03/08/16

Επικαιροποίηση της συμφωνίας για επανεισδοχή προσφύγων και σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ενημέρωση, ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες.


Η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία μετά τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στην οποία συμφωνήθηκε καταρχήν και η επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

*****

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση είπε ο πρωθυπουργός .

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Α. Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων

ΕΔΩ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο μια ιστορική πόλη που φέρνει στις μνήμες τον πόνο, την καταστροφή και την προσφυγιά αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, αναφέρε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Α. Νταβούτογλου στην Σμύρνη.

Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Άγκυρας, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα

Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο Αναντολού την οποία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσος .

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο.

Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο απολογισμός της ελληνικής πλευράς είναι θετικός, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πέρασαν οι θέσεις όσων ήθελαν το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου να είναι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου...


Συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας τα ξημερώματα και μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας...

 *****

ΜΕΧΡΙ τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία, δίνοντας μαθήματα ανατολίτικου παζαριού, αναδείχθηκε στον βασικό νικητή των πολύωρων διαπραγματεύσεων χθες στις Βρυξέλλες...

Αιφνιδιάζοντας τους ομολόγους της, η Άγκυρα μάλλον κατάφερε να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της από την ΕΕ αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαδικασίες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα αιτήματα τα οποία θα πρέπει μέσα στις επόμενες 10 μέρες να έχουν τελειοποιηθεί και οριστικοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ θα πρέπει μέσα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη να έχει συγκεκριμενοποιήσει το παρακάτω σχέδιο δράσης που πήρε το αρχικό πράσινο φως από τους 28 ηγέτες και τον Τούρκο Πρωθυπουργό τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα:
  1. Όλοι οι μετανάστες που θα περνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία με το κόστος καλυμμένο από την ΕΕ.

  2. Στη μετεγκατάσταση, κάθε Σύρος που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα στέλνεται από την Τουρκία στην ΕΕ.

  3. Επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

  4. Θα επιταχυνθεί η εκταμίευσηςτων 3 δισ. που έχουν αποφασιστεί ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των πρώτων έργων πριν από τον Μάρτιο και να αποφασιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση του Ταμείου για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

  5. Προετοιμασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις όσο το δυνατό συντομότερο, βασισμένο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου.

  6. Συνεργασία με την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες μέσα στη Συρία που θα επέτρεπαν στον πληθυσμό να ζει σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Τα δύο αγκάθια 


Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τα δύο βασικά "αγκάθια" που θα πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο είναι να καθοριστεί το ποσό της περαιτέρω χρηματοδότησης και το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Τουρκία επιμένει σε περαιτέρω 3 δισ. που θα δοθούν από το 2018 με τον κ. Νταβούτογλου να τονίζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε στην Τουρκία αλλά στους Σύρους πρόσφυγες και ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει δαπανήσει ήδη 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το δεύτερο αγκάθι είναι το θέμα του ανοίγματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων καθώς μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα πρέπει να έχουν καθοριστεί ποια είναι αυτά και υπο ποιες προϋποθέσεις. Αυτά που ζητάει η Άγκυρα είναι τα πέντε που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία από το 2005. Από την πλευρά της Λευκωσίας κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα για άνοιγμα κεφαλαίων αν προηγουμένως η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας π.χ το άνοιγμα των Τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για Κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη.

Συγχρόνως η αναφορά στο κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων στη δήλωση της Συνόδου, που αντιτασόταν η ελληνική πλευρά, παραμένει.

Συγκεκριμμένα αναφέρει ότι η οι 28 ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην πολιτική του «περνάω τους μετανάστες/πρόσφυγες στην επόμενη χώρα» και η δήλωση συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι αυτό σημαίνει πως «η παράτυπη ροή των μεταναστών στον διάδρομο των Δυτ. Βαλκανίων έχει πλέον τελειώσει».

Συγχρόνως οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να στείλουν «τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ελλάδα αλλά και περαιτέρω βοήθεια για να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα και με την ΠΓΔΜ αλλά και με την Αλβανία στέλνοντας περαιτέρω βοήθεια μέσω Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα


Συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας τα ξημερώματα και μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση, η οποία είναι πως θα έρθουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και οι άνθρωποι να πνίγονται, ενώ σημείωσε, πως το αποτέλεσμα της Συνόδου ικανοποιεί το πλαίσιο που τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε  σήμερα στην Σμύρνη για το τέταρτο συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση, που δεν ολοκληρώθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς με την Τουρκία υπάρχει μόνον μια συμφωνία επί ενός πλαισίου αρχών, που οι λεπτομέρειές του θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Γι’ αυτό και η ελληνική αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν.

Σχολιάζοντας το παζάρι που έγινε επί ώρες στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός είπε πως «η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς», υπονοώντας την πρόταση να ξαναπάρει η Τουρκία πίσω στο έδαφος της όλους τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, καθώς και την πρόταση ανταλλαγής 1 προς 1 για κάθε Σύρο πρόσφυγα που εγκαθίσταται σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές».

Το πιο προβληματικό σημείο για την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά στα ανταλλάγματα που ζητάει η Τουρκία είναι το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνεργασία πριν ξεκινήσει η σύνοδος για το θέμα αυτό με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη και στην παρέμβαση του στη Σύνοδο, τόνισε ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων προϋπόθεση είναι η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ έθεσε και το θέμα του casus belli.

