04/03/16

Tους μετανάστες και πρόσφυγες στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε η πολυβραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, γνωστή για την ακτιβιστική δράση της.


ΔΡΙΜΥ κατηγορώ ενάντια στην Ευρώπη που «ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές» και δεν εξασφαλίζει στους πρόσφυγες ασφαλές και νόμιμο πέρασμα, εξαπολύει η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός και ακτιβίστρια, Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε αποκλειστική συνέντευξη της για το προσφυγικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η κ. Ρεντγκρέιβ συνάντησε για ακόμα μία φορά πρόσφυγες και συνομίλησε με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης
«Έχω περάσει πολύ χρόνο στη ζωή μου με τους πρόσφυγες», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όμως ποτέ δεν ονειρεύτηκα όταν ήμουν νέα ότι θα βλέπω ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πολεμικές δυνάμεις ή κυβερνήσεις που ρίχνουν βόμβες, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν. Αυτές οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι καταστρέφουν τα σπίτια τους και το μέλλον τους», εξομολογείται.
Στην προσφυγική κρίση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες ως ανθρώπους», υπογραμμίζει και εκφράζει χωρίς περιστροφές το κατηγορώ της στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «γιατί θα έπρεπε να δώσουν στους πρόσφυγες κάποια χαρτιά που θα τους εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και νόμιμο πέρασμα».

Μάλιστα, παρομοιάζει τη στάση τους με τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης τη δεκαετία του 1930 απέναντι στους Εβραίους πρόσφυγες. «Οι απλοί πολίτες έλεγαν ότι θέλουμε να βοηθήσουμε, να ανοίξουμε τα σπίτια μας για τους Εβραίους πρόσφυγες και η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν μπορούμε».

Συχνά η σημερινή προσφυγική κρίση σχολιάζεται ως η χειρότερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Και η σπουδαία ηθοποιός και πολιτική ακτιβίστρια απαντά: «Ναι, και θυμάμαι τί έκαναν οι κυβερνήσεις πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και γι' αυτό είχαμε Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν εξαιτίας των αποτυχιών και των εγκλημάτων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και πόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν γιατί η χώρα μας δεν τους έδινε βίζα για παράδειγμα».

Στην αφήγησή της ανατρέχει νοερά στην ιστορία του Σίντλερ όταν ακούει «για τους νόμους που οι κυβερνήσεις φέρνουν και χαρακτηρίζουν έγκλημα να δώσεις ένα κρεβάτι σε ένα πρόσφυγα χωρίς να περάσει πρώτα από εκατό σφραγίδες». «Άρα ο Σίντλερ θα ήταν εγκληματίας», σχολιάζει. «Ο Σίντλερ που έκλαψε γιατί δεν μπόρεσε να βοηθήσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους. Ένας από τους γεροντότερους Εβραίους είπε ότι αν μπορέσεις να σώσεις μια ζωή, σώζεις την ανθρωπότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να φροντίσει τους πρόσφυγες, αλλά αρνείται να το κάνει».
Και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ποδοπατά οτιδήποτε η γενιά του πατέρα μου προσπάθησε να κάνει καλύτερο μετά τον τρόμο του Ολοκαυτώματος και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό κάνουν τώρα. Πώς μπορούν να το κάνουν; Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν».
Στην προχτεσινή βράβευσή της από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου η κ. Ρεντγκρέιβ είπε χαρακτηριστικά «Ντροπή στην Ευρώπη». Τη φράση της αυτή εξηγεί σήμερα: «Η Ευρώπη ποδοπατά τις αξίες και τις ζωές. Τις αξίες που περιέχονται στις ανθρώπινες ζωές, τις ποδοπατούν. Όταν βλέπω τα μωρά και τις γυναίκες και τους άνδρες που προσπαθούν να τα προστατεύσουν σκέφτομαι μακάρι να μπορούσα να σας προστατέψω, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω τα σύνορα. Όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και αναρωτιέμαι γιατί επιτρέπεται σε αυτές τις κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους».

Με έναν δικό της, μοναδικό τρόπο, η κ. Ρεντγκρέιβ σχολιάζει την απόφαση των κυβερνήσεων να κλείσουν τα σύνορα. «Είναι από τα πράγματα για το οποίο περιμένεις ότι θα γίνει ένα φιλμ της Ντίσνεϊ, για κάποια χολιγουντιανή καταστροφή. Μια χώρα να μην ανοίγει τα σύνορά της και να βάζει σύρμα που πιάνει τη σάρκα, αυτό ακούγεται σαν ταινία τρόμου και δεν είναι ταινία, αλλά είναι τρόμος».

Από την κριτική της δεν ξεφεύγει και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Όταν είδα ότι το ΝΑΤΟ θα κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά, σκέφτηκα, Θεέ μου, αυτός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ; Και μετά σκέφτηκα ότι θα ήθελα ο Ποσειδώνας να βγει από τη θάλασσα και να βυθίσει τα πλοία του ΝΑΤΟ. Γίνομαι άγρια στο μυαλό μου γιατί είναι ένα τόσο τεράστιο έγκλημα να αναγκάζεις τους πρόσφυγες να εξασφαλίσουν το μέλλον για την οικογένειά τους με το να ζητούν από τους λαθρεμπόρους να τους βάλουν στις βάρκες». Την ίδια ώρα «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι θα το μισήσετε εδώ, μην έρθετε, θα πεθάνετε αν έρθετε, μην έρθετε. Αυτό είναι το μήνυμα της ΕΕ και αυτό με κάνει να ντρέπομαι τόσο πολύ μετά από ό,τι συνέβη στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930».

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ βρέθηκε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά όπου συνάντησε πρόσφυγες για να ακούσει τις ιστορίες τους και επισκέφθηκε την κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». «Πολλοί από τους πρόσφυγες μου μίλησαν και μου είπαν ευχαριστώ. Τους είπα συγγνώμη αλλά πραγματικά δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Ήθελα να σας δω για να σας γνωρίσω και να μεταφέρω τις φωνές σας έξω, στους απλούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Γιατί οι απλοί άνθρωποι στην Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν», μας λέει.

