02/21/16

Η κουρδική επίθεση είχε στόχο όχι μόνο την εκδίωξη των «μετριοπαθών» και τζιχαντιστών, αλλά και να φτάσει τα τουρκικά σύνορα, που τώρα ελέγχονται από το Ντάες....

Έκλεισε η θηλιά γύρω από τη πόλη του Χαλεπίου
Εάν οι Κούρδοι τα καταφέρουν, θα είναι σε θέση να ενωθούν με το θύλακα του Κομπάνι (Αΐν αλ-Αράμπ) τον οποίον έχουν υπερασπίσει με επιτυχία....
 
Αφού διέσχισαν τα σύνορα με τη Συρία, τα τουρκικά στρατεύματα προχώρησαν 200 μέτρα προς την κατεύθυνση της κουρδικής πόλης της Αφρίν και άρχισαν να σκάβουν. Από τυπική άποψη, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως στρατιωτική επίθεση, η οποία άλλωστε δεν άρχισε χθες. Αλλά αν κάποιος θέλει να εξετάσει την κατάσταση πιο προσεκτικά, τότε η αξιολόγηση του θα αλλάξει γρήγορα: Ο Τούρκος δεν είναι τόσο τρομερός, απ' όσο τον περιγράφουν.

Σύμφωνα με τα παγκόσμια μίντια, οι Τούρκοι στρατιωτικοί μηχανικοί σκάβουν χαρακώματα χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και εξοπλισμό κατασκευών. Το τουρκικό πυροβολικό ταυτόχρονα βομβαρδίζει τη συνοριακή ζώνη, όχι μόνο γύρω από το Αφρίν, αλλά και γύρω από την πολύπαθη Αζάζ. Βάλτε τα όλα μαζί, οι δραστηριότητες αυτές προτείνουν ένα νέο γύρο stand-off, όχι μόνο στα τουρκο-συριακά σύνορα, αλλά και στη περιοχή που περιβάλλει τις τζιχαντιστικές δυνάμεις στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπίου οι οποίες έχουν χάσει την υλικοτεχνική υποστήριξη τους από την Τουρκία.

Η Αζάζ σήμερα -όλα μέσα-αλλά-και-επίσημα- μετονομάστηκε σε «το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης». Από τη στρατιωτική άποψη, ήταν καταδικασμένη ήδη πριν από πέντε χρόνια, όταν κυβερνητικές δυνάμεις έφθασαν σε σιϊτικούς θύλακες γύρω από τη Zahra και έκοψαν την πρόσβαση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Από τότε έχουμε γίνει μάρτυρες της καταστροφής των περικυκλωμένων δυνάμεων μαχητών, ακόμη και δεδομένου ότι απαιτούν βοήθεια από την Άγκυρα.

Το Αφρίν, το οποίο αργά και διστακτικά πλησιάζεται από τους Τούρκους μηχανικούς, είναι πιο σημαντικό για τους Κούρδους, παρά το συριακό αραβικό στρατό. Και οι Κούρδοι είναι οι κύριοι εχθροί της Άγκυρας. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τα κουρδικά αποσπάσματα εθνικής άμυνας από το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (το οποίο είναι γνωστό για τα γυναικεία τάγματα του, τα οποία εμφανίζονται τακτικά από τα ηλεκτρονικά μέσα ενεημέρωσης) ήλθαν σε επαφή με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις και έλαβαν την υποστήριξη που τους χρειάζεται για να καταλάβουν το Αφρίν του οποίου ο πληθυσμός ήταν κοντά στα 500.000 πριν από τον πόλεμο, οι περισσότεροι εκ του οποίου είναι Κούρδοι. 

Η κουρδική επίθεση είχε στόχο όχι μόνο την εκδίωξη των «μετριοπαθών» και τζιχαντιστών, αλλά και να φτάσει τα τουρκικά σύνορα, που τώρα ελέγχονται από το Ντάες. Εάν οι Κούρδοι τα καταφέρουν, θα είναι σε θέση να ενωθούν με το θύλακα του Κομπάνι (Αΐν αλ-Αράμπ) τον οποίον έχουν υπερασπίσει με επιτυχία.

