωνία με τους δανειστές φτάνει έως και τα 3,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοικονομηθούν –και μέσα σε συνθήκες ύφεσης όπως πιστοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εκτός από τα δημοσιονομικά μέτρα όμως, η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλά και για τις Ιδιωτικοποιήσεις. Πριν 10 μέρες η έκθεση της Κομισιόν έλεγε πως εκκρεμεί η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές όμως περιμένουν να δουν ένα Ταμείο εν λειτουργία (με γραφεία, διοίκηση και έχοντας την κρατική περιουσία στα χέρια του) και όχι απλώς ένα νόμο που να περιγράφει τι θα γίνει στο μέλλον.

Θέλουν για παράδειγμα να μπει το 10% του ΟΤΕ στο νέο Ταμείο και δεν θα περιμένουν αν και πότε το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ θα τελειώσει πρώτα τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.

Οι αποφάσεις θα αφορούν στο είδος της περιουσίας που θα αναλάβει το νέο «υπερταμείο» και οι επενδυτικοί τρόποι με τους οποίους θα γίνεται η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, προκειμένου να αποκτήσει αξία η περιουσία του δημοσίου.

Οι δανειστές επείγονται να λειτουργήσει γρήγορα το Ταμείο, αφού ο πρώτος που το θυμάται πάντα είναι ο κύριος Σόιμπλε -και δεν παραλείπει να λέει πως τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν για το χρέος.
Κωστής Πλάντζος/newmoney.gr

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις για το 51,8% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%.

Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταπεξέλθουν στην κρίση.
Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών με 4 στα 10 νοικοκυριά να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, να παρουσιάζουν σημαντικές υποχρεώσεις στις τράπεζες και να θεωρούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα, ενώ 1 στα 3 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων. 

Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ καθώς έρευνα περιγράφει την ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία.

Αυτά είναι τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ετήσια τακτική έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία MARC A.E. και μεταξύ άλλων παρατηρείται σημαντική μείωση εισοδήματος για το 97% των νοικοκυριών και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα των πολυμελών οικογενειών.

Σύμφωνα με την έρευνα, Το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% λαμβάνει επίδομα ανεργίας (λιγότερο από 200.000 άτομα). Περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες έχουν μείνει ακάλυπτοι ως προς τον κίνδυνο της ανεργίας.

