03/29/16

«Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο, κύριε Τσίπρα. Φύγετε». Με αυτό το σύνθημα, που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, την ώρα της διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα και το στίγμα της πολιτικής του επίθεσης κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.


Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα μείνει στην εξουσία, όπως είπε, με κάθε τρόπο και μέσο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα κανονικά δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου όλοι σέβονται την ιερή αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Η σημερινή Ελλάδα κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική Δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Δεν είστε κατήγορος αλλά κατηγορούμενος σε αυτή τη συζήτηση για τα χειρότερα ψέματα που είπε ποτέ πρωθυπουργός».

Η ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε μια κανονική, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Στα κανονικά, δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, όλοι σέβονται την ιερή αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και οι δύο θεμελιώδεις αυτές αρχές βρίσκονται στον πυρήνα του κράτους δικαίου. Της ίδιας της Δημοκρατίας. Αλλά η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική δημοκρατία.

Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, κ. Τσίπρα. Είστε κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας. Για τα χειρότερα, τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός.

Είστε κατηγορούμενος γιατί παραλάβατε από την προηγούμενη Kυβέρνηση κράτος και παραδίδετε μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Μια χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη.

Είστε κατηγορούμενος γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε αλλά στην πράξη διαλύετε την οικονομία και κάνετε τη ζωή των Ελλήνων πολύ χειρότερη.

Είστε κατηγορούμενος γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες ακόμη και αυτών που σας πίστεψαν. Των ασθενέστερων Ελλήνων που είδαν στα πρόσωπά σας την ελπίδα για μια αλλαγή, αλλά βιώνουν στην πράξη την χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού.

Μην μας κουνάτε το δάχτυλο κ. Τσίπρα. Είστε ο βασικός υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο που ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου. Ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, όπως εκείνος την ορίζει, για να μην συζητάμε για την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τη φτωχοποίηση, το προσφυγικό, την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας, τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Θέλει να κατασκευάζει εχθρούς για να αποκρύπτει τη συλλογική κατάθλιψη στην οποία η πολιτική της Κυβέρνησής του έχει βυθίσει τη χώρα.

Δεν αντέχει ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για τα τεράστια πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας.

Δεν αντέχει γιατί έχει πει τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα και τα χειρότερα ψέματα που έχουν ειπωθεί από πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Δεν τον νοιάζει το μέλλον της χώρας. Δεν τον νοιάζει η φτώχια και η μιζέρια των πολιτών. Τον απασχολεί μόνο η παραμονή του στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Την μία παριστάνει τον αριστερό, την άλλη βγαίνει φωτογραφία στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Στη γωνία. Της προσκολλήσεως, που λένε. Είναι ικανός, τον άλλο μήνα, να περάσει κι από το Ε.Λ.Κ. Για ανθρώπους σαν εσάς, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με κάθε τρόπο πρέπει να υπηρετηθεί ο σκοπός ακόμη κι αν αυτό που απαιτείται είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου.

Αναρωτιέμαι πραγματικά αν ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Βιώνουμε σκληρές θυσίες με αλλεπάλληλες ανατροπές στη ζωή μας μονίμως προς το χειρότερο. Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πώς να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα. 

Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών.

Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων έχει εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. 

Η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, έχει τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης. Το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την εφαρμογή της.

Η χώρα κατακλύζεται και σήμερα από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ή διαμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες. 

Είμαι συγκλονισμένος από αυτά που έζησα στην Ειδομένη. Τολμήστε κ. Τσίπρα να πάτε επί τόπου να δείτε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, για την οποία είστε τόσο υπερήφανος. Ο δήθεν ανθρωπισμός σας βούλιαξε στις λάσπες της Ειδομένης.Γιατί αυτή η Κυβέρνηση επέδειξε τόση ανικανότητα σ' αυτό το κορυφαίο ανθρωπιστικό αλλά και εθνικό πρόβλημα;

Γιατί ντροπιάζετε με αυτές τις εικόνες την Ελλάδα;

Γιατί επιτρέπετε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε νέα Ειδομένη;

Γιατί ενώ γνωρίζατε τους κινδύνους αφήσατε το πρόβλημα να πάρει τέτοιες εφιαλτικές διαστάσεις;

Γιατί επιτρέπετε στους Υπουργούς σας να κάνουν γελοίες δηλώσεις περί προσφύγων-επενδυτών; Δηλώσεις που δεν εξευτελίζουν μόνο την Κυβέρνηση, αλλά διασύρουν και τη χώρα στο εξωτερικό; Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές αλλά είναι βέβαιο ότι με τις ανοησίες σας θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες.

Γιατί και σε αυτό το θέμα που όλοι πρέπει να επιδιώκουμε εθνική στρατηγική, η Κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει με ψεύτικα διλήμματα; Σας το λέω ρητά κ. Τσίπρα, δεν είστε πιο ανθρωπιστές από εμάς και ο ανθρωπισμός φαίνεται στα έργα όχι στα λόγια.

Την ίδια στιγμή η εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας μέρα με την ημέρα γίνεται τραγική. Τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικήσεις με μεγάλες ελλείψεις. 

Στην παιδεία, διαλύονται τα πρότυπα σχολεία. Αφού απαξίωσε την αριστεία, η Κυβέρνηση έχει βαλθεί τώρα να κλείσει και τα ιδιωτικά σχολεία.

Και βέβαια στο μέτωπο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς γινόμαστε θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο. Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει. 

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα κατά της μεσαίας τάξης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξοντώνονται με επιβαρύνσεις που ξεπερνούν το 80%. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τιμωρούνται δυσανάλογα με εισφορές που σκοτώνουν κάθε κίνητρο για εργασία. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει στο τέλμα αβεβαιότητας και της ανασφάλειας.

Μέσα στο τόσα ψέματα σας βρέθηκε και ένας Υπουργός σας που είπε την αλήθεια. Τα άσχημα τελείωσαν, τα χειρότερα έρχονται. 

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη μνημειώδη ανικανότητα σας. Όπου και να κοιτάξεις μαυρίζει η ψυχή σου στην Ελλάδα. Η δημοσιονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια καθολική κρίση της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν και συμβιβάζονται με τη μετριότητα και την ισοπέδωση των πάντων και αποδέχονται ότι «αυτή είναι η μοίρα μας». 

Δεν είναι αυτό το μέλλον που αξίζει στους Έλληνες. Ο τόπος μας μπορεί να πετύχει πολλά. Η χώρα μπορεί να ξαναβρεί την πορεία της, να ξεφύγει από το τέλμα. Αλλά αυτό απαιτεί πυξίδα, την σωστή πορεία μέσα στη φουρτούνα με σταθερό πηδάλιο και κατεύθυνση προς προστατευμένα λιμάνια. Και φυσικά καλό καπετάνιο με σχέδιο, όραμα και θέληση. Όραμα αληθινό και ρεαλιστικό, όχι κάλπικο. 

Αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαθέτει τίποτε από αυτά. Είναι ανίκανη και αναποτελεσματική. Μόνη συγκολλητική της ουσία είναι η νομή της εξουσίας. Το ξαναείδαν όλοι οι Έλληνες στο πρόσφατο επεισόδιο Καμμένου - Μουζάλα. Λόγια του αέρα, δήθεν εθνικές ευαισθησίες και τελικά, σαν να μην τρέχει τίποτα, όλοι μαζί στις υπουργικές καρέκλες. Αυτοεξευτελισμός. Η ευθιξία και η υπευθυνότητα είναι λέξεις άγνωστες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το τελευταίο καταφύγιο αυτής της κυβέρνησης είναι η σκηνοθεσία της σαπουνόπερας του δήθεν αγώνα ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Μέχρι το καλοκαίρι τα φόβητρα ήταν το μνημόνιο και η κυρία Μέρκελ. Τώρα που υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο και αγαπήσατε την κυρία Μέρκελ, καταπιάνεστε με το επόμενο φόβητρο: τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Είστε μια Κυβέρνηση υπό κατάρρευση, αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε.

Για αυτό θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.
Για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής. 

Δρομολογείτε τη συστηματική κατάπτωση στη δημόσια ζωή. Μια κατάπτωση, που παρακολουθεί κατά πόδας τη ραγδαία φτωχοποίηση της χώρας, την ώρα που το προσφυγικό αναδεικνύει την ανυπαρξία του Κράτους.

Σας είχα προειδοποιήσει από την προηγούμενη ομιλία μου στη Βουλή ότι βρίσκεστε σε ολισθηρό δρόμο. Παρομοίασα τη διακυβέρνηση σας με ένα παγόβουνο. Κάτω από τη λευκή κορυφή της δήθεν προσπάθειας για μνημονιακή συμμόρφωση κρύβεται ο σκοτεινός όγκος μιας Κυβέρνησης που σκόπιμα απαξιώνει και αποδυναμώνει τους θεσμούς. Που αντιμετωπίζει το Κράτος ως λάφυρο για να διορίζει κολλητούς και φίλους. Που υπονομεύει την πολυφωνία της ενημέρωσης.
Και βέβαια που παρεμβαίνει ωμά και ανερυθρίαστα στην ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Δικαιοσύνης.

Με δυο λόγια, εν γώσει σας και με πρόγραμμα - εδώ είναι από τα λίγα πράγματα που έχετε πρόγραμμα- στήνετε ένα καθεστώς έξω και πέρα από τους θεσμούς. Είστε ένας μηχανισμός άσκησης ψυχολογικής βίας για κάθε αντίπαλό σας. Αυτό δεν θα περάσει.

Αν νομίζετε ότι με τις πρακτικές σας θα μας τρομοκρατήσετε κάνετε λάθος. Δεν σας φοβόμαστε. Όσα εξώφυλλα χρεοκοπημένων εντύπων κι αν παραγγείλετε, δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Θα ξεσκεπάσουμε τα σχέδιά σας. Και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό. 