Στη συνέντευξη αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες της στους Έλληνες πολίτες, «οι οποίοι αντίθετα με την ελληνική κυβέρνηση, βοηθούν τους πρόσφυγες με την καρδιά τους και με ό,τι μπορούσαν να δώσουν. Με άλλα λόγια αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες ως ανθρώπινα όντα».

Ειδική μνεία κάνει στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τους οποίους υποστηρίζει και η ίδια, και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίοι δίνουν έμφαση «στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει ασφαλές και νόμιμο πέρασμα στους πρόσφυγες».

Στη μάχη της ενημέρωσης για το προσφυγικό ζήτημα, η κ. Ρεντγκρέιβ ετοιμάζει μια ταινία, με αποσπάσματα από την κλασική λογοτεχνία, τα οποία θα διαβάζουν ή θα ερμηνεύουν ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων η ίδια, η Έμα Τόμσον και ο Ρέιφ Φάινς. Η ταινία θα αποτελέσει «ένα ρέκβιεμ κατά κάποιο τρόπο, που θα λέει την αλήθεια και θα αποτίει φόρο τιμής σε όσους υποφέρουν. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει να αφυπνιστούν οι σκέψεις των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν».

«Αισθανόμαστε πολύ ανεπαρκείς. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωνές μας και γι' αυτό είναι το φιλμ. Είμαι πολύ τυχερή που γνωρίζω κάποιους από τους ποιητές που μετέφρασαν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Αν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς μπορούσαν να ξεσηκωθούν ενάντια στην απανθρωπιά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τους έστελναν στην Αυστραλία. Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα στην ταινία που θα παρουσιάσουν τις αρχαίες φωνές μέσα από τις σύγχρονες φωνές των συναδέλφων μας και με δημιουργικούς τρόπους», εξηγεί.

Εκτός από την ταινία, είναι έτοιμη όπως λέει να ενώσει τη φωνή της με τους συναδέλφους της και να πάνε ακόμα και στις Βρυξέλλες, αν χρειαστεί «για να τους πούμε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, να βγουν στη σύνταξη αντί να αφήνουν τους εαυτούς τους να διαπράτουν αυτή τη θηριωδία της παραμέλησης και της βαρβαρότητας».

Στις επισκέψεις της στην Ελλάδα για το προσφυγικό βρίσκεται δίπλα της ο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας, Μάρτιν Σέρμαν. Ο κ. Σέρμαν κατάγεται από οικογένεια προσφύγων, οι οποίοι έφυγαν από τη Ρωσία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. «Η αλήθεια είναι ότι τραυματίστηκαν σε όλη τους τη ζωή από αυτό», θυμάται ο ίδιος. «Ήταν μια καταπληκτική και θαρραλέα οικογένεια, αλλά είχαν πολλά συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα, όλα προερχόμενα από το ταξίδι. Είναι κόλαση, όχι όσο κόλαση είναι αυτά που περνάνε οι άνθρωποι σήμερα, αλλά προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση για να βρουν μια καλύτερη ζωή και τη βρήκαν», μας εξηγεί.

Όταν επισκέπτεται τα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται, όπως λέει «ότι οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση σοκ». Και την ίδια ώρα «δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει τίποτα από όλα αυτά». «Στην Ευρώπη ζουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι και μιλάμε για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που δεν είναι τόσοι πολλοί και μπορούν να απορροφηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αν αυτές συνεργαστούν μεταξύ τους. Αλλά η Ευρώπη είναι ελεεινή. Υπάρχουν χώρες που σταθερά αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες και απειλούν τις άλλες χώρες που θέλουν να κάνουν κάτι. Είναι μια γελοία κατάσταση και δεν χρειάζεται να είναι, αυτό είναι το στενάχωρο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να απορροφηθούν. Και αυτό ίσως είναι το πιο σοκαριστικό».

Για τον κ. Σέρμαν η Τέχνη «μπορεί να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους ανθρώπους». «Η Τέχνη δυστυχώς δεν μπορεί να λύσει ένα πολιτικό πρόβλημα, όπως αυτό. Αλλά μπορεί να βοηθήσει με την έννοια της ενημέρωσης. Η Τεχνη μπορεί να σου δείξει πού να κοιτάξεις», καταλήγει.
Μαρία Κουζινοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ του το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να αρχίσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα Απριλίου, εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την Αθήνα επί ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων».

Το Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «εάν οι Έλληνες θέλουν να … υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου – και στις 12 Απριλίου όλοι πάνε στην Ουάσινγκτον- άρα καλύτερα πριν από τότε».

«Μόνον τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Και μετά τελικά όλα πρέπει να συνδυασθούν ταυτόχρονα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, συμφωνα με το της thecaller, δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς και διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θεσμούς της ευρωζώνης.

«Θα το θεωρήσω πολύ παράξενο εάν δεν συμβεί αυτό», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Εάν μέχρι τότε έχει επιτευχθεί μία σημαντική συμφωνία επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, τότε το μόνο εκκρεμές θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα είναι να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, και θα είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει αυτό», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Η δημοσίευση της συνομιλίας των εκπροσώπων του ΔΝΤ για την Ελλάδα σχολιάζεται από τον γερμανόφωνο τύπο, ο οποίος εστιάζει στην δυσπιστία του Ταμείου όχι μόνο έναντι της Αθήνας, αλλά και έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.«Από τη διαρροή του διαλόγου των εκπροσώπων του ΔΝΤ προκύπτει ότι το Ταμείο παρατηρεί με δυσπιστία τις προόδους της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus στην διαδικτυακή του έκδοση: «Οι αποκαλύψεις προκαλούν αναστάτωση στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απειλεί με συνέπειες. (…) Το πρωτόκολλο των συνομιλιών, του οποίο η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, μεταξύ του διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο πόσο δύσπιστο είναι το ΔΝΤ, τόσο απέναντι στην ΕΕ, όσο και απέναντι στην Ελλάδα. Ο Πολ Τόμσεν διαμαρτύρεται μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καθυστερούν και ότι οι οικονομικές προβλέψεις ΔΝΤ και ΕΕ αποκλίνουν».

