02/27/16

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, χωρίς, όμως να έχουν δοθεί ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. 


Ο Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της...

Αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, χωρίς, όμως να έχουν δοθεί ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών Λιου-Τσίπρας συζήτησαν την σημασία για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πολύ γρήγορα.

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της και να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της.

Επίσης ο κ. Λιου, σύμφωνα με το spirospero.gr, εξέφρασε την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία "συμπαγή ευρωπαϊκή λύση ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών".

Είναι δεδομένο, είπε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή...

 
O υπουργός Οικονομίας τόνισε πως η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, τα ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ, τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ και το ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ...

ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη να ξεπεραστούν άμεσα οι διαφορές κυβέρνησης-δανειστών και να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας στον οποίο θα έμπαινε η ελληνική οικονομία που θα από μια ενδεχόμενη παράταση

Μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Είναι δεδομένο, είπε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Αναγνώρισε ότι και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης - δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε ειδικότερα ο υπουργός στην απόσταση των δυο πλευρών στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει την κόκκινη γραμμή της σύμφωνα με την οποία ζητάει τριετή παράταση προστασίας δανείων και η οποία θα αφορά στην πώληση μικρομεσαίων στεγαστικών και καταναλωτικών.

Σχετικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ομολόγησε ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Δεν διέψευσε μάλιστα τις πληροφορίες για την διάσταση απόψεων με το Ταμείο ειδικά στο συνταξιοδοτικό.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι «το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων».

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει να λύνει την εξίσωση του συνταξιοδοτικού παίρνοντας ως βασική υπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές.

Υπό αυτή την έννοια, αναζητάει τα χρήματα που απαιτούνται για να είναι βιώσιμο το σύστημα μεσοπρόθεσμα.

Διαβεβαίωσε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η προσκόλληση στη συμφωνία του Αυγούστου και υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση που έχει στο μνημόνιο είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Αυτή τη δέσμευση τηρεί η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση» για σενάριο νέων πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων, ενώ εκτίμησε ότι οτιδήποτε σε αυτή τη φάση «παρατείνει, επιτείνει ή προκαλεί αστάθειες είναι παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε».

Το 2016 παραμένει ένα κρίσιμο έτος, εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος, όλοι περιμένουν θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου, τόνισε.

Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες - 1.700 έφτασαν το πρωί της Τετάρτης στον Πειραιά - Ασφυκτικά γεμάτα όλα τα κέντρα υποδοχής...

Πρόσφυγες μέσα σε hot spot
Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής κατάστασης, σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα προσπαθεί να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συμφωνίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο...

Λαμία

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με το προσφυγικό στην Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και φθάνουν με πλοία στον Πειραιά, αδυνατούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη μετά την απόφαση της πΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες που κατευθύνονταν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη και σε άλλα σημεία της Εθνικής Οδού, ενώ εξίσου ασφυκτική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου το πρωί της Τετάρτης έφτασαν περί τα 1.700 άτομα.

Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το Βlue star 2 από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Αυτήν την ώρα έχει στηθεί συσσίτιο στο λιμάνι και στη συνέχεια οι νεοαφιχθέντες θα διαχωριστούν, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν από την Μυτιλήνη προς το εσωτερικό της Ελλάδας είναι, σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί, 2513 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες και μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα. Από το πρωί οι ροές ανθρώπων προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Ωστόσο ασφυκτικά γεμάτα είναι όλα τα κέντρα υποδοχής. Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό έχουν γεμίσει, το ίδιο και η πλατεία Βικτωρίας, ενώ επικρατεί αλαλούμ με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι.