Κύριε Τσίπρα, βάλτε το καλά στο μυαλό σας κι εσείς κι η παρέα σας. Η Ελλάδα θα μείνει ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, ό,τι κι αν έχτε στο μυαλό σας. Το Σύνταγμα, για το οποίο στην πρώτη ομιλία σας μόνο που δεν δακρύσατε, δεν θα καταπατηθεί από μία Κυβέρνηση που έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. 

Δεν θα σας το επιτρέψουμε εμείς, όσα πρωτοσέλιδα κι αν παραγγείλετε.

Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, τον οποίο ξεγελάσατε, αλλά πλέον σας έχει καταλάβει. 

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας. Έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες τις οποίες με θάρρος έχω αναγνωρίσει. Αλλά η παράταξη μας έχει δώσει διαχρονικούς αγώνες για να αντιμετωπίσει τη μιντιακή διαπλοκή. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος από τα Μ.Μ.Ε..

Ο Κώστας Καραμανλής συγκρούστηκε με συμφέροντα, για να σπάσει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ εργολάβων, προμηθευτών του δημοσίου και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης.

Και βέβαια η τελευταία Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που σταθεροποίησε τη χώρα και την έβαλε σε ένα δρόμο εξόδου από την κρίση, βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο επικοινωνιακών συστημάτων.

Εσάς όμως κ. Τσίπρα δεν σας βάρυνε καμία αμαρτία του παλιού κατεστημένου. Το ισχυρότερο όπλο σας, όταν ήρθατε στην εξουσία πριν από 14 μήνες, ήταν ακριβώς αυτό. Όμως, μέσα σε ένα χρόνο, υιοθετήσατε στον υπερθετικό βαθμό όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης, χωρίς όμως να έχετε να επιδείξετε κανένα από τα επιτεύγματα των τελευταίων 40 ετών. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό, με το οποίο θέλατε δήθεν να ξεμπερδέψτε, για να θυμηθώ το προεκλογικό σας σύνθημα. Και αντί να ξεμπερδέψετε εσείς με το παλιό, έμπλεξε η χώρα ξανά με τις πιο ακραίες παλαιοκομματικές και λαϊκίστικες νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Διασύρατε την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη. Συμβολίζετε την ήττα μιας χώρας που έχει καταντήσει σκιά του εαυτού της. Και έχετε το θράσος να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να ζητάτε τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία;

Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούστε το λοιπόν καλά. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν και κυρίως, δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Μαθήματα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εντιμότητας, ήθους και αξιοπρέπειας δεν είστε σε θέση να δώσετε εσείς στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας είχατε ένα και μόνο σκοπό. Την άλωση του Κράτους, τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία του δικού σας συστήματός νεοδιαπλοκής. Δεν είστε αξιακά απέναντι από τη διαπλοκή. Χτίζετε τη νέα διαπλοκή. Είστε τροχονόμοι των συμφερόντων που κρύβονται από πίσω της.

Να σας θυμίσω λίγα από τα έργα και τις ημέρες σας;

Ο χειρισμός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνησή σας είναι η επιτομή του αυταρχισμού. Προκειμένου να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο αφαιρέσατε σημαντικές αρμοδιότητες από την Ανεξάρτητη Αρχή για να τις εκχωρήσετε στην κυβέρνησή σας και μάλιστα σε ένα πρόσωπο, τον αγαπημένο σας υπουργό Επικρατείας, το νέο εθνικό υπερκαναλάρχη, τον εκτελεστικό σας βραχίονα, τον κ. Παππά. Αυτός είναι ο ορισμός της κατάλυσης του Κράτους δικαίου, σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Αναμασάτε την καραμέλα ότι σας πολεμά όλο το μιντιακό κατεστημένο. Αλήθεια; Μα οι μισοί σας Υπουργοί ήταν σταρ της πρωινής ζώνης. Μην παριστάνετε το θύμα κ. Τσίπρα. Είστε σαρξ εκ της σαρκός του δημαγωγικού λαϊκισμού που επί χρόνια και με ευθύνη των μέσων ενημέρωσης κυριάρχησε στη χώρα μας. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις μυστικές σας συναντήσεις. Πλην της γνωστής πλέον γάτας κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε.

Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται μυστικά με έναν βαρόνο της διαπλοκής για να χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια; Και γιατί χρειάστηκαν 4 συναντήσεις για να πείτε ένα υπερήφανο όχι. Ή μήπως το όχι ήταν τελικά ναι όπως το δημοψήφισμα; Δεν με ενδιαφέρει τι δώσατε και τι πήρατε σε αυτές τις μυστικές συζητήσεις. Αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι μπήκατε σε παζάρια. Και βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω το πρωτοσέλιδο του Βήματος την ημέρα της εκλογικής σας νίκης, τον Ιανουάριο του 2015 και το αντίστοιχο των Νέων το Σεπτέμβριο του 2015. Δεν τα βλέπω πολύ εχθρικά στο πρόσωπό σας!

Βλέπω ότι σας ενδιαφέρουν πολύ τα δάνεια των Μ.Μ.Ε. και προτίθεστε να τα ελέγξετε. Και πολύ καλά κάνετε. Μια ερώτηση έχω για εσάς. Το μεγαλύτερο κανόνι που βάρεσε ποτέ στα μέσα, το ΑΛΤΕΡ, θα το ελέγξετε;

Γιατί αν θυμάμαι καλά σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες έχασαν παραπάνω από 400 εκ., ενώ εκκρεμεί ακόμα μία υπόθεση με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν φαντάζομαι ο συγκεκριμένος εκδότης να εξαιρεθεί από τον έλεγχο επειδή τώρα σας πλέκει το εγκώμιο και μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου; Ξέρουμε ποιοι είναι οι υποστηρικτές σας. Και ξέρουμε τι περιμένουν από εσάς με αντάλλαγμα την στήριξη που σας παρέχουν. Μην προσβάλλετε ούτε τη νοημοσύνη μας ούτε τη μνήμη του ελληνικού λαού. Πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού, να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι παρεμβάσεις στον πυρήνα του Κράτους δικαίου δεν περιορίζονται μόνο στην προσπάθεια ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δρομολογείτε παρεμβάσεις σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Έχετε μία αλλεργία σε κάθε θεσμό που ελέγχει τη δράση της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν αντέχετε τον έλεγχο, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία. Γιατί το ψέμα μέσα στο οποίο ζείτε δεν έχει κανόνες. Η αλήθεια απαιτεί κανόνες. Και τους κανόνες της αλήθειας, τους θεσμικούς αρμούς του κράτους δικαίου, τους καταπατάτε συστηματικά.

Μιλάτε για διαφθορά κ. Τσίπρα. Αλλά διαφθορά δεν είναι μόνο η διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Διαφθορά είναι και η ισοπέδωση προς τα κάτω. Η διαφθορά των συνειδήσεων είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Η κολακεία της μετριότητας και της αδαούς πλειοψηφίας, η πανηγυρική ισοπέδωση άξιων και ανάξιων είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Ο λαϊκισμός του οποίου είστε ο αυθεντικότερος εκφραστής, είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Η εκμετάλλευση των αδυνάτων, αλλά και των ψυχολογικών αδυναμιών μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς.

Μας γεμίσατε κολλητούς συμβούλους, κομματικούς κηφήνες, χωρίς γνώσεις, χωρίς εμπειρία, με μόνο προσόν το ότι είναι φίλοι σας, συγγενείς, ψηφοφόροι σας. Και πατάσσετε συστηματικά την αριστεία διότι δεν την αντέχετε και διότι δεν σας αντέχει. Έχετε κάνει γραφικές επιλογές που προκαλούν χιλιάδες άξιους νέους που δεν έχουν ευκαιρίες να προχωρήσουν στη ζωή τους. Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που αγωνίζεται, που παλεύει, που σε πείσμα των καιρών ακόμα ελπίζει. Και βαρεθήκαμε αυτή την καραμέλα, ότι είναι μετακλητοί κι όχι μόνιμοι. Δηλαδή, οι μετακλητοί δεν πρέπει να προσλαμβάνονται αξιοκρατικά; Δεν πρέπει να είναι άξιοι, να έχουν σπουδάσει, να μιλούν ξένες γλώσσες και να μπορούν να προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση; Για αυτό σας λέω ότι είστε γνήσιος εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του λαϊκισμού.

Η ψευτο-αριστερά της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα, που μόνο στα λόγια είχατε, έχει βουλιάξει προ καιρού στο βούρκο του λαϊκισμού, τον οποίο με τόση πίστη υπηρετεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μιλάτε διαρκώς για λίστες αλλά στην πράξη δεν έχετε κάνει τίποτα σοβαρό και ουσιαστικό να τις αξιοποιήσετε. Πού βρίσκεται σήμερα ο πολλά υποσχόμενος υπουργός σας, ο κ. Νικολούδης, ο οποίος ένα χρόνο πριν έλεγε ότι είχαν εντοπιστεί 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δις ευρώ και δεσμεύτηκε ότι θα εισπράξει τον πρώτο χρόνο 2,5 δις ευρώ; Αν τα είχατε καταφέρει, δεν θα συζητούσατε για νέες μειώσεις στις συντάξεις που διαπραγματεύεστε και θα φέρουν την υπογραφή σας. Πού είναι σήμερα; Μήπως, επειδή σε μια κρίση ειλικρίνειας είπε την αλήθεια παραδεχόμενος τον Απρίλιο του 2015, ότι ο έλεγχος υποθέσεων όπως της λίστας Λαγκάρντ είναι διαδικασία «δύσκολη» και χρονοβόρα και δήλωσε ότι μπορεί να εισπράξει 2,5 - 3 δις από τη φοροδιαφυγή, αλλά σε 5-6 χρόνια; Τον αποπέμψατε, επειδή σας χάλασε το λαϊκίστικο αφήγημα σας ή μήπως γιατί δεν δεχόταν να παίξει το παιχνίδι των παρεμβάσεων όπως ο διάδοχος του; Και σε αυτό αποτύχατε. Συγκεντρώσατε λιγότερα χρήματα το 2015, από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014. Κάνατε λιγότερους ελέγχους το 2015 από ό,τι το 2014. Το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και ολοκληρώθηκαν 95. Το 2015, ξεκίνησε ο έλεγχος 80 υποθέσεων, και ολοκληρώθηκε μόλις σε 38. Για τόση αποτελεσματικότητα μιλάμε.