Η Τουρκία καθαρά αποκοιμήθηκε με τις ραγδαίες αλλαγές στο πεδίο της μάχης και τώρα αντιμετωπίζει ένα αδύνατο δίλημμα: είτε να ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας είτε να παρατηρήσουν πως οι συριακές δυνάμεις και οι Κούρδοι -αργά αλλά σταθερά- θα αλέσουν σε σκόνη τα απομεινάρια των τζιχαντιστών και των δυνάμεων του Ντάες, τόσο στα βόρειο-δυτικά της επαρχίας του Χαλεπόυ και όσο και κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα: η Δαμασκός διαθέτει τη συντριπτική υπεροχή σε στρατιωτικό δυναμικό (που δεν την είχε ποτέ πριν, σε κανένα τομέα του μετώπου), οι τζιχαντιστικά λογιστικές υποδομές έχουν καταστραφεί ή είναι σε άθλια κατάσταση, και τώρα οι δυνάμεις τους έχουν περικυκλωθεί.

Και μετά… υπάρχουν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες είναι πλέον πανταχού παρούσες.

Οι καθημερινές αναφορές ότι ο τουρκικός στρατός έχει διασχίσει τα σύνορα, έχουν ως επί το πλείστον αποδειχθεί ότι είναι πλαστές, προορίζονται περισσότερο να ασκούν πίεση στην Άγκυρα παρά στη Δαμασκό, τη Μόσχα, ή στους Κούρδους. 

Για παράδειγμα, πριν από την Αζάζ, ήταν το Ταλ-Ριφάτ που ονομαζόταν «τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης»

Αλλά τότε οι Κούρδοι πήραν το Ταλ-Ριφάτ και η μηχανή της προπαγάνδας επικεντρώθηκε στην Αζάζ. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει κανείς να ερμηνεύσει τις αναφορές για σαουδαραβικά αεροπλάνα που αναπτύσσονται στην Τουρκία. Δύο πολεμιστές με ανεπαρκώς εκπαιδευμένα πληρώματα (όπως συμβαίνει συνήθως με τους Σαουδάραβες), δεν είναι ακριβώς μια μεγάλη υπόθεση, αλλά κάνει θραύση στα πρωτοσέλιδα. 

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα και άλλοι είναι ήδη έτοιμοι να εγκαταλείψουν μεγάλες πόλεις, όπως έκαναν στο Maraa, υποχωρώντας προς τα τελευταία διαθέσιμα σημεία διέλευσης των τουρκικών συνόρων με τις ελπίδες τόσο, όχι της αποκαταστάσεως μιας σταθερής γραμμής μετώπου, όσο μάλλον για προπαγανδιστική ιστορία για «την ηρωική άμυνα εναντίον του τυραννικού καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ». 

Δεν υπάρχουν πλέον σοβαρές μάχες στο κυβερνείο του Χαλεπίου ή γύρω από την πόλη, ακόμα και στην στρατηγικά σημαντική περιοχή του θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα ρωσικά αεροσκάφη και σε συνεργασία με τους Κούρδους διαμελίζουν επιδέξια, μετατοπίζουν, και τους γύρω τζιχαντιστές και τις προ-τουρκικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η αντιπολίτευση έχει χάσει κάθε λόγο να προσπαθήσει να κρατήσει περιοχές του κυβερνείου του Χαλεπίου.

Από τη στρατιωτική άποψη, παρατηρούμε μια στρατηγική ήττα σε μια ενιαία επαρχία. 

Αλλά τώρα βλέπουμε τα αγγλοφωνά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζονται με εκπληκτικές συγκρίσεις μεταξύ των περικυκλωμένων τζιχαντιστικών δυνάμεων και του «μαχόμενου Σεράγεβο». Πρόκειται για μια εξελιγμένη κίνηση προπαγάνδας

Από τη δυτική άποψη, το Σεράγεβο, επίσης, «πολεμούσε κατά του ολοκληρωτισμού» και ήταν μια μουσουλμανική πόλη (της οποίας τα σερβικά τμήματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή σκοτώθηκαν εκείνη την εποχή). Κάποιος ακόμη κατάφερε και να κηρύξει τη τζιχάντ εκεί. Στο τέλος, το Σεράγεβο "σωθηκε" από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και προφανώς κάτι παρόμοιο προτείνεται για το τζιχαντιστικό τμήμα του Χαλεπίου.

