05/07/16

Με βάση απόφαση της διοικούσας επιτροπής, το ΤΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και καλεί τα μέλη - βουλευτές να μη το ψηφίσουν διότι διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις. «Οι βουλευτές-μηχανικοί που τυχόν ψηφίσουν το ασφαλιστικό θα παραπεμθούν στο πειθαρχικό με εισήγηση διαγραφής» τονίζεται σε ανακοίνωσή του - Οικονομικό επιμελητήριο: Θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για την ψήφο σας - Την επόμενη Πέμπτη η συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών - Αναμένεται αντίστοιχη κίνηση από δικηγορικούς συλλόγους Με διαγραφές βουλευτών, που είναι μέλη του ΤΕΕ, προειδοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο και φυσικά εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι ούτε ο πρωθυπουργός.

Με βάση απόφαση της διοικούσας επιτροπής, το ΤΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και καλεί τα μέλη - βουλευτές να μη το ψηφίσουν διότι διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Να σημειώσουμε ότι μέλος είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Θα ανακοινώσει μάλιστα με δημόσια καταχώρηση τα ονόματα όσων βουλευτών το ψηφίσουν και υπενθυμίζει σε όσα μέλη του βουλευτές το ψηφίσουν, τον κώδικα δεοντολογίας του ΤΕΕ, καθώς και ότι η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαγραφή τους από μέλη του ΤΕΕ.

Μάλιστα, Δικηγορικοί και Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας προσανατολίζονται τώρα και αυτοί να ακολουθήσουν το δρόμο του ΤΕΕ. Να παραπέμψουν δηλαδή με το ερώτημα της διαγραφής στα πειθαρχικά τους συμβούλια όλους τους βουλευτές-μέλη τους που θα ψηφίσουν το Ασσφαλιστικό. Ενδεικτική είναι η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη να ανακοινώνει ότι η στάση των 12 βουλευτών μελών του συλλόγου θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης. Για όσους έχουν ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα γίνει εισήγηση να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της διαγραφής τους.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή συνολικά υπάρχουν 20 γιατροί-μέλη του Κοινοβουλίου, εκ των οποίων οι 12 ειναι μέλη του ΙΣΑ.

Στην ίδια γραμμή αποφάσισε να κινηθεί και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κόλλια να δέχεται εισηγήσεις διαγραφής των 15 οικονομολόγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αν ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Υπόλογοι για την καταστροφή του κλάδου τους θα είναι οι οικονομολόγοι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το καταψηφίσουν, αλλιώς θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους συναδέλφους τους και για την προκλητική εξαίρεση των οικονομολόγων από τις εκπτώσεις, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών εφαρμογής του νόμου. Πρέπει να λογοδοτήσουν και για το πώς θεωρούν ότι με αυτά τα ποσοστά εισφορών μπορεί να σταθεί ελεύθερος επαγγελματίας και να επιβιώσει. Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί συνεχίζουμε ενωμένοι τον δίκαιο αγώνα μας με την συνέχιση της άκρως επιτυχημένης αποχής από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι την τελική δικαίωση» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Κόλλιας.

Σύμφωνα με πηγές, πάντως, έγινε προσπάθεια εκ των έσω και με πολιτική παρέμβαση να αναβληθεί η ψήφιση της απόφασης της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ για τον επόμενο μήνα.

Η λίστα των βουλευτών-μηχανικών που είναι μέλη του ΤΕΕ, σύμφωνα με το Επιμελητήριο και με αλφαβητική σειρά έχει ως εξής:
 1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΠΜ
 2. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΠΜ
 3. ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΑΜ
 4. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΑΜ
 5. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Μ ΗΥ
 6. ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ Μ ΗΥ
 7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΠΜ
 8. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ ΗΜ
 9. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΠΜ
 10. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΧΜ
 11. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΜΜ
 12. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΗΜ
 13. ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΜ
 14. ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ ΧΜ
 15. ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΠΜ
 16. ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ ΑΜ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει ως εξής:


Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:
 • Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο
 • Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών
 • Έχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης
 • Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος
 • Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο - και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
 • Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.
Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.

Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Το ΤΕΕ καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς και όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά, σήμερα και αύριο, ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, σε όλες τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων σε όλη τη χώρα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος παραπέμπει τους βουλευτές-μέλη του ΙΣΑ που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό


 


Την παραπομπή των μελών του βουλευτών-γιατρών στο πειθαρχικό συμβούλιο, με πιθανότητα διαγραφής τους, αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, για όσους υπερψηφίσουν το «κοινωνικά ανάλγητο» ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην ελληνική Βουλή.

«Κάνουμε μία ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί της Αθήνας.

Πιο αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης του ΙΣΑ: 


«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με προγενέστερες ατομικές επιστολές έχει καλέσει τους βουλευτές ιατρούς μέλη του, αλλά και όλους τους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τον υγειονομικό κλάδο, να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας.