Ο απολογισμός της ελληνικής πλευράς είναι θετικός, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πέρασαν οι θέσεις όσων ήθελαν το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου να είναι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου: Όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης από το Plan B που ήταν το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, στο Plan A που είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Σύνοδος ανέδειξε και το διχασμό στην ΕΕ μεταξύ εκείνων που δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού των βαρών και δεν δείχνουν αλληλεγγύη, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκτέθηκαν αυτές οι χώρες. Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν απομονωθήκαμε, αλλά απομονώθηκαν αυτοί που ήθελαν να μας απομονώσουν. Τελικά φτιάχτηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Με την έννοια αυτή και η επόμενη Σύνοδος θα είναι πολύ σημαντική, γιατί συνεχίζεται αυτή η αντιπαράθεση».

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑonline, τόνισε με έμφαση ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί την Τρίτη με την επίσκεψη στη Σμύρνη, όπου θα υπάρξει μια ιστορική -όπως την χαρακτήρισε- συνάντηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

Στις 8 του Μάρτη 1857, μια ομάδα των απεργών από την κλωστοϋφαντουργία διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. «Αξιοπρεπείς μισθούς! Εργασία δέκα ώρες την ημέρα!» η κραυγή τους...

Οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία....

*****

ΣΕ ΑΝΑΜΗΣΗ αυτής της γυναικείας εξέγερσης, καθιερώθηκε κάθε χρόνο η 8η Μαρτίου ως διεθνής ημέρα της γυναίκας με τον πρώτο εορτασμό το 1909 στην Αμερική με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η συμβολή της φεμινίστριας Αλεξάνδρας Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Από τον ΟΗΕ θεσμοθετήθηκε το 1977, μετά από την πρωτοβουλία του να καλέσει όλες τις χώρες του κόσμου να συμμετέχουν σε αυτόν τον εορτασμό για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πορεία εργατριών στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857
  
Διεθνής Μέρα της Γυναίκας η 8η του Μάρτη, όμως δεν είναι πλατιά γνωστή η ιστορία της καθιέρωσης αυτής της επετείου. Η μέρα αυτή έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Η Β` διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δυο βασικά συνθήματα: την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη. Γιατί όμως, η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας;

Σύλληψη διαδηλώτριας..
Στις 8 του Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Ετσι στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και ημείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Ομως εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.

Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν απ’ τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, αφού έβαζε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών.

Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και στην κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα.

Deutsche Welle / Πολιτική -

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο ραδιόφωνο SWR ότι μια ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση βρίσκεται πιο κοντά. «Σημαντικό βήμα» η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. 


Κατά την γνώμη της Άγκελα Μέρκελ είναι θετικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου


*****

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης «προχώρησαν ένα σημαντικό βήμα μπροστά» στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, εκτίμησε η Άγκελα Μέρκελ. Σε αποκλειστική της συνέντευξη στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία SWR η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι μένει να διευκρινιστούν «μεμονωμένες λεπτομέρειες», διατυπώνοντας πάντως την άποψη ότι μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται πιο κοντά.

Κατά την γνώμη της Άγκελα Μέρκελ είναι θετικό το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, «διότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα».

Ζητούμενο «ένας συμβιβασμός συμφερόντων»


ΣΕ ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη στήριξη της Τουρκίας πέρα από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δις ευρώ, η Άγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε λογική. «Πρόκειται αποδεδειγμένα για χρήματα που αφορούν πρότζεκτ για σύρους πρόσφυγες», εξήγησε, διαφωνώντας με την εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και διατυπώνοντας την άποψη ότι «αναζητούμε έναν συμβιβασμό συμφερόντων».

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στις μονομερείς αποφάσεις της αυστριακής κυβέρνησης που οδήγησαν σε κλείσιμο συνόρων κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και σε συνωστισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Όπως επισήμανε, η διαδικασία εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης είναι μεν επίπονη και υπήρξαν «μεμονωμένες αποφάσεις που δεν μου άρεσαν και οι οποίες οδήγησαν σε επιβάρυνση της Ελλάδας». Συνολικά όμως, η ΕΕ σημείωσε σχετικά καλή πρόοδο, εκτίμησε η Άγκελα Μέρκελ. «Όλοι λένε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, όλοι λένε ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, όλοι τάχθηκαν υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και επίσης όλοι καλωσόρισαν τώρα τη νέα πρόταση», σχολίασε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ικανοποίηση αλλά και προειδοποιήσεις από το Βερολίνο


ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ τους για το ενδιάμεσο αποτέλεσμα των Βρυξελλών εξέφρασαν σήμερα ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο, χωρίς να λείπουν όμως και οι προειδοποιήσεις.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να εκτιμά ότι μετά την έκτακτη σύνοδο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει η ΕΕ σε μια κοινή γραμμή πλεύσης και τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τονίζει την ίδια ώρα ότι επιτέλους γίνονται συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο που αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές. Για ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα στον δρόμο προς μια οριστική λύση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, προειδοποιώντας όμως την ίδια ώρα για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας.

Οι Πράσινοι, τέλος, και δεδομένων των βαρών που επωμίζεται όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα, ζητούν να της παρασχεθούν οικονομικές διευκολύνσεις. Η επικεφαλής του κόμματος Ζιμόνε Πέτερ τονίζει σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδράμει τους Έλληνες όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στο ζήτημα της εξυπηρέτησης του χρέους και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
 Α. Καλτιριμτζής, Κ Συμεωνίδης/DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.