03/24/16

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα είχε εμπλακεί σε αρκετές σημαντικές στατιστικές συνεργασίες με το Ταμείο, το 1999, το 2002, το 2003 και το 2006, καμία από τις οποίες όμως δεν έφερε στο φως τη σοβαρότητα των προβλημάτων των στατιστικών δεδομένων της.


ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ για τον τρόπο που το ΔΝΤ αξιολόγησε τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα την περίοδο πριν από το 2009 διατυπώνει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - ΙΕΟ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε σχέση με την ποιότητα των στατιστικών αξιολογήσεων του Ταμείου.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ΙΕΟ ότι η Ελλάδα είναι μια επίκαιρη περίπτωση ως προς το πόσο καλά ή πόσο κακά το ΔΝΤ αξιοποίησε την εργαλειοθήκη του για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις δεδομένων. Όπως επικριτικά σημειώνεται, κατά την εκτίμηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων από το ΔΝΤ και πριν τις αποκαλύψεις των ψευδών δημοσιονομικών στοιχείων το 2009, το Ταμείο είχε «μάλλον αισιόδοξη» στάση και «μόνο περιστασιακά» είχε εκφράσει «ήπια ανησυχία».

Για να τεκμηριώσει αυτή του την παρατήρηση το ΙΕΟ επικαλείται έκθεση του ΔΝΤ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 που ανέφερε πως «... τα δεδομένα είναι επαρκή για την επιτήρηση, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν». Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα είχε εμπλακεί σε αρκετές σημαντικές στατιστικές συνεργασίες με το Ταμείο, το 1999, το 2002, το 2003 και το 2006, καμία από τις οποίες όμως δεν έφερε στο φως τη σοβαρότητα των προβλημάτων των στατιστικών δεδομένων της.

Στο σημείο αυτό το ΙΕΟ υπενθυμίζει πως τον Οκτώβριο του 2009 οι ελληνικές αρχές απεκάλυψαν στην Eurostat ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας για την περίοδο 2005-2009 έπρεπε να αναθεωρηθούν. «Οι αναθεωρήσεις που ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2010 ήταν εξαιρετικά μεγάλες και είχαν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από το 3,7% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος κινήθηκε από το 99,6% του ΑΕΠ στο 126,8% του ΑΕΠ», σημειώνεται στην έκθεση.

Στο σημείο αυτό το ΙΕΟ επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούσαν μεθοδολογικές αδυναμίες και μη ικανοποιητικές τεχνικές διαδικασίες στο ελληνικό στατιστικό σύστημα, αλλά και ακατάλληλη διακυβέρνηση όπως αποδείχτηκε από την έλλειψη σαφών αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργάνων, τις διάχυτες προσωπικές ευθύνες και την αδιαφανή ενδυνάμωση των ρόλων υπαλλήλων, η οποία λειτούργησε κατά της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών, καθώς επηρεάζονταν από πολιτικές πιέσεις και εκλογικούς κύκλους.

Θέλοντας να καταδείξει τις εποπτικές ευθύνες πρωτίστως της Eurostat και ακολούθως του ΔΝΤ το IEO αναφέρει πως τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, τον Οκτώβριο του 2009 δεν ήταν νέα, καθώς στην πραγματικότητα, τόσο η Eurostat και σε πολύ μικρότερο βαθμό το προσωπικό του ΔΝΤ είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν εμφανώς αδύναμα και μαστίζονταν από προβλήματα.

Το Γραφείο επικαλείται μια έκθεση του 2004 της Eurostat που προκάλεσε «την πρώτη ελληνική κρίση δεδομένων», δείχνοντας ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος ήταν εσφαλμένα ήδη από το 1997, και ότι σε κανένα από αυτά τα χρόνια το έλλειμμα της χώρας δεν ήταν κάτω από το όριο του Μάαστριχτ, ήτοι του 3% του ΑΕΠ ανά έτος.

Στο σημείο αυτό το IEO αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ του 2003 στην οποία το προσωπικό του Ταμείου ανέφερε σε σχέση με την παραγωγή στατιστικών δεδομένων στην Ελλάδα ότι «όλοι οι οργανισμοί επιδεικνύουν επαγγελματισμό και διαφάνεια στις πρακτικές και τις πολιτικές τους». Κατά τον ΙΕΟ στις περισσότερες εκθέσεις διαβούλευσης, το προσωπικό πήρε τη γενική γραμμή πως «... τα δεδομένα είναι επαρκή για την επιτήρηση, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν» (π.χ., στις διαβουλεύσεις των εκθέσεων του άρθρου 4 του 2006 και του 2007).

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, μόνο από το 2009, ήτοι την παραμονή της αναγνώρισης των ελλείψεων των στατιστικών δεδομένων, το προσωπικό του ΔΝΤ έλαβε μια πιο σθεναρή γραμμή, με την έκθεση του άρθρου 4 για το εν λόγω έτος να περιλαμβάνει έναν αρκετά συγκεκριμένο και λεπτομερή κατάλογοτων ελλείψεων για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

«Βεβαίως, ακόμη και τα καλύτερα στατιστικά συστήματα μπορεί να είναι δύσκολο να αποκαλύψουν την αλήθεια, όταν οι υπεύθυνοι είναι αποφασισμένοι να την κρύψουν», σημειώνει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις «αδιαφανείς χρηματοδοτικές δραστηριότητες» που αφορούσαν στα swaps (επί εποχής Κώστα Σημίτη).

Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ


Η έκθεση του ΙΕΟ αναφέρει πως το προσωπικό του ΔΝΤ είχε σε αρκετές περιπτώσεις (το 2005 και το 2006) καλέσει την Ελλάδα να χορηγήσει ανεξαρτησία στην εθνική στατιστική της υπηρεσία. Αυτό τελικά έγινε με το πρώτο Μνημόνιο του 2010. Αποτέλεσμα ήταν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά στατιστικά να γίνουν δεκτά από τη Eurostat χωρίς επιφυλάξεις την περίοδο 2011-2015, σε αντίθεση με τις επανειλημμένες επιφυλάξεις των προηγούμενων ετών, κάτι που δείχνει μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Στο σημείο αυτό το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης αναφέρει πως η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ συνέχισε να αμφισβητείται από κατεστημένα συμφέροντα (π.χ., ποινική έρευνα ξεκίνησε το 2013, κατά τον τότε επικεφαλής της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, σχετικά με τις αναθεωρήσεις σε ιστορικά στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά και το χρέος) και πως αυτό εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την υποκείμενη δέσμευση της χώρας να είναι πραγματικά ανεξάρτητες τα στατιστικά. Κατά τον ΙΕΟ η εξέλιξη αυτή επισημαίνει τους κινδύνους εκ νέου «πολιτικοποίησης» των στατιστικών στο μέλλον.

