03/17/16

Το ανθρωπιστικό ζήτημα της στέγασης των προσφύγων, από τη στιγμή που η διέλευσή τους στην Ε.Ε, έχει παγώσει, αναπόφευκτα θα διαμορφώσει και μια νέα «παραγωγική» δραστηριότητα γύρω από τους εγκλωβισμένους ανθρώπους. 

Οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που έχασαν το σταθερό νοίκι τους, από τα ξενοίκιαστα σπίτια και από τον ΕΝΦΙΑ, θα βρουν στα κονδύλια της Ε.Ε μια διέξοδο.
του Δημήτρη Γιαννάτου από το άρδην

Ο ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟΣ εγκλωβισμός χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων στην Ελλάδα έχει και την παράπλευρη οικονομική του διάσταση. Πάντα εντός του πλαισίου της αποικιοποίησης της Ελλάδας και της τράμπας που επιχειρεί η κυβέρνηση: «Πόσα κορμιά θα αποθηκεύσω, προκειμένου να ελαφρώσουν οι υποχρεώσεις μου και να επιβιώσω πολιτικά!»

Σε ανύποπτο χρόνο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ως αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, προέκρινε τη λύση της ενοικίασης άδειων ξενοδοχείων, άδειων ιδιωτικών κλινικών, δημοτικών κτηρίων καθώς και διαμερισμάτων που μένουν ξενοίκιαστα ανά την Ελλάδα, για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Με σχεδόν δεδομένη την εξασφάλιση κονδυλίων από την Ε.Ε για τον σκοπό αυτόν, είναι σίγουρο ότι η παραπάνω προοπτική αποτελεί επόμενο στάδιο στο προσφυγικό ζήτημα.

Το ανθρωπιστικό ζήτημα της στέγασης των προσφύγων, από τη στιγμή που η διέλευσή τους στην Ε.Ε, έχει παγώσει, αναπόφευκτα θα διαμορφώσει και μια νέα «παραγωγική» δραστηριότητα γύρω από τους εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που έχασαν το σταθερό νοίκι τους, από τα ξενοίκιαστα σπίτια και από τον ΕΝΦΙΑ, θα βρουν στα κονδύλια της Ε.Ε μια διέξοδο.

Γύρω από τα Κέντρα Φιλοξενίας είναι σχεδόν φυσιολογικό να δημιουργηθούν εστίες μικρεμπορίου πάσης φύσεως, από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι νομικές, ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, είτε μέσω Μ.Κ.Ο, είτε μέσω της ελεύθερης αγοράς. Δραστηριότητες οι οποίες, με τη σειρά τους, θα κινήσουν την ντόπια αγορά και τη μεταφορά εμπορευμάτων από κάθε είδους προμηθευτές, τόσο για τους υποστηριζόμενους, όσο και για τους ανθρώπους που τους βοηθούν. Σταδιακά, άνεργοι επιστήμονες κοινωνικής φροντίδας, με μεροκάματο κοινωφελούς απασχόλησης, θα εργάζονται στα νέα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», αποτελώντας εν δυνάμει υποστηρικτές του νεοαποικιοκρατικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στους χώρους ψυχικής υγείας προέρχονται πολιτικά από την ποικιλόμορφη δικαιωματική αριστερά και οι οποίοι, αν και τσακωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασυνείδητα θα αμβλύνουν τις αντιστάσεις τους, καθώς συμφωνούν, σε γενικές γραμμές, με τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού, στο κοινωνικό πεδίο.

Αυτή η παράπλευρη οικονομική εξέλιξη αποτελεί φυσιολογικό και πολυσύνθετο φαινόμενο. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ μιλούσε για την αέναη κίνηση συσσώρευσης του κεφαλαίου, που μετατρέπει σε εμπορευματική δράση οποιαδήποτε ανθρώπινη στιγμή και οτιδήποτε «προϊόν» και υπηρεσία μπορεί να αποφέρει κέρδος.

