02/22/16

Υποψιάζομαι ότι το ΝΑΤΟ δεν ήρθε στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος για να μας προστατεύσει από τους πρόσφυγες. Ήρθε, για να πει στον Αλέξη ότι έφτασε η ώρα να τα βρεις με τη Τουρκία διαφορετικά: «είτε θα τα χάσεις όλα, είτε θα πάρεις τα μισά.»Αναμφίβολα, η Καγκελάριος δεν ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία μόνη της. Είχε ήδη ενημερώσει την Ουάσιγκτον και πήρε το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο,  πριν κατευθυνθεί στην Άγκυρα.... 
γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης*

Ακόμα θυμάμαι την μοναδική αλλά σημαντική ήττα μας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982). Σε μια συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής που η συζήτηση αφορούσε στην έννοια του «Αρχιπελαγικού Κράτους», ο αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος έλαβε το λόγο για να εξηγήσει την ελληνική λέξη Αρχιπέλαγος.

Μέσα σε απόλυτη σιγή, ο Σταυρόπουλος εξήγησε εκείνη την ημέρα ότι η λέξη «αρχιπέλαγος» είναι ελληνική λέξη και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία για να περιγράψει το Αιγαίο! Μετά, συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα, με βάση αυτό το ιστορικό γεγονός, δικαιούται να χαρακτηριστεί, στη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας, σαν Αρχιπελαγικό Κράτος.

Δυστυχώς, η συζήτηση που ακολούθησε για αρκετές ημέρες δεν έφερε αποτέλεσμα για την ελληνική πρόταση και έτσι η νέα Σύμβαση (UNCLOS) αναγνωρίζει ως αρχιπελαγικά κράτη μόνο τα κράτη που αποτελούνται αποκλειστικά από νησιά. Εάν τότε, είχε επικρατήσει η άποψη μας, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά στο Αιγαίο. Έτσι η UNCLOS αναγνωρίζει μόνο πέντε κράτη σαν αρχιπελαγικά. Αυτά είναι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, οι Μπαχάμες, τα νησιά Φίτζι και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Το Άρθρο 47 της UNCLOS ορίζει τα Αρχιπελαγικά Κράτη ως εξής:

Για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης:
 • A) “Αρχιπελαγικό Κράτος είναι ένα Κράτος που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ένα ή περισσότερα συμπλέγματα νησιών και συμπεριλαμβάνει ενδεχομένως και άλλα νησιά,

 • B) «Αρχιπέλαγος είναι σύνολο νησιών, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων νησιών, τα παρακείμενα ύδατα και τα λοιπά φυσικά στοιχεία , τα οποία είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να αποτελούν ουσιαστικά μια αδιαίρετη γεωγραφική, οικονομική και πολιτική ενότητα, ή τα οποία θεωρούνται ιστορικά ως μια ενότητα.
Είναι σαν να περιγράφει το Αιγαίο Αρχιπέλαγος!

Από την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 μέχρι το 1973, το Αιγαίο Πέλαγος ελέγχετο και κυριαρχείτο, από στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική άποψη, από την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Τουρκία ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή την κατάσταση και ποτέ δεν αμφισβήτησε το υπάρχον νομικό καθεστώς. Αυτή η κατάσταση άλλαξε δραματικά το 1973, όταν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου έξω από την νήσο Θάσο από την αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration. Εκείνη την περίοδο, βασικά για λόγους πολιτικής εσωτερικής κατανάλωσης, οι δικτάτορες που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1967 μέχρι το 1974, ανακοίνωσαν ότι τα κοιτάσματα ήταν μεγάλης εμπορικής αξίας, χωρίς να αντιληφθούν τις διεθνείς επιπτώσεις αυτής της πράξης τους. Η Τουρκία αμέσως αντέδρασε και την 1η Νοεμβρίου 1973 έδωσε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων TRAO δικαιώματα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ανατολικό Αιγαίο, σε μία περιοχή που ξεκάθαρα επικάλυπτε της περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των νησιών Λήμνου, Σαμοθράκης, Αγίου Ευστράτιου, Λέσβου και Χίου.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της ελληνοτουρκικής διένεξης που έχει σχέση με τη θέση της CIA για το Αιγαίο Πέλαγος. Μία απόρρητη έκθεσή της, που συντάχθηκε το 1984 με την ονομασία «Μνημόνιο», και έχει αποχαρακτηριστεί χάρη στις ενέργειες του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, καλύπτει όλα τα θέματα ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στο 12 ν.μ., τον εναέριο χώρο, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την στρατικοποίηση μερικών ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Στις 31 σελίδες αυτού του μνημονίου γίνεται μια προσπάθεια από την CIA να είναι ουδέτερη σ’ αυτή την πολύ σημαντική διένεξη για την Αμερική αλλά δεν κρύβει την αντιπάθειά της προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, αφού σε ορισμένα σημεία αναφέρει:

