02/15/16

Δεν είναι δύσκολος ο εντοπισμός των υπαίτιων του αδιεξόδου και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μπούσουλας στο σκοτάδι της σύγχυσης. Aρκεί η απλή λογική και συνακόλουθα η νηφαλιότητα, θυγατέρες και οι δυο της ανιδιοτέλειας... 


Aν μια κρίσιμη μάζα πολιτών συνειδητοποιήσει σε ποιον εφιάλτη έχει βυθίσει τη χώρα ολόκληρο το σημερινό πολιτικό σύστημα, τότε κάτι απρόβλεπτο, ριζικά καινούργιο θα μπορούσε να γεννηθεί....


Δ​​εν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε στη νοο-τροπία των διαχειριστών της πολιτικής, κυρίως, και όχι στα δεδομένα της ιστορικής συγκυρίας, την ακάθεκτη πια διολίσθηση της χώρας προς το ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Mιλάω για «διαχειριστές», επειδή φυλάω σέβας για τη λέξη «αρχοντιά» και νοσταλγώ (όπως οι περισσότεροι, νομίζω, Eλληνες) τους πολιτικούς άρχοντες που μας φέρνουν από το παρελθόν τα βιβλία.

Δεν είναι δύσκολος ο εντοπισμός των υπαίτιων του αδιεξόδου και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μπούσουλας στο σκοτάδι της σύγχυσης. Aρκεί η απλή λογική και συνακόλουθα η νηφαλιότητα, θυγατέρες και οι δυο της ανιδιοτέλειας.

Aς προσφύγουμε σε λόγο υποθετικό, μήπως και συναχθούν εξ αντιθέτου τα λογικά συμπεράσματα: Nα θυμηθούμε τις συγκυρίες πρώτα: O λαός κλήθηκε σε δημοψήφισμα, να αποδεχθεί ή να απορρίψει το τελεσίγραφο που, ύστερα από εξωφρενικές παλινωδίες και τελικά με απροκάλυπτη εκβιαστική λογική, είχαν καταθέσει οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί». O εκβιασμός ήταν και διαπραγματευτική τακτική και έμπρακτη βία: κλείσιμο των Tραπεζών, επιβολή capital controls.

Tο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες τόσο προκλητικά ανισόβαρης υπέρ του «ναι» προπαγάνδας, ώστε εξαναγκάστηκε το εποπτικό «όργανο δεοντολογίας» της EΣHEA να κάνει έκκληση για να μπει φραγμός στην αθλιότητα. Oμως ο λαός αγνόησε τόσο τον ωμό όσο και τον ψυχολογικό εκβιασμό, ψήφισε «όχι» με σαρωτικό ποσοστό (62%).

Hταν η ώρα του κ. Tσίπρα: Nα δείξει αν πρώτευε γι’ αυτόν η ηδονή της εξουσίας ή «πράγμα τζιβαϊρκόν πολυτίμητο»: η κοινωνία, η πατρίδα, «το ήθος μιας Eλλάδας τόσο πολύ ταξιδεμένο μέσα στον χρόνο και στις γενεές». Hταν η ώρα του: Nα καλέσει τα αντίπαλα κόμματα να συγκυβερνήσουν μαζί του, για να διακονήσουν το «όχι» της πλειοψηφικής αξιοπρέπειας, το σθένος ενός λαού που με το μαχαίρι στον λαιμό, κυριολεκτικά, αρνήθηκε να τον εξευτελίζουν βάναυσα.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιπροσωπευτική φιγούρα των συμβιβασμών για χάρη της εξουσίας, παραιτήθηκε όταν εισέπραξε το ράπισμα της λαϊκής δημοψηφισματικής ετυμηγορίας. Eτσι ο δρόμος ήταν ευχερέστερος για μια συγκυβέρνηση, που θα ενσάρκωνε την εξόφθαλμη ανάγκη να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, να μαζέψει τα συντρίμμια και να φροντίσει τις πληγές της αφροσύνης της. Mια επιτέλους φορά, μετά το «όχι» του ’40, να μονοιάσουμε οι Eλληνες για το κοινό καλό, να βάλουμε στην άκρη την κτηνώδη ιδιοτέλεια, να στήσουμε εξ υπαρχής συλλογικότητα με στόχους που ξεπερνάνε τη βουλιμική απληστία.

Oμως ο κ. Tσίπρας αρνήθηκε να γράψει Iστορία. Σπιθαμιαίος και αυτός ως προς τις ηγετικές προδιαγραφές, μετρήθηκε από τα αντανακλαστικά του: έδειξε, «χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ», ότι έκανε το δημοψήφισμα σίγουρος για την υπερψήφιση του «ναι», δηλαδή σίγουρος ότι θα εισπράξει τη λαϊκή συναίνεση για τη συμβιβαστική του «κυβίστηση» (κοινώς κωλοτούμπα). Δεν του βγήκε, αλλά και δεν δίστασε να αγνοήσει τη λαϊκή άρνηση προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Eίχε και τη σπάνια ιστορική εύνοια μιας δεύτερης ευκαιρίας: Προκήρυξε εκλογές, στις οποίες η αποχή ήταν σίγουρα αποκαλυπτική αηδίας και απελπισμού των πολιτών, όμως όσοι ψήφισαν έδωσαν και πάλι στον κ. Tσίπρα την πρωτιά – ήταν σαφής η άρνηση να καταξιώσουν οι αηδιασμένοι και απεγνωσμένοι πολίτες την αμετανόητη αχρειότητα των γαλαζοπράσινων προκατόχων του. Δεύτερη ευκαιρία, και για δεύτερη φορά αρνήθηκε ο κ. Tσίπρας να περάσει από τη φτήνια του κομματάρχη στην αποστολή του ηγέτη.

Zήτησε από τους αντιπάλους του να υπερψηφίσουν μαζί του και με το μαχαίρι στον λαιμό, τρίτο «μνημόνιο»: το πιο ανέλπιδο, σαδιστικό και ταπεινωτικό για την ελληνική κοινωνία και αξιοπρέπεια. Kαι αυτοί το δέχτηκαν – ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του εγκληματικού υπερδανεισμού που τροφοδότησε αποκλειστικά το πελατειακό τους κράτος, αλλά και ειλωτικοί θαυμαστές οποιασδήποτε «ευρωπαϊκής» συμπεριφοράς, ακόμα και του άπεφθου αμοραλισμού. Aν ήταν ηγέτης ο κ. Tσίπρας, ίσως τους έπειθε να συγκυβερνήσουν – έστω την ύστατη ώρα να συνεργαστούν. Nα καβατζάρει η χώρα τα επικίνδυνα: ασφαλιστικό, φορολογικό, την πρώτη «αξιολόγηση» από τους «θεσμούς», να γίνει κάποια «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», να κινηθεί η πεθαμένη οικονομία. Kαι μετά ας ξαναγύριζαν οι ανίατοι της εξουσιολαγνείας στα κυρα-κατινίστικα καμώματα και στη μικρονοϊκή τους καυχησιολογία.