Κάνουμε μία ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.

Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους. Στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού».
protothema.gr

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, η χώρα κινείται σε τροχιά αυταρχισμού, επισημαίνει ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ, εκτιμώντας ότι ο τούρκος πρόεδρος «έχει ξεγράψει» την ΕΕ. 


ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία εντείνουν τη γενικευμένη ανησυχία για την πορεία που ακολουθεί χώρα υπό την εξουσία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός παραμένει αναμφίβολα ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του προέδρου είναι συνταγματικά κυρίως εθιμοτυπικές. Η πολιτική κυριαρχία του τούρκου προέδρου αποδείχθηκε για άλλη μια φορά περίτρανα στην υπόθεση της επικείμενης απομάκρυνσης του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.

Ο Ούντο Στάινμπαχ, ισλαμολόγος και μέλος του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολική του Βερολίνου, εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπήρξε αισθητά «αυτόνομος» παρότι, όπως επισημαίνει ο κ. Στάινμπαχ, «είχε στην πράξη ανέλθει στην εξουσία ως μαριονέτα». Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή, ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε φραγμό στην προσπάθεια του Αχμέτ Νταβούτογλου να οργανώσει δικές του δομές εξουσίας.

«Ο Ερντογάν μεριμνά για την οικογένειά του»!

 
Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του... σουλτάνου υποψήφιος πρωθυπουργός της Τουρκίας;

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLR «η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών δεν αφορά μόνο το ζήτημα ενός αμφιλεγόμενου νέου προεδρικού Συντάγματος, αλλά για τον Νταβούτογλου έπαιζε σημαντικότερο ρόλο και η σχέση με την ΕΕ. Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο οποίος είχε ήδη ξεγράψει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ, ο Νταβούτογλου την επιδιώκει ακόμη. Και η συμφωνία στο προσφυγικό ήταν μια συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της ευρωτουρκικής σχέσης. (…) Επιπλέον είναι και το κουρδικό ζήτημα. Πιστεύω ότι ο κ. Νταβούτογλου θα ήταν πρόθυμος να καταθέσει και πάλι πολιτικές προτάσεις στους Κούρδους».

Ο Ούντο Στάινμπαχ ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας ότι ο τούρκος πρόεδρος «κυβερνά ανερυθρίαστα» και έχει την τάση να υποβαθμίζει άλλους πολιτικούς. Όπως υπογράμμισε, «αυτό προκαλεί βεβαίως ανησυχία, διότι η Τουρκία βρίσκεται στον δρόμο προς τον αυταρχισμό».

Σχολιάζοντας, τέλος, το ενδεχόμενο διάδοχος του Αχμέτ Νταβούτογλου να γίνει ο νυν υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας παρατήρησε ότι «ο Ερντογάν μεριμνά εντατικά για την οικογένειά του, εμφανώς όχι μόνο πολιτικά αλλά και υλικά».
Άρης Καλτιριμτζής/DLR

Τη θανατική ποινή για τρεις δημοσιογράφους και τρεις ακόμη κατηγορούμενους πρότεινε το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου, στην Αίγυπτο. Στην ίδια δίκη κατηγορούμενος είναι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. 

Οι τρεις δημοσιογράφοι που αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου!

ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ποινή για τρεις δημοσιογράφους και τρεις ακόμη κατηγορούμενους πρότεινε το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου, στην Αίγυπτο.

Κατηγορούνται για διαρροή ευαίσθητων εγγράφων στις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ, γεγονός που- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Οι Ιορδανοί δημοσιογράφοι Αλαά Ομάρ Σαμπλάν και Ιμπραήμ Μοχάμεντ Χελάλ, που εργάζονται στο Al Jazeera και ο Ασμαά Αλ Χατέεμπ, ρεπόρτερ πρακτορείου ειδήσεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καταδικάστηκαν ερρήμην και μπορούν να ασκήσουν έφεση. 

Ο υπόδικος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Στην ίδια δίκη κατηγορούμενος είναι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Ιουνίου.

Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί και η ποινή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Προηγουμένως το δικαστήριο θα συμβουλευτεί τον Μεγάλο Μουφτή, ο οποίος θα εκφράσει μη δεσμευτική άποψη.

Στο Μοχάμεντ Μόρσι έχει ήδη επιβληθεί η θανατική ποινή το Μάιο του 2015.

Τότε κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με ξένες ένοπλες οργανώσεις καθώς και για το ρόλο που έπαιξε στις μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.Euronews

Η ΛΑ.Ε. συμμετείχε σε όλες τις πόλεις της χώρας με δικά της μαζικά μπλοκ διαδηλωτών και στην Αθήνα με την παρουσία του επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη... 


ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ συμμετοχή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των εργαζομένων με μπλοκάκι ξεκίνησε η 48ωρη απεργία και ουσιαστικά το 3ήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων, που έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι επιστημονικοί φορείς, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο – καρμανιόλα, το οποίο πετσοκόβει συντάξεις, μισθούς και λαϊκά εισοδήματα.

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν η αιφνιδιαστική κήρυξη των απεργιών και, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του κλάδου στη 48ωρη απεργία.

Στις απεργιακές πορείες και συγκεντρώσεις κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονιακών πολιτικών, της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ και συνθήματα οργής κατά των βουλευτών που θα ψηφίσουν το αντιασφαλιστικό, φορομπηχτικό νομοσχέδιο.

Η ΛΑ.Ε. συμμετείχε σε όλες τις πόλεις με δικά της μαζικά μπλοκ διαδηλωτών και στην Αθήνα με την παρουσία του επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, ότι όλα τα συστημικά μπλοκ, στο πλαίσιο της δικτατορίας του ευρώ, αποσιώπησαν πλήρως και την κινητοποίηση της ΛΑ.Ε και τις δηλώσεις του επικεφαλής της. Όπως αποσιωπούν, δυστυχώς και την αναγγελία των κινητοποιήσεων της ΛΑ.Ε του Σαββάτου και της Κυριακής (7 και 8/5)

Μαζικά μπλοκ είχαν, εκτός από τη ΛΑ.Ε., η ΑΔΕΔΥ, τα τριτοβάθμια σωματεία, το ΜΕΤΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ιδιαίτερα μαζικό ήταν και το μπλοκ του ΠΑΜΕ, το οποίο, κατά την προσφιλή αλλά μη εξηγήσιμη αντιενωτική του στάση, κατέφυγε σε χωριστή συγκέντρωση και πορεία.

Η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων σωματείων και το ΜΕΤΑ με ανακοινώσεις τους καλούν στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού του τριημέρου. Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα καταστήματα την Κυριακή, ενώ αγροτικά μπλόκα αποφάσισαν κάθοδο αγροτών στην Αθήνα και συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια το Σάββατο και την Κυριακή.

Η ΛΑΕ καλεί σε μεγάλη μαζική κινητοποίηση τα μέλη και τους φίλους της, ώστε να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην καμπάνια στις γειτονιές και τις πόλεις όλης της χώρας, για την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του 3ημέρου και για αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τις εφαρμόζει και ολόκληρου του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου, που επί της ουσίας τις στηρίζει.


Ο Παναγ. Λαφαζάνης συμμετείχε στο μπλοκ της ΛΑ.Ε κατά τις χθεσινές κινητοποιήσεις των συνδικάτων ενάντια στο αντιασφαλιστικό φοροεπιδρομικό έκτρωμα και έκανε την παρακάτω δήλωση:
''Παντού απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση ενάντια στα αντιασφαλιστικά και φοροεπιδρομικά εξαμβλώματα.

Βλέπω, ήδη, από μακριά να έρχονται τα ελικόπτερα αλλά δεν ξέρω πόσοι και ποιοι από τους μνημονιακούς πολιτικούς αρχιεγκληματίες θα προλάβουν να μπουν.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, πριν να είναι πολύ, μα πάρα πολύ, αργά, από το εθνικό νόμισμα, τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια και τη γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα.''

"Είναι μια απόπειρα δολοφονίας για να τρομάξουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να μας εκφοβίσουν"....


ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών μυστικών καταδικάστηκε ο διευθυντής σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Τζαν Ντουντάρ.

Το 2014, μαζί με τον επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ, ο οποίος καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη, είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο, στο οποίο εμφανίζονταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να εφοδιάζουν με όπλα τους τζιχαντιστές.

«Αυτή η ποινή δεν μας επιβλήθηκε μόνο για να μας καταπιέσει και να μας σιωπήσει. Αυτές οι σφαίρες δεν έπεσαν μόνο για να μας κάνουν να σωπάσουμε, να μας καταπιέσουν και να εμποδίσουν την εφημερίδα μας από το να κάνει ρεπορτάζ. Είναι μια απόπειρα δολοφονίας για να τρομάξουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να μας εκφοβίσουν», δήλωσε ο Ντουντάρ κατά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Περιμένοντας την ετυμηγορία του έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο Ντουντάρ έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας. Άγνωστος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη, τον πλησίασε και, αφού τον αποκάλεσε «προδότη», τον πυροβόλησε τρεις φορές, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει.

Αν και δεν γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, ο Ντουντάρ τόνισε πως του είναι γνώριμοι όσοι τον έχουν στοχοποιήσει.

