03/19/16

Από τους 12.000 αγρότες που έχουν πάρει ποσά πάνω από 5.000 ευρώ σε ετήσιες δόσεις, μέσω επιδοτήσεων θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση η διαδικασία επιστροφής από τους αγρότες του «πακέτου Χατζηγάκη». 


ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ γνωστό στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σύμφωνα με τον ιστοχώρο agronews.gr. 

Σημειωτέον πως «από το σύνολο των 725.000 αγροτών, έχει ήδη απαλλαγεί από την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων η συντριπτική πλειοψηφία και η όλη διαδικασία αφορά τους 95.000 που έχουν πάρει πάνω από 1000 ευρώ», διευκρίνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Αποστόλου στη Βουλή:

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία βρίσκουν τη χαρακτηριστικότερη έκφρασή τους στους καταλογισμούς και τις δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. Θα μας ταλανίζουν για πολλά χρόνια.

Με την πρόσφατη δικαστική απόφαση της Ε.Ε. εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες δικαστικής αντιμετώπισης του πακέτου Χατζηγάκη που το 2008 και το 2009, αγνοώντας ακόμη και τη συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει την Ε.Ε., έδωσε κρατικές ενισχύσεις σε 725.000 αγρότες, ύψους 421 εκατ. ευρώ .

Αν είχε κάνει αυτή τη κίνηση και τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα των ενισχύσεων δε θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση .

Επειδή όμως ήταν αναμενόμενη η δικαστική απόφαση αλλά και είχαμε πιεστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκτηση είχαμε ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αποδώσει γι αυτό και το ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί από τους αγρότες δεν είναι τα 421 εκατ. ευρώ, είναι ήδη πολύ μικρότερο, γιατί χρησιμοποιήσαμε διάφορα «εργαλεία», όπως το δικαίωμα για ενισχύσεις de minimis, και το ποσό προς ανάκτηση δεν ξεπερνάει, τώρα πια, τα 215 εκατ. ευρώ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι απαλλάξαμε από αυτή την υποχρέωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Από τους 725.000 αγρότες που είχαν πάρει χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95.000 που είχαν πάρει πάνω από 1.000 ευρώ.

Και γι’ αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα από 5.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις, μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν.

Μιλάμε περίπου για 12.000 αγρότες που είναι σε αυτή την κατηγορία.

Επομένως η ανάκτηση σε αυτή τη φάση θα περιοριστεί στο 1,65% του συνόλου των αγροτών του πακέτου Χατζηγάκη. Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται και η συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, προς αποφυγή γνωστών περαιτέρω επιβαρύνσεων, αλλά και υπηρετούνται αυτονόητοι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης .

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει ειδική διαδικασία ανάκτησης, όπως πρόσφατα με το ν.4351/2015 θεσπίστηκε, βρίσκεται στη παρούσα φάση σε επεξεργασία και όταν ολοκληρωθεί θα έρθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής .

Εκεί θα κληθούν να πάρουν θέση οι δυνάμεις που ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

Γιατί τα πακέτα ανακτήσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων που φορτώθηκαν οι Έλληνες αγρότες και συνολικά η ελληνική κοινωνία είναι πολλά, ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας, Σταύρου Αραχωβίτη

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: «Ανάκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο απευθείας από τους έλληνες αγρότες των Κρατικών Ενισχύσεων ύψους 421 εκατομμυρίων Ευρώ της περιόδου 2008 – 2009 μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 8 Μαρτίου 2016»

Οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το διάστημα 2008 - 2009 «πακέτο Χατζηγάκη», οι οποίες ήταν μη συμβατές με την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τον ορισμό της Επιτροπής ήδη από τον 12ο του 2011, παρά και τις τελευταίες ενστάσεις που είχαν προβληθεί από την Ελλάδα επί του θέματος, κρίθηκαν πολύ πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με αμετάκλητη απόφασή του (8 Μαρτίου 2016) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις απέρριψε ως ασύμβατες από την κοινοτική νομοθεσία. Έτσι, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να προχωρήσει τη διαδικασία ανάκτησης των ενισχύσεων αυτών από τους αγρότες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται να ανακτήσει από 725.000 αγρότες αποζημιώσεις ύψους 421 εκατ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις των μικροπολιτικών επιλογών που χαρακτήριζαν την λειτουργία της κυβέρνησης της ΝΔ και που το «πακέτο Χατζηγάκη» είναι μόνον ένα μέρος, εμφανίζονται σε μια δύσκολη για τους αγρότες περίοδο. Οι ανακτήσεις των ενισχύσεων αυτών αποτελούν για τους αγρότες της χώρας μας μια ακόμα επιβάρυνση στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Ερωτάται ο υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου οι ανακτήσεις αυτές να μην αποτελέσουν μια ακόμη τροχοπέδη στην διαδικασία της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα στους μικρούς παραγωγούς της χώρας μας που αποτελούν και την πλειοψηφία και στους οποίους οι ενισχύσεις αυτές δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ;