Aπέφυγε να παλαίψει για συστράτευση ο κ. Tσίπρας ή να διαπραγματευτεί κοινοβουλευτική συναίνεση για την επιστράτευση «προσωπικοτήτων» της ελληνικής κοινωνίας (ανθρώπων ανυπότακτων σε κομματικές ιδιοτέλειες και σε βίτσια εξουσιολαγνείας) ικανών να ξεκολλήσουν τη χώρα από το θανατερό τέλμα. Προτίμησε απόπειρα προσωπικής διπλωματίας: ταξίδεψε στα μεγάλα κέντρα οικονομικής ισχύος του πλανήτη, φωτογραφήθηκε με τους «τα πρώτα φέροντας», κουβέντιασε μαζί τους, ωσάν το ελλαδικό αδιέξοδο να ήταν πρόβλημα «δημοσίων σχέσεων».

Ποιος ήταν ο λόγος, ποιος ο στόχος αυτών των «ανοιγμάτων»; Tι επεδίωκε να πετύχει στο διεθνές πεδίο ένας ελλαδίτης πρωθυπουργός χωρίς τίποτα το ελληνικό στη λογική του, στην οπτική του, στην παιδεία του;

Tόσο μεταπρατικός και αδιαφοροποίητος όσο και κάθε «ηγέτης» οποιουδήποτε μετα-αποικιακού κρατικού μορφώματος, τόσο αποχρωματισμένος από κάθε ενεργό ετερότητα πολιτισμικής αρχοντιάς όσο και κάθε λιγούρης δανειολήπτης εξαρτημένος για την «πρέζα» του από τις «Aγορές».

H πολιτισμική ετερότητα του Γάλλου ή του Bρετανού δεν είναι εθνικιστική φτηνιάρικη ρητορεία, είναι θεσμοί, δομές, τρόπος λειτουργίας του κράτους, των κοινωνικών υπηρεσιών, είναι ιδιαιτερότητα ένσαρκη στα σχολειά και στα πανεπιστήμια. Πώς να υπολογίσουν στα διεθνή περιβάλλοντα τον ελλαδίτη πρωθυπουργό, όταν ξέρουν ποιου επιπέδου κομματανθρώπους έχει διορίσει υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, όταν ακόμα και οι διευθυντές νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών, καίριων κρατικών λειτουργιών είναι κομματικά ρουσφέτια, εξόφληση αμοιβών για τη συμμετοχή προγόνων στη ζαχαριαδική ανταρσία πριν εβδομήντα χρόνια.

Aν μια κρίσιμη μάζα πολιτών συνειδητοποιήσει σε ποιον εφιάλτη έχει βυθίσει τη χώρα ολόκληρο το σημερινό πολιτικό σύστημα, τότε κάτι απρόβλεπτο, ριζικά καινούργιο θα μπορούσε να γεννηθεί.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση έχει ξεκινήσει, ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. 
 
 
Η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει το θέμα μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου ατέρμονων συζητήσεων.

ΩΣΤΟΣΟ, στην προσπάθεια αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δείχνει μέσω του Π. Τόμσεν, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι, πως στοχεύει σε ένα... άλλο πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα ωστόσο που απέχει από τη συμφωνία του Ιουλίου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο χαράσσουν την στρατηγική τους πάνω στα – μικρότερα ή μεγαλύτερα – χάσματα μεταξύ των δανειστών και αναζητούν συμμαχίες «αντι-Τόμσεν» και πολιτικές διόδους κόντρα στην σκληρή ατζέντα ΔΝΤ και Σόιμπλε.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός αναχωρεί από την Τετάρτη για Βρυξέλλες για να συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου.

Το Μαξίμου, μετά και το προκλητικό άρθρο Τόμσεν, εξακολουθεί να βλέπει διάσταση μεταξύ των δανειστών και επενδύει στην πιο «πολιτική» και «ευέλικτη» στάση των Ευρωπαίων κόντρα στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα και μειώσεις συντάξεων.

Ακριβώς αυτό το μήνυμα, άλλωστε, έστειλε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις».

Η ευρωπαϊκή «ευελιξία» ωστόσο, και κυρίως ο βαθμός αυτής, δεν μπορεί να θεωρείται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δεδομένη. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν, όντως, την Κομισιόν αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες της ευρωζώνης ιδιαίτερα ενοχλημένους από την «τορπίλη» Τόμσεν, ενώ και τα μηνύματα Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί μετά το τελευταίο Eurogroup ήταν σαφώς πιο διαλλακτικά από εκείνα του ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, «το ΔΝΤ παραμένει ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης» - κοινώς, και παρά κάποιες νέες, θερμές εισηγήσεις των τελευταίων ημερών στο Μαξίμου – θέμα αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα δεν υφίσταται.

ΕΞΙΣΟΥ ξεκάθαρο είναι πως οι δανειστές διαφωνούν μεν ως προς την… δοσολογία της λιτότητας, είναι σύμφωνοι όμως ως προς το – σκληρό για την κυβέρνηση – αίτημα μείωσης υφιστάμενων συντάξεων και λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η Κομισιόν, άλλωστε, αναφέρθηκε ευθέως σε ανάγκη νέων μέτρων για το 2016 στην τελευταία έκθεσή της. Η διαφορά είναι πως το ΔΝΤ υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 – 2016 (δηλαδή, το ύψος των νέων μέτρων) σε 1,8 δισ. ευρώ και οι ευρωπαίοι περίπου στο μισό, στα 900 με 950 εκατομμύρια ευρώ.

Το έσχατο «plan B

Το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, θεωρεί «διαχειρίσιμη» τη διαφορά με τους Ευρωπαίους, έχει ως έσχατο «plan B'» την κλιμακωτή μείωση των επικουρικών και, ενδεχομένως, των υψηλών συντάξεων (1500 ευρώ), ενώ βλέπει περιθώρια «ταξικής και δίκαιης» κατανομής των βαρών και στο νέο φορολογικό. Στα παράλληλα αγκάθια της πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων εξακολουθεί να προσβλέπει στην χρονική μετάθεση και την πολιτική ανοχή των δανειστών και με αυτή την ατζέντα θα οδεύσει την Τετάρτη προς τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο «χαρτοφυλάκιό» του ο πρωθυπουργός θα κομίζει και το, άτυπο, όπλο του προσφυγικού, επί του οποίου όμως δεν μπορούν να υπάρξουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις. Τα δύο θέματα, ελληνική οικονομική κρίση και προσφυγικό, έχουν ντε φάκτο συνδεθεί, η ήπια στάση της Αθήνας στο σχέδιο Μέρκελ για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θεωρείται από αρκετές πλευρές ως «αντιπαροχή» για μια ανεκτική στάση του Βερολίνου στην αξιολόγηση και η θέση Τσίπρα παραμένει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα».