H συνομιλία αποκαλύπτει την στρατηγική του ΔΝΤ


Είναι άγνωστο ποιος συνέταξε το πρωτόκολλο των συνομιλιών και πως αυτό διέρρευσε στην πλατφόρμα WikiLeaks, επισημαίνει η ιστοσελίδα Zeit Online: «Από την δημοσιευμένη συνομιλία προκύπτει μόνο ότι στην αποστολή της εμπλέκονται δύο ισπανικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Επίσης άγνωστο είναι αν πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου ή αν είναι προϊόν υποκλοπής. Από την πλευρά της πάντως η WikiLeaks διαβεβαιώνει ότι έχει ελεγχθεί η αυθεντικότητα του πρωτοκόλλου. (…) Από την καταγραφή της συνομιλίας γίνεται σαφής: α) η στρατηγική του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και β) η δυσπιστία των μελών του έναντι στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών».

Δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς


Οι άνθρωποι της WikiLeaks φέρνουν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Στην τηλεφωνική υποκλοπή οι εκπρόσωπο του ΔΝΤ λένε ότι «γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν ότι τους πούμε» και «συμφωνούν σε κάτι και την επομένη αλλάζουν γνώμη». Ε, βέβαια, σκέπτεται ο προκατειλημμένος αναγνώστης, έτσι είναι οι Έλληνες. Όμως προσοχή! Οι εκπρόσωποι του Ταμείου εννοούν τους ευρωπαίους εταίρους. Θα μπορούσαμε από την πλευρά μας να συμπληρώσουμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, όλα μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή που οι πολιτικοί άγονται και φέρονται από δημοσκοπήσεις. Η κριτική από έξω ανοίγει συνήθως τα μάτια. Πώς βιώνουμε σήμερα την αλλαγή στάσης μας στην προσφυγική κρίση; Οι φράχτες στα σύνορα γίνονται ολοένα και ψηλότεροι. Όμως η εμπιστοσύνη ότι η Ευρώπη θα βρει από κοινού λύσεις για τα προβλήματά της φθίνει μέρα με τη μέρα. Το μόνο θετικό είναι πάντως ότι η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος αναβάλλεται για μερικούς μήνες. Διότι αυτό το μάθημα το έχει μάθει το ΔΝΤ. Οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται όταν τα ελληνικά ταμεία αδειάσουν. Πάντως προς το παρόν πρέπει να βάλλουμε τα δυνατά μας έτσι ώστε οι Βρετανοί να μην εγκαταλείψουν το ευρωπαϊκό καράβι».
Στέφανος Γεωργακόπουλος/DWΣΕ ΣΤΑΣΗ οκλαδόν στη μέση του δρόμου, δεκάδες πρόσφυγες, κράτησαν επί ώρες κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Οι πρόσφυγες κυρίως από τον καταυλισμό της Ειδομένης, προχώρησαν, για μια ακόμη φορά, σε αυτή την πράξη διαμαρτυρίας, εξ αιτίας των κλειστών συνόρων.

«Ποιοι είναι αυτοί που κλείνουν τα σύνορα στους Σύριους; Έχουμε πόλεμο! Φανταστείτε ότι υπάρχει πόλεμος στη χώρα σας, τι θα κάνατε; Θα φεύγατε! Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα, αυτό είναι όλο», είπε ένας ηλικιωμένος πρόσφυγας από τη Συρία.

Τη γέφυρα του ποταμού Αξιού απέκλεισαν και κάτοικοι του χωριού της Ειδομένης


Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για τη μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

«Για τους κατοίκους του χωριού, έχει ξεκινήσει η περίοδος της καλλιέργειας, αλλά δυστυχώς, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, καθώς είναι γεμάτα με τις σκηνές των προσφύγων. Σε λίγο θα αντιμετωπίζουμε θέμα επιβίωσης», είπε η εκπρόσωπος των κατοίκων της Ειδομένης.

Στο Δικελί στα τουρκικά παράλια, γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται από τα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τηνΤουρκία.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πάντως διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση του καταυλισμού στην περιοχή τους, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εγκατασταθούν σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
euronews

Μια πρόσθετη απαίτηση έβαλαν οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, επιδιώκοντας να ελέγχουν ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια στην πώληση της δημόσιας περιουσίας.

 
Οι επικεφαλής των κλιμακίων κατέστησαν σαφές ότι, εκτός όλων των άλλων, θέλουν να μην έχουν καμία αρμοδιότητα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί στον ορισμό των μελών των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών και φορέων που θα μεταφέρονται στο νέο ταμείο για πώληση ή αξιοποίηση. Ουσιαστικά, επιδιώκουν να έχουν αυτοί τον ''πρώτο και τελευταίο λόγο'' στα ονόματα ων επικεφαλής των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, προκειμένουν, όπως αναέρουν, να μην παρουσιάζονται ''δυσλειτουργίες'' κατά την πορεία της αποκρατικοποίησης τους.

Στον μακρύ κατάλογο των δημόσιων οργανισμών που θα οδεύσουν προς αποκρατικοποιήση, περιλαμβάνονται κατ' αρχάς τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ, αν και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει ότι τα ''πακέτα'' μετοχών της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, και της ΔΕΠΑ ''θα περάσουν στον πυλώνα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας του νέου ταμείου που θα συγκροτηθεί, καθώς δεν είναι στον σχεδιασμό η ιδιωτικοποίηση τους''.

