03/05/16

Ένα κατάλογο αιτημάτων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων που απέστειλε πρόσφατα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποκαλύπτει τις αδυναμίες της ομάδας των χωρών που εμποδίζουν μια πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση των προσφύγων. Το εν λόγω έγγραφο είδε η EurActiv.gr. 

 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ των Υπουργών των Εξωτερικών και Εσωτερικών (και οι δύο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) της Αυστρίας, τα βαλκανικά κράτη συναντήθηκαν στη Βιέννη στις 24 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για την κρίση των προσφύγων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αυστρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα αποκάλεσε τη συνάντηση ως «μονόπλευρη και καθόλου φιλική», και κατηγόρησε την Αυστρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

«Η Αυστρία σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά της στην προσφυγική κρίση είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Υπουργός Μετανάστευσης, κ. Γιάννης Μουζάλας.

>>Διαβάστε: Μουζάλας: Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση, λύση «αξιοπρεπής» όχι καλή
Επίσης, την 1η Μαρτίου οι αρχηγοί αστυνομίας από τέσσερις Βαλκανικές χώρες – ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία – μαζί με την Αυστρία, την ολλανδική προεδρία και την Ουγγαρία συναντήθηκαν στο Βελιγράδι. Η Αθήνα κλήθηκε επίσης, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Το επίμαχο έγγραφο


Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία απέστειλε μια λεπτομερή 12-σελίδη επιστολή προς διάφορα κράτη μέλη περιγράφοντας τις ανάγκες της, προκειμένου να θέσει τα νότια σύνορά της υπό πλήρη έλεγχο.

Το έγγραφο που είδε η EurActiv, λέει ότι η χώρα θα χρειαστεί μηχανήματα για την οχύρωση των νότιων συνόρων, υλικά για την κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας 300 χιλιομέτρων, καθώς και ένα στρατόπεδο για 400 άτομα.

Επίσης, ζητά εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για τον «έλεγχο του πλήθους» και θέλει οι μηνιαίες δαπάνες για το προσωπικό που έχει προσληφθεί, τα οχήματα και τα τεχνικά μέσα να καλυφθούν πλήρως.

Αντιδράσεις 


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ το έγγραφο, πηγές είπαν στην EurActiv ότι ορισμένα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να παρέχουν στην ΠΓΔΜ τον αιτούμενο εξοπλισμό αλλά «μπορεί να ισχύουν περιορισμοί».

Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού σε άλλη χώρα περιορίζεται από το νόμο και απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα αρκετά περίπλοκα.

Στο έγγραφο, τα Σκόπια ζητούν επίσης να σταλούν αστυνομικοί στη χώρα. Ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη στείλει 7 αστυνομικούς στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και ανακοίνωσε στη Διάσκεψη της Βιέννης ότι μπορούν να αυξηθούν έως και 20, ένας πολύ μικρός αριθμός λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του προτεινόμενου φράκτη ασφαλείας μήκους 300 χιλιομέτρων .

Φόβοι για «άλλες χρήσεις»


ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πηγές, νομικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο εξοπλισμός που παρέχεται θα χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή πριν από τις κρίσιμες πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία θα παράσχουν κάθε είδους εξοπλισμό αν δεν είναι σίγουρες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή,» πληροφορήθηκε η EurActiv.

Στο παράρτημα Νο 4 με τίτλο «Εξοπλισμός για έλεγχο πλήθους», η ΠΓΔΜ ζητά, μεταξύ άλλων, ειδικές βόμβες (σοκ, με λαστιχένιες μπάλες), σπρέι πιπεριού και συσκευές ελέγχου του πλήθους.

Η πολιτική κατάσταση στη βαλκανική χώρα είναι εύθραυστη εν μέσω εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί για τις 24 Απριλίου, αναβλήθηκαν μέχρι τις 5 Ιουνίου μετά την απειλή από το κύριο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της πΓΔΜ (SDSM), να μποϊκοτάρει τις εκλογές, διαμαρτύρομενο ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ελεύθερα και δίκαια.

Οι εκλογές είναι μέρος μιας διαμεσολάβησης της ΕΕ ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να τερματίσουν τους μήνες πολιτικής αναταραχής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

Η στάση της Σερβίας


ΣΥΜΦΩΝΑ με διπλωματικούς κύκλους του ΝΑΤΟ και ένα άλλο έγγραφο που είδε η EurActiv, το Βελιγράδι στις 17 Δεκεμβρίου ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Σε αντίθεση με την πολιτική «κλειστών συνόρων» της ΠΓΔΜ, η Σερβία ζητά αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΝΑΤΟ.