ΩΣΤΟΣΟ, ουδεμία εγγύηση και διαβεβαίωση υπάρχει ακόμη πως η «ρήτρα» του προσφυγικού θα ενταχθεί, έστω και σιωπηλά, εν τέλει στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr, κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από Βερολίνο και Βρυξέλλες, όμως το ΔΝΤ ουδόλως ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα προσφυγικά κύματα και βλέπει με εξαιρετική καχυποψία κάθε απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και το άρθρο Τόμσεν στόχευε σε μεγάλο βαθμό, ακριβώς στην από-πολιτικοποίηση της αξιολόγησης και τον τορπιλισμό του όποιου παρασκηνιακού, ενδοευρωπαϊκού «παζαριού»…

Συνδιάσκεψη τον Μάιο για την ίδρυση πολιτικής κίνησης αποφάσισαν τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα στον απόηχο της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου. 


Στην πανελλαδική συνάντηση έδωσαν το «παρών» ο Τάσος Κορωνάκης και η Ηρώ Διώτη, αλλά και αρκετοί παλιοί αιρετικοί ΣΥΡΙΖΑίοι της Θεσσαλονίκης, όπως ο Νίκος Σαμανίδης και ο Χρήστος Λάσκος, που συζήτησαν για δύο ημέρες το μέλλον της αντιμνημονιακής Αριστεράς.

Τελικά, και αφού έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα, αποφάσισαν να μην αποκλείσουν εκλογικές συνεργασίες με ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να παραμείνουν μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Μόσχα εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος», ανακοίνωσε του το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ...


Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι βοηθά «νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους» να εισέλθουν παράνομα στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν μονάδες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις μάχες.

«Η Μόσχα εκφράζει την πλέον σοβαρή ανησυχία της για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
mignatiou.com

Άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά ο γερμανός αντικαγκελαρίος και υπ. Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας κυνισμό τις συνεχείς απειλές για έξοδο της χώρας από το Σένγκεν...

Ζ. Γκάμπριελ: "Το μεγαλύτερο ποσοστό βοήθειας προς την Ελλάδα πήγε στην αποπληρωμή χρεών"
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ζ. Γκάμπριελ: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους»

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχούν ως κυνισμός».

 Ο Z. Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

Βόλφγκανγκ Στάιγκερ: «Δεν έχουμε τον χρόνο»

Στάιγκερ :"δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε την Ελλάδα"
Λίγες ημέρες πριν το συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, με την προσφυγική κρίση να τείνει να διασπάσει την ευρωπαϊκή συνοχή, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καλεί την καγκελάριο να δείξει την πυγμή της. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

Ως αιτία γι' αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Z. Γκάμπριελ: «’Ψευτολύση’ ο αποκλεισμός από το Σένγκεν»

Z. Γκάμπριελ: «’Ψευτολύση’ ο αποκλεισμός από το Σένγκεν»
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι απόψεις επ΄αυτού του αντικαγκελαρίου και υπουργού Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.
Οικονομίας

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο Γκάμπριελ, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/FAZ, Die Welt

Και φυσικά ξεκινά μ' ένα θεμελιώδες κλισέ. Όποιος είναι ενάντια στην μετανάστευση, σημαίνει εξ ορισμού ότι είναι εναντίον και του μετανάστη σαν πρόσωπο....

 
Αυτό που είπαμε και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε είναι κάτι πολύ απλό. Η Ελλάδα δεν πρέπει για κανένα λόγο να κρατά εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες....

του Δημήτρη Καζάκη, Γ. Γ. του Ε.ΠΑ.Μ.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ομολογήσουμε ότι αυτή την εποχή έχουμε την τιμητική μας. Πρώτα η διατεταγμένη επίθεση συκοφαντίας από τις ηγεσίες των οργανώσεων που λένε ότι εκπροσωπούν τους εν αποστρατεία και εν ενεργεία των ενόπλων δυνάμεων. 

Ανακάλυψαν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι εκείνος που τους εγκαλεί για τον ανύπαρκτο πατριωτισμό τους σε μια εποχή που η πατρίδα χάνεται και ξεπουλιέται. Κάτι απολύτως φυσιολογικό για όσους έχουν εθιστεί να είναι παραδουλεύτρες της εξουσίας. 

Από κοντά, όπως είναι φυσικό και οι γνωστοί τρόφιμοι του τυριμοκωμείου εκ Περισσού. Πούλησαν ξανά υπηρεσίες στο καθεστώς κατοχής, βγαίνοντας ανοιχτά εναντίον της μόνης φωνής που καλεί σε παλλαϊκό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Από τον χορό αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι επαγγελματίες της επαναστατικής λογοκοπίας.

Έτσι λοιπόν το αποκαλούμενο "δίκτυο Σπάρτακος" βγήκε καταγγέλοντας: Η χυδαία επίθεση Καζάκη-ΕΠΑΜ στους Μετανάστες είναι επίθεση στην εργατική τάξη! Σύμφωνα με το εν λόγω "δίκτυο" - όλως τυχαίως διαπλεκόμενο κι αυτό εξ ιδρύσεώς του με το υπουργείο άμυνας - αποφαίνεται εν είδη φετβά: "Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα από το νέο ρεσιτάλ εθνικισμού που έδωσε ο Γ.Γ του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης κατά την διάρκεια τοποθέτησης του σχετικά με το μεταναστευτικό. Με άλλοθι την υπεράσπιση της πατρίδας ξεδιπλώνεται ένας πραγματικός οχετός καθώς καλεί την εργατική τάξη να πάρει μέτρα απέναντι στους μετανάστες που σύμφωνα με τον ίδιο όχι μόνο δεν είναι κομμάτι της αλλά την απειλούν άμεσα. Μάλιστα στην προσπάθεια του να προσδώσει βαρύτητα στα λεγόμενα του αναφέρεται και σε ένα υποτιθέμενο αντιμεταναστευτικό χωρίο του Καρλ Μαρξ." 

ΚΑΤΑΡΧΗΝ, γιατί αυτή η ανωνυμία; Γιατί ο συγκεκριμένος λιβελογράφος δεν υπογράφει; Τι φοβάται; Από πότε η πολεμική διεξάγεται φορώντας την κουκούλα της ανωνυμίας; Ποιός δίδαξε τέτοιες πρακτικές; Πάντως όχι τα επαναστατικά κινήματα. Ιδίως της εργατικής τάξης. Ανωνυμίες και κουκουλοφόρους θα βρει κανείς μόνο στους χώρους των παρακρατικών, του φασισμού και του υποκόσμου. Σε ποιά απ' όλες αυτές τις κατηγορίες ανήκει ο ανώνυμος λιβελογράφος που επέλεξε να κρυφτεί πίσω από την επωνυμία "δίκτυο Σπάρτακος"; Μάλλον σε όλες. 

ΔΕΥΤΕΡΟ, πόθεν προέκυψε το "νέο ρεσιτάλ εθνικισμού", που επικαλείται ο ανώνυμος; Το απόσπασμα ομιλίας που παραθέτει είναι από εκδήλωση στην Καλαμάτα στις αρχές του 2013. Τώρα το ανακάλυψε ο ανώνυμος λιβελογράφος; Γιατί τώρα; Γιατί δεν επικαλείται τα δεκάδες άρθρα και αναφορές που έχω κάνει τώρα τελευταία για το επιδοτούμενο σαφάρι από ΜΚΟ με θύματα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Επιδοτούμενο από στηλοβάτες της επανάστασης σαν τον Σόρος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επανδύσεων. Γιατί μούγκα στη στρούγκα; 

Μα εκεί είναι το όλο πρόβλημα για τον ανώνυμο λιβελογράφο. Του χαλάω τη μπίζνα. Και το κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τον πόνο, τη δυστυχία και την απόγνωση τόσο των προσφύγων, όσο και των παράνομων μεταναστών, είναι ολόκληρη βιομηχανία με δις. Αντί λοιπόν να βγάλει τον καημό του στην επιφάνεια και να πει, κόψτο, ρε Καζάκη, το ψωμάκι μας πάμε να βγάλουμε σαν καλοί επιδοτούμενοι δουλέμποροι και μαυραγορίτες, το ρίχνει στη θεωρία. 

