02/19/16

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Μέρκελ, Ολάντ και ο Αλ. Τσίπρας, συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές...

 
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό...
Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι «μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την avgi.gr, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει (σε προσωπικό και τεχνικά μέσα) και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ τόνισε ότι "καμιά χώρα δεν πρέπει να αναλάβει βάρη που δεν της αναλογούν".

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχύρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποιίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9 πλοία, όσα και η τουρκική πλευρά. Παράλληλα θα περιπολούν στην περιοχή και 11 πλοία της Frontex...  

Στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά ώστε να αποφευχθούν ύποπτες τουρκικές ενέργειες...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Τα πλοία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόκειται να αρχίσουν τις περιπολίες τους από τις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ρεπορταξ του tribune.gr, με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, δεκάδες πολεμικά διαφόρων τύπων, θα περιπολούν από τη Λέσβο έως και τα Δωδεκάνησα. Η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9 πλοία, όσα και η τουρκική πλευρά. Παράλληλα θα περιπολούν στην περιοχή και 11 πλοία της Frontex.

Τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας , τα ΝΑΤΟϊκά ανατολικά των ελληνικών νησιών, ενώ τα τουρκικά σκάφη θα έχουν περιοχή ευθύνης τα παράλια της χώρας. Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες θα αυξάνεται η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως επίσης και η ελληνική συνδρομή.

Στα χωρικά ύδατα Ελλάδας – Τουρκίας θα περιπολούν πλοία του λιμενικού των δύο χωρών. Στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά ώστε να αποφευχθούν ύποπτες τουρκικές ενέργειες υπό τη μορφή «έρευνας και διάσωσης.

Όπως είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η συμφωνία αφορά τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο η όποια διοικείται με εναλλαγή από διάφορες χώρες. «Στη διοίκηση αυτή υπάρχει μόνιμα Έλληνας αξιωματικός ο οποίος, ανά πάσα στιγμή όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ, μπορεί να θέσει βέτο για οποιαδήποτε επιχείρηση ή μέρος της επιχείρησης» ανέφερε.

«Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιτήρηση, η επίβλεψη και η αναφορά για τις προσπάθειες μετακίνησης μεταναστών από τα παράλια προς το Αιγαίο. Δεν θα πάει να πνίξει ανθρώπους. Ενημερώνει καταρχήν την τουρκική ακτοφυλακή, εμάς και τη Frontex» είπε και συνέχισε:

“Σκοπός είναι να πάει η τουρκική ακτοφυλακή, υπό την επιτήρηση των νατοϊκών δυνάμεων και να σταματήσει τη βάρκα πριν ξεκινήσει. Τώρα θα υπάρχει ένας χωροφύλακας από το ΝΑΤΟ που θα λέει ότι σε όποιο σημείο και να βρεθούν οι πρόσφυγες θα τους στέλνει πίσω στην Τουρκία.”

Αντίθετη με τα σενάρια πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην οποία μπορεί να συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ....


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Γεννηματά είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια σταθερή κυβέρνηση και όχι προσφυγή στις κάλπες....

«Oι εκλογές δεν είναι λύση για τη χώρα, γιατί σημαίνουν στασιμότητα (…) Οι Ελληνες έχουν κατανοήσει ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο αναφέρεται μπορεί να δημιουργηθεί από συμφωνία κομμάτων, έτσι ώστε να μην υπερισχύει ο αντιπολιτευτικός λόγος. «Χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να είναι μέσα και τα δυο κόμματα. Κι όχι να κάθεται το ένα κόμμα στην άκρη του ποταμιού και να πετροβολά.»

Ειδικότερα, για το αν θα συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κυβερνητική σύμπραξη, η κυρία Γεννηματά άνοιξε τα χαρτιά της, καθώς ανέφερε ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε αυτό το θεωρητικό σχήμα. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης… Αν συμφωνήσουν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα μπούμε μέσα και εμείς στην κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση για να βελτιώσει αυτό το Μνημόνιο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με ρεπορταζ της ιστοσελίδας iefimerida.gr, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης για τους αγρότες».

Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τα capital controls δημιούργησε δημοσιονομικό κενό και ψάχνει να το καλύψει με εισπρακτικά μέτρα.

«Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας επεδίωξε πολιτική λύση, βρεθήκαμε με τράπεζες κλειστές, capital controls και ένα πολύ σκληρό μνημόνιο. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει. Γιατί βλέπουμε συνέχεια ένα κυβερνητικό αλαλούμ, μια κυβερνητική Βαβέλ».

«Να διασφαλίσουμε ότι στο επίπεδο της Ε.Ε. θα έχουμε συμμάχους. Η βασική μου πρωτοβουλία αφορά στα εθνικά ζητήματα. Το Προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Εχουμε χρόνο μέχρι τον Μάρτιο να οργανωθούμε, να αποκτήσουμε επιτέλους ενιαία στρατηγική, να μη γίνουν άλλα λάθη και καθυστερήσεις», είπε, αναφερόμενη στο προσφυγικό.