Με βάση την κατάθεση των στοιχείων για τα συνολικά ποσά δημοσιονομικών διορθώσεων/παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και που έχουν βεβαιωθεί αλλά και το ύψος τους ανά καθεστώς ενίσχυσης, έτος και αιτία ποινής, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να μην επαναληφθούν οι αιτίες καταλογισμού των προστίμων και η απώλεια πολύτιμων πόρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα;

Ο ερωτών βουλευτής, Αραχωβίτης Σταύρο.

 Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο"Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες και οι πρόσφυγες είναι οι μεγάλοι ζημιωμένοι αυτής της απόφασης, αφού η Τουρκία εξασφαλίζει ειδική μεταχείριση και πρόσθετους πόρους" τονίζει μεταξύ άλλων το Δελτίου Τύπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.


το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΛΑΕ

"Ο Αλ. Τσίπρας υπέγραψε μια επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η οποία συνομολογήθηκε καθ΄ υπόδειξη της ακροδεξιάς Ευρώπης και μετατρέπει την Ελλάδα σε στρατόπεδο και τόπο μαρτυρίου των προσφύγων, ενώ παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, όπως κατοχυρώνεται με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο Αλ. Τσίπρας και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ φέρουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες γιατί συμφώνησαν στο κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου και τη μετατροπή του προσφυγικού ζητήματος από ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα σε μια ελληνοτουρκική υπόθεση, με την Ελλάδα κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.

Η ηγεσία της ΕΕ, ξενοφοβική και εξαρτημένη από την ακροδεξιά ρητορική, λαμβάνει για μια ακόμη φορά, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, μια απόφαση η οποία ρίχνει πρόσθετα βάρη στη χώρα μας και στους απελπισμένους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες και οι πρόσφυγες είναι οι μεγάλοι ζημιωμένοι αυτής της απόφασης, αφού η Τουρκία εξασφαλίζει ειδική μεταχείριση και πρόσθετους πόρους.

Ο πρωθυπουργός συνυπογράφει άβουλος, μοιραίος και υποταγμένος στην ηγεσία της ΕΕ, αποφάσεις που είναι καταστροφικές για τη χώρα."

Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ - 18/3/2016

Παραμένουν τα αγκάθια σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ και το σημερινό ραντεβού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ertopem.gr, θα γίνει αύριο το πρωί, όπου θα γίνει όμως σύνοψη της κατάστασης και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν το μεσημέρι δίχως να υπάρχει συμφωνία. 

Η συνέχεια των διαβουλεύσεων παραπέμπεται στις τεχνικές ομάδες.

Το κουαρτέτο αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από το Πάσχα των Καθολικών. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.

Η δυνατότητα της Ελλάδας να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να επεξεργάζεται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να έχει αποτέλεσμα, ενώ από την δική της πλευρά η Τουρκία πρέπει να εγγυάται μια δίκαιη και σύντομη αξιολόγηση των αιτήσεων των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, υπογράμμισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ που εξέδωσε, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επισήμανε πως οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν «το δικαίωμα να ασκούν έφεση» πριν προχωρήσει «η επανεισδοχή τους στην Τουρκία».

Οι υποδομές για «την υποδοχή και άλλες διευθετήσεις πρέπει να είναι έτοιμες στην Τουρκία πριν επαναπροωθηθεί οποιοσδήποτε από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι που κρίνεται ότι έχουν ανάγκη διεθνή προστασία πρέπει να είναι σε θέση να απολαύουν άσυλο, χωρίς διάκριση, σε συμφωνία με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα», τόνισε η UNHCR.