«Η προκλητική ρητορική του Έλληνα Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και, πιο πρόσφατα, η Τουρκοκυπριακή ανακήρυξη ανεξαρτησίας τον Νοέμβριο του 1983 έχουν κάνει στριφνές τις ήδη επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και έχουν ουσιαστικά εξαφανίσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για πρόοδο στα θέματα του Αιγαίου.» Σ’ ένα σημείο παρακάτω η έκθεση αναφέρει: «Παρότι δεν υπάρχει κανείς στην ελληνική κυβέρνηση που να επιθυμεί σύγκρουση με την Τουρκία, ο Παπανδρέου και ορισμένοι σύμβουλοι του, με τις άστατες προσωπικότητες τους, έχουν την τάση να αντιδρούν έντονα σε τεταμένες καταστάσεις. Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής και Έλληνες αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων έχουν συμβουλεύσει για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης σε τέτοιες στιγμές και έτσι έχει αποφευχθεί ρήξη στο Αιγαίο. Αλλά ο Παπανδρέου, μερικές φορές, παίρνει σημαντικές αποφάσεις χωρίς να τους συμβουλευτεί. Αλλά ενώ ο Πρόεδρος και ανώτατοι αξιωματικοί συμμερίζονται πολλές από τις ανησυχίες του Παπανδρέου για τις πιθανές Τουρκικές απειλές, τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι αυτός στον στην απειλή του Συμφώνου της Βαρσοβίας και στη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ». Η έκθεση καταλήγει με την εξής διαπίστωση: «Οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο προς επίλυση των διενέξεων στο Αιγαίο δεν ήταν ποτέ μεγάλες. Πιστεύουμε ότι η ατμόσφαιρα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της σκληρής στάσης του Παπανδρέου εναντίον της Τουρκίας.»

Θεόδωρος Καρυώτης, ο πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ
Όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας οι συντάκτες της έκθεσης προσπαθούν να κρατήσουν μια ουδέτερη θέση και αποφεύγουν να ασχοληθούν με την έννοια της ΑΟΖ, αλλά προχωρούν και σε μια πολύ σημαντική και κρίσιμη διαπίστωση, ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, αυτή η αμερικανική θέση δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Το θέμα που συμφωνούν απόλυτα με την Τουρκία είναι αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από 6 ν.μ. σε 12 ν.μ., γιατί όλα τα στενά μεταξύ της Μεσογείου και των Δαρδανελίων θα εξαφανίζονταν, εάν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Βέβαια αναφέρουν ότι η Ελλάδα, βάσει του της UNCLOS III, έχει μεν δικαίωμα χωρικών υδάτων πλάτους 12 ν.μ., αλλά δεν μπορεί να κλείσει με αυτή την ενέργεια θαλάσσιους διαδρόμους. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οι κανόνες της αβλαβούς διέλευσης δεν δημιουργούν προβλήματα στα τουρκικά πλοία και η ίδια, που διαθέτει έναν ογκώδη εμπορικό στόλο, δεν έχει κανένα συμφέρον να περιορίσει την ελευθερία των θαλασσών. Η Αμερική υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει διαδρόμους των στενών της για να διέρχονται τα πλοία, διότι το Αιγαίο, βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας δεν είναι ένα αρχιπέλαγος και η Αμερική δεν απορρίπτει το δικαίωμα της Ελλάδας να ορίσει στενά.