Ακολουθεί η έρευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

A. ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 1. Τα μετρήσιμα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων (τζίρος, ζήτηση, παραγγελίες, ρευστότητα) εμφανίζονται να διατηρούν μια «απόσταση» από την αισιόδοξη οπτική των γενικών προσδοκιών (βλέπετε σημεία Α4 και Α5) και της ψυχολογίας που καταγράφεται στην παρούσα συγκυρία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες.  Μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις παρουσίασε κέρδη τη χρήση που μας πέρασε, ενώ το 37,3% κατέγραψε ζημίες. Οι επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών και περισσότερο προσωπικό (>5 ατόμων) σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη.
 2. Στα υπόλοιπα μεγέθη , πάνω από τις μισές επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση του τζίρου (53,2%),της ζήτησης(55,2%), των παραγγελιών (58,9%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι η συνολική πτώση στο τζίρο την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13% (Φεβρουάριος 2014- Φεβρουάριος 2015). Η συνολική πτώση του τζίρου από την έναρξη της κρίσης αγγίζει το 77 %.Ο κλάδος του εμπορίου εμφανίζει τις περισσότερες απώλειες.
 3. Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σχετικά με τους δείκτες ρευστότητας και επένδυσης, αφού το 62,4% των επιχειρήσεων δήλωσε επιδείνωση στο δείκτη  ρευστότητας, ενώ μόλις το 12,1% προχώρησε σε επενδύσεις. Σε αυτές τις κατηγορίες το συγκριτικό πλεονέκτημα φαίνεται να το διατηρούν οι επιχειρήσεις μικρής ηλικίας (έως 5 ετών), με υψηλό τζίρο και με προσωπικό > 5 ατόμων.
 4. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία τείνει οριακά σε ένα θετικότερο μονοπάτι οικονομικής πολιτικής και μακροοικονομικών επιδόσεων, αποτυπώνεται στις τάσεις του οικονομικού κλίματος. H διαφορά αρνητικών-θετικών αποτιμήσεων μειώνεται στο -50,2 (από -54,0 στην προηγούμενη έρευνα και -85,5 τον Ιούλιο του 2012), ενώ ενδείξεις σταθεροποίησης δείχνουν 1 στις 3 επιχειρήσεις.
 5. Περισσότερο ενθαρρυντική (τουλάχιστο την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, Φεβρουάριος 2015)  είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο, όπου σε όλους τους δείκτες παρατηρείται σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου θετικών – αρνητικών προσδοκιών. Συγκεκριμένα μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις (31,4% από 56,1% στην έρευνα Ιουλίου 2014) προβάλλουν αρνητικές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο, ενώ για 1 στις 4 οι προοπτικές εμφανίζονται να είναι βελτιούμενες. Για τους δείκτες κύκλου εργασιών και ζήτησης ο λόγος αρνητικών-θετικών προσδοκιών είναι 3:2, ενώ για τους δείκτες ρευστότητας, παραγγελιών και επένδυσης ο λόγος προσεγγίζει το 2:1.
Β. ΛΟΥΚΕΤΑ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 1. Σε σύγκριση με το Ιούλιο του 2014, οι αρνητικές προβλέψεις εξαμήνου των επιχειρήσεων υποχωρούν σημαντικά. Ωστόσο, 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι διατρέχει σημαντικό κίνδυνο κλεισίματος. Μάλιστα, το 3% του συνόλου των επιχειρήσεων τοποθετούν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι τα λουκέτα για το επόμενο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τις 8,500. 
 2. Ο κίνδυνος λουκέτου είναι σημαντικά αυξημένος (>50%) για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 1 άτομο προσωπικό και με τζίρο έως 50χιλ) και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο.
Γ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΟΦΕΙΛΕΣ
 1. Αναμφίβολα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις μέσα στο 2014 είναι η παγιωμένη αδυναμία τους να ξεφύγουν από την παγίδα των πολύ υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών), και το 31,9% προς την εφορία (σταθερά αυξημένο). Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 20% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.
 2. Στις άλλες κατηγορίες οφειλών προς το δημόσιο, ¼ επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές προς τις ΔΕΚΟ, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά οι καθυστερημένες πληρωμές προς το ΙΚΑ (13%).
 3. Στις κατηγορίες οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, παρατηρείται μια ύφεση του φαινομένου υπερχρέωσης. Εντούτοις, συνεχίζουν να διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές: το 23,8% των επιχειρήσεων σε προμηθευτές, το 17,9% σε ενοίκια, το 15,7% σε δόσεις δανείων.