Είναι, επίσης, στη φύση του ανθρώπου μέσα στον καπιταλισμό, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής απελπισίας του μνημονίου, που η ευκαιριακή οικονομική επιχειρηματικότητα ενισχύεται ως επιβίωση.

Όμως αποτελεί και πόθο, αν όχι πολιτικοικονομική στρατηγική (αν, βέβαια, έχει οποιαδήποτε στρατηγική) της κυβέρνησης, ώστε να εξομαλύνει αντιδράσεις και να πετύχει μια «ιδεολογική» υπεράσπιση του οικονομικού οφέλους, από την εκβιαστική ενσωμάτωση στην Ελλάδα χιλιάδων ανθρώπων με άλλο προορισμό.

Η εξέλιξη αυτή συνυπάρχει, βέβαια, με την τεράστια ανιδιοτελή και ηρωική εθελοντική προσφορά βοήθειας που δίνει ο ελληνικός λαός στους κατατρεγμένους των πολέμων και της βίας. Όμως, ένας λαός κουρασμένος, λεηλατημένος και πολιτικά ηττημένος, είναι δύσκολο να συνεχίσει να έχει τα υλικά και ψυχικά αποθέματα για να βοηθάει συνεχώς, αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση, τον ξεριζωμό των προσφύγων και των δικών του παιδιών. Για να συνεχίσουμε να βοηθάμε, χρειάζεται να υπάρχουμε ως λαός και ως χώρα.

Η κοινωνική δυναμική των αδιεξόδων του προσφυγικού μπορεί να οδηγήσει είτε στην ενσωμάτωσή του, με όλες τις αντιφάσεις του, με τρόπο παρασιτικό και διαλυτικό (οικονομική αεριτζήδικη «ανάπτυξη», γκέτο, εμπόριο και παρεμπόριο, κοινωνική δυσαρέσκεια, μαζί με φιλανθρωπία, κοινωνική φροντίδα, αλλά και αύξηση της εκμετάλλευσης ανθρώπων, δημιουργία των απρόσωπων και αποξενωμένων φαινομένων των καπιταλιστικών μητροπόλεων, οικονομική ενίσχυση από Ε.Ε, αλλά ταυτόχρονα συρρίκνωση του τουρισμού, διάλυση εργασιακών σχέσεων κ.α), είτε στην αύξηση των αυταρχικών και ακροδεξιών πολιτικών λύσεων, είτε τέλος στη δημιουργία δημοκρατικών και πατριωτικών αντανακλαστικών, που θα θέσουν συνολικά το ζήτημα της εθνικής επιβίωσης της χώρας.

Μιας επιβίωσης που προϋποθέτει την τελεσίδικη απομάκρυνση από το ξενόδουλο αριστεροδέξιο πολιτικό κατεστημένο. Που προτάσσει την κοινωνική δημοκρατία και την πνευματική αναγέννηση, ενώ αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα γνωρίζοντας τη γεωπολιτική και γεωοικονομική πραγματικότητα της χώρας, θέτοντας όρια και προϋποθέσεις. Τότε η φροντίδα στους πρόσφυγες θα μπορεί να εντάσσεται και να συμβαδίζει με την αυτόκεντρη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων λαϊκών τάξεων της πατρίδας μας και δεν θα αποτελεί εκβιαστικό και τυχοδιωκτικό δίλημμα των αεριτζήδικων ελίτ, για να διαιωνίζουν τον οικονομικό και πολιτικό μεταπρατισμό τους, διαλύοντας μια ολόκληρη χώρα.

Στην δημιουργία αυτόνομης ομόσπονδης οντότητας στις περιοχές που ελέγχουν στον Βορρά της Συρίας, προχώρησαν οι Κούρδοι, σύμφωνα με το euronews.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρουμεϊλάν πήραν μέρος αντιπρόσωποι από τα τρία αυτόνομα κουρδικά καντόνια.

ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ που εξέφρασαν μέλη της αραβικής και ασσυριακής κοινότητας που ζουν στην περιοχή ξεπεράστηκαν.

Οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν μια εκτεταμένη περιοχή στον Βορρά της Συρίας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Παρότι μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, δεν έχουν κληθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Η μονομερής ενέργεια των Κούρδων καταδικάζεται τόσο από την Δαμασκό όσο και την επίσημη συριακή αντιπολίτευση.

Η συριακή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η απόφαση δεν έχει κανέναν πολιτικό ή νομικό έρεισμα.

Ανακοίνωσε ότι «η δημιουργία μιας οντότητας αντιβαίνει στο συριακό σύνταγμα και τα διεθνή ψηφίσματα»

Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει τις μονομερείς ανακοινώσεις και προειδοποιεί ότι κάθε ενέργεια για την δημιουργία αυτόνομων περιοχών, «αντιβαίνει στη θέληση του συριακού λαού».

Ανήσυχη είναι και η Άγκυρα που φοβάται ότι μπορεί να πυροδοτήσει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει οποιασδήποτε απόφαση υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Το σύστημα Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης


Το σύστημα προβλέπει "περιοχές δημοκρατικής αυτοδιοίκησης" που θα χειρίζονται τις δικές τους υποθέσεις οικονομίας, ασφάλειας και άμυνας, σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε στη διάσκεψη στην πόλη Ρμέιλαν και περιγράφεται ως "δημοκρατικός φεντεραλισμός"
Η ανακοίνωση σηματοδοτεί "τη διεύρυνση του πλαισίου του συστήματος αυτοδιοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι και άλλοι", δήλωσε ο Ίντρις Νάσαν, αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων του Κομπάνι, μιας από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που ίδρυσαν οι Κούρδοι πριν από δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι η ομοσπονδία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες που ζουν εκεί. 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε πάντως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων εξαπέλυσαν επίθεση σε περιοχή που ελέγχεται από δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στην πόλη Καμισλί και συνέλαβαν 60 στρατιώτες.

Ολοένα και ενισχύονται οι φόβοι για επανεθνικοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων, αρχικά, στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αυτό φάνηκε από την τάση των κρατών-μελών να επιδιώκουν τις δικές τους πολιτικές για την αγροτική τους οικονομία...

και στη συνέχεια, η μείωση των κοινοτικών πόρων, που όπως φαίνεται θα χειροτερεύει, έχει οδηγήσει πολλά κράτη-μέλη στο να ζητάνε όλο και περισσότερο άδεια για κρατικές επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς τους... 
*****

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας - Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, τέθηκε θέμα χορήγησης κρατικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Πρακτικά αυτό σημαίνει κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Από τη θέσπιση της σημερινής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής άρχισαν να εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ πιθανό μετά το 2019 να πάψει να υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που, αν συμβεί, σημαίνει πως θα σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώνει τις επιδοτήσεις που σήμερα δίνει στον πρωτογενή τομέα με τη μορφή άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων.

Η κατάργηση της ΚΑΠ θα οδηγήσει σταδιακά στη διάλυση του κοινού νομικού πλαισίου για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων που έχει οικοδομηθεί στις δεκαετίες ύπαρξης της ΚΑΠ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι ο υπουργός δήλωσε αντίθετος στη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων και προέκρινε την αύξηση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Επίσης, τονίζεται πως το Συμβούλιο επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της κατάστασης της αγοράς καθώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του γεωργικού τομέα.

Ο υπουργός στην παρέμβασή του για τα χρηματοδοτικά εργαλεία σημείωσε τις δυνατότητές τους και τις προσπάθειες που γίνονται για την εκμετάλλευσή τους με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου, με αφορμή τη συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς, τόνισε τη σημασία του κτηνοτροφικού τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, πρέπει να δοθούν κίνητρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των κοινοτικών πόρων, αποκλείοντας την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της γαλακτοπαραγωγής, στην καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις, στις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και στην υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Στα 300 ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» η εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης κσι στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης σύμφωνα με πληροφορίες...


Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, δανειστές και ελληνική πλευρά φαίνεται να συγκλίνουν στο 1%....