Παρά τις μεγαλοστομίες σας, στο τέλος της ημέρας το ταμείο σας είναι μείον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε μόλις πριν λίγες μέρες ότι τα έσοδα του 2015, προερχόμενα από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ανήλθαν μόλις σε 4 εκ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα έσοδα το 2014 ήταν 27 εκ. ευρώ.

Τώρα βρήκατε νέο παραμύθι. Τη λίστα Μπόργιανς. Έχετε φτάσει στο σημείο να κάνετε κοπτοραπτική στις απαντήσεις του κ. Μπόργιανς για να αλλοιώσετε το περιεχόμενό τους. Στην προηγούμενη παρουσία σας στη Βουλή καταθέσατε ένα γράμμα που λάβατε από τον κ. Μπόργιανς. Μόνο που το διαβάσατε μισό. Αυτό που δεν διαβάσατε και έλεγε ο κ. Μπόργιανς είναι το εξής: «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες».

Ξέρετε πως λέγεται αυτό; Εξαπάτηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, του ελληνικού λαού. Καταθέτω έγγραφο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, από το οποίο ρητώς προκύπτει ότι κατά την επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών κ. Τσιάρα στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2013, ο κ. Μπόργιανς εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης στον οικονομικό και δημόσιο τομέα και εξέφρασε την ετοιμότητα του για μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική διοίκηση στον ευαίσθητο τομέα της φορολογίας και της φοροείσπραξης.

Αποδεικνύεται δηλαδή, ότι δεν υπήρχε καμία λίστα την εποχή εκείνη όπως επιχειρείτε να μας πείσετε. Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείτε σοβαρά με κάποιες άλλες λίστες. Τη λίστα φίλων και συγγενών που διορίσατε. Θα την ονομάσω λίστα Καρανίκα. Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό και που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Θα την ονομάσω λίστα Αλεξιάδη. Τη λίστα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Θα την ονομάσω λίστα Κουρουμπλή. Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία που δεν έγιναν. Θα την ονομάσω λίστα Σταθάκη. Αυτές είναι οι πραγματικές λίστες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε, αντί να ασχολείστε με το πως θα λασπώνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Και έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Στις τελευταίες κρίσεις κάνατε τόσο βαθειά βουτιά στην επετηρίδα που θα σας ζήλευε και ο καλύτερος δύτης. Λίγοι ξέρουν κ. Τσίπρα ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλάξατε τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα, γιατί έχοντας αποφασίσει να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές θέλατε να έχετε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν δικό σας άνθρωπο. Και σήμερα, στο ίδιο άτομο, δίνετε την ανώτερη πειθαρχική εξουσία και τη δυνατότητα να εγκαλεί Εισαγγελείς. Πουθενά στον ευνομούμενο κόσμο δεν ελέγχονται δικαστικοί λειτουργοί από μονοπρόσωπο όργανο!

Η συρροή γεγονότων και καταγγελιών από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς αναδεικνύει την επιδίωξή σας για ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση και πολύ συχνά ο ίδιος ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ή απειλεί με επικείμενες δικαστικές ενέργειες. Πράγματα δηλαδή αδιανόητα για μια σοβαρή, ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης τελεί υπό στενή κυβερνητική παρακολούθηση. Ιδίως ο χειρισμός ποινικών δικογραφιών, η ανάθεσή τους και σε ποιους εισαγγελικούς λειτουργούς και η κίνησή τους σε όλες τις φάσεις της προδικασίας.

Οι μηχανισμοί πειθαρχικού ελέγχου πολλαπλασιάζονται και κινούνται εντατικά. Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό. Για πρώτη φορά υπάρχουν μάλιστα δύο Υπουργοί Δικαιοσύνης, ο Υπουργός και ο αναπληρωτής του για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποθέσεις, αυτές που συνιστούν πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Πού ακούστηκαν ξανά αυτά; Ο αναπληρωτής Υπουργός τάσσεται δημόσια κατά κάποιων και υπέρ κάποιων άλλων εισαγγελικών λειτουργών. Θεωρεί ορθή τη διεξαγωγή κάποιων πειθαρχικών ελέγχων και εσφαλμένη τη διεξαγωγή κάποιων άλλων. Χαρακτηρίζει «δικαστικό πραξικόπημα» συλλήβδην κάθε δικανική κρίση που αποκλίνει από τις προαναγγελίες ή τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Και οι πρόσφατες καταγγελίες εγείρουν μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα:

Παρενέβη ο Υπουργός σας στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης;

Ζήτησε από τη συγκεκριμένη Εισαγγελέα Εφετών, όπως η ίδια τον καταγγέλλει και ο ίδιος αποδέχεται ουσιαστικά με την επιστολή του να επιστρέψει τη δικογραφία που της είχε ανατεθεί νόμιμα;

Ας μας πείτε, από ποια διάταξη νόμου επιτρέπονται οι επιβεβαιωμένες επικοινωνίες του;

Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε; 

Που ακούστηκε αναπληρωτής Υπουργός να αφήνει το γραφείο του και να σπεύδει να παρακολουθήσει κλειστή διάσκεψη δικαστών για να σιγουρευτεί ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Και κάτι τελευταίο. Θεωρείτε σωστό να προΐσταται ενός τόσο ευαίσθητου τομέα ένας άνθρωπος που είχε διατελέσει διοικητής της Ε.Υ.Π.;

Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει προφανές ασυμβίβαστο;

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν σήμερα. Αυτά θέλει να μάθει ο λαός για να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη Δικαιοσύνη. Αλλά και αν δεν απαντηθούν σήμερα θα απαντηθούν σίγουρα όταν συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την οποία αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι. Εκεί θα προσέλθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν. Και τότε δεν θα μπορέσετε να κρύψετε άλλο την αλήθεια πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. 

Και κάτι ακόμα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέχρι χθες στοχοποιούσατε δικαστές. Τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς σας αντιπάλους. Με την ίδια μεθοδολογία. Πως είναι δυνατόν η Κυβερνητική Εκπρόσωπος να υιοθετεί δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν άσχετες συνομιλίες και που δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση των δημοσιογράφων εκβιαστών; Γιατί εδώ έχει στηθεί μία φάμπρικα. Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών, διαρρέει κάποιο τμήμα τους σε ένα έντυπο και αμέσως μετά έρχεται η κυβέρνηση να αναδείξει το δήθεν θέμα πολιτικά. Στήνετε μεθοδικά ένα παρακράτος και έχετε μετά το θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για διαφάνεια. Θα έπρεπε να ντρέπεστε.

Λέγεται ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αυτό εσάς δεν σας αρέσει. Έτσι όπως το πάτε η Δικαιοσύνη θα γίνει φαύλη. Και έτσι ελέγχοντας τη Δικαιοσύνη και καταλύοντας το Κράτος δικαίου μπορείτε να συγκεντρώνετε εξουσίες δίχως αντίβαρα και δημοκρατικό έλεγχο. Αναρωτιέμαι τι είναι άραγε αυτό που ανάγκασε την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε μία από τις τελευταίες δημόσιες παρουσίες της να τονίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών.
Να παροτρύνει τους δικαστές να μείνουν προσηλωμένοι στο έργο τους μακριά από κάθε είδους παρέμβαση.

Από τη Βουλή των Ελλήνων στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αφήστε τους δικαστές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Από τη Βουλή των Ελλήνων καλώ τους δικαστές - που γνωρίζω ότι οι περισσότεροι τιμούν τον όρκο τους, που γνωρίζω ότι επιτελούν το καθήκον τους υπό δύσκολες συνθήκες - να μην φοβούνται και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους, από όποιον κι αν αυτή γίνεται, όσο ψηλά κι αν είναι. Και να γνωρίζουν όλοι όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να παίξουν παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη ότι θα λογοδοτήσουν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όταν εξετάζουμε ζητήματα Δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, θα πρέπει να παραμερίζουμε τις προσωπικές ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την ελευθερία και τον πλουραλισμό. Για εμάς κ. Τσίπρα, η ελευθερία είναι - μαζί με την αλληλεγγύη - οι βασικές αρχές της ιδεολογίας μας.

Η ελευθερία προϋποθέτει ανεκτικότητα και σεβασμό στην πολιτική διαφωνία. Η ουδετερότητα των θεσμών της Δικαιοσύνης, αλλά και των ανεξάρτητων αρχών, στο βαθμό που αυτές ασκούν οιονεί δικαστικό έλεγχο, προκύπτει από την ανάγκη να υπάρχει ανεκτικότητα απέναντι στην πολιτική διαφωνία. Συνεπώς μόνον με ουδετερότητα των θεσμών της Δικαιοσύνης διασφαλίζεται η ελευθερία. Αυτά είναι τα θεμέλια της Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Αυτά θέλετε να διαβρώσετε.

Για μένα η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η διαφάνεια παντού, αποτελούν δέσμευση και διακηρυγμένο στόχο. Πριν δύο μήνες, 405.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίχτηκε ούτε από καναλάρχες ούτε από μιντιακά συστήματα και παράκεντρα εξουσίας. Κάθε άλλο !! Πήγα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και ζήτησα από όλους τους πολίτες και όχι μόνον από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάρουν τις τύχες της παράταξης και κατ’ επέκταση της χώρας στα χέρια τους. Και το έκαναν. Και εγώ, αυτή την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, οφείλω να τους την ανταποδώσω.