ΤΡΙΤΟ, σε ποιούς απευθύνεται; Προφανώς σε ανεγκέφαλους, οι οποίοι ούτε γνωρίζουν, ούτε θέλουν να μάθουν. Αρκούνται στα κλισέ. Όπως οι φασίστες, έτσι κι ο ανώνυμος λιβελογράφος κινητοποιεί αντανακλαστικά κι όχι επιχειρήματα. Τα αντανακλαστικά όλων εκείνων που νομίζουν ότι ο ίδιος μηδενισμός που γέννησε και γεννά ιστορικά τον φασισμό, είναι προσόν και της επανάστασης. Και φυσικά το ψέμα πάει σύνεφο. 

Δείτε με τι ευκολία χαρακτηρίζει "εθνικισμό" τη θέση υπεράσπισης της πατρίδας και εναντίωσης στη μετανάστευση. Δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό ταυτίζεται με τους πιο χυδαίους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού χθες και σήμερα. Αυτή είναι η δουλειά του. Απ' αυτήν βιοπορίζεται. Να πουλά δηλαδή τις χειρότερες εκδοχές του ιμπεριαλισμού, ως δήθεν απάνθισμα της επαναστατικής ιδεολογίας. 

Και φυσικά ξεκινά μ' ένα θεμελιώδες κλισέ. Όποιος είναι ενάντια στην μετανάστευση, σημαίνει εξ ορισμού ότι είναι εναντίον και του μετανάστη σαν πρόσωπο. Φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και με την ανεργία. Όποιος είναι ενάντια στην ανεργία στρέφεται εναντίον των ανέργων ως πρόσωπα. Και όπως είναι φυσικό όταν ζητάς να παρθούν μέτρα εναντίον της μετανάστευσης, ή της ανεργίας είναι απολύτως βέβαιο ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με τη δολοφονία των μεταναστών και των ανέργων. 

Κι έτσι αντι να ασχοληθεί ο ανώνυμος λιβελογράφος να αντικρούσει τις συγκεκριμένες θέσεις που έχει πάρει το ΕΠΑΜ κι εγώ προσωπικά για το μεταναστευτικό, καταφεύγει σε γνώριμες και οικείες γι' αυτόν πρακτικές. 

"Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι Δ. Καζάκης και ΕΠΑΜ;" αναρωτιέται ο εν λόγω ανώνυμος. Και απαντά γεμάτος στόμφο: "Σημαίνει ότι όταν χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται, συσσωρεύονται εξαθλιωμένοι και κυνηγημένοι στις παρυφές των συνόρων ή εγκαθίστανται στην Αθήνα ως πλεονάζων πληθυσμός εσύ να καλείς τους εργάτες να τους εκδιώξουν." 

ΜΑΛΙΣΤΑ. Πότε καλέσαμε τους εργάτες να εκδιώξουν τους μετανάστες; Πού και πότε πήρε το ΕΠΑΜ, αλλά κι εγώ μια τέτοια θέση; Δεν έχει καμιά σημασία η αλήθεια για τον επίγονο του Γκέμπελς. Άλλωστε ως ανώνυμος δεν έχει καμιά ανάγκη να αποδείξει αυτό που λέει. "Αν πεις ένα ψέμα αρκετά μεγάλο και το επαναλαμβάνεις διαρκώς, οι άνθρωποι τελικά θα μάθουν να το πιστεύουν." Αυτό είχε ως θέσφατο ο Γκέμπελς, δηλαδή ο ιδεολογικός και ταξικός μέντορας του εν λόγω ανώνυμου λιβελογράφου. Έτσι βγάζει το ψωμί του ο άνθρωπος. 

Αυτό που είπαμε και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε είναι κάτι πολύ απλό. Η Ελλάδα δεν πρέπει για κανένα λόγο να κρατά εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει σε γκέτο γειτονιές της Αθήνας, ή να δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης για να τους κρατά ως ομήρους. Οφείλει να τους παρέχει τάχιστα - σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μόνο μ' αυτήν - τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να μπορέσουν να πάνε όπου οι ίδιοι θέλουν. 

Όμως ο ανώνυμος γκεμπελίσκος συνεχίζει ακάθεκτος: "Σημαίνει να επιτίθεσαι στους Αφγανούς μετανάστες και να τονίζεις την αναγκαιότητα επαναπατρισμού τους όταν ο Ελληνικός Στρατός ήταν κομμάτι της κατοχικής δύναμης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο και στην καταστροφή στην περιοχή." Πότε αλήθεια είδε το ΕΠΑΜ να επιτιθεται σε Αφγανούς μετανάστες; Μήπως μας μπερδεύει με τους συντρόφους του στη ΧΑ; Πότε μιλήσαμε για την "αναγκαιότητα επαναπατρισμού" τους; Ποτέ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Ο γκεμπελισμός να είναι καλά. 

"Σημαίνει να ρίχνεις λάδι στο μύλο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της εκμετάλλευσης ψαρεύοντας σε θολά νερά σε μια Ελλάδα που έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στους μετανάστες, έχει το μεγαλύτερο νεοναζιστικό κόμμα και σε μια Ευρωπαική Ένωση που η ξενοφοβία προελαύνει." Ποιός αλήθεια ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού; Αυτός που μάχεται εναντίον της μετατροπής της χώρας του σε ένα πελώριο γκέτο, ή στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή το θέλει η ΕΕ, ή αυτός που ζητά την κατάλυση των συνόρων για να κάνουν τη δουλειά τους οι δουλέμποροι πιο άνετα; 

"Ο Δ. Καζάκης κάνει μια σειρά από παρομοιώσεις που ταυτίζουν την Ελλάδα ως σκουπιδοντενεκέ εξαιτίας της εισροής μεταναστών, το ζήτημα της ντόπιας καθαρότητας είναι ένα στοιχείο του λόγου ενδημικό κάθε ανομολόγητου ή μη εθνικιστή, ρατσιστή, εθνοφυλετιστή. Για εμάς που δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε σκουπίδια, ή μη βάση της εθνοτικής προέλευσης και που θεωρούμε τους μετανάστες ευπρόσδεκτους και κομμάτι του εργατικού κινήματος να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα στην υπόθεση της οικοδόμησης ενός ανατρεπτικού κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος κοινωνικής χειραφέτησης." 