«Το πώς θα εφαρμοστεί επομένως αυτή η συμφωνία θα είναι κρίσιμο. Σε τελευταία ανάλυση, η αντίδραση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς», επέμεινε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή» της για το περιεχόμενο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι είναι «οι άνθρωποι, και όχι τα σύνορα, που χρειάζονται προστασία». «Για τις πολλές χιλιάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη λάσπη, στο κρύο και στη βροχή, που περίμεναν ανυπόμονα νέα από τις Βρυξέλλες, αυτή η συμφωνία δημιουργεί μόνο περισσότερη αβεβαιότητα», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Αλλά και η οργάνωση Oxfam τόνισε πως η συμφωνία «δεν τηρεί το πνεύμα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου» ενώ μπορεί να ισοδυναμεί με ένα «παζάρι» στο οποίο ανταλλάσσονται «ανθρώπινες ζωές έναντι πολιτικών παραχωρήσεων». Δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στη «θεμελιώδη ευθύνη» των κρατών μελών της ΕΕ να συμβάλλουν στη μετεγκατάσταση «ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, βάσει της συμφωνίας, ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, όπου τα περιμένει αβέβαιο μέλλον, τονίζοντας πως αυτό ενδέχεται να τους βλάψει.
TPP/ΑΜΠΕ

Ένα αποφασιστικό πλήγμα στα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, αλλά και την παροχή εναλλακτικής λύσης στους ανθρώπους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους επιζητούν να επιτύχουν ΕΕ και Τουρκία... ΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ πλήγμα στα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, αλλά και την παροχή εναλλακτικής λύσης στους ανθρώπους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους επιζητούν να επιτύχουν ΕΕ και Τουρκία, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας 9 σημείων για το προσφυγικό που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία από τις 4 Απριλίου σε όσους παρανόμως εισέρχονται στην Ελλάδα από την Κυριακή 20 Μαρτίου.
Για κάθε Σύρο ο οποίος θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε. Επίσης στο κείμενο η Τουρκία δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφεύγεται η παράνομη μετανάστευση.
Προβλέπεται ακόμα ο οδικός χάρτης για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων.
Η Ε.Ε, θα επιταχύνει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τις εγκαταστάσεις των προσφύγων στην Τουρκία έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ τα δυο μέρη επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή για επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Το κείμενο της συμφωνίας αναλυτικά:


ΣΗΜΕΡΑ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. 

Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές. Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόοδος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.  

Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, και τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο. 

Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω γρήγορες αποφασιστικές προσπάθειες. 

Προκειμένου να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

1. Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους μαζικής απέλασης. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ με σεβασμό στην αρχή της μη -επαναπροώθησης. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγγράφονται αμέσως και θα καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής και η συνεργασία. Το κόστος της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

2. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύρος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κριτηρίων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν μπει ή προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράτυπα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουλίου 2015, βάσει της οποίας είχαν απομείνει 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Εάν δημιουργηθεί περαιτέρω ανάγκη για μετεγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθεί παρόμοια εθελοντική διαδικασία που θα ανέλθει σε ακόμη 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να προτείνει αλλαγή στη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 ώστε κάθε δέσμευση για μετεγκατάσταση να αντισταθμίζεται από μη κατανεμημένες θέσεις. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα του τερματισμού της παράτυπης μετανάστευσης ή εάν ο αριθμός των επιστροφών (στην Τουρκία)ξεπεράσει τους παραπάνω αριθμούς τότε αυτός ο μηχανισμός θα τερματισθεί.
3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου στην ΕΕ είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλες τις γειτονικές χώρες καθώς και την Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.
4. Μόλις σταματήσουν οι παράτυπες διακινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθούν σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme . Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.
5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα επιταχυνθεί από κάθε κράτος-μέλος, έως τα τέλη Ιουνίου 2016 το αργότερο και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει, ώστε η Κομισιόν να ετοιμάσει σχετική πρόταση ως τα τέλη Απριλίου βάσει της οποίας το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα λάβουν την τελική απόφαση.
6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία εκταμίευσης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους χρήσουν προσωρινής προστασίας και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να συνταχθεί μία πρώτη λίστα συγκεκριμένων προγραμμάτων για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.
8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος στις 29 Νοεμβρίου του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι” αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άνοιγμα άλλων Κεφαλαίων με γρήγορους ρυθμούς χωρίς προκατάληψη ως προς τις θέσεις των κρατών –μελών σε συμφωνία με τους υφιστάμενους κανόνες.
9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.
Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση.
Η ΕΕ και η Τουρκία αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου αν κριθεί απαραίτητο σε συμφωνία με το κοινό ανακοινωθέν της 29ης Νοεμβρίου 2015.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βλαντίμιρ Πούτιν: "Η Ρωσία είναι η πατρίδα μας. Είμαστε περήφανοι που πλέον η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία."ΣΤΟ νησί Τούζλα, στα ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέβη την Παρασκευή (18/3) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το euronews.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιθεώρησε την κατασκευή γέφυρας κόστους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει την Κριμαία με τη νότια Ρωσία.

