03/14/16

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντηρητικού της κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους... 


 ....για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.

***

TΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε εντούτοις ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί.

«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» επισήμανε η Ά. Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, μία ημέρα μετά την ήττα του κόμματός της στις περιφερειακές εκλογές.

«… Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν τον διάδρομο.

«Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ εξάλλου στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συζητήσεις με την Τουρκία με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών που διαπλέουν το Αιγαίο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης- 18ης Μαρτίου.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι (…) έχουμε ανάγκη από μια ευρωπαϊκή λύση, ότι αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο. Ο αριθμός των προσφύγων (που φθάνουν στη Γερμανία) έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως (…) μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Εξάλλου η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ΑΥΓΗonlin, επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντηρητικού της κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει "ΝΑΙ" (που θα ειπωθεί αυτόματα) για την εισδοχή (της Τουρκίας στην ΕΕ) το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους....


... και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ...

*****

"Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit, καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια", τονίζει στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschafts Blatt, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της ΕΕ και ΔΝΤ.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή "οι συνάδελφοι" βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.

Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του
Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.


ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. 

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. 

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. 

Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Το επόμενη Δευτέρα 21/3, αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του TAXISNET, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2015.


Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, ότι έως την Παρασκευή 18/3 θα έχουν ψηφιστεί, και οι τελευταίες ρυθμίσεις, που αφορούν στο φόρο εισοδήματος.

*****

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ εβδομάδα αναμένεται  να ανοίξουν οι εφαρμογές του TAXISnet για τις δηλώσεις εισοδήματος, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο φορολογικό φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, μέσα από διάλογο, με στόχο ένα απλό, δίκαιο, σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. 

Παράλληλα, δήλωσε πως θα υπάρξει νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και για το πλαστικό χρήμα. Οσον αφορά το τελευταίο, υποστήριξε πως θα υπάρξουν κίνητρα για την χρήση του και υποχρεωτικά μέτρα αλλά με γεωγραφικές και ηλικιακές εξαιρέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τα νησιά. 

Σχετικά με το Περιουσιολόγιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν θα αποτελέσει την βάση για την επιβολή νέας φορολογίας αλλά ένα εργαλείο για την φορολογική δικαιοσύνη

Ασκώντας κριτική σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την φορολογική αλλά και την γενικότερη οικονομική της πολιτική, τους κάλεσε να καταθέσουν επιτέλους εναλλακτικές προτάσεις.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να σταματήσει η λογική της υπερφορολόγησης, σημειώνοντας ότι η κατανομή των φόρων δεν είναι δίκαιη ούτε για τους πολίτες ούτε για τις επιχειρήσεις.
 
Η εξόφληση φόρου θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις (από Μάιο έως Νοέμβριο). Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν για άνεργους, φοιτητές και περιστασιακά απασχολούμενους, με αφορολόγητο για εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν και θα κατατεθούν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων αφορούν:
  • Στην παροχή της δυνατότητας και στους φορολογούμενους που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης – είτε ετερόφυλους είτε ομόφυλους – να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση όπως οι έγγαμοι. 

  • Στην προστασία των φορολογούμενων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κυρίως των περιστασιακά απασχολουμένων, από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η νομοθετική ρύθμιση που εκκρεμεί και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι παρατείνεται και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 σύμφωνα με την οποία όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα έως 6.000 ευρώ τα οποία δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις ή από ακίνητα ή από τόκους θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το συνολικό τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δεν τηρούν βιβλία ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. 
Με βάση τη διάταξη αυτή, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι πολύ μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές κ.λπ.), ακόμη κι αν υποχρεωθούν να εμφανίσουν, βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης για το σπίτι και το αυτοκίνητό τους, τεκμαρτά εισοδήματα υψηλότερα των δηλωθέντων, δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου – δηλωθέντος ή τεκμαρτού - φορολογητέου εισοδήματός τους ούτε προκαταβολή φόρου 75% επί του κύριου φόρου εισοδήματος, όπως προβλέπει κανονικά γι’ αυτούς, ο ισχύων αυτή τη στιγμή Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη ίσχυσε πέρυσι, στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν για τα εισοδήματα του 2014, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει απλώς να παρατείνει την ισχύ της και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ασφαλή στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα δείχνουν ότι μαχητές του PKK βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή επίθεση στην Αγκυρα. 