Στον συγκεκριμένο κατάλογο θα συμπεριληφθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΕΣΤΥ (Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού), η ΓΑΙΟΣΕ, αλλά και πλήθος φορέων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στους οποίους το Δημόσιο κατέχει το 100%. Επίσης, οι δέκα οργανισμοί των περιφερειακών λιμένων (με συμμετοχή κατά 100% του Δημοσίου) και συγκεκριμένα αυτοί της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ελευσίνας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Καβάλας, της Κέρκυρας, του Λαυρίου, της Πάτρας και της Ραφήνας.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η συγκρότηση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας) αποτελεί βασική προϋπόθεση (μαζί με το ασφαλιστικό, φορολογικό και τα ''κόκκινα'' δάνεια) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η ''Αγορά'', στο νέο ταμείο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ (που θα συνεχίσει πάντως τις ήδη προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό ή το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''), το ΤΧΣ (η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες), οι ΔΕΚΟ και τη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ήτοι, το σύνολο της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας, με στόχο να συγκεντρωθεί από την, ουσιαστικά, εκποίηση της ποσό ύψους 50 δις ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας.

Οι πιστωτές επέβαλαν τη θέση τους και σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του νέου ταμείου. Τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το Εποπτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν, 3 Έλληνες και δυο αλλοδαποί, με την προεδρία να αναλαμβάνει ένα από τα δύο μέλη που θα επιλέξει η τρόικα. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τέσσερις ψήφους, ήτοι οι δανειστές θα μπορούν κατά βούληση να παρακάμπτουν τις όποιες κυβερνητικές αντιρρήσεις για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, θα αποφασίζουν για κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά στο που θα οδεύουν τα έσοδα. Βούληση των δανειστών είναι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις, όπως προέβλεπε η συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Αύγουστο πέρυσι,

Το διοικητικό συμβούλιο του νέου ταμείου, στο οποίο διευθύνων σύμβουλος θα είναι Έλληνας, θα έχει λόγο μόνο για διαδικαστικά ζητήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, το διοικητικό συμβούλιο θα καταρτίζει το ετήσιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα επιβλέπει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και θα αναλαμβάνει την εύρεση νομικών και τεχνικών συμβούλων.
iskra

Ο κ. Τσίπρας παριστάνει ότι αιφνιδιάζεται από την αποκάλυψη ότι η στρατηγική της παρέλκυσης ουσιαστικά στοχεύει στο άδειασμα των ταμείων και στην επανάληψη του σεναρίου της έλλειψης εναλλακτικής και εκβιασμού, υπό το βάρος του οποίου θα «αναγκαστεί» ξανά να συμφωνήσει σε ακόμη πιο καταστροφικά μέτρα.Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου, αλλά και οι προσχηματικές αντιδράσεις από πλευράς Μαξίμου και Πρωθυπουργού, αποκλειστικά για το «φαίνεσθαι», αναδεικνύουν την εγκληματική ανικανότητα και την προδοτική ενδοτικότητα μιας Κυβέρνησης απρόθυμης να αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και η οποία συμμετέχει ενσυνείδητα στην υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος και της διαπραγματευτικής και διεθνούς μας θέσης.

Ο κ. Τσίπρας παριστάνει ότι αιφνιδιάζεται από την αποκάλυψη ότι η στρατηγική της παρέλκυσης ουσιαστικά στοχεύει στο άδειασμα των ταμείων και στην επανάληψη του σεναρίου της έλλειψης εναλλακτικής και εκβιασμού, υπό το βάρος του οποίου θα «αναγκαστεί» ξανά να συμφωνήσει σε ακόμη πιο καταστροφικά μέτρα.

Ο δήθεν αιφνιδιασμός είναι προσχηματικός και υποκριτικός. Η ίδια στρατηγική ακολουθήθηκε και πέρυσι. Για το γεγονός αυτό τον είχα προειδοποιήσει τόσο κατ΄ιδίαν στη συνάντησή μας στις 21/2/2015 όσο και στην διάρκεια της ομιλίας μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 25/2/2015. Παρ΄όλες τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συμμετάσχει στο άδειασμα τον Ταμείων της χώρας τόσο μέσα από την εγκληματική συνέχιση της αποπληρωμής των δανειστών, ενώ εκείνοι δεν κατέβαλλαν το παραμικρό, όσο και μέσα από την σχετική ΠνΠ του Απριλίου 2015, την οποία, όταν την εξέδωσε, την είχε παρουσιάσει ως «εντελώς προσωρινό μέτρο, για την αντιμετώπιση εντελώς πρόσκαιρης ταμειακής έλλειψης ρευστότητας, 15ημέρου», εξαπατώντας το ίδιο το Κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. 

Το «γεγονός» στο οποίο αναφέρονται οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου συνέβη την προηγούμενη χρονιά με πλήρη συμμετοχή του ίδιου του Τσίπρα και μελών της Κυβέρνησής του. Και αυτό το «γεγονός», που ήταν απολύτως προβλέψιμο και για έναν αδαή, αφού η χώρα πλήρωνε για την κάλυψη ενός μη βιώσιμου χρέους αδειάζοντας τα ταμεία της αλλά χωρίς να πληρώνουν το παραμικρό οι δανειστές, ο κ. Τσίπρας το αξιοποίησε για να δικαιολογήσει την προδοτική υπογραφή του στο 3ο Μνημόνιο.

Ανάλογα «γεγονότα» είχαν χρησιμεύσει για την υπογραφή τόσο του 1ου όσο και του 2ου Μνημονίου, ώστε είναι αστείο να παριστάνει τον αιφνιδιασμένο και τον εξανιστάμενο ο κ. Τσίπρας.