Η επίσκεψη Πούτιν συμπίπτει με την συμπλήρωση δύο ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, όμως υπάρχουν και πολύ καλές στιγμές. Πρώτα απ’ όλα οι κάτοικοι της Κριμαίας είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, επειδή επιστρέψαμε στην πατρίδα μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, αφού η Κριμαία έχει πλήρως ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ταλίποβ, κάτοικος της Σεβαστούπολης.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει αυξηθεί δραματικά. Κατά συνέπεια, έχει αυξηθεί και η οικονομική πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απειρία και οι βιαστικές αποφάσεις των νέων αρχών της περιοχής», υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Όλεγκ Νικολάγιεβ.

Μετά την προσάρτηση στη Ρωσία, η τουριστική βιομηχανία της Κριμαίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η Γιάλτα, το «μαργαριτάρι» της Μαύρης Θάλασσας μάταια περιμένει τους τουρίστες.

«Αν δεν υπήρχαν κυρώσεις, νομίζω πως σήμερα θα είχαμε περισσότερους Ευρωπαίους επισκέπτες. Ο τουρισμός στη Γιάλτα εξαρτάται άμεσα από το πέρασμα των κρουαζιερόπλοιων. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, από εδώ περνούσαν περισσότερα από 200 πλοία με χιλιάδες ταξιδιώτες», δηλώνει ο δήμαρχος της Γιάλτας Αντρέζ Ροστένκο.

Οι ξένοι δεν επιλέγουν τη Γιάλτα λόγω των δυτικών κυρώσεων, ενώ και οι Ουκρανοί γυρίζουν την πλάτη στην Κριμαία.


Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ, την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της παρουσίασης του πολιτικού αρχείου των Ελλήνων του Πόντου 1916-1924 στην Εύξεινο Λέσχη.
ΜHNYMA προς τα Σκόπια, την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες που δεν τηρούν τους όρους πλήρως τους όρους αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, δημοκρατίας και δικαιοσύνης στο θέμα της κοινής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924), στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

"Οι ηγέτες του κράτους των Σκοπίων πρέπει να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία αλλά και με συρματοπλέγματα παραπετάσματος και πράξεις βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων, παραβιάζουν απροκαλύπτως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν έχουν έτσι θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το Πολιτικό Αρχείο των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924) ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι "έρχεται να φωτίσει μιαν από τις πιο σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Ιδίως δε τεκμηριώνει το ότι το κίνημα των Νεοτούρκων διέπραξε, κατά την περίοδο 1914-1923, την αποτρόπαιη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που κατά τους μετριότερους υπολογισμούς στοίχισε τη ζωή περίπου 400.000 Ελλήνων" και υπογράμμισε: "Θα επαναλάβω, για μιαν ακόμη φορά, ότι η μνήμη και αυτής της Γενοκτονίας δεν συντηρείται άσβεστη για λόγους εκδίκησης εναντίον εκείνων που την διέπραξαν, αλλά για να μην επιτρέψουμε, στο διηνεκές, να διαπραχθούν νέα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας".