Βέβαια, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία για πολλά χρόνια τώρα έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι η αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο θα αποτελέσει casus belli, αλλά οι Αμερικανοί δεν παίρνουν θέση σε αυτό το θέμα. Τέλος, αυτό το μνημόνιο της CIA στην σύνοψη των θέσεών του σημειώνει:

“Έτσι, ενώ η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι πιθανότερο να απορρέει από μια στρατιωτική σύγκρουση στη Κύπρο, θα μπορούσε να επεκταθεί στο Αιγαίο και πιθανώς στην Θράκη – μόνο και μόνο γιατί οι Έλληνες αναγνωρίζουν το ευκρινές στρατιωτικό πλεονέκτημα της Τουρκίας σε μια σύγκρουση που θα περιοριζόταν μόνο στο νησί (Κύπρο). Οι Έλληνες θα διαθέτουν μια μικρή υπεροχή σε εναέριες εμπλοκές στο Αιγαίο και θα κρατήσουν τις θέσεις τους στη θάλασσα. Στα σύνορα με την Θράκη, η δύσκολη μορφολογία του εδάφους θα αντισταθμίσει την υπεροχή της Τουρκίας σε στρατό ξηράς και ο πόλεμος εκεί μάλλον θα τελειώσει με στασιμότητα.»

Το μόνο που έχει αλλάξει, από τότε, στις αμερικανικές θέσεις είναι το γεγονός ότι η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία έχει μεταβληθεί σταδιακά από το 2012 σε βάρος της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας.

Όλοι πιστεύουν ότι η ξαφνική εμφάνιση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προήλθε από την πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Μέρκελ να συναντήσει τον Ερντογάν και να αποφασίσουν να φέρουν το ΝΑΤΟ σαν αστυνόμο στην περιοχή. (Αφού το δέχθηκαν όλοι , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Αναμφίβολα, η Καγκελάριος δεν ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία μόνη της. Είχε ήδη ενημερώσει την Ουάσιγκτον και πήρε το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο, πριν κατευθυνθεί στην Άγκυρα.

Έτσι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εάν και οι προσφυγικές ροές το απασχολούν τρομερά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φιλοτουρκική χειρονομία των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι γνωστόν, με απόφαση του ΝΑΤΟ από το 1960 ταυτίζονται τα θαλάσσια κα εναέρια σύνορα των κρατών-μελών. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα σέβονται μόνο τα 6 από τα 10 μίλια του ελληνικού εναερίου χώρου.

Το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της συμφωνίας είναι η σιωπηρή εξαίρεση της Δωδεκανήσου από τις περιπολίες του ΝΑΤΟ μια και την θεωρεί αποστρατικοποιημένη περιοχή. Κύριος στόχος της Τουρκίας, βέβαια, ήταν και είναι το Καστελόριζο, γιατί, δεκαετίες τώρα, ξεκίνησε ατέρμονες επαφές με την Ελλάδα, που έχουν ξεπεράσει τις 50, για το Αιγαίο. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετείχαν στις συζητήσεις για το Αιγαίο και φυσικά δεν συζητούσαν ποτέ το Καστελόριζο, διότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στην γεωγραφική περιοχή του Αιγαίου αλλά της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι, το ΝΑΤΟ, ασπαζόμενο αυτή τη θέση, έχει αφήσει απροφύλακτο το Καστελόριζο και ο Σουλτάνος βρήκε την ευκαιρία να διοχετεύσει τους πρόσφυγες και στις ακτές του Καστελόριζου , με αποτέλεσμα σήμερα οι πρόσφυγες είναι τριπλάσιοι από τους κατοίκους του θρυλικού νησιού μας. Τώρα που έληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αντί να υπάρξει μια απόφαση, η κυρία Μέρκελ αποφάσισε να συγκληθεί μια νέα σύνοδος κορυφής στις 6 Μαρτίου για να είναι παρών και ο κ. Νταβούτογλου.

Αυτή την περίοδο, δεν έχουμε αντιληφθεί ότι το μείζον θέμα για μας δεν είναι το προσφυγικό ή η οικονομία αλλά η πιθανή κατάρρευση των συνόρων μας και, δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας Ανδρέας Παπανδρέου που θα μπορέσει να μας οδηγήσει μακριά από αυτή την επικείμενη καταστροφή.

Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για 40 χρόνια τώρα μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όπως είχε προειδοποιήσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Οικονομίδης, που ήταν ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ:

«Η επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εμφανώς δεν συνάδει με την σύγχρονη εποχή, στηρίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: 
 • στην ισχύ έναντι της χώρας μας,

 • στην αδυναμία του διεθνούς συστήματος να επιβάλει την εφαρμογή των διεθνών κανόνων και

 • στην αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εξακολουθούν πάντοτε να τοποθετούν το ατομικό τους συμφέρον υπεράνω του γενικού συμφέροντος της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, δεν μπορεί παρά να ακολουθεί αμυντική πολιτική, πολλές φορές πυροσβεστικού χαρακτήρα. Μόνιμο χαρακτηριστικό της είναι η ατολμία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει νόμιμα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και μερικές φορές και η υποχωρητικότητα.»

Ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, σ’ ένα άρθρο του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 12 Οκτωβρίου 2014, σχετικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ εξηγεί:

“Είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην περιοχή, θεωρώντας πως αποτελεί ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Τούτο θα επιτευχθεί, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, επιστρατεύοντας ένα πιεστικό δίλημμα, το οποίο θα θέσουν οι Τούρκοι προσεχώς προς τη Λευκωσία: Είτε θα τα χάσετε όλα είτε θα πάρετε τα μισά (έμφαση δική μου).”

Υποψιάζομαι ότι το ΝΑΤΟ δεν ήρθε στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος για να μας προστατεύσει από τους πρόσφυγες. Ήρθε, για να πει στον Αλέξη, που σίγουρα, δεν είναι Ανδρέας, ότι έφτασε η ώρα να τα βρεις με τη Τουρκία, διαφορετικά: «είτε θα τα χάσεις όλα, είτε θα πάρεις τα μισά.» Να υπενθυμίσουμε, απλώς, στους πάντες ότι Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

* Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Maryland των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα ΑΟΖ, δεδομένου ότι θεωρείται και ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ. Διδάσκει Μακροοικονομία, Τραπεζική και Διεθνή Οικονομία. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ασφάλεια Αττικής κάνει λόγο εγκληματική ομάδα που διέπραττε εκβιάσεις σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων...
 
 
Στόχος τους ήταν να αποσπάσουν διαφημιστικά πακέτα από ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνεχίζονται...

Σαν βόμβα έσκασε το απόγευμα η είδηση για τη σύλληψη ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων από τους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και κατόπιν πολύμηνης παρακολούθησης. 
 
Σύμφωνα με το protothema, πρόκειται για τον Παναγιώτη Μαυρίκο, εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» και τους Παναγιώτη Μουσά και Χρήστο Φράγκο. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο τελευταίος υπέγραφε το θέμα που ανέδειξε σήμερα το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google... για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Συγκεκριμένα κατηγορούσε την εταιρία για «συνεργασία» με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, προκειμένου να ρίξουν από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τη «λογική» του άρθρου του η google προωθούσε αντικυβερνητικά άρθρα!

Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνεχίζονται. Η Ασφάλεια Αττικής κάνει λόγο εγκληματική ομάδα που διέπραττε εκβιάσεις σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εκείνοι ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα με τις προτάσεις στα χέρια τους προκειμένου οι γενικές αγροτικές συνελέυσεις να πάρουν αποφάσεις...

 
Ωστόσο σε κατιδίαν συζητήσεις ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός τους έδωσε ψίχουλα...

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι των μπλόκων μπροστά στις κάμερες μίλησαν για «μία θετική συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό» και πρόσθεσαν ότι «θα μεταβούν στα μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους».

«Έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος και για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Θα επιστρέψουμε τα μπλόκα μας και θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις», δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης που εκπροσωπεί 32 μπλόκα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακόμη, ο Θανάσης Τσιτίνας, που εκπροσωπεί μπλόκα της Πελοποννήσου, σημείωσε ότι «πρέπει να ζυγίσουμε όλα τα δεδομένα. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις καθώς το κάθε μπλόκο έχει τις δικές του προτάσεις.».

Ωστόσο σε κατιδίαν συζητήσεις ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός τους έδωσε ψίχουλα.

