04/14/16

Το ενδεχόμενο λοιπόν μιας ΕΕ πολλών επιπέδων η ταχυτήτων είναι πια στο τραπέζι και αυτό γιατί οι ισχυροί της ΕΕ δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την καταστροφική συνταγή της λιτότητας που εμποδίζει την ανάπτυξη...

 
 του Σπύρου Σουρμελίδη, δημοσιογράφου

Η δραματική αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, πρωτίστως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναδεικνύει τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να είναι βιώσιμη η πορεία της ελληνικής οικονομίας (σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο), οι ευρωπαίοι (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) διαφωνούν με το ΔΝΤ, κυρίως σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας, ώστε το 2018 και τα επόμενα χρόνια, ο ελληνικός προϋπολογισμός να μπορεί να πληρώνει τις υψηλές δόσεις δανείων.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει, άμεσα, όλα τα μέτρα που προβλέπει η Συμφωνία, ώστε να μην υπάρχουν δυσκολίες και τριβές τα επόμενα δυο —τρία χρόνια. Ζητά συγχρόνως να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι ευρωπαίοι συμφωνούν με τα μέτρα, δεν θέλουν όμως να προχωρήσουν στην αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να είναι βιώσιμο, ιδίως μετά το 2022. Πρακτικά θα μπορούσε αυτό να γίνει αν αποδεχότανε να μην κερδίζουν από την πληρωμή των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα δηλαδή να πληρώνει το πραγματικό κόστος που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πάρει τα ελληνικά ομόλογα από τους διεθνείς πιστωτές. Κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Συμφωνία του Ιουλίου 2015, ως μία πιθανότητα, την οποία όμως προς το παρόν αρνούνται οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας. Θέλουν το 100% της αξίας των ομολόγων, αν και πλήρωσαν λιγότερο για να τα αγοράσουν.

Τις επόμενες μέρες αυτός ο γρίφος που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να λυθεί είτε με την σύμφωνη γνώμη όλων για όλα (δηλαδή και μέτρα και αναδιάρθρωση χρέους), είτε με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ουσία της αντιπαράθεσης όμως βρίσκεται στην εμμονή των δανειστών σε μέτρα λιτότητας. Η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε για μία ακόμα φορά τους λάθους υπολογισμούς (αριθμητικούς και πολιτικούς) του ΔΝΤ σε ότι αφορά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ύφεση της οικονομίας. Συγχρόνως και οι ευρωπαίοι αν και αναγνωρίζουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2022, επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που ανακυκλώνουν την κρίση.

Όλοι επιμένουν στο λάθος. Είναι αυτό η μεγαλύτερη απόδειξη της αδιέξοδης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Ο πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε στην Αθήνα, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. «Είμαστε ικανοποιημένοι που τελειώσαμε με τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας, όμως είμαστε φτωχότεροι, η ανεργία αυξήθηκε, περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και το χρέος….αυξήθηκε από το 97% στο 130% του ΑΕΠ». Είναι μια εξαιρετική περιγραφή, των αποτελεσμάτων των Μνημονίων που έχουν επιβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες, στο που οδηγεί η πολιτική της λιτότητας του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα ο γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ μιλάει ότι είναι αναγκαία μια πιο ευέλικτη Ευρώπη, η ιταλική κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ομόκεντρων κύκλων μέσα στην Ευρώπη, ενώ πλησιάζει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Το ενδεχόμενο λοιπόν μιας ΕΕ πολλών επιπέδων η ταχυτήτων είναι πια στο τραπέζι.

Όλα αυτά γιατί οι ισχυροί της ΕΕ δεν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την καταστροφική συνταγή της λιτότητας που εμποδίζει την ανάπτυξη.

‘Αρχισαν σήμερα οι εργασίες της 13ης Συνόδου της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΙΙΤ) στην Κωνσταντινούπολη. Η ομιλία Ερντογάν είχε ενδιαφέρον αφού είχε αναφορά και στο ψευδοκράτος. 


Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εναρκτήρια ομιλία των εργασιών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας ευχαρίστησε αρχικά την Αίγυπτο για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά την διάρκεια της προεδρίας της. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου στη Σύνοδο Κορυφής. Ο υπουργός αμέσως μετά την μεταβίβαση της προεδρίας επέστρεψε στην χώρα του.