Αντίθετα, εκείνο το οποίο ο ίδιος δεν εξηγεί είναι γιατί δεν αξιοποίησε και δεν αξιοποιεί ούτε τότε ούτε τώρα τα όπλα της χώρας εναντίον των δανειστών και του ΔΝΤ. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, επιζητώντας άνευ όρων αποχώρηση μόνο του ΔΝΤ και όχι συνολικά της Τρόικας και των Δανειστών, διευκολύνει το ΔΝΤ στο να μην αποζημιώσει τη χώρα για την τεράστια ζημιά που της έχει ενσυνειδήτως και δολίως προκαλέσει.

Αφού δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας σε καμμία από τις ερωτήσεις που του έθεσα την Τρίτη σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ας απαντήσει στις ακόλουθες, που αφορούν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, αντί να επιλέγει να μιλά μόνο μέσα από φιλοτεχνημένες διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον κ. Παυλόπουλο ή στο προστατευμένο περιβάλλον μιας Βουλής χωρίς αντιπολίτευση 
 1. Γιατί το καλοκαίρι του 2015 δεν αξιοποίησε την Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία ανέδειξε ότι το ΔΝΤ γνώριζε από το 2010 ότι το Ελληνικό Χρέος ήταν μη βιώσιμο και το απέκρυψε για να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, σε συνεννόηση με την Γερμανική και τη Γαλλική Κυβέρνηση (της οποίας η κ. Λαγκάρντ ήταν η αρμόδια Υπουργός Οικονομικών τον κρίσιμο χρόνο); 

 2. Γιατί δεν αξιοποίησε ούτε το γεγονός ότι το ΔΝΤ, πανικόβλητο από αυτήν την αποκάλυψη, δημοσίευσε δύο εκθέσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2015, με τις οποίες συνομολογούσε για πρώτη φορά δημόσια τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρότεινε το κούρεμά του;

 3. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διεκδικήσει αποζημίωση από το ΔΝΤ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και δημοσιοποιηθεί τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ενσυνείδητη εκ μέρους του ΔΝΤ παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών του και του Καταστατικού του;

 4. Γιατί, ενώ η κ. Λαγκάρντ προσπάθησε με επιστολή της να αποτρέψει την αποκαλυπτικότατη κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στις 15-6-2015, με απειλητικές/δελεαστικές αναφορές στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΔΝΤ να άρει την ασυλία του, η Κυβέρνηση παρασιωπά το ρόλο της κυρίας Λαγκάρντ;

 5. Γιατί δια στόματος κ. Τσακαλώτου, στην προ εβδομάδας συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (…) μιλά για «το καλό ΔΝΤ της κας Λαγκάρντ και το κακό ΔΝΤ των τεχνοκρατών, αλλά όχι όλων»; 

 6. Γιατί ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του επιστολή, μετά από τις αποκαλύψεις, της προσφέρει τη διέξοδο υποβάθμισης του θέματος σε ζήτημα που αφορά μόνον την Βελκουλέσκου και τον Τόμσεν

 7. Γιατί επιμένει να μην διεκδικεί το παραμικρό από το ΔΝΤ και απλώς παρακαλεί για την «τροχιοδρόμηση» της αξιολόγησης; 

 8. Γιατί ενώ σήμερα Τσίπρας και Παυλόπουλος σπεύδουν να δώσουν διαρροές της μεταξύ τους συνομιλίας, ουσιαστικά υπαγορεύοντας σε πρόθυμα ΜΜΕ το κατ’ αυτούς περιεχόμενο, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν, δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6/7/2015, ως όφειλαν και όπως είχε ζητηθεί επισήμως από εμένα με την ιδιότητα της Προέδρου της Βουλής από τον Ιούλιο 2015;

 9. Γιατί Τσίπρας και Παυλόπουλος επιμένουν να αναδεικνύουν ως δήθεν «καλούς δανειστές» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μετά το φοβερό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού εναντίον του λαού, που εξήγειρε τις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών σε όλο τον πλανήτη; 

 10. Γιατί Τσίπρας και Παυλόπουλος αναλαμβάνουν τόσο άκομψα το ρόλο των εκπροσώπων ενός μέρους μόνο των δανειστών, παραβιάζοντας τόσο απροκάλυπτα τις υποχρεώσεις τους προς τον Ελληνικό Λαό και τη Δημοκρατία;

 11. Θα δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται και των θέσεων που παίρνει η Κυβέρνησή του για το ασφαλιστικό, το φορολογικό (συμπεριλαμβανομένων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ), αλλά και το εργασιακό, στα οποία γίνεται ευθεία αναφορά στη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου;

 12. Θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση του Μαξίμου για την διαγραφή χρέους, για την οποία ο κ. Τόμσεν δηλώνει τη βεβαιότητα ότι «δεν θα γίνει», αλλά και ότι πρέπει να εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ; 

 13. Θα απαιτήσει την άμεση δημοσιοποίηση της συγκαλυπτόμενης Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου στη συνομιλία τους, συνωμοτώντας για το πότε θα την δημοσιοποιήσουν, ακολουθώντας την ίδια πρακτική παρασιώπησης, συγκάλυψης και απάτης που ακολουθεί εξ αρχής το ΔΝΤ από το 2010'

 14. Θα αξιοποιήσει την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την οποία απενεργοποίησε με απόφασή του ο κ. Βούτσης και η οποία ενίσχυσε όσο τίποτε στο παρελθόν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αφού συγκρότησε εμπεριστατωμένα επιχειρήματα για την διαγραφή του χρέους και το τέλος στους εκβιασμούς;

 15. Θα γνωστοποιήσει εάν συντρέχει σε μέλη της Κυβέρνησής του σύγκρουση συμφερόντων, προσωπική, οικογενειακή ή οικονομική, που τους αποτρέπει από το να πράξουν εδώ και 1 χρόνο και πλέον το αυτονόητο για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού;

 16. Θα εξηγήσει γιατί σήμερα μόνος του υπερασπίζεται τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Ολάντ, εμφανίζοντάς τους ως «καλούς δανειστές» εν αντιθέσει με τον αναλώσιμο Τόμσεν («Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη»;)

 17. Ήταν τόσο «πολλά τα λεφτά» που θα διανεμηθούν σε ημετέρους για το προσφυγικό, που ξέχασε όσα έλεγε το Σεπτέμβρη;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο κ. Τσίπρας δεν θα απαντήσει ούτε σε αυτά τα ερωτήματα. Είναι απασχολημένος με τους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς για να διασώσει το προφίλ του πριν την επόμενη κίνηση. Βεβαίως, έχει στερέψει η έμπνευση, αφού επέλεξε το κακότεχνο θέατρο της σύγκρουσης με τη διαπλοκή με πανομοιότυπο τρόπο και σε ανάλογη συγκυρία με την περυσινή σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, την οποία ο ίδιος στη συνέχεια διέλυσε πριν ολοκληρωθεί το έργο της.