Και πάλι ο γκεμπελίσκος ασκείται σ' αυτό που ξέρει καλά. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρομοίωση περί σκουπιδοτενεκέ ανθρώπινων ψυχών, δεν έχει καμιά σχέση με κάποια εθνολογική καθαρότητα, αλλά με τις πολύ συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ. Έχω γράψει και έχω πει πολλάκις ότι η ΕΕ θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε σκουπιδοτενεκέ ανθρώπινων ψυχών. Θέλει να την μετατρέψει εντός Σένγκεν και με βάση τις συμφωνίες του Δουβλίνου σε δεξαμενή αναρίθμησης, έτσι ώστε τα επιτελεία της ευρωένωσης να αντλούν όση δουλική εργασία έχουν ανάγκη κάθε φορά. 

Μη με ρωτάτε λοιπόν που βρήκε ο ανώνυμος γκεμπελίσκος τα περί καθαρότητας και τις άλλες ηλιθιότητες. Τα έβγαλε από την κοιλιά του. Όπως έβγαλε κι όλα τα άλλα. 

Αν προσέξατε καλά ο ανώνυμος γκεμπελίσκος προσέχει ιδιαίτερα να μην μιλήσει ούτε για την ΕΕ, ούτε για τις συνθήκες επίσημου δουλεμπορίου, ούτε βέβαια για ολόκληρη τη βιομηχανία εκμετάλλευσης και εμπορίου των παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Το μεγάλο "κίνημα χειραφέτησης" που υπόσχεται, είναι η βιτρίνα για τη μεγάλη μπίζνα επιδοτήσεων και κονδυλίων από την οποία βιοπορίζονται πολλοί εκ των συντρόφων του. 

Ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες αυτού του "κινήματος χειραφέτησης" είναι ο Τζορτζ Σόρος. Εκτός φυσικά από την ΕΕ και τα άλλα εξίσου ευαγή ιδρύματα. Αφού λοιπόν κήρυξε επίσημα πόλεμο ενάντια στα σύνορα των κρατών και αναγορεύτηκε σε μέγα ευεγέρτη των προσφύγων και των μεταναστών, η δική του ΜΚΟ open society δημοσίευσε ότι στην Ελλάδα "συνεργάζεται" με την Αλληλεγγύη Τώρα, τη Μεταδράση, την Πράξις, κοκ. 

Οι συγκεκριμένες οργανώσεις χρησιμοποιούν ως βιτρίνα τη δήθεν εθελοντική αρωγή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να προωθήσουν το κεντρικό αίτημα του Σόρος και των άλλων μεγάλων αρπακτικών των ανοικτών αγορών κεφαλαίου: No borders, no nations! Όχι σύνορα, όχι έθνη! Με τα συνθήματα αυτά εμφανίστηκε π.χ. η Μεταδράση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσίπρα στη Λέσβο. 

Αλήθεια, ποιόν συμφέρει η κατάλυση των εθνών και των συνόρων; Την εργατική τάξη; Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Εκτός κι αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έφυγαν από την πατρίδα τους γιατι έτσι το ήθελαν. Κι όχι επειδή ο ιμπεριαλισμός ισοπέδωσε τη χώρα τους και τους ξερίζωσε με τη βία. 

ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί κανένας από όλους αυτούς που νοιάζονται τόσο πολύ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν απαιτεί να τους μεταχειρίζεται η Ελλάδα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τα σχετικά πρωτόκολλα; Γιατί κανένας από δαύτους δεν θέτει ως κορυφαίο ζήτημα την απαγκίστρωση της Ελλάδας από την Σένγκεν και το Δουβλίνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με βάση τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ; Γιατί κανένας από δαύτους δεν απαιτεί να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις των χωρών, ώστε να μην αντιμετωπίζεται αυθαίρετα από την ΕΕ και την Τουρκία; 

Μα τι λες τώρα; Αν το ελληνικό κράτος αναλάβει υπεύθυνα να αντιμετωπίσει την κρίση σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του και συνθήκες,τότε τι θα κάνουν όλοι αυτοί που εχουν εξαπολύσει με το αζημίωτο ολόκληρο σαφάρι με πρόσφυγες και μετανάστες; Αν το ελληνικό κράτος προχωρούσε σε επίσημη καταγγελία της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας, για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τότε θα περιορίζονταν δραστικά οι ροές στα ελληνικά νησιά και θα έχαναν τη δουλειά τους τα καρακόλια του Σόρος. 

Αν η Ελλάδα το έκανε για τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τότε από πού θα αντλούσαν χρηματοδότηση; Πολύ περισσότερο αν η Ελλάδα απέρριπτε τη φύλαξη των συνόρων της από ξένες δυνάμεις και το ΝΑΤΟ. 

Και φυσικά κανένας από όλους αυτούς τους φιλάνθρωπους δεν απαίτησε ποτέ να χτυπηθούν τα δίκτυα δουλεμπορίου. Ένας από τους πιο γνωστούς εμπειρογνώμονες για το μεταναστευτικό, ο Eugenio Ambrosi είχε δηλώσει όταν η ΕΕ είχε ξεκινήσει την επιχείρηση αναχαίτησης των πλοιαρίων των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο, ότι η επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο θα αποτύχει, εκτός και εάν η Ένωση καταπολεμήσει τις εγκληματικές συμμορίες στην Ευρώπη. 

Ο Ambrosi, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα "διεθνή εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών είναι τα ίδια με αυτά που εμπλέκονται στην διακίνηση όπλων και ναρκωτικών... Οι βάρκες δεν είναι ο λόγος για το λαθρεμπόριο", είπε, προσθέτοντας ότι αν οι προσπάθειες επικεντρωθούν στις βάρκες, "ο πυρήνας των εγκληματιών παραμένει άθικτος." AFP, 7/10/2015. 

Είδατε πουθενά να ακολουθείται πολιτική εξάθρωσης των κυκλωμάτων δουλεμπορίου; Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην ΕΕ. Η Τουρκία μάλιστα έχει μετατρέψει το δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών σε επίσημη κρατική πολιτική. Ακούσατε όλους αυτούς που νοιάζονται να καταργηθούν τα σύνορα, να το θέτουν έστω ως θέμα; Όχι βέβαια. Τους χρηματοδότες τους να καταγγείλουν; 

Γιατί λοιπόν το "κίνημα χειραφέτησης" του ανώνυμου γκεμπελίσκου δεν θέτει κανένα από όλα αυτά ως κορυφαίο ζήτημα; Γιατί πολύ απλά υπηρετεί τα συμφέροντα του Σόρος και της τάξης των αρπακτικών του. Κι επομένως θέτει ως κορυφαίο ζήτημα τον φράκτη στον Έβρο. Τι σόι "κίνημα χειραφέτησης" θα ήταν αν δεν υπάκουε τυφλά στα συμφέροντα και τις επιταγές του Σόρος; 

Τώρα, αν η δράση τους διευκολύνει τους δουλέμπορους, δεν τους καίγεται καρφί. Ούτε για τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών νοιάζονται. Πνίγονται σε αναφιλητά κροκοδείλου για τους αδικοχαμένους που θαλασσοπνίγονται, αλλά κουβέντα για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Κουβέντα για το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται γιατί η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχη χώρα, ώστε να ακολουθεί και να εφαρμόζει τα διεθνώς νόμιμα, αλλά έχει νομιμοποιήσει το δουλεμπόριο κατά πώς συμφέρει την ΕΕ. 