Η Σερβία είναι χώρα διέλευσης για τη Δυτική διαδρομή Βαλκανίων και λαμβάνει μια σημαντική εισροή μεταναστών από την ΠΓΔΜ.

Το έγγραφο περιγράφει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη σερβική κυβέρνηση, καθώς και τη βοήθεια που παρέχεται από τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικά, η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης και έστειλε μεταξύ άλλων 20 χειμερινές σκηνές για 6-8 άτομα. Η Ολλανδία έδωσε 3.850 υπνόσακους και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφερε 276 σκηνές.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης βοήθεια με την παροχή δύο αποστολών ανθρωπιστικών προμηθειών στις 26 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.
Σαράντης Μιχαλόπουλος- Βρυξέλλες/ EurActiv

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ThePressProject
Οι καλεσμένοι της "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΑΦΗΝΕΙΑΣ" μιλάνε για το ΧΡΕΟΣ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ., η εκπομπή γυρίστηκε στις Βρυξέλλες για την τηλεόραση του TPP.  


.... καλεσμένοι της εκπομπής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Χουντής, η Σοφία Σακοράφα και ο Γιώργος Κασιμάτης σε μια ουσιαστική συζήτηση για το ΧΡΕΟΣ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθείΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ που γυρίστηκε στις Βρυξέλλες για την τηλεόραση του ThePressProject οι καλεσμένοι της Δημιουργικής Σαφήνειας μιλάνε για την κατάσταση της δημοκρατίας και την υπόθεση του Ελληνικού χρέους.

Η Αγλαΐα Κυρίτση και ο Μιχάλης Σιάχος υποδέχονται την Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Νίκο Χουντή, την Σοφία Σακοράφα και τον Γιώργο Κασιμάτη σε μια ουσιαστική συζήτηση για το Χρέος και τη Δημοκρατία.

Η εκπομπή Δημιουργική Σαφήνεια είναι προϊόν της συνεργασίας του Δρόμου της Αριστεράς και του ThePressProject και προβάλλεται κάθε Παρασκευή από το tpp.gr αλλά και μέσω δίκτυο συνεργαζόμενων τηλεοπτικών επίγειων σταθμών σε όλη την Ελλάδα.

Το τηλεοπτικό εγχείρημα του ThePressProject συνεχίζεται με την υποστήριξη της πλατφόρμας των 1101.

από το enikos.gr
 Στη χώρα αυτή κυκλοφορούν πολλά ζώα που νομίζουν ότι είναι γάτοι. Και πολλοί γάτοι που νομίζουν ότι είναι αητοί.

Είναι μια χώρα παράξενη, «ένα απέραντο φρενοκομείο», μια «Αυλή των θαυμάτων», όπου λέων είναι ο χαμαιλέων. Ενα

ποντίκι που βρυχάται λεονταρισμούς. Ενα ποντίκι γατόνι.

Σε αυτήν τη χώρα η «Φάρμα των Ζώων» έχει μετατραπεί σε ένα τσίρκο των γάτων. Γάτοι που αμολάνε λαγούς να δουν τι ψάρια πιάνουν. Γάτοι με πέταλα που βγαίνουν απ’ τα καπέλα μαθητευόμενων μάγων,

γάτοι εφτάψυχοι που πουλάνε τις ψυχές της χώρας μία-μία. Γάτοι διαβολικοί που κρύβονται στις λεπτομέρειες όσων κάνουν για τα γαϊδουράκια, τα πρόβατα -άσπρα και μαύρα- τα ερίφια κι όλα τα άλλα αγαθά πλάσματα που ο Πανάγαθος αμόλησε ανυπεράσπιστα ανάμεσα στους λύκους, τις ύαινες και τα τσακάλια.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη, αλλά αν στα ζώα του μεγάλου μας τσίρκου συνυπολογίσουμε και τα μυθικά όντα που στοιχειώνουν αυτή την πανάρχαιη γη, τότε ίσως η Ελλάδα να έχει και την πλουσιότερη πανίδα. Εδώ ζει η Χίμαιρα,

εδώ υπερίπτανται οι γύπες των founds που τρώνε καρδίας και νεφρούς, εδώ και οι ωμοφάγοι Κύκλωπες του ΔΝΤ, εδώ ο τρικέφαλος Κέρβερος της Τρόικας, εδώ στη γη