Συνολικά, έχουν γίνει 11 συλλήψεις και πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, ενώ έχουν αναγνωρισθεί 35 από τους 37 νεκρούς της επίθεσης, πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
 *****
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ασφαλή στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα δείχνουν ότι μαχητές του PKK βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή επίθεση στην Αγκυρα. 
Συνολικά, έχουν γίνει 11 συλλήψεις και πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, ενώ έχουν αναγνωρισθεί 35 από τους 37 νεκρούς της επίθεσης, πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
 
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι βέβαιο ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας της χθεσινής επίθεσης στην Άγκυρα ήταν γυναίκα. ο δεύτερος καμικάζι ήταν άνδρας, αλλά δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι μια γυναίκα, μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), πιστεύεται ότι είναι ένας από τους δύο ύποπτους που πραγματοποίησαν τη χθεσινή επίθεση.

«Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερος «καμικάζι».

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Η γυναίκα είχε γεννηθεί το 1992 και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.

Η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο συγκοινωνιακό κόμβο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων, ήταν η δεύτερη βομβιστική επίθεση στη διοικητική καρδιά της πρωτεύουσας σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ο όρος τρομοκράτης πρέπει να περιλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης» για να περιλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, που είναι το ίδιο ένοχοι.

Μιλώντας την επομένη της νέας αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Άγκυρας, ο Erdogan δήλωσε: "Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που τραβάει τη σκανδάλη, αλλά και εκείνοι που το έκαναν δυνατό που πρέπει να χαρακτηρισθούν τρομοκράτες, ανεξάρτητα του τίτλου τους», είπε διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, έναν βουλευτή ή ένας παράγοντα της κοινωνίας των πολιτών».

Oι κοινωνίες που λογαριάζονται «προηγμένες» βυθίζονται ακάθεκτα ή σε έναν τίμιο μεν αλλά νεκρόφιλο, ολοκληρωτικά αδιέξοδο αγνωστικισμό ή σε έναν ηδονιστικό, πρωτόγονο μηδενισμό, που θεωρεί «χαρά» ζωής αποκλειστικά την καταναλωτική απληστία και την εξουσιαστική ισχύ.


Σε αυτόν τον στεγνωμένο από κάθε μεταφυσική δίψα και ερωτική ευαισθησία σημερινό άνθρωπο οι «Oρθόδοξες» Xριστιανικές Eκκλησίες εξαγγέλλουν ότι, ύστερα από δεκατρείς αιώνες συνοδικής σιγής, το μόνο που έχουν να του προσφέρουν είναι ένας εσωστρεφής προβληματισμός....


Η ​​Σύνοδος που έχουν εξαγγείλει οι ανά τον κόσμο «Oρθόδοξες» Xριστιανικές Eκκλησίες για τον προσεχή Iούνιο (2016) στην Kρήτη, χαρακτηρίζεται «Mεγάλη». Oχι σε αριθμό συμμετεχόντων, αφού δεν πρόκειται να μετάσχουν (όπως ήταν αυτονόητο στις Oικουμενικές Συνόδους) όλοι οι προεστώτες τοπικών εκκλησιών επίσκοποι. Για πρώτη μάλλον φορά σύνοδος εκκλησιαστική θα βασιστεί στην ορθολογική (αποτελεσματικότητας) αρχή της «αντιπροσώπευσης» – θα συγκροτηθεί από «αντιπροσώπους» των εθνικών εκκλησιαστικών διοικήσεων, όχι από το σύνολο των λειτουργών της επισκοπικής «πατρότητας»

