Success story, αλά ΣΥΡΙΖΑ!

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που αφορούν την άμεση κι έμμεση φορολογία και το ασφαλιστικό...


Ποια νίκη κατά τα ναζισμού… Ποια μέρα αντιφασιστικής δράσης…

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται από τώρα να γιορτάσει την 9η Μαΐου 2016 ως τη μέρα που θα καταγάγει τη δική της ηρωική νίκη κατά των πιστωτών επιδεικνύοντας ως τρόπαιο το δικαίωμα που θα της παραχωρήσουν να εφαρμόσει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό ακριβώς είναι μέχρι στιγμής το επίδικο. Ποιος θα αποφασίσει για τα επιπλέον μέτρα που θα εφαρμοστούν!

Διαφορετικά ειπωμένο: Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που αφορούν την άμεση κι έμμεση φορολογία και το ασφαλιστικό. Μάλιστα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει τον εκτρωματικό νόμο του Κατρούγκαλου, ανεβάζει το λογαριασμό του ασφαλιστικού στα 8,34 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να επιμερίζεται σε 6,016 δισ. ευρώ περικοπές συντάξεων και 2,218 αύξηση εισφορών.

Έσπευσε μάλιστα να φέρει στη Βουλή το νόμο στις 22 Απριλίου, πριν καν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ως ένδειξη καλής θέλησης μήπως κι οι πιστωτές λυπηθούν τους ΣΥΡΙΖΑίους. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται ακόμη και τώρα, που ο νόμος ψηφίσθηκε στα επιτροπές κι είναι καθ’ οδόν για την ολομέλεια, να αλλάξει κατ’ εντολήν των πιστωτών, μειώνοντας ακόμη παραπέρα το αφορολόγητο και στέλνοντας έτσι στην τσιμπίδα της εφορίας κι άλλους φορολογούμενους.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το στόχο δημιουργίας πλεονασμάτων που αποτελεί την επιτομή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καθώς ισοδυναμεί με περικοπές και ύφεση. Η πλήρης αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ της αρχής των πλεονασματικών προϋπολογισμών ήταν θέμα χρόνου λόγω του επιτακτικού χαρακτήρα με τον οποίο τίθενται στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Και τέλος, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί ότι για να πιαστεί το πλεόνασμα είναι πρόθυμη να επιβάλει όσα μέτρα απαιτηθούν. Μάλιστα το Μνημόνιο Τσίπρα προβλέπει τη δημιουργία κι ενεργοποίηση αυτόματων μηχανισμών περικοπών. Θεωρείται δε πολύ πιθανή ότι έχει συμφωνηθεί ακόμη και η δημιουργία 3μηνιαίων ή 4μηνιαίων μηχανισμών έγκαιρης ειδοποίησης που θα ενεργοποιούν αντιλαϊκά μέτρα, όπως η περικοπή δαπανών. Όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα έχει αποδεχθεί κι ετοιμάζεται να τα εφαρμόσει!

Κι εκεί που προβάλει σθεναρή αντίσταση εμφανιζόμενη ανυποχώρητη, σε βαθμό Τσακαλώτος και Τσίπρας που ως τώρα έχουν καταπιεί την κάμηλο να απειλούν με παραίτηση και εκλογές, είναι στο ποιος θα αποφασίζει για τα επιπλέον μέτρα, αν δηλαδή θα τα αποφασίζει το ΔΝΤ ή η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους, κι αν επίσης θα ψηφισθούν από τώρα, ή θα ψηφίζονται κάθε φορά που διαπιστώνεται απόκλιση.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για διαφορά που κρίνεται από αδιάφορη ως επουσιώδης και παραπλανητική, με στόχο να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι αντιστέκεται στις επιταγές των δανειστών. Το ζήτημα δεν είναι αν θα κλείσει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ή ένα δημόσιο νοσοκομείο. Το ζήτημα είναι να μην γίνει καμία περικοπή δημοσίων δαπανών, μισθών ή συντάξεων, κι επίσης να ακυρωθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα, που επιβλήθηκαν από το 2010 και μετά!

Η κυβέρνηση ωστόσο κινείται στη διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση! Γιατί, πέραν των παραπάνω μέτρων, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα αποφασισθούν αργά ή γρήγορα θα συνοδευτούν από αντιλαϊκά μέτρα. Οι πιστωτές θα δεχθούν μέτρα ελάφρυνσης αν και μόνο αν η κυβέρνηση υποσχεθεί κι άλλες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, περικοπές δαπανών και συντάξεων, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κ.α. Κι όσο για το δώρο των πιστωτών; Το επανέλαβε για πολλοστή φορά στις 28 Απριλίου ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί: «Εξετάζονται διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με επιμήκυνση ή επιτόκια, εκτός από κούρεμα».

Το μόνο δηλαδή που θα μείνει από την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία η κυβέρνηση θα εμφανίσει ως ακόμη μία επιτυχία της, θα είναι νέα βάρη για τους πολλούς και μεγαλύτερη σιγουριά των πιστωτών ότι το χρέος θα αποπληρωθεί! Success story, αλά ΣΥΡΙΖΑ…

Λεωνίδας Βατικιώτης/kommon.gr

Το παρασκήνιο στην κόντρα ΔΝΤ-Βρυξελλών: Οι επιδιώξεις και τα “στρατόπεδα”

Από τη μια πλευρά βρίσκονται το ΔΝΤ με το Βερολίνο και τους «δορυφόρους» του, και από την άλλη η Κομισιόν, με την οποία συμφωνούν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο....


ΑΡΚΕΤΑ σκοτεινά ελατήρια και επιδιώξεις φαίνεται πως κρύβει η κόντρα που μαίνεται ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό εφαρμογής έκτακτων, προληπτικών μέτρων, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Από τη μια πλευρά βρίσκονται το ΔΝΤ με το Βερολίνο και τους «δορυφόρους» του, και από την άλλη η Κομισιόν, με την οποία συμφωνούν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο

Το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους και να προσδιορίσει εκ των προτέρων τα μέτρα που θα λάβει, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης εκ των υστέρων. Η ελληνική πλευρά δεν διαφωνεί στην ενσωμάτωση ενός διορθωτικού μηχανισμού στη συμφωνία για την αξιολόγηση, ωστόσο αδυνατεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων την ποσοτικοποίηση και την εξειδίκευση, δηλαδή το ύψος των μέτρων και την αναλυτική τους καταγραφή, επικαλούμενη το ελληνικό Σύνταγμα. 

Επαρκούν τα μέτρα 


Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να έγινε κυριολεκτικά έξαλλος με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες και μη δημοκρατικές», υπογραμμίζοντας ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει έναν ακόμη σημαντικότερο λόγο να είναι εξοργισμένος με το Ταμείο: το ΔΝΤ αμφισβητεί και την αξιοπιστία της Eurostat, που είναι το αρμόδιο όργανο για να διαπιστώσει τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Για το ΔΝΤ, η Eurostat δεν επαρκεί και χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχει και το ίδιο. 