που τα γατόνια νομίζουν ότι είναι τα Γέτι των Ιμαλαΐων, αυξάνουν με τις πράξεις και πληθαίνουν με τα έργα τους τη Λερναία Υδρα. Στη ανέσπερη Ελλάδα είναι που

τρώνε οι Αρπυιες το ψωμί των παιδιών απ’ το στόμα, εδώ, στο θαυμαστό μας θηριοτροφείο έχουν βγει οι καρχαρίες στη στεριά και κόβουν φέτες ζωές και δουλειές, εστίες και βωμούς. Εδώ μαζεύει ο βαρκάρης τις αυτοκτονίες με την απόχη - δύο εκδήμησαν προχθές, άκρα του τάφου σιωπή...

Σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο της ελεεινής μορφής, ακόμα και ο Διάβολος είναι ένα ενδιαφέρον ζώον, με το οποίον μπορεί να συναντιέται κάθε γάτος χωρίς να κινδυνεύει να του πουλήσει την ψυχή του, αρκεί να του έχει πουλήσει στο μεταξύ το Σύνταγμα, το «όχι», τα αεροδρόμια κι όσα υποζύγια διαθέτει το κατάστημα - βόδια, μουλάρια, χήνες, άλογα, ισχνές αγελάδες

και λοιπά τεμπέλικα οικόσιτα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία.

Σ’ αυτήν την ανίερη Κιβωτό του Νώε, όπου έχουμε εγκλωβισθεί, κουμάντο κάνει ο μέγας Γατόπαρδος Σόιμπλε. Ο άμυαλος γερμανικός αητός. Ο άρχων της Λίγκας των Λύκων, προσκυνούμε Σε και δοξάζουμε, δικοί σου οι ασβοί και τα κουνάβια της επικράτειας,

οι συνεργάτες, τα παπαγαλάκια και τα κοράκια. Δίδαξόν μας τα δικαιώματά Σου, πες μας τι είμαστε; μπούφοι στον θυρεό σου! αρκούδες που χορεύουν γύφτικο χορό στην αυλή σου,
συγχώρησον τις σκέψεις μαςκι ευλόγησον τα χρέη μας...

Σε αυτό το λούνα παρκ του τρόμου αινούμε την κυρά Μέρκελ που είναι αίφνης υπέρ μας, θα την αινούμε και όταν τα ξαναστρίψει εναντίον μας,

διότι είμαστε γάτοι. Γάτοι στις μεταμορφώσεις των άλλων, γάτοι και στις μεταλλάξεις τις δικές μας, γκρίζοι γάτοι, εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς, πού είναι το γατόνι; Γάτοι γόνοι

μιας ένδοξης παράδοσης που διδάσκει στα άλλα έθνη ότι σ’ αυτήν τη χώρα είναι ο κάθε γάτος ό,τι γάτος δηλώνει πως είναι. Γάτος παχύδερμο που παρακαλάει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, γάτος το Τρύφων,

γάτος non paper,

γάτος σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού παρά τω πρωθυπουργώ, γάτος σικάτος που του αρέσει η κυρία Μενεγάκη, γάτος στρατάρχης που ξεπουλάει την ιδεολογία του (η καριέρα είναι χολέρα) για έναν μισθουλάκο, ένα πινάκιον με γεμιστά, είμαστε ο Τιτανικός των γάτων. Γάτοι στη λιακάδα της εύφορης κοιλάδας.

Γάτος ο κηφήνας που διορίζεται παρέας ένεκεν. Παρίας ο άξιος που δεν καταδέχθηκε να γίνει γάτος.

Γάτος το τρωκτικό και το παράσιτο.

Γατόνια τα χταπόδια των ΜΚΟ που απομυζούν χρυσάφι απ’ την τραγωδία των κυνηγημένων, γάτος ο προφήτης που ευαγγελίζεται ότι «το Πάσχα θα αναστηθεί η οικονομία», γάτα η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου,

που ανακαλύπτει ξαφνικά την ανθρωπιά των Ελλήνων - η οποία όμως οφείλεται στην... πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (όστις έφερε σε επαφή τους Έλληνες με τους εξωτικούς πρόσφυγες). Γάτα με ήθος η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, διότι αυτή η ίδια και η παρέα της κατακεραύνωναν ως τώρα τους Ελληνες για εθνικιστές και ρατσιστές, γάτα!! Γάτα ακάθιστη! Και γάτοι εκ Δυτικής Λιβύης - γάτοι παπουτσωμένοι που καλιγώνουν ψύλλο. Σου λέει ο κ. Τσίπρας