Κουβέντα για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν τηρεί τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως όπλο για το δικό της συμφέρον. Τσιμουδιά για την ανάγκη η Τουρκία, αλλά και η ΕΕ, να καταγγελθούν στη διεθνή κοινότητα, ώστε να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις εναντίον τους. Μόνο έτσι μπορεί αποτελεσματικά να σωθούν οι ζωές που χάνονται στη θάλασσα. 

Κάθε ζωή για τους εμπόρους της ανθρώπινης δυστυχίας αποτιμάται σε ευρώ κατά κεφαλή. Να τι ζητά ο Σόρος: "Η ΕΕ πρέπει να παράσχει € 15.000 ($ 16.800) ανά αιτούντα άσυλο για καθένα από τα δύο πρώτα χρόνια για να βοηθήσει τη στέγαση κάλυψη, την υγειονομική περίθαλψη, και το κόστος της εκπαίδευσης - και να κάνουν την αποδοχή των προσφύγων πιο ελκυστική για τα κράτη μέλη. Μπορεί να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια με την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες πηγές με δανειοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, η οποία θα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής ενός δικαιολογημένου δημοσιονομικού κινήτρου για την ευρωπαϊκή οικονομία." Σκεφτείτε μπίζνα! 

Άντε μετά ο ανώνυμος γκεμπελίσκος να δημιουργήσει "κίνημα χειραφέτησης" χωρίς τις πλάτες του Σόρος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεν του καίγεται καρφί για την κατάληξη των προσφύγων και των μεταναστών. Όπως θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει προσφυγιά και μετανάστευση, έτσι θεωρεί το ίδιο απόλυτα φυσιολογικό να ανοίγουν τα σύνορα για να μπορεί το κεφάλαιο - και μάλιστα το πιο αρπακτικό - να εκμεταλλεύεται τον ξεριζωμό τους με όρους δουλικής εργασίας. 

Κι όταν την επόμενη φορά τους δείτε να χύνουν κροκοδείλια δάκρια για τους θαλασσοπνιγμένους, να θυμηθείτε τα 10.000 παιδιά και πλέον, που ταυτοποιήθηκαν από τις ΜΚΟ και τους συντρόφους τους στα ελληνικά νησιά και μετά τη μετακομιδή τους σε "δομές" στην Αθήνα, χάθηκαν δια παντός τα ίχνη τους. Στα παλιά τους τα παπούτσια, αν χιλιάδες παιδιά σώζονται από την θάλασσα για να πέσουν θύματα στα κυκλώματα πορνείας και ανθρώπινων οργάνων εντός ΕΕ. 

Νταβατζίδες μια ζωή, τώρα θα αλλάξουν. Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, για να μπορούν οι δουλέμποροι να κάνουν πιο άνετα τη δουλειά τους. Για να μπορει ο Ερντογκάν να στέλνει ακόμη μεγαλύτερες καραβιές θυμάτων και τα κυκλώματα να λυμαίνονται πολύ πιο εύκολα αθώα παιδιά. Να το "κίνημα χειραφέτησης" που επικαλείται ο ανώνυμος γκεμπελίσκος. Κίνημα χειραφέτησης από την ζωή. Με το αζημίωτο βέβαια για τον ίδιο. 

Όσο για τον Έβρο και τα σύνορα, μην ανησυχείτε. Ανέλαβε το ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές των μισθοφόρων που το συνοδεύουν να εξαλείψουν τα σύνορα της Ελλάδας. Άλλη μια μεγάλη επαναστατική κατάκτηση του "κινήματος χειραφέτησης" των Σόρος & Σία. Κάτω τα σύνορα! Όπως ακριβώς θέλει ο Σόρος, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα - που θεωρεί μάλιστα τη μετανάστευση ως βασικό μέσο για την καταπολέμησης της φτώχειας του τρίτου κόσμου - και όλα τα άλλα ευαγή ιδρύματα και στηλοβάτες της παγκόσμιας επανάστασης. Ουρά! 

Βέβαια, όποιος στα αλήθεια νοιάζεται έστω και στοιχειωδώς να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών με όρους δικαίου και αληθινού ανθρωπισμού, τα παρακάτω είναι αυτονόητα:
  1. Απαγκίστρωση της Ελλάδας από την Σένγκεν και το Δουβλίνο, ώστε να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών σύμφωνα με τα διεθνώς νόμιμα. 

  2. Εξάθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπορίας τόσο μέσα στη χώρα μας, όσο και διεθνώς με την φύλαξη των συνόρων της χώρας να αποτελεί αποκλειστικά κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τερματιστεί άμεσα η εξωτερική επέμβαση σε χώρες σαν την Συρία. 

  3. Καταγγελία της Τουρκίας και του επίσημου δουλεμπορίου που ασκεί σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Να ζητηθεί άμεσα η επιβολή όλων των προβλεπόμενων διεθνών κυρώσεων εναντίον της για το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογκάν δεν έχει συμμορφωθεί με κανένα κανόνα διεθνούς δικαίου, ιδίως στα ζητήματα αρωγής και διάσωσης. 

  4. Να δοθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και προτόκολλα έγγραφα που θα επιτρέψουν στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από τη χώρα για όποιον προορισμό θελήσουν. Να αιτηθεί η χώρα τη συνδρομή του ΟΗΕ, ώστε να συνδράμει ενεργά στη διαχείριση της κρίσης. 

  5. Να μην επιτραπεί σε κανένα οργανισμό ιδιωτικών συμφερόντων, όπως ΜΚΟ, δίκτυα, κοκ, η διαχείρηση, η μετακομιδή και η περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών. Το έργο αυτό ανήκει αποκλειστικά στις κρατικές αρχές, που οφείλουν να μεριμνούν για όλα αυτά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι εθελοντικές οργανώσεις συμβάλλουν επικουρικά και μόνο στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη, υπό την άμεση επίβλεψη των αρχών και με βάση το σχέδιο διαχείρισης της κρίσης που έχουν εκπονήσει.
Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν ο ελληνικός λαός δεν ανατρέψει το καθεστώς κατοχής της πατρίδας του. Αν δεν φύγει από το ευρώ και την ΕΕ. Αλλά μην τα πείτε όλα αυτά στον ανώνυμο γκεμπελίσκο γιατί θα σας καταγγείλει ως εθνικιστές, ρατσιστές και φασίστες γιατί δεν πείθεσθαι από την ιδεολογία και τα συμφέροντα του κ. Σόρος και της τάξης του. 

Όποιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με το εμπόριο προσφύγων και μεταναστών, όποιος δεν έχει πρόβλημα με την ισοπέδωση χωρών, λαών, εθνών από τον ιμπεριαλισμό - που έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο κύμα μετακίνησης εξαθλιωμένων ανθρώπων - όποιος κλαίει δήθεν τους θαλασοπνιγμένους, αλλά δεν του καίγεται καρφί για τα χιλιάδες εξαφανισμένα παιδιά στα χέρια των ΜΚΟ, τότε μπορεί άνετα να συμμετάσχει στο "κίνημα χειραφέτησης" που επικαλείται ο ανώνυμος γκεμπελίσκος. 

