03/22/16

Λόγω της αντίθεσής της στη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ιδίως τη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές - Ανησυχία ότι η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ πριν διασφαλισθούν οι αναγκαίες συνθήκες στην Ελλάδα.

Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωποσ τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
Την αναστολή ορισμένων από τις δραστηριότητες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές, επιβεβαίωσε σήμερα από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ.

Ή Ύπατη Αρμοστεία, διά της εκπροσώπου της, εξέφρασε περαιτέρω την ανησυχία ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες στην Ελλάδα:

*****

«Την προηγούμενη Κυριακή, τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τη μείωση των αφίξεων μεγάλης κλίμακας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και μετέπειτα στην Ευρώπη. Ήδη από το Σάββατο, οι ελληνικές αρχές επίσπευσαν τη μεταφορά στην ενδοχώρα περίπου 8.000 προσφύγων και μεταναστών που είχαν φτάσει στα νησιά πριν από τις 20 Μαρτίου. Αυτό έγινε προκειμένου να διαχωριστούν από αυτούς που θα έφταναν μετά από τις 20 Μαρτίου, οι οποίοι θα υπόκεινται στη νέα πολιτική επιστροφής.

Μέχρι στιγμής οι αφίξεις στη Λέσβο συνεχίζονται. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα το πρωί έχουν σημειωθεί 934 αφίξεις. Κρατούνται σε κλειστό κέντρο καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας στη Μόρια στα ανατολικά του νησιού. Οι υπόλοιποι 800 άνθρωποι που έφτασαν στο νησί πριν από την Κυριακή φιλοξενούνται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου στο Καρά Τεπέ, το οποίο λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της τοπικής δημοτικής αρχής και παραμένει ανοιχτή δομή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα λεγόμενα “hotspots” στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς. Ωστόσο, η Υ.Α. θα διατηρήσει την παρουσία της με έναν εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και με την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο.

Τα μέλη του προσωπικού της Υ.Α. θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις ακτές και στο λιμάνι για να παρέχουν βοήθεια ζωτικής σημασίας (μεταξύ άλλων μεταφορά σε νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη). Παρέχουμε επίσης ενημέρωση για το άσυλο στην Ελλάδα στους νεοαφιχθέντες, καθώς και για την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες. Επίσης, εντοπίζουμε τα ευάλωτα άτομα που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εφαρμόζεται πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα. Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου, ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους.

Η Υ.Α. δε συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία επαρκούς ικανότητας υποδοχής.

Η αβεβαιότητα δημιουργεί άγχος και ανησυχία στους νεοαφιχθέντες. Πολλοί ελπίζουν ακόμα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Σε πολλούς έχουν τελειώσει τα χρήματα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση. Η ελληνική αστυνομία διανέμει φυλλάδια στα αραβικά και στα φαρσί με τα οποία ενημερώνει τον κόσμο ότι τα σύνορα είναι κλειστά και τους συμβουλεύει να μεταβούν στους καταυλισμούς όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες. Αλλά η χωρητικότητα των κοντινών καταυλισμών έχει φτάσει στο όριό της και υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν περισσότεροι, μεταξύ άλλων και για την προσωρινή φιλοξενία των υποψηφίων για μετεγκατάσταση (relocation).

Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ειδομένη 10.000-12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4.000 παιδιά περίπου, που διαμένουν σε σκηνές σε άσχημες συνθήκες σε έναν άτυπο καταυλισμό κοντά στα σύνορα, πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η πλειοψηφία είναι οικογένειες, πολλές από τις οποίες έχουν μικρά παιδιά. Οι συνθήκες υγιεινής μάς ανησυχούν ιδιαιτέρως καθώς επιδρούν αρνητικά στην υγεία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να καίνε πλαστικά και σκουπίδια για να ζεσταθούν. Οι συνθήκες γενικά στην περιοχή δημιουργούν πολλές προκλήσεις. Η Υ.Α. και οι εταίροι της καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών παρέχοντας οικογενειακές και μεγάλης χωρητικότητας σκηνές για μέχρι και 2.400 άτομα και φροντίζουν για τη διακομιδή των σκουπιδιών. Έχουν στηθεί φορητές τουαλέτες αλλά και αυτές δε φτάνουν. Έχουν παρασχεθεί σκηνές για τις ευάλωτες οικογένειες και τα ευάλωτα άτομα, όπως και σε 30 ασυνόδευτους ανηλίκους. Η Υ.Α. επισκέπτεται χώρους κράτησης όπου τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε προστατευτική φύλαξη. Η διανομή φαγητού (σάντουιτς και ρόφημα) έχει οργανωθεί από διάφορες οργανώσεις, τρεις φορές την ημέρα, καθώς επίσης διανέμεται γάλα, τροφή για βρέφη και πάνες.

Ορισμένες χώρες στη Δύση, παρά την εντεινόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα, δεν θέλουν να συνεργαστούν και πάλι με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μαρία Ζαχάροβα, επικεφαλής του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ.
«Συνεχώς αναφερόμαστε στο ζήτημα αυτό και λέμε ότι δεν λειτουργούν τα κανάλια συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας που υπάρχουν σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, όπως για παράδειγμα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στο οποίο συγκεκριμένα το σημαντικό, σοβαρό και ουσιαστικό θέμα ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι δυτικοί μας εταίροι διέκοψαν τη συνεργασία αυτή. Κοίταξε, πόσο επίκαιρο είναι αυτή τη στιγμή το ζήτημα της διεθνούς συνεργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε η κ. Μαρία Ζαχάροβα στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24», απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ανάγκη συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η ίδια δήλωσε, επίσης, ότι «με διάφορα, επινοημένα και τεχνητά προσχήματα, η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ούτως ή άλλως σταμάτησε τα τελευταία χρόνια».