εμείς παίρνουμε μετακλητούς συμβούλους γελοίους, αλλά εσείς της Ν.Δ. είχατε υπόδικους! Αριστοτέλης έφα

και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Διότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αλλο Μνημόνιος Κατρούγκαλος κι άλλο Μνημόνιος Μητσοτάκης. Ινα μη αναφερθώ

στο σούπερ γατόνι, τον βουλευτή μου κ. Γιώργο Δημαρά, ο οποίος βρίσκει το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου «πολύ ακριβό» (κοστίζει πολύ στις εταιρείες και τις τράπεζες) καθώς και κάθε σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ μεικτά, ασύμφορη για την οικονομία! Αυτός

είναι γάτος! Γατάκιας! Στο μυαλό του περιπολούν δεινόσαυροι και γύπες, αλλά αριστεροί όπως η κυρία Τζάκρη και ο αδικοφευγάτος κ. Σαγιάς - επέσατε θύματα, αδέρφια μου εσείς, σε άνιση πάλη κι αγώνα

με του σιδηρόφρακτου κόσμου τα πουλιά και τα παγόνια. Πουλιά με χάλκινα νύχια και παγόνια με τηλεοπτικές άδειες. Τέσσερις άδειες, που είναι τρεις, οι εξής δύο, εγώ ο μέγας Τράγος ο πρωταγωνιστής με το πριόνι. Που

όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Ο γάτος ο πρωτόκλητος και ο πρωτοκλασάτος. Ακούτε, γατάκια; Τι δεν καταλαβαίνετε; Εσείς δεν μας ψηφίσατε; - σου λέει, ο μέγας γάτος ο καραμπουζουκλής και πιάνει τη λογική απ’ τον λαιμό. Δεν χρειάζονται δύο Καππαδόκες όταν υπάρχει ένας, l’etat c’est moi, γου και α γα, του και α τα, κι όλο μαζί: δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, και όποιου του αρέσει! Γάτος!

Ο λόγος του συμβόλαιο (με την Τρόικα)...

Ετσι λοιπόν, γατάκια μου, μην κουλουριάζεσθε με τα ματάκια ορθάνοιχτα και πικραμένα. Γουργουρίστε το ένα στο άλλο και φιλοσοφήστε το: η ζωή έχει μεγάλη πλάκα και για αυτό ακριβώς δεν θα έπρεπε να πεθαίνει ο άνθρωπος...

Γατάκια εργατάκια...

Ο Γκέραλντ Κνάους βρέθηκε στην Αθήνα ως ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης για το Μεταναστευτικό η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο (05/03/2016) από Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ...


Επίσης χαρακτήρισε ως «βαθύ» και «πολύ ανησυχητικό» το ρήγμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία της Αυστρίας και των Βαλκανικών χωρών...
*****

ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΣΕ, μεταξύ άλλων για το μείζον θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο Γκέραλντ Κνάους, άτυπος σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα, η οποία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια κρίση, αποσταθεροποιηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχεται, τότε θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αυστριακός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας», Γκέραλντ Κνάους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ πως: «Οι προσδοκίες από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι μεγάλες», καθώς «εκείνο το οποίο με βεβαιότητα δεν θα μπορέσει να κάνει, είναι να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων».

Για τον ίδιον, πάντως, η ευθεία σύνδεση του προσφυγικού προβλήματος με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ήταν «ένας πολύ αδέξιος χειρισμός και δεν θα λειτουργούσε βραχυπρόθεσμα». Εκτιμά πως αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη φήμη της ως αξιόπιστος εταίρος, θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης ενός μεγάλου προβλήματος.

