03/15/16

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τις δηλώσεις εισοδήματος, το πλαστικό χρήμα, το αφορολόγητο, την απόσυρση και το περιουσιολόγιο...


Σημείωσε, τέλος, ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, με στόχο ένα απλό, δίκαιο και σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα....

*****

ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ είναι αρκετός χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, επισημαίνοντας πως τα λογιστικά γραφεία μπορούν να «αντέξουν το βάρος».

Μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση, ο κ.Αλεξιάδης σημείωσε ότι οι εφαρμογές του Taxisnet για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος θα ανοίξουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «πιθανότατα μετά την Παρασκευή θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τους».

«Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα αναμένεται αμέσως μετά», συμπλήρωσε και τόνισε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη χρήση καρτών, αλλά και υποχρεωτικά μέτρα με γεωγραφικές και ηλικιακές εξαιρέσεις. «Θέλουμε να επεκτείνουμε με κάθε τρόπο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», πρόσθεσε και, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «είναι πατριωτικό μας καθήκον να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή».

Διαβεβαίωσε,  παράλληλα, ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές για τα ενοίκια που εισπράχθησαν το 2015. «Δεν μπορούμε να βάλουμε αναδρομικά νέους φόρους», σημείωσε σχετικά. «Δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι για το 2016 «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης, είπε ότι λύνεται το θέμα ως προς το πώς θα γίνονται οι φορολογικές δηλώσεις, εξηγώντας πως οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ξεχωριστά τις δηλώσεις, δηλαδή σαν ζευγάρι».

Το θέμα της απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων θα λυθεί «πολύ άμεσα», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πως η σχετική διάταξη αναμένεται στη Βουλή ακόμη και εντός της εβδομάδας. Σχετικά με τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι, όπως είπε, ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ., ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι εφεξής θα απειλούνται με «βαρύτατες καμπάνες», συμπληρώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ό,τι αφορά το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων επισήμανε ότι δόθηκε μια «λογική λύση». Το ζήτημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά εάν επιβάλλονται δίκαιοι ή άδικοι φόροι.

Ερωτηθείς για το αφορολόγητο, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία με τους θεσμούς, αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις φορολογουμένων.

Σε ό,τι αφορά την κλίμακα φορολόγησης, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως βρίσκεται υπό εξέταση αυτήν την περίοδο, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι η νέα κλίμακα «θα είναι πιο δίκαιη και αναλογική».

Αναφερόμενος στο περιουσιολόγιο, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει τη βάση για την επιβολή νέας φορολογίας, αλλά ένα εργαλείο για τη φορολογική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα forologikanea.gr, ο κ. Αλεξιάδης, σχολιάζοντας το ζήτημα με το υπέρογκο μίσθωμα που καταβάλλει την τελευταία δεκαετία το Δημόσιο για το κτήριο του πάλαι ποτέ καπνεργοστασίου Κεράνης, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής, προανήγγειλε πως σχεδιάζεται η μεταφορά υπηρεσιών σε όσα κτήρια του κράτους παραμένουν ανενεργά και αναξιοποίητα. «Θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα που εδώ και δεκαετίες βάρυναν το Δημόσιο», ανέφερε.

Σημείωσε, τέλος, ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, με στόχο ένα απλό, δίκαιο και σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, όπως δήλωσε.

'Η 15η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών, τα οποία ωστόσο πρέπει διαρκώς να βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα...


Ζητούμενο για τους καταναλωτές, αλλά και την αγορά, ιδίως τα τελευταία χρόνια που ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, ως βάσης για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας....


*****

Η ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ (World Consumer Rights Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Ασφάλεια, Πληροφόρηση και Επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Καταναλωτές είμαστε όλοι!  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Video: πριν αγοράσεις, μάθε τα δικαιώματά σουΣΤΑ 54 ΧΡΌΝΙΑ που ακολούθησαν, τα δικαιώματα των καταναλωτών έχουν εμπλουτιστεί και ενισχυθεί, ώστε να συμπεριλαμβάνουν και άλλα βασικά, όπως το δικαίωμα στην ικανοποίηση βασικών αναγκών, ωστόσο, προκειμένου αυτά να έχουν πραγματική ισχύ, πρέπει πρώτα από όλα, οι ίδιοι οι καταναλωτές να τα γνωρίζουν και να τα διεκδικούν.