Στην Eκκλησία είναι αδιανόητο το «αντιπροσωπευτικό σύστημα» (όπως και στην αρχαιοελληνική «πόλιν» ήταν αδιανόητη η «αντιπροσωπευτική δημοκρατία»). Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αντιπροσωπεύονται, σε καμία μορφή συνοδικότητας, γνώμες, απόψεις, ιδέες, προτάσεις. Kατατίθεται μόνο μαρτυρία εμπειρίας, και η αλήθεια της κατάθεσης κρίνεται από το αν και κατά πόσο η κατατιθέμενη μαρτυρία «κοινωνείται» (πιστοποιείται, επιμαρτυρείται) από την εμπειρία όλων. Eχει συμβεί στην ιστορία των Συνόδων η κατάθεση ενός δίχως τίτλους λογιότητας επισκόπου ασήμαντης πληθυσμικά επισκοπής (λ.χ. της Tριμυθούντος, στην Kύπρο) να καθορίσει τον «όρο» –απόφαση της συνόδου– να αγνοηθούν στιλπνά ίσως ρητορεύματα περιώνυμων πατριαρχών και αρχιεπισκόπων.

Oύτε τα θέματα που έχουν επισήμως ανακοινωθεί ότι θα απασχολήσουν την αναμενόμενη «Mεγάλη» Σύνοδο είναι «μεγάλα» (καίρια, ουσιώδη, ζωτικά) για τους σημερινούς ανθρώπους. Eίναι «μικρά», κυριολεκτικώς ασήμαντα θέματα, τελείως άσχετα με τον φωτισμό «νοήματος» της ύπαρξης, του κόσμου, της Iστορίας. Oι κοινωνίες που λογαριάζονται «προηγμένες» βυθίζονται ακάθεκτα ή σε έναν τίμιο μεν αλλά νεκρόφιλο, ολοκληρωτικά αδιέξοδο αγνωστικισμό ή σε έναν ηδονιστικό, πρωτόγονο μηδενισμό, που θεωρεί «χαρά» ζωής αποκλειστικά την καταναλωτική απληστία και την εξουσιαστική ισχύ.

Σε αυτόν τον στεγνωμένο από κάθε μεταφυσική δίψα και ερωτική ευαισθησία σημερινό άνθρωπο οι «Oρθόδοξες» Xριστιανικές Eκκλησίες εξαγγέλλουν ότι, ύστερα από δεκατρείς αιώνες συνοδικής σιγής, το μόνο που έχουν να του προσφέρουν είναι ένας εσωστρεφής προβληματισμός σε γλώσσα ξύλινη, ιδεολογικού στρατοπέδου ή μονόχνωτης σέκτας. Πραγματικά, η εκφραστική που επιλέχθηκε για τη διατύπωση των θεμάτων της «Mεγάλης» Συνόδου είναι τόσο φορμαλιστική και γραφειοκρατική, ώστε να παραπέμπει ευθέως στον επαγγελματισμό χαρτογιακάδων ή στις παρωπίδες κομματικών αγκυλώσεων.

Tα θέματα που επαγγέλλεται να «φωτίσει» η αντιπροσωπευτική διοικήσεων Σύνοδος, είναι: 1. H αποστολή της Oρθοδόξου Eκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω: H συμβολή της O.E. εις επικράτησιν της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, της αγάπης μεταξύ των λαών και άρσιν των φυλετικών και λοιπών διακρίσεων. 2. H Oρθόδοξος Διασπορά: Προτείνεται μεταβατικόν στάδιον διά της ιδρύσεως τοπικών (κατά περιοχάς) «Eπισκοπικών Συνελεύσεων» (αντί τοπικής συνόδου). 3. Tο αυτόνομον (μιας τοπικής Eκκλησίας) και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού: Προϋποθέσεις τοπικής τινος Eκκλησίας διά να ζητήσει την Aυτονομίαν αυτής εκ της εις ην υπάγεται Aυτοκεφάλου Eκκλησίας. 4. O ορθόδοξος γάμος και τα κωλύματα αυτού. 5. H σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον: H O.E. προβάλλει πάντοτε τας ιεράς νηστείας ως αρίστην τρίβον πνευματικής τελειώσεως και κηρύσσει την ανάγκην τηρήσεως αυτών. 6. Σχέσεις της O.E. προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον: Aι προοπτικαί των θεολογικών διαλόγων της O.E. μετά των άλλων χριστιανικών Oμολογιών προσδιορίζονται πάντοτε επί τη βάσει της ήδη διαμορφωμένης εκκλησιαστικής παραδόσεως.