Η σαφής αμφισβήτηση ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που συνεπάγεται αμφισβήτηση και του κύρους της Κομισιόν είναι «casus belli» για τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος βλέπει τη σύσταση ενός νέου οργάνου από κοινού με το ΔΝΤ ως τον Δούρειο Ιππο για τη διείσδυση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου και άρα στα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ακόμη και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνει να αντιλαμβάνεται τις επιδιώξεις του Ταμείου, και γι’ αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ζήτημα είναι «νομικά πολύπλοκο»

Το Βερολίνο έχει τους δικούς του λόγους για να συνταχθεί με το ΔΝΤ. Η Γερμανία εφαρμόζει η ίδια ένα «φρένο χρέους» το οποίο απαγορεύει να ξεπερνά ο ετήσιος δανεισμός το 0,35% του ΑΕΠ της χώρας. Εφόσον, όμως, παραστεί ανάγκη μεγαλύτερου δανεισμού, μπορεί να γίνει μεταφορά του ποσοστού στην επόμενη χρονιά, χωρίς κυρώσεις. Επιπλέον, βάσει του «κόφτη» στη συσσώρευση δημοσιονομικού ελλείμματος, ο μηχανισμός ενεργοποιείται και λαμβάνονται μέτρα, δηλαδή κόβονται χρήματα από όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι οι περικοπές γίνονται βάσει της υπέρβασης του ελλείμματος, χωρίς να είναι προκαθορισμένο το ποσό. 

Ωστόσο, εδώ και χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει πως πρέπει να καθιερωθούν αυτόματοι ρυθμιστικοί μηχανισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για… πρόβα τζενεράλε του συστήματος αυτού, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν άλλοι «συνήθεις ύποπτοι», όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και τελικά ολόκληρη η Ευρωζώνη. 

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΠΙΡΣ: Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει 


Με χθεσινή του παρέμβαση-ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα υπογράμμισε «εμφατικά» ότι «η θέση των ΗΠΑ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει». 

«Εχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια γενναία ελάφρυνση χρέους και ότι πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη», σημειώνει ο κ. Ντέιβιντ Πιρς και συνεχίζει: 

«Εχουμε επίσης δηλώσει επανειλημμένως τη στήριξή μας υπέρ της έκκλησης του ΔΝΤ να φέρουν σε πέρας οι Ελληνες τις δομικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ/ethnos.gr

ΣΗΜΕΡΑ. η επικαιρότητα της ημέρας, 30 Απριλίου, 2016....

Η καταγραφή των κυριότερων ειδήσεων της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από την ιστοσελίδα "Σαν Σήμερα"….

Ελλάδα

  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το αεροσκάφος  Empraer-209 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα την αποστολή της ελληνικής πολιτείας με το Άγιο Φως. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Αμέσως μετά το Άγιο Φως αναχώρησε με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 17 προορισμούς, σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

  • Aπό 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό), με συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00), όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

  • Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο θα μείνει την Κυριακή του Πάσχα η πρωτεύουσα λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο φορολογικό και ασφαλιστικό.

  • Η λύση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνέντευξή του σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε κλίμα αλληλοκατανόησης και ότι έχει καταγραφεί πρόοδος». Ωστόσο, τονίζει ότι οι περισσότερες δυσκολίες στις συνομιλίες «εστιάζονται στο περιουσιακό και σε ζητήματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία».

  • Νύχτα τρόμου έζησε την Παρασκευή γνωστή αισθητικός, όταν τρεις άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας όπλα εισέβαλλαν στο σπίτι της στη Βάρη. Οι δράστες ακινητοποίησαν την ίδια και τον σύζυγό της, πήραν χρήματα και κοσμήματα που υπήρχαν στο σπίτι, ενώ σήκωσαν και το χρηματοκιβώτιο. Όταν ο σύζυγός της προσπάθησε να αφοπλίσει τον έναν από τους δράστες, ένας άλλος τον χτύπησε στο κεφάλι και τον άφησε αναίσθητο.

Κόσμος

  • Εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι που διαδήλωναν από το πρωί κατά του πολιτικού αδιεξόδου στο Ιράκ, μπήκαν εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές αντιδρούν μετά τη νέα αποτυχία της Βουλής να δώσει το πράσινο φως για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών προτεινόμενη από την πρωθυπουργό Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι. Χρήση δακρυγόνων από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

  • Mια ηλικιωμένη και τέσσερα από τα εγγόνια της σκοτώθηκαν στις πλημμύρες που πλήττουν το Τέξας.  Τα θύματα κατάφεραν να βγουν από σπίτι που είχε πλημμυρίσει έως τη στέγη του. Ωστόσο παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους λάσπης.

  • Σε σε ποινή κάθειρξης 100 ετών στο Κολοράντο μια γυναίκα η οποία τον Μάρτιο του 2015 είχε ξεριζώσει ένα βρέφος από τη μήτρα της μητέρας του που βρισκόταν στον έβδομο μήνα κύησης.

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των ιταλικών αρχών για τον εντοπισμό 84 προσφύγων που αγνοούνται, καθώς η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε εν μέσω θαλασσοταραχής στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιταλικό εμπορικό πλοίο διέσωσε 26 πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα.

  • Η οργάνωση AQAP, σκέλος Αλ Κάιντα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη, επιβεβαίωσε το Μ.Σάββατο ότι έχει αποχωρήσει από το λιμάνι Μακάλα στη νότια ακτή της χώρας, μία εβδομάδα μετά την έναρξη επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων από τα Εμιράτα, για την ανακατάληψη της.

Οικονομία

  • Προειδοποίηση ότι η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον Independent δείχνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα κριθεί στο νήμα.

  • Συμφωνία για το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των «κόκκινων» δανείων, η οποία καλύπτει το 94% του συνόλου των στεγαστικών α' κατοικίας έχει επιτευχθεί με τους θεσμούς, βάσει πηγών του υπουργείου Οικονομίας. Καλύπτονται μέχρι το 2018 όλα τα δάνεια (όχι μόνο τα στεγαστικά) που έχουν διασφάλιση σε α' κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ. Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας, τι προβλέπεται για όσους τα δάνεια τους θα τα αγοράσουν funds και τι για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων..

  • Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αθλητισμός

  • Με «τριάρα» πέρασε η Γουέστ Χαμ από την έδρα της Γουέστ Μπρομ, για την 36η αγωνισττική της Premier League. Η Εβερτον νίκησε 2-1 την Μπόρνμουθ, ενώ η Νιουκάστλ επικράτησε με 1-0 της Κρίσταλ Πάλας και παρέμεινε στη «μάχη» για τη σωτηρία.

  • Έστω και για λίγο, καθώς έχει ένα ματς περισσότερο, η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του ισπανικού πρωταθλήματος, αφού πέρασε νικηφόρα με 1-0 από την έδρα της Σοσιεδάδ για την 36η αγωνιστική. Το γκολ σημείσε ο Γκάρεθ Μπέιλ στο 80΄.