Με γνώμονα τα παραπάνω και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου, η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή", σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, διοργανώνει ενημερωτική καμπάνια για τους καταναλωτές με θέμα: ''Είσαι Καταναλωτής; Έχεις δικαιώματα!''.

Η καμπάνια περιλαμβάνει δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους, καθώς και για τη δυνατότητα της φιλικής, εξωδικαστικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών τους. Στα πλαίσια της καμπάνιας, έχει εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο, με τα 10 βασικά δικαιώματα των καταναλωτών.

Τα 10 βασικά δικαιώματα των καταναλωτών


1. Έχεις δικαίωμα στην ορθή ενημέρωση

Προτού δεσμευτείς συμβατικά, πρέπει να σου δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πρόκειται να προμηθευτείς, ιδίως για την τιμή, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, τη διάρκεια της σύμβασης, τους όρους αποδέσμευσης από αυτή, καθώς και οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους.

2. Έχεις δικαίωμα σε συμβάσεις χωρίς καταχρηστικούς όρους

Οι συμβάσεις που συνάπτεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών πρέπει να έχουν σαφείς όρους και να μην διαταράσσουν σημαντικά την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε βάρος σου. Καταχρηστικές ρήτρες δεν σε δεσμεύουν.

3. Έχεις δικαίωμα στην παροχή εγγύησης

Τα καινούργια προϊόντα με μακρά διάρκεια ζωής συνοδεύονται υποχρεωτικά από γραπτή εγγύηση στην ελληνική γλώσσα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή ή του αντιπροσώπου του, τη διάρκεια και την έκταση εδαφικής ισχύος. Για κάθε επισκευή μέσα στον χρόνο της εγγύησης, που υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωσή της, δικαιούσαι να ζητήσεις την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος.

4. Έχεις δικαίωμα στην αντικατάσταση, επιδιόρθωση, μείωση τιμής ή υπαναχώρηση

Τα ελαττωματικά προϊόντα ή όσα δεν έχουν τις συμφωνημένες ιδιότητες, επισκευάζονται ή αντικαθίστανται χωρίς κανένα κόστος μέσα σε δύο χρόνια από την αγορά ή την παράδοσή τους. Μπορείς να ζητήσεις μείωση της τιμής ή, εφόσον το πρόβλημα είναι ουσιώδες, την επιστροφή των χρημάτων σου.

5. Έχεις δικαίωμα στην αναιτιολόγητη υπαναχώρηση εντός 14 ημερολογιακών ημερών

Εάν μετάνιωσες για κάποιο προϊόν που αγόρασες εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου) ή εκτός εμπορικού καταστήματος, μπορείς να το επιστρέψεις και να πάρεις τα χρήματά σου πίσω, εφόσον δεν το έχεις χρησιμοποιήσει και η αξία του υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

6. Έχεις δικαίωμα σε παροχή τεχνικής υποστήριξης

Ανταλλακτικά του προϊόντος και τεχνική υποστήριξη παρέχονται υποχρεωτικά από τον προμηθευτή, ακόμη και εκτός εγγύησης, εντός όμως του χρόνου πιθανής διάρκειας ζωής του.

7. Έχεις δικαίωμα σε αποζημίωση

Αν εξαιτίας της χρήσης ελαττωματικού προϊόντος προκληθεί ζημία σε περιουσιακά σου αγαθά, σωματική βλάβη ή ακόμη και θάνατος, ο κατασκευαστής υποχρεούται σε αποζημίωση. Ανάλογη υποχρέωση έχει και ο παρέχων υπηρεσίες για ζημιές που σου προκάλεσε στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

8. Έχεις δικαίωμα σε ειλικρινείς διαφημίσεις

Παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται. Μπορείς να ζητήσεις την παύση τέτοιων πρακτικών, καθώς και αποζημίωση για ζημία που τυχόν σου προκάλεσαν.

9. Έχεις δικαίωμα στη διαφύλαξη των προσωπικών σου δεδομένων

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία συλλέγονται νομίμως από τους προμηθευτές, δεν γνωστοποιούνται ούτε μεταβιβάζονται σε τρίτους χωρίς την προηγούμενη ρητή συναίνεσή σου.