Η εκλογή μου στηρίχτηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που με εμπιστεύτηκαν για να φέρω κάτι καινούριο στην πολιτική ζωή του τόπου, για να μπει ένα τέρμα στο κομματικό Κράτος, για να επιστρέψει η ελπίδα, η αξιοκρατία και η αξιοπρέπεια στη χώρα μας.

Δεν έχω εξαρτήσεις από κανέναν και δεν πρόκειται και να αποκτήσω. Αντλώ τη δύναμή μου από όλους τους πολίτες που βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη δύναμη που μπορεί ρεαλιστικά να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Ως προς την υπόθεση της εφημερίδας Ακρόπολης, να σας θυμίσω δύο πράγματα που ίσως δεν τα γνωρίζετε.

Πρώτον, έχω υποβάλει αγωγή στον κ. Μαυρίκο για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δεύτερον, έχω εδώ πρωτοσέλιδα εναντίον του κ Σαμαρά, του κ. Μεϊμαράκη και εμού. Δεν μου φαίνεται ότι κάποιος που δημοσιεύει τέτοια πρωτοσέλιδα είναι στο payroll της Νέας Δημοκρατίας.


Από τις πρώτες πράξεις μου ήταν η ανάδειξη του οικονομικού προβλήματος της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή σχεδίου δράσης εξυγίανσης που αποδεδειγμένα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων, τηρεί τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης των δανείων και φέρνει την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κρύβω το πρόβλημα. Λύνω το πρόβλημα. Αν τολμάτε κάντε το κι εσείς στο Κόμμα σας.

Απευθύνομαι στην Κυβέρνηση και σε όλους τους Βουλευτές, γιατί η ευθύνη όλων είναι και προσωπική. Αν υπήρχε στοιχειώδες πραγματικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα σε τρία μέτρα:

Προώθηση, την ύστατη στιγμή, συνολικής συνταγματικής αναθεώρησης, με απόφαση αυτής της Βουλής, ώστε η επόμενη να αντιμετωπίσει δραστικά όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια. Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το επαίσχυντο άρθρο 86.

Να μπει τέλος στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς. 

Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Ε.Σ.Ρ. και όχι από τον Υπουργό σας, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης.


Και βέβαια θα έπρεπε να συμφωνήσουμε όλοι στη συνολική υλοποίηση της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία είχε εκπονηθεί επί ημερών μας από τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον κ. Τέντε. 

Κύριε Τσίπρα,

Εάν έχετε στοιχειώδη υπευθυνότητα και συναίσθηση των κρίσιμων συνθηκών για την πατρίδα μας, οφείλετε να υιοθετήσετε αυτές τις πρωτοβουλίες. Ίσως είναι η μοναδική υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε πια στον τόπο. Είναι ωστόσο φανερό ως τώρα, ότι όσο τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο πεισματική γίνεται αυτή η νοσηρή αντίληψή σας περί εξουσίας και θεσμών. Αυτό το θεσμικό ροκάνισμα της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ρίζες της Δημοκρατίας μας βάλλονται από το κομματικό καρκίνωμα που δημιουργήσατε και εξαπλώνεται επιθετικά. 

Η Κυβέρνησή σας τώρα πια δεν έχει τι να πει στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, στο πεδίο της Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Όλη η αφήγησή σας ανατράπηκε. Απογυμνώθηκε από τα ψέματά της. Στις πόλεις και τα χωριά, στους δρόμους και τις πλατείες, ακούγεται μία βοή. Εσείς όμως, δεν την ακούτε. Κλεισμένος στο Μαξίμου, απομονωμένος στο σύστημα της παρέας που ονομάζετε διακυβέρνηση. Με κλειστή την Ηρώδου Αττικού από τα ΜΑΤ. Έχετε παραιτηθεί από την επίλυση των προβλημάτων. Το Κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αισθάνονται ασφυξία και αγανάκτηση. 

Η Κυβέρνησή σας δεν είναι μόνο οικονομικά και κοινωνικά επώδυνη. Τείνει δυστυχώς να καταστεί εθνικά επικίνδυνη. Τολμήστε να δείτε από ψηλά την Ελλάδα που φτιάξατε. Δεν θα την αναγνωρίστε έτσι που την κάνατε. Στο Βορρά, κλειστά σύνορα. Απομόνωση και περιθωριοποίηση. Η ντροπή της Ειδομένης. Το Νταχάου του κ. Κουρουμπλή. Στα νησιά, χιλιάδες Ευρωπαίοι υπάλληλοι, μαζί με Τούρκους αστυνομικούς, επιτηρούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε όλη τη χώρα, δεκάδες ή και εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, άγνωστες και ανεξέλεγκτες, δρουν κατά βούληση. Οι πολίτες αισθάνονται την απόλυτη ανασφάλεια. Η χώρα είναι ανοχύρωτη και το Κράτος εκκωφαντικά απόν. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει, 15 μήνες τώρα. Capital Controls πνίγουν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Μνημόνιο αορίστου χρόνου. Φόροι, φόροι, φόροι. Αδιέξοδα για την οικογένεια, τους συνταξιούχους και την τρίτη ηλικία. Ανεργία και θρυμματισμένα όνειρα μιας νεολαίας που φτιάχνει βαλίτσες για να ξενιτευτεί.

Οι δήθεν νίκες σας αποδείχθηκαν πανωλεθρίες. Η Ελλάδα, επί ημερών σας, έγινε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά, χώρα υπό επιτροπεία, υπό επιτήρηση. Και σήμερα αποδείξατε ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε ένα κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης. Θέλετε συνεχώς πόλωση, όξυνση, διχασμό, λασπολογία. Αυτή είναι η φύση σας. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση γιατί έτσι θα φανεί σε όλο της το μέγεθος η τραγική σας ανεπάρκεια.

Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε την χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε 3 φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών σας στόχων. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός. Εδώ που φτάσατε τη χώρα, το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας.

Δεν έχω αυταπάτες. Το πάθος σας για την εξουσία είναι τέτοιο που θα κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να μείνετε γαντζωμένος στην καρέκλα. Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σύντομα θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα. Και μόνο τότε θα βγούμε από το τέλμα. Θα αναπνεύσει η χώρα και η Δημοκρατία.

Θα ενωθούν ξανά οι Έλληνες.

Θα γεννηθεί ξανά η ελπίδα.

Θα μείνει όρθια η Ελλάδα.

Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.


Την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφάνεια. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη. 

Μεταξύ των συνολικά 13 παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και γενικότερα, που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι και εκείνη που καταλογίζει για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Αθανασίου, που, όπως είπε, έγινε λίγο πριν από τις εκλογές τότε, για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του. Ο κ. Τσίπρας έθεσε καίρια ερωτήματα για την «περιβόητη παρέμβαση» Παπαγγελόπουλου και τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που μου έδωσαν την εξαιρετική ευκαιρία να προκαλέσω αυτή τη συζήτηση. Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε:


Να συζητήσουμε επιτέλους για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά, τη διαπλοκή. Για το σύστημα εξουσίας. Για το σύστημα πολιτικής και οικονομικής, θεσμικής εξωθεσμικής εξουσίας που όχι μόνο δεν εκάμφθη αλλά θέριεψε την περίοδο της κρίσης.

Έπρεπε να γίνει για να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες σας. Οι εγκληματικές σας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Η Ν.Δ. εθεώρησε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα μέσα της διαπλοκής ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Πρόκειται για θράσος και αλαζονεία. Μέσα στην βιασύνη και την αλαζονεία σας δεν σκεφτήκατε ότι με αυτόν τον τρόπο μόνοι σας ανοίγετε το Κουτί της Πανδώρας. Θα ειπωθουν πολλά και μαζεμένα.

Δεν θέλω να ξεκινήσω τη συζήτηση από τα πεπραγμένα των δικών σας κυβερνήσεων αλλά από τι σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς.

Χρέος και αποστολή της εκτελεστικής εξουσίας είναι να εγγυάται την προστασία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις. Και οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνον ή κυρίως πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την ολιγαρχία του χρήματος.

Όσο κι αν πολιτικοί, επιχειρηματίες και λειτουργοί της Δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν το κλισέ της απόλυτης εμπιστοσύνης αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός.

Πρέπει να προσεγγίσουμε το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα που είναι η πολυνομία και η κακονομία. Δεν είναι αποτελέσματα της διαχειριστικής ανικανότητας, της άγνοιας.

Είναι ίσως το αποτέλεσμα μιας βαθιάς μελέτης νομομαθών πολιτικών του συστήματος εξουσίας που αξιοποίησαν τις γνώσεις τους ώστε να ανοίξουν πόρτες για να παρακάμψουν ακόμα και την ιδια ποινική τιμωρία.

Είναι χαρακτηριστικό οτι η χώρα μας έχει φτάσει να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο.

Αποκαλύπτεται ένα χάος που αν δεν είναι σκοπίμως δημιουργημένο είναι σκοπίμως αφημένο. Είναι αυτή η κατάσταση που οφείλεται για τη διάρρηξη της σχέσης πολιτών – δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους δικαστικούς που σέβονται τους όρκους τους. Που δεν χαρίζονται, δεν εξαγοράζονται δεν υποκύπτουν σε πιέσεις.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να αναπαράξουν τις τακτικές του παρελθόντος ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποδίδεται δικαιοσύνη και να είναι τυφλή.

Αυτή η στάση που υιοθετούμε από την πρώτη στιγμή για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αλλά νόμιμη άσκηση αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης.

Μιλήσατε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι μία συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κ. Τσατά. Για την εν λόγω υπόθεση διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο τρεις σημαντικές υποθέσεις.

Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Πώς έφτασε η υπόθεση στην εισαγγελέα Τσατά; Με ποια πρόθεση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο.

Ποια αλήθεια ήταν η παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου;

Για το ζήτημα Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Καταθέτω την επιστολή του κ. Τσιρώνη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κάνει συγκεκριμένες αναφορές και του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο αξίζουν μία επίσημη απάντηση.

Δεν είναι ακόμη ώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Θα περιμένουμε το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας. Δεν θα περάσει φαντάζομαι στα μονόστηλα των εφημερίδων.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ; Μήπως γιατί κόπτεστε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή γιατί δυσκολεύει τις εξωθεσμικές σας συνεννοήσεις.

Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σας θυμίζω τι σημαίνει αντισυνταγματική και με τη βούλα παρέμβαση. 1. Με τον νόμο 4024/2011, ΟΣΚ τερματίστηκαν οι διώξεις για μισθολογικές υπερβάσεις. 2. Απαλλαγή διοικήσεων όλων των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Δεν συνιστά δωροδοκία η υλική παροχή για ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη τραπεζών για την επαναγορά ομολόγων, ανεστάλησαν οι διώξεις διοικητικών συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, απαλλαγή ΛΑΡΚΟ για πώληση περιουσιακών στοιχείων, σταμάτησαν οι διώξεις για τα δ.σ. των αγροτικών συνεταιρισμών.

Με την πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο που προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, κακουργηματικού χαρακτήρα. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε 6.5.2014 και προέβλεπε μικρότερες ποινές και στη συνέχεια αφού ίσχυσε κάποια μικρή περίοδο καταργήθηκε ως λάθος. Παρόλα αυτά έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με αυτόν τον νόμο. Ευτυχώς χαρακτηρίστηκε αργότερα αντισυνταγματική η διάταξη.

Παρέμβαση για απαλλαγή στελεχών τραπεζών από κάθε ευθύνη για σύναψη δανείων πάσης φύσεως. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα και κυρίως της Ν.Δ. Τα κόμματα είχαν βάλει εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Είχαν εξασφαλίσει ότι εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός και οι υψηλές χορηγήσεις. Κι όμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν.

Πέρα από τη χώρα καταφέρατε να χρεοκοπήσετε και τα κόμματά σας. 210 εκατ. ευρώ τα χρέη της Ν.Δ. Από αυτά τα 197 εκατ. αφορούν δάνεια από τράπεζες και δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν.

Θέλω να δεσμευτώ προσωπικά ότι η υπόθεση αυτή με τα δάνεια των κομμάτων σας δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μία νύχτα επειδή καταθέσατε μία τροπολογία που αθωώνει αυτούς που σας τα έδωσαν. Θα αναζητηθούν ευθύνες. Και το παιχνίδι αυτό στις πλάτες του ελληνικού λαού που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με αίμα. Θα αποδοθούν είτε αφορούν τα κόμματα είτε κάποιους χρεοκοπημένους μιντιάρχες.

Κάποιοι συνεχίζουν να τρέφουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και έστελναν αφορολόγητες τις καταθέσεις τους στις Παρθένες Νήσους. Θα τελειώσει σύντομα το γαϊτανάκι. Θα καταθέσουμε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια με κόμματα και ΜΜΕ.

Το αργότερο στα τέλη του Μαΐου το πόρισμα όχι του «αγίου ποτέ». Και μόνο το θράσος που έχουν κάποιοι να μας κουνάνε το δάχτυλο και συνεχίζουν να λαμβάνουν δάνεια δίχως εξασφαλίσεις.

Παρέμβαση με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Νυχτερινή τροπολογία που υπερψηφίστηκε με την 5η προσπάθεια χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Για τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών μεγάλων ομίλων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν από συντάξεις και χάριζαν πρόστιμα σε μεγάλους ομίλους.

Η 13η παρέμβαση σκόπευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο με τροπολογία του κ. Αθανασίου λίγο πριν τις εκλογές. Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά. Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα;

Αυτές είναι παρεμβάσεις και όχι ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει με το θράσσος τους ή να κλάψει. Για την υποκρισία και την ηθική κατάπτωση. Πάντα υπήρχαν προβλήματα και παρεμβάσεις. Όμως την τριετία Σαμαρά – Βενιζέλου θέριεψαν.

Πέρα από παρεμβάσεις υπήρξαν και παραλείψεις. Πρώτο και κύριο η παράδοση της λίστας Λαγκάρντ.

Φαίνεται ποιος θέλει και δεν θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αυτό που εξοργίζει τον μέσο πολίτη είναι η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές παρά την πρόσκληση.
Η άρνηση συνεργασίας επιβλήθηκε από τον κ. Σαμαρά δια χειρός του κ. Μπούρα.

Για ποιο λόγο χρειάζεται πάνω από 10ετία για να φτάσουν δικογραφίες στη Βουλή. Η τεχνολογία της λήθης πρέπει να τελειώσει. Θα ζητήσω διενέργεια ελέγχου του συνόλου των δικογραφιών.
Υπάρχουν δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί την τρέχουσα περίοδο στη Βουλή που δεν πρόκειται να απολαύσουν κανένα ευεργέτημα. Πρέπει να τελειώσει η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Δεν ήξερα από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Γιατί εκτός από το να συγκαλύπτει τους ευεργέτες του το σύστημα αυτό ήταν και ο ενορχηστρωτής. Η υπόθεση του κ. Παπασταύρου αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα που αποτελεί σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού συστήματος. Σύμφωνα με έγγραφα ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά φέρεται να μην ήταν απλός διαχειριστής όπως ισχυρίζεται ούτε πληρεξούσιος αντίθετα εμφανίζεται ως δικαιούχος και ιδιοκτήτης. Προκύπτει ότι από το 2012 και μετά φαίνεται ότι προβαίνει σε ενέργειες για να εμφανιστεί ως διαχειριστής και όχι ως ιδιοκτήτης.

Το κρίσιμο ερώτημα που αφορά εσάς κ. Μητσοτάκη είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου. Γιατί ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος δεν λαμβάνει αποστάσεις από το σκοτεινό παρελθόν.

Οι σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα στενές σχέσεις, όπως αποδεικνύεται από όλα όσα έχουν δει το φως. Οι σχέσεις ήταν το λιγότερο στενές. Σας συμβουλεύω να δώσετε τις εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Μουσάς. Για ποιες υπηρεσίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια από τον κ. Μαυρίκο.

Κλείνω με το σκάνδαλο των σκανδάλων. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο της Siemens και τον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η πρώτη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησαν. Όμως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες αναστολές. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και η ίδια η εταρεία. Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρεία ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ. Η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχετε. Άλλωστε οι σχέσεις σας με πρόσωπα μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Πριν από τη συζήτηση ο πρωθυπουργός είχε γράψει σε δύο αναρτήσεις του στο twitter: «Σήμερα στη Βουλή, ανοίγουμε τη συζήτηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για την Δικαιοσύνη, την Διαφθορά και τη Διαπλοκή. Συζητάμε για ένα σύστημα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».


ΦΡΙΤΤΕΙ κανείς διαβάζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 και αναρωτιέται αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι περί αυτόν έχουν πραγματικά συναίσθηση τι υπογράφουν, όταν συμφωνούν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Έχουν δηλαδή πλήρη συναίσθηση της ζημιάς που θα προκαλέσουν στην Κύπρο με την παράγραφο 8 της δήλωσης αυτής; Όχι ότι η ζημιά θα είναι μικρότερη, αν το υπέγραφαν λόγω ανικανότητας και ασχετοσύνης, αλλά αν έχουν πλήρη συναίσθηση του τι υπέγραψαν πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλιώς.

Λέει επί λέξει το σημείο 8 της δήλωσης αυτής: «Η ΕΕ και η Τουρκία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επανενεργοποιήσουν την ενταξιακή διαδικασία, όπως τέθηκε στην κοινή τους δήλωση της 29ης Νοεμβρίου 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και αποφάσισαν ως επόμενο βήμα να ανοίξουν το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας (σ.σ. η προεδρία της Ολλανδίας είναι η τρέχουσα και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2016). Καλωσόρισαν ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση προς αυτό το στόχο τον Απρίλιο». Μέχρις εδώ, το πρόβλημα είναι ότι αν ρωτήσει κανείς τους Έλληνες, ελάχιστοι θα απαντήσουν ότι γνωρίζουν πως στις 14 Δεκεμβρίου, πριν από τρεις μήνες δηλαδή, ξεκίνησαν εκ νέου οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, άρχισαν δηλαδή πάλι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε παλιότερες εποχές θα είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός, τώρα όμως άκρα του τάφου σιωπή από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι όμως αυτό το χειρότερο. Το σημείο 8 της δήλωσης έχει ακόμη μια πρόταση πριν ολοκληρωθεί: «Προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστεί με επιταχυμένο ρυθμό χωρίς προκαταλήψεις για τις θέσεις κρατών – μελών σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες». Εδώ χρειάζεται πολλή συζήτηση γιατί η έκφραση που έχει χρησιμοποιηθεί στα αγγλικά προκαλεί συγχύσεις.