  • Χάλασε το «πάρτι» στο «Allianz Arena», καθώς η Μπάγερν δεν κατάφερε να νικήσει την Γκλάνταμπαχ. Έμεινε στο 1-1 για την 32η αγωνιστική της μπουντεσλίγκα κι έτσι ενώ τα πάντα ήταν έτοιμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, θα πρέπει οι Βαυαροί να περιμένουν λίγο ακόμη. Την ίδια στιγμή η Ντόρτμουντ έριξε «πεντάρα» στην Βόλφσμπουργκ (5-1) και η Σάλκε πέρασε νικηφόρα 3-1 από το Ανόβερο, ενώ η εκτός έδρας και με ανατροπή νίκη (2-1) της Άιντραχτ επί της Ντάρμστατ, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη σωτηρία της από τον υποβιβασμό.
sansimera.gr

ΔΝΤ και Σόιμπλε μας πάνε σε εθνικό νόμισμα!...

Επιστροφή στη Δραχμή με Ευρωπαϊκή και Αμερικανική “σφραγίδα”;

Μας οδηγούν πρακτικά στη δραχμή» ήταν η κρίσιμη φράση που ακούστηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, από τον πρωθυπουργό στο «μίνι υπουργικό» της περασμένης Δευτέρας...

 
ΣΤΗ διαπίστωση πως «εφόσον η Ευρώπη αποδεχθεί τον εκβιασμό του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει και θα αποδείξει πως θέλει να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή» προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου και της ιστοσελίδας PRONEWS.

«Συμφωνία ή εκλογές. Οικουμενική κυβέρνηση δεν συζητάμε, ούτε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων», είναι η απόφαση που έχει λάβει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες και φαίνεται πως σε αυτή την απόφαση είναι αμετακίνητος. .

«Αν οι δανειστές επιμείνουν στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν λάβει την απόφαση να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ. Μας οδηγούν πρακτικά στη δραχμή
» ήταν η κρίσιμη φράση που ακούστηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, από τον πρωθυπουργό στο «μίνι υπουργικό» της περασμένης Δευτέρας.

Τότε είχε αποφασιστεί να μην νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, ενώ είχε προηγηθεί η επαναφορά της πρότασης -για ακόμη μια φορά- από τον… ακούραστο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρουσία πέραν του πρωθυπουργού – του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππάς και Αλέκου Φλαμπουράρη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και Παιδείας, Νίκου Φίλη, της κυβερνητικής εκπροσώπους, Όλγας Γεροβασίλη, των γενικών γραμματέων κυβέρνησης και υπουργικού συμβουλίου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μιχάλη Καλογήρου, καθώς και ορισμένων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Σε περίπτωση που οι δανειστές υποχωρήσουν στις πιέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε και επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το 2018 από την ελληνική Βουλή είναι πολύ πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες.

Η κυβέρνηση εάν επιλέξει μπροστά στα αδιέξοδα το σενάριο των εκλογών, θα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού έως και έναν χρόνο μετά την εκλογή της δεν μπορεί να επικαλεστεί εθνικό λόγο προκειμένου να ζητήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχαιρεσίες.

Το θέμα της “δεξιάς παρένθεσης” θέτουν στο τραπέζι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για μια “ηρωική έξοδο” από την κυβέρνηση με άρνηση των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές.

"Αφήστε τον Μητσοτάκη να κυβερνήσει. Θα πέσει πολύ σύντομα"

Η εκτίμηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται κυρίως στους “53+”, αλλά και κορυφαίων υπουργών που εδώ και καιρό “ερωτοτροπούν” μαζί τους, είναι ότι η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία θα έχει ημερομηνία λήξης, σύντομα.

“Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων του ΔΝΤ δεν κρατούν επί μακρόν καμία κυβέρνηση στην εξουσία”, αναφέρει κορυφαίος υπουργός πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

“Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και η ταύτισή του με τους πλέον σκληρούς εκ των δανειστών θα τον οδηγήσει σε σύντομη πτώση”, επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει με αυτό τον τρόπο “να σώσει την ψυχή του και να μην ταυτιστεί με το μνημονιακό μπλοκ, αλλά αντιθέτως να αποδράσει από αυτό”. 

Αλ. Τσίπρας: «Καλό Πάσχα στον ελληνικό λαό για την Ανάσταση που προσδοκά….»

Στο εορταστικό του μήνυμα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μιλάει για απεμπόληση κάθε ίχνους αξιοπιστίας από μέρους εκδοτών των συγκροτημάτων της διαπλοκής και κομιστών της κίτρινης δημοσιογραφίας, οι οποίοι με ανυπόστατα δημοσιεύματα έχουν «παίξει τα ρέστα τους» πολλές φορές από τον Γενάρη του 2015, αλλά κάθε φορά διαψεύδονται....


ΑΙΧΜΗΡΟ μήνυμα κατά όσων τις τελευταίες μέρες κινδυνολογούν και παραπληροφορούν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και την πορεία προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο εορταστικό του μήνυμα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μιλάει για απεμπόληση κάθε ίχνους αξιοπιστίας από μέρους εκδοτών των συγκροτημάτων της διαπλοκής και κομιστών της κίτρινης δημοσιογραφίας, οι οποίοι με ανυπόστατα δημοσιεύματα έχουν «παίξει τα ρέστα τους» πολλές φορές από τον Γενάρη του 2015, αλλά κάθε φορά διαψεύδονται.

Αναλυτικά το μήνυμα του γραφείου Τύπου:


«Τις τελευταίες μέρες και ενόσω μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο λεπτό σημείο της, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς εντεινόμενης παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας, από μεγάλη μερίδα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Από το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τα πάντα και υπογράφει «στα τέσσερα», μέχρι ότι μας γυρνάνε στη δραχμή ή ότι δεν μιλούν μεταξύ τους οι βασικοί διαπραγματευτές.

Δεν μας είναι ξένη, ούτε πρωτόγνωρη αυτή η τακτική. Από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα η διαπλοκή έχει παίξει, αρκετές φορές, τα «ρέστα» της. Σήμερα, παρότι δεν τους έχει μείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας, επιμένουν πεισματικά. Αναμενόμενο. Δε τους έχει απομείνει άλλη ελπίδα. Με ανυπόστατα δημοσιεύματα προσπαθούν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν κλίμα καταστροφής και διαφωνιών ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης.

Σήμερα, λόγω της ημέρας, αντί άλλης απάντησης και αυτονόητων διαψεύσεων σε πρωτοσέλιδους τίτλους φθηνής προπαγάνδας, στέλνουμε στους εκδότες των συγκροτημάτων της διαπλοκής και στους κομιστές της κίτρινης δημοσιογραφίας, τις ευχές και τη κατανόησή μας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Καλό Πάσχα σε όλους, μα πιο πολύ στον ελληνικό λαό για την Ανάσταση που προσδοκά, που δικαιούται και, πράγματι έρχεται!»