 ***

ΠΗΓΕΣ του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν ότι το ποσό της εθνικής σύνταξης θα αρχίζει με τον αριθμό 3, ωστόσο το τελικό πόσο καθοριστεί από τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης.

Στα 300 ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» η εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με πληροφορίες. Από εκεί και πάνω, η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές αναμένεται να υποστούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ το πλέγμα προστασίας αναμένεται να κυμανθεί από 1.300 έως 1.400 ευρώ μικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, δανειστές και ελληνική πλευρά φαίνεται να συγκλίνουν στο 1%.

Για πρόοδο σε όλα τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την πολύωρη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν σε επόμενη συνάντησή τους το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ σχετικά με την αύξηση των εισφορών, ο υπουργός είπε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των θεσμών.

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση» επισήμανε σχετικά, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, ανακινεί το τεράστιας σημασίας θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπόθεση η οποία βρίσκεται σε μία ιδιότυπη «εκκρεμότητα»...


«Γνωρίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές ότι ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκ. ευρώ;»..

Ερώτηση προς την Κομισιόν

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο θέμα της επικείμενης επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και της πώλησης μεριδίου των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ, κάνει με ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής,

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, ανακινεί το τεράστιας σημασίας θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπόθεση η οποία βρίσκεται σε μία ιδιότυπη «εκκρεμότητα». 

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό είχε παραπεμφθεί στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου (London Court of International Arbitration), το οποίο στις 27/02/2013 είχε δικαιώσει τη γερμανική Hochtief, κύριο μέτοχο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όχι όμως με βάση την κοινοτική νομοθεσία, όπως οι ίδιοι οι δικαστές επεσήμαιναν, αλλά με βάση την «ιδιωτική» σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος» με την Hochtief. 

Ο Νίκος Χουντής, με παλαιότερες ερωτήσεις του, είχε επισημάνει το ζήτημα αυτό, και καλούσε την Κομισιόν να πάρει θέση, αφού, όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο όρος αυτός της σύμβασης είναι αντίθετος με τους κανόνες περί ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, στις απαντήσεις της, αναζητούσε διαρκώς προφάσεις για να μην εξετάσει την υπόθεση, επικαλούμενη δήθεν ότι, «δεν έχει επί του παρόντος αντίγραφο της διαιτητικής απόφασης και συνεπώς δεν μπορεί να περιγράψει τα βασικά σημεία της… Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τη συμβατότητα της εν προκειμένω διαιτητικής απόφασης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα με τους κανόνες ΦΠΑ και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων».

Ο Νίκος Χουντής, με την νέα του ερώτηση επανέρχεται, εκφράζοντας την άποψη -που αποτελεί και πάγια θέση της ίδιας της Κομισιόν- ότι, «ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να απαλλαγεί μέσω συμφωνίας ή διαιτησίας από την υποχρέωση τήρησης των εφαρμοστέων ενωσιακών κανόνων, είτε αυτοί καθορίζονται στη Συνθήκη είτε σε συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η οδηγία ΦΠΑ».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να υποδείξει αν «υπάρχει άλλο αεροδρόμιο στην ΕΕ που δεν πληρώνει ΦΠΑ για τις ίδιες υπηρεσίες που απαλλάσσεται το Ελ. Βενιζέλος» και καταλήγοντας, της ζητά «να εξετάσει επιτέλους εάν η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία», καθώς και αν «ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και επομένως και οι υποψήφιοι αγοραστές-παραχωρησιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκατομμυρίων ευρώ».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ο δραματικός περιορισμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας...


....η ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς και η καθίζηση των μισθών.

*****

ΚΑΤΩ το όριο της φτώχειας ζει το 48% των νοικοκυριών, ενώ το 21 % αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2016, που παρουσιάστηκε στο 36ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας στην Ρόδο

Στα συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ο δραματικός περιορισμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς και η καθίζηση των μισθών. Άνοιξαν οι εργασίες του τακτικού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου 2016 και διεξάγεται στη Ρόδο.

