04/18/16

  • «Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν έξοδα εξετάσεων και νοσηλείας ακόμη και στο εξωτερικό, όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής»
  • Απάντηση Κομισιόν σε Ν. Χουντή για τη διασυνοριακή περίθαλψη  

Κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη του κόστους εξετάσεων και νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής σε εθνικά νοσοκομεία, απαντά η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή. Παράλληλα, ενώ χθες στην Ουάσιγκτον, μαζί με το ΔΝΤ, απαιτούσε το απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων, απαντώντας σε αίτημα του Ν. Χουντή να εξαιρεθεί το ΕΣΥ από την απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο, δηλώνει υποκριτικά ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, ζητούσε να εφαρμοσθεί επί της ουσίας η Οδηγία 24/2011ΕΚ για τη διασυνοριακή περίθαλψη, που προβλέπει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν οι λίστες αναμονής στα εθνικά νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη. Επιπλέον, ο Ν. Χουντής, αφού ανέφερε ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω των μνημονίων, με αποτέλεσμα 1 στους 10 Έλληνες το 2013 να μη λάβει θεραπεία λόγω κόστους και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες (καρκινοπαθείς) να βρίσκουν ραντεβού μετά από 2-8 μήνες, ζητούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και να εξετάσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς στις προσλήψεις.

Η Κομισιόν στην απάντησή της, τονίζει μεταξύ άλλων: 

«Η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και τα οποία έχουν αποτελέσει το αντικείμενο διαφόρων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης στην υπόθεση C-372/04.» Και συνεχίζει, «σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας, τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής. Το ίδιο άρθρο της οδηγίας επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιστροφή πέρα από το επίπεδο αυτό».

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν, ενώ μέσω των μνημονίων έχει επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις προσλήψεις και ενώ, μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι, μαζί με το ΔΝΤ, πιέζουν, μεταξύ άλλων, για απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων, δηλώνει προκλητικά στην απάντησή της ότι, «βάσει της Συνθήκης (άρθ. 168), δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις» (!!!)

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Κομισιόν:


E-014577/2015

Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής
«Η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και τα οποία έχουν αποτελέσει το αντικείμενο διαφόρων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης στην υπόθεση C-372/04.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας, τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής. Το ίδιο άρθρο της οδηγίας επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιστροφή πέρα από το επίπεδο αυτό.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα υπέφερε από σοβαρές αδυναμίες, ήδη πριν από την κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής έχουν εστιάσει στη βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων, στη βελτίωση της σύναψης συμβάσεων προμηθειών, στην καλύτερη διαχείριση της ζήτησης για φαρμακευτικά προϊόντα και στην ανάθεση καθηκόντων υγειονομικής περίθαλψης σε ιδιωτικούς φορείς με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Τα μέτρα αυτά είχαν ως στόχο να ελέγχονται οι δαπάνες κατά τρόπο που δεν θα διακυβεύεται η ποιότητα και να βελτιωθεί η πρόσβαση για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, σε προσιτή σε όλους και βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απομένουν.

Βάσει της Συνθήκης, η Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις».

Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η Σαουδική Αραβία απειλεί με απαγόρευση εισόδου τα τάνκερ που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την επέκταση του Ιράν στις διεθνείς αγορές...  


Η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας - Ιράν οδήγησε σε «ναυάγιο» τη Σύνοδο στην Ντόχα.

Οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία συγκρούσεων, που τώρα διεξάγονται και στο πεδίο της «διπλωματίας του πετρελαίου».

Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η Σαουδική Αραβία απειλεί με απαγόρευση εισόδου τα τάνκερ που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την επέκταση του Ιράν στις διεθνείς αγορές.

Από την Τεχεράνη, ο ανταποκριτής του euronews, Τζαβάντ Μοντατζερί, μεταδίδει: «Το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε προσδοκία να μειώσει την παραγωγή του είναι παράλογη, υπό τις παρούσες συνθήκες, και δεν θα την αποδεχτεί. Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές σε δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Προς το παρόν, βρίσκεται κατά 800 χιλιάδες βαρέλια πίσω σε αυτό το στόχο.»

Το Ιράν δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες.
Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να αυξήσει την παραγωγή του με τους ρυθμούς που επιθυμεί, καθώς δε διαθέτει τις υποδομές, την τεχνογνωσία και τις επενδύσεις που απαιτούνται.


Επιμέλεια Συμέλα Τουχτίδου/Euronews

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να επιστρέψουν «το ταχύτερο δυνατό» στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι την επόμενη συνάντηση του Γιούρογκρουπ στο Άμστερνταμ, στις 22 Απριλίου...


Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ κυβέρνηση ελπίζει ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν, και τόνισε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

«Και από εδώ, πάντα έχει τονιστεί ότι ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στην τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης ως το ελληνικό Πάσχα, στις αρχές Μαΐου και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί ως τις 22 Απριλίου. 

Σε ό,τι αφορά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «για μας εξακολουθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι απαραίτητη» και προσέθεσε: «Και τα άλλα θέματα έχουν επαναληφθεί εδώ τόσες φορές ώστε δεν βλέπω τώρα λόγο να τα εξηγήσω και πάλι. Είναι όλα γνωστά»

Νέα μέτρα 3 δισ. ζητούν οι δανειστές 


Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung οι δανειστές συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ελλάδα νέα μέτρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αναφέρει η Ημερησία. 

Πρόκειται προφανώς για τα «μέτρα-ρεζέρβα», ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Αθήνα καλείται να αποφασίσει από τώρα, αλλά να υλοποιήσει μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο συμπεφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2018. Η Süddeutsche Zeitung τα χαρακτηρίζει «μέτρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό. 

Επισημαίνει πάντως ότι αυτά τα πρόσθετα μέτρα είναι ο συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συμφωνήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, ο επίτροπος Nομισματικών Yποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, το Ταμείο αρχικά είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστικά» τα πρόσθετα μέτρα, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να μην μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να επιστρέψουν «το ταχύτερο δυνατό» στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι την επόμενη συνάντηση του Γιούρογκρουπ στο Άμστερνταμ, στις 22 Απριλίου, να έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος, ώστε η υπόθεση να κλείσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

«Κατανόηση» για τις καθυστερήσεις της Αθήνας 


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία του για συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα. Ασφαλώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να θεωρεί δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα υλοποιήσει, ό,τι έχει υποσχεθεί», αλλά από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, εκφράζει και «κατανόηση» για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω της προσφυγικής κρίσης. 

Ωστόσο, πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το τρέχον μνημόνιο συνολικού ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να έχει διευθετηθεί και η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει η Süddeutsche Zeitung. Κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη μία ελάφρυνση του χρέους. Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της επανέλαβε, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι προϋπόθεση για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι «απαραίτητες διευκολύνσεις στο ζήτημα του χρέους» από την πλευρά των Ευρωπαίων. Το ερώτημα είναι, κατά πόσον τα πρόσθετα μέτρα που φέρονται να προτείνουν οι δανειστές, μπορούν να «ξεκλειδώσουν» την αξιολόγηση σε συνδυασμό με ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

πηγή:mignatiou.com

Τελικά η δυναμική του ξεδιάντροπου συμβιβασμού αφομοίωσε και την «πρώτη φορά κυβέρνηση» του συνασπισμένου «αριστερού» τουρλού. Το «γελαστό παιδί», που ανέβασε πρώτη φορά δάκρυ και κόμπιασμα στο βήμα της Βουλής, μεταμορφώθηκε (ακόμα και φυσιογνωμικά) σε διαχειριστή της διαπλοκής με τον εγχώριο και αλλοδαπό υπόκοσμο της απανθρωπίας των «Αγορών» – φρουρείται πια, όπως οι μισητοί δικτάτορες, για να διασχίσει τα στενορύμια της Κυψέλης.... 


ΜΕ την «αριστεία» να την αξιολογεί ως «ρετσινιά» ο υπουργός, πρώην Παιδείας και τώρα Πολιτισμού, καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς αυτοχειριάστηκε πολιτικά διασύροντας και το ασπόνδυλο, έτσι κι αλλιώς, κόμμα του. Με την επιλογή του Γιαν Φαμπρ στη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών, ο κ. Μπαλτάς αποτέλειωσε την καταρράκωση κάθε σοβαρότητας του ρόλου του στην πολιτική, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα και τον πρωθυπουργό αρχηγό του.

Δυστυχώς στην παρακμιακή ελλαδική κοινωνία, και κατεξοχήν στο κατ’ ευφημισμόν λεγόμενο «πολιτικό» πεδίο, η έννοια της σοβαρότητας (το αντίθετο της επιπολαιότητας, προχειρότητας και ασυνειδησίας) είναι απολύτως ακατανόητη, εντελώς ξεχασμένη. Δεκαετίες τώρα, οι κομματάρχες πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν το υπουργείο Πολιτισμού για να εξοφλήσουν οφειλές σε κομματικούς που μόχθησαν πολλά χρόνια στην αφισοκόλληση. Ή το χρησιμοποιούν για να κολακέψουν εκλογικές περιφέρειες, που απαιτούν συντοπίτη τους σε οποιοδήποτε υπουργείο, μόνο για να παρέχει ρουσφέτια. Ή τέλος, «αξιοποιούν» στο συγκεκριμένο υπουργείο τέως καλλονές που φέρνουν ψήφους στο κόμμα, αλλά δύσκολα θα τους εμπιστευόταν κανείς «σοβαρό» χαρτοφυλάκιο.