Το ΙΕΟ κάνει μάλιστα επίκληση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιούλιου 2015 , το οποίο αναφέρεται σε «διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ» για να υποστηρίξει πως πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεξαρτησία της δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί.

Θανάσης Κουκάκης / CNN Greece

Η γνωστή χακικβιστική οργάνωση Anonymous ξαναχτυπούν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και απειλούν εκ νέου το Ισλαμικό Κράτος.


Διαμηνύουν ότι θα ξεκινήσουν νέα "επιχείρηση"

ΣTO NEO βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο, οι υπερασπιστές του Δικαίου στο ίντερνετ, «ορκίζονται» ότι θα κάνουν τα πάντα για να εξαφανίσουν τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν εμείς θα συνεχίσουμε να τους καταδιώκουμε», λένε χαρακτηριστικά.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε οι Anonymous διαμηνύουν ότι θα ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με την κωδική ονομασία #opbrussels και #opbelgium.

thebest.gr

Ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, εκτίμησε ότι η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη εάν ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, διότι θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης.


ΟΙ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ επιθέσεις στις Βρυξέλλες δίδουν τροφή στους υποστηρικτές του Brexit. Υποστηρίζουν ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων της Ένωσης απέναντι στους μετανάστες είναι αυτή που τελικά ευθύνεται για το νέο μακελειό στις Βρυξέλλες. Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν Βέλγοι πολίτες. 

Ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, εκτίμησε ότι "η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη εάν ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, διότι θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης". Η άποψη του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή του Βρετανού Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι σε έναν όλο και περισσότερο ασταθή κόσμο, η Βρετανία θα βρισκόταν σε ασθενέστερη θέση εάν αποχωρούσε από την ΕΕ.

Σε αντιδιαστολή, ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, αρχηγός του MI6 από το 1999 μέχρι το 2004, δηλώνει ότι "η έξοδος της χώρας από την ΕΕ όχι μόνο δεν θα βλάψει σημαντικά την εθνική ασφάλεια, αλλά αντίθετα μπορεί να την ωφελήσει|.

«Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ενθουσιώδης ευρωπαϊστής ή όχι, η αλήθεια για το Brexit από την άποψη της εθνικής ασφάλειας είναι ότι το κόστος για τη Βρετανία θα είναι χαμηλό», γράφει στο περιοδικό Prospect.

«Το Brexit θα φέρει δύο σημαντικά οφέλη στον τομέα της ασφάλειας: την ικανότητα να ξεφορτωθούμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακόμη πιο σημαντικό, μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ντίερλαβ θεωρεί ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δυσαρεστηθούν από μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρεί ότι η σχέση με την Ουάσινγκτον θα αποκατασταθεί".

Μάλιστα εκτιμά ότι αυτός που θα χάσει από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Λονδίνο έχει ηγετική θέση στους κόλπους της ΕΕ στον τομέα των Πληροφοριών και της Ασφάλειας. «Η Ευρώπη θα είναι εν δυνάμει ο χαμένος στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Αλλά εάν υπάρξει Brexit, είναι βέβαιο ότι η Βρετανία θα έχει τη μεγαλοθυμία να μην υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να πληρώσουν το κόστος», γράφει.

EurActiv

Η ποινή στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη,  επιβλήθηκε γιατί το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της υποβολής ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την τριετία 2010-2011-2012....


Ένα χρόνο φυλακή με τριετή αναστολή, πρόστιμο 10.000 ευρω και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων γιά 18 μήνες επέβαλλε προχθές (21/3/2016) σύμφωνα με την huffingtonpost.gr, το ΙΑ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που κρίθηκε ένοχος για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, που αφορά ποσόν 1.650.000 ευρώ, που κατείχε μέσω εξωχώριας εταιρίας του(Off shore).

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της υποβολής ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την τριετία 2010-2011-2012.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ τον έκρινε αθώο για την κατηγορία της συμμετοχής σε εξωχώρια εταιρία.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε την ενοχή του κ. Καρατζαφέρη, ενω τόνισε χαρακτηριστικά ότι, ο κατηγορούμενος “υπήρξε βουλευτής, ευρωβουλευτής και αρχηγός πολιτικού κόμματος και γνώριζε σαφώς τις υποχρεώσεις του, για την ετήσια δήλωση περιουσιακής του κατάστασης και ως εκ τούτου άγνοια νόμου δεν συγχωρείται”.

Η εμπλοκή του κ. Καρατζαφέρη στην υπόθεση προέκυψε με αφορμή προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σχετικά με την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων (puma) από το ελληνικό δημόσιο, που αγοράστηκαν από την εταιρία ΕUROCOPTER.

Η εισαγγελία διερευνούσε την πιθανότητα μίζας, για τα ελικόπτερα PUM, αλλά τελικά κατέληξε σε κατηγορίες για δύο πλημμελήματα σε βάρος του κ. Καρατζαφέρη, που αφορούσαν υποβολή ελλιπών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία (off shore).

Όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα όλα ξεκίνησαν, όταν στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας για την αγορά των ελικοπτέρων, ζητήθηκε συνδρομή από τις Δικαστικές Αρχές της νήσου Gernsey και του Τζέρσευ και στοιχεία, που αφορούσαν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Καρατζαφέρη.

Επιπλέον από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προέκυψε ότι, η εταιρία CATALINA, που ιδρύθηκε το 1992, μετονομάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 σε “SUNLINESHINEDELILIGHT LTD», ενώ το Ιανουάριο του 2010 η αδελφή του Γ. Καρατζαφέρη ορίστηκε ως εγγεγραμμένος μέτοχος, κατέχοντας τις μετοχές για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το ποσόν του 1.650.000 ευρώ, ο κ. Καρατζαφέρης είχε ισχυριστεί ότι «αποτελεί προκαταβολή τιμήματος μετοχών σε τρίτα πρόσωπα (που έχει κατονομάσει), που θα τους μεταβίβαζε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ.

Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, καθώς το θεώρησαν «προϊόν συναλλαγής (αγνώστου μάλλον αιτίας) μεταξύ της εταιρίας του Γ. Καρατζαφέρη και της εταιρίας του Αλ. Τσάτσου, ενώ συμπέραναν ότι, «το ποσόν του 1.650.000 ευρώ, όσο και το αντίστοιχο των 6.600.000 ευρω, που είναι η αξία του portofolio της CATALINA, όπως προκύπτει από στοιχεία της τράπεζας RBC αποτελούσαν και περιουσιακό στοιχείο τόσο της μετονομασθείσας CATALINA, όσο και του εμπιστεύματος “FERISKA TRUST”.

Στην απολογία του ο κ. Καρατζαφέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, το ποσόν του 1.650.000, που είχε καταθέσει σε τράπεζα του Λονδίνου ήταν δικό του, νόμιμο και αποτελούσε ένα είδος “κουμπαρά”, γιά να εξασφαλίσει την οικογένεια του, μετά από πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει.

Όπως είπε χρειάζεται να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση κάθε έξι μήνες, ενώ ψάχνει μόσχευμα, για μεταμόσχευση νεφρού.

Υποστήριξε ότι, μέρος του ποσού του 1.650.000 ευρω είναι χρήματα πέντε φίλων και κομματικών στελεχών του, που του τα έδωσαν γιά να φτιάξει ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς όλα τα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο και έχουν δικό τους Μέσο Ενημέρωσης, χρηματοδοτούνται. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος έβαλε 400.000 ευρώ, ενώ 100.000 ευρω έβαλε ο πρώην ευρωβουλευτής του Σαλαβράκος.

Επίσης 200.000 ευρω έδωσε ο γιατρός Γιώργος Ευσταθίου, 400.000 ευρώ ο φίλος του Δημήτρης Νικολάου, επίσης 300.000 ευρω ο Κωνσταντίνος Κατσιβαρδάκος και 300.000 ο Σωτήρης Παπαγιάννης.

Ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρούσε ποσοστό ιδιοκτησίας στο ραδιοφωνικό σταθμό 2%, και 3% αντίστοιχα στους δύο πρώτους και από από 2% στον καθένα στους υπόλοιπους.

Σε ερωτήσεις της προέδρου, εάν έχει συμβολαιογραφικά έγγραφα, απάντησε ότι, υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Στην απολογία του υποστήριξε επίσης ότι, γιά τη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων ευθυνόταν η λογίστρια του, η οποία στο μεταξύ απεβίωσε, η οποία τον συμβούλευσε ότι, η επι τρία έτη δήλωση της εταιρίας του εκπληρούσε τις υποχρεώσεις του και δεν χρειαζόταν να τις επαναλαβει, καθόσον υπήρξε βουλευτής, ευρωβουλευτής και αρχηγός πολιτικού κόμματος και γνώριζε σαφώς τις υποχρεώσεις του, για την ετήσια δήλωση περιουσιακής του κατάστασης».

Το δικαστήριο έκανε δεκτές επίσης τις ενστάσεις του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Θανάση Βαρλάμη.

Στην ιστοσελίδα του RT υπογραμμίζεται, επίσης, ότι, "ενας αιχμάλωτος τουρκικής καταγωγής, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των ισλαμιστών μαχητών φθάνουν στο ισλαμικό Κράτος μέσω της Τουρκίας, αλλά ούτε οι τουρκικές αρχές, ούτε οι συνοριακοί φρουροί προβάλλουν κανένα απολύτως εμπόδιο". Έγραφα του τμήματος πετρελαίου και φυσικού αερίου του υπουργείου φυσικών πόρων του Ισλαμικού Κράτους

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του τηλεοπτικού καναλιού RT παρουσίασε έγγραφα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και μαρτυρίες μαχητών του που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, οι οποίοι μιλούν για τα διυλιστήρια πετρελαίου των ισλαμιστών και τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» που κάνουν στη γειτονική Τουρκία.

Από την Τουρκία στην Συρία πηγαίνουν μαχητές…


Σύμφωνα με το RT, τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή των κουρδικών Τμημάτων Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) όταν οι μαχητές του εισέβαλαν στην πόλη Αλ Σαντάντ στη βόρειο Συρία, τα οποία στη συνέχεια έδωσαν σε δημοσιογράφους του RT, που βρέθηκαν εκεί. Ταυτόχρονα οι κούρδοι μαχητές αιχμαλώτισαν μαχητές του ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, οι οποίοι αποκάλυψαν τις σχέσεις του Ισλαμικού Κράτους με την Τουρκία.

Η πόλη Αλ- Σαντάτ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης πετρελαίου στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του RT, oι δημοσιογράφοι του RT έφθασαν στην πόλη δέκα μέρες, αφότου τα κουρδικά τμήματα της λαϊκής αυτοάμυνας εξεδίωξαν τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίοι φεύγοντας, άφησαν πίσω τους μια κατεστραμμένη πόλη.

«Οι περισσότερες βιντεοσκοπήσεις έγιναν στην πόλη Αλ —Σαντάτ όπου ζουν περίπου 10.000 άνθρωποι. Οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», τράπηκαν σε φυγή, πετώντας ότι είχαν, ακόμη και σημαντικά έγγραφα, τα οποία και βρήκαμε» δηλώνει η σκηνοθέτης του καναλιού RT που τήρησε την ανωνυμία της για λόγους ασφαλείας.

Όταν τα κουρδικά τμήματα της λαϊκής αυτοάμυνας άρχισαν την επίθεση, οι τρομοκράτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη Αλ-Σαντάντ, αφήνοντας όχι μόνο έγγραφα αλλά και προσωπικά αντικείμενα, ακόμη και παπούτσια. «Σε μερικά διαμερίσματα, βρήκαμε υπολείμματα από τις γενειάδες τους που είχαν ξυρίσει, επειδή τράπηκαν σε φυγή, αφού έβαλαν πολιτικά ρούχα» δήλωσε η σκηνοθέτης, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του RT.

Παρόλα αυτά όμως μερικοί ισλαμιστές μαχητές που αιχμαλωτίσθηκαν από τους κούρδους, άρχισαν να καταθέτουν σημαντικές μαρτυρίες για το πώς συγκροτείται και λειτουργεί το «Ισλαμικό Κράτος», προσθέτει το RT.