Παίρνουν μέρος περίπου 400 σύνεδροι, καθώς και αντιπροσωπείες συνδικάτων από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ για τα βασικά σημεία της έκθεσης:

• Η συνέχιση της λιτότητας αποσταθεροποιεί το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και δε δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και αύξησης της απασχόλησης
• Η προοπτική δημιουργίας βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και εξόδου από την κρίση είναι αρνητική
• Τα ευρήματα της Έκθεσης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου υποδείγματος οικονομικής πολιτικής

Την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016 παρουσίασε σήμερα στη Ρόδο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Επιστημονικός Δ/ντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Αν. Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών Γιώργος Αργείτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 36ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Η Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016 έχει ως βασικό της στόχο να αναδείξει τη σημασία άσκησης οικονομικής πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακό πραγματισμό. Επίσης, επιδιώκει να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ιδέες και προτάσεις για το σχεδιασμό των βασικών πυλώνων παραγωγικής αναδόμησης της οικονομίας και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί διατηρήσιμες ροές εισοδήματος, ρευστότητας και απασχόλησης.

Τα εμπειρικά ευρήματα, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2016 δείχνουν αφενός την αποτυχία της λιτότητας, κι αφετέρου τη δυνατότητα αναδόμησης ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Η Έκθεση αξιολογεί τις αρνητικές δημοσιονομικές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις για το 2015 και τις υφεσιακές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται, όπως και το ποσοστό της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας. Η Έκθεση προτείνει τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τα κλαδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική επενδύσεων, αύξησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.

Στην ομιλία του ο Επιστημονικός Δ/ντης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γ. Αργείτης δήλωσε: «Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας. Το 2015 ήταν ένα έτος ραγδαίων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύτηκε από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση».

To συνδικαλιστικό τοπίο


Το συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπως και πολλά άλλα στο παρελθόν, δεν θα είναι ανέφελο, τουλάχιστον στο επίπεδο των συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων. Ήδη άλλοι έχουν καταγγείλλει το κόστος του σε καιρούς κρίσης, άλλοι το γεγονός ότι γίνεται στη Ρόδο, μακριά από περιοχές που θα επέτρεπαν , εκτός των συνέδρων και μαζική παρακολούθηση από άλλους εργαζόμενους, άλλοι καταγγέλλουν και τα δύο. Επίσης στο συνέδριο πηγαίνουν σύνεδροι υπό το βάρος αντιπαραθέσεων που έχουν προηγηθεί σε εκλογές δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Ιδιαίοτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα υπάρξουν συνδυασμοί πέρα από τις ήδη γνωστές συνδικαλιστικές παρατάξεις, με τις πληροφορίες του ert.gr, να αναφέρουν ότι εξελίσσεται ήδη σχετική προσπάθεια από συνέδρους.

Για παράδειγμα, με δηλώσεις του ο Αντώνης Νταλακογιώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και σύνεδρος στη ΓΣΕΕ, καταγγέλει ότι «με πραξικοπηματικές ενέργειες αποκλείστηκε η Ταξική Εργατική Συσπείρωση από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά παρά την ανάδειξή της σε δεύτερη δύναμη (ισοψηφώντας με το ΜΕΤΑ) στις πρόσφατες εκλογές» και ασκεί κριτική σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις. Το συνέδριο του ΕΚΠ ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν από λίγες ημέρες και ακολούθως συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση.

To ΠΑΜΕ


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, έδωσαν σήμερα το πρωί συνέντευξη τύπου στο χώρο του Συνεδρίου, παρουσιάζοντας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την κεντρική διακήρυξη του ΠΑΜΕ. Επίσης δόθηκαν για μία ακόμα φορά τα στοιχεία για την μεγάλη σε έκταση νοθεία που υπάρχει σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς αλλοιώνουν σε βάθος τους πραγματικούς συσχετισμούς.