Εν τω μεταξύ, εκχωρεί τα πάντα, ακόμη και τον πολιτισμό της χώρας σε αμφισβητούμενα ξενόφερτα πρόσωπα, που, εν μέσω κρίσης, βρήκαν την ευκαιρία να προβάλουν το προσωπικό τους έργο και συμφέρον με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς, άλλο Γιαν Φαμπρ, άλλο Ερίκ Τουσέν, που δούλεψε αμισθί, ανιδιοτελώς και άοκνα, επί μήνες, για να προσφέρει στην Ελλάδα. Ευτυχώς, ο πρώτος παραιτήθηκε, υπό το βάρος της δίκαιης κατακραυγής. Δυστυχώς, τον δεύτερο προσπαθεί λυσσαλέα να τον απενεργοποιήσει η Κυβέρνηση και ο κ. Βούτσης, υπό το φώς της γενικής κοινωνικής αποδοχής του έργου του.

Εν τω μεταξύ, εχθές ψηφίσθηκε η πιο εκτρωματική διεθνής συμφωνία, που κατακρημνίζει όλο το κεκτημένο διεθνούς δικαίου, ανθρωπιστικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τελευταίου αιώνα. Και η Κυβέρνηση ήδη κουτοπόνηρα διαχειρίζεται την προσδοκία ροκανίσματος των σχετικών κονδυλίων από πρόχειρα συγκροτημένες δομές με τη συμμετοχή «ημετέρων». 

Όλα αυτά διδάσκουν και υπενθυμίζουν: η υπεράσπιση της δημοκρατίας, του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γίνονται με κόστος και όχι με αντίτιμο. Γίνονται από ανθρώπους αποφασισμένους να υπερασπισθούν υπέρτερες πανανθρώπινες αξίες ακόμη και με προσωπική αυτοθυσία και όχι από αγόμενους και φερόμενους από την προσωπική φιλοδοξία και την αγάπη για την εξουσία. Δυστυχώς, στη σημερινή Κυβέρνηση δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα. Ούτε θα υπάρξουν σε καμμία Κυβέρνηση που θα προκύψει από την σημερινή Βουλή.

 

ΠΟΙΟΣ δεν θυμάται το ύφος και τον τρόπο που έμπαινε στα υπουργεία με το αναιδές του προσώπου του μπροστά, αυτή η άλητοφατσα με τη γραβάτα, που κεκέδιζε στις συνεντεύξεις, μήπως και συγκρατήσει μέσα στα δόντια του τα σκληρά του λόγια που έκρυβε κατά της Ελλάδας.
Ανεπιτυχώς.
Μιλώ για τον κύριο Τόμσεν και για τον διάλογο φωτιά που είχε με την κυρία Βελκουλέσκου, τον οποίoν αποκάλυψε ο ιστότοπος wιkileaks και του οποίου η ωμότητα συγκλονίζει αυτη την ωρα τον τοπο.
Με απόλυτη σαφήνεια και με θράσος οικονομικών δολοφόνων σχεδιάζουν τη χρεοκοπία της χώρας ξανά μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να επιβάλουν νέα σκληρά μέτρα.
Διότι θεωρούν, άκουσον άκουσον, την προηγούμενη συμφωνία της 12 Ιουλίου, σαν μια καλή συμφωνία, δίοτι ναι μεν περιέχει σκληρότατα μέτρα, αλλά περιοριστικά. Δηλαδή αυτά είναι και όχι άλλα.
Και αυτοι, δηλαδή ο κύριος Τόμσεν και η άλλη καλή κυρία, θέλουν να προσθέσουν καινούργια βάρη στον ελληνικό λαό και να οδηγήσουν την χώρα στον νέο όλεθρο.
Αυτά τα μορφωμένα τέρατα.
Διότι σταμάτησαν τα πανεπιστήμια να παράγουν ανθρώπους. Βγάζουν μορφωμένους Φρανγκενστάιν.

Τι σπούδασες γιόκα μου;
Οικονομικός δολοφόνος μάνα. Πάω να οδηγήσω ανθρώπους και λαούς στην αυτοκτονία.

Αυτός είναι ο κύριος Τόμσεν ο εκλεκτός, και των δικών μας μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τι θα πουν σήμερα οι Μπάμπηδες και οι Πρετεντέρηδες; Σιωπηλοι;Βουβοί;

Θα το κάνουν γαργάρα μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ψάχνουν από τώρα εναγωνίως κεντρικό θέμα για τη Δευτέρα, έτσι ώστε να αλλάξουν την ατζέντα και να προστατέψουν τους ξένους αγαπημένους τους;

Τι άλλο ανακαλύπτουμε στο έγγραφο αυτό;
Ότι προσπαθούν να στριμώξουν την Μέρκελ. Όχι τον Σόιμπλε. Γιατί ο Σόιμπλε είναι μέρος αυτού του σχεδίου καταβάθος. Έτσι όπως το πρώτοείπαμε στο Τσαντίρι.
Γι' αυτό ταράχτηκαν τόσο πολύ και ξεσηκώθηκαν οι δημοσιογράφοι.
Γιατί το ξένο και το ντόπιο αληταριό σχεδιάζει ξανά χρεοκοπία τον Ιούλιο. Και καινούργια μέτρα.
Και πρέπει εδώ να μας πουν οι πολιτικοί αρχηγοί που επιμένουν πως ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να κόψει συντάξεις, το υποθέτουν;
Τους το έχουν κάνει γνωστό οι εντολεις τους;
Γι' αυτό χαμογελούν κρυφά κάτω από τα χείλη τους;
Ξέρουν τα σχέδια αυτά; Ποντάρουν στα σχέδια αυτά;