Να σημειωθεί ότι ήδή από χθες ορισμένοι από όσους μεταφέρθηκαν στο Σχιστό πήραν ταξί προκειμένου να μετακινηθούν προς την πλατεία Βικτωρίας και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη με όποιο τρόπο μπορούν.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα συγκαλείται, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συγκάλεσαν οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής κατάστασης, σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα προσπαθεί να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συμφωνίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η Αυστρία και άλλες χώρες των δυτικών βαλκανίων που υποστηρίζουν το κλείσιμο των συνόρων, πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, Διάσκεψη για το προσφυγικό, παρά την αντίδραση της Αθήνας, και την ενόχληση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομσιόν για τις κινήσεις αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, η Τουρκία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, αρνούμενη να παραλαμβάνει πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται στη θάλασσα και ζητώντας τα νατοικά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό, ο οποίος διχοτομεί το Αιγαίο.

Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Τριακόσιοι πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και λίγες οικογένειες Αφγανών- είχαν φτάσει έως τις 12 το μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί, το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλα περίπου 1.600 άτομα.

Εφτασαν τα πρώτα λεωφορεία με μετανάστες στα Διαβατά

Στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έφτασαν νωρίς το πρωί τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.gr, μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 12 λεωφορεία. Μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς την είσοδο του hotspot.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητούν να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στα Διαβατά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της επιτροπής αγώνα, Γιώργος Σπανίδης, κατά τη γενική συνέλευση των κατοίκων που έγινε την Τρίτη αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στη δημοτική αρχή για να δημιουργηθεί άμεσα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, στον χώρο όπου βρισκόταν το κέντρο «Διόνυσος».

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο.

Ο κ. Σπανίδης είπε ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, λόγω και της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας στο πρώην στρατόπεδο.

Πάνω από 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία προς Σκόπια

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα. Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών 131 πρόσφυγες

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.
Ο αντπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Χιλιάδες πρόσφυγες σε νησιά, Πειραιά, hot spots

Εν τω μεταξύ, στα νησιά συνεχίζουν να φθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Εν συνεχεία, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Οι νεοαφιχθέντες στο λιμάνι διαχωρίζονται, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς, που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο του Σχιστού, λίγες ώρες αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο τα hot spots στα νησιά, που μόλις έχουν τεθεί σε λειτουργία, όσο και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα, θεωρείται βέβαιο πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση της εσωτερικής «κυκλικής» ροής προσφύγων -από τα νησιά στον Πειραιά και στην Ειδομένη και μετά πάλι πίσω, προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή Σχιστό- προαναγγέλλει την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων κέντρων φιλοξενίας.

Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν δεν ελεγχθεί η ροή προσφύγων από την Τουρκία και «σφραγίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας.
 ΤΟ ΒΗΜΑ

"ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" η εκπομπή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ στο ΚΡΗΤΗ TV με θέμα: 
«ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ»
Καλεσμένος στο στούντιο: Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ :
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ - Καθηγητής Εγκληματολογίας- Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου,
 • ΣΤΕΛΛΑ ΝΑΝΟΥ - Εντεταλμένη Σύμβουλος Τύπου – Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ"
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Συντονίστρια Ομάδων Πίεσης τησ Διεθνούς Αμνηστίας, Αθήνα-Τώρα
 • ΦΡΑΓΚΙΣΚΑ ΜΕΓΑΛΟΥΔΗ - Δημοσιογράφος, Κοπεγχάγη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Προκόπης. Παυλόπουλος: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους» 


Το προσφυγικό και η αξιολόγηση βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα....

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη στάση ορισμένων εταίρων ως προς το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Και αυτό αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί, ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε αμέσως», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Πιτέλα σημείωσε: «Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε επίσης, ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δε νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. «Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ban Ki Moοn», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πολύ περισσότερο Ευρώπη αλά καρτ, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για τη μία και ενιαία Ευρώπη και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφούνται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφούνται προς τους κανόνες αυτής». Τόνισε, επίσης, ότι «εμείς θα απαγορεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογήσουμε- όπως είπε- την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο και για στην οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο τόνισε:

«Προσωπικότητες όπως εσείς, με το κύρος και την εκτίμηση την οποία χαίρετε πανταχού, θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλες προσωπικότητες, ώστε αυτό το ύψιστο αγαθό το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα τελευταία αυτά έτη, δηλαδή η ενότητα και η ένωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να διατηρηθεί. Διότι πέραν και εκτός αυτού, υπάρχει το βάραθρο της μοναξιάς και εμείς οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας το αγαθό το οποίο υλοποιήσαμε».
Αθηναϊκό Πρακτορείο
Επί έξι χρόνια ο λαός πάει από απογοήτευση σε απογοήτευση. Εξι χρόνια τώρα η Ενωση κάνει στην Ελλάδα ένα πείραμα (που μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο) - (αλλά μετατρέπει και την Ενωση σε έναν όλο και πιο αυταρχικό μηχανισμό)...


 «Ας προσέχουν οι χήνες του Καπιτωλίου». Ιδιαιτέρως τώρα που η κοινωνία είναι κουρασμένη, που η ζωή μας διώκεται και που η απογοήτευση απλώνεται, όπως η σιγανή φωτιά στα ξερά χορτάρια τον Αύγουστο...
του ΣΤΑΘΗ* (Σταυρόπουλου)

«Στα τέσσερα η κυβέρνηση για να γυρίσει η Τρόικα» - εφημερίδα «Τα Νέα». Μεγάλες στιγμές της δημοσιογραφίας. Ισοβαθείς με άπατους και λασπερούς πυθμένες. Και το γεγονός ότι η ίδια φράση («στα τέσσερα η κυβέρνηση») έχει χρησιμοποιηθεί άλλοτε από άλλους για άλλη κυβέρνηση, δεν συνιστά δικαιολογία για όσους τώρα διάλεξαν να τους μιμηθούν ή μάλλον το κρα του κόρακα να πιθηκίσουν. Κλαζομενιές...

Οχι μόνον θλιβερή, αλλά μάλλον αποκρουστική η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί τη δημόσια διοίκηση (συνοδευόμενο, ως συνήθως, από ένα κάρο άσχετες τροπολογίες). Προσπαθούσε να ομιλήσει η κυρία Γεννηματά από του βήματος εν μέσω οχλαγωγίας από πλευράς βουλευτικών εδράνων (σύνηθες), αλλά και υπό το κράτος ενός χαβαλέ που είχαν σηκώσει αναμεταξύ τους τα υπουργικά έδρανα (όχι και τόσον σύνηθες).

Ο δε κ. Τσίπρας, και πάλι κορυφαίος! αφού κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ήταν παρών στην Ολομέλεια ώστε να ακούσει τον κ. Πρωθυπουργό, ο ίδιος μετά την ομιλία του την έκανε, χωρίς να καθίσει κι αυτός να ακούσει τους άλλους αρχηγούς. Γενικώς ο κ. Πρωθυπουργός ήταν αυτή τη φορά στο Κοινοβούλιο στα κέφια του: αφού μπέρδεψε τα νούμερα για το αγροτικό (δυο-τρεις φορές), ύστερα (απαντώντας στην επίθεση του ΔΟΛ περί προσωρινότητας του ΣΥΡΙΖΑ) διεκήρυξε ότι «κανένας μας δεν είναι προσωρινός στη δημοκρατία» και μάλιστα το επανέλαβε δυο-τρεις φορές. Η κορυφαία στιγμή όμως του κ. Τσίπρα ήταν όταν ζητούσε συναίνεση... επιτιθέμενος! Οχι για πρώτη φορά, αλλά προχθές ήταν στα πάνω του. Προφανώς αν δεν πλακώσεις κάποιον στις μάπες, αυτός ο αδιόρθωτος δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ να τον πλακώνεις στις μάπες. Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν είπε ούτε λέξη για το ΝΑΤΟ. Ούτε λέξη! Ούτε μια τόση δα λεξούλα. Κατά τα άλλα, επιδόθηκε στο αγαπημένο του σπορ, να αναλώνεται σε λεονταρισμούς εναντίον εκείνων που μπροστά τους λέει και καμιά κουβέντα για να περνάει η ώρα. Ας έπαιρνε γραπτές δεσμεύσεις από τους ενοίκους του λάκκου των λεόντων για το προσφυγικό, αντί να κάνει ενώπιόν τους το καλό παιδί και να αρκείται σε «συμφωνίες κυρίων». Σπουδαίοι «κύριοι»! Ο λόγος τους συμβόλαιο θανάτου.