Οι τουρκικoί βομβαρδισμοί πυροβολικού δεν φαίνονται να είναι «μαζικοί», παρά τον όρο που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές. Σε γενικές γραμμές, ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να μην έχει κάνει τίποτα το αξιοσημείωτο και δεν είναι σαφές αν είναι έτοιμος να κάνει κάτι. Οι αναφορές για δήθεν μερική επιστράτευση δεν προέρχονται από την κεντρική ή νότια Ανατολία, που θα ήταν ό, τι θα περίμενε κανείς, αλλά από τις πλούσιες πόλεις της ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, από εθνοτικές μειονότητες που κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία και ανησυχούν για την κατάσταση. Περεταίρω, η τουρκική μηχανή προπαγάνδας φαίνεται να στοχεύει τους ρωσσοφώνους. Οι ανακοινώσεις για τουρκική επιστράτευση και την επικείμενη εκδίκηση εναντίον «αυτών των Ρώσων» συνήθως δημοσιεύονται από Αζέρους και διαδίδονται από τους Ουκρανούς. Οι τελευταίοι, εχοντας γίνει de-facto συνεργάτες της Άγκυρας, εξασφαλίζουν σαν μια έκρηξη κυνηγητικού όπλου την εξάπλωση αυτών των «ειδήσεων», λόγω ειλικρινούς μίσους για «αυτούς τους Ρώσους».

Έχει ειπωθεί περισσότερο από μία φορά ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας περιέχει υπερβολικά πολύ υστερία και προσωπικά παράγοντα. 

Αλλά όπως ακριβώς τώρα, το σκάψιμο τάφρων κατά μήκος των συνόρων φαίνεται να είναι το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει η Άγκυρα στην εμπόλεμη ζώνη. Τα 200 μέτρα διείσδυσης στο έδαφος της Συρίας δεν είναι τόσο πολύ μια «επιθετική πράξη», παρά μόνο μάλλον μια απόπειρα των Τούρκων μηχανικών να καθιερώσουν μια αξιοπρεπή γραμμή άμυνας, δεδομένου ότι «στην έρημο, τα εθνικά σύνορα είναι μόνο θεωρητικά». Είναι απολύτως δυνατό η απόφαση να λήφθηκε στο επίπεδο του διοικητή της μονάδας, και ούτε καν από τον διοικητή της ταξιαρχίας.

Εξακολουθεί να μην υπάρχουν λόγοι να υποθέσουμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας σημαίνουν εισβολή ή ακόμη και προετοιμασίες για εισβολή. Είναι άλλο θέμα που η Δαμασκός μπορεί να ερμηνεύσει τις δράσεις της μονάδας του μηχανικού, ως επιθετικότητα. Ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι πόλεμοι μπορούν να ξεκινήσουν με μικρότερες προβοκάτσιες. Αλλά η Δαμασκός δεν θα επιτεθεί στις τουρκικές μονάδες του μηχανικού χωρίς γενικό στρατηγικό σχεδιασμό. Τελικά η περιοχή αυτή δεν είναι πλέον ζώνη ευθύνης του συριακού αραβικού στρατού, και οι Κούρδοι θέλουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Η γενικά φορτισμένη κατάσταση σημαίνει ότι κάθε γεγονός θα πάρει γρήγορα στρατηγικές διαστάσεις, ειδικά αφού υποβάλλεται σε κατάλληλη προπαγανδιστική επεξεργασία. Συμπεριλαμβανομένων και των αποθανόντων τζιχαντιστών δυνάμεων. Τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα έχουν αρκετές πηγές πληροφόρησης για να αξιολογήσουν σωστά τις τουρκικές ενέργειες, τις προθέσεις και τις δυνατότητες σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να στηρίζονται σε τζιχαντιστικές υπερβολές. Οι Κούρδοι, το πιο πιθανό είναι ότι είναι σε συνεχή επαφή με τα κύρια στρατιωτικά κέντρα σχεδιασμού της Συρίας. Το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα είναι να μην γίνει τίποτα βιαστικά.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά, Αθήνα, 21.2.2016

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημοσίευσε απόφαση «βόμβα» που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ...


