04/09/16

Περίπου 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις...


ΜΙΣΘΩΤΟΙ, φοιτητές και μαθητές λυκείου κατέκλυσαν εκ νέου σήμερα τους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της "μεταρρύθμισης" των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ωστόσο για μία ακόμη φορά τις κινητοποιήσεις αμαύρωσαν βίαια επεισόδια.

Περίπου 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Την 9η Μαρτίου, για παράδειγμα, οι διαδηλωτές ήταν 224.000 και 390.000 την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι διοργανωτές, που έκαναν από την πλευρά τους λόγο για 110.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, απέδωσαν το γεγονός αυτό στην περίοδο των σχολικών διακοπών.

«Προφανώς, για τους μαθητές λυκείου και τους φοιτητές που βρίσκονται σε διακοπές, η μορφή της κινητοποίησης αλλάζει» δήλωσε ο Ουιλιάμ Μαρτινέ, επικεφαλής της μεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης της Γαλλίας, της Unef.

Αυτή η θεωρία δεν απομένει παρά να επιβεβαιωθεί την 28η Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.


ΣΗΜΕΡΑ, επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις στη Νάντη και τη Ρέν (δυτικά), όπως και στο τέλος της διαδήλωσης στο Παρίσι. Σε αυτές τις τρεις πόλεις συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων με τα πρόσωπα καλυμμένα, που εκσφενδόνιζαν αντικείμενα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στη Ρεν, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 3 αστυνομικοί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Στη Νάντη, εκατοντάδες άνθρωποι έστησαν οδοφράγματα, έσπασαν βιτρίνες, ενώ οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον.

Στο Παρίσι, 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Συνολικά, 26 άνθρωποι συνελήφθησαν, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις 28 Απριλίου τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση στις Βρυξέλλες στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ. 


ΜΕΣΑ στις επόμενες δυο εβδομάδες θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που δεν έχει συγκληθεί από το 2014, για να συζητήσει την ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η δυτική στρατιωτική συμμαχία, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών.

"Θα συζητήσουμε στρατιωτικές δραστηριότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και την μείωση των κινδύνων," δήλωνε το δελτίο τύπου από το ΝΑΤΟ.

Άλλα θέματα της συζήτησης θα είναι η ουκρανική κρίση, η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και οι περιφερειακές τρομοκρατικές απειλές.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρέσβεων. Το ΝΑΤΟ αναφέρεται σε αυτό, ως «συνέχιση του πολιτικού διαλόγου», αλλά τονίζει ότι για τις σχέσεις που πρέπει να αναθερμανθούν, η Ρωσία πρέπει να δείξει σεβασμό για τους διεθνείς νόμους, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ ανέστειλε όλες τις πρακτικές συνεργασίας με τους Ρώσους το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα.

Η  επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι ο πρωτογενής της τομέας και ιδιαίτερα προϊόντα που λόγω και του κλίματός της έχουν μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά, όπως είναι η ελιά και κάθε είδους προϊόντα που συνδέονται με αυτήν. 


ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ η Ελλάδα προσδοκά να κερδίσει την παγκόσμια αγορά. Αυτό είναι το όραμα του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς», το οποίο ιδρύθηκε από μια ομάδα περίπου 20 επιστημόνων πριν από τέσσερις μήνες. Πρωταρχικός στόχος του, η ανάδειξη και προβολή του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της Ελλάδας, αλλά και της ποιότητας των προϊόντων της.

Η ενδογενής ανάπτυξη, η μεταποίηση, αλλά και η σταθερή παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές είναι οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το «Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς», το οποίο οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι «η λέξη "ολυμπιακό" είναι γνωστή παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα η εξαιρετική ποιότητα της ελιάς εδράζεται στην περιοχή της Πελοποννήσου, από την Ηλεία και κάτω», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος, Ευστάθιος Κουτσερής.