"Το μήνυμα τούτο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό σήμερα, στη δίνη της προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε, και την οποία πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε υπό όρους Ανθρωπισμού, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. Ενώ τους στυγνούς τρομοκράτες, που δολοφονούν μαζικώς αθώους ανθρώπους, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όπως τους δράστες εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας", συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παρατήρησε: "Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι έχουμε ως ιστορική παρακαταθήκη το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό που διαμόρφωσε καθώς και τον θεσμό του Ικέτη, πράττουμε και θα πράξουμε στο ακέραιο το ανθρωπιστικό μας καθήκον έναντι των προσφύγων. Το ίδιο, όμως, πρέπει να πράξουν και οι λοιποί εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους πλήρους αλληλεγγύης. Όσοι δε -εκείνοι οι γνωστοί, ευτυχώς λίγοι- δεν το πράττουν ως σήμερα, θα πρέπει, ακόμη και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων, ν' αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ιδέα και ένα αντίστοιχο θεσμικό και πολιτικό οικοδόμημα, το οποίο στηρίζεται στις αντηρίδες του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καταφύγιο για φοβικούς λαούς ούτε σκάφος που ταξιδεύει με σημαίες πολιτικής ευκαιρίας".

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένδειξη τιμής πιστό αντίγραφο της σημαίας του ποθούμενου κράτους των Ελλήνων του Πόντου που σχεδιάστηκε το 1919 και δείχνει τον μονοκέφαλο αετό επί του σώματος της ελληνικής σημαίας.Η σημαία αυτή περιλαμβάνεται στο πολιτικό αρχείο των Ελλήνων του Πόντου μαζί με άλλα ντοκουμέντα.


Οι επιστολές εστάλησαν στα πλαίσια της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του Ριζοσπαστικού Κέντρου με στόχο τον 3ο πόλο...


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ προς τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Παπανδρέου, με την όποια ζητεί συνάντηση μαζί τους, απέστειλε σήμερα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Οι επιστολές εστάλησαν στα πλαίσια της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής: Φώφης Γεννηματά:


«Η χώρα καθημερινά βυθίζεται όλο και περισσότερο από την ανικανότητα και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα στον χώρο της δεξιάς, έχει ήδη καταστεί φανερό ότι πίσω από το «κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές.

Διαμορφώνονται καθημερινά συνθήκες εθνικής ασφυξίας και το ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία είναι αν το πολιτικό σύστημα θα ανταποκριθεί στην ιστορική του ευθύνη.

Μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες αναδύεται πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη διαμόρφωσης μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης για τη χώρα, γύρω από την οποία θα συσπειρωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Για τις πραγματικές αλλαγές και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την υπέρβαση της κρίσης, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς.

Είναι μια απαίτηση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, που διαλύει εγωισμούς, εμμονές, παθογένειες και λάθη που ταλάνισαν το χώρο μας.

Είναι μια ανάγκη που μας ξεπερνά όλους.

Πριν λίγο καιρό διατύπωσα ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημοσίως μια συγκεκριμένη πρόταση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας.

Μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορεί από κοινού να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία.

Με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού, κυρίαρχου προοδευτικού πόλου εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.

Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα.

Γνωρίζω ότι και εσείς συμφωνείτε με την ανάγκη και έχετε εκφράσει την βούληση για την ενότητα του προοδευτικού χώρου.

Γνωρίζω επίσης καλά ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και ότι σε μια τέτοια προσπάθεια απαιτείται να προστατεύσουμε τις ειλικρινείς προθέσεις τερματίζοντας οριστικά μια εποχή καχυποψίας.

Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ– ΔΗΜΑΡ- Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου που έτυχε σημαντικής ανταπόκρισης και δημιούργησε θετική δυναμική στην κοινωνία.

Πιστεύω ότι είναι η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Χωρίς αλαζονεία, καπελώματα, μηχανισμούς, μικρομεγαλισμούς αλλά με αλληλοσεβασμό, προστατεύοντας την ειλικρίνεια των προθέσεων όλων.

Να ξεκινήσουμε μαζί μια βαθιά πολιτική διαδικασία στην οποία θα προτάξουμε πρώτα και κυρίαρχα τις προοδευτικές θέσεις και αξίες που μας ενώνουν.

Γιατί οι πολίτες περιμένουν πρώτα τα πολιτικά προτάγματα.

Ο χώρος δεν έχει ανάγκη συγκολλήσεις στελεχών ή μηχανισμών.