«Δεν γνωρίζω αυτόν που μου επιτέθηκε. Γνωρίζω πολύ καλά όμως εκείνους που με έχουν στο στόχαστρο. Είναι λογικό ένας δημοσιογράφος που είναι για τόσους μήνες στο στόχαστρο, να βιώνει τέτοια πράγματα. Ελπίζω εκείνοι που με στοχοποιούν να πήραν το μάθημά τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους δύο δημοσιογράφους ότι υπονομεύουν τη διεθνή φήμη της Τουρκίας. Ορκίστηκε δε ότι ειδικά ο Ντουντάρ θα πληρώσει βαρύ τίμημα, προκαλώντας υπόνοιες για το αν ο δημοσιογράφος θα δικαζόταν δίκαια.

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα έναντι μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό την εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν, το τουρκικό κράτος έχει πάρει τον έλεγχο αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, ενώ διέκοψε τη δορυφορική μετάδοση φιλοκουρδικού καναλιού, το οποίο κατηγόρησε για τρομοκρατική δραστηριότητα.

«Δικαζόμαστε για το ρεπορτάζ μας», δήλωσε νωρίτερα ο Ντουντάρ, συμπληρώνοντας πως «αυτό επιβεβαιώνει ότι στο εδώλιο είναι η δημοσιογραφία, κάτι που κάνει ευκολότερη την υπεράσπισή μας και δυσκολότερη την καταδίκη μας».
Ο Ερντογάν έχει παραδεχθεί ότι τα συγκεκριμένα φορτηγά, τα οποία οι αστυνομικές αρχές είχαν σταματήσει καθ’ οδόν προς τα σύνορα με τη Συρία τον Ιανουάριο του 2014, ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Όπως είπε, μετέφεραν βοήθεια για τους Τουρκμένους που πολεμούσαν εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και των τζιχαντιστών.

Οι Γκιουλ και Ντουντάρ έχουν ήδη περάσει 92 ημέρες στη φυλακή, με το ήμισυ σχεδόν αυτού του διαστήματος να είναι στην απομόνωση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε το Φεβρουάριο ότι δεν έπρεπε να προφυλακιστούν, διότι οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με το δημοσιογραφικό τους έργο.

Όμως ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν σέβεται αυτήν την απόφαση.

Οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει και στο παρελθόν στόχοι στην Τουρκία. Τον περασμένο μήνα, Τούρκοι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας ήταν μεταξύ των 34 που πέρασαν από δίκη με την κατηγορία ότι συνδέονται με τη δολοφονία πριν 10 χρόνια του επιφανούς Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.


πηγή: Euronews

Με επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στην αντίστοιχη της Κριστίν Λαγκάρντ και ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει τα μέτρα-ρεζέρβα των 3,6 δισ. στη Βουλή. Την ίδια ώρα προειδοποιεί για πολιτικές εξελίξεις, αν επιμείνουν οι δανειστές στις απαιτήσεις τους. 


ΝΕΑ δεδομένα στη διαπραγμάτευση εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας από την επιστολή-απάντηση στην Λαγκάρντ, του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία οριοθετεί τις "εθνικές κόκκινες γραμμές" στην επερχόμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση. Προηγήθηκε το ΔΝΤ το οποίο με επιστολή-τελεσίγραφο της γενικής διευθύντριας του, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητάει άμεσα συζήτηση για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα.
Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα υποσχέθηκε και καλεί τους εταίρους να δεσμευθούν για το χρέος.

Είχε προηγηθεί η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η γενική διευθύντρια επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα επιπλέον μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα. Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

Στην επιστολή-απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος αναφέρει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, 
» Σας γράφω πριν από την συνάντησή μας τη Δευτέρα για να ξεκαθαρίσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τόσο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος.

» Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι η κυβέρνησή μου έχει κρατήσει τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο αναμένονταν αλλά αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες. 

» Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της γενναιόδωρης τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε, αλλά και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να γίνει η νομοθέτηση σωστά από την αρχή.

» Αντανακλά, όμως επίσης, ότι έχουμε εμπλακεί όχι μόνο σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες αδυναμίες του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, τη φορολογική διοίκηση (περιλαμβανομένης μιας νέας αυτόνομης και ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων) και πιθανόν, περισσότερο σημαντικό απ’ όλα, τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

» Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα ενοποιώντας όλα τα Ταμεία σε ένα, προσφέροντας ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης.

» Έχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

» Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση.

» Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. 

» Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική.

» Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Έτσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;

» Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ.

» Παρά τα ανωτέρω, και με μεγάλο κόστος για εμάς από τη στιγμή που η πρότασή μας είναι όντως πολύ σκληρή, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να καλύψουμε τις τέσσερις λέξεις-κλειδία, που αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup: νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία.

» Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

» Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μάς έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα.

» Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

» Και έρχομαι στο ζήτημα του χρέους, που αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα.

» Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το Εurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, βοηθώντας μας έτσι να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων -ύφεσης- περισσότερων μέτρων, σε έναν ενάρετο κύκλο με βάση την ανάπτυξη. Και δεν είναι ζήτημα μόνο επενδύσεων και ανάπτυξης. Έχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ.