Επιστρέφουμε στα μπλόκα θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια στις συνελεύσεις. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι αγρότες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Παπαγιανέλλης, εκπροσωπώντας 39 μπλόκα είπε: «Εγινε ουσιαστικός διάλογος με τον Τσίπρα. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας το ίδιο έκανε και εκείνος. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα, θα κάνουμε γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσιοτίνας, εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους αγρότες της Πελοποννήσου είπε ότι «έγινε διάλογος με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε, πηγαίνουμε στα μπλόκα για τις γενικές συνελεύσεις. Ολες οι αποφάσεις θα ληφθούν εκεί».

Είμαστε μακριά από συμφωνία

Ωστόσο, οι αγρότες σε κατ' ιδίαν τους συνομιλίες ανέφεραν ότι «ο Τσίπρας δεν μας έδωσε τίποτα, πέρα από τη μεταβατικότητα για τις ασφαλιστικές εισφορές, μια μείωση για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, να πληρώνουν 16% αντί για 20% ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν μας έδωσε τίποτα για πετρέλαιο και ΔΕΗ. Είμαστε μακριά από συμφωνία».

Το απόγευμα της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των αγροτών θα έχει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.


Τα 52 μπλόκα που μετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό:
 • ΤΕΜΠΩΝ
 • ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
 • ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
 • ΝΗΣΕΛΙΟΥ
 • ΘΗΒΩΝ
 • ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
 • ΣΚΥΔΡΑΣ
 • ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
 • ΗΛΕΙΑΣ
 • ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
 • ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)
 • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ
 • ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 • ΔΡΟΥΓΟΥ
 • ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
 • ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
 • ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
 • ΑΡΝΙΣΣΑΣ
 • ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 • ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ
 • ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)
 • ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)
 • ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
 • ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
 • ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
 • ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
 • ΑΝΘΙΛΗΣ
 • ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
 • ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
 • ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )
 • ΚΑΣΤΡΟΥ
 • ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
 • ΝΥΜΦΑΙΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )
 • ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
 • ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
 • ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )
 • ΔΟΜΟΚΟΎ
 • ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ
 • ΜΑΡΑΘΙΑΣ
 • ΙΣΘΜΟΥ
 • ΑΙΓΙΟΥ
 • ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ
 • ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ
 • ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
 • ΣΚΑΛΑΣ
 • ΒΑΤΙΚΩΝ
 • ΜΟΛΑΩΝ
 • ΣΥΚΙΑΣ
 • ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
 • ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
 • ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
 • ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ
«Μια πολύ καλή βάση διαλόγου»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τους αγρότες και σχολιάζοντας τις προτάσεις τους έκανε λόγο για μια «πολύ καλή βάση ενός διαλόγου, που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου. Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση»

Σημείωσε δε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. Παρίστανται επίσης η Όλγα Γεροβασίλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Εικοσιπέντε μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου ήταν όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου κατά την συνάντησή του με τα μπλόκα των αγροτών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «στους εκπροσώπους των αγροτών κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. 'Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες -πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. 'Αμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τα δύο tweets του πρωθυποργού μετά την συνάντηση με τους αγρότες


Πλήθος διαδηλωτών περικύκλωσε το βράδυ της Πέμπτης λεωφορείο που μετέφερε 20 αιτούντες άσυλο στη νέα τους εστία στο Κλάουνιτς και φώναζε εχθρικά συνθήματα όπως «να πάτε στο σπίτι σας» και «έξω»...


Αν και μεμονωμένα, τα εν λόγω περιστατικά αποτυπώνουν το κλίμα της αυξανόμενης ξενοφοβίας που αρχίζει πλέον να αποκτά ισχυρά, και πολιτικά συγκροτημένα, ερείσματα εντός της γερμανικής κοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, σύμφωνα με το ThePressProject, καταγγέλλει ως επαίσχυντο και επονείδιστο το επεισόδιο με τους προπηλακισμούς στη Σαξονία, στο οποίο ήλθε αργότερα να προστεθεί το χειροκρότημα κατοίκων μπροστά από φλεγόμενο κέντρο που επρόκειτο να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

 «Πόσο αναίσθητος και δειλός πρέπει να είναι κανείς ώστε να μπαίνει μπροστά από ένα λεωφορείο που μεταφέρει πρόσφυγες και να βρίζει και να ουρλιάζει για να φοβίσει τους ανθρώπους που κάθονται μέσα, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά;»...