Επιγραμματικά ο κ. Ερντογάν, είπε , μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Πρέπει να βιαστούμε να ολοκληρώσουμε τις έννοιες ειρήνη και δικαιοσύνη που αποτελούν τη θεματική της Συνόδου μας.

- Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε ως Μουσουλμάνοι είναι η δογματική και ρατσιστική διχόνοια. Θρησκεία μου δεν είναι ο Σουννιτισμός ούτε ο Σιιτισμός, αλλά το Ισλάμ. Είμαι απλά ένας Μουσουλμάνος, όπως τα 1δις 700 εκατ. αδέλφια μου.

- Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο γυναικών στους κόλπους της οργάνωσης μας, για να επιλύσουν οι γυναίκες μόνες τα προβλήματα τους.

- Εμείς σαν χώρα έχουμε την Ερυθρά Ημισέληνο μας. Προτείνω την ίδρυση μιας κοινής Ερυθράς Ημισελήνου για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των Μουσουλμάνων και όλων των άλλων ανθρώπων.

- Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα πέντε μόνιμα μέλη. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα δίκαιο κόσμο πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα ΗΕ.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στο ψευδοκράτος:

- Πρέπει να σπάσουμε την απομόνωση που βιώνουν εδώ και δέκα χρόνια τα αδέλφια μας στη ¨βόρεια τουρκοκυπριακή δημοκρατία¨. Εάν εμείς δεν τους στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είναι μόνοι, ποιος θα το κάνει; Νομίζω ότι η διασάλευση της ισορροπίας σε βάρος των Τούρκων στο Νησί είναι κοινό πρόβλημα όλων των Μουσουλμάνων

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ στο σχετικό δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός εξωτερικών της Ουγκάντα κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της ¨ενδιαφέρουσας¨ ομιλίας του κ. Ερντογάν…

Η Σύνοδος πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια στη χώρα που ασκεί την προεδρία της Οργάνωσης. Η προηγούμενη είχε γίνει στο Κάιρο το 2013. Μετά την Αίγυπτο την προεδρία θα αναλάβει η Τουρκία .

Η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (ΙΙΤ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνής Οργάνωση μετά τα Η.Ε.

Ηγέτες 56 ισλαμικών κρατών που έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη θα συζητήσουν το φλέγον θέμα της τρομοκρατίας, τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης, Ισραήλ-Τουρκίας, Αρμενίας –Αζερμπαϊτζάν καθώς και τη διεύρυνση του Ισλαμικού Στρατού που ιδρύθηκε με τη συμμετοχή 34 χωρών.

Στη Σύνοδο μετέχουν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Selman bin Abdulaziz, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Aliyev, Ο Πρόεδρος του Ιράν Ruhani, του Καζακστάν Nazarnayev κ.α.

Οι ηγέτες των ισλαμικών κρατών θα θέσουν τους στόχους της Οργάνωσης για τα επόμενα δέκα χρόνια . Την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθεί η “Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης” στην οποία θα καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ισλαμικός κόσμος και οι προσεγγίσεις για την επίλυση τους.

Αναμφισβήτητα η επόμενη τριετία της Οργάνωσης θα είναι η πιο δραστήρια από όλες μια και την προεδρία της αναλαμβάνει ο Ερντογάν. Η Άγκυρα φιλοδοξεί να διαλύσει όλα τα παιχνίδια που σχεδιάστηκαν και παίζονται σε βάρος των ισλαμικών χωρών. Ελπίζουμε αυτό να το κάνει με ειρηνικό τρόπο , τηρώντας τους διεθνείς κανόνες.

Στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος των Μουσουλμάνων και λίγο πιο κάτω απέναντι τους οι προκαθήμενοι του Χριστιανισμού θα προσευχηθούν για τους πρόσφυγες που είναι στην πλειοψηφία τους Μουσουλμάνοι. Ευχή όλων μας να επικρατήσει η ειρήνη, η αγάπη και η ομόνοια σε όλο τον πλανήτη.
Λιάνα Μυστακίδου/ Militaire.gr

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, Ρ. Γκουαλτιέρι, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης...


«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

«Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

O νέος αρχηγός της ΝΔ πήγε στην Ουάσιγκτον ευελπιστώντας προφανώς να πάρει το χρίσμα των υπερατλαντικών Κυρίων του, ως ο “καταλληλότερος πρωθυπουργός” του ελληνικού προτεκτοράτου, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε κλοιό αδιεξόδων...