Στις προτάσεις του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς» στα πρότυπα μιας αυτοδύναμης τοπικής θεματικής ανάπτυξης, εντάσσεται κι η δημιουργία θεματικών πάρκων αρχίζοντας από την Ηλεία, τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. «Σε αυτά τα πάρκα θα μπορούν να εκθέτουν και να παρουσιάζουν οι μεταποιητές τα προϊόντα τους, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους. Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους μικρούς τυποποιητές/ παραγωγούς και να τους βοηθήσουμε να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, αλλά παράλληλα να τους συνδέσουμε με τις αγορές του εξωτερικού», τονίζει ο κ. Κουτσερής, ο οποίος συμπληρώνει ότι ήδη το Ινστιτούτο βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας μιας τράπεζας δεδομένων των τυποποιητών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, το πρώτο θεματικό πάρκο πρόκειται να δημιουργηθεί προς το τέλος του Αυγούστου.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» όμως του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς» είναι η σύνδεση πολιτισμού και διατροφικής παράδοσης κάθε τόπου κι η προώθηση αυτής της ιδέας σε άλλες χώρες, που θα οδηγήσει στη δημιουργία εμπορικών δεσμών και συνεργασιών. «Τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτής που υπάρχουν στη χώρα μας δημιουργούν μια διαφοροποίηση του τοπίου, η οποία παράγει ενδημικά είδη. Ήδη, συγκεντρώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτιστικά, ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν γύρω από την ελιά, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουμε και υλικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 60 παραδοσιακά ελαιοτριβεία διάσπαρτα σε ελληνικές πόλεις, τα οποία λειτουργούν ως μουσεία. Εκεί με πρωταγωνιστή πάντα την ελιά, θα μπορούν να εκτεθούν διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες κι έργα μαζί με τα προϊόντα», εξηγεί ο κ. Κουτσερής.

Όπως τονίζεται, η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι ο πρωτογενής της τομέας και ιδιαίτερα προϊόντα που λόγω και του κλίματός της έχουν μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά, όπως είναι η ελιά και κάθε είδους προϊόντα που συνδέονται με αυτήν. 

Για τις δράσεις του «Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς» μπορεί κανείς να ενημερωθεί στον διαδικτυακό τόπο http://olympicoliveinstitute.eu

Κορυφώνεται αύριο στο Σύνταγμα η μεγάλη πορεία κατά της ΑΝΕΡΓΙΑΣ που διοργάνωσε ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ με συμετοχή πολιτών από Αχαϊκή πρωτεύουσα...


ΟΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ που ξεκίνησαν πριν από επτά ημέρες από την Πάτρα με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη ξεκινά σήμερα από τα Μέγαρα και αφού διανύσει περίπου 23 χιλιόμετρα θα καταλήξει απόψε στην Ελευσίνα, όπου οι οδοιπόροι θα διανυκτερεύσουν.

Η πορεία έχει διανύσει μέχρι τώρα 173 χιλιόμετρα .

Αύριο θα περπατήσουν ως την Αθήνα, όπου είναι και ο τελικός προορισμός τους, στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει μεγάλο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή Συνδικάτων - Ομοσπονδιών και Επιτροπών Ανέργων, αλλά και συναυλία.

Από την πλατεία Συντάγματος, όλοι μαζί, με πολίτες από όλη την πρωτεύουσα, αλλά και όλα τα μέρη της Ελλάδας, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα και θα ζητήσουν μέτρα υπέρ των ανέργων.

Οι εργαζόμενοι, πατρινοί και πατρινές, σε όλες τις στάσεις τους έτυχαν θερμής υποδοχής από τους εκάστοτε Δήμους και τους πολίτες τους, ενώ η συμμετοχή στην πορεία ήταν άκρως ικανοποιητική όλες τις ημέρες.

75χρονος ομογενής ήρθε από τη Σουηδία για να περπατήσει μέχρι το Σύνταγμα!ΕΜΑΘΕ τα νέα για την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία για την ανεργία πριν λίγες εβδομάδες και αποφάσισε να ταξιδέψει από τη Σουηδία για να συμμετέχει κι αυτός στην πορεία από την Πάτρα μέχρι το Σύνταγμα.

Ο λόγος για τον 75χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Παναγιώτη Καπετανάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στη Στοκχόλμη.

