02/16/16

Κατά οποιασδήποτε σκέψης για κλείσιμο συνόρων με αφορμή την προσφυγική κρίση εκφράστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.


«Δεν υπάρχει EXIT», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.  

Ο κ. Τουσκ έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση.

Η άποψη αυτή βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Ωστόσο, ο Τουσκ υπογράμμισε την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της το προσφυγικό αλλά και τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας παράλληλα παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει exit».
Θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος. Μετά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, είμαι πιο αισιόδοξος ακόμη και για τη διαδικασία έναρξης αξιολόγησης είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό .
Επιπρόσθετα ο κ. Τουσκ είπε ότι συζήτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να θέσει τέλος στην έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορά προφανώς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Αυστρία κ.ά., που ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο οξύνουν τους τόνους για το κλείσιμο των συνόρων.

Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:
  1. Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.
  2. Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.
  3. Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.
Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία που πρεσβεύει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή των αποφάσεων- και είναι η φιλοευρωπαική αντίληψη. Και η δεύτερη, που λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα, ή να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι δικά του, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει την φιλοευρωπαϊκή στάση. Ωστόσο, προσέθεσε, η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις για κλείσιμο των συνόρων, θέση που όμως οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αγγλίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Απαντώντας στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Τούσκ δήλωσε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

Ο Τουσκ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.Αθηναϊκό Πρακτορείο


 Αθηναϊκό Πρακτορείο

Η προχθεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα επιβεβαιώνει την άνευ όρων παράδοση της Ευρώπης. Κατ’ εξοχήν της Γερμανίας η οποία διακατέχεται από διαχρονική παθολογική διάθεση υποταγής στις υπερφίαλες απαιτήσεις του σουλτάνου...

 
Ο νεοοθωμανός εκβιάζει και χορεύει τους Δυτικούς στο ταψί χορό. Ενώπιόν του στέκονται προσοχή και ικανοποιούν τους παραλογισμούς του, ενώ ο ίδιος αθετεί όλες τις υποχρεώσεις του, ακόμη και όταν επιτυγχάνει το μέγιστον...


Τα γεγονότα είναι κατακλυσμιαία και απεργάζονται την ολοκληρωτική αλλοίωση της εθνικής μας υπόστασης. Με την αδρή συνέργεια των επιχωρίων εθνοαποδομητών, που από καιρό επιδίδονται σε νόθευση της ταυτότητάς μας και την ουσιαστικά βίαιη εμφύτευση εδώ εκατοντάδων χιλιάδων Αφροασιατών μουσουλμάνων το μέχρι πρότινος ορθόδοξο εθνικό κράτος Ελλάς μετασχηματίζεται σε πολυθρησκευτικό, πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό μόρφωμα.

Ορκισμένοι πολέμιοί μας: α) Οι αιμοβόροι δανειστές σε ρόλο Σάυλωκ διψούν όλο και περισσότερο αίμα. Η θεραπευτική τους αποβλέπει στην εξόντωσή μας, ή πάντως αδιαφορεί γι’ αυτήν. β) Οι θεσμοί και οι άρχουσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλειοδοτούν σε σκληρότητα απέναντί μας. Και τέλος γ) Η επιστράτευση εναντίον μας του προαιώνιου εχθρού μας, της Τουρκίας που με το πρόσχημα της υποτιθέμενης συμβολής της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού διευκολύνεται με αποποινικοποίηση των κατάφωρων κατά Ελλάδος και Κύπρου έκνομων δράσεών της. Ο επιτήδειος ουδέτερος, αν και στους δύο παγκοσμίους πολέμους ταυτίστηκε με τους ηττημένους, κατάφερε να εισπράξει τους καρπούς της νίκης ως νικητής!

Η σιδηρά χειρ της Δύσεως, το ΝΑΤΟ, στήριξε και συγκάλυψε το κακούργημά του των «Σεπτεμβριανών» του 1955. Ο αρχηγός τηςCIA Άλλεν Ντάλες παρίστατο τότε αυτοπροσώπως στα γεγονότα. Ενώ ο Κίσσινγκερ επέβλεψε το 1974 την Εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο και έκτοτε καθοδηγούσε τον Ντενκτάς στις διάφορες φάσεις της Κατοχής.

Ο νεοοθωμανός εκβιάζει και χορεύει τους Δυτικούς στο ταψί χορό. Ενώπιόν του στέκονται προσοχή και ικανοποιούν τους παραλογισμούς του, ενώ ο ίδιος αθετεί όλες τις υποχρεώσεις του, ακόμη και όταν επιτυγχάνει το μέγιστον.