ΑΥΤΗ τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει το παραμικρό πρόσχημα για να διαμαρτυρηθεί έναντι όσων τον κατηγορούν, εντελώς βάσιμα, ότι παίζει το ρόλο του στο πλαίσιο της άτυπης “τρόικας εσωτερικού”. Από την Ουάσιγκτον, την οποία επισκέπτεται, επέλεξε να εμφανιστεί ως ηχείο που αναπαράγει πιστά 'his master's voice”, τη φωνή του ΔΝΤ και του μεγάλου αφεντικού του, των ΗΠΑ.

Με συνέντευξή του στην Washington Post, ο νέος αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι “συμφωνεί σε σημαντικό ποσοτό με τις προτάσεις του ΔΝΤ” αναφορικά με τον πιο σκληρό, αντιλαϊκό πυρήνα των απαιτήσεων των διεθνών τοκογλύφων, στο εργασιακό. Οι πάντες γνωρίζουν σε τι συνίστανται οι “μεταρρυθμίσεις” που ζητά το ΔΝΤ: ομαδικές απολύσεις, κατοχύρωση του εργοδοτικού λοκάουτ, αντισυνδικαλιστική νομοθεσία, πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επέκταση της εργασιακής επισφάλειας, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητοστάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν προωθεί με τον απαιτούμενο ζήλο τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και ζήτησε νέες, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Λες και δεν του φτάνει το ξεπούλημα των αεροδρομίων στους Γερμανούς, του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, των τραπεζών στα ξένα funds και του συνόλου των ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή των δανειστών.

Προφανώς, ο νέος αρχηγός της ΝΔ πήγε στην Ουάσιγκτον ευελπιστώντας να πάρει το χρίσμα των υπερατλαντικών Κυρίων του, ως ο “καταλληλότερος πρωθυπουργός” του ελληνικού προτεκτοράτου, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε κλοιό αδιεξόδων, τα οποία η ίδια προκάλεσε, με τη μνημονιακή της συνθηκολόγηση. Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να εμφανιστεί ως ο πιστός μαθητής του επαχθέστατου ΔΝΤ, ελπίζοντας ότι η συμπεριφορά του αυτή θα εκτιμηθεί δεόντως, τη στιγμή που οι σχέσεις του Τσίπρα με το ΔΝΤ έχουν διαταραχθεί, στον απόηχο της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

Εκπλήσσει, όμως, ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποτιμά τις ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, για την γλοιωδώς υποτακτική εμφάνισή του. Στην πράξη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί ως το τελευταίο, σταθερό στήριγμα της κυβέρνησης Τσίπρα, στην οποία δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο να προσφέρει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της από το επιχείρημα ότι “μετά από μας, θα έρθουν οι ακόμη χειρότεροι εκφραστές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ξεδιάντροπης υποτέλειας”. Μόνο που το έργο αυτό έχει παιχτεί πολλές φορές για να έχει πιθανότητες να συγκινήσει ξανά όσους, με αυτή τη λογική, ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, τον Αλέξη Τσίπρα, για να εισπράξουν τα σημερινά, ολέθρια για τον τόπο, αδιέξοδα.
iskra.gr

Oμιλία του Ευρωβουλευτή της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Νίκου Χουντή, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μετατασρευτικό...

  
«Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΕΕ και είναι ντροπή για όσους την έχουν συνυπογράψει. 

Η ΕΕ, προκειμένου να ξεφορτωθεί από τις πλάτες της ένα πρόβλημα για το οποίο είναι συνυπεύθυνη, βάφτισε την Τουρκία ασφαλή χώρα, αγνοώντας προκλητικά ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

Η συνθήκη της Γενεύης πετάχτηκε στο κάλαθο των αχρήστων, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, χωρίς να τους δίνεται ουσιαστικά το δικαίωμα του ασύλου στη χώρα που επιθυμούν. 

Η αστυνομία της FYROM καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων και χρησιμοποιεί ωμή βία. Η συμφωνία άνοιξε κεφάλαια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη ενώ, την ίδια ώρα, αμφισβητούνται εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Καθημερινά παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος και δημιουργούνται ή επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ παρόν. 

Κύριε Τούσκ, το δικό σας “ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε”, μετέτρεψε την ηγεσία της ΕΕ σε κομπάρσο, σε ένα θεατρικό έργο για την προσφυγική κρίση, με πρωταγωνιστή τον κύριο Ερντογάν».