10. Έχεις δικαίωμα στην εναλλακτική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών

Η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή", σου εξασφαλίζει πρόσβαση σε γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς κανένα κόστος διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης της καταναλωτικής σου διαφοράς. Εάν η διαφορά σου είναι διασυνοριακή, με προμηθευτή που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία, μπορείς να απευθυνθείς στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

Συνεχής ενημέρωση


ΕΠΙΠΛΕΟΝ, από τις ιστοσελίδες του Συνηγόρου του Καταναλωτή και στα κοινωνικά μέσα, καθώς και στα γραφεία του στη Λεωφ. Αλεξάνδρας 144, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις διαδικασίες υποβολής καταγγελιών και τη διαμεσολάβηση για την επίλυση των καταναλωτικών διαφορών. 

Παράλληλα, στελέχη του "Συνηγόρου του Καταναλωτή" και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, θα βρίσκονται, σήμερα, 15 Μαρτίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Κλαυθμώνος, μεταξύ 10:00 – 14:00 και θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα διεκδικούν.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή δήλωσε σχετικά:

''Η 15η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών, τα οποία ωστόσο πρέπει διαρκώς να βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Ζητούμενο για τους καταναλωτές, αλλά και την αγορά, ιδίως τα τελευταία χρόνια που ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, ως βάσης για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή, [...] συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας προς όλους και, κυρίως, στις πιο ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών πιστοποιημένες και αποτελεσματικές διαμεσολαβητικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στις 10 διαφορές μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών επιλύονται μέσα σε σύντομο χρόνο και χωρίς κανένα κόστος. 
Παράλληλα, με την άρτια λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, καθώς και της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την επίλυση διαφορών από συμβάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, που ξεκίνησε τη λειτουργία της, οι υπηρεσίες διαμεσολάβησης που παρέχει ο Συνήγορος του Καταναλωτή στους πολίτες καλύπτουν πλέον καταναλωτικές συναλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα του εμπορίου και της σύγχρονης, ψηφιακής οικονομίας. 
Τέλος, πρέπει να τονίσω ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή εισηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς σχέδιο Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας, που είναι κομβικής σημασίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη διασφάλιση ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Ευελπιστώ ότι ο Κώδικας πολύ σύντομα θα κυρωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή, συμπληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος όλων''.
*Η ενημερωτική καμπάνια του Συνήγορου του Καταναλωτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Η γνωστή ηθοποιός και "Πρέσβειρα Καλής Θέλησης" του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, θα επισκεφθεί της επόμενες ώρες τη Λέσβο... 
 
από προηγούμενη συνάντησή της με προσφυγόπουλα
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ της "Πρέσβειρας Καλής Θέλησης" της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επισκεφθεί τις επόμενες ώρες, πιθανόν αύριο το πρωί την Μυτιλήνη, η γνωστή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τζολί θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια αλλά και τον Καρά Τεπέ. Σημειώνεται ότι η κ. Τζολί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προτιμούσε να αφήσει σε άλλους τα ζητήματα πολιτικής φύσης σε σχέση με τους πρόσφυγες, ενώ η ίδια επικεντρώνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες των περιοχών που επισκέπτεται.

Σύμφωνα με το emprosnet.gr της Μυτιλήνης, αύριο στις εννέα το πρωί θα έρθει τελικώς η Αντζελίνα Τζολί και όχι σήμερα στις 8 το απόγευμα, καθώς η χολιγουντιανή ηθοποιός άλλαξε την τελευταία στιγμή το σχέδιο πτήσης της και δεν πέταξε τελικώς από τον Λίβανο.

Η επίσκεψή κορυφαίας ηθοποιού και πρέσβυρας του ΟΗΕ αναβάλλεται για λίγες ακόμη ώρες με το επικρατέστερο σενάριο να την φέρνει στις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο  «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, με πιθανή αναχώρησή της την ίδια ημέρα.ΤΗΝ ΠΕΠΟΊΘΗΣΉ ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με οικονομικούς αναλυτές.

"Η ολοκλήρωση μιας θετικής αξιολόγησης είναι προϋπόθεση και καταλύτης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε επίπεδο καταναλωτών, δανειοληπτών και επενδυτών, ενώ θα επιτρέψει και απότομη ανάκαμψη της κερδοφορίας της τράπεζας", πρόσθεσε. 