» Η επιστροφή στην ανάπτυξη λογικά θα μετριάσει την ανάγκη ενός ακόμη γύρου νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.

» Οπότε, θεωρώ ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πηγή γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην προσφυγική κρίση.

» Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε.

» Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά».

» Με τις καλύτερες ευχές μου, 
Ευκλείδης Τσακαλώτος.»

Το "τελεσίγραφο" της Λαγκάρντ


 «Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα και τερματίζει την ατελέσφορη συζήτηση για τα ‘‘μέτρα κάβα’’»


Για «τελεσίγραφο Λαγκάρντ στο Βερολίνο» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους, κι όχι το ένα μετά το άλλο. Το Ταμείο υπαινίσσεται μάλιστα, ότι διαφορετικά το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο.

«Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα και τερματίζει την ατελέσφορη συζήτηση για τα ‘‘μέτρα κάβα’’» σημειώνεται στη γερμανική εφημερίδα.

Στην επιστολή, η επικεφαλής του Ταμείου ζητεί άμεση απόφαση για μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, ή συγκεκριμένα μέτρα, και έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που προκάλεσε τον αιφνιδιασμό του Βερολίνου.

«Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή (πολιτική) συγκυρία για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκυρία η οποία δεν του επιτρέπει παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους» σχολιάζει ακόμη η SZ.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Γερμανοί αναλυτές από την πλευρά τους επιμένουν ότι η Ευρώπη έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα (όπως το Brexit) και γι’ αυτό το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι το θέμα του χρέους ασκώντας πιέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ευθύνες αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία κανονικά έπρεπε να είχε λήξει τον Οκτώβριο, επιρρίπτει στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνική πλευρά για λάθος στάση στο θέμα των εφεδρικών μέτρων.

Ο Σαντίκ Καν (Sadiq Khan). υποψήφιος των Εργατικών, είναι ο πρώτος μουσουλμάνος Δήμαρχος Λονδίνου, επικρατώντας του αντιπάλου του υποψηφίου των Συντηρητικών, Ζακ Γκόλντσμιθ (Zac Goldsmith)...


Και επισήμως ο Σαντίκ Καν είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου.

Ο υποψήφιος του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και πρώην υπουργός, Σαντίκ Καν, επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση στις εκλογές που διεξήχθησαν για τη δημαρχία της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Αυτή η εκλογή δεν ήταν χωρίς διαμάχες. Είμαι τόσο περήφανος που το Λονδίνο επέλεξε την ελπίδα από το φόβο και την ενότητα από τη διαίρεση. Ο φόβος δεν μας κάνει πιο ασφαλείς, μας κάνει μόνο πιο αδύναμους. Και η πολιτική του φόβου δεν είναι καλοδεχούμενη στην πόλη μας», είπε μετά την επισημοποίηση της εκλογής του, ο νέος δήμαρχος.
Η νίκη του Καν που συγκέντρωσε ποσοστό 44%, είναι σημαντική επιτυχία για τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που συγκέντρωσε ποσοστό 35%.

Αντίθετα η επιτυχία του 45χρονου Καν, που είναι γιος οδηγού λεωφορείου από το Πακιστάν, θεωρείται ηχηρό ράπισμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας «είδε» τον υποψήφιο των Συντηρητικών, Ζακ Γκόλντσμιθ, να συγκεντρώνει στο Λονδίνο μόλις το 35% των ψήφων.

Οι Τόρις απώλεσαν το δήμο του Λονδίνου που κατείχαν από το 2008 με τον Μπόρις Τζόνσον.

Στη Σκωτία, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, στις δημοτικές εκλογές.

Σε εθνικό επίπεδο πάντως οι Εργατικοί θα καταλάβουν ποσοστό 31%, που είναι ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι αναμενόταν, με τους Συντηρητικούς να παίρνουν ένα ποσοστό περίπου 30%,


euronews

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα είναι θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ...  «Εκτεταμένες απεργίες των συνδικάτων παραλύουν τη χώρα..» μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.- «Ο Τσίπρας μετρά τις δυνάμεις του» γράφει το περιοδικο Focus - «Στασιμότητα στην Ελλάδα» ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung...


H ΑΙΦΝΙΔΙΑΑΣΤΙΚΗ εξαγγελία των μεγάλων συνδικάτων για απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή, αυτό το Σαββατοκύριακο, του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτυπώνεται σε όλες τις διαδικτυακές σελίδες μεγάλων και μικρών γερμανικών εφημερίδων.

«Μόνο ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει πρόγραμμα»


«Στασιμότητα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην Süddeutsche Zeitung. «Οι διαμαρτυρίες απευθύνονται στους διεθνείς δανειστές και στις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, όπως ανέφεραν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (…) σε απεργία καταβαίνουν και οι ναυτικοί, κανένα φέρυ-μποτ δεν πρόκειται να διασχίσει το Αιγαίο. Νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο θα παραμείνουν για 4 μέρες αποκομμένα από τον έξω κόσμο. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν σχολεία, υπουργεία και άλλοι τομείς του δημοσίου».

