03/03/16

Tην επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα προανήγγειλε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις...


Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας...


****

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαπιστώνει ότι σημειώνεται «καλή πρόοδος» στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε σήμερα Πέμπτη εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως πιστεύει ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες τετάρτη υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή του, όπως ανέφερε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ράις.
ΑΜΠΕ

Σε τρεις βασικές αρχές, τη διαφάνεια, τον σεβασμό στον φορολογούμενο και την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών βασίζεται το σχέδιο της οικονομικής εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας.... 


Η Ν.Δ., είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «έχει συνολικά χρέη υψους 214 εκ. ευρώ κυρίως προς τράπεζες με τις ετήσιες δαπάνες της να φτάνουν τα 8,2 εκ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα για το 2016 να είναι 4,2 εκ ευρώ»
 
****
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ της οικονομικής εξυγίανσης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σύνθημα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας». Ο Πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του τόνισε πως το σχέδιο θα στηρίζεται σε 3 βασικές αρχές, «τη διαφανεια, η οποία, όπως είπε είναι αίτημα των πολιτών και απαραίτητη προυπόθεση για να δομηθούν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης, στον σεβασμό στον φορολογούμενο, καθώς όπως τόνισε το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής στήριξης προέρχεται από χρήματα του φορολογούμενου, αλλά και στην ανάγκη ισοσκελισμένων προυπολογισμών».

«Τα κόμματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια εσοδά τους. Θα εισηγηθώ καταστατική πρόβλεψη που να απαγορεύει στα κόμματα να δανειζονται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη ΝΔ. Όπως είπε η ΝΔ έχει συνολικά χρέη ύψους 214 εκ. ευρώ κυρίως προς τράπεζες με τις ετήσιες δαπάνες της να φτάνουν τα 8,2 εκ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα για το 2016 να είναι 4,2 εκ ευρώ.

«Το 60% πηγαίνει προς κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Άρα μένει 1,8 εκ ευρώ για κάλυψη ετήσιων δαπανών. Η ΝΔ πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έθεσε τους βασικούς στόχους του νέου οικονομικού προγράμματος. Όπως είπε θέλει οι ετήσιες δαπάνες να πέσουν μέσα σε 3 χρόνια από τα 8,2 εκ ευρώ στα 2,5 εκ, να μειωθούν δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες κατά 70%. «Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις για να μπορούμε να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια» είπε τονίζοντας πως η ΝΔ μετακομίζει από ένα ακριβό κτίριο που πλήρωνε 95 χιλιάδες ευρώ τον μήνα σε ένα πιο μαζεμένο και λιτό με ενοίκιο 9,5 χιλιάδες, ενώ έκανε λόγο και για αναγκαίες περικοπές σε δαπάνες, προσωπικό και μισθοδοσία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και το « επιθετικό» όπως το περιέγραψε πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης.

«Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι της κρατικής χρηματοδότηση θα πηγαίνει σε αποπληρωμή χρέους. Θέλουμε όμως να καλύπτουμε τις ετήσιες δαπάνες από την ιδιωτική χρηματοδότηση» τόνισε επισημαίνοντας πως η ΝΔ θα βασιστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές χορηγίες.


ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;
Στο Βερολίνο επισημαίνουν πολύ συχνά ότι εντέλει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει μεγαλύτερο έργο από πολλούς προκατόχους της. και υποστηρίζουν ότι δεν διαφαίνεται καλύτερη εναλλακτική επιλογή...


Στο μεταξύ ακούγονται απροσδόκητα ηπιότεροι τόνοι ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, όπως κατέδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου στο πλαίσιο του καθιερωμένου μπρίφινγκ...

****

ΕΤΟΙΜΟΣ για παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, προφανώς στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης, εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «ΝΑΙ» σε ισοδύναμα μέτρα, «αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί».

Μπορεί το Βερολίνο να διατείνεται επισήμως ότι το προσφυγικό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος, εντούτοις ο ασυνήθιστα ήπιος τόνος γερμανών αξιωματούχων οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Όταν προ ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε μέσω twitter από τους Ευρωπαίους να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ο υπουργός παρά τη καγκελαρία Πέτερ Αλτμάγερ απαντούσε άμεσα ότι «μπορώ μόνον να συμφωνήσω».

Ακόμη και από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σχεδόν αδύνατο να αποσπάσει κανείς στην παρούσα φάση αιχμηρές δηλώσεις. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό την πρόταση αυτή θα ακολουθούσαν προειδοποιήσεις και νουθεσίες περί υλοποίησης του συμπεφωνημένου προγράμματος. Στο μεταξύ όμως ακούγονται απροσδόκητα ηπιότεροι τόνοι ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, όπως κατέδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου στο πλαίσιο του καθιερωμένου μπρίφινγκ. Μπορεί η Αθήνα να έχει καθυστερήσει με τις μεταρρυθμίσεις, εντούτοις καταβάλλει προσπάθειες για την υλοποίησή τους και αυτό θα πρέπει να της αναγνωριστεί, λένε κύκλοι τους υπουργείου τους οποίους επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στη γερμανική πρωτεύουσα επισημαίνουν μάλιστα συχνά ότι εντέλει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει μεγαλύτερο έργο από πολλούς προκατόχους της. Εξάλλου, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν διαφαίνεται καλύτερη εναλλακτική επιλογή.