Οι δεσμοί του με την Ελλάδα παραμένουν ισχυροί κι έτσι μόλις ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης, δεν δίστασε στιγμή. Ενημέρωσε τη συζυγό του και πήρε το αεροπλάνο για την πατρίδα.«Περπατάω για τις νέες γενιές που έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν έχουν μέλλον και αφιερώνω αυτή την πορεία στα εγγόνια μου, ζητώντας για αυτά μία καλύτερη ζωή…» δηλώνει ο ίδιος και ξεκινώντας από την πλατεία Γεωργίου δεν έχει σταματήσει να περπατάει. Είναι μάλιστα αποφασισμένος παρά την κούραση της πεζοπορίας, να τερματίσει μαζί με τους υπόλοιπους αύριο το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έλειψαν από την Αθήνα μόνο για ένα εικοσιτετράωρο και επέστρεψαν στην Αθήνα με νέες απαιτήσεις στις… αποσκευές τους όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, από 13% στο 23%, και το εύρος μείωσης των επικουρικών συντάξεων….


ΜΕΣΑ σε βαρύ κλίμα θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς μετά την επιστροφή τους από τις Βρυξέλλες τέθηκαν και νέα ζητήματα - μέτρα που κρίνονται αναγκαία για να υπάρξει προσέγγιση.

Το μεγάλο "αγκάθι" όπως μεταδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ είναι η νέα απαίτηση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, για αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, ζήτημα που είχε τεθεί και σε προηγούμενους γύρους των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (τότε). Σήμερα ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί να αυξηθεί στο 23% προκειμένου να υπάρξουν "σίγουρα έσοδα".

Το δεύτερο αγκάθι που δεν αφήνει την αξιολόγηση να κλείσει είναι το εύρος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Με αυτά τα νέα δεδομένα και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει την εντύπωση πώς θα υπάρξει αίσιο τέλος, δηλαδή έγκαιρη και επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες, αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν απαισιοδοξία πεωρώντας πώς οι πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο, είναι πολύ μικρές".

Όπως είναι γνωστό χθες, Παρασκευή (8/4) εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν πως θα πείσουν την Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ενώ αξιωματούχος είπε ότι οι θεσμοί ελπίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών -ΕΕ, ESM, EKT και ΔΝΤ - έλειψαν από την Αθήνα μόνο για μία ημέρα, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν πρόκειται για έκτακτες διαβουλεύσεις και πως οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ομαλά.

«Οι επικεφαλής είναι σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα, όπως είχε από καιρό προγραμματιστεί», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.

Όμως οι φήμες ήθελαν τους δανειστές να προτιμούν τη ζωντανή συζήτηση μακριά από την Αθήνα παρά τις τηλεδιασκέψεις που, όπως αποδείχθηκε, δεν εξασφαλίζουν το απόρρητο... 

Η αξιολόγηση, σημειώνει το Reuters, παραμένει ανοιχτή για μήνες καθώς οι επίσημοι δανειστές της χώρας διαφωνούν για το ύψος των μέτρων, που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα έως το 2018.

Οι τεχνικές ομάδες των δανειστών παρέμειναν στην Αθήνα κι όπως είπε Έλληνας αξιωματούχος η συνάντηση του κουαρτέτου με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας για το Aσφαλιστικό το Σάββατο στην Αθήνα θα γίνει κανονικά μετά την επιστροφή τους, πρόσθεσε. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση χρέους της χώρας και θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν φαίνεται εύκολο.

Αντέχουν ως τον Ιούλιο

Η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις χρέους μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα πρέπει να καταβάλει περίπου 3,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων και ομολόγων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αντίστοιχα αλλά όπως λένε οι ευρωπαίοι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, όμως η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τους όρους που θέτουν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί μέχρι τη στιγμή που γράφοντα αυτές οι γραμμές,, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ζήτησε αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% που είναι τώρα σε 23%. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων....


ΑΦΟΥ ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα, έγινε μετά από ώρες ότι αυτό έγινε λόγω εμπλοκής. Πληροφορίες λένε πως οι δανειστές ξεπέρασαν τα όρια με τις απαιτήσεις τους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση.

Αναφέρεται λοιπόν ότι το ΔΝΤ, κυρίως, ζήτησε αύξηση στο ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% που είναι τώρα σε 23%. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων.

Το δεύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις επικουρικές συντάξεις. Προκύπτει μάλιστα ότι δεν έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους δανειστές ακόμα η αύξηση των εισφορών από εργαζόμενους και εργοδότες. Οι ευρωπαίοι δανειστές βέβαια δέχονται το να υπάρξει ρήτρα βιωσιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για να πληρώνουν συντάξεις. Το ΔΝΤ από τη μεριά του όμως δεν δέχεται κάτι τέτοιο. 