Μέσα από τη συνέντευξη τύπου δόθηκε βάρος στην ανάγκη οργάνωσης των εργαζόμενων στα σωματεία τους, στην ένταση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, στην συλλογική, αγωνιστική δράση. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αγωνιστικής-απεργιακής απάντησης με νέα 48ωρη απεργία μπροστά στην επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2016


ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2016


• Η συνέχιση της λιτότητας αποσταθεροποιεί το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και δε δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και αύξησης της απασχόλησης
• Η προοπτική δημιουργίας βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και εξόδου από την κρίση είναι αρνητική
• Τα ευρήματα της Έκθεσης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου υποδείγματος οικονομικής πολιτικής
Την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016 παρουσίασε σήμερα στη Ρόδο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Επιστημονικός Δ/ντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Αν. Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών Γιώργος Αργείτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 36ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Η Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016 έχει ως βασικό της στόχο να αναδείξει τη σημασία άσκησης οικονομικής πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακό πραγματισμό. Επίσης, επιδιώκει να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ιδέες και προτάσεις για το σχεδιασμό των βασικών πυλώνων παραγωγικής αναδόμησης της οικονομίας και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί διατηρήσιμες ροές εισοδήματος, ρευστότητας και απασχόλησης.
Τα εμπειρικά ευρήματα, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2016 δείχνουν αφενός την αποτυχία της λιτότητας, κι αφετέρου τη δυνατότητα αναδόμησης ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Η Έκθεση αξιολογεί τις αρνητικές δημοσιονομικές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις για το 2015 και τις υφεσιακές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται, όπως και το ποσοστό της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας. Η Έκθεση προτείνει τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τα κλαδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική επενδύσεων, αύξησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.
Στην ομιλία του ο Επιστημονικός Δ/ντης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γ. Αργείτης δήλωσε: «Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας. Το 2015 ήταν ένα έτος ραγδαίων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύτηκε από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Αναλυτικά: 

Το «παρών» στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ρόλο παρατηρητή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε και στην αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλαν τα μέλη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, βρισκόμενος, ωστόσο, στην άκρη.

Οι Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται στο κέντρο, ενώ πίσω τους και αριστερά ήταν η Φώφη Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρίαση, την ώρα που το λόγο είχε η Φώφη Γεννηματά, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τα σημεία της ομιλίας Τσίπρα στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών


Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι απαραίτητο να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών. Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Συμφωνήθηκε να δοθεί επαρκής χρόνος και υποστήριξη στην Ελλάδα. Στόχος η μείωση των μεταναστευτικών ροών.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ από την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής επικρατούσε αισιοδοξία για μια καλή και λειτουργική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επικρατούσε στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε κυβερνητική πηγή με αφορμή την τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνάντηση αυτή έγινε σε καλό κλίμα είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Αλ. Τσίπρας: Οι αποφάσεις να είναι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συνθήκης της Γενεύης


Επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της συνθήκης της Γενεύης.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, σύμφωνα με την εφ. ΑΥΓΗ,  ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών


Συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί επαρκής χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Τέλος, οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στους συνομιλητές του τα εξής: 
  • την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή 
  • την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, 
  • την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τα κράτη μέλη και τέλος 
  • τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθεια.

Nίκος Μπέλλος/DW

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώθηκε από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» με θέμα: «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες - Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο»


Ακολουθεί η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην εκδήλωση «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες» - 15.03.2016Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει αναγκαία μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ πήρε την σωστή και σημαντική απόφαση να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε στην γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

« Είναι σωστό και σημαντικό το ότι η Ε.Ε προτείνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια, διαθέτοντας από τον προϋπολογισμό της Ε. Ε το αναγκαίο ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία επίσης πρότεινε στην Ελλάδα βοήθεια, εγώ η ίδια βρίσκομαι σε σχέση με αυτό σε στενή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό… Όμως είναι επίσης σημαντικό, η Ελλάδα να υλοποιήσει και τις δικές της υποχρεώσεις», είπε η Μέρκελ. 

