02/24/16

Ως τώρα, σε μόλις πέντε μήνες, οι Ρώσοι μετέτρεψαν την επικείμενη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ σε θριαμβευτική ανάκτηση των χαμένων εδαφών....


Και δημιούργησαν συνθήκες ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να απέχουν μόλις ένα βήμα από την ίδρυση αυτόνομου Κράτους είτε δίπλα στα σύνορα είτε εντός της Τουρκίας, διαμελίζοντάς την....

Απειλές για πόλεμο, ακόμα και πυρηνικό, ακούγονται πλέον συχνά-πυκνά με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει στο έδαφος της Συρίας, αν οι Κούρδοι κυριεύσουν την πόλη Αζάζ μέσω της οποίας οι Τούρκοι τροφοδοτούν τους τζιχαντιστές με πολεμοφόδια. Αν υπάρξει τουρκική χερσαία εισβολή μπορεί να φτάσουμε ακόμα και σε πυρηνικό χτύπημα, λένε οι Ρώσοι. Ως τώρα, σε μόλις πέντε μήνες, οι Ρώσοι μετέτρεψαν την επικείμενη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ σε θριαμβευτική ανάκτηση των χαμένων εδαφών. Και κυρίως δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να απέχουν μόλις ένα βήμα από την ίδρυση αυτόνομου Κράτους είτε δίπλα στα σύνορα είτε εντός της Τουρκίας, διαμελίζοντάς την.

Πρόκειται για μια τριπλή αποτυχία: Απέτυχε ο σχεδιασμός της Τουρκίας να έχει στα σύνορά της μια Συρία ως κράτος-παρία, υποχείριό της. Απέτυχε, γενικότερα, η επιδίωξη του Ερντογάν να ανασυστήσει την επιρροή της Τουρκίας ως δερβέναγα της Μ. Ανατολής. Απέτυχε και η επιθυμία των υποστηρικτών της στις ΗΠΑ να καταστήσουν την Τουρκία περιφερειακή Δύναμη, ένθετο παίκτη ελέγχου της περιοχής. Οι απειλές του Ερντογάν, και της Σαουδικής Αραβίας, για χερσαία επέμβαση στο Συριακό έδαφος πάσχουν από την αδυναμία και των δυο χωρών να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία αν εισβάλουν χωρίς τη συγκατάθεση και την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ άμεσα ή με τη μορφή Νατοϊκής στήριξης.

Η τελική έκβαση ενός πολέμου είναι γνωστή στα Επιτελεία πολύ πριν από την τυπική λήξη του. Το Επιτελείο Ομπάμα εκτιμά φαίνεται ότι η συντριβή των, υποτίθεται «μετριοπαθών», φίλων τους στη Συρία είναι αναπόφευκτη και θα είναι ολοκληρωτική. Συνεπώς ο κίνδυνος να χαθεί για τις ΗΠΑ κάθε επιρροή και έλεγχος στη Μ. Ανατολή είναι ορατός-πράγμα ανεπίτρεπτο. Ο Ομπάμα βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο της θητείας του, κανείς πλέον δεν μπορεί να τον βλάψει. Επέλεξε εξ ανάγκης τη λύση της λογικής, να βρει «κοινό τόπο» με τη Ρωσία και έστειλε (προ ημερών) αιφνιδίως στη Μόσχα τον Κίσινγκερ (92 ετών) στον Πούτιν, γνωστού όντος ότι ο κορυφαίος της αμερικανικής διπλωματίας είναι σταθερός υποστηρικτής της Ρωσο-Αμερικανικής συνεργασίας/ισορροπίας. Η συνάντηση Κίσινγκερ-Πούτιν υποβαθμίστηκε και διαρροές δεν υπήρξαν αλλά οι ΗΠΑ ανέχονται αδιαμαρτύρητα τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκδηλώνουν δημοσίως την αποδοκιμασία τους για τις προθέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας να εισβάλουν στη Συρία, τροφοδοτούν με όπλα τους Κούρδους.

Η ρωσο-αμερικανική σύγκλιση υπαγορεύεται και από το κοινό τους συμφέρον να μην επιτρέψουν στις παλιές αποικιακές Δυνάμεις, Γαλλία και Βρετανία, (αλλά ούτε στη Γερμανία) να αποκτήσουν εκ νέου λόγο στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Οι Αγγλογάλλοι μπορούν, μαζί με τους Τούρκους, να κλαίνε και οι τρεις για τα περασμένα μεγαλεία. Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι στο διεθνές επίπεδο είναι νάνος.