«Δημιουργείται η αίσθηση ότι σκοπίμως αποσπάται η προσοχή των Ευρωπαίων από το κύριο, το βασικό πρόβλημα. Γιατί γίνεται αυτό; Πιθανόν για διάφορους λόγους. Όμως υπάρχει μια τόσο έντονη αίσθηση για το ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν και πάλι πραγματικά στο ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξάνονται» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε μια σειρά εκρήξεων στις Βρυξέλλες. Περίπου στις 08.00 τοπική ώρα, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Zaventem, ενώ δύο ακόμη εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στο μετρό των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τις τελευταίες  πληροφορίες, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οι σοβαρά τραυματισμένοι ξεπερνούν τους 140.

Τουλάχιστον 34 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 140 τραυματίστηκαν από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβαντέμ και στους σταθμούς του μετρό, Μάελμπεκ και Σουμάν, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες. 


ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ επίπεδο ασφαλείας, βαθμίδα 4, έχουν τεθεί οι βελγικές αρχές, ενώ έχουν σταματήσει τα μέσα μεταφοράς και έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό. Έκκληση απευθύνεται στους πολίτες να μην μετακινούνται από τα σπίτια τους. Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής. 

Σύμφωνα με την Βελγική δημόσια τηλεόραση RTBF, ένα όπλο τύπου «καλάσνικοφ» βρέθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Belga έκανε λόγο για όπλα στο κτίριο του αεροδρομίου, χωρίς ωστόσο να είναι επιβεβαιωμένο από τις αρχές.

Οι βελγικές αρχές στέλνουν επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, ενώ όπως μεταδίδει στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Mεγάλος είναι και ο αριθμός των τραυματιών από τις εκρήξεις. Πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό μετά την έκρηξη στον σταθμό στο Μάαλμπεκ

Έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, μετά από εντολή της αρχής μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα το δίκτυο RTBF είχε μεταδώσει ότι σημειώθηκε έκρηξη και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα. 

Επίσης η εταιρεία διαχείρισης του μετρό STIB ανακοίνωσε στο Twitter και αυτή ότι κλείνει το μετρό στην πρωτεύουσα.

Το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στις Βρυξέλλες κάνει έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο, να κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στις δημόσιες αρχές που επιχειρούν να βοηθήσουν. 

H «αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα και όχι τα μνημόνια, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που μίλησε σε εκδήλωση της ΜΚΟ «Κίνηση Πολιτών» για «το αυγό και την κότα» της ελληνικής κρίσης.Σύμφωνα με το σκεπτικό του για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες φταίνε οι σπατάλες του δημοσίου, ενώ τα μνημόνια ήταν προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.ΟΠΩΣ ανέφερε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών», «η κρίση στην Ελλάδα έχει όνομα: Μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών, χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων. Όσα επακολούθησαν και τα μνημόνια, ήταν προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσάρεστες επιπτώσεις, οι επιπτώσεις, όμως της χρεοκοπίας, θα ήταν ανυπολόγιστες»

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ThePressProject, επισήμανε ότι ο διάλογος που επικράτησε στη χώρα μας «δεν ήταν νηφάλιος και δημιούργησε ψευδαισθήσεις, μάλιστα συνέβαλε στο να μην υιοθετηθεί από την κοινή γνώμη η αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες υπήχθησαν σε μνημόνια, που παραμένει ακόμη σε μνημόνιο. Οι άλλες τρεις έχουν βγει από τα μνημόνια, η Ιρλανδία, μάλιστα, αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 8%». 

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι αυτού του είδους ο διάλογος επέτεινε την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι σε θεσμούς και πολιτικές και υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η τραπεζική αργία, που επιβλήθηκε το καλοκαίρι, επέφεραν στρεβλώσεις και έμμεσες συνέπειες που ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, είχαν και θετικές συνέπειες, «καθώς ενθάρρυναν τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος έχει θετικές επιδράσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στα φορολογικά έσοδα, λόγω της συρρίκνωσης της άτυπης οικονομίας».

«Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης θα έχει πολλαπλά οφέλη. Κατ' αρχάς, θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των τραπεζών, επομένως και στην αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ένα εξίσου σημαντικό όφελος, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι ότι η πλήρης λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης θα σπάσει το φαύλο κύκλο μεταξύ των προβλημάτων των τραπεζών και των δημοσιονομικών ανισορροπιών της χώρας», υπογράμμισε σχετικά με την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας, πλησίον της Χαλκίδας, ξεπερνάει τους 800, σύμφωνα με την Ευβοϊκή ΓΝΩΜΗonline.


ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ έφτασαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Ριτσώνας, άλλα 10 λεωφορεία και χρειάστηκε να ξενυχτίσουν οι εθελοντές, όπως και οι αξιωματικοί της 114 Πτέρυγας Μάχης, προκειμένου να υποδεχτούν τους πρόσφυγες.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί πλέον στη Ριτσώνα ξεπερνάει τους 800. Η δυναμικότητα του Κέντρου είχε υπολογιστεί στα 1000 άτομα, αλλά στην πράξη έχει ήδη κορεστεί και δεν αναμένεται να φιλοξενήσει άλλους.
πηγή: egnomi.gr

Τηλεοπτική συνέντευξη του Βασιλείου Μαρκεζίνη στην εκπομπή "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" του Γιώργου Σαχίνη στο ΚΡΗΤΗ TV


Ακολουθεί βίντεο της εκπομπής
Συνέντευξη του ακαδημαϊκού Βασιλείου Μαρκεζίνη στην εκπομπή "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" του Γιώργου Σαχίνη από το ΚΡΗΤΗ TV, η οποία μεταδόθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.