H απορία που γεννιέται από αυτή τη συνοδική θεματική είναι: Πώς διαφοροποιείται η Eκκλησία σήμερα στη συνείδηση των επισκόπων της από έναν οποιοδήποτε «κοσμικό» κοινωφελή οργανισμό; Kομίζει η Eκκλησία φωτισμό «νοήματος» της ύπαρξης και συνύπαρξης των ανθρώπων ή «αποστολή» της είναι απλώς η απομίμηση αρμοδιοτήτων του OHE (: «συμβολή εις την επικράτησιν της ειρήνης, δικαιοσύνης, ελευθερίας» κ.λπ.). Ποια ριζοσπαστική πρόταση θα κόμιζε η Σύνοδος, αν πίστευε ότι το «κοινωνικό πρόγραμμα» και η δυναμική της Eκκλησίας είναι πάντοτε η ζωντανή «ενορία-κοινότητα»; Nα βρουν στέγη και σήμερα οι σχέσεις κοινωνίας της ζωής, ελευθερωμένες από τον εγκλωβισμό στον ανέραστο βίο της ατομοκεντρικής κατασφάλισης.

Θα περίμενε ο κοινός νους μια Σύνοδο εκκλησιαστική, που να οργανώσει τη «Διασπορά» σήμερα των Oρθοδόξων σε επισκοπές και ενορίες ανυπότακτες στη λοιμική του εθνοφυλετισμού των κρατικών εκκλησιών.

Nα καταδείξει και φωτίσει η Σύνοδος την αποτυχία-αμαρτία των «Oρθόδοξων» εκκλησιών σήμερα: να έχουν διαμελίσει το ενιαίο σώμα της «καθόλου» Eκκλησίας σε εθνικά «πατριαρχεία» και κρατικές «αυτοκεφαλίες». Nα προειδοποιήσει η Σύνοδος, με οδύνη και στοργή, ειδικά τους «εν εκκλησία αδελφούς» Pώσους Oρθοδόξους ότι η υποταγή των επισκόπων τους στον νεο-τσαρικό ηγεμονισμό των κοσμικών τους αρχόντων οδηγεί νομοτελειακά στην απόσχισή τους από την «καθόλου» Eκκλησία.

Eίναι τεκμήριο παρακμιακής σύγχυσης και αποπροσανατολισμού να διαπραγματεύεται μια εκκλησιαστική Σύνοδος όρους «αυτονομίας» και «αυτοκεφαλίας» Eκκλησιών – όχι όρους λειτουργίας της συνοδικότητας, που χωρίς αυτήν αλλοτριώνεται το εκκλησιαστικό γεγονός σε ιδεολογία και θρησκεία για ψυχολογική κατανάλωση. Eστω και μόνο για λόγους σοβαρότητας και συνέπειας, το θέμα που θα δικαιολογούσε τη σύγκληση σήμερα μιας Mεγάλης Συνόδου, θα ήταν, ίσως: Ποιο το εκκλησιολογικό περιεχόμενο, στο ιστορικό παρόν, της λέξης «πατριαρχείο»; Kαι μαζί το ερώτημα: H «σωτηρία», στο χριστιανικό λεξιλόγιο, σημαίνει ατομικό κατόρθωμα ή την αγαπητικά κοινωνούμενη (εκκλησιαστική) ύπαρξη;

H διάσωση του θεσμού του γάμου με παγκοσμιοποιημένο το ατομοκεντρικό «παράδειγμα» τρόπου του βίου, είναι ματαιοπονία. Tο ευ-αγγέλιο της εκκλησιαστικής εμπειρίας δεν παγιδεύεται να συζητάει ουτοπίες. «Φωτίζει» όμως τη διαφορά της σύμβασης από το μυστήριο. Kαι «μυστήριο» στα ελληνικά σήμαινε πάντοτε τη γνώση που κερδίζεται όχι με τη διάνοια, αλλά με την εμπειρία μετοχής. Eτσι μια εκκλησιαστική σύνοδος μόνο μαρτυρεί τον γάμο ως άθλημα του αληθινού έρωτα, άθλημα αυθυπέρβασης και αυτοπροσφοράς.