Πούτιν και Κίσινγκερ γνωρίζουν άριστα ότι κάθε διευθέτηση τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα θα είναι εύθραυστη αν δεν στηρίζεται σε μια γενικότερη προσέγγιση, πλανητικού βεληνεκούς. Λογικά και παρά τις όποιες αντιδράσεις σκληροπυρηνικών κέντρων στις ΗΠΑ (πχ η κ. Κλίντον), μπορούμε να περιμένουμε διευθέτηση στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο Ουκρανικό κλπ, μήπως έτσι (και όχι με παρατεταμένους πολέμους) αντιμετωπιστεί το κύριο ζήτημα που απειλεί τους πάντες, δηλαδή η καταρρέουσα παγκόσμια Οικονομία. Χαρακτηριστικά, η Ρωσία και οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να κρατήσουν σταθερή (να μην αυξήσουν) την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ανέβουν οι τιμές διότι αλλιώς όλοι, και οι ΗΠΑ, οδηγούνται ταχύτατα στην χρεοκοπία – η Σαουδική Αραβία συμφώνησε με τη Ρωσία αλλά μετά υπαναχώρησε, ίσως κατόπιν πιέσεων σκληροπυρηνικών αμερικανικών κέντρων. Η συμφωνία παρακάμπτει τις γεωπολιτικές συγκρούσεις χωρίς διόλου να τις αναιρεί, σε μια αντίληψη «εμπόλεμης ειρήνης» όπου οι συγκρούσεις θα κρίνονται επί του εδάφους αλλά δεν θα οδηγούν στο χείλος του γκρεμού. Και όπου ανεξάρτητες κινήσεις ή προβοκάτσιες υποδεέστερων παικτών, όπως η Τουρκία, θα απομονώνονται και ο δράστης ή θα συμμορφώνεται ή θα παίρνει αξέχαστο μάθημα. Όλα στην κόψη του ξυραφιού.

Αν είναι έτσι τότε η Τουρκία αντιμετωπίζει το δίλημμα ή να μείνει αδρανής ενώπιον ενός μελλοντικού (αλλά ορατού) κινδύνου διαμελισμού ή να τα παίξει τώρα κορώνα-γράμματα διακινδυνεύοντας άμεσα τα ακόμα χειρότερα, όπως μια πλήρης καταστροφή εδαφική, στρατιωτική και οικονομική. Οι απόπειρες της Τουρκίας να φέρει σε άμεση σύγκρουση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσία, έχουν αποτύχει ως τώρα. Θα είναι μάλλον το μοιραίο λάθος να βάλει δίλημμα στους Νατοϊκούς ή να τηρήσουν το Καταστατικό της Συμμαχίας περί αλληλεγγύης ή την ολική καταστροφή σε ένα παγκόσμιο πόλεμο. Επειδή μπορεί να βρεθεί με ένα ρωσοτουρκικό πόλεμο στα χέρια, όπως η Γεωργία που είδε τα ρωσικά τανκς στις πύλες της Τιφλίδας παρά τις διαβεβαιώσεις υποστήριξης… Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν και η Ρωσία θα δώσει εγγυήσεις για την Ασφάλεια του Ισραήλ. Η όποια σχέση/προσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία θα καθορίζεται από τον τελικό υπολογισμό του Τελ Αβίβ για την τύχη της Τουρκίας – και προσωπικά του Ερντογάν – μιας κανείς δεν επιλέγει να συμπράξει με τους χαμένους ή, έστω, με τους αδύναμους. Η σχέση/προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν παράλογο να μην υπακούει στην ίδια λογική.

Ούτε η ΕΕ ούτε πολύ περισσότερο η Ελλάδα παίζουν αυτόνομα σ’ αυτό το «Μεγάλο Παιχνίδι» της σύγχρονης ανακατανομής ισχύος στη Μ. Ανατολή, απομεινάρι του Ανατολικού Ζητήματος, που ξεκίνησε με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πιθανόν θα καταλήξει με τον τεμαχισμό του κληρονόμου, της Τουρκίας. Ειδικά η Ελλάδα ούτε είχε ούτε έχει την ισχύ αλλά κυρίως δεν έχει τη χρησιμότητα ώστε να επιδιώξει ή να κληθεί να μετάσχει ενεργά στα δρώμενα. Το ζητούμενο είναι να διαφυλάξει, τουλάχιστον, τα κεκτημένα.


Μεγάλος πλήθος προσφύγων έχουν ‘παγιδευτεί στην Ειδομένη επειδή οι γειτονικές με την Ελλάδα χώρες έχουν ‘κλείσει’ τα σύνορα τους....

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ‘παγιδευτεί’ στην Ειδομένη..
Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Την Παρασκευή τέλειωσε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα και το προσφυγικό με αποφάσεις για «ταχεία αναχαίτιση των ροών, προστασία των εξωτερικών συνόρων, μείωση της παράνομης μετανάστευσης, διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν και συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Διαψεύστηκαν οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι πέτυχε να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες για κλείσιμο των συνόρων μέχρι την επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο.

Πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των πρωθυπουργών της Ε.Ε., άρχισαν να κλείνουν τα εσωτερικά σύνορα των χωρών της Ευρώπης ακόμα και για τους αναγνωρισμένους επίσημα ως πρόσφυγες πολέμου. Στα σύνορα της Ειδομένης από την Κυριακή απαγορεύτηκε εντελώς η διέλευση αρχικά για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και για όσους προέρχονται από το Ιράκ και τη Συρία και δεν έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και τελικά για όλους. Μόνο τη Δευτέρα επέτρεψαν να περάσουν λίγες δεκάδες πρόσφυγες και πάνω από 4.500 έμειναν συγκεντρωμένοι στη μεθόριο.