Είναι άμεση απαίτηση να απομακρυνθεί η κυρία Βελκουρέσκου.
Η οποία απεργάζεται σχέδια σκοτεινά για τη χώρα μας.
Είναι η ώρα να απομακρυνθεί ο κύριος Τομσεν και να μην ξαναπατήσει το πόδι του στην χώρα αυτή.Είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Είναι εθνική απαίτηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυρία Λαγκάρντ να ζητήσουν συγνώμη από τη χώρα και από τους Έλληνες για τον διάλογο αυτόν που σχεδιάζει την οικονομική δολοφονία της χώρας μας και την ανατροπή της κυβέρνησης, σήμερα αυτής, αύριο της όποιας άλλης.
Και να μας πουν εαν συμφωνούν με το περιεχόμενο της συνομιλίας αυτής.
Αλλά σε περίπτωση που δεν απομακρυνθούν τα άτομα αυτά, οι Έλληνες θεωρούν ότι η κύρια Λαγκάρντ αποδέχεται το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτων. Και το εγκρίνει.
Και στο βάθος Σόιμπλε μη το ξεχνάτε ποτέ.

Περιμένω να δω τους δικούς μας εδώ με τι λόγια θα βρουν ξανά να τά κουκουλώσουν.
Το θράσος της εποχής είναι τέτοιο που οι καινούριοι μαυραγορίτες δουλεύουν χωρίς κουκούλες και μας δείχνουν και τα μούτρα τους ως περισπούδαστοι αναλυτές, σχολιαστές και τυφλωμένοι εγκάθετοι.
Οι δημοσιογράφοι το βράδυ τα λόγια τους θα τα μασήσουν. Οι Έλληνες πρέπει να πουν καθαρά τα δικά τους. Ο σχεδιασμός της καθυστέρησης της αξιολόγησης, ο οποίος όπως προκύπτει από τον διάλογο είναι σχεδιασμένος για να επιβάλουν τα νέα μέτρα, πρέπει να τελειώσει τώρα.
Να επιστρέψουν στη χώρα και να σταματήσει αυτό το μαρτύριο αφού απομακρυνθούν άμεσα τα αληταριά τα οποία συμμετέχουν στον διάλογο αυτόν. Κατασπαράσσουν τις σάρκες μας, είναι εχθροί της χώρας και πρέπει επιτέλους να πάρουμε μέτρα και αποφάσεις.
Τελος οι υποχωρησεις.
 Λάκης Λαζόπουλος/altsantiri


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον. 

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, ειδικά μετά την πρόσφατη υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman. 

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες «απευθείας» στον Τούρκο ομόλογό του. 

Ο Ομπάμα πάντως επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζει να είναι «κρίσιμη» σε διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών. 

«Όπως συμβαίνει ανάμεσα σε πολλούς φίλους και εταίρους, συνεργαζόμαστε μαζί τους, συντονιζόμαστε μαζί τους, εκτιμάμε τις προσπάθειές τους και υπάρχουν διαφορές. Στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές, εκφραζόμαστε, κι αυτό είναι που προσπάθησα να κάνω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να συνεχίσει τις προσπάθειες να αφήσει την κληρονομιά του εκδημοκρατισμού που υποσχόταν όταν είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική «καταστολής της πληροφόρησης και του δημοκρατικού διαλόγου».
mignatiou.com


Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών Αρμένιων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Παρατηρητές που γνωρίζουν καλά την περιοχή εκτιμούν πως η Ρωσία ανοίγει νέο μέτωπο στην Τουρκία, με την ανοχή των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να "κοντύνει" τον Ερντογάν χτυπώντας τον ακριβώς εκεί που πονάει: στην ηγεμονική του εικόνα. 

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ένα συμβολισμό. Είναι η περιοχή που έχει "σπάσει τα μούτρα της" η Τουρκία και δεν κατάφερε να αποδειχθεί κυρίαρχη στις τουρκογενείς περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

Μετά την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ εχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Ρωσία όσο και για την Τουρκία. Πολύ μεγαλύτερη σημασία, από όσο έχει η Συρία, στην οποία ήδη συγκρούστηκαν. 

Το Αζερμπαϊτζάν είναι η μεγάλη φιλότουρκη - τουρκογενής δημοκρατία της περιοχής, Οι Αζέροι είναι Τούρκοι, στην καταγωγή και στη συνείδηση. Η διαχείριση της εικόνας που τίθεται για την Τουρκία είναι πολύ πιο βαθιά, καθώς, σε αντίθεση με την Συρία και τους Άραβες συμμάχους της, οι Αζέροι έχουν το "ομόαιμο" πέραν του "ομόθρησκου" με την Τουρκία.

Η Τουρκία λοιπόν καλείται τώρα να διαχειριστεί τη δημόσια ηγεμονική της εικόνα στην περιοχή.

Σε μια περιοχή που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία προασπιζόμενη την ομόθρησκη Αρμενία στον προηγούμενο πόλεμο, είχε δηλώσει πως τα αρμενικά σύνορα είναι και ρωσικά.

Το τραύμα στην εικόνα της Τουρκίας ήταν τεράστιο και η ταπείνωσή της ισχυρή.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, δείχνει να είναι πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, αλλά εάν γιγαντωθεί, δεν αποκλείεται να εμπλακούν και οι δυο μεγάλες δυνάμεις και να οδηγηθούμε σε μια αναμέτρηση Ρωσίας - Τουρκίας στην περιοχή, εκτιμούσαν αναλυτές.