Ο Κνάους βρέθηκε στην Αθήνα ως ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης για το Μεταναστευτικό η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο (05/03/2016) από Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Είπε και κάτι άλλο αρκετά ενδιαφέρον – με δεδομένες και τις πολιτικές εξελίξεις – ο σύμβουλος της Μέρκελ. Πως: «Η Γερμανία και ένας “συνασπισμός προθύμων” χωρών, θα πρέπει να δέχονται απευθείας πρόσφυγες από την Τουρκία». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο από κοινού με την Ελλάδα, διότι στη θάλασσα δεν μπορούν να ελεγχθούν πουθενά στον κόσμο χωρίς τη συνεργασία γειτονικών χωρών και να δοθεί βίζα στους Τούρκους από την ΕΕ. Όλες αυτές οι ιδέες μας, υιοθετήθηκαν από την κ. Μέρκελ, η οποία υπεραμύνεται αυτής της στρατηγικής παντού».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ
ως «βαθύ» και «πολύ ανησυχητικό» το ρήγμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία της Αυστρίας και των Βαλκανικών χωρών. Όπως επίσης, χαρακτήρισε ως «ακραία ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό hotspot. Η κρίση αυτή, θα ξεπεραστεί μόνον όταν η Βιέννη αποφασίσει να συνεργαστεί, και μόνον όταν γίνεται κατανοητό ότι «όποιος θέλει μία λύση, αυτή είναι δυνατό η μόνον με την Ελλάδα. Πρέπει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, όχι να της επιτίθεται, είτε να μην την προσκαλεί και να μεγαλώνει έτσι τις δυσκολίες».

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας», καθώς τα δημογραφικά στοιχεία του κόσμου αλλάζουν....

 
Πιο αποτελεσματικές δημόσιες επενδύσεις, πιο αποτελεσματική φορολόγηση και μειώσεις των ενεργειακών επιδοτήσεων ήταν οι βασικές της συστάσεις...

***

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ για αύξηση των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση προκειμένου να είναι δυνατή η κάλυψη των ταχέως αυξανόμενων συνταξιοδοτικών δαπανών επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο ΜΙΤ, σύμφωνα με το Public Finance International..

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας», καθώς τα δημογραφικά στοιχεία του κόσμου αλλάζουν. Πιο αποτελεσματικές δημόσιες επενδύσεις, πιο αποτελεσματική φορολόγηση και μειώσεις των ενεργειακών επιδοτήσεων ήταν οι βασικές της συστάσεις.

«Χρειαζόμαστε μια πολύπλευρη πολιτική απάντηση. Χρειαζόμαστε αλλαγές στο παιχνίδι» δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, πρόσθεσε: «Ακόμη μια προτεραιότητα είναι η αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης. Θα ενισχύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα και θα επεκτείνει την παραγωγική ζωή των ατόμων».

«Οι κυβερνήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία υποτιμούν σοβαρά την προοπτική να ζουν οι άνθρωποι περισσότερο από ότι αναμενόταν» υπογράμμισε η Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι «Αναλύσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι αν κάποιος ζει τρία χρόνια παραπάνω από το αναμενόμενο, τα σχετικά συνταξιοδοτικά κόστη αυξάνονται κατά 50% στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τους ισολογισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να υπονομεύσει την οικονομική σταθερότητα».

Επιθετικός συνολικά προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ο Βασίλης Λεβέντης ύστερα από την έξοδο του από το προεδρικό Μέγαρο...


Η συνάντηση ήταν ένα φιάσκο. Ο Τσίπρας προσπαθεί μέσω του προσφυγικού να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να καθίσει για χρόνια στην εξουσία, είπε μεταξύ άλλων ο Β. Λεβέντης...

*****


Οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων 


«Ζητήσαμε εκτός από προσφυγικό να συζητήσουμε και για τα οικονομικά και το μέλλον του τόπου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα απέρριψαν το αίτημα. Εκεί είπα πως δε θα υπογράψω το κοινό κείμενο για το προσφυγικό» είπε ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων και συνέχισε:

«Η συνάντηση ήταν ένα φιάσκο.Ο Τσίπρας προσπαθεί μέσω του προσφυγικού να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να καθίσει για χρόνια στην εξουσία.

Ο ελληνικός λαός πεινάει και μέσα συζητούσαμε για τους πρόσφυγες που και η ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν ξέρουν πόσοι είναι και λένε ψέμματα.