 4. Σχετικά περιορισμένη είναι η χρήση της προηγούμενης ρύθμισης των 72-100 δόσεων για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μόλις 1 στους 3 επιτηδευματίες που έχει καθυστερημένες πληρωμές έχει κάνει αίτηση υπαγωγής, ενώ 1 στους 3 σκέφτονται να κάνουν. Είναι προφανές ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές που ψηφίστηκε πρόσφατα θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις, δε συμβαίνει όμως το ίδιο για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών όπου το πλαίσιο παραμένει ασφυκτικό και δεν θα επιτρέψει την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τρεχουσών εισφορών και παλαιότερων χρεών.
Δ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
 1. Τα ευρήματα σχετικά με τις τάσεις απασχόλησης ακολουθούν τη συντηρητική συμπεριφορά και τις επιφυλάξεις που έχουν οι επιχειρήσεις για τις μελλοντικές επενδυτικές τους προοπτικές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκτιμάται ότι στο προηγούμενο εξάμηνο (β’ εξάμηνο 2014) οι απώλειες θέσεων απασχόλησης στις ΜΜΕ ανήλθαν στις 40,000.
 2. Στο επόμενο εξάμηνο, αναμένεται ο λόγος απολύσεων-προσλήψεων να είναι 1:1,1 (ενώ το Φεβρουάριο του 2014 αυτός ο λόγος ήταν 1:1,6), γεγονός που δεν προοιωνίζεται την άμεση αποκλιμάκωση της ανεργίας και σηματοδοτεί την ανάγκη λήψης δράσεων για την αύξηση της απασχόλησης.
 3. Δεδομένου μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, 8,500 επιχειρήσεις (σημείο Β1) θα κλείσουν το επόμενο εξάμηνο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας 20,000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, οι καθαρές ροές απασχόλησης δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά στο επόμενο εξάμηνο.
 4. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά με την καταβολή των μισθών, το ωράριο και τη μορφή απασχόλησης συνεχίζονται χωρίς να παρέχονται εξωγενείς λύσεις. Το 44,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των μισθών. Το γεγονός μάλιστα ότι οι τάσεις επιλογής των ευέλικτων μορφών απασχόλησης παγιώνονται σε ποσοστά άνω του 40% (διευρύνθηκε οριακά στο 43%) αναδεικνύουν ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η παρέμβαση  στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας (επενδύσεις, σταθερό φορολογικό σύστημα), και όχι επί των ονομαστικών μεγεθών.
Ε. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 1. Για ακόμη μια χρονιά, τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ήταν πενιχρά και απογοητευτικά, παρά τη σχετική σταθεροποίηση της αγοράς. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μόλις το 4% των επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών συνεπεία της κυριακάτικης λειτουργίας. 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι επί της αρχής αντίθετες στο άνοιγμα των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που μεταβάλλουν απροσανατόλιστα το οικονομικό περιβάλλον δε βοηθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
 2. Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της μικρής επιχειρηματικότητας θεωρείται από τις ΜμΕ η δημιουργία μιας τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς το 73% αξιολογεί ως σημαντική την εν λόγω παρέμβαση. Το 33,1% θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η άμεση εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας, ενώ το 40,3% αξιολογεί το μέτρο ως πολύ σημαντικό. Τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και η ανυπαρξία εργαλείων για δράσεις μικροχρηματοδότησης στοχευμένες στις ανάγκες των ελληνικών ΜμΕ προσδιορίζουν και το σημαντικό βαθμό αποδοχής αυτού του μέτρου. 
ΣΤ. ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 1. Αναφορικά με την αποτύπωση του πολιτικού κλίματος, η νέα κυβέρνηση φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων (το 44,1% είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της επιχείρησης). Το παραπάνω συναρτάται ασφαλώς με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει       παρεμβάσεις στο εσωτερικό που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά και στο διεθνές    περιβάλλον να οδηγήσει τη χώρα σε ένα «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους. Το 57,3%   άλλωστε θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να είναι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
 2. Από τα σημαντικότερα και πιο επείγοντα προβλήματα που καλείται να λύσει άμεσα η νέα κυβέρνηση είναι η μείωση της υψηλής φορολογίας, η ρύθμιση των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, καθώς και η διαχείριση της πολιτικής πιστώσεων (αναχρηματοδότηση- ρύθμιση παλαιών δανείων, πρόσβαση σε ρευστότητα). 