Tέλος, για τη νηστεία, μοιάζει αδιανόητο μια Σύνοδος εκκλησιαστική να την εκδέχεται σαν υποχρέωση αξιόμισθη, επομένως ατομοκεντρική – να παζαρεύει την άσκηση με νοοτροπία ιουδαΐζοντος νομικισμού. Στην Eκκλησία η νηστεία είναι επίσης «τρόπος» ελευθερίας από τον ατομοκεντρισμό: Nα υπακούει η πρόσληψη της τροφής στην εκκλησιαστικά κοινωνούμενη ομοτροπία, να μεταποιείται σε ελευθερία η αναγκαιότητα της επιβίωσης.

Για το προσφυγικό και τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης...


Η Ελλάδα έχει τεθεί στην πράξη εκτός Σένγκεν και με ένα τρόπο στεγανοποιείται έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και ειδικά έναντι της ΕΕ...

*****

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης,επισκέφθηκε την Παρασκευή (11/3) το Αγρίνιο και συνοδευόμενος από ηγετικά στελέχη του μετώπου της περιοχής, επισκέφθηκε το πρωί το νοσοκομείο Αγρινίου , τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουργίου, ενώ λίγο μετά την παραχώρηση της συνέντευξης το μεσημέρι επισκέφτηκε τον δήμαρχο Αγρινίου στο δημαρχείο. Το απόγευμα έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ''Αχελώος'', περιόδευσε στην πόλη και στη συνέχεια μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας. 

Ο Παν. Λαφαζάνης κατά την ομιλία του στο Αγρίνιο τόνισε τα εξής: 


''Στην Ειδομένη καταρρέει και γίνεται κουρελόχαρτο η ΕΕ.

Η Ειδομένη δείχνει ότι η ΕΕ, όπως εξελίσσεται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παρηκμασμένο και αντικοινωνικό, με διαλυτικές τάσεις, μόρφωμα, του οποίου οι κυβερνήσεις έχουν ως κύριο κοινό χαρακτηριστικό μια επαχθέστατη συνένωση ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού, με την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Στην Ειδομένη, επίσης, καταδικάζεται με τον πλέον αμείλικτο τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα και η μνημονιακή πολιτική τάξη, που παραδομένες και εθελόδουλες δεν έθεσαν, για χάρη της Μέρκελ, θέμα ανοικτών συνόρων, ενώ την ίδια ώρα από κοινού προωθούν τη μνημονιακή εξόντωση του ελληνικού λαού.

Τα κλειστά σύνορα, η ρατσιστική στάση των κυβερνήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και η άνοδος των ακροδεξιών νεοναζιστικών δυνάμεων, δείχνουν την παρακμή και τις διαλυτικές τάσεις στην ΕΕ και επαναφέρουν στην ήπειρο όψεις μεσοπολέμου, προμηνύοντας σκοτεινές μέρες.

Το γεγονός ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της χώρας μας και μαζί τους ο Τσίπρας, έφτασαν να εμφανίζουν ως φίλη της χώρας μας την Μέρκελ, με την διπρόσωπη υποκριτική στάση ευχολογίων στο προσφυγικό, δείχνει το διπλό αδιέξοδο της μνημονιακής Ελλάδας και της ξενοφοβικής και νεοφιλελεύθερης ΕΕ.

Το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα από τη FYROM, την οποία ακολούθησαν ουσιαστικά η Αλβανία και η Βουλγαρία, συνιστά μια τραγική εξέλιξη για τη χώρα μας και τους πρόσφυγες αλλά και για την Ευρώπη και τον χαρακτήρα της.

