04/06/16

6 Απριλίου 1941 Το πρώτο Γερμανικό πολεμικό ανακοινωθέν: «Τα επιτεθέντα Στρατεύματά μας, προσέκρουσαν εις πείσμονα αντίστασην.Η ικανότητα του εχθρού (Ελλήνων) για άμυνα, παραμένει αμείωτος».


Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εισβολή στην Ελλάδα ήταν η πολεμική επιχείρηση του Άξονα, και κατά κύριο λόγο της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Ελλάδας. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, "Επιχείρηση Μαρίτα" (Unternehmen Marita) για τους Γερμανούς και "Μάχη της Ελλαδας" (Battle of Greece) για τους Βρετανούς. είναι το πρώτο μέρος της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, της οποίας δεύτερο και τελευταίο μέρος ήταν η Μάχη της Κρήτης. Η Γερμανική εισβολή θεωρείται τμήμα των ευρύτερων πολεμικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και ειδικότερα της Βαλκανικής Εκστρατείας.

Η Γερμανική εισβολή αποτελεί για την Ελλάδα συνέχεια και παραλληλία του Ελληνοϊταλικού πολέμου που είχε ξεκινήσει με την επίθεση Ιταλικών στρατευμάτων στις 28 Οκτωβρίου 1940. Μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες οι Ιταλοί είχαν εκδιωχθεί από την Ελλάδα και οι Ελληνικές δυνάμεις προωθούμενες είχαν καταλάβει μεγάλο τμήμα της Βορείου Ηπείρου, της νότιας Αλβανίας…


Η εισβολή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, με την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας. Δύο γερμανικά σώματα στρατού επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων. Στις 9 Απριλίου παραδόθηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τους Γερμανούς να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την ανδρεία και μαχητικότητα των Ελλήνων.

Στις 9 Απριλίου ξεκίνησε η γερμανική προέλαση προς νότια, με ταυτόχρονη κίνηση δυνάμεων από την Έδεσσα και από την περιοχή της Φλώρινας. Στην γραμμή άμυνας στην Δυτική Μακεδονία, οι συνδυασμένες δυνάμεις της Ελλάδας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις καλύτερα εξοπλισμένες και αριθμητικά υπέρτερες Γερμανικές δυνάμεις. Το ρήγμα στην άμυνα που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Κλεισούρας υποχρέωσε σε σύμπτυξη τις ελληνοβρετανικές δυνάμεις, αλλά στις 16 Απριλίου οι Γερμανοί κατάφεραν να παρεμβληθούν μεταξύ των Ελληνικών και Κοινοπολιτειακών δυνάμεων.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ της 6ης Απριλίου 1941
Η γρήγορη κίνηση των γερμανικών δυνάμεων στην ελληνική ενδοχώρα έθεσε σε κίνδυνο και τους Έλληνες που μάχονταν κατά των Ιταλών στην Αλβανία και μπροστά στον κίνδυνο πλήρους διάλυσης ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου, στις 20 Απριλίου συνθηκολόγησε πρώτα με τους Γερμανούς, παρά τις αντίθετες διαταγές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και αργότερα με τους ηττημένους Ιταλούς. Η Γερμανική εκστρατεία στην ηπειρωτική Ελλάδα τελείωσε με μία γρήγορη και καθολική γερμανική νίκη με την κατάληψη της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, μέσα σε ακριβώς είκοσι τέσσερις μέρες. Τόσο Γερμανοί όσο και Σύμμαχοι αξιωματούχοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ισχυρή αντίσταση που προέβαλαν οι Έλληνες στρατιώτες.

Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκινά η Μάχη της Κρήτης. Επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν με αεραποβατική ενέργεια στο νησί το οποίο υπερασπίζονταν δυνάμεις της Ελλάδας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Οι σκληρές μάχες που έγιναν τις επόμενες δώδεκα μέρες ανέδειξαν νικητές τους Γερμανούς. Όμως το τίμημα της νίκης τους ήταν σοβαρό και έτσι μέχρι το τέλος του πολέμου δεν θα επαναλάβουν παρόμοια επιχείρηση.