Η απόφαση δικαιώνει συνταξιούχο γιατρό του ΕΣΥ και εφόσον εφαρμοσθεί πλήρως το κόστος αποκατάστασης των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ θα φτάσει τα 220 εκ ευρώ.....

Μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς, ενώ εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών - προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.), όπως αποκαλύπτει σήμερα το Έθνος, δημοσίευσε απόφαση «βόμβα» που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.

Το ΕΣ, έκρινε στην εν λόγω περίπτωση, επί της προσφυγής μίας συνταξιούχου γιατρού ακολουθώντας την νομολογιακή γραμμή που χάραξε το ΣτΕ στην υπόθεση των ενστόλων.

Σύντομα - σύμφωνα με το ρεπορτάζ - αναμένεται ότι θα δημοσιευθούν αποφάσεις που θα δικαιώνουν και άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων: ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ.

Παράλληλα η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφανθεί επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει καθηγητές των ΤΕΙ ώστε και οι δικές τους περικοπές να κριθούν αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια ανίσχυρες.

Εξάλλου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση αποφάσεων με τις οποίες το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανατρέποντας τον τρόπο υπολογισμού της για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.

Εκκρεμούν περαιτέρω αποφάσεις επί των προσφυγών δικαστικών λειτουργών για τα μη επιστραφέντα αναδρομικά τους, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (από το ΕΣ) αλλά και των ενστόλων (από την Ολομέλεια του ΣτΕ) για το νέο τους μισθολόγιο που δεν τροποποιήθηκε κατά τα οριζόμενα στην γνωστή απόφαση του ΣτΕ. Άλλωστε υπάρχουν πάντα οι προσφυγές των συνταξιούχων βουλευτών.

Καθώς λοιπόν ο λογαριασμός για το κράτος μεγαλώνει - αφού σταδιακά καταρρέουν οι περικοπές που επεβλήθησαν ελέω μνημονίου 2 - η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει για μία κάποια ανακούφιση μόνο στο ότι σταδιακά η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων διαμορφώνεται στην κατεύθυνση αναγνώρισης της αντισυνταγμάτικοτητας των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις μόνο για το μέλλον, ώστε να μην τιναχθεί όλο το δημοσιονομικό σύστημα στον αέρα. Η επιστροφή δηλαδή αναδρομικών γίνεται δεκτή μόνο για όσους είχαν την πρόνοια να προσφύγουν δικαστικά.

Μία από τις βασικές αποδοχές στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΕΣ, στην εν λόγω υπόθεση της συνταξιούχου ιατρού, ήταν ότι οι περικοπές του ν. 4093/2012 έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών.

Αλλά και ότι οι περικοπές αυτές επιβαρύνουν και πάλι τις ίδιες κατηγορίες πολιτών (περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου) χωρίς να μπορεί να στηριχθεί η συνταγματικότητα των μέτρων στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ούτε στην μνημονιακή πρόβλεψη γα μείωση 12% των ειδικών μισθολογίων. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για τήρηση των συνταγματικών αρχών: ισότητα στα βάρη, αναλογικότητα, σεβασμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σημειώνεται τέλος, σύμφωνα με τον skai.gr, ότι αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης (μόνο) των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκ. ευρώ.

Ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ντροπή να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων από την ίδρυσή της... 

 
Οριστικό τέλος σε συζητήσεις και σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έθεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα....