Θα ήταν διδακτικό για τους ψηφοφόρους να αναζητήσουν κατάλογο των υπουργών Πολιτισμού, από το 1981 ώς σήμερα: Να βαθμολογήσουν οι ψηφοφόροι την πολιτική σοβαρότητα σημερινών «αρχηγών», που επαίρονται για το παρελθόν σαν περίπου θριαμβευτές, κατακεραυνώνοντας το χάλι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς κοπιάρει τα δικά τους θανατερά και δυσώδη εγκλήματα. (Λίγη συστολή δεν θα έβλαπτε τα αμετανόητα παράγωγα της πρασινογάλαζης παρακμής και τους κωμικά επηρμένους νεόκοπους ηγέτες τους.)

Με την εκδοχή του της «αριστείας» και τα κριτήριά του για την επιλογή του Γιαν Φαμπρ, ο κ. Μπαλτάς απογύμνωσε την τάχα και Αριστερά στη σημερινή Ελλάδα από το στιλπνότερο φτιασίδι της: τη λεοντή της «κουλτούρας». Καπηλεύτηκε, δεκαετίες πολλές, η «Αριστερά», σαν δική της αποκλειστικότητα, τις Τέχνες, τα Γράμματα, την πρωτοπορία στην καινοτομία, την τόλμη της αναζήτησης, την ειδωλοκλαστική γνησιότητα.

Ναι, όλα αυτά είναι, συνήθως, απότοκα κοινωνιοκεντρικών στοχεύσεων και οραμάτων – δεν συμβιβάζονται με τον πρωτογονισμό της λαγνείας του κέρδους, τη θωράκιση της ασυδοσίας του συμφέροντος, την ακόρεστη επιδίωξη της καταναλωτικής ηδονής.

Αλλά η ελλαδική «Αριστερά» είχε κάνει εγκαίρως τη μεγάλη συνειδησιακή «κωλοτούμπα» της αμέσως μετά τη δικτατορία του ’67-74 – πολύ προτού φτάσει να αναλάβει την εξυπηρέτηση του τρίτου «μνημόνιου».

Πριν από τη δικτατορία, η κοινωνική δυναμική της Αριστεράς δεν εντοπιζόταν στις ιδεολογικές παπαρδέλες της ηγεσίας της (ο μαρξισμός μόνο με προκρούστειες αυθαιρεσίες μπορούσε να αντιπαρατεθεί στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας). Η δυναμική της Αριστεράς ήταν τότε η ανιδιοτέλεια και αθώα άγνοια του απλού Ελληνα πατριώτη που στρατευόταν θυσιαστικά στο όραμα της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της ανθρωπιάς. Πριν από τη δικτατορία, ήταν ρίσκο να είσαι «αριστερός», διακινδύνευες πολλά. Μετά τη δικτατορία, ήταν προϋπόθεση για να κάνεις καριέρα. Καριέρα άκοπου, παρασιτικού πλουτισμού (ο ανδρεϊκός παπανδρεϊσμός αποδείχτηκε το μεγάλο διαφθορείο της Αριστεράς), κυρίως όμως καριέρα σε ό,τι από τότε και πέρα ονομάστηκε «κουλτούρα», δηλαδή εξουσιαστική λαγνεία «εντυπώσεων».

Για να σε λογαριάζουν μεταδικτατορικά «κουλτουριάρη» έφτανε το χρίσμα του «αριστερού» και τότε μπορούσες να αυτοτιτλοφορείσαι οτιδήποτε –ό,τι πρόφθανες να δηλώσεις– ποιητής, μουσικός, σκηνοθέτης, πεζογράφος, θεατράνθρωπος. Επειδή προηγείτο το χρίσμα του «αριστερού», είχες σίγουρη την «προώθηση», την προβολή, τη διασημότητα. Πάμπολλες, σωρηδόν οι μετριότητες, κυνηγοί του «δήθεν» (του φτηνιάρικου εντυπωσιασμού) που με τεχνικές ιδεολογικού ολοκληρωτισμού έφτασαν να προβάλλονται σαν «μεγάλοι» ποιητές, λογοτέχνες, ιστορικοί, σκηνοθέτες (ακόμα και μέσα από τα σχολικά βιβλία) – απίστευτο κατάντημα για μια κοινωνία.