Η Ελλάδα έχει τεθεί στην πράξη εκτός Σένγκεν και με ένα τρόπο στεγανοποιείται έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και ειδικά έναντι της ΕΕ, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και την ΕΕ μόνο και μόνο για να εφαρμόζει μνημόνια και για να την μετατρέπουν με ευκολία σε μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων και διευρυμένης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε για άλλη μια φορά ψέμματα στον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενος ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ απομόνωσε, τάχα, τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Στην πραγματικότητα, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και όλοι οι αρχηγοί στο Συμβούλιο των Αρχηγών των μνημονιακών κομμάτων στη χώρα μας, κατάπιαν, για χάρη της Μέρκελ, το αίτημα για ανοικτά σύνορα, απειλώντας, εφόσον χρειαζόταν και με veto τις εφεξής αποφάσεις της ΕΕ, που έχουν σημασία για την τελευταία.

Η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17/3 οφείλει να εγκαταλείψει την εθελοδουλία και να θέσει ανοικτά το αίτημα για ανοικτά σύνορα στην Ευρώπη και για παγκοσμιοποίηση του προσφυγικού θέματος και να τονίσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα θέτει veto σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία της ΕΕ.''

Ο Παναγ. Λαφαζάνης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι ''το κουαρτέτο των υπαλλήλων της ΕΕ και του ΔΝΤ απαιτεί συντάξεις από 180 ευρώ, κάτω και από τα επίπεδα Βουλγαρίας, στην Ελλάδα και επιπλέον τη φορολεηλασία των μισθών και των συντάξεων πείνας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ η παραδομένη μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα υποχωρεί συνεχώς στις επιθυμίες των νεοαποικιοκρατών του Κουαρτέτου.

Αυτήν την ώρα, η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα συνενώσει σε ένα ανατρεπτικό μέτωπο, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και τη φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τη νεολαία, με τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την μικρομεσαία αγροτιά στην περιφέρεια.

Αυτό το αγωνιστικό μέτωπο μπορεί και πρέπει να γίνει πραγματικότητα τις επόμενες βδομάδες και μπορεί να ματαιώσει τα βρώμικα σχέδια κουαρτέτου – κυβέρνησης – μνημονιακών κομμάτων.''

Με φόντο το προσφυγικό, πολιτικό σεισμό προκάλεσαν οι τοπικές εκλογές για την Άνγκελα Μέρκελ. 

H επικεφαλής του AfD,  Φράουκε Πέτρι ανέβασε τις 'μετοχές' της!
Αίσθηση προκάλεσαν  τα αποτελέσματα των εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια: σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ υποχωρούν παντού, ενώ το "Alternative for Germany" (AfD) της Φράουκε Πέτρι καταγράφει διψήφια ποσοστά. 

***** 

Η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) εξασφαλίζει πρωτοφανές ποσοστό, μπαίνοντας στα κοινοβούλια της Βάδης-Βιρτεμβέργης, Ρηνανίας-Παλατινάτο και Σαξονίας-Άνχαλτ, ενώ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-'Ανχαλτ με 24% των ψήφων.

«Είναι οι καταστροφικές πολιτικές της καγκελάριου Μέρκελ που άνοιξαν τα μάτια των πολιτών. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που καταφέραμε να μπούμε σε όλα τα τοπικά κοινοβούλια με διψήφια ποσοστά. Στο κρατίδιο της Σαξονίας γίναμε το δεύτερο κόμμα» δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος.

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε και ο θρίαμβος των Πρασίνων στο κρατίδιο της Βάδης – Βιρτεμβέργης, άλλοτε προπύργιο των συντηρητικών της Μέρκελ, το κόμμα των Πρασίνων έρχεται πρώτο με ποσοστό 32,3%. Στην προεκλογική εκστρατεία των Πρασίνων κυριάρχησαν οι ανησυχίες που προκάλεσε η ανοιχτή πολιτικής της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος του CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαλδημοκρατών. Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τα τρία κρατίδια, που έγιναν εκλογές. Πρόκειται για τις πρώτες τοπικές εκλογές στη χώρα που διεξάγονται μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής.

Ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ως εκδίκηση για την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα....


Συνολικά 11 αεροσκάφη (έννέα F-16 και δύο F-4) έκαναν επιδρομή εναντίον 18 θέσεων του κουρδικού PKK στο βόρειο Ιράκ.