Θα υπάρξει χαλάρωση του προγράμματος;


ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της προσφυγικής κρίσης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποδίδει τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο. Αυτό όμως απαιτεί μια πολύ καλή, στενή και αποτελεσματική συνεργασία τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα που εξελίσσεται εκ των πραγμάτων στον στενότερο σύμμαχο της καγκελαρίου στo προσφυγικό. Στον αντίποδα όμως και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης και δη στην παρούσα φάση που η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Γεγονός όμως είναι ότι η χώρα που προσφέρει σήμερα τη μεγαλύτερη πολιτική στήριξη στην Αθήνα στο προσφυγικό είναι η Γερμανία.

Σημαίνει αυτό ότι μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση των όρων του τρίτου πακέτου βοήθειας με τις «ευλογίες» του Βερολίνου; Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα όμως το Βερολίνο τονίζει ασυνήθιστα συχνά ότι το τρέχον πρόγραμμα προσφέρει αρκετή ευελιξία. Πρόκειται για μια επισήμανση την οποία δεν άκουγε κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα μέχρι πρότινος.

Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung μάλιστα έρχεται να προσδιορίσει την εν λόγω ευελιξία και να ενισχύσει τις εκτιμήσεις που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας. Εκπρόσωπός του σημείωσε χθες Τετάρτη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίζει με ευελιξία ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζει προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος. «Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε αποδεσμεύει ουσιαστικά την Αθήνα από την υποχρέωση να υλοποιήσει μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό για να λάβει νέα δάνεια», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η SZ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως τη μείωση συντάξεων, με ισοδύναμα. «Αρκεί στο τέλος να βγαίνουν οι αριθμοί».

Μια επικίνδυνη ακροβασία για Μέρκελ και Σόιμπλε


Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ αυτή όμως εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη ακροβασία. Διότι το ΔΝΤ επιμένει στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, αξιώνοντας πιο σκληρές παρά πιο ήπιες περικοπές. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου προειδοποιούσαν ήδη από τις αρχές του χρόνου για τον «κίνδυνο» να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Στην περίπτωση αυτή απειλούν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα και αυτό θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση τους Μέρκελ και Σόιμπλε στο εσωτερικό. Διότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αποσπούσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα.

Κώστας Συμεωνίδης/DW

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά παράλληλα και για το μέλλον της Ε.Ε. είναι οι Έλληνες, τονίζει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το οποίο έγινε το 2015 και συγκεκριμένα τον φθινόπωρο. 


Να σημειωθεί πως λόγω των στοιχειών του η Ελλάδα βρίσκεται πια στις χώρες που έχουν την χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωβαρόμετρο για την Ελλάδα αναλυτικά ΕΔΩ 

Όπως υπογραμμίζεται στο Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η αξιολογική σειρά είναι η ακόλουθη: 
  • Πολιτικά κόμματα (EL 92% - EU28: 78%)
  • Βουλή των Ελλήνων (EL: 83% - ΕU28: 64% αντίστοιχη εθνική Βουλή)
  • Ελληνική κυβέρνηση (EL: 82% - EU28: 66% αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση)
  • Περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές (EL: 82% - ΕU28: 51%).
Παράλληλα εκφράζουν έντονη δυσπιστία για όλα τα ΜΜΕ, αλλά περισσότερο για την τηλεόραση που συγκεντρώνει το ποσοστό 80%. Ενώ ακολουθεί το ραδιόφωνο του οποίου το ποσοστό φτάνει το 61%.

Με πιο θετικό βλέμμα φαίνεται οι πολίτες να βλέπουν το διαδίκτυο καθώς το εμπιστεύονται κατά 43%.

Αναλυτικά


ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (σ.σ. έρευνα κοινής γνώμης που έγινε το φθινόπωρο του 2015 μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Τα στοιχεία της έρευνας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της χώρας. 

Στο ελληνικό τμήμα της έρευνας συμμετείχαν 1.002 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της επικράτειας. 

Για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ και  την ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Σε εθνικό επίπεδο οι Έλληνες εμφανίζονται να μην εμπιστεύονται κανέναν από τους θεσμούς, οι οποίοι σε αξιολογική σειρά είναι οι εξής: πολιτικά κόμματα (EL: 92% - EU28: 78%), Βουλή των Ελλήνων (EL: 83% - ΕU28: 64% αντίστοιχη εθνική Βουλή), η ελληνική κυβέρνηση (EL: 82% - EU28:66% αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση), οι περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές (EL: 82% - ΕU28: 51%). 
Για τα ΜΜΕ: 

Δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα για την τηλεόραση (EL 80% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας EU28: 47%), τον γραπτό Τύπο (ΕL: 65% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας, EU28: 50%) και το ραδιόφωνο (EL: 61%, 2ο υψηλότερο ποσοστό μετά της Τουρκίας 66%, EU28: 36%). Πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το Διαδίκτυο, καθώς τείνουν να το εμπιστεύονται περισσότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων (EL: 43% - ΕU28: 35%) αν και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςεκφράζεται δυσπιστία (EL: 51% - Eu28: 55%). 