Πλην όμως, όλα αυτά δεν είναι της πλάκας, είναι πολύ σοβαρά. Σοβαρά σε δύο επίπεδα, αυτό πάνω στο οποίο κινούμεθα εμείς κι εκείνο το οποίο κινείται γύρω μας. Εμείς κινούμεθα στη φορά της πιο παράδοξης τυχαιότητας. Με τον λαό να πληρώνει τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος (λόγου χάριν η θεία μου η Φωτούλα! χρωστάει στις τράπεζες 8.000 ευρώ στη μία και 5.000 ευρώ στην άλλη! Με αυτά πρέπει να πληρώσει τα 57.000.000 δάνειο που έχει πάρει ο κ. Ροφός, της γνωστής οικογενείας των Σφυροκεφάλων). Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Ούτε με το Δ’ μνημόνιο που ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει με το ΔΝΤ - μάλιστα στο Αγγλικό Δίκαιο. Θα μου πείτε ότι ο Αλέξης δεν υπογράφει τίποτα στο Αγγλικό Δίκαιο. Σωστόν! Γκόου μπακ, Αγγλικό Δίκαιο!..

Ομως, για να σοβαρευτούμε: το προσφυγικό πρόβλημα λειτουργεί καταλυτικώς. Αν τα μνημόνια έχουν φθείρει την πολιτική και το πολίτευμα, το προσφυγικό απειλεί την υπόσταση και τη συνοχή της χώρας. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται αλλοπρόσαλλη.

Το ζήτημα της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» έχει αρχίσει να ξεφεύγει απ’ τα χέρια του λαού (ο οποίος επ’ αυτού εκφράσθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα), γλιστρώντας πλέον στους σχεδιασμούς και στα καμώματα κύκλων που στην «έκτακτη ανάγκη» βλέπουν ένα όχημα πολιτικών παρεκβάσεων και πολιτειακών εκτροπών.

Αδιανόητα κάτι τέτοια, θα μου πείτε, ανήκουν σε άλλες εποχές. Θα συμφωνούσα (κι εδώ πάμε στο δεύτερο επίπεδο που κινείται γύρω μας) - θα συμφωνούσα, λοιπόν, αν δεν θα ήταν απαραίτητο να αναρωτηθούμε για την όντως εποχή στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα. Μήπως έχει επιστρέψει στην εποχή των κανονιοφόρων και των αποικιακών πολέμων; Τι γίνεται με τη δημοκρατία στην Ευρώπη σήμερα; Εκπίπτει, ευτελίζεται και εκφυλίζεται. Σε πόσες χώρες ανεβαίνει η Ακροδεξιά; Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία κι άλλες. Ενώ ταυτοχρόνως «ετοιμάζονται» και οι υπόλοιπες. Διότι κι εκεί που η Ακροδεξιά ανεβαίνει λίγο, και πάλι ανεβαίνει! Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και αλλού. Στη Γαλλία επιμηκύνεται η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ενώ ο στρατός εμφανίζεται σε σύνορα και σύνορα και σύνορα. Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι: ποιος μετακινείται ταχύτερα προς τα δεξιά; τα κράτη ή οι κοινωνίες;

Αυτό λοιπόν που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο (η εκτροπή από τη δημοκρατία), τώρα μπορεί να εμφανισθεί ως μέτρο (και μάλιστα καθόλου ως «αναγκαίο κακό», αλλά απλώς ως «αναγκαίο») εκτάκτου ανάγκης.