«Σε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώ να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε και πρέπει να πάρουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε.

Η 60χρονη Λαγκάρντ ήταν η μοναδική υποψήφια και εξελέγη «με συναίνεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.


Για δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι του Διεθνούς Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιό του εξέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ για δεύτερη πενταετή θητεία στη θέση της γενικής διευθύντριας. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου.

Η 60χρονη Λαγκάρντ ήταν η μοναδική υποψήφια και εξελέγη «με συναίνεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τη θέση το 2011, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι αφοσιωμένο στον στόχο του να βοηθήσει στην εξασφάλιση παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

«Λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο εξήρε την ισχυρή και συνετή ηγεσία της κυρίας Λαγκάρντ κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας της. Σε ταραγμένους καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, η κυρία Λαγκάρντ ενίσχυσε τη δυνατότητα του Ταμείου να στηρίξει τα μέλη του με εισηγήσεις, χρηματοδότηση και δημιουργία υποδομών. Επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των σχέσεων του Ταμείου με τα μέλη του, μεταξύ αυτών και τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Aleksei Mozhin.
ΑΜΕ-ΜΠΕ

Πήραν τις προτάσεις και γυρίζουν στην Αθήνα τη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια - Σε ποια σημεία προσεγγίζουν οι θέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές - Πού παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις ...


 
Απανωτές συσκέψεις Τσακαλώτου, τον δρόμο για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα άνοιξε η αποψινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς...

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, η κυβέρνηση παρέδωσε τις προτάσεις της για το φορολογικό και τα δημοσιονομικά, τα οποία θα συζητηθούν εκτενώς πλέον στην Αθήνα. Ωστόσο, δεν διαφαίνεται ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν πριν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

«Ουσιαστικά δεν έκλεισε τίποτε» λένε πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, αλλά οι Θεσμοί θεώρησαν πως οι προτάσεις και τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν είναι επαρκή για να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις εκ τους σύνεγγυς.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, το μεγάλο «παζάρι» δύσκολα θα προλάβει να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών - δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.

Ενώ γινόταν η αποστολή των στοιχείων μέσω τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε και ένα γύρο απανωτών συσκέψεων με τους αναπληρωτές υπουργούς κ.κ. Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη σύγκλιση υπάρχει για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, που θα διαδεχθεί την ΓΓΔΕ και θα αυτονομηθεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών. Καλά πήγαν και οι συζητήσεις για τη νέα κλίμακα αποδείξεων που θα απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Μεγαλύτερη απόσταση έχουν να διανύσουν όμως κυβέρνηση και Θεσμοί για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος (με φόρους έως 50% ή και 55%), αλλά και εκείνη για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προτείνει η κυβέρνηση. «Αγκάθι» για το φόρο εισοδήματος θεωρούνται ιδιαίτερα οι αυξήσεις φόρων στους αγρότες.

Χάσμα χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές στο ασφαλιστικό, γι' αυτό και πρώτα θα καταφτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που είναι αρμόδια για τα δημοσιονομικά (fiscal teams) και θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκεί θα διερευνήσουν το μέγεθος της τρύπας στον προϋπολογισμό από τη χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ κλπ.
protothema.gr

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν πηγές από την τραπεζική αγορά αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «το πάρτι τελείωσε και τώρα έρχεται ο λογαριασμός»....


Τα θαλασσοδάνεια σε μιντιάρχες ξηλώνουν τραπεζίτες και φέρνουν εισαγγελείς... 

Φόβος και τρόμος έχει καταλάβει τραπεζικά στελέχη αλλά και συγκεκριμένους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια που είχαν εγκρίνει σε μεγαλοεκδότες και καναλάρχες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στα «Επίκαιρα» καλά πληροφορημένες πηγές από την τραπεζική αγορά αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι, «το πάρτι τελείωσε και τώρα έρχεται ο λογαριασμός». Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο διοικήσεων τραπεζών που σήμερα είναι αντιμέτωπες με τη Δικαιοσύνη για επιχειρηματικά δάνεια που δεν είχαν τις εγγυήσεις που προέβλεπε ο νόμος. Ιδίως τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν αφειδώς δάνεια σε εκδοτικές επιχειρήσεις, ενώ δεν πληρούσαν καμία προϋπόθεση για να δανειοδοτηθούν. Παρ’ όλα αυτά, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αντί να διοχετευτούν στην υγιή επιχειρηματικότητα κατέληγαν ως θαλασσοδάνεια σε μεγαλοσχήμονες και εντέλει, μέσω ανακεφαλαιοποίησεων, έφυγαν από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων.