«Πρέπει να πω εκ μέρους της καγκελαρίας και όλης της κυβέρνησης ότι αυτό που σημειώθηκε στο Κλάουνιτς είναι ιδιαίτερα επονείδιστο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Σαξονία, περιοχή της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και προπύργιο της ισλαμοφοβίας.

Πλήθος διαδηλωτών περικύκλωσε το βράδυ της Πέμπτης λεωφορείο που μετέφερε 20 αιτούντες άσυλο στη νέα τους εστία στο Κλάουνιτς και φώναζε εχθρικά συνθήματα όπως «να πάτε στο σπίτι σας» και «έξω», σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και προβλήθηκαν ευρύτατα στη Γερμανία. Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης επικρίθηκε επίσης, καθώς αυτές απομάκρυναν ατάκτως τους πρόσφυγες.

Ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής, ο οποίος είχε αποκαλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης ότι ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα AfD, «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αποπέμφθηκε από τη θέση του το πρωί της Δευτέρας.

«Λάβαμε την απόφαση αυτή για να τον προστατεύσουμε» και λόγω της «εθνικής συζήτησης» για το πρόσωπό του, ανακοίνωσε ο Ματίας Νταμ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαξονίας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Συγκλονίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα, κάτοικοι πήγαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής να χειροκροτήσουν στο Μπάουτζεν, επίσης στη Σαξονία, την πυρκαγιά σε κέντρο που επρόκειτο από τον Μάρτιο να φιλοξενήσει μετανάστες.Φλόγες... μίσους σε κέντρο υποδοχής 

Σκηνές απάνθρωπες, που μοιάζουν μάλιστα βγαλμένες μέσα από άλλες... σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας, εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σαξονία - πρώην ανατολική Γερμανία.


Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε κτίριο όπου αναμενόταν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην πόλη Μπάουτσεν δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στις Αρχές που δεν αποκλείουν να πρόκειται για εμπρησμό με ρατσιστικά κίνητρα.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό (στα όρια του αποτροπιασμού) δημιουργούν ωστόσο οι σκηνές που αντίκρισαν όταν έφτασαν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς, όπως καταγγέλλεται, πλήθος ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το φλεγόμενο κτίριο φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.

Κάποιοι μάλιστα από τους παριστάμενους επιχείρησαν ακόμη και να παρεμποδίσουν το έργο της πυρόσβεσης με αποτέλεσμα να συλληφθούν, ενώ μόλις 24ωρα νωρίτερα, περίπου 100 άτομα είχαν επιτεθεί εναντίον λεωφορείου που μετέφερε πρόσφυγες σε χώρο φιλοξενίας επίσης στη Σαξονία (στην πόλη Κλάουσνιτς).

Αν και μεμονωμένα, τα εν λόγω περιστατικά αποτυπώνουν το κλίμα της αυξανόμενης ξενοφοβίας που αρχίζει πλέον να αποκτά ισχυρά, και πολιτικά συγκροτημένα, ερείσματα εντός της γερμανικής κοινωνίας.

Οι αντιμεταναστευτικές κορώνες του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) το οποίο ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις (κοντά στο 13%), καθώς και η δράση του ξενοφοβικού κινήματος PEGIDA (το οποίο έχει τη βάση του στη Σαξονία) έρχονται να πλαισιώσουν πολιτικά το κλίμα της ξενοφοβίας, ενώ όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης και η παράλληλη υλοποίηση της επίμαχης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού θέτει την Αθήνα ενώπιον προκλήσεων που απλά δεν λύνονται.... 


Είτε θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς, είτε θα πρέπει να βοηθήσουν διεθνείς οργανώσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με δικά της μέσα».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα άρθρο του οικονομικού συμβούλου και πρώην μέλους της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Γενς Μπάστιαν. Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Δικαιοσύνη για την Ελλάδα» αναφέρεται στα μεγάλα βάρη που καλείται να σηκώσει η χώρα εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης.

«Τι συμβαίνει όταν στόχος της ευρωπαϊκή πολιτικής γίνεται να δημιουργηθούν κέντρα προσφύγων, στα οποία θα φιλοξενούνται 300.000 άνθρωποι; Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πια χώρα διέλευσης αλλά χώρα συγκράτησης προσφύγων, προκειμένου αυτοί να μη συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά. Η δημιουργία των λεγόμενων Hotspot στα νησιά του Αιγαίου καθώς και δύο κέντρων υποδοχής προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτού του σχεδίου.