«Ας προσέχουν οι χήνες του Καπιτωλίου». Ιδιαιτέρως τώρα που η κοινωνία είναι κουρασμένη, που η ζωή μας διώκεται και που η απογοήτευση απλώνεται, όπως η σιγανή φωτιά στα ξερά χορτάρια τον Αύγουστο...

Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Επί έξι χρόνια ο λαός πάει από απογοήτευση σε απογοήτευση. Εξι χρόνια τώρα η Ενωση κάνει στην Ελλάδα ένα πείραμα (που μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο) - (αλλά μετατρέπει και την Ενωση σε έναν όλο και πιο αυταρχικό μηχανισμό). Αν, έως τώρα, η Ενωση δεν έχει υπολογίσει το κοινωνικό και πολιτικό κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας, γιατί να υπολογίσει και το κόστος μιας πολιτειακής μετάλλαξης; Αλλωστε αυτή η μετάλλαξη εξελίσσεται παντού στην Ευρώπη.

Το προσφυγικό προς την Ευρώπη καθώς και οι πόλεμοι γύρω απ’ την Ευρώπη, για τους οποίους ευθύνεται και η Ευρώπη, εύκολα μπορούν να βάζουν τις δημοκρατίες στο κρεβάτι του Προκρούστη, σε καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης», υπό το πρόσχημα της «σωτηρίας της πατρίδας», μιας πατρίδας που δεν βρίσκεται στα χέρια των λαών, αλλά των εταιρειών... 
*Δημοσιεύθηκε στο enikos.gr την Παρασκευή, 26/2/ 2016

Η ελληνική Αριστερά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει πολλά να συνεισφέρει στη συζήτηση, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της υιοθέτησης των Μνημονίων....

 
Επείγει να διαμορφώσει συγκεκριμένα συμπεράσματα από την πικρή εμπειρία των προηγουμένων χρόνων και να τη μεταφέρει στην ευρωπαϊκή Αριστερά.... 


ΤΟΥΣ τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα στη ευρωπαϊκή Αριστερά αναζητώντας εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη. Στις 19-21 Φεβρουαρίου έγινε συνέδριο για το «Σχέδιο Β΄» στη Μαδρίτη το οποίο στην ουσία διοργάνωσε η αριστερή πτέρυγα του Ποδέμος. Ένα μήνα νωρίτερα αντίστοιχο συνέδριο είχε διοργανωθεί στο Παρίσι από το Κόμμα της Αριστεράς του οποίου ηγείται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Δύο παράγοντες ερμηνεύουν αυτή την κινητικότητα. Ο πρώτος είναι η προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία από το Ποδέμος, αλλά και η βαρύνουσας σημασίας συμμετοχή του Κόμματος της Αριστεράς στις επερχόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο δεύτερος είναι η πλήρης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του οποίου είχε λειτουργήσει στην πράξη ως «Σχέδιο Α'» της ευρωπαϊκής Αριστεράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα συνεπώς έχει προκύψει αβίαστα: με ποιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί η Αριστερά της Ισπανίας και της Γαλλίας στο εκλογικό σώμα; Πολύ φυσιολογικά, η ιδέα ενός εναλλακτικού σχεδίου, ενός «Σχεδίου Β΄», έχει κερδίσει έδαφος.

Είναι θετικό ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αν αναλογιστεί κανείς την απόλυτη κυριαρχία του Σχεδίου Α΄ μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Όσοι μιλούσαν για την ανάγκη εναλλακτικής πρότασης αντιμετωπίζονταν περίπου ως αποσυνάγωγοι. Ο εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τα πράγματα.