Με την Ελληνική Κάρτα το Υπουργείο δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό προϊόν έναντι των παγκόσμιων κολοσσών πιστωτικών υπηρεσιών Visa και Mastercard αλλά και άλλων εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος. 


Με σκοπό την μείωση των προμηθειών για χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που χρεώνουν οι τράπεζες και με γνώμονα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Visa και Mastercard επιβάλλουν για τις υπηρεσίες του επιπλέον αμοιβές η κυβέρνηση σχεδιάζει την Ελληνική κάρτα. 

Τα παραπάνω έκανε γνωστά σε συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού όπου και ανέφερε τις σκέψεις και δράσεις του Υπουργείου για το πλαστικό χρήμα και τις τιμές των χρεώσεων των τραπεζών. 

Μία από αυτές είναι και η Ελληνική Κάρτα. Σκοπός του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει ανταγωνιστικό προϊόν έναντι των παγκόσμιων κολοσσών πιστωτικών υπηρεσιών Visa και Mastercard αλλά και άλλων εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος. 

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η νέα «Ελληνική Κάρτα» θα παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες χωρίς να επιβαρύνει των καταναλωτή που χρησιμοποιεί το πλαστικό χρήμα με τις μεγάλες χρεώσεις που επιβαρύνουν την χρήση καρτών και οι παραπάνω εταιρείες θα αναγκαστούν λόγω ανταγωνισμού να ρίξουν τις προμήθειες. «Η Ελληνική Κάρτα θα ρίξει και μάλιστα πολύ τις προμήθειες» ανέφερε ο κ. Σταθάκης από το βήμα της βουλής. 

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε επίσης την δημιουργία Παρατηρητηρίου Τραπεζικών Χρεώσεων στο Παρατηρητήριο Τιμών του Καταναλωτή το οποίο θα απεικονίζει τις χρεώσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και την «διοικητική παρέμβαση οροφής», σε περίπτωση που οι τιμές των χρεώσεων αποκλίνουν του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5% έως 1,5%. 
dikaiologitika.gr

Οι καναλάρχες της ΕΙΤΗΣΕΕ (Alpha, Antenna, Mακεδονία, Mega, Skai και Star) τονίζουν σε ανακοίνωση τους πως τα μέλη της δεν έχουν καμία απολύτως οφειλή και εγκαλεί τον πρωθυπουργό για συκοφάντηση.
 
 
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), τονίζοντας ότι κανένας σταθμός από τα μέλη της δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τις τράπεζες.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «κανένας τηλεοπτικός σταθμός από τα μέλη μας δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, τα Ταμεία ή τις τράπεζες».

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε καθυστέρηση σε τυχόν δόσεις και ότι τα δάνεια που έχουν λάβει τα συγκεκριμένα κανάλια που ανήκουν στην Ένωση (Alpha, Antenna, Mακεδονία, Mega, Skai, Star) έχουν δοθεί με διαφανή και εγγυημένο τρόπο από τις τράπεζες, ενώ όλα εξυπηρετούνται και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα όσα λέγονται δια στόματος του έλληνα πρωθυπουργού περί οφειλών κ.λπ. όσων αφορά τις επιχειρήσεις των έξι παραπάνω τηλεοπτικών σταθμών, αποτελούν συκοφαντία και συνειδητή παραπλάνηση των πολιτών.

«Μας εντυπωσιάζει ότι τις ίδιες θέσεις έχει και ο Κ. Μητσοτάκης», το πρώτο ανεπίσημο σχόλιο. Ζητούμενο οι συσχετισμοί μεταξύ των θεσμών. «Οχι σε μειώσεις συντάξεων» η επικρατούσα άποψη, «ίσως για τις υψηλές» ο αντίλογος. Οι αγρότες στην Αθήνα, «σκέψεις» για διατήρηση του ΟΓΑ. 


«Οι θέσεις του Πολ Τόμσεν για τη μείωση των συντάξεων είναι γνωστές, γι' αυτό μιλάμε για μάχη συσχετισμών εντός των θεσμών. Μας εντυπωσιάζει όμως το γεγονός ότι τις ίδιες θέσεις μαζί του έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Με αυτό το σχόλιο προς το Euro2day.gr, κορυφαία κυβερνητική πηγή έδωσε αργά τη νύχτα την πρώτη γεύση από τη στάση που θα κρατήσει το Μαξίμου απέναντι στις θέσεις του ΔΝΤ.