Για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ:

Ως προς την εικόνα για την ΕΕ, προκύπτει ότι οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης. Ανήσυχοι για την πορεία της ΕΕ είναι 7 στους 10 Έλληνες πολίτες εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει πάρει λάθος δρόμο. Σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης εκφράζεται αρνητικά για την εικόνα της ΕΕ (EL 38% - EU28: 23%). Θετική εικόνα φαίνεται να έχει για την ΕΕ μόνο το 22% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Θετικό πρόσημο στην εικόνα της ΕΕ προσδίδουν οι έννοιες/πρακτικές με τις οποίες την ταυτίζουν οι ερωτηθέντες και συγκεκριμένα με αυτή του ευρώ ως κοινού νομίσματος (EL 50%, EU28: 37%), της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην ΕΕ επιθυμούμε (EL: 49% - EU28: 49%), της ειρήνης (EL 28% - EU28: 27%), της ισχυρής φωνής που έχει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο (EL: 24% - EU28: 22%) και της πολιτιστικής πολυμορφίας (EL:23% - EU28: 28%). Δυσπιστία εκφράζεται απέναντι στο θεσμό της ΕΕ από 8 στους 10 Έλληνες. Το ποσοστό δυσπιστίας είναι στην Ελλάδα 81%. Οι Έλληνες δείχνουν και το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (EL: 18%, EU28: 32%) μετά την Κύπρο 17%. 

Όσον αφορά στην αίσθηση του "ανήκειν" στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ένας στους δύο Έλληνες πολίτες δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ως πολίτης της ΕΕ. 

Για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση και στην ποιότητα της ζωής, οι Έλληνες περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (EL: 92% - ΕU28: 55%). Τα στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στις χώρες με τηχειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, τουλάχιστον σύμφωνα με τις απαντήσεις των ιδίων των πολιτών τους που ζουν εκεί. Επίσης 6 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τηνκαθημερινή τους ζωή ενώ την ίδια στιγμή 8 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι. Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν αθροιστικά τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν σε μηνιαία βάση το νοικοκυριό τους (EL: 90% αθροιστικά, ΕU28: 36% αθροιστικά). Οι Έλληνες περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες εκφράζουν το φόβο ότι τα χειρότερα για την οικονομία έπονται (EL: 70%, ΕU28: 46%). 

Για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ. Η ελληνική κοινή γνώμη όμως δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (EL: 85% - EU28: 65%).

Ένα κοινό χαρακτηριστικό έχουν όλοι αυτοί οι ήρωες που διαφεντεύουν τις τύχες του δύσμοιρου έθνους στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του: Αδιαφορούν παντελώς για το τι πρόκειται να συμβεί στην χώρα, αρκεί οι ίδιοι να επιπλεύσουν, μέσα σε ένα τοπίο απόλυτης παρακμής και καταστροφής....


Όταν ένα έθνος και ένας λαός μοιάζει σχεδόν νεκρός, οι ύαινες προσπαθούν να αποσπάσουν τα μέλη του. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμα νεκροί για να μας διαμελίσουν τα πτωματοφάγα σαρκοβόρα....
του Γιώργου Καραμπελιά / ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες εξελίσσεται μια ιλαροτραγωδία που, πέραν του ότι εκφράζει και το επίπεδο της πολιτικής ζωής και του διαλόγου στη χώρα, αποδεικνύει την περαιτέρω διάβρωση των στηριγμάτων του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ: Ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης «αποκαλύπτει» τις κρυφές επαφές του με τον Τσίπρα που πραγματοποιήθηκαν τέσσερις φορές στη διάρκεια του 2014 και οι οποίες επισφράγισαν τη στροφή του συγκροτήματός του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα προσωπικά.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση η οποία όχι μόνο αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτών των συναντήσεων, διότι προφανώς φοβάται πως έχουν ηχογραφηθεί, αλλά και παρακάμπτει εντελώς τις αναφορές για τη στήριξη των Αμερικανών στον Τσίπρα.

Το χρονικό ενός έρωτα


ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ, η στροφή του ΔΟΛ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του 2014 διαπιστώνεται από την ανοικτή υποστήριξη, που απολαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαιτέρως ο Τσίπρας από τις εφημερίδες του –αρχικά από τα Νέα και εν συνεχεία από το Βήμα–, αλλά σε μεγάλο βαθμό και του τηλεοπτικού σταθμού Mega, υπέρ του Τσίπρα. Για να ξαναθυμηθούμε τους σταθμούς αυτής της διαδρομής, διαβάζουμε σε μερικά από τα περισπούδαστα(sic) άρθρα του κυρ Σταύρου μετά το Φθινόπωρο του 2014:

«Ο κ. Αντ. Σαμαράς βαδίζοντας στη δεξιά όχθη του ποταμού, προσπαθεί να συγκλίνει προς το Κέντρο, αλλά τον φρενάρει το φάντασμα της Ακροδεξιάς. Στην άλλη όχθη, την Αριστερά, βαδίζει ο κ. Αλ. Τσίπρας µε βήματα ασυντόνιστα µεν, αλλά σταθερά ως προς την τελική τους κατεύθυνση, το Κέντρο». («Η αποστρατεία του καραγκιόζη», Το Βήμα, 09/11/2014). Απόλυτα αντικειμενικός, όπως πάντα, ο «κυρ Σταύρος» έβρισκε τον Σαμαρά «να φρενάρεται» από την «Ακροδεξιά» και τον Αλέξη να είναι «φερέγγυος», ως κατευθυνόμενος προς το «Κέντρο», που εκπροσωπεί διαχρονικά το Συγκρότημα.