Ο χρόνος θα δείξει...
Ιωάννα Ηλιάδη / OnAlert

Στο Δικελί της δυτικής Τουρκίας, περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν, διαφωνώντας με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην πόλη τους.ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ πως η έλευση μεταναστών θα προκαλέσει πλήγμα στον τουρισμό, ενώ διατυπώνουν ανησυχίες και για την ασφάλειά τους.

«Δεν χρειάζεται να υφίσταμαι τις συνέπειες των βρόμικων πολιτικών της κυβέρνησης. Ας πληρώσουμε χίλιες λίρες ο καθένας και να πάρει η Ευρώπη τους μετανάστες. Από ανθρωπιστικής πλευράς, τους λυπόμαστε. Λέμε όχι στους πολέμους», δήλωσε μια διαδηλώτρια.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, σε εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δικελί θα υποδεχθεί μερικούς από τους πρώτους ανθρώπους που θα επαναπροωθηθούν από τα ελληνικά νησιά.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι εγκαταστάσεις υποδοχής δεν είναι ακόμα έτοιμες.

Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το Euronews, η τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε 63 άτομα, κυρίως Σύρους, να αποπλεύσουν από το Δικελί με προορισμό τις ακτές της Λέσβου.


Το σχέδιο για την επαναπροώθηση μεταναστών από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία


ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ σχεδιασμό για τη επιστροφή μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 Απριλίου με Τετάρτη 6 Απριλίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί αποκαλύπτει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.
Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.
Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.
Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.
Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.
Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.
Ας σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.
ΑΜΠΕ / Euronews 

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η βελγική πρωτεύουσα μετράει τις πληγές της. 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η μεταναστευτική κρίση συνεχίζει να κορυφώνεται ακόμα και μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, η οποία δεν εμπόδισε μια νέα αντιπαράθεση των δύο πλευρών για ένα σατιρικό τραγούδι.

Δείτε το βίντεο με όλα τα ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις από Βρυξέλλες και Αθήνα.

Επιμέλεια Έφη Κουτσοκώστα / euronews

Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, καταγράφει πλέον χαώδεις διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό της μεταστροφής του κόσμου, έξι μήνες μόλις μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 


ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ, η διαφορά της ΝΔ έναντι του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου φτάνει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι σε σχέση με ένα μήνα πριν περίπου η διαφορά από το 6,5% εκτινάχθηκε στο 8%, εξαιτίας κυρίως του προσφυγικού που προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και οι πολίτες χρεώνουν κακούς χειρισμούς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 16,5%. Στην τρίτη θέση ισοψηφεί το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,5%, ενώ εκτός “δημοσκοπικής Βουλής” μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι με 2,5% έκαστο. Το 4% των ψηφοφόρων συγκεντρώνουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και η Ένωση Κεντρώων. Οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες (50,5%) προβλέπουν πως στις επόμενες εκλογές πρώτη θα αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που μόλις το 20,5% εκτιμά ότι από την επόμενη κάλπη θα βγει νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα είναι η αίσθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τη Διαφθορά στη Βουλή (το 23% θεωρεί ότι κέρδισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 16% ο πρωθυπουργός) και η αποδοκιμασία των χειρισμών της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Το 66% θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι λανθασμένη (το 48% διαφωνεί απόλυτα και το 18% μάλλον διαφωνεί) και μόλις το 20% την επικροτεί (8% συμφωνεί απόλυτα με αυτή και 12% μάλλον συμφωνεί). Το 47% θεωρεί ότι η παρουσία προσφύγων στην Ελλάδα αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στη χώρα, ενώ το 43% όχι. 

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης, καθώς το 50,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, ενώ το 20,5% εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάλογο πνεύμα και ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 31,5% επιθυμεί κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 25% κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία και το 36% επιθυμεί άλλη εξέλιξη. 

Η Ν.Δ. παρουσιάζει αυξημένη συσπείρωση (81%), ενώ αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει μια αίσθηση αποσυσπείρωσης με το σχετικό ποσοστό να είναι μόλις 43%. Το 31,5% των ερωτηθέντων φαίνεται να προτιμά μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ίδια ώρα που 1 στους 4 επιθυμεί μία κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δυσαρεστημένο είναι το 87,5%, μια εικόνα που δεν αλλάζει ούτε στην δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όπου περισσότεροι από 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική. 

Πιο συγκεκριμένα, με την κυβερνητική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν συμφωνεί το 64% (πριν από ένα μήνα οι δυσαρεστημένοι για αυτό το ζήτημα δεν ξεπερνούσαν το 53%). Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων προβλέπει πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες! 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερώτηση σχετικά με την συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την Δικαιοσύνη. 

Σχεδόν οι μισοί δεν την παρακολούθησαν καν, ενώ από όσους… ξενύχτησαν με Βουλή το 23% απαντά πως τις εντυπώσεις κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει το 16%. Το 15,5% επιλέγει “άλλον”, ωστόσο καθαρός νικητής με το εμφατικό 45,5% είναι ο… “κανείς”!


Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες, μετά από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, για τους διαλόγους στελεχών του ΔΝΤ, σχετικά με τα πλάνα του Ταμείου για την Ελλάδα.


Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το crashonline, ήδη συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Προκόπης Παυλόπουλος«Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Μόλις έγινε γνωστή η αποκάλυψη των WikiLeaks, για τους διαλόγους «φωτιά» Βελκουλέσκου-Τόμσεν, σχετικά με το ελληνικό χρέος, τα μέτρα και το πώς θέλει το ΔΝΤ να επιβάλει τις απόψεις του σε Αθήνα και Μέρκελ, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρα με επιστολή του στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε εξηγήσεις από το Ταμείο για το αν η επιδίωξη συνθηκών χρεοκοπίας λίγο πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου, όπως δήλωσε και η Ολγα Γεροβασίλη.
crashonline