Ο όρος «without prejudice» σημαίνει «χωρίς προκαταλήψεις», αλλά στη νομική ορολογία σημαίνει «με επιφύλαξη» και αναφέρεται στα δικαιώματα κάποιου. Όταν δηλαδή η Κύπρος λέει (ή έλεγε με προηγούμενους προέδρους της) ότι θα αρνηθεί κατηγορηματικά να «ξεπαγώσει» πέντε κεφάλαια που έχει μπλοκάρει, αν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό και αναιρεθεί έτσι η κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, αυτό θα κριθεί ως «προκατάληψη» ή ως «επιφύλαξη» νομίμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας; Προσωπική μας άποψη είναι ότι κανένας δεν μπορεί να απαντήσει τώρα για τον απλούστατο λόγο ότι οι Ευρωπαίοι θα το συναρτήσουν με τις ανάγκες που θα έχουν, όταν το θέμα θα τεθεί επί τάπητος. Θα έχουν ανάγκη την Τουρκία ή όχι; Αν όχι, η Κύπρος, θα αποφανθούν, κάνει χρήση «επιφυλάξεων» νομίμων δικαιωμάτων της. Αν έχουν όμως ανάγκη την Τουρκία για κάποιο λόγο, τότε οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν και θα κατηγορήσουν τη Λευκωσία – τη Λευκωσία, όχι την Άγκυρα! – ότι διακατέχεται από «προκαταλήψεις» εναντίον της Τουρκίας και ίσως γενικότερα εναντίον του μουσουλμανικού στοιχείου!

Γνωρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά και πρωτίστως η γερμανική Δεξιά σιχαίνεται και αποστρέφεται τους Τούρκους. Γνωρίζουμε ότι προσπαθεί να καλοπιάσει τους Τούρκους με παραχωρήσεις σημαντικές για την Άγκυρα, που όμως δεν συμπεριλαμβάνουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ως τέτοιες παραχωρήσεις θεωρούμε τη στάση της Γερμανίας και της ΕΕ στο θέμα της κατοχύρωσης της κατοχής της μισής Κύπρου, την παραχώρηση αν ήταν δυνατόν όχι του μισού, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου στην Τουρκία – και φυσικά το κουρδικό. Το σημείο 9 της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου του 2016, της περασμένης εβδομάδας δηλαδή, είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό: «Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες μέσα στη Συρία, ειδικά σε μερικές περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, το οποίο θα επέτρεπε στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς» αναφέρεται επί λέξει. «Μέσα στη Συρία» και «ειδικά σε κάποιες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα»! Το ερώτημα τίθεται ωμά: Δίνουν οι Γερμανοί την άδεια εισβολής στη Συρία στα τουρκικά στρατεύματα – δίνει δηλαδή το Βερολίνο στην Άγκυρα αυτό που αρνήθηκαν να κάνουν ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ όταν ξεκαθάρισαν στον Ερντογάν πως αν θέλει να εισβάλει στη Συρία, θα το κάνει μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από το ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας μόνος ο Ερντογάν τους Ρώσους;

Και για να επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα. Από τη στιγμή που η Γερμανία και η ΕΕ χρησιμοποιούν τέτοιες διατυπώσεις που θεωρητικά τουλάχιστον, επιτρέπουν στην Τουρκία ακόμη και να εισβάλει στη Συρία για να «βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες», πόσες παραχωρήσεις άραγε είναι διατεθειμένο να κάνει το Βερολίνο αναφορικά με την κατοχή επί σαράντα και πλέον χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου που η Άγκυρα έχει μετατρέψει σε αμιγώς τουρκικό;
Ο Τσίπρας δεν καταλάβαινε τι υπέγραφε;
του Γιώργου Δελαστίκ/prin.gr

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ομπάμα αρνήθηκε να συναντηθεί προσωπικά με τον Ερντογάν. Στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, αναφέρεται δημοσίευμα του RIA Novosti... 


ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 'ο Ομπάμα αρνήθηκε να συναντηθεί προσωπικά με τον Ερντογάν' τον οποίο κάποτε αποκαλούσε φίλο του στην πολιτική, ενώ τώρα, προτιμάει προφανώς, να τον αποφεύγει. Στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, αναφέρεται το εν λόγω δημοσίευμα του RIA Novosti.

Το 2012, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τον Τούρκο ομόλογό του στον κατάλογο των πέντε πολιτικών του κόσμου με τους οποίους κατάφερε να έχει τις πιο φιλικές και εμπιστευτικές σχέσεις. Γι αυτό και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, πολλοί θεωρούν, ότι η συμπεριφορά του Ομπάμα που αρνείται να συναντηθεί με τον Ερντογάν πρόσωπο με πρόσωπο, είναι ένδειξη μεγάλης απογοήτευσης.

Ο Τούρκος ηγέτης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, κατά την διάρκεια των εγκαινίων ενός τεμένους στην πολιτεία του Μέριλαντ, ωστόσο η υπηρεσία Τύπου του Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες δεν είναι απαραίτητο να συναντηθούν κατ ιδίαν, καθώς πρόσφατα είχαν συνομιλήσει στη σύνοδο κορυφής της G20 και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τον Φεβρουάριο. Αυτό ανέφεραν στην εφημερίδα The Wall Street Journal πηγές του Λευκού Οίκου. Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης του Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με την αναβολή της συνάντησης με τον Ομπάμα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ένας αποτυχημένος αυταρχικός ηγέτης


Τον Φεβρουάριο του 2016, ο διάσημος αμερικανός δημοσιογράφος, και ανταποκριτής του περιοδικού TheAtlantic Τζέφρι Γκόλνμπεργκ (Jeffrey Goldberg), έγραψε ένα αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «Το Δόγμα Ομπάμα», που ήταν βασισμένο στις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με τον αμερικανό πρόεδρο και εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το άρθρο επιβεβαίωνε, εν μέρει, τις εικασίες που εμφανίζοντας στον δυτικό τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο Ομπάμα και Ενρτογάν είχαν απογοητευθεί ο ένας για τον άλλον.

«Ο Ομπάμα πίστευε ότι ο Ενρτογάν είναι ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος ηγέτης ο οποίος θα είναι σε θέση να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά τώρα ο Ομπάμα τον θεωρεί ως ένα αποτυχημένο και αυταρχικό πολιτικό» έγραφε ο Γκόλντμπεργκ (Goldberg).

Μετά από αυτό, ο Λευκός Οίκος, αναγκάστηκε να σχολιάσει εγγράφως το δημοσίευμα του Γκόλντμπεργκ, κάτι που δεν συνέβαινε σχεδόν ποτέ με κάθε άρθρο που είχε θέμα την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του προέδρου, Μάρκ Στρόχ (Mark Stroh) σχολίασε λεπτομερώς την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της Τουρκίας στον δυτικό συνασπισμό ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» (έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία), και τόνισε ότι ο Ομπάμα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν σχολίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της οποίας πολλοί αναλυτές άρχισαν να υποψιάζονται ότι ακόμη και αν υπήρχε μια ισχυρή προσωπική φιλία μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα, έφτασε στο τέλος της και παρέμειναν μόνο οι διπλωματικές φιλοφρονήσεις, που καλούνται να αποκρύψουν την ψυχρότητα που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών


Η Συρία της έριδος


Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος πρέπει να στείλει στρατεύματα στη Συρία, για να ολοκληρωθεί η εκστρατεία με την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ. Εάν ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον Γκολμπεργκ, απογοητεύθηκε με τον Ερντογάν, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν ήθελε να στείλει στη Συρία τον «τεράστιο στρατό», ο τούρκος Πρόεδρος είχε δυσανασχετήσει με τον Ομπάμα ακόμη νωρίτερα και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2013, όταν, έθεσε την «κόκκινη γραμμή» αρνούμενος να στείλει στρατό να πολεμήσει κατά των στρατευμάτων του Άσαντ.

Την παραμονή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι εδώ και καιρό δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ομπάμα. «Στο παρελθόν, του τηλεφωνούσα απευθείας (σ.σ του Ομπάμα). Όμως, επειδή δεν βλέπω τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη Συρία, συνομιλούν μεταξύ τους οι Υπουργοί Εξωτερικών», είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ATV, το καλοκαίρι του 2014.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο τούρκος πρόεδρος, είχε δυσανασχετήσει, επειδή η Ουάσινγκτον ασκούσε πιέσεις στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να την πείσει να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να αποκρούσει την επίθεση των μαχητών του ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Κομπάνι.

«Γιατί κάποιος να έρθει στην περιοχή αυτή, παρά την απόσταση των 12.000 χιλιομέτρων; Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε ενάντια στην αλαζονεία, απερισκεψία και τις ατελείωτες απαιτήσεις», είχε δηλώσει ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις ενέργειες των Αμερικανών.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το RIA, με την έναρξη της συριακής κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ανέκυψε και πάλι σε όλη του την έκταση το κουρδικό ζήτημα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τον πόλεμο που διεξάγει η Άγκυρα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία), αλλά συνεργάζεται στη Συρία με τους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα με τα Τμήματα Λαϊκής Αυτοάμυνας, τα οποία θεωρεί ως αποτελεσματικές χερσαίες μονάδες στον πόλεμο κατά του ισλαμικού Κράτους. Οι αντιφάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο όταν οι Κούρδοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από το Κομπάνι στις αρχές του 2016.

«Πώς μπορούμε να σας εμπιστευθούμε; Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας, εμείς ή, οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;» είχε δηλώσει τότε ο τούρκος πρόεδρος. Ο Ομπάμα, με τη σειρά του, κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει να βομβαρδίσει τους Κούρδους στα σύνορα της Συρίας — Τουρκίας.

Αμερικανο- ισραηλινή συνωμοσία


«Μερικές δυνάμεις, που συνωμοτούν, άρχισαν να υλοποιούν το δικό τους μυστικό σενάριο. Πίσω από τα όσα λέγονται περί διαφθοράς, έχει στηθεί μια άκρως έκνομη, απαράδεκτη και εξαιρετικά σκοτεινή παγίδα». Με αυτές τις εκφράσεις είχε αναφερθεί ο Ερντογάν στα τέλη του 2013 στην επιχείρηση «Μεγάλη δωροδοκία» που ξεκίνησε κατά της διαφθοράς, κατά την διάρκεια της οποίας η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 40 παράγοντες του πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο γιος του Υπουργού Οικονομίας και ο γιος του Υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η «μυστική συνωμοσία» εναντίον του κόμματός του, ήταν έργο των ξένων δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν τους ντόπιους διαδηλωτές σαν «υπεργολάβους». Αν και δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ερντογάν αναφέρονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό λόμπι της Ουάσιγκτον. Αυτό θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει από την Τουρκία τον αμερικανό πρέσβη Φράνσις Ρικκαρντόνε, όταν δήλωνε: «Πρέσβεις εμπλέκονται σε προκλήσεις. Τους καλώ και τους λέω, κάντε τη δουλειά σας! Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».