Ένα μήνα μετά, σε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Εκλογές-εκλογές», καθησυχάζει τους αναγνώστες του, μια και οι «ξένοι», δεδομένου ότι δείχνουν να υπονομεύουν τον Σαμαρά, δείχνουν να έχουν επιλέξει τον Τσίπρα: «Αν οι ξένοι βοηθήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του για επίσπευση των εκλογών, θα το κάνουν επειδή θα έχουν εξασφαλισμένο το μέλλον» (Το Βήμα, 07/12/2014). Επειδή δε διάφοροι «κινδυνολόγοι», ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος, θεωρούσαμε καταστροφική την επιλογή της επίσπευσης των εκλογών για τον Ιανουάριο του 2015, η «γάτα» της δημοσιογραφίας μας λοιδορούσε ανοικτά και καθησύχαζε τους αναγνώστες-θύματα της οξυδέρκειάς του: «Τις τελευταίες ηµέρες παριστάµεθα µάρτυρες µιας νέας από σκηνής διδασκαλίας της πολιτικής κωµωδίας: Κινδυνεύει η Ελλάς! [ ] Καθώς όλοι γνωρίζουµε τα όριά µας, λογικό είναι να περιµένει κανείς ότι, µετά τις εκλογές, ψήφω και αποφάσει του Λαού, όλα θα πάνε καλύτερα…» («Κινδυνεύει η Ελλάς», Το Βήμα, 28/12/2014), στον καλύτερο δυνατό κόσμο βεβαίως!

Προέβλεπε μάλιστα ότι, στις επερχόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει «σαρανταπεντάρια», ενώ το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστεί, θέλοντας να στείλει και τους τελευταίους Πασόκους στην αγκαλιά του Τσίπρα: «Ο εκλογικός σχηματισμός της Αριστεράς εκτιμάται ότι θα φθάσει σε ποσοστά άλλων εποχών του ΠαΣοΚ, ενώ το κόμμα του Α. Παπανδρέου πέφτει στα βράχια» («Εδώ σε θέλω κάβουρα», Το Βήμα 11/01/2015).

Ακόμα και μια μέρα πριν τις εκλογές, θα συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα υπέρ του Τσίπρα, ώστε να επισφραγίσει και να διευρύνει ει δυνατόν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, μια και η εκλογή του «συμφέρει τη χώρα»: «Όταν το ΠαΣοΚ ξύπνησε, αυτοί που συγκροτούσαν την Κεντροαριστερά είχαν ήδη ανοίξει φτερά και προφανώς αποφάσισαν το πρόδηλο: Ότι η Κεντροαριστερά είναι χώρος ελεύθερης σκέψης και ψηφίζει συνειδητά αυτό που προφανώς συμφέρει τη χώρα… η Κεντροαριστερά δεν τεμαχίζεται, δεν χαρίζεται και ασφαλώς δεν κληρονομείται» («Πώς το 3% γίνεται 20, 30, 40…», Το Βήμα, 24/01/2015.) Το μήνυμα ήταν σαφές, ο ΓΑΠ δεν είναι κληρονόμος του Ανδρέα, αλλά το όνομα αυτού, Αλέξης.

Και το ειδύλλιο δεν έμεινε απλά προεκλογικό. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, παρά τη ρήξη, στη διάρκεια του Δημοψηφίσματος και τις πρώτες αψιμαχίες, ο Ψυχάρης παραμένει «συνεπής». Έτσι, τον Απρίλιο, όχι μόνο επιχαίρει που νίκησε η «αριστερά» αλλά προσπαθεί και να μπαλώσει τις καταστροφικές της επιλογές, μια και μαθαίνει στου… κασίδη το κεφάλι: «Ευτυχώς που νίκησε στις εκλογές η Αριστερά!… Όχι μόνο διότι κάποτε θα ερχόταν και η σειρά της, αλλά και διότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αξιοποιήσει την απειρία της περί το κυβερνάν και να λύσει δομικά προβλήματα της χώρας» («Πολυμορφικά και αχόρταγα συμφέροντα», Το Βήμα, 04/10/2015 ).

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας το προηγούμενο του Μιτεράν, καλεί τους αναγνώστες του: «Κλείστε τη μύτη και ψηφίστε τους!» («Ψήφος και προσδοκίες», Το Βήμα, 06/09/2015), ενώ τον Οκτώβριο βρίσκει πως ο Αλέξης είναι ο νέος Ανδρέας, οι δε ψηφοφόροι «είναι προφανώς ευχαριστημένοι γιατί το κόμμα που πλειοψηφεί κινείται ήδη στους δρόμους που οδηγούν στην Κεντροαριστερά» («Τι Ανδρέας, τι Αλέξης», Το Βήμα, 11/10/2015). Ακόμα και τον Δεκέμβριο κάνει εκκλήσεις να τον «αφήσουν» να κυβερνήσει, μια και «Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι απλώς χρήσιμη: είναι απαραίτητη», και «Το έργο που επιτελεί είναι βαρύ, πολύπλοκο, ακόμη και, ορισμένες φορές, αλλοπρόσαλλο». «Γι’ αυτό αφήστε τον κ. Τσίπρα να κάνει τη δουλειά του» («Αφήστε τον», Το Βήμα, 13/12/2015 )