Μεσούσης της επεισοδιακής συζήτησης στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες (σ.σ. η οποία υπερψηφίσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες), στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρίσκονταν σε διαρκή σύσκεψη για το προσφυγικό (ΝΑΤΟ), τη σημερινή "κάθοδο" των αγροτών στην Αθήνα και, αργά το βράδυ, για την παρέμβαση Τόμσεν.

Κι αυτό διότι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ έθεσε και επισήμως στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων και νέων μέτρων 7-9 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος.

Σήμα από Λαγκάρντ στο Νταβός

Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος... εγκαίρως και από πρώτο χέρι για το αίτημα του Ταμείου σχετικά με την «τύχη» των συντάξεων, καθώς, όπως είχε αναφέρει το Euro2day.gr, του το μετέφερε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός προ 20ημέρου: χωρίς μειώσεις στις συντάξεις, δεν εγκρίνουμε το ασφαλιστικό.

Σ' αυτή την κοφτή θέση άλλωστε αποδόθηκε από την πρώτη στιγμή η επιμονή του Β. Σόιμπλε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (κυρίως η Κομισιόν) εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στο ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Παραμένει ισχυρό το «όχι μειώσεις», αλλά...

Τι μέλλει γενέσθαι; Το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο κ. Τσίπρας επιμένουν στη θέση πως δεν πρέπει να υπάρξει 12η περικοπή (σε πέντε χρόνια) στις συντάξεις, διότι είναι υφεσιακή επιλογή και, δη, σε μία στιγμή που οι συνταξιούχοι συντηρούν τους ανέργους των οικογενειών τους.

«Αν μειώσουμε συντάξεις, θα γίνουμε ίδιοι με τους προηγούμενους», είναι το επιπλέον επιχείρημα που προβάλλεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχει έντονος αντίλογος από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, σε εσωτερικές συσκέψεις, δεν αποκλείουν μειώσεις σε υψηλές συντάξεις προκειμένου να μην πέσει ολόκληρο το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στους νυν εργαζόμενους-μελλοντικούς συνταξιούχους.

Το τι εννοεί πάντως ο καθένας «υψηλές συντάξεις» παραμένει ασαφές, καθώς άλλοι θέτουν ως κατώφλι τα 1.700 ευρώ, άλλοι τα 1.500 και κάποιοι (λιγότεροι...) τα 1.200 ευρώ.

Η επίσημη θέση, προς το παρόν, παραμένει «όχι μειώσεις» και πάνω σ' αυτή θα δοθεί η «μάχη» προκειμένου να υπάρξει στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στο ΔΝΤ.

Πόσο μάλλον -λένε- μετά και "τη γενναία στάση της κυβέρνησης" στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, με το "ΝΑΙ" στην ανάμιξη του ΝΑΤΟ που επισημοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες...

Το αντίβαρο και η «τύχη» του ΟΓΑ

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση Τόμσεν εκτιμάται ότι θα επιδράσει στις αντι-ασφαλιστικές κινητοποιήσεις, καθώς «μέχρι τώρα οι αντιδρώντες δεν είχαν δει... το χειρότερο σενάριο, ώστε να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα το προσχέδιο Κατρούγκαλου».

Σε αυτή τη φάση, βεβαίως, δεν περιμένουν να υπαναχωρήσουν οι αγρότες («δεν ανήκουν και στους υψηλο-συνταξιούχους άλλωστε»), καθώς η κάθοδός τους στην Αθήνα σήμερα για το συλλαλητήριο έχει δρομολογηθεί.