Έγραφα του Ισλαμικού Κράτους με μεταφορές πετρελαίου στην Τουρκία 
Στην ιστοσελίδα του RT υπογραμμίζεται, επίσης, ότι, "ένας αιχμάλωτος τουρκικής καταγωγής, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των ισλαμιστών μαχητών φθάνουν στο ισλαμικό Κράτος μέσω της Τουρκίας, αλλά ούτε οι τουρκικές αρχές, ούτε οι συνοριακοί φρουροί προβάλλουν κανένα απολύτως εμπόδιο".

«Όταν πέρασα τα σύνορα, ήταν περίπου 10 ή ώρα το πρωί. Κανένας δεν μας εμπόδισε. Περάσαμε ανεμπόδιστα τα σύνορα», δήλωσε ο τούρκος αιχμάλωτος στο RT. Σύμφωνα με τον ίδιο, "στα σύνορα υπάρχουν παρά πολλοί τούρκοι στρατιωτικοί, αλλά κανείς τους δεν εμποδίζει την ροή όσων θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» ".

«Από στρατιωτικής απόψεως πρόκειται για μια σημαντική περιοχή, αλλά όταν περνούσαμε τα σύνορα, κανείς δεν μας εμπόδισε», λέει ο τούρκος αιχμάλωτος, στο RT.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο RT αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία χρησιμοποιεί το «Ισλαμικό Κράτος» για τα δικά της συμφέροντα. «Η Τουρκία και το Ισλαμικό Κράτος έχουν έναν κοινό εχθρό το κουρδικό YPG. Η ίδια η Τουρκία δεν θέλει να αναμειχθεί σ' αυτό, αλλά θέλει να απαλλαγεί από τον εχθρό της χρησιμοποιώντας άλλους», εκτιμά ο αιχμάλωτος μιλώντας στο RT.

Στην ιστοσελίδα τονίζεται ότι, "οι Κούρδοι μαχητές για να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» περνούν τα τουρκικά σύνορα ανεμπόδιστα, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους του RT πακέτα ολόκληρα με διαβατήρια διαφόρων χωρών, από την Λιβύη, το Μπαχρέιν, την Τυνησία, το Καζαχστάν ακόμη και από την Ρωσία, που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές. Στα βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού RT φαίνονται διαβατήρια ατόμων με τόπο διαμονής την περιοχή του Σαράτοφ του Βόλγκογκραντ, και του Νταγκεστάν, που ανήκουν και σε άνδρες και σε γυναίκες. Σε όλα τα διαβατήρια υπάρχουν οι σφραγίδες εισόδου στην Τουρκία".

"Όλα αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα, μαζί και τα ρωσικά διαβατήρια και οι ρωσικές ταυτότητες, έπεσαν στα χέρια των κούρδων μαχητών του YPG, μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Σαντάτ. Όπως εικάζουν οι κούρδοι μαχητές, οι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων, τα οποία έπρεπε να παραδώσουν στο ισλαμικό Κράτος μόλις εντάχθηκαν σ αυτό, είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκροί", προσθέτει το RT.

Όσοι στρατολογούνται από το Ισλαμικό Κράτος, μόλις παραδώσουν το διαβατήριο τους, τους δίνουν να διαβάσουν προπαγανδιστικά έντυπα, τονίζεται στην ιστοσελίδα του RT. Για παράδειγμα — προστίθεται — "οι δημοσιογράφοι του RT βρήκαν σ΄ ένα «γραφείο» των ισλαμιστών μαχητών το βιβλίο με τίτλο «Πώς να πολεμήσεις άριστα ενάντια στο εγκληματικό καθεστώς του Άσαντ». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο που εκδόθηκε στα τουρκικά στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει αναφορά στον εκδοτικό οίκο που το εξέδωσε, ο οποίος έχει λογαριασμό στο Facebook".

… και από τη Συρία στην Τουρκία το πετρέλαιο


Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα του RT, ο αιχμάλωτος τούρκος ισλαμιστής είπε, ότι "το Ισλαμικό Κράτος πουλάει το πετρέλαιο στην Τουρκία και μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες, που είναι αδύνατον να μην το γνωρίζουν οι τουρκικές αρχές".

«Γίνεται εμπόριο πετρελαίου, αυτό το γνωρίζω καλά..Εκτός των άλλων, οι τούρκοι βοηθούν το «Ισλαμικό Κράτος» στέλνοντας είδη διατροφής και αλλά αναγκαία είδη, καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» που υφίσταται τις συνέπειες του εμπάργκο δεν είναι εύκολο να αγοράσει είδη διατροφής. Μετά τους βοηθούν με χρήματα, όπλα και πυρομαχικά. Αυτή είναι η βοήθεια. Και όλα αυτά γίνονται απροκάλυπτα», ισχυρίζεται στο RT ο τούρκος μαχητής.

Το γεγονός ότι η εξόρυξη πετρελαίου στα εδάφη που έχει καταλάβει το «Ισλαμικό Κράτος» γίνεται με τρόπο επαγγελματικό και σε βιομηχανική κλίμακα, το καταμαρτυρούν τα έγγραφα που περιήλθαν στα χέρια των κούρδων ως λάφυρα, αναφέρει το RT. Μεταξύ των εγγράφων αυτών υπάρχουν αναφορές σε έντυπα του «Τμήματος πετρελαίου και φυσικού αερίου του υπουργείου φυσικών πόρων του Ισλαμικού Κράτους» για ποσότητες πετρελαίου που φόρτωναν τον Ιανουάριο του 2016 οδηγοί βυτιοφόρων.

Εάν πιστέψει κανείς τις αναφορές αυτές, σημειώνει το RT, οι οδηγοί αγόραζαν το πετρέλαιο από το «Ισλαμικό Κράτος» από 12 έως 26 δολάρια το βαρέλι. Η φόρτωση γίνονταν στις πετρελαιοπηγές Καμπίμπα, Ρεζούρα, Μακχούλ και Αλ- Χαϊρ.

Για παράδειγμα μόνο στις 23 Ιανουαρίου, στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Καμπίμπα, φορτώθηκαν 383 βαρέλια, στην τιμή των 13 δολαρίων το βαρέλι, συνολικού κόστους 4979 δολαρίων.