Το διαζύγιο


Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ της συμπόρευσης θα λάβει τέλος στις αρχές του ενεστώτος έτους, για πολλούς και διάφορους λόγους. Αρχικώς, διότι η κυβέρνηση Τσίπρα μοιάζει να χάνει την πλειοψηφία και την ανοχή που της προσέφεραν οι πολίτες, οι αγρότες παίρνουν στο κυνήγι τους Συριζαίους βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία, με την εκλογή Μητσοτάκη, εμφανίζεται ως πλειοψηφική εναλλακτική λύση. Κυρίως, όμως, διότι το καλοκαίρι του 2015, με την απειλή του Grexit, το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών, η σχέση των παραδοσιακών ΜΜΕ με τον Τσίπρα διερράγη. Αφού δεν τον στήριξαν τότε, όταν διέθετε ακόμα τη λαϊκή υποστήριξη, θα τον στηρίξουν τώρα που την έχει απολέσει; Έτσι, στην προοπτική διατήρησης της εξουσίας όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και για να ικανοποιήσουν τους «εταίρους» –που με μεγάλη χαρά αντιμετωπίζουν τη διάλυση των όποιων ισχυρών πόλων εξουσίας στην Ελλάδα, μετά τη διάλυση των τραπεζών–, ο Τσίπρας και η συμμορία του Μαξίμου, με ενορχηστρωτή τον Παππά, άρχισαν τον «ανένδοτο» κατά των ΜΜΕ και κατ’ εξοχήν κατά του Ψυχάρη. Εξάλλου, μια και δεν μπορούν ούτε καν στους οπαδούς τους να προσφέρουν άρτον, μπορούν να προσφέρουν το θέαμα της επίθεσης ενάντια στους «νταβατζήδες».

Και ο Σταύρος, που θεωρούσε πως μπορούσε να επιβιώνει και να επιπλέει με οποιαδήποτε εξουσία, βρέθηκε στριμωγμένος στα σκοινιά του ρινγκ. Ακόμα και ο σύντροφος Μπόμπολας δείχνει να μην ταυτίζεται μαζί του, θέλοντας να σώσει το δικό του τομάρι, και, γιατί όχι, ακόμα και να τον ξεφορτωθεί.

Έτσι, είναι υποχρεωμένος πλέον «να παίξει τα ρέστα του». Στις 7 Φεβρουαρίου, υπενθυμίζει στον Τσίπρα πως και ο Καραμανλής έφυγε «με αεροπλάνο της γραμμής» («Με αεροπλάνο της γραμμής», Το Βήμα, 07/02/2016) ενώ, στις 28 Φεβρουαρίου, ξιφουλκεί πλέον ανοικτά εναντίον του. Αποκαλύπτει τις μυστικές συναντήσεις που είχαν το 2014. Αρχικά υποστηρίζει ότι έκλεισαν κάποια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία μεταξύ τους. Ισχυρίζεται λοιπόν πως ο Τσίπρας του υποσχέθηκε πως: «όταν κερδίσουμε την εξουσία θα του χαρίσω τα δάνεια της εκδοτικής επιχείρησής του, και επίσης θα δώσω στον ίδιο ολόκληρο το κανάλι στο οποίο συμμετέχει». Ο Ψυχάρης, «αδέκαστος»(!), ισχυρίζεται πως ο ίδιος «εξακολουθεί να μη (τον) υποστηρίζει, ούτε με τις εφημερίδες ούτε με το κανάλι του». Παραθέσαμε πριν αρκετά πειστήρια αυτής της προφανούς έλλειψης στήριξης!

Εκτός από όλα τα άλλα, παραθέτει πολλά στοιχεία και υπονοούμενα για τους Αμερικανούς και την πανθομολογούμενη πλέον σχέση του Τσίπρα μαζί τους:

«Η μυστική συνάντηση έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας αυτής, σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Άραγε μπορεί το διαμέρισμα αυτό να είχε ποτέ παγιδευτεί και να παρακολουθούνταν ως… γόνιμη εστία παραγωγής απόρρητων πολιτικών πληροφοριών; Ο εκδότης αναλογίστηκε το ενδεχόμενο, αλλά δεν τον προβλημάτισε» (sic). Όσο για την ημέρα που έγινε η συνάντηση, ήταν η 4η Ιουλίου, εθνική γιορτή των ΗΠΑ, όταν «οι πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν δεξιώσεις στις οποίες προσκαλούν τους επιφανείς της πολιτικής, της οικονομίας, του Στρατού, της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και των Τεχνών», και παρ’ όλα αυτά, «ο δρόμος, παρά τη γειτνίασή του με την αμερικανική πρεσβεία και ορισμένα σημαίνοντα δημόσια κτίρια, ήταν σχεδόν άδειος εκείνη την ώρα. Μόνο τρεις εργάτες μαστόρευαν σε ένα κτίσμα, λίγα μέτρα διαγώνια απέναντι, αλλά μάλλον δεν είχαν δώσει σημασία (ή έτσι άφηναν να φαίνεται…)» Και, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτές τις μπηχτές, συνεχίζει: «Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του»

Ο Ψυχάρης αποκαλεί τον Τσίπρα ανοικτά, «φίλο», και συγκεκαλυμμένα ενεργούμενο των Αμερικανών, αλλά το λαλίστατο Μαξίμου δεν έχει τίποτε να απαντήσει επί του θέματος.

Παράλληλα, σε ενυπόγραφο άρθρο του την ίδια ημέρα, Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, γράφει και εμμέσως απειλεί τους «αγνώμονες»: «Αυτή η χώρα δεν ανήκει σε κανέναν κύριο Τσίπρα. [ ] Οι πλείστοι των πρώην πρωθυπουργών μένουν ξεχασμένοι στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Οι κανόνες της Δημοκρατίας είναι διαχρονικοί ως προς την εφαρμογή και αναντικατάστατοι και αυστηροί. Ιδίως ως προς το προσωρινό της ηγεσίας. Εν ολίγοις, επειδή πάμε και στην εκκλησία, ουαί σ’ εκείνους που ‘εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου’». («Sic transit gloria mundi», Το Βήμα, 28/02/2016). Ο Σταύρος θυμίζει στον αγνώμονα νεαρό ότι οι πολιτικές εξουσίες είναι προσωρινές, ενώ τα συγκροτήματα Τύπου, και μάλιστα ο ΔΟΛ, είναι τουλάχιστον αιωνόβια και πως θα πληρώσει ακριβά για την αχαριστία του.