Εικόνα των απεργιακών κινητοποιήσεων δίνει και το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. «Εκτεταμένες απεργίες των συνδικάτων παραλύουν τη χώρα (…) Ακόμα και οι δημοσιογράφοι απεργούν. Μόνο ένας ραδιοφωνικός σταθμός (σσ ο Σκάι) μεταδίδει πρόγραμμα εκ των ενόντων για να ενημερώσει το κοινό για τις απεργίες και τις μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει ο συντάκτης.

«Ο Τσίπρας αναμέτρα τις δυνάμεις του». Με αυτόν τον τίτλο το Focus ενημερώνει τους αναγνώστες τους διαδικτυακά για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. «Η χώρα θα βρίσκεται για πολλές ημέρες σε απεργιακό πυρετό (…) Για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, σχεδιάζονται διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις (…) Αντίθετα, οι πτήσεις γίνονται κανονικά, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Αθηνών, ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα».

Παρά το «τσουνάμι» των απεργιακών κινητοποιήσεων, που παραλύουν τη χώρα, για την απόσυρση του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση εισήγαγε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και με διαδικασίες "express" να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής, 8 Μαΐου...


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και Συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο, εισάγεται το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια και η ψήφισή του αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής, κατά την οποία η ΝΔ και το ΚΚΕ, αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ

Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καταθέσει 24 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι αποδέχεται τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό των ΑμεΑ, καθώς και τροπολογία για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων.

Στο μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες θα συμμετέχουν και η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ερχόμενη Κυριακή 8, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του ασφαλιστικού...ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ μπλακάουτ θα σημειωθεί στη χώρα το επόμενο τριήμερο, την ώρα που θα ψηφίζεται στην Βουλή το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ που θα συμμετέχουν με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις αναφέρουν:

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις, λαμβάνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση να εισαχθεί το πρωί του Σαββάτου, 7 τρέχοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

"Με τις συγκεκριμένες διαδικασίες fast track, όπως αναφέρουν οι δύο οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις".

Οι δύο οργανώσεις, (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) καλούν τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στο γενικό συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι φορείς της αγοράς και της εργασίας και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Μαΐου, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σημειώνεται τέλος στην ανακοίνωση ότι: "πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο, υπό πολυετή οικονομική επίθεση, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη «ασφαλιστική φορολογία» και έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος, κάθε φορά που καταφέρνει να επιβιώνει στο τέλος κάθε μήνα, αντί για συνειδητή επιβράβευση δέχεται κατά ριπάς νέα απρόβλεπτα πυρά και προβλήματα τύπου «λερναίας ύδρας» που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά του να κρατήσει το μαγαζί του και την επιχείρησή του σε λειτουργία.

Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και τις επιχειρήσεις μας την Κυριακή, 8 Μαΐου, για να μην κλείσουμε οριστικά!

Όλοι μαζί θα επιτύχουμε να ανατρέψουμε την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», που το μόνο νέο στοιχείο που εισάγει είναι μία ακόμη φορολογία στο ανύπαρκτο πλέον εισόδημα του βαριά πληγωμένου από την κρίση μικρομεσαίου επιχειρηματία

Παραλύει η χώρα για το Ασφαλιστικό - Ποιοι απεργούν«Κύμα» απεργιακών κινητοποιήσεων ετοιμάζουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ, ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και ΠΟΕΣΥ το διήμερο της ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια από την Παρασκευή (06/05) - Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρένα για 48 ώρες

Ρολά θα κατεβάσει για 48 ωρες η χώρα, καθώς έχει αποφασιστεί μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω της ψήφισης του ασφαλιστικού το Σαββατοκύριακο στη Βουλή.

Σε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου προχωρησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα .

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 48ωρη απεργία

Η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 48ωρη γενική απεργία για την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου ενάντια «στον οδοστρωτήρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού», ενώ κάνει λόγο και για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, καθώς «μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ με διαδικασίες fast track επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως ταφόπλακα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ενώ η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου - ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων- και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετατρέπονται στις κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, ενώ απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και παράλληλα ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το «πραξικόπημα της κυβέρνησης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της «κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τη συμμετοχή τους στη 48ωρη Γενική Απεργία χθες Παρασκευή, 6 Μαΐου και το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016 και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών δεν θα περάσουν».

Απεργούν οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το χθες το πρωί, Παρασκευή 6 Μαΐου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου Η απεργία ισχύει για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία τα οποία θα μεταδοθούν ως εξής: Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 – 13:30. Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 – 20:15.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις- μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Τέλος, τονίζει ότι όποια και αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας αυτού του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία», ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του.