Ανακοινώθηκε η Επιτροπή Διαλόγου που είχαν δεσμεύθεί να συγκροτήσουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης στη τελευταία συνάντησή τους προ δεκαπενθημέρου, σε  αναμενή για την απάντηση του ΚΙΔΗΣΟ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ το απόγευμα η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ονομασία της, στην οποία έχουν συμφωνήσει εδώ και μερικές ημέρες η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Πρόκειται για την Επιτροπή που δεσμεύθηκαν να συγκροτήσουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης στη τελευταία συνάντησή τους προ δεκαπενθημέρου.

Η Επιτροπή αποτελείται από 29 μέλη και η ανακοίνωσή της καθυστέρησε λίγες ημέρες, καθώς αναμενόταν η απάντηση του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο τελικώς αποφάσισε να μην συμμετέχει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν απαντηθεί τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα που είχε θέσει προς τις υπόλοιπες πλευρές.

Η σύνθεση της Επιτροπής, η οποία εντός διμήνου θα πρέπει να έχει διαμορφώσει τον κοινό τόπο όλων των συμμετεχόντων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, είναι η ακόλουθη:

Η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις "Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις"

1. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης (επιχειρηματίας). 
2. Γρηγόρης Αλεξόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας).
3. Γιάννης Βαρδακαστάνης (πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία).
4. Νίκος Διακουλάκης (χημικός μηχανικός, σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης).
5. Παναγιώτης Βλάχος (πολιτικός επιστήμονας).
6. Γιάννης Δατσέρης (πυρηνικός γιατρός).
7. Αθηνά Δρέττα (οδοντίατρος).
8. Νίκος Κανελλόπουλος (δικηγόρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).
9. Βασίλης Καπετανγιάννης (πολιτικός επιστήμονας).
10. Γιάννης Κωνσταντάτος (δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού).
11. Γιάννης Μαργαρίτης (σκηνοθέτης – καθηγητής δραματικής σχολής).
12. Θόδωρος Μαργαρίτης (πολιτικός επιστήμονας).
13. Γιάννης Μαστρογεωργίου (πολιτικός επιστήμονας).
14. Γιάννης Μεϊμάρογλου (εκδότης Μεταρρύθμισης).
15. Λίνα Μενδώνη (αρχαιολόγος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).
16. Κώστας Μπιτζάνης (διευθύνων σύμβουλος Τεχνόπολις).
17. Απόστολος Πάνας (ανεξάρτητος σύμβουλος δημοσίου τομέα σε εταιρεία ανάπτυξης).
18. Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αντιδήμαρχος μεταναστών και προσφύγων του δήμου Αθηναίων).
19. Ανδρέας Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος).
20. Νέλλη Παπαχελλά (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δήμου Αθηναίων).
21. Γιάννης Πούπκος (γραμματέας Νέων ΓΣΕΕ).
22. Παύλος Ραβάνης (πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών).
23. Μαρία Στρατηγάκη (αντιδήμαρχος Αθηναίων).
24. Γιάννης Τούντας (καθηγητής κοινωνικής ιατρικής).
25. Γιάννης Τσαμουργκέλης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου).
26. Δημήτρης Τσιόδρας (δημοσιογράφος).
27. Νίκος Τσούκαλης (δικηγόρος).
28. Ευθύμιος Φωτεινός (αντιπρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης).
29. Μιχάλης Χρηστάκης (πρόεδρος της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων).

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, ενώ εξήγησε την ουσία των δυο νομοσχεδίων, Φορολογικό και Ασφαλιστικό, που θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε κοινός τόπος και επί της ουσίας πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και επί της διαδικασίας, να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Η ελληνική πλευρά έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής της ευρωομάδας της ευρωπαϊκής Αριστέράς, Γκάμπι Τσίμερ, η οποία του εξέφρασε την ολοκληρωτική και ανεπιφύλακτη στήριξη της ευρωπαϊκής Αριστεράς στον ελληνικό λαό.

Αργότερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος παρακολουθεί το πρόγραμμα. Παρατηρήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ταύτιση απόψεων στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και στο δικαίωμα της Ελλάδας να υλοποιήσει τη συμφωνία με μέτρα που νομοθετεί η ίδια.

«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 το απόγευμα να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έκκληση Σουλτς «να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»


Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Κριστίν Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. 


ΔΙΑΤΗΡΕΙ τις επιφυλάξεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις«.