Πάσχα στο Άγιο Όρος

Το Πάσχα στο Άγιο Όρος δεν έχει βεγγαλικά, ψητό στη σούβλα και χορούς. Είναι ένα Πάσχα βαθιά μυστηριακό. Εδώ η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής...

Ο ήχος από το τάλαντο στην Αθωνική Πολιτεία, το Άγιο Όρος, καλεί μοναχούς και προσκυνητές στο Καθολικό για τις ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας. Κάτω από το φως των κεριών, που δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χοροί των ψαλτών και το τελετουργικό, που παραμένει αμετάβλητο αιώνες τώρα, ωθούν τον προσκυνητή να έρθει σε κοινωνία με τον Κύριο, να μετάσχει στο Θείο Δράμα, να έρθει κοντά στο μυστήριο του θανάτου, της Ανάστασης, της αιώνιας ζωής.

Το Πάσχα στο Άγιο Όρος δεν έχει βεγγαλικά, ψητό στη σούβλα και χορούς. Είναι ένα Πάσχα βαθιά μυστηριακό. Εδώ η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.

Μετά τη κορύφωση των Παθών με τη Σταύρωση και το θανατο του Θεανθρώπου αρχίζουν οι ακολουθίες με τους μεγαλύτερους συμβολισμούς.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές γονατίζουν μπροστά στον Εσταυρωμένο. Κατεβάζουν τον νεκρό σώμα του Ιησού από το σταυρό. Το πορφυρό πανί με το σώμα του μεταφέρεται από τους μοναχούς στο τραπέζι, που συμβολίζει τον Άγιο Τάφο. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, καθώς το σκοτάδι μέσα στο Καθολικό σπάει μόνο από το λιγοστό φως των κεριών.

Ο Επιτάφιος εδώ δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνους που συναντά κανείς στις περιφορές της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι απλός. Ένα χρυσοκέντητο πορφυρό πανί.

Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί στολίζουν με λουλούδια Επιτάφιο. Σαν τους μαθητές του Χριστού.

Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιστρέφουν στο Καθολικό και ψέλνουν τα εγκώμια της μέρα γύρω από το νεκρό σώμα του Χριστού. Ένας ένας προσκυνούν αυτόν που κατέβηκε στον Άδη για να φέρει τη νέα ζωή.

Έξι μοναχοί παίρνουν στα χέρια τους τον Επιτάφιο, το χρυσοκέντητο, δηλαδή, πορφυρό πανί. Βγαίνουν από το Καθολικό για την περιφορά γύρω από τον ναό. Πριν ο Επιτάφιος επιστρέψει στο ναό οι μοναχοί τον κρατούν πάνω από την κύρια είσοδο. Ένας ένας οι μοναχοί και οι προσκυνητές περνούν από κάτω σαν να κατεβαίνουν μαζί με τον Ιησού στον Άδη. Ο θρήνος, όμως, κρατά λίγες ώρες.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως έρχεται το πρωί το Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς φορούν ήδη λευκά άμφια, καθώς ο λίθος από τον τάφο του Ιησού έχει κυλιστεί. Η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως είναι χαρμόσυνη και ο ναός γεμίζει με βάγια και δάφνες που πετά ο ηγούμενος σε μοναχούς και προσκυνητές.

Η μέρα κυλά ήσυχα, ώσπου το σκότος να γίνει φως από το Αναστάσιμο φως που έρχεται και στο Όρος από τον Πανάγιο Τάφο.

Ο ηγούμενος μοιράζει σε όλους το φως μόλις ακούγεται το δεύτε λάβετε φως.

Το Χριστός Ανέστη ψέλνεται έξω από το Καθολικό υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα. Επιστρέφουν στο Καθολικό για να ολοκληρωθεί η λειτουργία. Το φιλί της αγάπης, που ανταλλάσουν φιλώντας ο καθένας έναν σταυρό και μια εικόνα στα χέρια του άλλου, δίνει τον νόημα της ενότητας της εκκλησίας.

Μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως μοναχοί και προσκυνητές μετακινούνται την τράπεζα της μονής για το πρώτο μη νηστίσιμο γευμα μετά από νηστεία 40 ημερών.

Ψάρι χόρτα κρασί και κόκκινα αυγά βρίσκονται ήδη στα τραπέζια. Αμέσως μετά το πασχαλινό γεύμα οι μοναχοί και οι προσκυνητές επιστρέφουν στον ναό.

Στο τέλος της πρωινής Λειτουργίας πέρνουν από τα χερια του ηγούμενου ευλογία, ένα γλυκό και ένα κόκκινο αυγό.

Όμως,οι τελετουργίες του Πάσχα δεν τελειώνουν εδώ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά από το Πρωτάτο, τον τρίκλιτο βασιλικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, μια πολύωρη Πασχαλινή λιτανεία. Με τις εικόνες στα χέρια οι μοναχοί από το Πρωτάτα μετεκινούνται από κελί σε κελί, από σκήτη σε σκήτη και στις κοντινές Ιερές Μονές, όπου πραγματοποιούν σύντομες στάσεις.

Αν πάρει κανείς αυτές τις ημέρες το καραβάκι από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη, θα ζήσει ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό. Το Περιβόλι της Παναγίας δεν έχει φολκλόρ, αλλά προσευχή σιωπή για τη σωτηρία του ανθρώπου. Γι αυτή τη σωτηρία που έγινε η Ανάσταση.

Π. Γιούλτση / ΑΠΕ-ΜΠΕ / greece-russia2016

Όλγα Γεροβασίλη: «Η ελληνική κοινωνία μεταδίδει μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας»

Σημαντική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ...


"Ο λαός μας έχει περάσει πολλές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε, όμως, να σταθούμε όρθιοι, παρά τις εξαιρετικά αντίξοοες συνθήκες και τις οικονομικές πιέσεις.Ταυτόχρονα, παρά τις δυσκολίες, ο ελληνικός λαός στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στους πιο αδύναμους, στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα μας, αναζητώντας έναν δρόμο ελπίδας μακριά από τον πόλεμο. Αυτό είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας που μεταδίδει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Μήνυμα που συνάδει με τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας". Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. "Έχουμε την τιμή", είπε, "να βρισκόμαστε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου μας υποδέχτηκε ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κκ Θεόφιλος Γ'. Με σεβασμό στη θρησκευτική παράδοση του Ελληνισμού, εκπροσωπούμε την ελληνική Πολιτεία προκειμένου να παραλάβουμε το Άγιο φως και να το μεταφέρουμε στην Αθήνα και από εκεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Αθήνα για να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και εν συνεχεία να το μεταφέρει στην Ελλάδα. Στην αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, συμμετέχουν επίσης ο Αθανάσιος Μπούρας, Βουλευτής - Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής -Υπεύθυνος της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, ο Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας, κ.κ. Θεολόγος, και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός. Η άφιξη της στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελ.Βενιζέλος» στην Αθήνα αναμένεται στις 18.00 το απόγευμα και στο Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη στις 21.00 το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία η Ελλάδα, σύμφωνα με την EUROSTAT!