Ένα ακόμη έγγραφο, σύμφωνα με το RT σχετίζεται με την επίσημη πρόσληψη δύο μηχανικών στην υποδιεύθυνση του «Τμήματος πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισλαμικού Κράτους» που βρίσκεται στην περιοχή Αλ- Μπαράκ. Το εν λόγω έγγραφο, περιγράφει με αρκετά αναλυτικό και επαγγελματικό τρόπο, τις σχετικές υποχρεώσεις των νεοπροσληφθέντων, όπως η επισκευή του εξοπλισμού των πετρελαιοπηγών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν υποστεί ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές, τοποθέτηση νέων αγωγών πετρελαίου. Συνολικά στο τμήμα αυτό της περιοχής, εργάζονται 17 άτομα, μεταξύ των οποίων 5 υπεύθυνοι και μερικοί εργάτες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RT ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των δημοσιογράφων θα κάνουν ένα ντοκιμαντέρ με το υλικό που συγκέντρωσαν, το οποίο θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα.greece-russia2016

Πολύ κοντά στην ανακατάληψη της Παλμύρας βρίσκεται ο συριακός στρατός, καθώς έχει προωθηθεί πολύ κοντά στην πόλη, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


Η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην Παλμύρα, καθώς ο στρατός, με τη βοήθεια ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθεί να ανακαταλάβει την ιστορική πόλη από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε πως ακόμη οι μάχες διεξάγονται έξω από την πόλη, έπειτα από την ταχεία προώθηση, χθες, του στρατού και των συμμάχων του μέχρι τα περίχωρά της.

Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε νωρίτερα αυτό τον μήνα συνολική επίθεση για την ανακατάληψη της Παλμύρας, την οποία κατέλαβαν οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές μαχητές τον Μάιο του 2015, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. 

Το δημόσιο ειδησεογραφικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε πλάνα ακριβώς έξω από την Παλμύρα και είπε πως κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν μια περιοχή όπου υπάρχουν ξενοδοχεία στα δυτικά. Στρατιώτης που μίλησε στο Ikhbariya ανέφερε πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του θα προωθηθούν πέρα από την Παλμύρα. 

“Λέμε σε αυτούς τους ενόπλους, προωθούμαστε στην Παλμύρα, και σε ό,τι είναι πέρα από την Παλμύρα, και Θεού θέλοντος στη Ράκα, στο κέντρο των συμμοριών του Νταές”, είπε, αναφερόμενος στην ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη βόρεια Συρία. 

Βίντεο του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA δείχνει πολεμικά αεροσκάφη να υπερίπτανται, ελικόπτερα να εκτοξεύουν πυραύλους και στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα να πλησιάζουν στην πόλη. 

Οι άμαχοι άρχισαν να φεύγουν μετά το κάλεσμα που τους απηύθυνε από τα μεγάφωνα το Ισλαμικό Κράτος να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης καθώς οι μάχες πλησιάζουν, ανέφερε το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία. 

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε αρχαίους ναούς και τάφους μετά την κατάληψη της Παλμύρας, κάτι που ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ, η UNESCO, χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου. Η πόλη, που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στην κεντρική Συρία, περιβάλλεται κυρίως από έρημο. 

Η κατάληψη της Παλμύρας και η προώθηση ανατολικότερα προς την Ντέιρ αλ-Ζορ θα είναι μεγάλη νίκη για τη συριακή κυβέρνηση επί του ΙΚ μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Δαμασκός έχει ήδη ανακαταλάβει ορισμένα εδάφη από το ΙΚ, κυρίως ανατολικά του Χαλεπίου, της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας και σπουδαίου εμπορικού κέντρου πριν από τον πόλεμο. 
ignatiou.com

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφάλειας συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αναζητήσουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας με έμφαση στους ελέγχους εντός Σένγκεν.


Με πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δύο μόλις ημέρες μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει διπλό στόχο, αφενός να εκφραστεί η καθολική συμπαράσταση των κρατών μελών στο λαό του Βελγίου και αφετέρου να επιταχυνθούν όλες εκείνες οι ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να προωθήσουν μια σειρά μέτρων που θα βελτίωναν την ασφάλεια των πολιτών, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά παραμένουν είτε στο τραπέζι του Συμβουλίου, είτε στην Ευρωβουλή.

Για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικαλούμενο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθυστερεί τη λήψη απόφασης για την πρόσβαση των διωκτικών αρχών σε στοιχεία των ταξιδιωτών στις εσωτερικές πτήσεις στην ΕΕ. Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χθες από τις Βρυξέλλες κάλεσε την Ευρωβουλή να υιοθετήσει τη νέα νομοθεσία εντός του Απριλίου.

Έμφαση στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν


Η πρόταση της Κομισιόν για την πανευρωπαϊκή καταγραφή, αλλά και τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων, δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν στη λήψη του μέτρου. Επίσης, η πρόταση της Κομισιόν για συστηματικούς ελέγχους όλων των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει είναι η απροθυμία των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών να εντάσσουν όλα τις πληροφορίες τους σε σχέση με την τρομοκρατία σε μια κοινή βάση δεδομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομίας, δηλαδή της Europol. Εάν υπήρχε αυτή η συνεργασία ίσως να είχαν αποφευχθεί οι επιθέσεις και στο Παρίσι.

Για όλα τα παραπάνω θέματα οι υπουργοί Eσωτερικών και Aσφάλειας των κρατών μελών αναμένεται να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους να τα προωθήσουν άμεσα. Θα επαναλάβουν επίσης τη δέσμευσή τους να καταλήξουν μέχρι τον Ιούνιο σε οριστικές αποφάσεις για τη σύσταση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, η οποία θα επιφορτιστεί με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες/DW

Σάλο προκαλεί το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που διαβάζεται αυτές τις ημέρες σε όλα τα σχολεία της χώρας με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.Ο κ. Φίλης, σύμφωνα με το crashonline, αν και μιλά για Επανάσταση των Ελλήνων, στο μήνυμά του προς τους μαθητές απουσιάζει παντελώς κάθε αναφορά σε Τουρκοκρατία και 400 χρόνια σκλαβιάς πριν την απελευθέρωση των Ελλήνων με αίμα και θυσίες!

Και επιπλέον, ο κ. Φίλης ξαναγράφει την ιστορία μιλώντας στους μαθητές για «καινούργιο έθνος» που δημιουργήθηκε από την Επανάσταση, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπάρχει συνέχεια του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα…

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας είχε ξεσηκώσει πριν από μήνες θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωσή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό» στο STAR ότι η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση.

Ολόκληρο το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη:
«Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.

Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.

Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες.