«Είδαμε το παιχνίδι που παίξανε στο Γκεζί (κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ το 2013), το βλέπουμε και τώρα», δήλωσε τότε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στην πόλη Ορντού.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τότε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον σουνίτη κληρικό και δημόσιο παράγοντα που ζει στις ΗΠΑ, ως έναν από τους κύριους ‘υπεργολάβους'. Τον Νοέμβριο του 2013, ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκίνησε μια επίθεση κατά του Γκιουλέν, τον οποίον κατηγόρησε για διενέργεια πολιτικής κατασκοπείας και τη δημιουργία «παράλληλων κρατικών δομών», ενώ χαρακτήρισε την οργάνωση «Χιζμέτ» του Φεντουλάχ Γκιουλέν ως «τρομοκρατικό κίνημα» το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκε από τη CIA ως προκάλυμμα για μυστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, και ιδιαίτερα για «απόπειρα πραξικοπήματος".

Η επιχείρηση «Μεγάλη δωροδοκία» δεν επέφερε μια ριζική κάθαρση στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος, ο Γκιουλέν καταδικάστηκε ερήμην, και οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, κάνοντας χρήση βίας. Όλα αυτά προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον. Αν τον Μάιο, Ομπάμα και Ερντογάν είχαν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και είχαν συναντηθεί σε οικογενειακό δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της χώρας του, μετά τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει ότι θα έχει μία θερμή υποδοχή.
russia2016/ria.ru

Η κυβέρνηση έχει βγάλει στο σφυρί τη χώρα και πουλάει ένα προς ένα τα ιμάτια της, με προτεραιότητα τα “φιλέτα” των δημοσιών επιχειρήσεων και των ακινήτων...


ΠΡΟΣΦΑΤΑ η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μέγα σκανδάλου της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, ξεπούλησε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά fund, τα οποία τώρα διεκδικούν να διαχειρισθούν με το άλλο χέρι τους τα “κόκκινα δάνεια”, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών περιουσιών της χώρας, ενώ όλη η δημόσια περιουσία, κάθε μορφής, θα περάσει, προς υποθήκευση, διαχείριση και εκποίηση σε ένα υπερταμείο, το οποίο θα συνδιαχειρίζονται ξένοι τροϊκανοί εγκάθετοι.

Στην κατεύθυνση αυτή της γενικής εκποίησης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγγειλε την προθεσμία ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με την ίδια ευκολία που θα εκποιούσε ένα αγροτεμάχιο του.

Ο κατά τ' άλλα επικεφαλής της αντιπολίτευσης των “53”, τρομάρα του και τρομάρα τους, δήλωσε προκλητικότατα ότι "η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία ύψους πολλών εκατοντάδων ευρώ για την παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού μέχρι το φθινόπωρο".

Η συμφωνία του ευτελούς τιμήματος 915 εκατ. € αφορά την Lamda Development, την κινεζική Fosun και εταιρία με έδρα το Abu Dhabi

Ωστόσο, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρειάζονται αρκετά ακόμη βήματα, όπως η έγκριση τουχωροταξικού σχεδίου και η χορήγηση άδειας καζίνο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία. 

«Θεωρώ ότι όλα αυτά που λέμε και τις συζητήσεις με τον επενδυτή πρέπει να έχουμε τελειώσει μέχρι το φθινόπωρο. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος που είναι αρκετά κοντά και μπορούμε να τον κάνουμε» δήλωσε ο Τσακαλώτος στη Βουλή. 

Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει την είσπραξη 345 εκατ. € ως πρώτη δόση από τη συναλλαγή για φέτος, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Πολιτικοί και κινηματικοί κύκλοι τόνιζαν, όμως, στην Iskra, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση, με τα μνημονιακά συνεταιράκια του, μπορεί να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί και με τη λαϊκή πίεση να αλλάξουν πολλά στο σημερινό καταθλιπτικό μνημονιακό σκηνικό.


Το ιστορικό της σύμβασης


Η σύμβαση για το έργο-μαμούθ της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό υπογράφει το Νοέμβριο του 2014 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της αναδόχου εταιρείας Lamda Development, συμφερόντων Λάτση 

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης «στο τίμημα των € 915 εκ. προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους € 1,2 δισ. που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή». 

Στην τότε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή έλεγε μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας». 

Η ανάπλαση του Ελληνικού, κατά το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί το μεγαλύτερο σύγχρονο ιδιωτικό αναπτυξιακό έργο στην Ελλάδα, το συνολικό ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 8 δισ. € και σύμφωνα με πρόσφατη επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ θα συμβάλλει κατά 2% στον ΑΕΠ και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας .

Αναφερόμενος στην Ελλάδα o επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ δεν αποκλείει, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, τη βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.


Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ κρίση, το αμφιλεγόμενο μέλλον της ευρωζώνης, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ένα ενδεχόμενο Brexit, η ενίσχυση των εθνικιστών και η τρομοκρατική απειλή ανησυχούν τις χώρες της ΕΕ. Σφυγμομέτρηση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι οι πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους: 65% στην Ιταλία, 64% στη Γαλλία, 63% στην Ισπανία και 40% στη Γερμανία.

Οι εξελίξεις ανησυχούν ωστόσο και τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μόρις Όμπστφελντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ προειδοποιεί για την ευρωπαϊκή τάση «απόρριψης της οικονομικής ολοκλήρωσης και αναζήτησης εθνικών λύσεων». Κατά την άποψή του η επιστροφή των Ευρωπαίων στους συνοριακούς ελέγχους είναι «διαμετρικά αντίθετη προς την ιδέα της νομισματικής ένωσης». Ο κ. Όμπστφελντ εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής αυτής θα είναι «πολύ υψηλές» και τονίζει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να βρει ένα δρόμο έτσι ώστε να μοιραστεί τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής φιλοξενώντας και ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες».

Μακροπόθεσμo ζήτημα τα ελληνικά δημοσιονομικά


Για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ η επιστροφή σε εθνικές λύσεις οφείλεται στις υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν. Παράλληλα παραδέχεται ότι και οι οικονομολόγοι φέρουν ευθύνη για την παρούσα κατάσταση: «Παραβλέψαμε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν τελικά μακριά από την ανάπτυξη».

Η συνέντευξη με τον Μόρις Όμπστφελντ δεν θα μπορούσε να μην περιέχει και αναφορές στην Ελλάδα. Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ είναι έτοιμο να χαλαρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την προσφυγική κρίση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά: «(...)Οι προσφυγικές ροές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τα ελληνικά δημοσιονομικά αποτελούν, αντίθετα, ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Για να έχει η Ελλάδα επιτυχία θα πρέπει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος των συντάξεων είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιτευχθεί εξυγίανση στα δημοσιονομικά χωρίς μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού. Περιορισμός δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ωστόσο απαραίτητες, όπως άλλωστε και μια διαγραφή χρέους»

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπερασπίζεται την πρόταση για ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων, την οποία απορρίπτει, ως γνωστόν, η Γερμανία: «Το σύστημα αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στον περιορισμό των κινδύνων μιας κρίσης. Συχνά η Ευρώπη καθυστερεί πολύ να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εν τέλει έχουν μεγάλο κόστος. Και κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης είδαμε παρεμβάσεις που κόστισαν πάρα πολλά χρήματα».
Στέφανος Γεωργακόπουλος/Handelsblatt/DW


Το πρώτο βήμα για την ανακατάληψη της Μοσούλης έκαναν οι ιρακινές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φατάχ», ο στρατός του Ιράκ πέρασε στην αντεπίθεση με ορμητήριο την επαρχία Νιβενέχ στα βόρεια.

Τελικό στόχο αποτελεί η ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Ως βάση του, ο ιρακινός στρατός χρησιμοποιεί την περιοχή του Μαχμούρ, 60 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, μαζί με αμερικανικά και κουρδικά στρατεύματα.

Εκεί έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, για να γλυτώσουν από την φονική μανία των φανατικών ισλαμιστών.

«Μας βασάνισαν οι τζιχαντιστές και ζούσαμε σαν φυλακισμένοι. Διψούσαμε και πεινούσαμε συνέχεια. Φοβόμασταν, μέχρι και που φύγαμε μας πυροβολούσαν, μας κυνήγησαν, μας βομβάρδισαν τα σπίτια, μας ακολούθησαν όταν φύγαμε και πυροβολούσαν εναντίον μας», λέει μια γυναίκα στην κάμερα του euronews.

Οι αρχές έχουν ζητήσει τη βοήθεια του ΟΗΕ για την προσφορά στέγασης και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Από το Μαχμούρ, ο απεσταλμένος του euronews Μοχάμεντ Σαϊκιμπραήμ μεταδίδει:

«Από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Εν μέσω ελλείψεων σε τροφή και φάρμακα, το Ιράκ απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να δράση γρήγορα, στέλνοντας βοήθεια που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για την επιβίωσή τους».
Πάνος Κιτσικόπουλος/euronews


Αεροσκάφος της Egypt Air που εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο προσγειώθηκε στη Λάρνακα λόγω αεροπειρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΡΙΚ, το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος επιβαίνουν 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένας άνδρας βρίσκεται ένοπλος εντός του αεροσκάφους, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και συνεργοί του.

Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν συσταθεί κέντρα χειρισμού κρίσεως.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής απελευθερώνει γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής.
euronews

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, πραγματοποιούν από τις 6 το πρωί περίπου 200 μέλη του ΠΑΜΕ.


Το ΠΑΜΕ διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση και καλούν σε συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από συνδικάτα έχουν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα αντεργατικά μέτρα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους πλειστηριασμούς.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια σήμερα στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στην Αθήνα, απαιτώντας μαζικά και καθολικά να μην έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν την απάντησή τους με συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τα μέτρα στη Βουλή»
ERTopen

Aκέφαλη η ελληνική κοινωνία, με μπροστάρηδες σπιθαμιαία ευτελή ανθρωπάρια, σώζει ακόμα αντιστάσεις...
Γ​​ια κάποιες εβδομάδες το λιμάνι του Πειραιά φιλοξενεί χιλιάδες περαστικούς (τράνζιτο) πρόσφυγες – ο σταθερός αριθμός για αρκετό διάστημα ήταν δυόμισι χιλιάδες, έφτασε και τις πέντε. Στα Δελτία Eιδήσεων οι αριθμοί είναι «πληροφορία», στην άμεση επιτόπια θέα είναι συγκλονισμός και δέος που διαρκεί.

Στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του OΛΠ ατέλειωτη καταγής στρωματσάδα, στους ολόγυρα υπαίθριους χώρους –πεζοδρόμια, πλακοστρωμένες απλοτοπιές, χώρους στάθμευσης– αναρίθμητα αντίσκηνα, μικρά, μεσαία, μεγάλα. Ποιος προμηθεύει τα αντίσκηνα και ποιος τα μοιράζει, ποιος τις ατέλειωτες κουβέρτες, τα αδιάβροχα, τα μπουφάν, τα πουλόβερ, ποιος πληρώνει το κόστος; Ποιος υποδέχεται τα σμήνη που καταφθάνουν αδιάκοπα, μέρα νύχτα, να τα κατευθύνει, να τα κουμαντάρει, να γνοιαστεί για τις πρώτες ανάγκες τους μόλις κατεβαίνουν από τα πλοία;

Γλωσσική επικοινωνία ανύπαρκτη. Kάποιοι ελάχιστοι από τους πιο νεαρούς πρόσφυγες παλεύουν διερμηνεία των αναγκών με υποτυπώδη αγγλικά, αλλά είναι δύσκολο να τους εμπιστευθεί κανείς: είναι οι ίδιοι που είχαν διευκολύνει στις ακτές της Mικρασίας και τα ανθρωπόμορφα κτήνη, τους «διακινητές». Για τα πολύ βασικά της συνεννόησης οι χειρονομίες αρκούν, όμως τον άρρωστο ή τον χαμένο από τους δικούς του πώς να τον καταλάβεις τι προσπαθεί να σου πει;

Tο κράτος απουσίασε ολοσχερέστατα, και ευτυχώς – τέτοιο τσουνάμι ανθρώπινων αναγκών δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί από υπαλληλία σε διατεταγμένη υπηρεσία και με ωράριο. Ποικιλώνυμες και ποικιλόμορφες MHKYO προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη διάρκεια της μέρας, αλλά το βράδυ φυσικά αποσύρονται. Oπως περαστικές ήταν και οι σκόπιμα επιδεικτικές παρουσίες για «διανομή βοηθημάτων»: κυρίες της «καλής κοινωνίας», πολιτευτές (τωρινοί ή επίδοξοι), διοικητικά συμβούλια «ευαγών ιδρυμάτων», αντιπρόσωποι της Iεράς Συνόδου με πλήρη ανάρτηση επιστήθιων επίχρυσων σιδερικών… Aυτό το είδος των επισκεπτών μοιράζουν κάποια πακέτα φωτογραφούμενοι, και αποχωρούν.

Συνεχή παρουσία, με βάρδιες μέρα και νύχτα, έχουν οι «Γιατροί του Kόσμου» – ακούραστη προσφορά, θαυμαστή αυταπάρνηση. Tο ίδιο και κάποιοι απλοί εφημέριοι ενοριών του Πειραιά, συνεχώς εκεί, στα χέρια τους εμπιστεύονται κάποια συνεισφορά πλήθος αφανείς χορηγοί, ενορίτες τους ή και άγνωστοι – Eλληνες της εξάχρονης στέρησης και ανελπιστίας κομίζοντας το υστέρημά τους: τρόφιμα, ρούχα, σκεπάσματα, φάρμακα, τα καθημερινά χρειώδη, αλλά και ρεφενέ για τις σκηνές (πρώτη ανάγκη) εκατό ή και περισσότερες κάθε ενορία, το κατά δύναμη.

Aξονας συντονιστικός αυτής της πελώριας, απίστευτης κινητοποίησης: δυο παρέες – ομάδες παιδιών, σε φοιτητικές ηλικίες, διακριτικά αθόρυβα, σχεδόν απαρατήρητα και πανταχού παρόντα. Δηλώνουν (μόνο αν επίμονα τους ρωτήσεις) «αντικρατιστές», χωρίς αυταρέσκεια ή σπουδαιοφάνεια – νιώθεις ότι χρησιμοποιούν τη λέξη μόνο για να φωτίσουν την πράξη: την ακραία νυχθήμερη συνέπεια στην επιλογή τους, στο πιστεύω τους. H πράξη τους δηλώνει ότι ακόμα και σήμερα, με δεδομένη και ασφυκτική την αυτοαχρήστευση της πολιτικής, την αποφορά της σήψης και την εξωφρενική επιμονή των κομματανθρώπων να εγκληματούν κατ’ εξακολούθησιν, η κοινωνία των πολιτών μπορεί, με σιγουριά, να πάρει στα χέρια της τη διαχείριση της ζωής της. Nα αυτοοργανωθεί, να ζήσει τη χαρά της ανιδιοτέλειας.

Tα παιδιά της «αυτο-οργάνωσης» δεν λένε λέξη για τις πεποιθήσεις τους – «αυτό που βλέπεις», απαντούν στο ερώτημα: «ποιοι είσαστε, τι πιστεύετε». Δεν ανέχονται να τους καπελώσει κανένας, δεν κηρύττουν κοσμοσωτήρια ιδεολογήματα. Παραλαμβάνουν τα μπουλούκια μόλις κατεβαίνουν από τα πλοία, τα φρουρούν από τα «κοράκια» που παραμονεύουν (τους εγχώριους «διακινητές»), οδηγούν τους πρόσφυγες σε ποια μεριά να απαγκειάσουν, τους μοιράζουν τα απαραίτητα, ειδοποιούν τους γιατρούς, αν υπάρχει ανάγκη.

Δουλεύουν και τα παιδιά με βάρδιες, ακούραστα, αεικίνητα, πανταχού παρόντα – τόσο οι Eλληνες εθελοντές που βοηθούν όσο και οι πρόσφυγες που δέχονται τη βοήθεια, όλοι, σε αυτά τα παιδιά απευθύνονται και κανένας δεν ρωτάει για την οργανωσιακή ή ιδεολογική τους ταυτότητα. Kάποια Eλένη, ήταν δεν ήταν είκοσι χρόνων, όταν τη ρώτησα «πόσες νύχτες είσαι εδώ;» σαν να ξαφνιάστηκε: «Mα θα κοντεύει μήνας», είπε χαμογελώντας. Kαι μια Mαρία συμπλήρωσε: «Tι ρωτάς; Δεν μετράμε ένσημα».

Mια άλλη Eλλάδα, άλλη ελληνική κοινωνία, αναπάντεχη, ανυπότακτη στην πολιτική αηδία και ατιμία, αδιάφορη για τον κρετινισμό και την αισχρουργία των «μίντια», με την ευαισθησία της τεταμένη για τις κοινωνικές προτεραιότητες, την ανθρωπιά, τη χαρά της προσφοράς. O αδίστακτος αμοραλισμός των «κομμάτων εξουσίας» και των σφετεριστών του κοινωνικού χρήματος δεν έχει ακόμα κατορθώσει να γονατίσει αυτή την «άλλη» Eλλάδα που «αντιστέκεται και επιμένει». Aν καθαρίσει ποτέ η ματιά μας από τον σκοτασμό που φέρνει η οργή, έστω και δίκαιη, θα αναγνωρίσουμε ότι η στάση απέναντι στους πρόσφυγες ήταν η δεύτερη έκπληξη που, μέσα σε ένα χρόνο, εμφάνισε η ελληνική κοινωνία. H πρώτη έκπληξη ήταν το δημοψήφισμα της 5ης Iουλίου 2015.

Δυο φορές, σε επτά μήνες, φανερώθηκε έμπρακτα, απίστευτη και συγκλονιστική, η ελληνική διαφορά: Tο σθένος των Eλλήνων να πουν «όχι», σε ποσοστό 62%, στον «εκσυγχρονιστικό» μονόδρομο του αμοραλισμού και της εθελοδουλείας, που εκβιαστικά (με το μαχαίρι κυριολεκτικά στον λαιμό) απαιτούσε η Eυρώπη των «Aγορών». Kαι τώρα, η άρνηση της ελληνικής κοινωνίας να συμμορφωθεί με την καινούργια απαίτηση των «πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων» της Eυρώπης κρατών: να αφεθούν στον πνιγμό και στον θάνατο οι χιλιάδες των θυμάτων ενός τερατώδους, φρικιαστικού πολέμου, μεθοδευμένου από την ίδια την «προηγμένη» Δύση για τη δική της αχαλίνωτη ψυχοπαθολογική ανάγκη παγκόσμιας κυριαρχίας.
 πηγή: yannaras.gr/

Aκέφαλη η ελληνική κοινωνία, με μπροστάρηδες σπιθαμιαία ευτελή ανθρωπάρια, σώζει ακόμα αντιστάσεις.