Το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

Οριστικό τέλος σε σενάρια εκλογών και εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έδωσε ο πρωθυπουργός

Οριστικό τέλος σε συζητήσεις και σενάρια περί εκλογών, αλλά και περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο εξής καμία πρόκληση ή επίθεση εναντίον της χώρας δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο προσφυγικό όσο και σε ζητήματα οικονομική πολιτικής.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για προστασία των φοροφυγάδων και τόνισε ότι όλες οι υποθέσεις που έχουν ανοίξει, όπως της Ζήμενς, θα φθάσουν μέχρι το τέλος.

Ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ντροπή να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων από την ίδρυσή της. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι όλο και βαθαίνει η κρίση και ο κίνδυνος ο πόλεμος να γενικευθεί στη γειτονιά μας με την εμπλοκή Ρωσίας-Τουρκίας. Η ΕΕ εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι από τη μια υπάρχει το έλλειμμα αλληλεγγύης και από την άλλη η ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων στον πυρήνα της Ευρώπης, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ , τη στιγμή που αναδεικνύονται δυνάμεις που υψώνουν φράχτες. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ο λαός παρά τις δυσκολίες δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, κόντρα σε ακραίες ξενοφοβικές και ακραίες αντιλήψεις, είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους.

Απαντώντας σε επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό και τις απειλές για το κλείσιμο συνόρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο εξής «όταν θα ομιλούν για την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό, θα πρέπει πρώτα να βουτούν την γλώσσα στο μυαλό τους και μετά να μιλούν». Στο εξής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες.

Σχετικά με τη Σένγκεν, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής μπήκε οριστικό τέλος σ' αυτή τη συζήτηση και εξέφρασε την πίστη πως θα τεθεί τέλος σε άθλιες μεθοδεύσεις κύκλων της ΕΕ να στοχοποιηθεί η χώρα μας.

Για το κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα Συμπεράσματα καθιστούν σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές. Ωστόσο, τόνισε, πολλές φορές οι αποφάσεις δεν τηρήθηκαν, όπως η απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο κ . Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.

Για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι το τέλος τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι εκλογές έγιναν πριν από τρείς μήνες μετά από δύσκολη συμφωνία και όχι πριν και ο λαός ήξερε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει για το αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» μας και στο τέλος της διαδρομής.

Αυτή τη στιγμή, επισήμανε, «είμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλά θα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές και τη χώρα όρθια».

Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι συγκάλεσαν σήμερα νέα πανελλαδική σύσκεψη.


Η σύσκεψη θα γίνει κι αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα.

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις στον αγροτικό κόσμο ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο Μαξίμου θα προσέλθει 17μελής επιτροπή αγροτών, που θα αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του γεωγραφικού και ιδεολογικού τους φάσματος. Σταθεροί στην άρνηση στον διάλογο με την κυβέρνηση παραμένουν όσοι πρόσκεινται στα 68 μπλόκα της Νίκαιας που έχουν συγκαλέσει πανελλαδική σύσκεψη για τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στη βάση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε και όχι των κυβερνητικών σχεδίων και μέτρων που μας εξοντώνουν. Δεν διαπραγματευόμαστε το πόσα θα χάσουμε.

Στο Μαξίμου εξετάζουν τις νέες βελτιωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας, όπως και τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών αναφέρει: 
«Καλούμε να πάρουν μέρος, όλα τα μπλόκα που συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως καθορίστηκε, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων, στις 7 Φλεβάρη στη Νίκαια.

Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία κλιμάκωσης του αγώνας μας.

Βρισκόμαστε πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα και συνεχίζουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στη βάση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε και όχι των κυβερνητικών σχεδίων και μέτρων που μας εξοντώνουν. Δεν διαπραγματευόμαστε το πόσα θα χάσουμε. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε».
Τι ζητούν οι αγρότες της Νίκαιας

Οι αγρότες της Νίκαιας θέτουν ως προαπαιτούμενο προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα και συγκεκριμένα:
  1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

  2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

  4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

  5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
«Εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας «διάλεξης» για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά», έχει ξεκαθαρίσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Στο μεταξύ, κλειστά έως αύριο Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου. Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.