Έχει ανάγκη ένα πολιτικό bigbang ελπίδας στη βάση που θα προκαλέσει ξανά το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι πιστεύω ώρα να προχωρήσουμε με την ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων, και συλλογικοτήτων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου, σε ένα πολιτικό-προγραμματικό διάλογο, που θα οδηγεί στην διατύπωση κοινών θέσεων για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Ο ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος θα πρέπει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στους προοδευτικούς πολίτες σε όλη τη χώρα, σε αντιδιαστολή με ελιτίστικες λογικές και «αυθεντίες» που εξαντλούνται σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην της κοινωνίας.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να προχωρήσουμε στην συγκρότηση επιτροπής, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που θα οργανώσει αυτόν τον πολιτικό διάλογο.

Επιτροπή με τα κατάλληλα πρόσωπα που κάθε κόμμα ή συλλογικότητα θα υποδείξει.

Επιτροπή που θα λειτουργήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να καταλήξει, σε συγκεκριμένη Πρόταση-Εισήγηση για το νέο κοινό Προγραμματικό Πλαίσιο που θα αποτελέσει την πολιτική βάση και προϋπόθεση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που επιδιώκουμε.

Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να γίνει με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά και δεν μπορεί να εκφυλιστεί σε ατέρμονη διαδικασία που δεν καταλήγει και ακυρώνει στην πράξη το εγχείρημα.

Μια τέτοια εξέλιξη ανεξαρτήτως προθέσεων στην πράξη ενισχύει τον κίνδυνο εγκλωβισμού των πολιτών στο αδιέξοδο δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας επομένως είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων, και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό τα Κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να συντονίσουν την δράση και τις πρωτοβουλίες τους στην Βουλή.

Με τη βεβαιότητα ότι όλοι έχουμε την συναίσθηση της ευθύνης να ανταποκριθούμε στο έντονο και αγωνιώδες αίτημα της ενότητας του χώρου, πιστεύω ότι πρέπει να προγραμματίσουμε άμεσα μια συνάντηση, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.

Να στήσουμε μέτωπα αξιών και θέσεων απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Να τελειώσουμε την εποχή πολυδιάσπασης του χώρου μας.

Να αναδείξουμε μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο.

Είναι ιστορική επιταγή».

Με εκτίμηση

Φώφη Γεννηματά


ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ  του για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, σύμφωνα με την ert.gr, ότι ανακόπηκαν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας. «Σήμερα έγινε πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι πλέον μπαίνουν «στο ψυγείο» τα σχέδια μονομερών ενεργειών.«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε»


ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι αυτό που πριν από 15 ημέρες έμοιαζε με εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας,και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», σήμερα, τόνισε, το σχέδιο αυτό πλέον γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική επιτυχία, αναφέροντας ότι «αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν από κοινού με την Κύπρο παράλογες απαιτήσεις στο Κυπριακό από πλευράς Τουρκίας».

«Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενης συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση. Όποιος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε «χωρίς κορώνες», αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου ώστε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 ενταξιακών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και του κεφαλαίου 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που πάγωσε η Ελλάδα, να φύγουν από τον τραπέζι. Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Μάλιστα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, δέχτηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 -το οποίο είχε παγώσει ο Σαρκοζί- ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.

«Η επίλυση του προσφυγικού έρχεται μόνο μέσα από το δρόμο της ευρωτουρκικής συνεργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα αποτελέσει και προϋπόθεση για να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που είναι στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας, το στόχο αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα φίλτρα αυτά είναι:
  • Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές, με διάλυση των δικτύων και των υποδομών τους
  • Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσκόμματα
  • Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες για να μην καταφεύγουν σε διακινητές, όπως το ότι θα χάνουν την προτεραιότητά τους στη διαδικασία επανεγκατάστασης
Επίσης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα ασύλου θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης.

Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες της Ειδομένης να πάνε σε ασφαλείς υποδομές.

Για το θέμα Μουζάλα: Θα βρεθεί η χρυσή τομή


ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ από δημοσιογράφους για τις προθέσεις του σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη, ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε πως κατά τη Σύνοδο χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά και αυτά ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήρε την επιτυχημένη συνεισφορά τόσο του Γ. Μουζάλα όσο και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Για την αξιολόγηση: Θα ζητηθούν απαντήσεις από όσους θέλουν περισσότερα από τα συμφωνηθέντα


ΕΞΑΛΟΥ ερωτηθείς αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε κάθε Σύνοδο έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για αυτό το θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. «Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.