Αλλά και αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές – στην ανάπτυξη της παιδείας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αφιέρωσαν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση υπήρξε ο μοχλός με τον οποίο η κοινωνία μας αναδύθηκε στη χορεία των εθνών της σύγχρονης Ευρώπης. Μοχλός και κινητήρια δύναμη, τόσο πριν, όσο και έπειτα από την Επανάσταση.

Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που τον 19ο αιώνα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα, πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών.

Θα πρέπει επίσης να ξανασκύψουμε στο έργο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμιστών, που συνέδεσαν την γλωσσική με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρά τους διωγμούς και τις λοιδορίες που υπέστησαν. Όλοι αυτοί αφιέρωσαν τις διανοητικές τους δυνάμεις, για να ξαναδώσουν σε μια εκπαίδευση αποστεωμένων γνώσεων το φιλί της σύγχρονης ζωής, για να συνδέσουν τη μάθηση με την απόλαυση του πολιτισμού.

Οι δημοτικιστές εκπαιδευτικοί ήταν επίσης ανάμεσα στους πιο δραστήριους οργανωτές της Αντίστασης στο φασισμό, στα χρόνια της Κατοχής, και πολλοί πλήρωσαν με χρόνια φυλακής, εξορίας, διώξεων. Μέσα από αυτούς τους αγώνες το αίτημα της Παιδείας, έγινε κεντρικό στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες στη δεκαετία του ’60, και το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία κυριαρχούσε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, με τις τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση, αλλά και τη δυσφήμιση που υπέστησαν, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες συμμετείχαν σε έναν άθλο που δεν τους έχει αναγνωριστεί: Ενώ είδαμε γύρω μας το κράτος να αποδιοργανώνεται και τους περισσότερους θεσμούς να καταρρέουν, αυτοί κράτησαν το σχολείο όρθιο. Μπόρεσαν επίσης, σε μεγάλο βαθμό, ακαθοδήγητοι και χωρίς θεσμική στήριξη, να απορροφήσουν και να ενσωματώσουν στο σχολείο τα παιδιά των μεταναστευτικών κυμάτων κατά τα τελευταία 25 χρόνια.

Αν λοιπόν στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας, η εκπαίδευση υπήρξε ο κεντρικός άξονας της εθνικής χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, μπορεί σήμερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη βαθειά κρίση, που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια στις νέες κρίσιμες συνθήκες που ορίζει η προσφυγική κρίση;

Πώς θέλουμε το σχολείο, τί πρέπει να κάνουμε για την εκπαίδευσή μας σήμερα;

Ποιο μέλλον θέλουμε για την κοινωνία μας και τι μπορεί να κάνει το σχολείο για να το προετοιμάσει;

Αυτά είναι τα ερωτήματα μέσα από τα οποία θα πρέπει να αναστοχαστούμε την επέτειο της Επανάστασης του ’21, και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ιστορία μας, συνδέοντας κριτικά το παρόν με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον.

Γιατί αν μια κοινωνία χάσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της, χάνει επίσης την εκτίμησή της στο παρελθόν της.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ»
Crashonline

Η Τουρκία «δεν έχει καμία πρόθεση» να προβεί σε αλλαγές στην νομοθεσία της, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως ασφαλής προορισμός για όσους μετανάστες επιστρέφονται από την Ευρώπη δήλωσε ο τούρκος πρεσβευτής στην Ε.Ε. Selim Yenel στην ιστοσελίδα EUobserver...


ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ μήνυμα υπονόμευσης της Συμφωνίας Ε.Ε. –Τουρκίας στέλνει η Άγκυρα καθώς μετά το βραχυκύκλωμα που έχει προκαλέσει στην Νατοϊκή Αποστολή περιορίζοντας την σε διακοσμητικό ρόλο, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας χθες ζήτησε από την κ. Merkel την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία ώστε και τις ροές να περιορίσει αλλά και την υλοποίηση της Συμφωνίας να προωθήσει, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έκανε σήμερα και προς τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg, καθώς η Τουρκία έχει ουσιαστικά ακυρώσει την φιλόδοξη Νατοϊκή Αποστολή.

Η Τουρκία «δεν έχει καμία πρόθεση» να προβεί σε αλλαγές στην νομοθεσία της, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως ασφαλής προορισμός για όσους μετανάστες επιστρέφονται από την Ευρώπη δήλωσε ο τούρκος πρεσβευτής στην Ε.Ε. Selim Yenel στην ιστοσελίδα EUobserver επισημαίνοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία στην Τουρκία είναι επαρκής τόσο για τους Σύρους όσο και για τους μη Σύρους αιτούντες ασύλου.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει νομοθεσία με την οποία θα χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της συμφωνίας για την επιστροφή Αφγανών, ιρακινών και άλλων εθνικοτήτων μετανάστες, πίσω στην Τουρκία. Αλλά προϋπόθεση προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα μας στο στόχαστρο και των Ευρωπαϊκών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ΟΗΕ και ακόμη και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ,είναι ότι και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες σε όσους δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες (!) και για τον λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Άγκυρα να εισάγει άμεσα νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζεται το αναγκαίο ισοδύναμο επίπεδο προστασίας τους.

Η αναφορά σε «ισοδύναμο» (equivalent) αναφέρεται ρητά στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Άσυλο και είναι αναγκαία για να θεωρηθεί νόμιμο το Σχέδιο της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Η Κομισιόν θα στείλει στην Τουρκία πρόσθετο προσωπικό για να ελέγξει την συμμόρφωση της Τουρκίας με την υιοθέτηση πρόσθετων εγγυήσεων για την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα.

Όμως ο κ. Yenel απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αποδεχθεί η Άγκυρα οποιουδήποτε είδους επίβλεψη η παρακολούθηση από την Ε.Ε. Και το επιχείρημα που προβάλλει η Τουρκία, είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει εγείρει κανένα θέμα για το επίπεδο προστασίας των σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη βρίσκονται στο έδαφος της και συνεπώς δεν υφίσταται λόγος να εγείρει τέτοιο ζήτημα για όσους θα επιστρέφονται από την Ελλάδα.
liberal.gr

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.-

Η προγραμματική συνδιάσκεψη που δρομολογείται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον Μάιο είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση, το μεταβατικό διάστημα, ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα.


Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ενός ισχυρού ενιαίου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού σχήματος σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Στόχος είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Αλλά ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και δράση. Να πούμε όλοι ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο. Σήμερα έχει φθάσει η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια. Όλες οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Η προγραμματική συνδιάσκεψη που δρομολογείται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον Μάιο είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση, το μεταβατικό διάστημα, ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της. Ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από την βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και προτείνεται να γίνει στο τελικό στάδιο με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Τώρα έφθασε η ώρα για άλματα μπροστά από όλους. Χρειάζεται να υπερβούμε όλοι μας κομματικούς εγωισμούς και μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Αλλιώς η ιστορία δεν θα μας περιμένει.

Όσον αφορά τις επιστολές στον χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να επισημανθούν τα εξής: 

Πρώτον θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και deadline μέχρι τον Μάιο, πριν την Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Εξάλλου ο λαός μας λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει». Δεν είναι δυνατόν σήμερα να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις και εκκλήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. 

Δεύτερον, δεν πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο εσωκομματικές διαμάχες από το παρελθόν. Αν αντί να συζητάμε την δημιουργία του νέου καταλήξουμε στο εγχείρημα να συζητούμε διαφορές από το παρελθόν, τότε θα έχει εξ αρχής το εγχείρημα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου υπονομευθεί. 

Τρίτον, μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις ασκούμενες πολιτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι δεν ανήκουν και δεν τους ενδιαφέρει ο χώρος έχουν αυτοαποκλειστεί από έναν τέτοιο διάλογο. Αυτό δεν αφορά βέβαια την ανάγκη εθνικής συνεννόησης όπου εκεί όχι μόνο δεν αποκλείουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιδιώκουμε συνεννοήσεις. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό θέμα αυτό, και άλλο η ανασυγκρότηση του δικού μας αυτόνομου χώρου, της σοσιαλδημοκρατικής προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης. 

Τέταρτον, πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των άμεσων αποφάσεων. Για να δώσω έμφαση στην αναγκαιότητα αποφασιστικών κινήσεων, πρότεινα να κλειστούμε οι αρχηγοί των κομμάτων, των κινήσεων και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου σε ένα δωμάτιο και να μην βγούμε από εκεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη, η οποία θα οδηγήσει στην εναλλακτική λύση που ζητούν οι πολίτες. Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών με στόχο τη δημιουργία της ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. 

Πέμπτον, ο διάλογος ο οποίος θα πρέπει να καταλήξει άμεσα θα γίνει στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων και μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Έκτον, το θέμα είναι να ενωθούμε για να πολλαπλασιαστούμε και να τα αλλάξουμε όλα. Για να πολλαπλασιαστούμε πρέπει πρώτα από όλα να ενωθούμε. Έβδομον, στόχος είναι η ενότητα και η ανανέωση ταυτόχρονα. Ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών.

Με την συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαμε ένα πρώτο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα όπου οι πολίτες είπαν «προχωρήστε, η ενότητα μας αφορά». Σήμερα, η συζήτηση στη βάση είναι πολύ σημαντική, ώστε να ενταχθεί κόσμος από την κοινωνία, προοδευτικοί πολίτες, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συμμετέχουν και όσοι μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα, να μην είναι ατελέσφορη η συζήτηση. Συνεπώς ο διάλογος πρέπει να γίνει τόσο στην βάση όσο και στην κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η συγκρότηση Επιτροπής από τα κόμματα και τις κινήσεις που συγκροτούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) καθώς και από όλες τις δυνάμεις του χώρου (κόμματα, κινήσεις, όμιλοι, δίκτυα, προσωπικότητες). Η Επιτροπή πρέπει να είναι άμεσων αποφάσεων και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Ταυτόχρονα, ο συντονισμός δράσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού σε θέματα όπου υπάρχουν κοινές θέσεις θα βοηθήσει για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όσοι είμαστε αποφασισμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς προσχηματικές δικαιολογίες για την συγκρότηση της ισχυρής προοδευτικής παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος.
HuffingtonPost.gr

Ο υπουργός έκανε λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα, εκδοτικά και μη, τα οποία καθυστερούν με διάφορες αφορμές την έλευση της συζήτησης για τη διαφάνεια στο κοινοβούλιο, αλλά ο λαός, «την ερχόμενη Τρίτη θα ακούσει και θα καταλάβει πολλές αλήθειες». 

ΣΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ημέρες η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες θα αναρτηθεί στο opengov σε δημόσια διαβούλευση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στου Ζωγράφου. 

Η ομιλία του υπουργού Επικρατείας καθυστέρησε για αρκετή ώρα, καθώς έξω από την αίθουσα όπου θα διεξάγονταν η ομιλία του, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Ενότητας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό και τις πολιτικές λιτότητας που η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί, ενώ σημειώθηκε και στιγμιαία ένταση με ορισμένα άτομα να θέλουν να εισβάλλουν στον χώρο και να απωθούνται από την αστυνομία, η οποία έκανε και μικρή χρήση δακρυγόνων. 

Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κωλυσιέργησε στο θέμα σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με στόχο να μην κατατεθεί ο σχετικός νόμος, αλλά τώρα, μετά από 25 χρόνια θολού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, το σκηνικό αλλάζει. «Εμείς θέλουμε σχήματα οικονομικά βιώσιμα, γιατί εάν δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, έχουν οικονομικές τρύπες και αυξημένες δανειοδοτήσεις, ασκώντας πιέσεις στο πολιτικό σύστημα να παρέμβει στις τράπεζες», πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, και με αφορμή την κατάσταση στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επισήμανε ότι «εκεί βρίσκεται η ρίζα και η απαρχή της αλληλεξάρτησης μεταξύ πολιτικού συστήματος, τραπεζικού συστήματος και τηλεοπτικών μέσων». 

Ο Νίκος Παππάς στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η ΝΔ ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ασφάλεια των πολιτών, θέτοντας ως ζήτημα το προσφυγικό. «Πρόκειται για ένα ολίσθημα», πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει τους τόνους με αφορμή και τα αιματηρά γεγονότα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, θέλοντας να στρέψει τα φώτα από την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή. 

Ο υπουργός έκανε λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα, εκδοτικά και μη, τα οποία καθυστερούν με διάφορες αφορμές την έλευση της συζήτησης για τη διαφάνεια στο κοινοβούλιο, αλλά ο λαός, «την ερχόμενη Τρίτη θα ακούσει και θα καταλάβει πολλές αλήθειες». 