Προφανώς, αν μπορούσε να μιλήσει και ο καημένος ο… Μπόμπολας, πολλά θα είχαν να μας πουν τα χειλάκια του, αλλά αυτός συνεχίζει να κλείνει δουλειές με το Δημόσιο, πράγμα που αντανακλάται στη στάση του Έθνους και του ποσοστού που διαθέτει στο Μέγκα μέχρι και σήμερα – όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαμαρτύρεται, εξακολουθεί να κατέχει το κεντρικό στασίδι… Όσο για την αμερικανική πρεσβεία και άλλα ανάλογα ιδρύματα, τηρούν πάντα την αρχή της μυστικότητας.

Την πάτησε ο «εκδότης». Ο κύριος «Σταύρος», που κληρονόμησε το περιώνυμο συγκρότημα, το πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ακριβώς γιατί είναι κοντόφθαλμος. Στήριξε αδίκως έναν τυχάρπαστο, τον Τσίπρα, και αυτός αντί του μάννα του προσέφερε χολή, δικαστικές διώξεις και απειλεί να του κλείσει και το κανάλι. Ο κος Σταύρος εξανέστη, διότι το μειράκιο τον έπιασε κορόιδο. Τόσο κορόιδο αποδείχθηκε ο πονηρός Ψυχάρης ώστε, για να ανοίξει τον δρόμο στον Τσίπρα, θυσίασε ακόμη και τον γιο του, που παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα με τη Νέα Δημοκρατία, στις 14 Νοεμβρίου 2014.

Αλλά ο Αλέξης έχει αποδειχτεί «γάτα» στο άθλημα της εξαπάτησης, παριστάνοντας το «καλό παιδί», που δέχεται δήθεν συμβουλές και τους «ακούει» όλους, ενώ είναι απόλυτα ανενδοίαστος, κυνικός και αμοραλιστής. Το κατέδειξε με τον Αλαβάνο, με τον Κουβέλη, τον Αβραμόπουλο, τον Καραμανλή, τον Λαλιώτη, και τόσους άλλους που χρησιμοποίησε για να ανέβει.

Επιπλέον, οι αποκαλύψεις του Ψυχάρη δεν συνάντησαν την απήχηση που περίμενε. Δεν υπήρξε κανένα σασπένς, διότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να αμφιβάλλει ότι ο Τσίπρας έχει κάνει μυστικές συναντήσεις και συμφωνίες με όλους όσους μοιράζουν τα χαρτιά στην ελληνική πολιτική σκηνή, και προπαντός με τους εντολείς τους. Και ο ίδιος ο κυρ Σταύρος εμπνέει λιγότερη εμπιστοσύνη και από τον Τσίπρα. Μεταξύ κατεργαραίων…

Το ερώτημα που πρέπει να θέσει ο Ψυχάρης στον εαυτό του είναι το πώς και γιατί, ενώ υποτίθεται πως εκφράζει τη δημοσιογραφική παράδοση της βενιζελικής παράταξης (του Ελευθερίου Βενιζέλου προφανώς), κατάντησε να τρέχει από πίσω και να εξαπατάται από τον τελευταίο Τσίπρα των τριόδων. Μήπως γιατί ο τελευταίος του θύμισε και κάτι από τον εαυτό του στα νιάτα του; Απαίδευτο, σαλταδόρο και αμοραλιστή…

Τα καινούργια τζάκια


Ο Νίκος Χατζηνικολάου, που θέλει να γίνει Ψυχάρης στη θέση του Ψυχάρη, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αυτός, από την αρχή της κρίσης, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να υποκαταστήσει τα παλιά τζάκια: έφτασε να “παρουσιάζει” με ποικίλους τρόπους ακόμα και τους υπερασπιστές της δραχμής, «από δημοσιογραφική δεοντολογία» προφανώς, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία (!) με τον Κουρή και άλλα αστέρια της δημοσιογραφίας, και έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ευέλικτος στις στροφές. Περισσότερο και από τον κυρ-Σταύρο. Γι’ αυτό και, στα δημοσιογραφικά του όργανα, χρησιμοποιεί ανθρώπους όλων των κατευθύνσεων και των απόψεων και, ανάλογα με τη στιγμή, προβάλλει την κατάλληλη γωνία από τις πολλές που διαθέτει το μαγαζί του. Μέσα λοιπόν από την «πολυφωνία», την οποία δήθεν εφαρμόζει στις εφημερίδες και το ραδιόφωνό του (το οποίο μεταδίδει και κάποιες ειδήσεις για να διανθίζει τις διαφημίσεις του), έχει ταχθεί από τον Νοέμβριο του 2014, όταν είδε προς τα πού στρέφεται το ρεύμα, ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ – μέχρι και τον συνεργάτη του, Γ. Τράγκα, επιστράτευσε σε αυτό το θεάρεστο έργο.