Όπως είπε η καγκελάριος, πρόκειται για «μια πλήρη λειτουργία των σημείων υποδοχής προσφύγων,(Hot spots)τα οποία πρέπει να συμβάλλουν στην συνολική καταγραφή όλων των προσφύγων που φθάνουν». «Πρέπει να πούμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταγραφή και εισαγωγή δεδομένων για τους πρόσφυγες στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων»- είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι παλαιότερα στο ζήτημα αυτό υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος, η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα έχει συνέπειες για όλες τις χώρες της Ε.Ε. «Πρέπει (σ.σ. η κατάσταση στην Ελλάδα) να προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε καθένα από εμάς, επειδή δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες για όλους εμάς στην Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ. 

Η ίδια προσέθεσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα για να προασπίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς «αυτά συνιστούν τα δικά μας ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία πρέπει να προασπίσουμε». 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράντς Τιμερμανς με τη σειρά του δήλωσε ότι οι συμφωνίες της Ε.Ε με την Τουρκία που αφορούν την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μην μετατραπεί σε ευρωπαϊκό στρατόπεδο προσφύγων. 

«(Μερικοί) λένε, ότι ο ‘βαλκανικός δρόμος' πρέπει να παραμείνει κλειστός, ότι δεν χρειάζεται συμφωνία με την Τουρκία, αλλά, η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη. Πώς όμως θα βοηθήσετε την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για βοήθεια στην επίλυση αυτού του ζητήματος; Θέλετε να γίνει η Ελλάδα το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης; Κατά την γνώμη μου αυτό είναι απαράδεκτο. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε μια συμφωνία με την Τουρκία για την από κοινού επίλυση αυτού του ζητήματος» δήλωσε ο Τίμερμανς στους δημοσιογράφους.

Συνάντηση Α. Τσίπρα, Φρ. Ολάντ, Α. Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο ΚορυφήςΤΡΙΜΕΡΗ συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Α. Μέρκελ, θα έχει, στις 12:15 (τοπική ώρα Βρυξελλών), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Το διήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

12:15 Τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρ. Ολαντ και την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ

14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

15:40-15:45 'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz

16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

9:15-9:45'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας

*Οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Βρυξελλών

Βρετανός λέκτορας σε τουρκικό πανεπιστήμιο απελάθηκε, επειδή κατηγορήθηκε για στήριξη της τρομοκρατίας...


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον λέκτορα της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπιγκλί της Κωνσταντινούπολης, Κρις Στέφενσον, που ζούσε επί 25 χρόνια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το euronews, συνελήφθη, ενώ βρισκόταν έξω από δικαστήριο, με στόχο να να στηρίξει συναδέλφους του κατηγορούμενους για προώθηση προπαγάνδας των τρομοκρατών.

«Βρήκαν στην τσάντα μου προσκλήσεις του φιλοκουρδικού κόμματος HDP για την Περσική και Κουρδική Πρωτοχρονιά. Αυτό ήταν όλο. Με ρώτησαν πράγματα που φαντάζεστε: “Πρόκειται για κείμενο τρομοκρατικής οργάνωσης;” κλπ. Τους είπα: “Δεν είναι κείμενο τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν στηρίζω την τρομοκρατία. Επιθυμώ την ειρήνη και δρω πάντα υπέρ της ειρήνης“», δήλωσε ο πανεπιστημιακός.

Ο εισαγγελέας όμως αποφάσισε ότι το φυλλάδιο αποτελεί προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, περιελάμβανε μηνύματα και φωτογραφίες που σχετίζονταν με το PKK.

Έτσι αποφασίστηκε η απέλαση του λέκτορα στη Βρετανία.

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η απόφαση ήρθε μετά την ανακοίνωση Ερντογάν ότι θα διευρυνθεί η έννοια της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να καταδικάζονται και όσοι την προπαγανδίζουν.


Tο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό θα συζητήσουν σήμερα Πέμπτη οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής.


TΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό θα συζητήσουν σήμερα Πέμπτη οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής. Το προσχέδιο δόθηκε αργά τη νύχτα, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ και θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο, που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναφέρει ότι η ΕΕ και η Τουρκία «αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ»", βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής:

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Τουρκία και Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.