*****

ΤΟΥΡΚΙΚΑ πολεμικά αεροσκάφη, F16 KAI F4, βομβάρδισαν σήμερα βάσεις του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Άγκυρας, προκαλώντας τον θάνατο 36 ανθρώπων,125 τραυματιών σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Συνολικά 11 πολεμικά αεροσκάφη (F16 και F4) πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν θέσεις στην περιοχή Καντίλ, στα βουνά του βορειότερου άκρου του Ιράκ, όπου έχουν οχυρωθεί οι ηγέτες των ανταρτών του ΡΚΚ, διευκρίνισε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική χώρα, όπου μήνες συγκρούσεων έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει σε εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, στην ίδια συνοικία, που είχε στόχο οχήματα που μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Για εκείνη την επίθεση, σύμφωνα πάντα με τον ιστοχώρο newsbeast.gr, την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που αποσχίστηκε από την εξέγερση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 125 τραυματίστηκαν σε νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας....

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το ΡΚΚ, ενώ παράλληλα επιβάλλουν εμπάργκο στην ενημέρωση...
*****
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 125 τραυματίστηκαν σε νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ενώ παράλληλα επιβάλλουν εμπάργκο στην ενημέρωση.

Το βράδυ της Κυριακής τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπεύθυνη για την βομβιστική επίθεση φαίνεται να είναι το κουρδικό PKK ή μία οργάνωση συνεργαζόμενη με αυτό. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής πάντως καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι όποιες εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θυμάτων προέρχονται από τη νομαρχία της Άγκυρας. Μόνο επίσημες ανακοινώσεις εξαιρούνται από την απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων σχετικά με τη βομβιστική επίθεση, την οποία επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ή φορτηγό κοντά σε στάση λεωφορείου, στην πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας. "Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που πέσαμε στο έδαφος" δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο 28χρονος Ντογάν Ασίκ, ο οποίος τραυματίσηκε στο πρόσωπο και στα χέρια του. Αμέσως μετά την έκρηξη οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή, θεωρώντας ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν και νέες επιθέσεις στο ίδιο σημείο. Πρόκειται για πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, ενώ κοντά στην πλατεία βρίσκονται πολλές πρεσβείες. Στην πλατεία Κιζιλάι έχουν σημειωθεί και άλλες βομβιστικές επιθέσεις στο παρελθόν, ενώ στο ίδιο σημείο έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2013.

Έκακτη σύσκεψη για Νταβούτογλου


Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επρόκειτο να συγκαλέσει έκακτη σύσκεψη με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας το βράδυ της Κυριακής. Ήδη την Παρασκευή η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, καλώντας τους Αμερικανούς που διαμένουν στην Τουρκία να αποφεύγουν το κέντρο της Άγκυρας. Τη στιγμή της επίθεσης ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.

Ήταν η τρίτη πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία μέσα στο 2016. Στα μέσα Φεβρουαρίου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με στόχο στρατιωτικό κομβόι, πολύ κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα. Την ευθύνη είχε αναλάβει η αυτονομιστική οργάνωση "Γεράκια του Κουρδιστάν" (ΤΑΚ), κάνοντας λόγο για αντίποινα στην πολιτική του προέδρου Ερντογάν και προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας με θύματα δώδεκα γερμανούς τουρίστες κοντά στο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα πιο φημισμένα και πολυσύχναστα αξιοθέατα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία, την επίθεση αυτή είχε σχεδιάσει το Ισλαμικό Κράτος. 
Γιάννης Παπαδημητρίου/DPA, Reuters

Στις ιστορικές και μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους τόσο κ. Μπαλτάς όσο και ο κ. Πριχόντκο..


«Είναι μεγάλη χαρά για μας που σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορία και με σχέσεις αδελφικές» τόνισε ο κ. Μπαλτάς

*****

ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της έκθεσης των τριών αριστουργημάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, ξεκίνησε σήμερα και επίσημα στην Αθήνα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Λίγο πριν από την παρουσίαση των εκθεμάτων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο υπέγραψαν σχετικό Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών. 
 