Η χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης και η παράλληλη υλοποίηση της επίμαχης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού θέτει την Αθήνα ενώπιον προκλήσεων που απλά δεν λύνονται. Είτε θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς, είτε θα πρέπει να βοηθήσουν διεθνείς οργανώσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί (πλέον) να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με δικά της μέσα».

«Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει πιο χαμηλά»

Το μεγάλο θέμα που απασχολεί τη γερμανική κοινή γνώμη είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις της Σαξονίας. Η τοπική εφημερίδα Sächsische Zeitung σχολιάζει τα γεγονότα ως εξής: «Οι σοκαριστικές εικόνες από το Κλάουσνιτς, οι αποκρουστικοί παρατηρητές που ζητωκραύγαζαν βλέποντας να καίγεται ένα μελλοντικό κέντρο προσφύγων στο Μπάουτσεν ανήκουν σε μια σειρά απαίσιων γεγονότων που έχουν τοποθετήσει τους τελευταίους μήνες τη Σαξονία στην πρώτη θέση όσον αφορά ξενοφοβικές, ακραίες συμπεριφορές. Η πολιτική ηγεσία, η σαφήνεια, η ξεκάθαρη στάση που θα έπρεπε να επιδεικνύονται, απουσιάζουν. Σ' αυτές τις μέρες του μίσους χρειαζόταν κάτι παραπάνω από μερικά αμήχανα λόγια ενός αρχηγού κρατιδίου δύο μέρες μετά».

«Φαίνεται να είναι απλά ζήτημα χρόνου μέχρι να έχουμε πάλι νεκρούς, όπως τότε στις επιθέσεις στο Μελν ή στο Ζόλινγκεν» υποστηρίζει η Neue Osnabrücker Zeitung αναφερόμενη στις επιθέσεις. «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Αυτό ισχύει και για όλους τους πρόσφυγες, όσο μεγάλες κι αν είναι οι προκλήσεις αυτό το διάστημα. Όποιος δεν το σέβεται θα πρέπει να φυλακίζεται ή να τιμωρείται στις εκλογές. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρα για εκείνους που αποδέχονται μέχρι και τον πυροβολισμό προσφύγων. Το γεγονός ότι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (σ.σ. μέλη του οποίου πρότειναν τον πυροβολισμό προσφύγων) σημειώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει πιο χαμηλά».

Το πρόβλημα της ιδιαίτερης μεταχείρισης της Μ. Βρετανίας

O Ντ. Κάμερον δηλώνει ικανοποιυημένος από τις Βρυξέλλες
Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger σχολιάζει σήμερα τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit. «Η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη σε μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της. Και στην τάση μεμονωμένων κρατών να κοιτούν βραχυπρόθεσμα το προσωπικό τους συμφέρον. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον που πόνταρε τα πάντα σε ένα χαρτί, αφήνοντας τους Βρετανούς να αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η στρατηγική του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται στο εξής: εάν μια σημαντική χώρα όπως η Μ. Βρετανία εμφανίζεται αδιάλλακτη στις Βρυξέλλες, τότε θα της γίνουν κάποιες παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι η κάθε ρύθμιση που διεκδικούν οι Βρετανοί. Το πρόβλημα είναι το γενικότερο μήνυμα που εκπέμπεται, ότι η αδιάλλακτη στάση ανταμείβεται. Και αν ένας μπορεί να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση τότε θέλουν και οι άλλοι».
Αλεξάνδρα Κοσμά / DW

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων....


Το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών...

Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λιγότερο 470 δισεκατομμύρια ευρώ, και μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύριο, κατά την επόμενη δεκαετία και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ένα σενάριο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο πιθανό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα μεταφραζόταν σε "μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών", σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Prognos για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που ορισμένες αποστολές "just in time" δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025. Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γερμανία και σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισεκατομμύρια αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Σύμφωνα με την έρευνα, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 15.000 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο των 3.000 δισεκατομμυρίων.

«Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», σχολιάζει ο Ααρτ Ντε Γκέους, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann και προσθέτει: «Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.