Όλα αυτά, φυσικά, ήταν σε γνώση του μέχρι πρότινος πολιτικού συστήματος, που έκανε τα στραβά μάτια –στην καλύτερη περίπτωση– για να έχει την εύνοια των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κι αυτά με τη σειρά τους το κάλυπταν από τις δικές του συναλλαγές με ημετέρους, ενώ προπαγάνδιζαν με αργυρώνητους «δημοσιογράφους» την πολιτική τους «πραμάτεια» με γκεμπελίστικες τακτικές και επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει σήμερα στην κατοχή της όλα τα επισφαλή δάνεια και τις αιτιολογικές εκθέσεις τραπεζικών στελεχών και είναι πλέον σε θέση να τα δώσει στη Δικαιοσύνη. Συγχρόνως όμως και οι εισαγγελικοί λειτουργοί του οικονομικού εγκλήματος έχουν στη διάθεσή τους «δεμένες» υποθέσεις. Αυτές οι εξελίξεις, μάλιστα, φαίνεται να φέρνουν γρήγορες αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών – και όχι μόνο... 

 Τι έφαγαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Ψυχάρης; 

Σχετικό είναι και το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ" στις 15 Φεβρούαρίου, με το χαρακτηριστικό τίτλο το οποίο παραθέτουμε.   

Αν και σε γενικές γραμμές είναι κάτι το συνηθισμένο οι επισκέψεις πολιτικών αρχηγών σε γραφεία εφημερίδων για συνάντηση με τον εκδότη και τη διευθυντική ομάδα, όλα έχουν τη σημασία τους.

Και φυσικά πάντοτε παίζει ρόλο και η χρονική συγκυρία που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

Σήμερα λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον ΔΟΛ και γευμάτισε με τον Σταύρο Ψυχάρη και τη διευθυντική ομάδα των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑτος.

Το timing είναι δηλωτικό. Ακριβώς την ώρα που γίνεται ο ντόρος για τις τηλεοπτικές άδειες. Ακριβώς την περίοδο που ο Σταύρος Ψυχάρης καταθέτει για θαλασσοδάνεια που πήρε για τα ΜΜΕ του.

Ακριβώς στη φάση που το αφεντικό του ΔΟΛ κατηγορείται για... ξεχασμένα πόθεν έσχες.

Πιο κατάλληλο timing δεν θα μπορούσε επομένως να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ίσως να ήθελε να μας δείξει τις προθέσεις του. Τις είδατε;


Το παρασκήνιο μιας επεισοδιακής Συνόδου Κορυφής όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, σχολιάζει ο Μιχάλης Ιγνατίου...


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ συνομιλούν κατά τη διάρκεια συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ...

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίζεται κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ» επισημαίνει, η εφημερίδα L’Echo, που αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υιοθέτησε έντονο ύφος προς τους ομολόγους του.

Και αυτό, καθώς αντιτάχθηκε στις κατηγορίες που απευθύνουν ορισμένα κράτη προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια κράτη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Χάσμα απόψεων, που δείχνει αγεφύρωτο και τεταμένο κλίμα στις χτεσινοβραδινές συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό, μεταφέρει η βελγική εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τεταμένη η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις για το προσφυγικό». Η εφημερίδα αναφέρεται σε «ξέσπασμα» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των ηγετών εκείνων που είχαν ταχτεί τις προηγούμενες ημέρες υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του Σέγκεν.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών που έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει στη αντεπίθεση στρέφοντας τα πυρά του εναντίον των χωρών Βίζεγκραντ. Σε συνεχή ροή ειδήσεων η εφημερίδα μεταδίδει ότι ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την οργή του για τις προτάσεις κάποιων χωρών ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Σέγκεν επειδή δεν καταφέρνει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ολοένα και πιο απομονωμένη η Mέρκελ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα στην σύνοδο κορυφής ηλεκτρίστηκε όταν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες υπαινίχθηκαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ζώνη Σέγκεν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Σημειώνεται επίσης ότι η Άγγελα Μέρκελ βρίσκει ολοένα και λιγότερους συμμάχους στα σχέδιά της για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, καθώς ακόμα και η Αυστρία παίρνει αποστάσεις απ’ αυτήν.

Με τη σειρά της η De Morgen, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Aναβολή: Η δοκιμασμένη τακτική», εκτιμά ότι η ΕΕ εφαρμόζει την παλιά, πετυχημένη, τακτική της μετάθεσης των προβλημάτων εν ευθετότερω χρόνω προκειμένου να αποφορτιστούν οι εντάσεις, και για τον λόγο αυτό ανέβαλλε τις αποφάσεις για το προσφυγικό για τις 6 Μαρτίου.
Μιχάλης Ιγνατίου/mignatiou

Η επίθεση στην Άγκυρα και ο ισχυρισμός ότι συνδέεται με το κουρδικό YPG αποτελεί μια επικίνδυνη τροπή. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις συγκρούσεις σε συριακό έδαφος, σχολιάζει η Σεντά Σέρνταρ από τη DW. 