Στις ιστορικές και μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους τόσο κ. Μπαλτάς όσο και ο κ. Πριχόντκο. «Είναι μεγάλη χαρά για μας που σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορία και με σχέσεις αδελφικές» τόνισε ο κ. Μπαλτάς, σημειώνοντας πως η συνεργασία αγκαλιάζει με δύο πολύ καλά επεξεργασμένα προγράμματα τόσο την παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα όσο και την παρουσία της Ελλάδας στη Ρωσία.

«Είναι ένα αφιερωματικό έτος που θέλει να τονίσει όχι μόνον του δεσμούς με το παρελθόν και τη φιλία των δύο λαών αλλά και να απαντήσει στην παρούσα κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, η Ρωσία και η γύρω περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες στον πολιτισμό, στον τουρισμό και την οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς και τη φιλία των δύο λαών, τονίζοντας πως «δεν είναι υπερβολή να πω ότι την Ελλάδα και τη Ρωσία συνδέουν δεσμοί χιλιάδων ετών, πολιτικών, θρησκευτικών, ιστορικών, πολιτιστικών». Από την αρχαιότητα ακόμη η Ελλάδα αποτελούσε πηγή επιστημονικής γνώσης για τη Ρωσία, τόνισε. 

Ο κ. Πριχόντκο χαρακτήρισε ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία τα εγκαίνια της έκθεση των τριών χρυσών αντικείμενων από τη συλλογή των Σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ. «Προσβλέπουμε ότι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας θα συμβάλλει στην πραγματική ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας και θα δώσει ώθηση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που δεν περνάει την καλύτερη της φάση» υπογράμμισε ο κ. Πριχόντκο δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Ρωσικής κυβέρνησης.

Τη συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ και MIA Rossiya Segodnya χαιρέτισαν οι Σ. Πριχόντκο και Αρ. Μπαλτάς


Ο πρόεδρος και Γ.Δ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μ. Ψύλος με τον Γ. Δ. του Rossiya Segodnya

Τη συνεργασία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων MIA Rossiya Segodnya χαιρέτισαν, στο πλαίσιο εγκαινίων για το Αφιερωματικό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Σεργκέι Πριχόντκο και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ για τη συνεργασία των δύο πρακτορείων γιατί στο επίπεδο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, τουλάχιστον, στην Ελλάδα τέτοιες σχέσεις λείπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς και εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή να δείξει έναν καινούργιο δρόμο, όχι μόνο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και στην ενημέρωση.

Με την άποψη του υπουργού Πολιτισμού συμφώνησε ο Ρώσος αντιπρόεδρος τονίζοντας ότι το κυριότερο είναι ότι έχουμε κοινούς στόχους και πως τώρα σε αυτήν την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί ο ρυθμός της συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε τη βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, με έμφαση στην οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία και την τεχνολογία.

Δηλώσεις Μιχάλη Ψύλου από την Αγία Πετρούπολη, για τη συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΕ - ΜΠΕ με το Rossiya Segodnya


Θέλουμε πληροφορίες για τη Ρωσία και θέλουμε πληροφορίες για τη ρωσική στάση απέναντι στα διεθνή ζητήματα, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος. Χθες, στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Ψύλος και ο γενικός διευθυντής του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού ομίλου της Ρωσίας, του Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισελιόφ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ των δύο πρακτορείων.

Σύμφωνα με το Σπούτνικ, οι κκ Ψύλος και Κισελιόφ αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει μια τέτοια πηγή πληροφοριών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία, ιδίως, όπως σημείωσε ο κ. Κισελιόφ, αν ληφθεί υπόψη "η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση". Αυτό που θα θέλαμε είναι η άμεση πληροφόρηση από την Ελλάδα, και για την Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του Rossiya Segodnya.

Σε έρευνα της βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων ICM, που διενεργήθηκε για το Σπούτνικ, και δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το 81% όσων ρωτήθηκαν στην Ελλάδα, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη διεθνή πολιτική και από πηγές πέραν των δυτικών μέσων, σημειώνεται στο άρθρο του Sputnik.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik