04/27/16

Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «τραυματίστηκε» από την υποκλοπή της συνομιλίας και τη διαρροή της στον ιστότοπο WikiLeaks, γράφει ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον... 

Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης του ΔΝΤ για να αντλήσει δανεικά, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Νέιθαν Σιτς μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Επίσης τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ταμείου, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων τους «τουλάχιστον σε καθημερινό επίπεδο». 

«Η βασική μου θέση», τόνισε, «είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετέχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μόνο αν είναι πεπεισμένο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι ελληνικές αρχές το πιστεύουν και δεσμεύονται από αυτό. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση που έχει ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ, ότι το πρόγραμμα θα είναι αξιόλογο. Οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουν και είναι σημαντικό να την κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Νέιθαν Σιτς. 

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή εάν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση (οι Ελληνες) στο μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης, ο Αμερικανός υφυπουργός απάντησε: 

«Ναι, και η δεύτερη προϋπόθεση αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό που λέτε, ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφέρει πόρους στους Ελληνες μόνο αν το πρόγραμμα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλαδας, ώστε να διασφαλίσει ότι η βιωσιμότητα του χρέους ικανοποιείται. Η θέση του ΔΝΤ να ζητά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να συμμετέχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζεται πάρα πολύ από το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε ο κ. Στις, διαλύοντας έτσι τους «μύθους» για την αμερικανική υποστήριξη προς την Ελλάδα. Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «τραυματίστηκε» από την υποκλοπή της συνομιλίας και τη διαρροή της στον ιστότοπο WikiLeaks

Ο κ. Σίτς παρουσίασε και εξήγησε τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο Καταστατικό του ΔΝΤ, οι οποίες -ως γνωστόν- δεν επιτρέπουν πλέον στο Ταμείο να παρανομεί και να δίνει χρήματα σε χώρες, όπως η Ελλάδα, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό συνέβη τον Μάϊο του 2010 με το πρώτο πρόγραμμα. 

Το Ταμείο ζητά στοιχεία ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάρουν στη συνέχεια την απόφαση να λάβουν μέρος σ’ αυτό. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «υπάρχουν και τα θέματα της διακυβέρνησης, αν η χώρα ακολουθήσει το πρόγραμμα και αν οι δεσμεύσεις της είναι αξιόπιστες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους το ΔΝΤ θα βασίσει την απόφασή του: ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα επιτύχει τους στόχους και οι Ελληνες θα ακολουθήσουν και το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλίσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά. 

Όταν ρωτήθηκε για την ένταση στις σχέσεις του ταμείου και την ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά για την υποκλοπή της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου και την Ιβα Πέτροβα, ο κ. Σιτς απάντησε ότι η συζήτηση ήταν ιδιωτική και οπωσδήποτε έπρεπε να παραμείνει ιδιωτική, και ως μέτοχος του διεθνούς οργανισμού οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι’ αυτό. 

Ο Αμερικανός υφυπουργός δήλωσε άγνοια για το πως έχει χειρισθεί το ΔΝΤ εσωτερικά το θέμα, και συμμερίσθηκε την εκτίμηση των ΜΜΕ ότι η πηγή της διαρροής δεν ήταν το Ταμείο. Αναφορικά με αυτήν καθ’ αυτήν τη συνομιλία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ υπογράμμιζε ουσιαστικά τα εξής: 

     - Πρώτον, να συνεχίσουν οι Ελληνες την εφαρμογή του προγράμματος και 

    - Δεύτερον, για να υπάρξει η ελάφρυνση οι Γερμανικές αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι. Αυτά είναι τα δύο μέρη με τα οποία διαπραγματεύεται το ΔΝΤ, τόνισε χαρακτηριστικά.
πηγή: mignatiou.com

Ρεπορτάζ του Euronews:

Ντόναλντ Τουσκ: "Χρειαζόμαστε ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup όχι στο μακρινό μέλλον. Σε ημέρες, όχι σε εβδομάδες."


Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Τσίπρας του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της συμφωνία του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφ’ όσον διαπιστωθεί αδυναμία σύγκλησης του.


Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκε με νομικούς συμβούλους των θεσμών, με στόχο να βρεθεί φόρμουλα για πρόσθετα μέτρα. 

Ο κ. Χουλιαράκης δεν έκανε δηλώσεις μετά την συνάντηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, την Τρίτη ή την Πέμπτη.

Κόκκινη γραμμή ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης


Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ πολλών άλλων ότι «η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκινες γραμμές της», σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Επίσης υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Eurogroup και αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.


Γιούνκερ: Παράλογα και μη δημοκρατικά τα προληπτικά μέτρα


Αίσθηση προκάλεσε πάντως η παρέμβαση που έκανε στις εξελίξεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «παράλογη» και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018.

Επικαλούμενο πηγή που βρισκόταν στη συνεδρίαση, το ΜΝΙ ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, ενώ προγραμματίστηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτού και του κ. Τσίπρα.

Βερολίνο: Το Eurogroup αποφασίζει


Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία, η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

Βολές από την αντιπολίτευση


Παραίτηση του πρωθυπουργού και άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για λαϊκισμό και ιδεοληψίες που οδηγούν τη χώρα στο χάος.

Μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα δεν αντέχει να ζήσει το δράμα του περσινού καλοκαιριού. «Κ. Τσίπρα, αν δεν αντέχετε, παραιτηθείτε τώρα. Μην οδηγήσετε τη χώρα σε αδιέξοδα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε την πατρίδα μας σε μια αποτυχημένη χώρα και μην διανοηθείτει να φτάσετε μέχρι τέλους τους περσινούς σας τυχοδιωκτισμούς σας». Όπως τόνισε, πρώτο καθήκον της ΝΔ είναι να πρωτοστατήσει στο να φύγει η κυβέρνηση, «αυτή η παρέα που φόρτωσε τη χώρα με δύο μνημόνια και 9 δισ. μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «το σενάριο “δούλεψα 17 ώρες και έφερα μια καλή συμφωνία” το εξαντλήσαμε πέρυσι και δεν νομίζω ότι θα επαναληφθεί. Απλώς ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική φτάνει όλα τα πράγματα στο αμήν για να πουν οι Έλληνες, υπό το φόβο ότι θα έχουμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις, ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα».
Άκης Τάτσης/euronews

Όλγα Γεροβασίλη: "Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup"


Ως ιδιαίτερα θετική αξιολογείται η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και είπε ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».


Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας παράλληλα  ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επαναληφθεί αύριο. Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση, προσθέτει το Μαξίμου, αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο Πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη.  Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους.

Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία,  αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία.

Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, καταλήγουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Όλγα Γεροβασίλη: "Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup"«Είμαστε αισιόδοξοι ότι Eurogroup θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι, να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα με ορίζοντα τετραετίας.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ- ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται τελεσίγραφο των δανειστών σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία για τέτοιου τύπου πορεία, και συμπλήρωσε ότι η διατυπωμένη διάθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία ανασφάλεια περί αυτού.

«Σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω», είπε, ερωτηθείσα σχετικά με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος, οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια», για να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα». «Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό που περιγράφω», τόνισε.

Για το εάν η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ είναι πιο μικρή από εκείνη που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και πως το ΔΝΤ βάζει τα ζητήματα του χρέους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προς την κυβέρνηση μέτρα «που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η συζήτηση τους». Μίλησε για αντίθεση, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, την οποία έχει ιστορική ευθύνη η ΕΕ να απαντήσει.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χτεσινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως με την ευθύνης της ελληνικής πλευράς, αλλά διακόπηκε ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να πάρουν οδηγίες από τους επικεφαλής τους. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόοδος στην απογευματινή συζήτηση, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, αλλά γίνεται μια συζήτηση που θα είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα αφορά την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως ανέφερε, εάν χρειαστούν διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση, είτε σε νομικό είτε σε οικονομικό επίπεδο, βεβαίως θα τα συζητήσουμε ?στη βάση τεχνικών κλιμακίων, όμως, που σημαίνει επεξεργασία και όχι άλλου είδους αποφάσεις.

Για το εάν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση. «Δεν επίκειται τέτοιο ζήτημα», απάντησε, ερωτηθείσα εάν θα γίνει ανασχηματισμός μετά το Πάσχα. Παρέπεμψε στην αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός σε ένα υπουργικό συμβούλιο, ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα όλοι κρινόμαστε, προσθέτοντας ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα κριθούν οι υπουργοί, όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός.

Σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κ. Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης. Ως προς το πότε θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή, είπε ότι αυτό αφορά το πρόγραμμα της Βουλής, θα αποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων.

Τα συνεχή προσκόμματα του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να θέσει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους...
 

ΤΕΙΧΟΣ στις κατά συρροήν και κατά σύστημα αξιώσεις του ΔΝΤ, που τορπιλίζουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την ομαλή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, βάζει ο πρωθυπουργός θέτοντας την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών προ των ευθυνών της.

Με αφορμή και τη χθεσινή εμμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην Αθήνα να οριστούν από τώρα λεπτομερώς προληπτικά μέτρα 3,5 δισ., που ενδεχομένως να εφαρμοστούν το 2018 εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, σύμφωνα με την ΑΥΓΗonline, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει σήμερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης για "να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων" του περασμένου Ιουλίου.

Η απαίτησή του είχε συνέπεια τη διακοπή των συζητήσεων και νέα μετάθεση του αποφασιστικού Eurogroup για μετά το Πάσχα. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει πλήρης συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά για τα θέματα της αξιολόγησης και σε μια περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους φθάνουν στα όριά τους.

H κρίση επιστρέφει στην ΕΕ και μαζί της η έντονη δυσπιστία για την ικανότητά της να προασπίσει τα ιδανικά της. Στο συμπέρασμα καταλήγει ο οικονομολόγος ερευνητής προβλημάτων ευρωζώνης Μαξίμε Αλίμι, υποστηρίζει η ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle.


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της Ελλάδος δίνει τις πραγματικές διαστάσεις των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Μετά από 6 χρόνια κρίσης το ερώτημα παραμένει: θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας; Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο ήταν τεταμένες και εντάθηκαν ακόμη περισσότερο στην εαρινή συνάντηση του οργανισμού τις προάλλες στη Ουάσιγκτον.

Ανησυχητικά μηνύματα από τον ευρωπαϊκό νότο


«Το ΔΝΤ χρειάζεται τη βεβαιότητα ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», υπενθυμίζει ο οικονομολόγος Μαξίμε Αλίμι, μέλος της ομάδας Ερευνών και Στρατηγικής Επενδύσεων του ομίλου AXA Investment Managers. Η συμφωνία για τα νέα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, ελήφθη ακριβώς για να καθησυχάσει τους υπεύθυνους του Ταμείου. «Τώρα εάν ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταφέρει να κρατήσει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι προς το παρόν άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση νέες εκλογές θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές», επισημαίνει ο Αλίμι.

Στο προσκήνιο εμφανίστηκε και η Ισπανία με τις κωλυσιεργίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Προβληματική δεν είναι η απουσία κυβέρνησης, αλλά ο φόβος νέων εκλογών που θα οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα και στην επιστροφή του κλίματος αμφισβήτησης στις αγορές», παρατηρεί ο ερευνητής προβλημάτων της ευρωζώνης. Αλλά και από την Πορτογαλία έρχονται ανησυχητικά μηνύματα, διότι παραμένουν τα δημοσιονομικά προβλήματα και μετά τη διάσωση των τραπεζών της.

Ευρωσκεπτικισμός


Κοινή συνισταμένη ο ευρωσκεπτικισμός, ως απότοκο της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, σε δύο επίπεδα: «πρώτον, αμφισβητείται η νομιμοποίηση της Ευρώπης ως πεδίο λήψης πολιτικών αποφάσεων, και δεύτερον, φθίνει η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην αξιοπιστία των γειτόνων τους», συνοψίζει το πρόβλημα ο Μαξίμε Αλίμι. «Η Ευρώπη δεν κατάφερε να δώσει απάντηση στις διεθνείς απειλές ή να προστατέψει τους λαούς από την κρίση με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και στα περιθωριακά κόμματα του ευρωπαϊκού πυρήνα να κερδίζουν έδαφος εκπρόσωποι αποσχιστικών τάσεων από το ευρώ αλλά και από την ΕΕ».

Το συμπέρασμα του οικονομολόγου είναι ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε οξεία κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συντηρητικές ως προς τη δημοσιονομική τους πολιτική χώρες και στις υπόλοιπες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό ενέτειναν το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας και έτσι «για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΕΕ κατέρρευσε ένας εκ των θεμελίων λίθων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η Συμφωνία Σένγκεν». Το συμπέρασμα; «Για πρώτη φορά από το 1950, από τότε που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η ΕΕ βιώνει όχι μόνο τη στασιμότητα, αλλά κάνει ένα βήμα πίσω».
Ειρήνη Αναστασοπούλου /DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.