Απίστευτοι οι διάλογοι Ερντογάν με Γιούνκερ και Τουσκ στην μυστική τους συνάντηση στην Αττάλεια (16/11/15), που αποκάλυψε πρόσφατα το Euro2day. Εκεί ο τούρκος απειλεί να τους στείλει τους πρόσφυγες με λεωφορεία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδος, απορρίπτει τα εφάπαξ 3 δισ., αξιώνει ανά 2 δισ. ετησίως, και άνοιγμα όλων των ενταξιακών κεφαλαίων. Με «υπεροψίαν και μέθην» χλευάζει τους συνομιλητές του με ατάκες απείρου κάλλους. Η Τουρκία βρίσκει και κάνει, κρατώντας σε ασφυκτική ομηρεία την Ευρώπη, η οποία ενδίδει εις πάσαν πίεσή της.

Η προχθεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα επιβεβαιώνει την άνευ όρων παράδοση της Ευρώπης. Κατ’ εξοχήν της Γερμανίας η οποία διακατέχεται από διαχρονική παθολογική διάθεση υποταγής στις υπερφίαλες απαιτήσεις του σουλτάνου. Φυσικά και πάλιν και πολλάκις αναλώμασι της Ελλάδος.

Η συμφωνία Μέρκελ –Νταβούτογλου νομιμοποιεί τις παραβάσεις, παραβιάσεις και έργω προσβολές των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η απλώς ρητορική και πάντοτε χαμηλών τόνων – για να μην ακουστεί παραπέρα – αντίδρασή μας, αντί να ανακόψει πολλαπλασιάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Η συμφωνία πλήττει τον σκληρό πυρήνα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η καγκελάριος τηλεφώνησε του πρωθυπουργού και, όπως εγράφη, αστειεύτηκε μαζί του, θυμίζοντάς του ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Για άλλη μια φορά η αντίδρασή μας υπήρξε απλώς ρητορική, όπως άλλωστε πρόσφατα με τη μεσοβέζικη απάντησή μας στη τουρκική Notam AO253/19-01-16 που αμφισβητεί την ελληνικότητα Ικαρίας και λοιπών νησιών του αν. Αιγαίου(πρβλ. Κύρα Αδάμ, Τι γίνεται με την Ικαρία; Liberal,3.2.16).

Αυτά όταν και τα μωρά του κόσμου γνωρίζουν ότι χρηματοδότης, εκπαιδευτής και εξοπλιστής του ISIS και αρχιδουλέμπορος των δυστυχισμένων, από τους οποίους όμως απομυζά τεράστια κέρδη, είναι η Τουρκία. Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο. Από δω και πέρα θα το κάνουν και με βούλα του ΝΑΤΟ.

Ότι δεν υπάρχουν πια ευρωπαίοι ηγέτες είναι μια θλιβερή διαπίστωση. Εμείς ψάχνουμε Έλληνα ηγέτη. Και η καγκελάριος αντί να κρύβει τον διάβολο στις λεπτομέρειες, οφείλει να τον ξεσκεπάζει. Ο απώτερος πρόγονός της Μέγας Φρειδερίκος θα την συμβούλευε: «Να νικάς σημαίνει να προχωράς μπροστά. Και μπροστά πάει αυτός του οποίου η συνείδηση και το θάρρος κάνουν τους άλλους να πάνε πίσω»! Δεν το επεδίωξε με τον τούρκο.

Η γερμανο-τουρκική συμφωνία δεν ακυρώνει την απόφαση μετακίνησης των ευρωπαϊκών συνόρων από το Αιγαίο στα Σκόπια. Για μας είναι γεωπολιτική απειλή και στήριξη του διεφθαρμένου καθεστώτος Γκρουέφσκυ που συνεπάγεται βέβαιο εγκλωβισμό εδώ δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.

Ο προσφάτως εκδημήσας σοφός ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος χρέωνε μόνον σε ανιστόρητους διπλωμάτες και αφιλοσόφητους πολιτικούς την ανικανότητά μας να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το ιερό όνομα της Μακεδονίας έναντι σφετεριστών. Υπενθύμιζε ότι «η ονομασία των κρατών πρέπει να έχει ρίζα ιστορική, είτε θεμελίωση γεωγραφική, ή και τα δύο»(Μηνύματα Πολιτικά, Παπαζήσης, σ.118). Η ψευδωνυμία των Σκοπίων δεν έχει τίποτε από αυτά.

Και για τους δίσεκτους καιρούς ο κορυφαίος στοχαστής επέμενε στην άποψη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας «συγκροτημένη από τους άριστους πολιτικούς της χώρας» (ένθ.αν.,σ.125 επ.).

Μετρημένος προχθές στους F.T. ο Μάρτιν Γουλφ.: «δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία εάν δεν αντιμετωπιστούν οι υπερβολές του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν πληρώσουν φόρους οι πολυεθνικές και δεν κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στο χρήμα και στην πολιτική».

Από το στόμα του και στου Θεού το αυτί !… 
Στέλιος Παπαθεμελής/ΑΝΤΙΒΑΡΟ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.