Ετσι φτάσαμε να εκδέχεται ο υπουργός Παιδείας στην Ελλάδα την «αριστεία» σαν «ρετσινιά» και ο ίδιος, σαν υπουργός Πολιτισμού, να αναθέτει το Φεστιβάλ Αθηνών στον πιο φτηνιάρη από τους φιγουρατζήδες της κενολογίας και των εξυπναδίστικων εφφέ στην ευρωπαϊκή εμπορία θεάματος. Και το κυρίως απελπιστικό: δεν πρόκειται για μεμονωμένα συμπτώματα, περιστατικά και περιπτωσιακά – τα πολιτικά ενεργήματα του κ. Μπαλτά και, προπάντων, η νοοτροπία που προϋποθέτουν, είναι οργανική και συνεπέστατη συνέχεια της πολιτικής που ασκήθηκε από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού στα τελευταία σαράντα δύο χρόνια.

(Υπήρξε στην Παιδεία η εξαίρεση της υπουργίας Διαμαντοπούλου, αλλά μόνο σε επίπεδο εξορθολογισμού και αποτελεσματικότητας δομών και λειτουργιών – στόχος απαραίτητος, όμως χωρίς ερείσματα σε μια θεώρηση της Παιδείας απαλλαγμένη από τις χρηστικές-ωφελιμιστικές παρωπίδες.)

Αυτές οι παρωπίδες εξομοιώνουν κάθε φιλοδοξία εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα δύο χρόνια. Και αποκλείουν κάθε καινοτόμο κοινωνική πολιτική, κάθε ενδεχόμενο ανάσχεσης της παρακμιακής κατρακύλας, κάθε εκσυγχρονισμό: Είναι η απολυτοποιημένη προτεραιότητα της οικονομίας, ο μυωπικός αποκλεισμός κάθε προβληματισμού για κοινωνικούς στόχους, ποιότητα ζωής, κατά κεφαλήν καλλιέργεια.

Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια η παιδαριώδης ιστορικο-υλιστική μονοτροπία ισοπέδωσε ακόμα και τις φορμαλιστικές διακρίσεις «Αριστεράς» και «Δεξιάς». Ο λαός επένδυσε στο ΠΑΣΟΚ ελπίδες σοσιαλισμού και βρέθηκε υποταγμένος σε συνθήκες αχαλίνωτου καπιταλισμού. Είδε τη Ν.Δ. να εκπασοκίζεται ώς το μεδούλι, να οδηγείται σε συγκυβέρνηση με τον βενιζέλειο αμοραλισμό, να θυσιάζει στον βωμό της ιστορικο-υλιστικής μονοτροπίας κάθε ίχνος «συντήρησης» ποιοτήτων. Τελικά η δυναμική του ξεδιάντροπου συμβιβασμού αφομοίωσε και την «πρώτη φορά κυβέρνηση» του συνασπισμένου «αριστερού» τουρλού. Το «γελαστό παιδί», που ανέβασε πρώτη φορά δάκρυ και κόμπιασμα στο βήμα της Βουλής, μεταμορφώθηκε (ακόμα και φυσιογνωμικά) σε διαχειριστή της διαπλοκής με τον εγχώριο και αλλοδαπό υπόκοσμο της απανθρωπίας των «Αγορών» – φρουρείται πια, όπως οι μισητοί δικτάτορες, για να διασχίσει τα στενορύμια της Κυψέλης.

Και τον «πολιτισμό» διαχειρίζεται ο θαυμαστής τού Γιαν Φαμπρ.
πηγή: yannaras.gr

Η ελληνική πλευρά θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα....


Στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, με τα «κόκκινα» δάνεια και το χρέος να τίθενται στο επίκεντρο, μπαίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές μετά τις κρίσιμες επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την Κυριακή, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» η λήψη έκτακτων μέτρων που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Πρόκειται για μια πρόταση των δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το Μαξίμου.

Στο σημείωμα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη διαφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ σχετικά με το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας και το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. «Είμαστε στο παρά πέντε για την επίτευξη της συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «θα είναι μία πολύ ήπια προσαρμογή, που αντιστοιχεί στο 1/10 των μέτρων που έζησε ο λαός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων.

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τα νομοσχέδια που ακολουθούν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το όποιο βάρος αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνεται, λέγοντας πως «γι' αυτό τον λόγο διαφωνεί το ΔΝΤ».

Ευ. Τσακαλώτος: Να μην πέσει το βάρος μόνο στην Αθήνα

Έπειτα και από τη νέα έκτακτη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε εκ νέου να «μην πέσει το βάρος μόνο στην Αθήνα» κατά τη συνομιλία του με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Αντουέλ Αντεγιέμο για θέματα οικονομίας.

Μια συνάντηση στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία ενόψει των συνομιλιών Ομπάμα-Μερκελ την επόμενη Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος συνδέει και επίσημα την ελληνική οικονομική κρίση με το προσφυγικό, άποψη για την οποία το Βερολίνο εκφράζει ευθέως την αντίθεση του.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.