Ξεχωριστά, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Capital.gr, η διοίκηση της τράπεζας παρέθεσε τους στόχους για το 2016: σημαντική βελτίωση της ρευστότητας με μείωση του ELA κατά το ήμισυ, μείωση του κόστους καταθέσεων κάτω του 1% και μείωση του κόστους κινδύνου κατά 50%.

"Θα προχωρήσουμε εντός του 2016 στις πωλήσεις θυγατρικών εντός Ελλάδος, όπως έχουμε δεσμευτεί στην DGComp", ανέφερε η διοίκηση.

Το κόστος που έχει υπολογιστεί για εθελουσία έξοδο του 2016 ανέρχεται στα 118 εκατ. ευρώ. Στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος από τα ομόλογα των πυλώνων ΙΙ και ΙΙΙ. Το κόστος αυτό θα μειωθεί στο ήμισυ φέτος, υποβοηθούμενο και από την ενίσχυση της ρευστότητας λόγω της πώλησης της Finansbank, σημείωσε η διοίκηση.

Η ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank αναμένεται στο β΄ τρίμηνο του 2016, ενώ μέσα στο γ' τρίμηνο θα αποπληρωθούν τα CoCos.

Επιστροφή στην κερδοφορία


Το 2016 θα είναι έτος επιστροφής της τράπεζας σε κερδοφορία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης. "Είμαστε αισιόδοξοι και για τη χώρα και για την τράπεζα ώστε να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας".

Εφικτό στόχο χαρακτήρισε ξεχωριστά η διοίκηση τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος. Σημαντική συμβολή στην επίτευξη του στόχου αυτού θα έχουν οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων όπου το θεσμικό πλαίσιο δίνει και μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες.

Η τράπεζα παρουσιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα δανείων σε καθυστέρηση μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, καθώς επίσης και το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση, η Εθνική είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, καθώς εξαιρουμένων των Cocos και λαμβάνοντας υπόψη τις υπό ολοκλήρωση αποεπενδύσεις από την Αστήρ Παλάς, την NBGI και τη Finansbank, ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 17,5%.«Τραγική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και συνοδεύομενος από τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

«Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου και αυτό που είδαμε σήμερα να βιώνουν άνθρωποι κάτω από τραγικές συνθήκες, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δυστυχώς, τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα κυκλώματα διακινητών που τους παραπληροφορούν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους πρόσφυγεςαλλά οι συνθήκες στην Ειδομένη δεν το δείχνουν» .

« Αυτό πρέπει να σταματήσει και να είναι η τελευταία σελίδα ενός δράματος αυτών των ανθρώπων που κάτω από δύσκολες συνθήκες, επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο προς Ευρώπη» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Εκανε δε, έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες τους και να τηρήσουν «αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση»

«Μιλάμε για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης 6000 ανθρώπων εβδομαδιαίως και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η έννοια, ότι άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται άσυλο και άλλο παράτυπος μετανάστης που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσης» ξεκαθάρισε.

«Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, είναι έξω από τις αρχές, την πολιτική και τη φιλοσοφία της Ευρώπης και πρέπει όλοι να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που δέχεται δυσανάλογη, προς το μέγεθός της, πίεση.

Από την πλευρά του ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συνόδευε τον κ. Αβραμόπουλο, είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν καινούργιες θέσεις υποδοχής και να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα.

«Πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος» δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ.Μουζάλα, πρέπει να απομονωθούν όσοι διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράνομες πράξεις όπως αυτή που έγινε χθες».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Βρυξέλλες: Καταδίωξη υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

από τις  τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι 13/11/2015

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΊ σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Η βελγική αστυνομία, σύμφωνα με το euronews, πραγματοποιούσε επιχείρηση στο προάστιο Φόρεστ νότια των Βρυξελλών. Όταν αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι στο πλαίσιο της επιχειρήσεις δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί ελαφρά.

Δύο ύποπτοι διέφυγαν από τις σκεπές των γειτονικών σπιτιών. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας Ρωσίας έχουν ξεκινήσει.... 

Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Πρικχόντκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα...

*****

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ της επίσκεψης Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται περί το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου θα συμπεριλαμβάνεται και επίσκεψη στο Άγιο Όρος, όπου οι Ρώσοι γιορτάζουν φέτος τα χίλια χρόνια της μοναστικής τους παρουσίας.