Επειδή λοιπόν θεωρεί πως ο στόχος του περιπόθητου καναλιού και της ανατροπής των ανταγωνιστών του είναι όλο και πιο κοντά, η δε μακροημέρευση της κυβέρνησης εξαιρετικά αμφίβολη, στηρίζει όλο και πιο ανοιχτά τον Τσίπρα, διατηρώντας πάντα ένα προσωπείο αντικειμενικότητας. Και θα πρέπει να του αναγνωρίσει κανείς πως τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από άλλους να θολώνει τα νερά, με το δήθεν ατσαλάκωτο και αντικειμενικό στυλ του. Ποιος όμως δεν θυμάται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το βρώμικο κτύπημα εναντίον του Μεϊμαράκη με την «έκτακτη» μετάδοση συνέντευξης του Τσίπρα, την ημέρα που η Ν.Δ. πραγματοποιούσε την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση στην Αθήνα;! Έτσι και τώρα, τη στιγμή που οι αγρότες σχίζουν τις αφίσες του Τσίπρα σε ολόκληρη την επικράτεια και καταδιώκουν τους βουλευτές του, ενώ εξελίσσεται η προσπάθεια του Μαξίμου να φιμώσει και να ελέγξει την τηλεόραση, μία μόλις μέρα μετά τις αποκαλύψεις Ψυχάρη, παρουσιάζει σε «συνέντευξη» και αγιογραφεί, χωρίς καμία ουσιαστική ερώτηση, τον σε ελεύθερη πτώση πρωθυπουργό. Έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται στο τέλος της σύντομης διαδρομής του, γι’ αυτό και βιάζεται ο «Νίκος» και αρχίζει να καρφώνεται. Λίγο περισσότερο προσοχή, διότι η αιδώς…

Στο ναδίρ


ΤΟ ΠΟΣΟ κοντά βρίσκεται η πτώση μπορεί να το καταλάβει κανείς από τη διαδρομή των δύο τελευταίων χρόνων. Αρκεί να θυμηθούμε πως, δύο χρόνια πριν, ο Τσίπρας ήταν υποψήφιος της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν και, σε ολόκληρη την Ευρώπη, Ζίζεκ και Όλιβερ Στόουν εκθείαζαν τον νέο αστέρα και την ελπίδα της Αριστεράς στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως, στις ευρωεκλογές του 2014, σε μία μεγάλη χώρα της Ευρώπης, την Ιταλία, η ριζοσπαστική Αριστερά κατέβηκε στις εκλογές με τον τίτλο «Λίστα Τσίπρα», για να προσμετρήσει όχι μόνο την προφανή αποβλάκωση αυτής της ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και την πτώση ενός «ειδώλου». Τον Ιανουάριο του 2015, ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά, με την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και τα κόκκινα χαλιά που του έστρωνε η Μέρκελ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, από τα μεγάλα σαλόνια αγωνίζεται να βρει στηρίγματα στον Χατζηνικολάου, τον Κουρή και τον… Μαυρίκο, μια και νιώθει πλέον –έστω και αν ακόμα ελπίζει ότι θα κοροϊδέψει για άλλη μια φορά τους Έλληνες– πως εξαντλείται το λάδι στο καντήλι του.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό έχουν όλοι αυτοί οι ήρωες που διαφεντεύουν τις τύχες του δύσμοιρου έθνους στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του: Αδιαφορούν παντελώς για το τι πρόκειται να συμβεί στην χώρα, αρκεί οι ίδιοι να επιπλεύσουν, μέσα σε ένα τοπίο απόλυτης παρακμής και καταστροφής. Όταν ένα έθνος και ένας λαός μοιάζει σχεδόν νεκρός, οι ύαινες προσπαθούν να αποσπάσουν τα μέλη του. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμα νεκροί για να μας διαμελίσουν τα πτωματοφάγα σαρκοβόρα. Και αν, κάποτε, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η συμπεριφορά μας θυμίζει όντως νεκροφάνεια, πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι να εκπλήξουμε και πάλι όσους επιτίθενται μονάχα σε νεκρούς. Είμαστε ακόμα ζωντανοί, μια νεκροφάνεια είναι…

Για την Οικονομική Αξιολόγηση στις 7 Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής μια απόφαση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου για να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου...

πηγή: CNNGreece
Στο Προσφυγικό τον ερχόμενο Μάιο και αφού πρώτα ελεγχθεί η ικανότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική διαφύλαξη των συνόρων της, θα ληφθεί η απόφαση για παραμονή της χώρας στη Σένγκεν, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που αποκαλύπτει ο Guardian...

******

ΣΕ ΣΤΕΝΩΠΟ εισέρχεται η χώρα καθώς στις επόμενες 40 ημέρες και μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις κρίσιμες εξελίξεις στο Προσφυγικό και την Αξιολόγηση. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα εξετασθεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας και της συμμετοχής του ΔΝΤ, καθώς αναζητείται η συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τέλος Μαρτίου. Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Guardian αναφέρει ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχει αποφασίσει η Ε.Ε. αν η Ελλάδα θα παραμείνει εντός Σένγκεν.

Στο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων όπου κεντρικό θέμα θα αποτελέσει το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδος έως το 2018, το οποίο το ΔΝΤ τοποθετεί στο 4% του ΑΕΠ , όταν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί το τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα.

Το ζητούμενο των παρεμβάσεων όλων των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση πλευρών είναι να εξευρεθεί μια λύση μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Δευτέρας. Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ τηρήσει μέχρι κεραίας το καταστατικό του, η εμπλοκή του στην αξιολόγηση θα είναι τεχνικά αδύνατη και θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο σχήμα παρουσίας του, το οποίο να μη θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσει ομοφώνως η Ευρωζώνη και πάνω από όλους η Γερμανία.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ενικό» τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι αυτό απαιτεί επιστροφή του ΔΝΤ στο ρεαλισμό.