Όσο για τα υπόλοιπα περί Μαρξ και εργατικής τάξης, θα τα αφήσουμε για μια άλλη ευκαιρία. Δεν θα κατεβάσω τόσο χαμηλά τις απόψεις του Μαρξ και της εργατικής τάξης ώστε να τα μετατρέψω σε αντικείμενο αντιπαράθεσης με τα καρακόλια του Σόρος και των δουλέμπορων.
Δημήτρης Καζάκης/dimitriskazakis.blogspot.gr

Το μήνυμα να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «λαιμητόμος» , έστειλε  από την Κοζάνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια κομματικής συνεστίασης του κόμματος, καλώντας τον λαό να ενωθεί σε ένα κοινό αγώνα...


Τόνισε ακόμα ότι ο λαός θα πρέπει να κινητοποιεί ενωμένος  άσχετα από ιδεολογικές η πολιτικές  προτιμήσεις ,να ενωθεί μέσα στους τόπους δουλειάς να φτιάξει την λαϊκή του συμμαχία και να παλέψει ενάντια στο σύστημα που τον εκμεταλλεύεται....

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε χθεσινή ομιλία του σε συνεστίαση στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στους χιλιάδες αγρότες από τα αγωνιζόμενα μπλόκα όλης της χώρας που μαζί με τους εργάτες, τους άνεργους και τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, διαδήλωσαν το πρωί στην Αθήνα, και «βροντοφώναξαν ‘Πάρτε πίσω το σχέδιο για το ασφαλιστικό που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση'», ενώ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να είναι «μια φωνή και μια γροθιά», για να μπει φρένο στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Είπε ότι μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπέγραψε την συμφωνία-μνημόνιο, στην οποία περιγράφονταν με σαφήνεια οι βασικοί άξονες του ασφαλιστικού και του φορολογικού, όλα μαζί τα κόμματα της αστικής διαχείρισης την ψήφισαν και όλοι μαζί βρίσκονται απέναντι από τον αγωνιζόμενο λαό.

Χαρακτήρισε συκοφαντία τα περί «αγροτών φοροφυγάδων» και τα περί «καθόδου τους στην Αθήνα με τανκς» που λένε κυβερνητικά στελέχη.

Είπε ότι συνιστά παραπλάνηση η αποστροφή του πρωθυπουργού περί προστασίας των ασθενέστερων και δίκαιης κατανομής δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, βάσει της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, προσθέτοντας «δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι το καπιταλιστικό σύστημα, έχει – όχι απλά πολίτες δύο, τριών ή περισσότερων ταχυτήτων – έχει κοινωνικές τάξεις και μάλιστα ζει και αναπνέει από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από μια χούφτα παράσιτα κεφαλαιοκράτες που έχουν την εξουσία. Και μέσα σ’ αυτό το σύστημα, τα περί δίκαιης κατανομής δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μόνο ως παραμύθια για μικρά παιδιά μπορούν να ακουστούν;»

Αποκάλεσε «παραμύθια για μικρά παιδιά» τα περί «βελτιώσεων» στο ασφαλιστικό διερωτώμενος, στην συνέχεια αν θα επιστραφούν τα κλεμμένα των αποθεματικών των ταμείων, αν θα πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία αυτά που χρωστούν στα ταμεία, αν θα παρέχεται σε όλους δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν θα σταματήσουν να δουλεύουν οι νέοι σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, αν θα μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης και αν θα επανέλθει η 13η σύνταξη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής χαρακτήρισε την Τουρκία ο στρατηγός ε.α επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μένουμε Χριστιανοί μένουμε Έλληνες». 


Ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι με την έλευση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Ελλάδα έχει φτάσει σήμερα στις 610.000 δηλαδή στο 4,7% του γενικού πληθυσμού

Στην ομιλία του με θέμα «Η προϊούσα ισλαμοποίηση της Ελλάδας και της ΕΕ» αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που πλήττει τη χώρα, στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό ενώ παράλληλα έκανε λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελίδης» παρουσία πλήθους κόσμου. Νωρίτερα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, έκαναν παρέμβαση έξω από το συνεδριακό κέντρο μοιράζοντας περίπου 1000 φυλλάδια με το απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον «….ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μίλησε για κίνδυνο πληθυσμιακής αλλοίωσης της Ελλάδας λόγω της έλευσης των μουσουλμάνων προσφύγων τονίζοντας ότι θα είναι έγκλημα αν ανακατευτούν άλλοι λαοί και θρησκεύματα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι με την έλευση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Ελλάδα έχει φτάσει σήμερα στις 610.000 δηλαδή στο 4,7% του γενικού πληθυσμού. «Η αυξητική τάση των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα είναι εφιαλτική» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ανάγκη αλλαγής του πληθυσμού, θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες». Μιλώντας για το δημογραφικό επισήμανε πως το 2014 καταγράφηκαν 114.000 θάνατοι και 93.000 γεννήσεις εκ των οποίων οι 81.000 από Ελληνίδες μάνες και τόνισε ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν 936.000 παντρεμένα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά. Παράλληλα κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση των γεννήσεων με τη δημιουργία ταμείου στήριξης, υλική ενίσχυση των παιδιών που γεννιούνται στη Θράκη και τα ακριτικά νησιά, εκπτώσεις και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία παροχετεύει παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα, ότι εφαρμόζει ανθελληνική πολιτική μέσω του Προξενείου της και ότι επιδιώκει ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα η Τουρκία χτυπούσε από αέρος τους Κούρδους της Συρίας και ότι ΗΠΑ και Ρωσία την κάλεσαν να σταματήσει γιατί στην πραγματικότητα οι επιθέσεις της δεν είναι κατά του ISIS.


Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν και πάλι, χθες από τις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες του μπλόκου.


Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών το διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από αύριο, Δευτέρα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών θα ανοίγει ανά δύο ώρες για 15 λεπτά προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των οδηγών που είναι εγκλωβισμένοι στον κόμβο του Τυχηρού, λίγα χιλιόμετρα από τη συνοριακή διάβαση.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης θα κρατήσουν κλειστή τη γέφυρα του Νέστου, επάνω στην Εγνατία Οδό, από τις 12 έως και τις 2 μετά το μεσημέρι και από αύριο, Δευτέρα, επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα.

Στο μπλόκο στο Δερβένι από τις 11:00 έως τις 18:00 είναι κλειστές οι δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα και είναι από μία σε κάθε πλευρά δοσμένη στην κυκλοφορία.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι και θα ανοίξουν στις 18.00 οι δύο πρώτες είσοδοι για τα Μουδανιά και έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Τρίγλια και Πλάγια» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Το τελωνείο του Προμαχώνα είναι ανοιχτό 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.

Το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα είναι κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία από 10:00- 15:00 και 17.00-22.00.

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

«Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα, Κυριακή, η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 18.00.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα έχει ως εξής:
  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).

  • Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα.

  • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00- 16:00 και 18:30- 20:00).

  • Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
Στα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Επίσης οι αγρότες θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία θα γίνεται με παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Εν τω μεταξύ τεράστια ταλαιπωρία και ουρές προκλήθηκαν χθες αργά στον Ισθμό, αφού οι αγρότες μπλόκαραν τα φορτηγά που μετέφεραν αγροτικά προϊόντα στην Αττική.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΟΛ

Η Άγκυρα έθεσε βέτο στο σχεδιασμό των νατοϊκών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. 


Στόχος των τουρκικών κινήσεων, που εντείνονται το τελευταίο διάστημα είναι να χωριστεί το Αιγαίο στη μέση...

O διοικητής της νατοϊκής δύναμης SNMG 2, Γερμανός ναύαρχος, Jörg Klein, αποφάσισε να δώσει στις περιοχές περιπολίας ονομασίες αρχαίων φιλόσοφων. Μία περιοχή την είχε ονομάσει Πλάτωνα, την άλλη Αριστοτέλη κλπ.

Ο Γερμανός ναύαρχος Jörg Klein
Αλλά και γι αυτό το ζήτημα η Τουρκία έθεσε βέτο, θέλοντας να δείξει ότι είναι πολλές περιοχές υπό αμφισβήτηση. Ο Γερμανός διοικητής της νατοϊκής ναυτικής δύναμης που έχει αναλάβει τις περιπολίες υπαναχώρησε και άλλαξε τις “κωδικές ονομασίες” στις περιοχές ώστε να μην ενοχλείται η Τουρκία! Ονόμασε τις περιοχές... Α1, Α2 κοκ

Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. Δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη ούτε την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια για να καταδείξει τις θέσεις της για το Αιγαίο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τις γκρίζες ζώνες επιχειρεί να αποσυνδέσει οτιδήποτε μπορεί να ταυτίζει Ελλάδα και Αιγαίο.

Πριν μερικές μέρες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για το Αιγαίο χρησιμοποίησε τον όρο “νατοϊκά ύδατα”.

Πράγματι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνικό. Έχει διεθνή ύδατα εντός των οποίων υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και ναυσιπλοΐα. Έχει όμως και ύδατα που είναι ελληνικά.

Στόχος των τουρκικών κινήσεων, που εντείνονται το τελευταίο διάστημα είναι να χωριστεί το Αιγαίο στη μέση.


Πάρις Καρβουνόπουλος/CNN,gr

Έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιεί ότι, λόγω δημογραφικών εξελίξεων, το χρέος της Γερμανίας θα μπορούσε να πλησιάσει το 220% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. Συνιστώνται άμεσα μέτρα. 


Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 και μέχρι νεωτέρας, το γερμανικό δημόσιο θα πρέπει να περικόπτει τις δαπάνες του τουλάχιστον κατά 7 δις ευρώ ετησίως ή να αυξάνει αντιστοίχως τα έσοδά του....

Την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που συντάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και επιγράφεται "Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους" φέρνει στη δημοσιότητα η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, κάνει λόγο για "σημαντικούς κινδύνους", καθώς η δημογραφική γήρανση στη Γερμανία οδηγεί σε "μη βιώσιμη εξέλιξη του χρέους". Οι επιτελείς του υπουργείου δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να προχωρούν σε εκτιμήσεις με βάση διάφορα πιθανά σενάρια: στο αισιόδοξο σενάριο λοιπόν, υψηλότερα ποσοστα γεννήσεων σε συνδυασμό με διορθωτικά μέτρα θα αρκούσαν για να παραμείνει το γερμανικό χρέος στην περιοχή του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας. Στο απαισιόδοξο σενάριο όμως, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 220% του ΑΕΠ το έτος 2060, εάν διατηρηθεί η σημερινή σχέση εσόδων και δαπανών.

Ποιά είναι η λύση; Ένα προφανές αντίδοτο, εκτιμά η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν να αυξάνονται τα γερμανικά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο κατά 1,2% του ΑΕΠ στο πιο αισιόδοξο σένάριο έως 3,8% στο πιο απαισιόδοξο. Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 και μέχρι νεωτέρας, το γερμανικό δημόσιο θα πρέπει να περικόπτει τις δαπάνες του τουλάχιστον κατά 7 δις ευρώ ετησίως ή να αυξάνει αντιστοίχως τα έσοδά του. Μάλιστα, στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έφτανε τα 23 δις ετησίως.

Πολιτικό "τέχνασμα" για περισσότερες περικοπές;


το ΥΠ.ΟΙΚ. αναλύει τη βιωσιμότητα του χρέους…
"Όταν ακούω ειδήσεις το πρωί, μου ανεβαίνει η πίεση, κι ακόμη δεν έχω πιει καφέ..." έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα επίμονα αιτήματα συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο για περισσότερα κονδύλια. Ως παράδειγμα αναφέρεται η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία λέγεται ότι είχε αρχικά συμφωνήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μία χρηματοδότηση 500 εκ. ευρώ για κοινωνικές κατοικίες, στη συνέχεια ζήτησε 1 δις και σήμερα βρίσκεται ήδη στο 1,2 δις. Μήπως λοιπόν το "καμπανάκι Σόιμπλε" είναι απλώς ένα πολιτικό τέχνασμα για να περιορίσει τις "ορέξεις" των συναδέλφων του;

Όχι, υποστηρίζει η Welt, καθώς, "σε συνεργασία με τον Μάρτιν Βέρντινγκ, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπόσχουμ, οι επιτελείς του υπουργείου απλώς εφήρμοσαν τις ήδη δοκιμασμένες μεθόδους, υπολογίζοντας τί θα συμβεί, εφόσον συνεχιστεί αναλλοίωτη η σημερινή πολιτική". Επιπλέον δε, εκτιμά η Welt, στον μεσοπρόθεσμο υπολογισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης οι προβλέψεις μάλλον υπεραισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και αυτό, γιατί ο σχετικός υπολογισμός έχει ως αφετηρία την υπόθεση εργασίας (που όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αυτονόητη) ότι οι δαπάνες των ταμείων δεν πρόκειται να αυξηθούν σε ποσοστό υψηλότερο από την αντίστοιχη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μία από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι η περαιτέρω παράταση του εργασιακού βίου. Με άλλα λόγια: η "σύνταξη στα 67" μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, συμπεραίνει η Welt...

Υπό έλεγχο οι δαπάνες για τους πρόσφυγες

Η έκθεση θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο..
Τα ευχάριστα νέα: οι αυξανόμενες δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων δεν πρόκειται να επιβαρύνουν υπερβολικά τον γερμανικό προϋπολογισμό, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ακόμα και αν 500.000 πρόσφυγες από εκείνους που ήρθαν στη Γερμανία μέσα στο 2015, παραμείνουν οριστικά στη χώρα, το χρηματοδοτικό κενό που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό δεν θα είναι μεγαλύτερο από 0,1% του ΑΕΠ, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. Αν μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά για τον προϋπολογισμό, εκτιμούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Γιάννης Παπαδημητρίου/Die Welt