Είναι όμως αρνητικό ότι το μήνυμα από το συνέδριο της Μαδρίτης ήταν πολύ πιο συγκεχυμένο από το συνέδριο του Παρισιού. Αντί να προχωρήσει η επεξεργασία της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για την ευρωπαϊκή Αριστερά, το συνέδριο της Μαδρίτης μάλλον δημιούργησε σύγχυση για το ποια ακριβώς είναι η διαφορά με το αποτυχημένο «Σχέδιο Α΄». Ο βασικός λόγος είναι ότι δυστυχώς το Ποδέμος ταλαντεύεται και χάνεται σε ωκεανούς αμφισημίας, καθώς ορθώνεται η προοπτική της εξουσίας. Τα Κόμμα της Αριστεράς του Μελανσόν είναι πολύ πιο ξεκάθαρο, χωρίς φυσικά τα πράγματα να είναι ιδανικά στο Παρίσι.

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο είναι ότι και τα δύο συνέδρια έπασχαν από έντονο σύνδρομο «προσωπικότητας» και αναζήτησης προβολής στα ΜΜΕ. Πρόκειται για άκρως προβληματικά φαινόμενα που μόνο την υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής στην Ευρώπη δεν εξυπηρετούν.

Η ελληνική Αριστερά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει πολλά να συνεισφέρει στη συζήτηση, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της υιοθέτησης των Μνημονίων. Επείγει να διαμορφώσει συγκεκριμένα συμπεράσματα από την πικρή εμπειρία των προηγουμένων χρόνων και να τη μεταφέρει στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

Το κυριότερο συμπέρασμα είναι η αδήριτη ανάγκη να υπάρξει λαϊκή και εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό παραθέτω τα κύρια σημεία της ομιλίας μου στη Μαδρίτη.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

1. Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει οπωσδήποτε να αντιπαρατεθεί στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ και της ΟΝΕ, απορρίπτοντας τη λιτότητα. Για να το κάνει με επιτυχία όμως χρειάζεται καθαρότητα για το τι σημαίνει η απόρριψη της λιτότητας.

2. Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα είναι βαθιά προβληματική. Ο χρηματιστικοποιημένος καπιταλισμός της εποχής μας φαίνεται να οδεύει προς νέα κρίση, μετά από αυτή του 2007-9:
 • Οι οικονομίες των μεγάλων αναπτυσσομένων χωρών (BRICS), συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, είναι σε στασιμότητα, ή σε ύφεση.
 • Η οικονομία των ΗΠΑ έχει χαμηλή ανάπτυξη, μικρό δυναμισμό και τεράστια προβλήματα ανισότητας.
 • Η πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» έχει φτάσει στα όρια της και οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν «ανορθόδοξα» μέτρα, όπως τα αρνητικά επιτόκια.
 • Οι τράπεζες βρίσκονται ξανά σε επισφαλή θέση, ιδίως στην Ευρώπη.
 • Η ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως η ΟΝΕ, είναι στάσιμη, χωρίς προοπτική ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανόρθωσης. Ο ορίζοντας είναι πλέον ιστορικός και απαιτείται ένα φιλόδοξο «εναλλακτικό σχέδιο».
3. Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του είναι η ανάλυση της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν τρεις καίριοι λόγοι για την αποτυχίας του:
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος στρατηγική. Δεν μπορεί να υπάρξει άρση της λιτότητας και φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΟΝΕ, χωρίς ευθεία σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ.
 • Καταργήθηκε η εσωκομματική δημοκρατία, καθώς η ηγετική ομάδα Τσίπρα αυτονομήθηκε και εφάρμοσε τις δικές της επιλογές.
 • Η Ελλάδα αποδέχθηκε μεγάλη απώλεια κυριαρχίας στο εσωτερικό και διεθνώς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δρα υπό τη συνεχή επιτήρηση της Τρόικα/Κουαρτέτου.
4. Η Ευρώπη που έχει αναδυθεί το 2016 δεν έχει καμία σχέση με τους μύθους περί «Ευρώπης των κινημάτων και των λαών» με τους οποίους πορεύτηκε η Αριστερά για δεκαετίες. Είναι μια Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων τραπεζών και της γερμανικής κυριαρχίας. Δεν υπάρχει προοπτική μεταρρύθμισης, ιδίως «από τα μέσα». Ο θρίαμβος του μεγάλου κεφαλαίου έφερε και την απώλεια κυριαρχίας στην Ελλάδα και αλλού.