Όπως είπε πάντως ο κ. Πρικχόντκο, του Ρώσου Προέδρου θα προηγηθεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος θα βρεθεί στη χώρα μας περί τα μέσα Μαίου, όπου είναι προγραμματισμένες οι ημέρες πνευματικού πολιτισμού της Ρωσίας. Και ο Πατριάρχης θα δώσει το παρόν στο Άγιο Όρος. Κατά τον κ. Πρικχόντκο, η κοινή ορθόδοξη παράδοση μετέχει με ιδιαίτερο τρόπο στις ελληνορωσικές σχέσεις. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι πριν από δύο μέρες στη Μόσχα συνεδρίασε το Εποπτικό Συμβούλιο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, στο οποίο συμμετέχουν τόσο ο Πρωθυπουργός Διμίτρι Μεντβέντεβ όσο και ο Πατριάρχης Κύριλλος και συμφώνησαν το πρόγραμμα αποκατάστασης των ρωσικών μοναστηριών για τις επετειακές εκδηλώσεις.

Ο κ. Πρικχόντκο συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό, ότι η μεικτή διυπουργική συνάντηση Ελλάδας - Ρωσίας θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ στην οποία η Ρωσία θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα. Η επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας στη ΔΕΘ σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα έρθει και πλήθος Ρώσων επιχειρηματιών για να διερευνήσουν τη δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε στον Ρωσο Αντιπρόεδρο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο ενεργητική συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως και σε μεγάλα έργα στα πεδία των υποδομών, της ενέργειας και του αγροτικού τομέα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνέντευξη ο κ. Πρικχόντκο στον τομέα του τουρισμού, όπου αποκάλυψε ότι το Μάιο θα έρθουν στη χώρα μας εκπρόσωποι του ρωσικού τουριστικού κλάδου για να δουν πως μπορεί να υποστηριχθεί η ρωσική τουριστική παρουσία στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το αδύναμο ρούβλι. «Λόγω γνωστών αιτιών, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Τουρκία έχει μειωθεί πολύ, και για λόγους ασφαλείας», επεσήμανε ο κ. Πριχόντκο και σημείωσε «Οι τουριστικές εταιρείες στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία».

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις, ο Ρώσος αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι δεν ήταν η Ρωσία που τις επέβαλλε: «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που πήραμε την πρωτοβουλία των κυρώσεων. Άλλοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία. Η ζωή έδειξε ότι τα αποτελέσματα των κυρώσεων είναι πολύ εφήμερα και συχνά αρνητικά για εκείνους που τις ξεκίνησαν. Όσο για την άρση των κυρώσεων, δεν σκοπεύουμε να αναλωθούμε σε εκκλήσεις. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ωριμότητας των εταίρων μας».

Πάντως ο κ. Πρικχόντκο είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με όσους επιθυμούν κάτι τέτοιο και κατέταξε την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών, που δείχνουν ενδιαφέρον «για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων με ρεαλιστικό πνεύμα».

Οι εκδηλώσεις του επετειακού έτους  Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκίνησαν επίσημα την Παρασκευή, με την από κοινού έγκριση του προγράμματος από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματισθεί περί τις 100 εκδηλώσεις, οι οποίες επεκτείνονται όχι μόνο στο πεδίο του πολιτισμού, αλλά και σε εκείνα των επιχειρηματικών συνεργασιών, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ανταλλαγής επισκέψεων νέων των δύο χωρών.

Ο κ. Πρικχόντκο αποκάλυψε, σύμφωνα με τηη ιστοσελίδα Real.gr, ότι συζήτησε με τον κ. Μπαλτά τη δυνατότητα διεύρυνσης του πιλοτικού προγράμματος για τη διδασκαλία των ρωσικών, ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος είπε ότι η Μόσχα εκτιμάει πολύ την συνεργασία στις ανθρωπιστικές σπουδές και ιδιαίτερα στην εκμάθηση των ρωσικών και τόνισε πως για τη ρωσική κυβέρνηση έχει σημασία, πως θα συμβάλλει στην κατάρτιση των καθηγητών που θα αναλάβουν να διδάσκουν τη ρωσική και τις σλαβικές γλώσσες.

Είπε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 40 συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικά και ρωσικά ΑΕΙ και πως στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα έρθει στην Ελλάδα ομάδα λογοτεχνών και εκπρόσωποι των εκδοτών για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των εκδόσεων.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.