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

Η Συρία και η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας ήταν ένα από τα βασικά θέματα, που κλήθηκε ν’ απαντήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια επικοινωνία του με τους πολίτες. 


Ο ΙΣΧΥΡΟΣ άνδρας του Κρεμλίνου, Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η ενεργοποίηση της Μόσχας άλλαξε τα δεδομένα στο πεδίο των μαχών.

«Μετά την απόσυρση της βασικής στρατιωτικής μας αποστολής από την Συρία, αφήσαμε τον στρατό της Συρίας σε κατάσταση ικανότητας να προχωρήσει σε επιθετικές επιχειρήσεις με την συνδρομή των δικών μας δυνάμεων, που παραμένουν εκεί. Ο στρατός της Συρίας κατέλαβε την Παλμύρα αμέσως μετά την μερική μας αποχώρηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Στο διπλωματικό πεδίο ο Ρώσος Πρόεδρος εμμένει στην κατάρτιση ενός νέου συντάγματος, ως οδικού χάρτη για τις όποιες εξελίξεις.

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να υιοθετηθεί ένα σύνταγμα και στην βάση του συντάγματος να διεξαχθούν οι αναμενόμενες εκλογές, ώστε να βγούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο από την κρίση», υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιμελώς απέφυγε να μιλήσει για το μέλλον του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια εγκατάλειψης της εξουσίας.


Γιώργος Αϊβαλιώτης/Euronews

Η επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας τον Ιούλιο, η δικαιολογημένη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στο προσφυγικό και η κριτική Σόιμπλε στην πολιτική της ΕΚΤ, είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου της DW.

 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη». H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Για μια ακόμα φορά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Αν και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει. Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία τον Ιούλιο. (…) Ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει και την ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην ελληνική βουλή. Σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες για νέα λιτότητα και μεταρρυθμίσεις αρκεί μόνο τρεις βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» για να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Το τελευταίο που χρειάζονται τώρα Αθήνα και Ευρώπη είναι πρόωρες εκλογές και μια πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Διότι η χώρα δεν αγωνίζεται μόνο για να επιπλεύσει οικονομικά. Έχει να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλούσε “μια μεγάλη πολυδιάστατη κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη“, προειδοποιεί διπλωμάτης μεγάλης χώρας-μέλους της ΕΕ».

«Βοήθεια για την Ελλάδα», επιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung άρθρο της για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, με την οποία θα ανακουφιζόταν η Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των υποσχέσεων της Κομισιόν οφείλεται στις, μέχρι τώρα, εμπειρίες τους με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε συμφωνία με την Τουρκία για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες της ακτοφυλακής στο Αιγαίο, η οποία, όπως αναμένονταν, δεν λειτούργησε. Το ίδιο ισχύει και για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν μετεγκατασταθεί περίπου 900 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0,5%.» 

Κριτική Σόιμπλε στα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ


Μ. Ντράγκι - Β. Σόιμπλε
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τη σημερινή συνάντηση του γερμανού υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο προοίμιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Τις τελευταίες μέρες ο Β. Σόιμπλε επέκρινε επανειλημμένα και ανοιχτά την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, καθώς και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε μάλιστα στον Μάριο Ντράγκι ευθύνες για την ενίσχυση του ξενοφοβικού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία“. Με την κριτική του ο Β. Σόιμπλε συνόψισε σε λίγες λέξεις όσα ανησυχούν εδώ και καιρό πολλούς γερμανούς πολίτες, αλλά και χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Τα μηδενικά επιτόκια ροκανίζουν τις οικονομίες. Παράλληλα η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ευνοεί τις “φούσκες“ στις χρηματαγορές, ενώ την ίδια στιγμή η Φραγκφούρτη αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ.»

Η Süddeutsche Zeitung από την πλευρά της σχολιάζει τα σχέδια του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου έναντι της Γερουσίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση της χώρας: «Το φθινόπωρο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ιταλία για την συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση που επικρατήσει το “ΟΧΙ“ τότε ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει έτοιμος να επωμιστεί τις επιπτώσεις. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι η πλειοψηφία θα επικυρώσει την αναθεώρηση. Εδώ και πολλά χρόνια οι Ιταλοί θεωρούν ότι το κοινοβούλιο είναι ένας θεσμός νωθρός και αναποτελεσματικός που χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού», καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.
Στέφανος Γεωργακόπουλος/WD

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.