Απεργία σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, τρένα και λεωφορεία

Χειρόφρενο ανεβάζουν οι συγκοινωνίες αύριο και μεθαύριο λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν σωματεία εργαζομένων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για ασφαλιστικό και φορολογικό στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, η Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε 48ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί, με συνοπτικές διαδικασίες, να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία και να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, το φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, με το οποίο δίνεται η χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα και ξεκινάει μια νέα φοροκαταιγίδα» σημειώνουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος από αύριο έως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο και οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και λεωφορεία αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς έχουν επίσης αποφασίσει στάσεις εργασίας την Κυριακή από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχει με τη σειρά της στην γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Ακυρώνονται από την Πέμπτη τα μεσάνυχτα έως και την Κυριακή 8 Μαΐου όλα τα δρομολόγια των τρένων λόγω της συμμετοχής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕE.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία από την Παρασκευή, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε η ΠΝΟ, ενώ αναμένεται και συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, προβλήματα στην επιστροφή πολλών εκδρομέων του Πάσχα αναμένεται να προκαλέσει η τετραήμερη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από αύριο στις 6.00 το πρωί (Παρασκευή, 6 Μαΐου) έως στις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει για αύριο συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι απέναντι από τον Αγ. Διονύσιο και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς μαζικά και δυναμικά να διατρανώσουν τη θέλησή τους και να υψώσουν το ανάστημά του ενάντια στο εν λόγω νομοσχέδιο.

«Το κοινωνιοκτόνο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πλαισιωμένο και εμπλουτισμένο και με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν ολοκληρωτικά τον Έλληνα εργαζόμενο δεν πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ), Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ ΠΕΣ/ΝΑΤ έχουν προγραμματίσει για αύριο απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ

«Έφτασε η ώρα της μάχης. Όλοι στους δρόμους ! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!», σημειώνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: “Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέες και νέοι,

Η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό!

Όλοι στους δρόμους! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

-Παρασκευή 6 Μάη, 11πμ στην Ομόνοια!
-Σάββατο 7 Μάη, 6μμ στην Ομόνοια!
-Κυριακή 8 Μάη, 10.30πμ στο Σύνταγμα!

Έφτασε η ώρα της μάχης! Κανείς να μη λιποτακτήσει! Δίνουμε όλοι το παρόν!

Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας! Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε!

Να απαντήσουμε με την ετοιμότητα μας στις άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης, τις μεθοδεύσεις της για να περάσει τη νέα βαρβαρότητα στη ζωή μας, στα μουγκά!

Να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού!

Κανείς εργαζόμενος καμία βάρδια στη δουλειά!

Ούτε ψυχή σε εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία, μαγαζιά, λιμάνια, καράβια!

Ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τους γνωστούς πρόθυμους ψηφίσουν τα άγρια μέτρα, η 48ωρη απεργία με τη μαζικότητα, τη συμμετοχή, την οργάνωση και τον παλμό της μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή τους μέσα από τους αγώνες μας!

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Δε γονατίζουμε!

Κανένας δε γλιτώνει από τη νέα βάρβαρη επίθεση!

Γυρίζουν τον εργαζόμενο λαό δεκάδες χρόνια πίσω!

Ότ,ι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα από ασφαλιστικά δικαιώματα συνθλίβονται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το βαρίδι της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να προστατευτεί και να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Παράλληλα, φέρνουν νέα φοροεπιδρομή, νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες μας, νέα αιμορραγία στο ήδη άθλιο λαϊκό εισόδημα!

Οι αγώνες των προηγούμενων μηνών χάραξαν το δρόμο! Φανερώθηκε η δυναμική που έχει η συμμαχία του εργαζόμενου λαού!

Εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Σήκωσε τώρα κεφάλι! Δώσε μαχητική απάντηση στα διλήμματα που σου βάζουν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες! Έχουν στόχο να σε τρομοκρατήσουν. Μη δέχεσαι να σε απειλούν, να σε φοβίζουν, να σου κουνούν το δάχτυλο οι χορτάτοι, οι κλέφτες του μόχθου σου. Να μην αφήσεις τη ζωή σου, στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων τους!

Όλοι μαζί, εργάτες, φτωχοί αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες!

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Αν κάνουμε πίσω δε θα σταματήσουν πουθενά! Δε θα μας αφήσουν τίποτα!

Ή θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι!
Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας! Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς!”

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα και η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 4/5 συμπεριλαμβάνεται και συζήτηση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους... 


Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα μνημόνια και οι δεσμεύσεις με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. φαντάζουν σαν μια ατελείωτη μπάμπουσκα: Από τις πρώτες δεσμεύσεις προκύπτουν νέες δεσμεύσεις, από τις οποίες προκύπτουν πάντα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα... 