Κατά τον ίδιο στις 7 Μαρτίου θα υπάρξει από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής μια απόφαση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.

Στις 27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τις 25 Μαρτίου. Κατά κάποιες εκτιμήσεις πιο ρεαλιστικό είναι η αξιολόγηση να μεταφερθεί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μάιου. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως «το Πάσχα θα έρθει με την... Ανάσταση της οικονομίας».

Τον ερχόμενο Μάιο κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Σένγκεν


Τον ερχόμενο Μάιο και αφού πρώτα ελεγχθεί η ικανότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική διαφύλαξη των συνόρων της, θα ληφθεί η απόφαση για παραμονή της χώρας στη Σένγκεν, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που αποκαλύπτει ο Guardian.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που επικαλείται το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τα σύνορα της Ελλάδας θα ελεγχθούν από την Ε.Ε. στα μέσα Απριλίου ώστε να φανεί το πόσο αποτελεσματική είναι η φύλαξή τους, ενώ η τελικά απόφαση για την παραμονή της χώρας στη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο».

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιέζονται να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους πριν το τέλος του έτους, ώστε να σωθεί η ελεύθερη ζώνη διακίνησης από την κατάρρευση, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι «θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου ελεύθερης διέλευσης στη Σένγκεν. «Έχει φτάσει η στιγμή που τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν από κοινού ώστε να διαφυλαχθεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στον Guardian, η Κομισιόν επιθυμεί την όσο το δυνατόν πιο άμεση άρση των ελέγχων στα σύνορα με ξεκάθαρο στόχο να αποτελεί πραγματικότητα μέχρι το αργότερο το Νοέμβριο του 2016.

«Την ίδια ώρα, όμως, οι Βρυξέλλες επιθυμούν αυστηρότερους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν προειδοποιήσεις περί διωγμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση που δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο στα σύνορά της μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Μουζάλας: Η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 3 χρόνια


Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, φέρεται να παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ εκτίμησε ότι η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 2 με 3 χρόνια ακόμα.

Στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με δημάρχους και περιφερειάρχες σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως για το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε.


Νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, Σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της πατρίδας του ο κ. Φίτσο δήλωσε πως «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε Μάλιστα αναφέρθηκε και προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας. «Τσίπρα θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα για να προστατεύσεις τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τετάρτη την ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα την Γευγελή που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η Σλοβακία ετοιμάζεται για τις εκλογές της 5ης Μαρτίου με το προσφυγικό να αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Το ποσό των 700 εκ. ευρώ ως έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια για τα τρία προσεχή χρόνια θέλει να διαθέσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να λάβει η Ελλάδα. 

πηγή: Deutsche Welle
Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτούν το στήσιμο των καταυλισμών και τη σίτιση των προσφύγων.

***

ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της κοινοτικής νομοθεσίας ώστε η ΕΕ μέσω της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορεί να χρηματοδοτεί τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων και στα κράτη μέλη πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο αποφασίζεται προκειμένου η ΕΕ να μπορεί να χρηματοδοτήσει τη διαχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα, κυρίως, αλλά και στις άλλες χώρες του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Το ποσό που πρότεινε η Κομισιόν ανέρχεται συνολικά σε 700 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα τριών ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρίνισε, τα πρώτα 300 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό, ήδη κατά το τρέχον έτος. Για να συμβεί αυτό η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει στις χώρες-μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την έγκριση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Για τα έτη 2017 και 2018 το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει να διατεθούν από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στις Βρυξέλλες, το παραπάνω ποσό μπορεί να αυξηθεί με αναζήτηση χρημάτων και από άλλες γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ζητούμενο η τάχιστη ενεργοποίηση του μέτρου


Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο εντός δύο μηνών και να αποδεσμευθούν τα πρώτα ποσά.

ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των χρημάτων θα αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες θα χρηματοδοτούν το στήσιμο των καταυλισμών και τη σίτιση των προσφύγων. Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που εφάρμοζε μέχρι τώρα η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της ΕΕ σε τρίτες χώρες όπου ξεσπούν ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η εν λόγω υπηρεσία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι πόροι της μέχρι το 2020 έχουν καθοριστεί σε 6,6 δισ. ευρώ.

Η τροποποίηση του κανονισμού και η ενεργοποίηση των πόρων της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας κρίθηκε απαραίτητη επειδή η ΕΕ δεν είχε προβλέψει ότι μια μέρα θα εμφανιστεί ανθρωπιστική κρίση σε κάποιο κράτος μέλος. Ένα ταμείο που υπάρχει σήμερα διαθέτει ελάχιστους πόρους, ανήκει στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας και χρηματοδοτεί είδη πρώτης ανάγκης για τη βοήθεια θυμάτων φυσικών καταστροφών.

Κομισιόν: Πάγια τακτική η διάθεση των κονδυλίων μέσω Μ.Κ.Ο.


Πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δίνει τα χρήματα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και ποτέ σε κυβερνητικούς φορείς υπογραμμίζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν

Σύμφωνα με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφερόμενοι στο πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση μέσω του νέου εργαλείου βοήθειας έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες της ΕΕ, παρέπεμπαν στο Άρθρο 3 του σχετικού κανονισμού.

Όπως αναφέρεται σε αυτό «επιτρέπεται στην Επιτροπή να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών και να κάνει επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών και να αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε διεθνείς οργανισμούς».

Επισήμαναν, επίσης, ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βασίζεται «στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και του ανθρωπισμού».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.