5. Στο πλαίσιο αυτό, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που χρειάζεται η ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αδύνατον να εφαρμοστεί αν δεν υπάρξει ενίσχυση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Έξι τομείς προέχουν:
 • Χρέος. Η διαχείριση, η διαγραφή και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους πρέπει να γίνει με κυρίαρχο τρόπο για τις χώρες της περιφέρειας και γενικότερα.
 • Νομισματικό πεδίο. Απαιτείται ανάκτηση του ελέγχου της ρευστότητας από τα χέρια της ΕΚΤ και του Ντράγκι. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η κοινωνική ιδιοκτησία και ο έλεγχος των τραπεζών, καθώς και ο έλεγχος των κεφαλαιακών ροών. 
 • Δημοσιονομικό πεδίο. Απαιτείται απόρριψη του πλαισίου λιτότητας και ανάκτηση της κυριαρχίας στις δημόσιες δαπάνες και τη φορολογία.
 • Εμπόριο. Η Ευρώπη χρειάζεται διακρατικό μηχανισμό διαχείρισης των εξωτερικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων σε βάση αλληλεγγύης. 
 • Απασχόληση. Απαιτείται ενδυνάμωση της κυριαρχίας στην αγορά εργασίας προς όφελος της εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης.
 • Παραγωγικός τομέας. Είναι απαραίτητη η λαϊκή και εθνική κυριαρχία για τη διαμόρφωση αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής. Μεγάλες περιοχές της Ευρώπης παρουσιάζουν πλέον την εικόνα αναπτυσσομένων χωρών.
6. Για να γίνει πραγματικότητα το εναλλακτικό σχέδιο της Αριστεράς είναι απαραίτητο να υπάρξει νέα πολιτική στόχευση και νέος πολιτικός λόγος. Ο καπιταλισμός της εποχής μας είναι σε βαθύτατη κρίση και η απάντηση της Αριστεράς πρέπει να είναι σύμμετρη και ανατρεπτική. Η λαϊκή και εθνική κυριαρχία είναι απαραίτητο στοιχείο για να χτυπηθεί η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη.

7. Η λαϊκή και εθνική κυριαρχία δεν είναι εθνικισμός. Αντιθέτως, είναι ο τρόπος για να χτυπηθεί ο εθνικισμός που καλλιεργεί σήμερα η άκρα Δεξιά. Οι υπερεθνικοί μηχανισμοί της ΕΕ και της ΟΝΕ λειτουργούν κατά της εργασίας και δεν μεταρρυθμίζονται. Δεν χρειαζόμαστε «Περισσότερη Ευρώπη», ούτε «Αγαπάμε την Ευρώπη». Επιδιώκουμε πραγματική αλληλεγγύη των λαών.

8. Η λαϊκή και εθνική κυριαρχία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία υποχωρεί όταν κυριαρχούν οι υπερεθνικοί μηχανισμοί της ΕΕ και της ΟΝΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο των χωρών μας και χειραφετημένη δημοκρατία με άμεση λαϊκή συμμετοχή.

9. Η λαϊκή και εθνική κυριαρχία είναι απαραίτητη για τον πραγματικό διεθνισμό στην Ευρώπη. Η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση κατέδειξε το βαθύ έλλειμμα διεθνισμού και αλληλεγγύης των μηχανισμών της ΕΕ. Η κοινωνία των πολιτών βρέθηκε στην πρωτοπορία της αλληλεγγύης. Κράτη με ισχυρή κυριαρχία κράτησαν καλύτερη στάση από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Η προσφυγική/μεταναστευτική πίεση έχει οξύνει την απώλεια εθνικής κυριαρχίας στην Ελλάδα.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.