Κάποιοι ιστορικοί θεωρούν την Γερμανική εκστρατεία στην Ελλάδα αποφασιστική για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας ότι αποτέλεσε σοβαρή καθυστέρηση της εισβολής του Άξονα στη Σοβιετική Ένωση. Άλλοι θεωρούν ότι η εκστρατεία δεν είχε καμία επιρροή στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα και χαρακτηρίζουν την Βρετανική βοήθεια στην Ελλάδα ως μάταιο εγχείρημα, μία «πολιτική και συναισθηματική απόφαση» ή ακόμα και ένα «σαφές στρατηγικό σφάλμα».

Διάταξη των Γερμανικών στρατευμάτων απέναντι στα "οχυρά Μεταξά" την παραμονή της εισβολής
Τον χειμώνα λοιπόν του 1940 και ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη έχει υποταχθεί στις δυνάμεις του ναζισμού, η Ελλάδα καταφέρνει να αποκρούσει με επιτυχία την εισβολή της Ιταλίας στην επικράτειά της, αναπτερώνοντας το ηθικό όσων κρατών απέμεναν ακόμη να αντιστέκονται. Θορυβημένος από την ήττα του Μουσολίνι στην Ήπειρο, ο Χίτλερ αποφασίζει να παρέμβει.

Ο ήδη εξαντλημένος από τις πολύμηνες μάχες στην Πίνδο Ελληνικός στρατός δεν ήταν σε θέση να αντιπαρατεθεί με τις αριθμητικά πολλαπλάσιες δυνάμεις της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βουλγαρίας, μολονότι 60.000 Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Κύπριοι και Παλαιστίνιοι στρατιώτες προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια. Πάντως, ο απελπισμένος αγώνας που δόθηκε μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία αντίστασης, στην Κρήτη, αποτέλεσε μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του 20ού αιώ­να.

Από τους Έλληνες υπερασπιστές των οχυρών της γραμμής Μεταξά, που συνέχισαν να πολεμούν ακόμη και όταν όλα είχαν τελειώσει, μέχρι τους απαράμιλλης ανδρείας Νεοζηλανδούς, από τους οποίους ζητήθηκε να δώσουν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους, στον Πλαταμώνα, η μάχη της Ελλάδας ανέδειξε τα όρια του ανθρώπινου θάρρους.

Παρά τα λάθη, η Γερμανία χρειάστηκε περισσότερες ημέρες για να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, απ’ ό,τι χρειάστηκε για να καταλάβει τη Γαλλία. Εντούτοις, απέδειξε – σε όσους ακόμη αμφέβαλλαν – ότι διαθέτει την αρτιότερη πολεμική μηχανή που είχε εμφανιστεί έως τότε στην ιστορία και θα χρειαζόταν χρόνια για να νικηθεί.

Η Μηχανή του Χρόνου: «Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα- Η μάχη των οχυρών»«Γραμμή Μεταξά»


Λόγω της στρατηγικής της σημασίας κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, λήφθηκε η απόφαση να οχυρωθεί η οριογραμμή Ρούπελ με τα ομώνυμα οχυρά.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ θεωρήθηκε ότι τα οχυρώματα εκείνα δεν ήταν αρκετά ισχυρά. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να κατασκευαστούν περαιτέρω οχυρώσεις, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και καθ' όλο το μήκος των βορείων ελληνικών συνόρων. Ο προγραμματισμός ολοκληρώθηκε το 1935 και οι εργασίες άρχισαν στην Κερκίνη το 1936. Στην περιοχή της «Γραμμής Μεταξά» δόθηκε ο κύριος αγώνας της Ελλάδας υπό την διοίκηση του Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Θ. Μπακόπουλου εναντίον των Γερμανών, ο οποίος αγώνας έμεινε γνωστός με το όνομα «Μάχη των Οχυρών».

Η οχυρωματική αυτή γραμμή που έλαβε το όνομά της από τον σχεδιαστή και δημιουργό της, τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά, αποτελούνταν κυρίως από υπόγειες σήραγγες που περιελάμβαναν επιμέρους επίγεια οχυρά συγκροτήματα, με παρατηρητήρια, πυροβολεία και πολυβολεία κ.λπ. καθώς και μία τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης, που στο σύνολό του για την εποχή του και με τα τότε ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο.

ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου ανέλαβε η Διοίκηση Φρουρίου Θεσσαλονίκης, που την εποχή εκείνη αποτελούσε μεγάλο σχηματισμό, η οποία και συγκρότησε ειδική "επιτροπή Μελετών Οχύρωσης" στην οποία συμμετείχαν τοπογράφοι, γεωγράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, με συμμετοχή και άλλων στρατιωτικών μονάδων, όπως Μηχανικού, αλλά και πολιτικών, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πολλές βιομηχανίες Αθήνας και Πειραιά κ.λπ. Η Επιτροπή υπό την πίεση του χρόνου στη συνέχεια των εργασιών επιλογής των σημείων κατασκευής οχυρών και όλων των απαραίτητων άλλων έργων υπέβαλε σχετική έκθεση προτάσεων στο Υπουργείο Άμυνας όπου μετά από συσκέψεις αποφασίσθηκε η κατασκευή του έργου η οποία κάλυπτε οχυρωτικά από την Ανατολική Μακεδονία (όρος Μπέλες) μέχρι την Κομοτηνή καλύπτοντας τμηματικά μία ζώνη μήκους περίπου 300 χλμ., χωρίς να περιλαμβάνονται σ΄ αυτή οι επεκτάσεις αντιαρματικών ζωνών και άλλων συμπληρωματικών οχυρώσεων που έφθαναν μέχρι τον ποταμό Έβρο.

Ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα είχε δοθεί στον απόρρητο χαρακτήρα της κατασκευής και στην απόλυτη μυστικότητα των όλων εργασιών.

Η Novartis Hellas, έχοντας θέσει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τον ασθενή και πιστή στη δέσμευσή της να τους υποστηρίζει έμπρακτα, πραγματοποιεί ένα ακόμα βήμα μπροστά για την πληροφόρηση των ασθενών.Σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρία Αθηνών, σχεδίασε και υλοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης «Δικαίωμα στην Υγεία», με στόχο την δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» με τα δικαιώματα των ασθενών στη χώρα μας.

 
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ υπόψιν τις συνεχείς αλλαγές στο περιβάλλον της υγείας, η Novartis Hellas και η Ιατρική Εταιρία Αθηνών θεωρούν ότι οι ασθενείς έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματά τους, με μοναδικό σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας. Η εκστρατεία αποτελεί ένα πεδίο συνεχούς και ειλικρινούς διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της γνώσης των ασθενών γύρω από τα δικαιώματά τους και την παροχή πληροφόρησης άμεσα και με σαφήνεια γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν.

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ραδιοφωνικά σποτ, minisite (www.dikaiomastinygeia.gr), έναν διαδικτυακό κόμβο, όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τυχόν δυσκολίες πρόσβασης στις διάφορες δομές του συστήματος, αρθρογραφία και συνεντεύξεις. επικοινωνίας με κύρια οχήματα καταχωρήσεις σε

O Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, δήλωσε σχετικά με την εκστρατεία: «Στο σημερινό περιβάλλον, η άσκηση της ιατρικής χαρακτηρίζεται από την προσωποποιημένη φροντίδα υγείας, που εστιάζει στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ασθενή και δεν αφορά αποκλειστικά τα βιολογικά χαρακτηριστικά μιας νόσου, αλλά και τις στάσεις και τις πεποιθήσεις του ασθενή απέναντί στην ασθένεια του. Η γνώση των δικαιωμάτων των ασθενών στην υγεία, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ενεργό συμμετοχή τους στο δικαίωμα επιλογής στις θεραπευτικές αποφάσεις που τους αφορούν, στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση τους στη φροντίδα υγείας».


Η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Τμήματος Επικοινωνίας & Συλλόγων Ασθενών της Novartis Hellas ανέφερε σχετικά: «Στην Novartis, η έμπνευσή μας είναι οι ασθενείς που δίνουν καθημερινά μια μάχη απέναντι στην ασθένειά τους και στις δυσκολίες πρόσβασης που καλούνται να διαχειριστούν στην πορεία της νόσου τους. Η εκστρατεία «Δικαίωμα στην Υγεία» αποτελεί ένα βήμα συνεχούς και ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους ασθενείς. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα καλλιεργηθεί μια νέα, διαφορετική κουλτούρα που θα ενδυναμώνει τη θέση των ασθενών γύρω από τα δικαιώματά και την πρόσβασή τους στην Υγεία, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον καινοτομίας για τους ασθενείς, την κοινωνία και τη Novartis».


Να επεξεργαστεί η κυβέρνηση ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των μεταναστών ζητάει ο Κ. Μίχαλος σε επιστολή του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με θέμα την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.


ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ η κυβέρνηση ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των μεταναστών που θα παραμείνουν στη χώρα, προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας(ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με θέμα την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την παρεμπόδιση των εμπορικών μεταφορών από μέρους των μεταναστών, ενώ πλήττεται και η αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ τονίζει ότι πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων και να δημιουργηθούν συνθήκες τάξης και ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή:

«Η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκεται για πάνω από 15 ημέρες υπό κατάληψη, ενώ τα τελευταία 24ωρα έκλεισε και το κεντρικό λιμάνι της Χίου, λόγω της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών που αντιδρούν στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Ακόμη, η παρεμπόδιση των εμπορικών μεταφορών έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το οικονομικό και χρονικό κόστος είναι τεράστιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές οδούς μεταφοράς, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς, οι οποίοι δεσμεύονται από συμβόλαια παράδοσης των προϊόντων τους. Το πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της Ελλάδας ως κόμβου για το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο, είναι από τώρα εμφανές.

Ήδη, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες είχαν επιλέξει τον Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Κεντρική Ευρώπη, έχουν στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές λιμένων, σε άλλες Βαλκανικές χώρες.

Επιπλέον, σε μια περίοδο κρίσιμη για τον τουρισμό, η Ελλάδα εμφανίζει στα διεθνή ΜΜΕ την εικόνα μιας χώρας όπου κυριαρχεί το χάος, οι τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, η εντεινόμενη βία και η πλήρης αδυναμία της επίσημης Πολιτείας να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, αλλά και την τάξη και την ασφάλεια».

Ο κ. Μίχαλος υπογραμμίζει ακόμη ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία και από τη συμφωνία την οποία συνυπέγραψε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κυριάκος Μητσοτάκης -Τρίτη 29/4: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε κύριε Τσίπρα. Να φύγετε. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο και επειδή αυτή η βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός....» 


 του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΚ*
 
Με τίποτα δεν κρατιόταν ο αρχηγός της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή. «Σύντομα θα είστε ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός!» είπε στον Αλέξη Τσίπρα. «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε!» διακήρυξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο», πρόσθεσε, μπερδεύοντας τη χώρα με τους οπαδούς της ΝΔ, οι οποίοι με εξαίρεση το 1974, πριν από σαράντα χρόνια, ουδέποτε ξεπέρασαν τους μισούς Έλληνες ψηφοφόρους. Τους μισούς ψηφοφόρους, όχι το μισό ελληνικό πληθυσμό.

Άλλο που δεν ήθελε ο Τσίπρας για να τον αρχίσει στο δούλεμα. «Δεν σας έφτασαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχασε η παράταξή σας; Είσαστε έτοιμος να χάσετε και τέταρτη;», του είπε ο Τσίπρας ειρωνικά, αλλά ο Κυριάκος ήταν ανένδοτος. Θέλει προφανώς εκλογές κάθε έξι… μήνες (!) μέχρι να τις κερδίσει η ΝΔ για να γίνει κι αυτός πρωθυπουργός σαν τον μπαμπά του και να μπει στο μάτι της αδελφής του, της Ντόρας Μπακογιάννη. Τελικά όμως εκεί που σκυλοτρώγονταν και υποτίθεται ότι διαφωνούσαν μέχρις εσχάτων, όταν την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έφεραν την πρότασή τους για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας» συναίνεσαν στη δημιουργία της επιτροπής αυτής και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι! Το αίτημα σύστασης αυτής της εξεταστικής επιτροπής υπογράφουν όλοι ανεξαιρέτως και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει μια εξεταστική επιτροπή απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και πάντως όχι λιγότεροι από 120 βουλευτές.

«Το πρόβλημά σας είναι η αγωνία κάποιων στην παράταξή σας και κυρίως η μεγάλη αγωνία του συστήματος της διαπλοκής που βλέπει ότι ο κλοιός σφίγγει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για άμεσες εκλογές είναι αυτοί που έχουν λόγο να αποτρέψουν τη νομοθέτηση κανόνων για τη θωράκιση της διαφάνειας και του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία πρόσθεσε δηλητηριωδώς: «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να μην ταυτίζει την πολιτική του με αυτά τα σχέδια». Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής επισημαίνονται ορισμένα σωστά πράγματα. «Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλωνιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, οι οποίες ως γνωστόν εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους», υπογραμμίζεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Καθόλου άδικο δεν έχουν σ’ αυτές τις θέσεις.

Στον Γιώργο Παπανδρέου, όταν ο ελληνικός λαός πίστεψε ότι ενσαρκώνει ένα καλύτερο μέλλον, του έδωσε 44%. Μόλις όμως ο λαός μας, έξι μήνες αργότερα από την εκλογή του, τον είδε να υπογράφει Μνημόνιο στις αρχές Μαΐου 2010, αισθάνθηκε προδομένος και τον διαολόστειλε στο 13%, με αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι όταν οι τελευταίοι του ΠΑΣΟΚ είδαν τον Βενιζέλο να φτιάχνει κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά, τον ξαπόστειλαν κι αυτόν στο 5%. Τα 111 εκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει δάνεια από τις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να τα πληρώσει, αφού τώρα η κρατική επιχορήγηση δεν φτάνει ούτε για σάντουιτς. Δεν αρκεί όμως αυτό. Τον Γιωργάκη, τον Βενιζέλο, τη Φώφη που συνεχίζει το έργο τους θα τους χώσει ο Τσίπρας φυλακή, μαζί με τους απατεώνες τραπεζίτες που τους έδωσαν τα δάνεια και ζημίωσαν έτσι κατά δεκάδες εκατομμύρια τις τράπεζές τους; Ή θα τους αφήσει έξω να τρωγοπίνουν εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή του ελληνικού λαού που θα κληθεί θέλοντας και μη να πληρώσει κι αυτά τα σπασμένα; Θα πανηγυρίσουμε σαν τρελοί αν διαψευστούμε και τους βάλει όλους φυλακή ο Τσίπρας, αλλά ομολογούμε πως δεν φανταζόμαστε τον Τσίπρα ικανό να χώσει στη «στενή» πολιτικούς και τραπεζίτες. Τι να πούμε, μακάρι να διαψευστούμε. Ο Βενιζέλος πάντως έχει φοβηθεί, αν κρίνουμε από τη στάση που τήρησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο ποίος δήλωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη διαμάχη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη με τον Ανδρέα Βγενόπουλο της MIG:

«Η βαθύτερη ουσία της υπόθεσης είναι ότι θα δημιουργηθούν πολιτικά προβλήματα που θα επιτρέψουν τη συνδιαλλαγή ή τη συναλλαγή ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και διακήρυξε: «Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, γιατί αυτά που λέω εκφράζουν την παράταξη, το ΠΑΣΟΚ σύσσωμο, όλους τους βουλευτές μας!». Το γεγονός ότι ο Βενιζέλος θέλει να εμφανίζεται ότι δήθεν εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον δείγμα των ανησυχιών του, πέρα από τη μεγαλομανία που διακατέχει το άτομο.
*Δημοσιέυτηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 3 Απρίλη 2016


Ο χρόνος επίσκεψης στην Ελλάδα του Ρώσου προέδρου θα συμπέσει με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε σχετικά πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πολυδιάστατος ενεργειακός κόμβος,


ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρόκειται να επισκεφθεί, σύμφωνα με την ΑΥΓΗonline, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος του Μαΐου, για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Το ταξίδι του Ρώσου προέδρου επιβεβαιώθηκε χθες κατά την επίσκεψη της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο Κρεμλίνο, όπου είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε αυτή την επίσκεψη ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός». Προϊδέασε δε πως θα αποτελέσει ευκαιρία για «την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και των ενεργειακών σχέσεων».

Ο χρόνος επίσκεψης στην Ελλάδα του Ρώσου προέδρου θα συμπέσει με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε σχετικά πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πολυδιάστατος ενεργειακός κόμβος, «προοπτική καθοριστική για την πορεία, την οικονομία και για την ανάπτυξη της χώρας μας». Βέβαια, αναφέρθηκε και στον IGI, ένα σχέδιο που προβλέπει το πέρασμα από την Ευρώπη του ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που δεν έχει εγκαταληφθεί.

Επίσης, να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Πετρούπολη σε επίπεδο υπουργών, όπου πέρυσι τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συνάντηση της Όλγας Γεροβασίλη με τον Ντμίτρι Πεσκόφ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά από θέματα, ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για την επίσημη επίσκεψη.

Τουριστικό ρεύμα


Η κυβερνητική εκπρόσωπος βρίσκεται στη Μόσχα μαζί με μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας και Ρωσίας. Σε συνέντευξή της η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ύστερα μάλιστα από το εμπάργκο της Ε.Ε. και της ρωσικής απάντησης που υπήρξε επί αυτών. «Εμείς παλεύουμε σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Αυτό θα λειτουργήσει προς το συμφέρων και των δύο λαών» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η θετική στάση των Ρώσων δημοσιογράφων στο θέμα του προσφυγικού. Η αίσθηση που αποκόμισαν ήταν πως αποτελεί κυρίαρχη αντίληψη στη Ρωσία πως η Ελλάδα αποτελεί το θύμα της προσφυγικής κρίσης. Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε σχετικά πως η προσφυγική κρίση έχει φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, με την έννοια ότι βιώνει μια δύσκολη κρίση η οποία είναι οικονομική και ταυτοχρόνως προσφυγική. «Πραγματικά, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα προσφυγικά ρεύματα με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων» σημείωσε.

Ως εκ τούτου, από την ελληνική πλευρά «τρέχουν» γρήγορα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διευκόλυνση Ρώσων τουριστών εν όψει του καλοκαιριού. Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως πράγματι έχει γίνει δουλειά μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού με μεγάλα ρωσικά πρακτορεία. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2016 θα υπάρξει υπερδιπλασιασμός τουριστών συγκριτικά με το 2015. «Αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και δουλειά και στον τομέα της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Γίνονται όλες οι προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν οι προξενικές μας αρχές. Κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν για να παράσχουν γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους Ρώσους πολίτες και να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον μεγάλο αριθμό» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, η Όλγα Γεροβασίλη υπήρξε καθησυχαστική. Τόνισε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός, παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν οι αναταραχές, ιδίως όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σκιά του θορύβου που προκλήθηκε με τη διαρροή των συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε σήμερα στο Βερολίνο την Άγκελα Μέρκελ για την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. 
 

ΣΤΗ συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τους επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων διεθνών οικονομικών οργανισμών (του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας, όπως είπαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε Αγκ. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ.

'Αγκελα Μέρκελ: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τις πάγιες γερμανικές θέσεις όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα: «Θέλουμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εξάλλου εμπλέκεται και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να ολοκληρωθούν γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις και αυτό απαιτεί τη συνδρομή και των τριών θεσμών (…) ή πιο σωστά των τεσσάρων θεσμών». (…) «Φυσικά όμως θα πρέπει να βγαίνουν οι εξισώσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το «ΟΧΙ» σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν συνιστά «γερμανική απαίτηση», αλλά «κατά τη δική μας ανάγνωση απλά δεν επιτρέπεται νομικά εντός της ευρωζώνης. Στις αποφάσεις του περασμένου έτους όμως ανοίξαμε κάποιες δυνατότητες και τώρα θα πρέπει καταρχήν να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να ζητήσουμε να υλοποιηθεί πλήρως», είπε η καγκελάριος, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα «παραθυράκι» για ενδεχόμενη ελάφρυνση, χωρίς όμως να προσδιορίζει ούτε τον ακριβή τρόπο αλλά ούτε και τον ακριβή χρόνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως ότι είναι διατεθειμένη να το πράξει (σσ. να υλοποιήσει το πρόγραμμα) και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν τώρα οι συζητήσεις και να υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα ‘συνετό' δρόμο, αλλά δυστυχώς δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της διαδρομής», εκτίμησε η Αγκ. Μέρκελ.

Κριστίν Λαγκάρντ: Συμμετοχή υπό προϋποθέσεις


«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε», είπε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, «εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, για να μπορεί να αναπτύσσεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της. Αυτοί είναι οι ξεκάθαροι στόχοι».

Χαίρομαι που οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ανησυχούν για την ετοιμότητα των ιδιωτών επενδυτών να επενδύσουν στη χώρα, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι αυτό ακριβώς υπογραμμίζει την ουσία του θέματος, αφού το ζητούμενο είναι «η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε εάν ο στόχος είναι να προσελκύσει η χώρα ιδιώτες επενδυτές», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε και είχαμε μια καλή συνομιλία επ΄ αυτού με την γερμανίδα καγκελάριο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συμβάλουμε και να βοηθάμε, ωστόσο εξαρχής υπογραμμίσαμε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρχουν υγιείς βάσεις. Πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αυτά πάνε μαζί. Και εντέλει όλα αυτά που συμφωνούνται πρέπει να είναι προς όφελος των ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Κώστας Συμεωνίδης / DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.