Τα στοιχεία αφορούν μόνο τους καταγεγραμμένους άνεργους και δεν περιλαμβάνουν όσους δεν βρίσκονται στα μητρώα της ανεργίας και φυσικά όσους εργάζονται έστω και μία ημέρα....


ΣTO 24,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2016, έναντι 24,3% το Δεκέμβρη του 2015 και από 25,7% τον Γενάρη του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στοιχεία, που αφορούν μόνο τους καταγεγραμμένους άνεργους και δεν περιλαμβάνουν όσους δεν βρίσκονται στα μητρώα της ανεργίας και φυσικά όσους εργάζονται έστω και μία ημέρα.

Στην Ευρωζώνη, το Μάρτη του 2016 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,2% (έναντι 10,4% το Φλεβάρη), καταγράφοντας μείωση, ενώ στην ΕΕ των 28 μειώθηκε στο 8,8% σε σχέση με 8,9% το Φλεβάρη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτη και τον Φλεβάρη του 2016. Συνολικά, τον Μάρτη καταγράφονται 21,4 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ελλάδα 


Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,4% τον Γενάρη) και στην Ισπανία(20,4% το Μάρτη). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (4,1%) και στη Γερμανία (4,2%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Γενάρη διαμορφώθηκε σε 1,16 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,1% και στις γυναίκες στο 28,7%.

Εξάλλου, άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα από 49,3% το Δεκέμβρη του 2015 σε 51,9% τον Γενάρη. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (51,9%), στην Ισπανία (45,5%), στην Κροατία (39%) και την Ιταλία (36,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (6,9%), την Τσεχία και τη Μάλτα (9,8%). Τον Φλεβάρη η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ διαμορφώθηκε στα ούτως ή άλλως υψηλά ποσοστά του 21,2% και 19,1% αντίστοιχα.

Spiegel: Κατάργηση της βίζας και σημαντικές υποχωρήσεις στην Άγκυρα από Κομοσιόν!

Η Κομισιόν προτίθεται να εισηγηθεί την προσεχή Τετάρτη την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ούσα μάλιστα έτοιμη να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας, γράφει το Spiegel. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για την Τουρκία εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 72 αναγκαίες προϋποθέσεις, σημειώνει το Der Spiegel. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, οι ευρωπαίοι επίτροποι έχουν συμφωνήσει επί της συγκεκριμένης διαδικασίας, σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει έως τώρα περί τα 50 σημεία που απαιτούνται. Προϋπόθεση για μια θετική εισήγηση της Κομισιόν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel από το περιβάλλον της Κομισιόν, ο αριθμός των ανοικτών σημείων να είναι μονοψήφιος. «Η καταμέτρηση θα γίνει την Τετάρτη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επικαλούμενο δήλωση ενημερωμένης πηγής.

Όπως επισημαίνεται, είναι σαφές ότι η Κομισιόν δεν θέλει να στερήσει τη θετική εισήγηση υπέρ της Τουρκίας εξαιτίας «τεχνικών εμποδίων» όπως, για παράδειγμα, του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εκδώσει βιομετρικά διαβατήρια. Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για μια θετική εισήγηση στο θέμα της βίζας θεωρούνται οι τουρκικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι. Όπως σημειώνει το Spiegel, στην Κομισιόν γίνεται λόγος για «λευκή επιταγή για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας».

Ζήτημα αξιοπιστίας για την Ευρώπη


Γεγονός είναι πάντως ότι το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του Spiegel. Όπως σημειώνει, «από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό». Εξάλλου, όπως σημειώνεται, «η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί τμήμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη συμφωνία «εξίσου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με τη γερμανίδα καγκελάριο», παρατηρεί ο αρθρογράφος, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να φανεί σαν να επιτρέπει η Κομισιόν να άγεται να και να φέρεται από την Τουρκία».

Επικριτική στάση τηρεί η Κομισιόν απέναντι στην ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός καλείται να «διαπραγματευθεί, όχι να απειλεί», διεμήνυσε στο Spiegel ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της ΕΕ έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να αξιολογείται αποτελεσματικότερα η πρόοδος της Τουρκίας μέχρι να δώσει η Κομισιόν την εισήγησή της στις 4 Μαΐου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και εξειδικευμένους υπαλλήλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση «η κατά 100% εκπλήρωση των κριτηρίων από την Τουρκία δεν είναι δυνατή, αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε στο Spiegel γερμανός υπάλληλος της Κομισιόν με γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Άρης Καλτιριμτζής/Der Spiegel,

Πρόοδο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης διαπιστώνουν Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ

«Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος» παρατηρούν Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ σε κοινή τους δήλωση...


ΚΟΙΝΗ δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι: "Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής".

Τα μέτρα επαρκούν ως το 2018, εκτιμούν οι Βρυξέλλες


Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας


Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς. «Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.
ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πως ΗΠΑ και Αλ. Τσίπρας ματαίωσαν τη συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ για τον αγωγό φυσικού αερίου “GREEK STREAM”

To AΝΤΙΚΡΥ αναδημοσιεύει από την ιστοσελίδα Iskra αποκαλυπτική συνέντευξη του επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το άδοξο τέλος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream, η συνέντευξη  δημοσιεύεται  στο περιοδικό PRONEWS που κυκλοφορεί…


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξη του εξιστορεί το άδοξο τέλος, το οποίο, λόγω Αλ. Τσίπρα, μνημονίου και πιέσεων ΗΠΑ και ευρωπαϊκής αντίδρασης, είχε ένα μεγάλο έργο για την κατασκευή ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, που θα πέρναγε από την Ελλάδα και θα έφερνε σημαντικότατα οικονομικά και γεωπολιτικά κέρδη για τη χώρα.

Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη στο PRONEWS έχει ως εξής:


Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της οποίας ήσασταν μέλος φάνηκε να επενδύει στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο περίφημος αγωγός «Greek Stream» που είχατε και εσείς εξαγγείλει ναυάγησε. Τι πραγματικά έφταιξε;

Π. Λαφαζάνης: Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν είχε επενδύσει στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ήμουν εγώ από το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που προσπάθησα να σύρω όλη τη κυβέρνηση, παρ' ότι στο εσωτερικό της είχε ισχυρούς αντιρωσικούς θύλακες, σε μια κατεύθυνση αναβαθμισμένων δεσμών με τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, δική μου επιδίωξη ήταν – και είναι – μια ειδική αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας ως αναντικατάστατο εργαλείο για να σπάσει η Ελλάδα την αποικιοποίηση της από τη Δύση και να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης επιδίωξα και πέτυχα μια διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για το πέρασμα από την Ελλάδα, με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο. Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο έργο στο οποίο το ελληνικό δημόσιο θα συμμετείχε 50 – 50 με τη ρωσική πλευρά, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, θα επωφελείτο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη ετησίως, με φτηνή, επιπλέον, ενέργεια, πέραν της ενεργειακής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, που είναι και το μείζον.

Το έργο αυτό, όμως, του “Greek Stream”, παρά τη συμφωνία, δεν προχώρησε. Θάφτηκε μαζί με την υπογραφή του μνημονίου, ως απαίτηση των πιστωτών και κυρίως της αμερικάνικης πλευράς. Βλέπετε το μνημόνιο δεν είναι μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική υποδούλωση της χώρας. Το μνημόνιο είναι η Ελλάδα ευρω-ατλαντικό οικόπεδο.

Ερώτηση: Είχαν οι Ρώσοι δεσμευτεί για την προκαταβολή κερδών από το φυσικό αέριο που σε συνδυασμό με την ένταξη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να δώσει μία διέξοδο στη χρηματοπιστωτική ασφυξία που είχε επιβάλει η τρόικα;

Π. Λαφαζάνης: Βεβαίως υπήρχαν σαφείς Ρώσικες δεσμεύσεις και συμφωνίες με συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ Ρώσικων τραπεζών, πως, μόλις ξεκινούσε το έργο του Greek Stream, η εταιρεία του ελληνικού δημοσίου που συμμετείχε, θα λάμβανε άμεσα, ως προκαταβολή, ισχυρή χρηματοδότηση την οποία θα εξοφλούσε από τα μετέπειτα κέρδη της λειτουργίας του αγωγού. Αυτό θα ήταν μια ανάσα για τη χώρα.

Πέραν και ανεξάρτητα από αυτό, υπήρχε συμφωνία με τη Ρωσία και όχι μόνο, για ένταξη της Ελλάδας, έναντι ευτελέστατου τιμήματος, στην αναπτυξιακή τράπεζα (αντίβαρο στην Δυτική Παγκόσμια Τράπεζα) που συγκρότησαν πρόσφατα οι BRIC'S (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική). Αυτό θα σήμαινε για τη χώρα δυνατότητα άμεσου αναπτυξιακού δανεισμού και κυρίως άνοιγμα σε ένα νέο πολύ ευρύ και αναπτυσσόμενο οικονομικό χώρο. Κι αυτή, όμως, η συμφωνία μπήκε, λόγω, μνημονίου στο συρτάρι. Αυτό σημαίνει Ελλάδα αποικιοκρατούμενη.

Ερώτηση: Πιστεύετε πώς υπήρξε ξένος δάκτυλος που δεν ήθελε την προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας; Και αν ναι, ποιος; Θεωρείτε πώς εκβιάστηκε η τότε κυβέρνηση;

Π. Λαφαζάνης: Όχι απλώς υπήρξε ξένος δάκτυλος και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, που δεν ήθελαν την προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας αλλά και η αμερικάνικη πλευρά είχε οργιάσει σε πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει τη Ρώσικη πόρτα. Το έργο αυτό των πιέσεων εκ μέρους των πιο σκληροπυρηνικών κύκλων της Δύσης και του αμερικάνικού παράγοντα, πρωτίστως, το είχαν αναλάβει η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νούλαντ και ο υπεύθυνος ενέργειας του Στέητ Ντιπάρντμεντ Χόχστάϊν, ο οποίος και με είχε επισκεφθεί γι αυτό το λόγο στο υπουργικό γραφείο μου. Οι αμερικάνοι και οι αντιδραστικοί της Δύσης τελικά πέτυχαν το στόχο τους, μόλις εγώ και η πτέρυγα μας έφυγε λόγω μνημονίου από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγαν τα “βαρίδια” και γλυτώσαμε, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, οι σκληροπυρηνικοί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Ερώτηση: Επλήγησαν οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας από τα πισωγυρίσματα του Αλέξη Τσίπρα;

Π. Λαφαζάνης: Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς έπληξαν τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και τις έπληξαν βαριά. Η κυβέρνηση της Ελλάδας για άλλη μια φορά απεδείχθη αναξιόπιστη στη Ρωσία. Και είναι κρίμα. Διότι έτσι η χώρα μας με τα ίδια της τα χέρια βγάζει τα μάτια της.

Ερώτηση: Μετά την υπογραφή του μνημονίου που οδήγησε και στην αποχώρηση σας, όπως και άλλων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινωνικές αντιδράσεις αυξάνονται. Γιατί η ΛΑ.Ε. δεν κερδίζει έδαφος δεδομένου και του 62% στο δημοψήφισμα.

Π. Λαφαζάνης: Η ΛΑ.Ε. όχι μόνο κερδίζει μετεκλογικά έδαφος αλλά και απόλυτα δικαιωμένη, βρίσκει μεγάλη κοινωνική ανταπόκριση. Μην εξαπατάστε από τς στημένες δημοσκοπήσεις των συμφερόντων που μισούν την ριζοσπαστική αλλά πολύ ρεαλιστική πρόταση της ΛΑ.Ε. για την εφαρμογή ενός προοδευτικού δημοκρατικού αντιμνημονιακού προγράμματος με έξοδο από ευρωζώνη και εθνικό νόμισμα.

Γρήγορα η ΛΑ.Ε. θα διαμορφώσει στη χώρα ένα μεγάλο μέτωπο που θα επιδράσει ανατρεπτικά στις εξελίξεις. Η Ελλάδα, μια χώρα υπό ιδιόμορφη κατοχή, χωρίς δημοκρατία και υπό βαριά οικονομική και κοινωνική λεηλασία, χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο ΕΑΜ για την επιβίωση της και για να αποκτήσει ελπίδα. Αυτό επιδιώκει σήμερα η ΛΑ.Ε.

Ερώτηση: Βλέπετε να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα;

Π. Λαφαζάνης: Ασφαλώς οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα. Ο λαός θα εμφανισθεί γρήγορα ξανά στους δρόμους απέναντι σε μνημονιακά μέτρα που του δίνουν τη χαριστική βολή. Προβλέπω νέο λαϊκό ξεσηκωμό. Η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί εκ βάθρων.

Οι Αμερικανοί συντάχθηκαν με το ΔΝΤ: Η εμπιστοσύνη χάθηκε με τα Wikileaks

Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «τραυματίστηκε» από την υποκλοπή της συνομιλίας και τη διαρροή της στον ιστότοπο WikiLeaks, γράφει ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον... 

Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης του ΔΝΤ για να αντλήσει δανεικά, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Επίσης τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ταμείου, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων τους «τουλάχιστον σε καθημερινό επίπεδο». 

«Η βασική μου θέση», τόνισε, «είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετέχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μόνο αν είναι πεπεισμένο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι ελληνικές αρχές το πιστεύουν και δεσμεύονται από αυτό. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση που έχει ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ, ότι το πρόγραμμα θα είναι αξιόλογο. Οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουν και είναι σημαντικό να την κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Νέιθαν Σιτς. 

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εάν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση (οι Ελληνες) στο μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης, ο Αμερικανός υφυπουργός απάντησε: 

«Ναι, και η δεύτερη προϋπόθεση αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό που λέτε, ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφέρει πόρους στους Ελληνες μόνο αν το πρόγραμμα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλαδας, ώστε να διασφαλίσει ότι η βιωσιμότητα του χρέους ικανοποιείται. Η θέση του ΔΝΤ να ζητά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να συμμετέχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζεται πάρα πολύ από το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε ο κ. Στις, διαλύοντας έτσι τους «μύθους» για την αμερικανική υποστήριξη προς την Ελλάδα. Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «τραυματίστηκε» από την υποκλοπή της συνομιλίας και τη διαρροή της στον ιστότοπο WikiLeaks

Ο κ. Σίτς παρουσίασε και εξήγησε τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο Καταστατικό του ΔΝΤ, οι οποίες -ως γνωστόν- δεν επιτρέπουν πλέον στο Ταμείο να παρανομεί και να δίνει χρήματα σε χώρες, όπως η Ελλάδα, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό συνέβη τον Μάϊο του 2010 με το πρώτο πρόγραμμα. 

Το Ταμείο ζητά στοιχεία ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάρουν στη συνέχεια την απόφαση να λάβουν μέρος σ’ αυτό. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «υπάρχουν και τα θέματα της διακυβέρνησης, αν η χώρα ακολουθήσει το πρόγραμμα και αν οι δεσμεύσεις της είναι αξιόπιστες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους το ΔΝΤ θα βασίσει την απόφασή του: ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα επιτύχει τους στόχους και οι Ελληνες θα ακολουθήσουν και το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλίσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά. 

Όταν ρωτήθηκε για την ένταση στις σχέσεις του ταμείου και την ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά για την υποκλοπή της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου και την Ιβα Πέτροβα, ο κ. Σιτς απάντησε ότι η συζήτηση ήταν ιδιωτική και οπωσδήποτε έπρεπε να παραμείνει ιδιωτική, και ως μέτοχος του διεθνούς οργανισμού οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι’ αυτό. 

Ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε άγνοια για το πως έχει χειρισθεί το ΔΝΤ εσωτερικά το θέμα, και συμμερίσθηκε την εκτίμηση των ΜΜΕ ότι η πηγή της διαρροής δεν ήταν το Ταμείο. Αναφορικά με αυτήν καθ’ αυτήν τη συνομιλία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ υπογράμμιζε ουσιαστικά τα εξής: 

     - Πρώτον, να συνεχίσουν οι Ελληνες την εφαρμογή του προγράμματος και 

    - Δεύτερον, για να υπάρξει η ελάφρυνση οι Γερμανικές αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι. Αυτά είναι τα δύο μέρη με τα οποία διαπραγματεύεται το ΔΝΤ, τόνισε χαρακτηριστικά.
πηγή: mignatiou.com

Euronews: Έντονο παρασκήνιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας

Ρεπορτάζ του Euronews:

Ντόναλντ Τουσκ: "Χρειαζόμαστε ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup όχι στο μακρινό μέλλον. Σε ημέρες, όχι σε εβδομάδες."


Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της συμφωνία του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφ’ όσον διαπιστωθεί αδυναμία σύγκλησης του.


Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκε με νομικούς συμβούλους των θεσμών, με στόχο να βρεθεί φόρμουλα για πρόσθετα μέτρα. 

Ο κ. Χουλιαράκης δεν έκανε δηλώσεις μετά την συνάντηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Κόκκινη γραμμή ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης


Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ πολλών άλλων ότι «η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκινες γραμμές της», σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Επίσης υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Eurogroup και αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.


Γιούνκερ: Παράλογα και μη δημοκρατικά τα προληπτικά μέτρα


Αίσθηση προκάλεσε πάντως η παρέμβαση που έκανε στις εξελίξεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «παράλογη» και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018.

Επικαλούμενο πηγή που βρισκόταν στη συνεδρίαση, το ΜΝΙ ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, ενώ προγραμματίστηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτού και του κ. Τσίπρα.

Βερολίνο: Το Eurogroup αποφασίζει


Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία, η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

Βολές από την αντιπολίτευση


Παραίτηση του πρωθυπουργού και άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό και ιδεοληψίες που οδηγούν τη χώρα στο χάος.

Μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα δεν αντέχει να ζήσει το δράμα του περσινού καλοκαιριού. «Κ. Τσίπρα, αν δεν αντέχετε, παραιτηθείτε τώρα. Μην οδηγήσετε τη χώρα σε αδιέξοδα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε την πατρίδα μας σε μια αποτυχημένη χώρα και μην διανοηθείτει να φτάσετε μέχρι τέλους τους περσινούς σας τυχοδιωκτισμούς σας». Όπως τόνισε, πρώτο καθήκον της ΝΔ είναι να πρωτοστατήσει στο να φύγει η κυβέρνηση, «αυτή η παρέα που φόρτωσε τη χώρα με δύο μνημόνια και 9 δισ. μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «το σενάριο “δούλεψα 17 ώρες και έφερα μια καλή συμφωνία” το εξαντλήσαμε πέρυσι και δεν νομίζω ότι θα επαναληφθεί. Απλώς ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική φτάνει όλα τα πράγματα στο αμήν για να πουν οι Έλληνες, υπό το φόβο ότι θα έχουμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις, ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα».
Άκης Τάτσης/euronews

Κυβέρνηση:«Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν» - Θετική παρέμβαση Ζ. Κ. Γιουνκέρ

Όλγα Γεροβασίλη: "Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup"


Ως ιδιαίτερα θετική αξιολογείται η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και είπε ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».


Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας παράλληλα  ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επαναληφθεί αύριο. Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση, προσθέτει το Μαξίμου, αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο Πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη.  Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους.

Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία,  αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία.

Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, καταλήγουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Όλγα Γεροβασίλη: "Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup"



«Είμαστε αισιόδοξοι ότι Eurogroup θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι, να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα με ορίζοντα τετραετίας.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ- ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται τελεσίγραφο των δανειστών σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία για τέτοιου τύπου πορεία, και συμπλήρωσε ότι η διατυπωμένη διάθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία ανασφάλεια περί αυτού.

«Σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω», είπε, ερωτηθείσα σχετικά με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος, οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια», για να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα». «Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό που περιγράφω», τόνισε.

Για το εάν η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ είναι πιο μικρή από εκείνη που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και πως το ΔΝΤ βάζει τα ζητήματα του χρέους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προς την κυβέρνηση μέτρα «που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η συζήτηση τους». Μίλησε για αντίθεση, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, την οποία έχει ιστορική ευθύνη η ΕΕ να απαντήσει.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χτεσινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως με την ευθύνης της ελληνικής πλευράς, αλλά διακόπηκε ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να πάρουν οδηγίες από τους επικεφαλής τους. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόοδος στην απογευματινή συζήτηση, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, αλλά γίνεται μια συζήτηση που θα είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα αφορά την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως ανέφερε, εάν χρειαστούν διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση, είτε σε νομικό είτε σε οικονομικό επίπεδο, βεβαίως θα τα συζητήσουμε ?στη βάση τεχνικών κλιμακίων, όμως, που σημαίνει επεξεργασία και όχι άλλου είδους αποφάσεις.

Για το εάν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση. «Δεν επίκειται τέτοιο ζήτημα», απάντησε, ερωτηθείσα εάν θα γίνει ανασχηματισμός μετά το Πάσχα. Παρέπεμψε στην αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός σε ένα υπουργικό συμβούλιο, ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα όλοι κρινόμαστε, προσθέτοντας ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα κριθούν οι υπουργοί, όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός.

Σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κ. Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης. Ως προς το πότε θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή, είπε ότι αυτό αφορά το πρόγραμμα της Βουλής, θα αποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων.

Αλέξης Τσίπρας: «Να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων...»

Τα συνεχή προσκόμματα του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να θέσει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους...
 

ΤΕΙΧΟΣ στις κατά συρροήν και κατά σύστημα αξιώσεις του ΔΝΤ, που τορπιλίζουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την ομαλή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, βάζει ο πρωθυπουργός θέτοντας την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών προ των ευθυνών της.

Με αφορμή και τη χθεσινή εμμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην Αθήνα να οριστούν από τώρα λεπτομερώς προληπτικά μέτρα 3,5 δισ., που ενδεχομένως να εφαρμοστούν το 2018 εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, σύμφωνα με την ΑΥΓΗonline, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει σήμερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης για "να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων" του περασμένου Ιουλίου.

Η απαίτησή του είχε συνέπεια τη διακοπή των συζητήσεων και νέα μετάθεση του αποφασιστικού Eurogroup για μετά το Πάσχα. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει πλήρης συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά για τα θέματα της αξιολόγησης και σε μια περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους φθάνουν στα όριά τους.

DW: Ελλάδα της κρίσης, Ευρώπη της αμφισβήτησης

H κρίση επιστρέφει στην ΕΕ και μαζί της η έντονη δυσπιστία για την ικανότητά της να προασπίσει τα ιδανικά της. Στο συμπέρασμα καταλήγει ο οικονομολόγος ερευνητής προβλημάτων ευρωζώνης Μαξίμε Αλίμι, υποστηρίζει η ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle.


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της Ελλάδος δίνει τις πραγματικές διαστάσεις των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Μετά από 6 χρόνια κρίσης το ερώτημα παραμένει: θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας; Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο ήταν τεταμένες και εντάθηκαν ακόμη περισσότερο στην εαρινή συνάντηση του οργανισμού τις προάλλες στη Ουάσιγκτον.

Ανησυχητικά μηνύματα από τον ευρωπαϊκό νότο


«Το ΔΝΤ χρειάζεται τη βεβαιότητα ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», υπενθυμίζει ο οικονομολόγος Μαξίμε Αλίμι, μέλος της ομάδας Ερευνών και Στρατηγικής Επενδύσεων του ομίλου AXA Investment Managers. Η συμφωνία για τα νέα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, ελήφθη ακριβώς για να καθησυχάσει τους υπεύθυνους του Ταμείου. «Τώρα εάν ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταφέρει να κρατήσει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι προς το παρόν άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση νέες εκλογές θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές», επισημαίνει ο Αλίμι.

Στο προσκήνιο εμφανίστηκε και η Ισπανία με τις κωλυσιεργίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Προβληματική δεν είναι η απουσία κυβέρνησης, αλλά ο φόβος νέων εκλογών που θα οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα και στην επιστροφή του κλίματος αμφισβήτησης στις αγορές», παρατηρεί ο ερευνητής προβλημάτων της ευρωζώνης. Αλλά και από την Πορτογαλία έρχονται ανησυχητικά μηνύματα, διότι παραμένουν τα δημοσιονομικά προβλήματα και μετά τη διάσωση των τραπεζών της.

Ευρωσκεπτικισμός


Κοινή συνισταμένη ο ευρωσκεπτικισμός, ως απότοκο της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, σε δύο επίπεδα: «πρώτον, αμφισβητείται η νομιμοποίηση της Ευρώπης ως πεδίο λήψης πολιτικών αποφάσεων, και δεύτερον, φθίνει η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην αξιοπιστία των γειτόνων τους», συνοψίζει το πρόβλημα ο Μαξίμε Αλίμι. «Η Ευρώπη δεν κατάφερε να δώσει απάντηση στις διεθνείς απειλές ή να προστατέψει τους λαούς από την κρίση με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και στα περιθωριακά κόμματα του ευρωπαϊκού πυρήνα να κερδίζουν έδαφος εκπρόσωποι αποσχιστικών τάσεων από το ευρώ αλλά και από την ΕΕ».

Το συμπέρασμα του οικονομολόγου είναι ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε οξεία κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συντηρητικές ως προς τη δημοσιονομική τους πολιτική χώρες και στις υπόλοιπες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό ενέτειναν το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας και έτσι «για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΕΕ κατέρρευσε ένας εκ των θεμελίων λίθων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η Συμφωνία Σένγκεν». Το συμπέρασμα; «Για πρώτη φορά από το 1950, από τότε που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η ΕΕ βιώνει όχι μόνο τη στασιμότητα, αλλά κάνει ένα βήμα πίσω».
Ειρήνη Αναστασοπούλου /DW

Άκαρπες οι συνομιλίες κυβέρνησης-θεσμών, ακυρώθηκε και το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Χωρίς σημάδια σύγκλισης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών...


Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την εφ, ΑΥΓΗ, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση με τους Θεσμούς αύριο ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως είπε ο Ε. Τσακαλώτος, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Αν δεν υπάρξει σύγκλιση μέχρι και αύριο, οι δανειστές θα αναχωρήσουν έως την Μ. Παρασκευή από την Αθήνα για να επιστρέψουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.


Όσον αφορά στο "βασικό" πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος του είναι ήδη στη Βουλή, (ασφαλιστικό και φορολογικό που συζητούνται στις Επιτροπές) αλλά σε αυτό το πεδίο παραμένει ανοικτό το αφορολόγητο ως το βασικό "αγκάθι" στη συμφωνία, με την ελληνική πλευρά να φαίνεται πως έχει υπαναχωρήσει στα 8.900 ευρώ. Αντιθέτως οι διατάξεις για το 1,8 δισ. ευρώ των έμμεσων φόρων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί.Στο πεδίο των κόκκινων δανείων γίνεται λόγος για μεγάλη σύγκλιση.

Ντάισελμπλουμ: Έκτακτο Eurogroup μόνο "αν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας"


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη για να αποτιμήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα παρά μόνο «εάν υπάρχει πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αυτό θα αποφασιστεί αύριο διότι θέλω να γνωρίζω πραγματικά εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση RTL-Z.

«Εάν όχι, απλά θα χρειαστούμε επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα και επισήμανε ότι αντιθέτως υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Ελλάδας.