Τέλος αναφέρεται ότι προκειμένου να κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ, και όχι πάνω από τα 1.400 που έλεγε αρχικά το κυβερνητικό σχέδιο.

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες βλέπει η Bank Of America ως πιθανότερη επίπτωση για την Ελλάδα αν υπάρξει ναυάγιο στη διαδικασία της αξιολόγησης ή καταψήφισης των μέτρων. 


ΣTHN ΑΝΑΛΥΣΗ της η Bank Of America καταγράφει δυο αρνητικά σενάρια για την αξιολόγηση, η οποία ωστόσο εκτιμά πως ακόμη και αν όλα πάνε στραβά δεν αναμένεται να επανέλθουν οι κίνδυνοι του περασμένου καλοκαιριού περί Grexit, αλλά η πιο πιθανή επίπτωση είναι οι πρόωρες εκλογές, αναφέρει η Ημερησία.

Όπως αναφέρει η Bank of America, σύμφωνα με τον ιστοχώρο ignatiou.com, βασικό της σενάριο είναι το θετικό. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αποδεχτεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα επιβεβαιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Άλλωστε η Ελλάδα θα έχει ένα “καθαρό” δημοσιονομικό πλάνο διετίας, μειώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waver για τις ελληνικές τράπεζες και θα ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τέλος του έτους. 

Επίσης, σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων (NPLs), το οποίο θα επιτρέψει στους ιθύνοντες τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. 

Παράλληλα, η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν ρεαλιστικά τα μέτρα που θα λάβουν για την διευθέτηση του χρέους, στη βάση πάντα τις προόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. 

Σε αυτό το σενάριο η οικονομία τελικά θα αρχίσει να ανακάμπτει, αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America

Τα μέρη του παζλ είναι όλα προς το θετικό σενάριο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν κάποιες εμπλοκές. Άλλωστε, η αξιολόγηση θα έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά οι συζητήσεις ακόμη συνεχίζονται.

 Από που μπορεί να υπάρξουν εμπλοκές; Ένας κίνδυνος είναι να μην εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων που ενδεχομένως να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. 

Αλλος κίνδυνος είναι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν πάνω στο μοντέλο που απαιτείται για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Όμως, σύμφωνα με την Bank of America, όλες αυτές οι παράμετροι μπορούν να αποδυναμωθούν, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα να αποφευχθεί μία ακόμη ελληνική κρίση, την ώρα που η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα δύσκολο βρετανικό δημοψήφισμα και μια προσφυγική κρίση που είναι ακόμη μακρυά από τη λύση της. 

Δύο σενάρια 


Εάν όμως σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε πραγματικά να πάει στραβά, τότε δύο είναι αυτά τα σενάρια που πιθανόν να συνέβαιναν: 

Σενάριο 1: Να υπάρξει συμφωνία αλλά η ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο των μέτρων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση πιθανόν να ολοκλήρωνε την αξιολόγηση. 

Σενάριο 2: Να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε η Ελλάδα να κινδύνευε να μην έχει να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο. 

Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάμβανε πρωτοβουλία στήριξης της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ή να άλλαζε ο κυβερνητικός συνασπισμός, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις νέες εκλογές. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, επισημαίνει η Bank of America, δεν αναμένεται να επανέλθουν οι κίνδυνοι που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι (πχ Grexit), καθώς ακόμη και σε αυτά τα δύο αρνητικά σενάρια η πιο πιθανή επίπτωση θα ήταν οι πρόωρες εκλογές. 

Η Bank of America κλείνει την ανάλυσή της με μια παράξενη προτροπή προς όλες τις πλευρές, να μην αφήσουν τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή. Πιθανή αποτυχία συμφωνίας δεν θα οδηγούσε σε Grexit και ίσως να προκαλούσε αναστάτωση βραχυπρόθεσμα. 

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πάντα τηρούσε τις δεσμεύσεις της και ολοκλήρωνε τις αξιολογήσεις, παρά τις μακρές καθυστερήσεις. Μάλιστα, τώρα γνωρίζει ότι μια αξιολόγηση θα της έφερνε πολλά “δώρα”.
mignatiou.com

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.