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση, έχοντας καταφέρει πράγματα στην οικονομία - μείωση ελλείμματος, αύξηση φορολογικών εσόδων, κλπ. - έχει δώσει στους εταίρους της να καταλάβουν ότι τώρα στη χώρα ασκείται σωστή διοίκηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Απαιτήσεις, όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων, δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ


ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του ΔΝΤ, που με συνεχή προσκόμματα δημιουργεί αβεβαιότητα έως την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, προχώρησε η κυβέρνηση. "Απαιτήσεις, όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων, δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ "φωτογραφίζοντας" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Περισσότερο άμεσος ήταν ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης: "Αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία χωρίς να εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετατροπή του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% για το 2015 σε έλλειμμα 0,6%". "Ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ" χαρακτήρισε ο Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου, τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με δικά του κεφάλαια, ενισχύοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις απώτερες προθέσεις του Ταμείου.

Οι περικοπές στις συντάξεις είναι εκτός της συμφωνίας του καλοκαιριού - Δεν τις δεχόμαστε


"Προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη.

Ο ίδιος, τόνισε πως οι περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού ενώ πρόσθεσε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές τέτοιες προτάσεις.

Επιπρόσθετα δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σημείωσε την ύπαρξη κοινού εδάφους ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συμφωνία για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως είναι θετική εξέλιξη το γεγονός πως η λύση του βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών.

Τέλος επέστησε την προσοχή αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας λέγοντας πως είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων "προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα".
avgi.gr

Σύμφωνα δημοσιογραφικές πληροφορίες από τους συνολικά 42.000 τραπεζουπαλλήλους που υπάρχουν στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου οι 10.000 (23,8%) θα πρέπει να χάσουν την δουλειά τους, aυτό θα γίνει για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας....


ΜΕΤΑ τις ανακεφαλαιοποιήσεις, με προγράμματα εθελουσίας εξόδου από τις τράπεζες με στόχο να αποχωρήσουν, σε πρώτη φάση, μέχρι και 5.500 υπάλληλοι και να υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των υποκαταστημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έως τις 15 Μαρτίου θα είναι η τράπεζα Πειραιώς. Οι τράπεζες που θα ακολουθήσουν είναι η Εθνική και η Eurobank.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σε κάθε τράπεζα θα αφορά:
  • Στην Πειραιώς για 1.750 άτομα.
  • Στην Εθνική για 1.600 άτομα.
  • Στην Eurobank για 1.000 άτομα.
  • Στην Alpha Bank για 170 άτομα.
Οι τράπεζες με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στοχεύουν στη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωσή του, αν και οι πληροφορίες για τα κίνητρα αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα οι τράπεζες θα κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα των περασμένων ετών όπου η αποζημίωση μαζί με τα bonus κινούνταν κοντά στα 180.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα οι τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν τα υποκαταστήματά τους κατά 170.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται καθημερινά από την Αρχιεπισκοπή και τις τοπικές Εκκλησίες και στην αξία του εθελοντισμού....


«Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Μπορεί να πουν ότι είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από την Έδεσσα όπου παρευρέθη, για να τελέσει τα εγκαίνια της Κοινωνικής Δομής της Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Εδέσσης για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του έδωσε να βρεθεί σε αυτήν ιστορική πόλη, μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας. «Η εποχή μας καλεί όλους τους φορείς να συνεργαστούμε», είπε και πρόσθεσε πως «σήμερα κυριαρχούν η ανασφάλεια και η φτώχεια και λείπουν η αισιοδοξία και το όραμα. Αυτό όμως που έγινε εδώ, μας προτρέπει να ενωθούμε και να γίνουμε ένα στον αγώνα. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησιαστική Κοινότητα, χρειάζεται να ενώσουν τα χέρια τους και προπάντων τις καρδιές τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε, επιπλέον, στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται καθημερινά από την Αρχιεπισκοπή και τις τοπικές Εκκλησίες και στην αξία του εθελοντισμού.

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα, με την επισήμανση ότι «οι πρόσφυγες που ήρθαν και είναι εδώ δεν θα φύγουν εύκολα, και εμείς τους αγαπάμε και τους φροντίζουμε, αλλά είναι μεγάλο το βάρος. Δεν θα μπορέσει η πατρίδα μας να το αντέξει». Συμπλήρωσε μάλιστα, εμφατικά, ότι «εκείνοι που υποσχέθηκαν πολλά, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους. Δεν έφυγαν οι πρόσφυγες μόνοι τους. Τους βομβαρδίσαμε εμείς οι πολιτισμένοι, γιατί έχουν καλύτερο οικόπεδο από μας. Τους πιέσαμε, γιατί περιμένουμε να ανακαλύψουμε πολλά στα εσωτερικά της γης. Τους καταδιώξαμε, διότι τα εδάφη τους έχουν αξία. Και έφυγαν και έρχονται να βρούνε την τύχη τους. Και όσοι τους καταδικάσαμε και τους τιμωρήσαμε τους κλείνουμε τις πόρτες. Τους αφήνουμε απ' έξω. Έρχεται, όμως, η Ιστορία να δείξει ποιοι έχουν ανθρωπιά και ποιοι απανθρωπιά. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Μπορεί να της πουν ότι είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη. Αγαπάει και προσφέρει και έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα προχωρήσουμε».

Στην τελετή εγκαινίων του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Εδέσσης παρέστησαν οι μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, πολιτικοί, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, Συλλόγων και Οργανισμών, κληρικοί και πλήθος κόσμου από όλη την πόλη.
Ελένη Μαχαίρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ

O  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Τουρκία, σύμφωνα με το tribune.gr,  να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πλήρη παύση του εμπορίου, κυρίως σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, με το Ισλαμικό Κράτος...


Η Τουρκία εμποδίζει τις κουρδικές δυνάμεις στη μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και χρησιμοποιεί την πάλη ενάντια στην τρομοκρατία για να πλήττει κουρδικές οργανώσεις τόσο στο έδαφός της όσο και στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας μειώθηκαν κατά πολύ από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δεύτερη, πρόσθεσε.

Κάλεσε ακόμη την Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πλήρη παύση του εμπορίου, κυρίως σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, με το Ισλαμικό Κράτος και τη μη διέλευση «τρομοκρατών» από το τουρκικό έδαφος στη Συρία.