ΣΕ ραδιοφωνική του παρέμβαση στο σταθμό Real FM στις 11 Απριλίου, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης δήλωσε: «Η κυβέρνηση είχε κι έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στη συμφωνία του Αυγούστου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο»

Δεν είπε παρά μόνο την αλήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη κι οι μηχανισμοί του χρέους καθορίζουν όλα τα όρια άσκησης πολιτικής κάθε κυβέρνησης που δεν διατίθεται να αμφισβητήσει αυτά τα δεσμά. Αποτελούν το γόρδιο δεσμό για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.

Τα μνημόνια και οι δεσμεύσεις με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. φαντάζουν σαν μια ατελείωτη μπάμπουσκα: Από τις πρώτες δεσμεύσεις προκύπτουν νέες δεσμεύσεις, από τις οποίες προκύπτουν πάντα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Σχετικά με το ζήτημα της παιδείας, η τοποθέτηση του υπουργού ήταν μια παραπομπή στο μέλλον και στο μάλλον: «Οι βραχυπρόθεσμες διαφορές της τωρινής κυβέρνησης με τις παλαιότερες συνίστανται στις παράλληλες δράσεις που ΜΠΟΡΕΙ να προκύψουν ΜΕΤΑ την αξιολόγηση κι αφορούν την ανασυγκρότηση της κρατικής πρόνοιας, της υγείας, της εκπαίδευσης».

Για ποιες διαφορές μιλάμε τελικά, όταν οι λαϊκές ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα; Όταν η υγεία κι η παιδεία αποτελούν αστερίσκο στις «διαπραγματεύσεις» με τους «θεσμούς»;

Παρά τις εξαγγελίες για προστασία της εκπαίδευσης και την προκήρυξη μόνιμων διορισμών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, η μέχρι τώρα πολιτική του Υπουργείου δείχνει πλήρη σύμπλευση με τις καταστροφικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Άλλωστε, αυτό υποδεικνύει κι η παγίωση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 2,8 % του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Απριλίου το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για τη νέα διάταξη που αφορά τους αναπληρωτές καθηγητές. Όχι μόνο δε θα γίνει ούτε μία νέα πρόσληψη μόνιμου καθηγητικού προσωπικού, αλλά επιδιώκεται σαφώς η εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου που αποτελούν καταστροφική εξέλιξη για τους χιλιάδες αναπληρωτές που αυτή τη στιγμή στελεχώνουν το βασικό κορμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τη νέα διάταξη αλλαγής των κριτηρίων πρόσληψης εντείνεται το ατομικό κυνήγι προσόντων, προωθείται ο κατακερματισμός των αναπληρωτών, απαξιώνεται η προϋπηρεσία, ενισχύεται η αβεβαιότητα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Προετοιμάζεται δηλαδή η απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε συγχώνευση-κλείσιμο σχολείων. Διαμορφώνεται συνεπώς ένα τοπίο συνολικής υποβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου, και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην επαρχία, με δεκάδες στοιβαγμένους μαθητές σε παλιές τάξεις και κενές διδακτικές ώρες.

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή…

Παράλληλα, προετοιμάζεται η προώθηση του λεγόμενου αυτόνομου σχολείου του δήμου στα πλαίσια της αποκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο υποβαθμίζει περαιτέρω την παρεχόμενη μόρφωση, ενισχύει κατάφορα τους ταξικούς φραγμούς και δημιουργεί σχολεία «πολλών ταχυτήτων».

Από το κάδρο δεν λείπει βέβαια η τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς με τον «εθνικό διάλογο» που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, προετοιμάζεται ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παρά τις όποιες δημοκρατικές εξαγγελίες, ο νόμος θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ για αυτονομία των Ιδρυμάτων, ιδιωτικοποίηση δομών κι άμεση πρόσδεση σε επίπεδο έρευνας και μορφωτικού περιεχομένου με τους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η συντεταγμένη καταβαράθρωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει αποφασιστική μάχη για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή των αναδιαρθρώσεων. Είναι ανάγκη άμεσα να ανασυγκροτηθούν οι μαζικοί φορείς και τα όργανα του κινήματος σε δημοκρατική βάση. Να οργανωθούν τα ταξικά κομμάτια της νεολαίας των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, που παραμένουν τραγικά ασυγκρότητα. Ν’ αγκαλιαστούν και να στηριχτούν τα πανεκπαιδευτικά αιτήματα από το σύνολο της κοινωνίας, να δεθούν με το εργατικό κίνημα και να σταλεί μήνυμα ανυπακοής στις συμφωνίες και τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και Ε.Ε.

Η επανεμφάνιση του εκπαιδευτικού κινήματος με χαρακτηριστικά διάρκειας κι ανυποχώρητης διεκδίκησης μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αγωνιστική αυτοπεποίθηση του λαού και της νεολαίας!
Αφροδίτη Παπαναστασίου/kommon.gr