Επί του αγροτικού-ασφαλιστικού, στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη «βελτιωτικές προτάσεις», οι οποίες θα παρουσιαστούν μόνο «εάν και όταν» γίνει διάλογος των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν σ' αυτές ενταχθεί και η διατήρηση του ΟΓΑ: κατά τις πληροφορίες, η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τρία κυβερνητικά στελέχη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

«Γιατί ένα Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους;» φέρεται να ρώτησε (επιθετικά...) κορυφαίος υπουργός, με τον κ. Τσίπρα να περιορίζεται στην καταγραφή της πρότασης, χωρίς να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει.

Διότι, σύμφωνα με συνεργάτη του, «η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ουσιαστικά τώρα αρχίζει».
 Μαρίνα Μάνη/EURR2day

Κοινή επιστολή με την οποία ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράφουν τα μέλη του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος της Γερμανίας) και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας). 


Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν «ψευδολύση» την αποπομπή μιας χώρας από τη Σένγκεν, ενώ ζητούν από την Ελλάδα να παρακάμψει τη γραφειοκρατεία και προχωρήσει όσα της έχουν ζητηθεί από την ΕΕ.

Στην επιστολή που απευθύνεται στους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στους επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) τονίζεται ότι ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει ακόμη επιτευχθή, κάτι που συνιστά απειλή στην ευρωπαϊκή συνοχή.

«Μια ευρωπαϊκή λύση πρέπει να κρατά την κοινότητα ενωμένη και να ανταποκρίνεται στις κοινές μας αξίες. Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να δράσει και είναι ικανή να πετύχει κοινές αποτελεσματικές λύσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απορκούσουμε τους σκεπτικιστές των λαϊκιστικών και εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη» αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι η λύση θα έρθει μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη και προσθέτουν ότι «πρέπει να είμαστε πιο δίκαιοι απέναντι στα βάρη που σηκώνουν οι χώρες μας με διάφορους τρόπους και να προσπαθήσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με την καταγραφή και τη διανομή προσφύγων ή με διαπραγματεύσεις με τις χώρες προέλευσης και ειδικά με την Τουρκία».

Γκάμπριελ και Στάινμαϊερ ζητούν συζήτηση με περισσότερη ειλικρίνεια, με δεδομένο ότι εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.

«Αυτό σημαίνει ότι ο επίσημος ή ο de facto αποκλεισμός μιας χώρας μέλους από τη Σέγκεν είναι μια ψευδολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να επαναπροσδιορίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ειδικά αγνοώντας τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη» επισημαίνουν.

Προτείνουν:
1. Στενότερη συνεργασία για την βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και την άφιξη προσφύγων στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μόνο απαιτήσεις, πρέπει και να βοηθά» λένε και προσθέτουν: «Απαιτούνται προσωπικό και οικονομική ενίσχυση για την προστασία των συνόρων. Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τη συνεισφορά της Γερμανίας για την υποστήριξη των χωρών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν μεγάλη προσφυγική ροή.

» Μέχρι στιγμής η Frontex έχει λάβει μόλις το ένα τρίτο όσων έχει ζητήσει. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Την ίδια ώρα περιμένουμε από την Ελλάδα να δεχθεί την έξτρα βοήθεια που της προσφέρεται και χωρίς την αχρείαστη γραφειοκρατεία. Όλα τα hotspots πρέπει να είναι λειτουργικά μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει καταγραφή όσων φτάνουν χωρίς εξαίρεση. Ώς την άνοιξη θα πρέπει να πρέπει να υπάρχουν επαρκείς χώροι φιλοξενείας ανθρώπων για να είναι εφικτή η κατανομή προσφύγων. Την ίδια ώρα αναμένουμε από την Ελλάδα να στέλνει πίσω αμέσως ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήρια να υποβάλουν αίτηση ασύλου από τα hotspots στην Τουρκία» αναφέρουν.

2. Σημαντική και άμεση μείωση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία. «Περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει αποτελεσματικά κατά των διακινητών και την ίδια στιγμή είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την Τουρκία με όρους ποσοστώσεων προσφύγων» υπογραμμίζουν.

3. Εφαρμογή επιπλέον μέτρα στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης για καλύτερους ελέγχους και καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Απαράβατος όρος είναι να συμφωνηθούν αυτά από κοινού και να μην αποφασιστούν μονομερώς κατά ενός κράτους μέλους» σημειώνουν.

Η επιστολή καταλήγει: «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ευρωπαίκή συνοχή, κρίσιμες για το εάν θα καταφέρουμε να δόώσουμε μια αξιόπιστη, κοινή απάντηση απέναντι στον εθνικισμό. Ας εργαστούμε από κοινού με πολιτική ενέργεια και και καλή θέληση με στόχο να μην αποκοπεί καμία χώρα ούτε από το ευρώ ούτε και από την Σένγκεν, αλλά και με στόχο οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.

» Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης δοκιμασίας που έχει ποτέ δοκιμάσει. Εδώ και έξι χρόνια τα αποτελέσματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης απειλούν τη συνέχιση του κοινού μας νομίσματος. Αν και σε ορισμένα κράτη μέλη απέχουμε ακόμη πολύ από το να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά προβλήματα που έφερε η κρίση στην Ευρώπη, καταφέραμε να αποτρέψουμε την απειλή για την επιβίωση της ευρωπαΊκής ενσωμάτωσης.

» Σε απάντηση στην κρίση των αγορών παρείχαμε σημαντική χρηματοδότηση. Το επίτευγμα κατέστη δυνατό επειδή είδαμε το πρόβλημα ως μια ευρωπαϊκή απειλή και ανταποκριθήκαμε με ευρωπαϊκές απαντήσεις και όχι υποκύπτοντας στον πειρασμό να αντιμετωπίσει ο καθένας το πρόβλημα μόνος του».
 Newsroom ΔΟΛ

Η απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με περιπολίες στο Αιγαίο φιγουράρει σήμερα στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου. Σχόλια και για την έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα.  


Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των διεκδικήσεων του λαού. Πρόκειται για ένα γνωστό φαινόμενο που συνετέλεσε στην καταστροφή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τον Τσίπρα προστίθεται όμως και ένας ακόμη παράγοντας που λέγεται προσφυγική κρίση...

Πλήθος σχολίων έχει προκαλέσει η απόφαση για περιπολίες νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Tageszeitung γράφει: «Όχι, η Άγκελα Μέρκελ δεν κλείνει τα σύνορα της Γερμανίας, ούτε ακολουθεί την προτροπή βουλευτών της να βάλει συρματοπλέγματα μετά την πόλη Πάσαου, ούτε δίνει εντολές πυροβολισμού (σσ: των προσφύγων) όπως προτρέπει το δεξιό κόμμα AfD. Και ούτε χρειάζεται. Μαζί με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ η καγκελάριος βρήκε μια πιο κομψή λύση. Απλά μεταφέρει τα σύνορα και το ταξίδι των προσφύγων θα σταματάει ήδη στο Αιγαίο».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι τα νατοϊκά πλοία θα επαναπροωθούν στην Τουρκία όσους σώζουν στο Αιγαίο και συμπεραίνει ότι «οι πρόσφυγες δεν θα έχουν καν την ευκαιρία να αιτηθούν ασύλου στην ΕΕ». Σημειώνει επίσης ότι όλο αυτό είναι πολύ βολικό για τη γερμανίδα καγκελάριο. «Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και έρχονται στη Γερμανία μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων θα μειωθεί, (σ.σ. Η Αγκ. Μέρκελ) δεν χρειάζεται να θυσιάσει το Σένγκεν. Ταυτόχρονα αποφεύγει άσχημες εικόνες αστυνομικών που διώχνουν πρόσφυγες στα σύνορα Βαυαρίας-Αυστρίας. Οι άσχημες σκηνές θα εκτυλίσσονται στο κατάστρωμα των νατοϊκών πλοίων, όπου στρατιώτες θα επιστρέφουν τους ανθρώπους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους. Η διαφορά είναι ότι το κατάστρωμα δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο σε τηλεοπτικά συνεργεία όσο τα σύνορα στη Βαυαρία. Δεν χαλάει η εικόνα της καλόκαρδης καγκελαρίου των προσφύγων. Και για αυτό το σχέδιο της Μέρκελ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι πονηρό».

«Ο Τσίπρας χάνει τον έλεγχο»

Οι κινήσεις Τσίπρα δεν έχουν σχέδιο και συντονισμό...
Με αφορμή τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στο θέμα των περιπολιών του NATO στο Αιγαίο η εφημερίδα Handelsblatt κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης. «Χάος με τους πρόσφυγες, μαζικές απεργίες, οδοφράγματα, πτώση στο χρηματιστήριο. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο έλληνας πρωθυπουργός πιέζεται από όλες τις πλευρές. Οι δανειστές τον πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, από τις οποίες ενδεχομένως να εξαρτάται το πολιτικό του μέλλον. Ο Τσίπρας φαίνεται να χάνει τον έλεγχο. Πολλές κινήσεις του μοιάζουν να μην έχουν σχέδιο και συντονισμό ειδικά στην προσφυγική πολιτική. Την Τρίτη ο Τσίπρας απέκλειε κατηγορηματικά την περιπολία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συμφώνησε με την αποστολή». Ο αρθρογράφος στη συνέχεια θίγει και το θέμα του ασφαλιστικού: «Οι αργές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δημιουργούν ανασφάλεια στις αγορές. Η πιο καυτή πατάτα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Τα καταστροφικά νούμερα στον τομέα των συντάξεων είναι μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Γι' αυτό η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια από τις κεντρικές αποστολές της μεταρρύθμισης. Ωστόσο εξελίσσεται σε πρόκληση, στην οποία θα μπορούσε να αποτύχει ο Τσίπρας».

Την σύνδεση της προσφυγικής με την οικονομική κρίση επιχειρεί σε άρθρο της η σημερινή Süddeutsche Zeitung. «Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να καθυστερούν οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται μετριοπαθείς. Το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να δει μόνο τη μία κρίση χωρίς να βλέπει την άλλη. Ωστόσο κανείς από τους κορυφαίους πολιτικούς, ούτε στις Βρυξέλλες αλλά ούτε και στην Αθήνα, θέλει να το πει αυτό ξεκάθαρα. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας καθώς και σε κύκλους ευρωπαίων διπλωματών στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και η προσφυγική κρίση συνδέονται. Η Γερμανία είναι αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά την άσκηση κριτικής στα σχέδια που προβλέπουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και ενδέχεται να αποδυναμώσουν την οικονομία. Ξαφνικά οι δανειστές δείχνουν κάτι σαν κατανόηση», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Όλοι εναντίον του Τσίπρα»

Μεταξύ των δανειστών και των διεκδικήσεων του λαού...
Από τον σημερινό τύπο δεν λείπουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες την Ελλάδα. Εκτενέστατο ρεπορτάζ με τίτλο «Όλοι εναντίον του Τσίπρα» δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Die Zeit, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «ο Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των διεκδικήσεων του λαού. Πρόκειται για ένα γνωστό φαινόμενο που συνετέλεσε στην καταστροφή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τον Τσίπρα προστίθεται όμως και ένας ακόμη παράγοντας που λέγεται προσφυγική κρίση». 

Ο δημοσιογράφος αξιολογεί το καυτό ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ως εξής: «Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι δικαιότερη από τις προηγούμενες με την έννοια ότι πλέον δεν μένει κανείς στο απυρόβλητο. Παρ' όλα αυτά ακούγεται από κύκλους της ΕΕ ότι οι δανειστές δεν είναι ακόμη ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά και αυτό μοιάζει γνωστό. Αναρωτιέται κανείς: Πότε θα τελειώσει αυτός ο κύκλος;».
Αλεξάνδρα Κοσμά/DW