Η πρώτη ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση της Αυστρίας, μέλος της Ε.Ε., που έβαλε όριο στον αριθμό των προσφύγων που διέρχονται από το έδαφος της κατευθυνόμενοι σε άλλες χώρες (3.200) και στον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο που παραλαμβάνει ημερησίως (80), καθώς και με την απόφαση της να στείλει στρατό και αστυνομία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Την απόφαση της Σερβίας το βράδυ της Παρασκευής να κλείσει τα σύνορα, ακολούθησε την Κυριακή αντίστοιχη απόφαση της ΠΓΔΜ. Η Αυστρία μάλιστα προχωρά σε σύγκλιση διάσκεψης την Τετάρτη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, αλλά και των εκτός Ε.Ε. χωρών, Σερβίας, Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσσόβου, Μαυροβούνιου, ΠΓΔΜ, χώρες της βαλκανικής διαδρομής των προσφύγων, μη καλώντας την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινή στάση για την απώθηση των προσφύγων. Η απώθηση γίνεται εκτός από την απαγόρευση και με τη χρήση σκυλιών της αστυνομίας που επιτίθενται και ξεσκίζουν πρόσφυγες που έχουν καταφέρει να περάσουν στην Ειδομένη, σύμφωνα με καταγγελίες εθελοντικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ευθύνη για την εναρμόνιση και συμμόρφωση της με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο των εξωτερικών της και των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε., για μέτρα εγκλεισμού, στρατιωτικοποίησης και κακομεταχείρισης των προσφύγων που μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Στην Ειδομένη οι άνθρωποι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο και τη Δευτέρα έφτασαν οι εγκλωβισμένοι τους 4.500. Η αστυνομία σταματά χιλιάδες ανθρώπους 20 χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα στο γνωστό βενζινάδικο και ανάπηροι, μικρά παιδιά, έγκυες παίρνουν το δρόμο με τα πόδια. Απομακρύνει από την περιοχή και προσάγει δημοσιογράφους και κάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να απομακρύνει πρόσφυγες που διαμαρτύρονται. Οι εγκλωβισμένοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Αθήνα πληρώνοντας ξανά τα εισιτήρια τους, ενώ 420 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο δρόμο στην περιοχή της Καλαμπάκας, αφού η αστυνομία τους εμποδίζει τα πούλμαν τους να προχωρήσουν.

Στην Αττική οι χώροι διαμονής ανεπαρκείς και αδιαχώρητα γεμάτοι. Χιλιάδες έμειναν στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά και επίσης εκατοντάδες οδηγήθηκαν στο νέο στρατόπεδο στο Σχιστό, στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό.

Γίνεται φανερό ότι εκτός από τις χώρες του λεγόμενου Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, της Τσεχία, Σλοβακία) και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. σταδιακά εγκολπώνονται και ασκούν βάρβαρες, ξενοφοβικές, ρατσιστικές, αντιπροσφυγικές πολιτικές. Πολιτικές που ευθύνονται για 410 πνιγμένους και αγνοούμενους από το Γενάρη του 2016 μέχρι σήμερα.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς διευκρινίζει ότι την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει (το 2012) στον Έλληνα πρέσβυ στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο του Ντίσελντορφ, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση»...

Ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς
Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία....

Προσέφερα συνεργασία και σε θέματα φορολογικών ελέγχων ήδη το 2012 στην τότε ελληνική κυβέρνηση (του Αντώνη Σαμαρά), αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη. Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποδεχθεί μια τέτοια συνεργασία.

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατά την επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο. Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς.

Ο Γερμανός υπουργός είχε και πρόσφατα επισημάνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εννοεί σοβαρά» ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Στο ερώτημα αν είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ο κ. Μπόργιανς απαντά καταφατικά: «ναι μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε», ενώ για τη συνεργασία του με τους κ.κ. Αλεξιάδη και Παπαγγελόπουλο λέει χαρακτηριστικά: «συνεπέστερη δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να φανταστεί τη συνεργασία μας».

Ο κ. Μπόργιανς διευκρινίζει επίσης ότι την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει (το 2012) στον Έλληνα πρέσβυ στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο του Ντίσελντορφ, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση».
Για τη λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Μπόργιανς στην κυβέρνηση Τσίπρα εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη λίστα Λαγκάρντ: «Έχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόργιανς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον προεδρεύοντα την Ε.Ε., Μαρκ Ρούτε, την δυσαρέσκειά του για την μη τήρηση των συμπεφωνημένων για το προσφυγικό....


Όσον αφορά την σύνοδο των χωρών των "Δυτικών Βαλκανίων" υπό τον ΥΠ.ΕΞ, της Αυστρίας ο Αλ. Τσίπρας στιγμάτισε αυτή την ενέργεια ότι αντιστρατεύεται την συλλογικότητά της Ε.Ε...

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η οποία, αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το Προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.