Λυπούμαι γιατί το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων
Είναι ώρα του λάου να καταλάβει» 
Ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ανακοίνωση σχετικά με τη χθεσινή σύνοδο πολιτικών αρχηγών εξέδωσε η Ένωση Κεντρώων, αναφέροντας μεταξύ άλλων που η στάση που τήρησαν τα κόμματα «εξυπηρετεί τον κ. τσίπρα να κερδίσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο στην εξουσία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίστηκαν με κοινή στάση στην σύνοδο αρχηγών και απέρριψαν την πρόταση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη να γίνει συζήτηση για το οικονομικό, το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση και τα εν γένει προβλήματα της χώρας. Με την άποψη αυτή δυστυχώς συντάχθηκε και το ΚΚΕ το οποίο επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση πέραν του προσφυγικού. Η Ένωση Κεντρώων λυπάται για την στάση αυτή των κομμάτων. Η στάση αυτή εξυπηρετεί τον κ. τσίπρα να κερδίσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο στην εξουσία. Εξυπηρετεί επίσης και τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος προτιμάει να παραμείνει ο κ. Τσίπρας λίγο ακόμη, να καταρρεύσει στην συνέχεια, θεωρώντας ότι έτσι διευκολύνεται ο ίδιος να γίνει Πρωθυπουργός σύντομα.

o Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ «για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους Ελληνες που υποφέρουν»...Εξέφρασε ακόμα την πλήρη αντίθεσή του με την παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αιγαίο λέγοντας «το ΝΑΤΟ προσκλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τη Ρωσία και το κουρδικό ζήτημα»,

****

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Προσφυγικό.


Η σύσκεψη συνεχίστηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων για να συμφωνηθεί η έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία, όσον αφορά αυτό το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού στη χώρα μας, δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις μας από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα.

Ως ΚΚΕ, καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος και μέσα στη σύσκεψη που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και πως θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πως θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω απ' αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια, τα αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων, διότι δεν αντιμετωπίζουν ακριβώς τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση ή μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε απ' τον εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών στην πατρίδα μας που τις πληρώνει τελικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, η ίδια η χώρα.

Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ΕΕ με τις αποφάσεις της, τις καταθέσαμε στον ΠτΔ, στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, τις έχετε πάρει κι εσείς, τα ΜΜΕ αναλυτικά, οπότε δεν θα σταθώ σε αυτό.

Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά τελείωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης, συνεχίζεται η συζήτηση με τους υπόλοιπους οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων και εκτιμήσεων απ' τη μεριά της Προεδρίας και αυτό το κείμενο επεξεργάζονται τώρα, που θα δοθεί στη δημοσιότητα φαντάζομαι τις επόμενες μία - δύο ώρες, όσο χρειαστεί να πάρει αυτή η συζήτηση. Δεν υπήρχε άλλος ουσιαστικός λόγος παραμονής εκεί του ΚΚΕ και απ' αυτή την άποψη τελείωσε αυτή η διαδικασία, όσον αφορά εμάς».

Όσον αφορά την Τουρκία, πήρατε κάποιες διαβεβαιώσεις, διασφαλίσεις ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και με αφορμή και το ρόλο του ΝΑΤΟ;

«Δεν μπορεί κανείς να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις, ούτε καν ο κύριος πρωθυπουργός. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, είναι τι θα θέλανε να γίνει. Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ που έγινε με πρόσκληση ουσιαστικά της τούρκικης κυβέρνησης στον ανταγωνισμό της και στα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία και στη Βόρεια Συρία με τους Κούρδους κ.λπ. οδηγούν στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και βεβαίως ανοίγουν το δρόμο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πάγιος στόχος αυτός όπως ξέρουμε όλοι της τούρκικης πολιτικής, και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου. Αυτές τις λίγες μέρες που το ΝΑΤΟ έχει έρθει και έχει εμπλακεί έχουμε ήδη δει τα πρώτα δείγματα κι απ' αυτή την άποψη ανησυχούμε ότι αυτά θα γενικευτούν. Μία είναι η λύση σ' αυτό ως πρόταση του ΚΚΕ. Να πάρει η κυβέρνηση την υπογραφή της πίσω απ' την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την εμπλοκή του και σ' αυτό το ζήτημα, γιατί είναι πρόφαση το προσφυγικό. Η ουσία ξαναλέω, βρίσκεται σε εμπλοκή και της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής».

Συζητήσατε άλλο θέμα πέραν του προσφυγικού;

«Όχι δεν συζητήθηκε άλλο θέμα».

Στα πολιτικά και στις εξελίξεις γιατί τέθηκαν και ζητήματα περί οικουμενικής...

«Δεν συζητήθηκαν τέτοια ζητήματα. Ε, η πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι ανά μία πρόταση να πετάει και μία οικουμενική, τώρα αυτό είναι γνωστό».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.