Η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα απομονώνει την Τουρκία
Οι προσδοκίες της Τουρκίας ότι η προσφυγική κρίση θα πιέσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να αναζητήσει γρήγορη λύση στο συριακό δεν επαληθεύτηκαν

Η τουρκική πρωτεύουσα επλήγη από μία ακόμη τρομοκρατική πράξη μετά την επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου. Συνέβη σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία αισθάνεται παγιδευμένη και δεν ομογνωμεί πάντα με τους παραδοσιακούς συμμάχους της όσον αφορά στη συριακή κρίση. Η επιλογή της στιγμής της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θέσεις της Άγκυρας απέναντι στις κουρδικές οργανώσεις.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε για την επίθεση τις τρομοκρατικές οργανώσεις Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG). Ενώ όμως το PKK αναγνωρίζεται διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν ισχύει το ίδιο και για το YPG, το οποίο αποτελεί το στρατιωτικό σκέλος του συριακού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά θεωρείται από την Τουρκία ότι αποτελεί το αδελφό προς το PKK κόμμα της Συρίας.

Παρ' όλα αυτά οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της Τουρκίας στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, μαζί με αυτούς και οι ΗΠΑ, θεωρούν τα YPG/PYD σημαντικό παράγοντα στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στα τουρκικά σύνορα καθώς και η ίδρυση κουρδικών περιφερειών στη βόρεια Συρία έχουν απειλήσει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Ο βομβαρδισμός του YPG αποτέλεσε απάντηση στις επιθέσεις του προς την Τουρκία. Οι τουρκικές προειδοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν ήταν αρκετά σαφείς, ώστε να κάνουν τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει πόσο έντονα αντιτίθεται η Άγκυρα στην αποδοχή του YPG ως διαπραγματευτικού εταίρου.

Μετά την επίθεση στην Άγκυρα η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να υποβάλει έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο στο κοινοβούλιο παρεμποδίστηκε από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HPD), το οποίο αντιδρά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας ενάντια στο PKK στην ανατολική Τουρκία. Το γεγονός αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει εθνική ενότητα, ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις.

Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός


Το PKK αναγνωρίζεται διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση
Οι προσδοκίες της Τουρκίας ότι η προσφυγική κρίση θα πιέσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να αναζητήσει γρήγορη λύση στο συριακό δεν επαληθεύτηκαν. Οι ελπίδες της Άγκυρας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος της χώρας αποδείχθηκαν μη ρεαλιστικές. Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην οποία επέμενε η Τουρκία βρήκε μερική ανταπόκριση από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο ήταν αργά, πολύ αργά.

Αν και ο εμφύλιος στη Συρία αποτελεί διεθνές πρόβλημα, οι ρίζες του οποίου φτάνουν πίσω στην «κόκκινη γραμμή» του Μπάρακ Ομπάμα, στην επιθετική παρέμβαση της Ρωσίας και την ολιγωρία της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία είναι εκείνη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Η ανικανότητά της να λύσει το κουρδικό και η πολιτική της απέναντι στους Κούρδους της Συρίας άφησε την Τουρκία απομονωμένη και ευάλωτη.

Αυτή η απομόνωση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη επιθετικότητα. Η Τουρκία σχεδιάζει να πατήσει στο έδαφος της Συρίας, κάτι οι ΗΠΑ απεύχονται από την αρχή της σύρραξης. Αν η ασφάλεια της χώρας απειληθεί, η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει τα πάντα για να την υπερασπίσει.

Η επίθεση στην Άγκυρα και ο ισχυρισμός ότι συνδέεται με το YPG αποτελεί μια επικίνδυνη τροπή. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε είδους στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Συρία. Οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας έχουν ήδη κοστίσει εκατοντάδες ζωές. Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης θα ήταν να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση περαιτέρω. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπέδειξε συνεργασία του PKK με την πρώην Σοβιετική Ένωση, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε και από άλλες χώρες. Μια κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία θα χειροτερέψει την κατάσταση. Εάν η Τουρκία εμπλακεί σε στρατιωτικές έριδες σε συριακό έδαφος, θα καταλήξει ακόμη περισσότερο απομονωμένη.

Η Τουρκία πρέπει να ορίσει σαφώς τους όρους της, καθώς είναι αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα: το κουρδικό στο εσωτερικό, το προσφυγικό στα σύνορα και τέλος το συριακό και τις διεθνείς εντάσεις που προκαλεί ανάμεσα στην Τουρκία και τις εμπλεκόμενες χώρες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ιεραρχήσει τους στόχους της. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική κι ένα σαφές σχέδιο για να λύσει τα προβλήματα εσωτερικά, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατίας. 
Σεντά Σέρνταρ/DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.