05/08/16

Αντικαθιστώντας τη δική του επιλογή στον πρωθυπουργικό θώκο με κάποιον που θα είναι ακόμη πιο πολύ του χεριού του, ο Erdogan θα κερδίσει τα αποτελέσματα ενός προεδρικού συντάγματος, ακόμη και αν δεν καταφέρει να το αναθεωρήσει. Και ένα από τα τελευταία ψήγματα ισορροπίας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας θα εξαφανιστεί για το άμεσο μέλλον...


του Marc Champion / Bloomberg View

ΣTHN αρχή, πριν από σχεδόν 14 χρόνια, ο Recep Tayyip Erdogan επέλεξε μια ομάδα έξυπνων και καταρτισμένων ανθρώπων να κυβερνήσουν μαζί του την Τουρκία. Τώρα εξαναγκάζει σε φυγή ένα από τα τελευταία μέλη της ομάδας εκείνης -τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu- για να τον αντικαταστήσει με κάποιον πιο ευέλικτο. Αυτό είναι καταστροφικό για την Τουρκία, καθώς οι αγορές τό πήραν χαμπάρι.

Αν θέλετε να μάθετε γιατί, δείτε τα ζητήματα που προκάλεσαν ρήξη στη σχέση του Erdogan και του Davutoglu -ο οποίος δεν είναι επαναστάτης ή ήρωας μιας τουρκικής κοσμικής δημοκρατίας- οδηγώντας την πάλαι ποτέ πιο στενή και πιο υποτακτική πολιτική σχέση σε οριακό σημείο.

Η πρώτη διαμάχη ξέσπασε ήδη λίγο μετά το διορισμό του Davutoglu ως πρωθυπουργού, όταν εκείνος πρότεινε μια δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς ως απάντηση στους ισχυρισμούς για διαφθορά εναντίον της οικογένειας του Erdogan και στενών πολιτικών συμμάχων. Ο Εrdogan θεώρησε ότι η ιδέα ήταν πρόωρη και έτσι αποσύρθηκε.

Ο Davutoglu ήταν πρόθυμος να διατηρήσει σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη της αγοράς στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, προστατεύοντάς την από τις παράξενες πεποιθήσεις του Erdogan περί νομισματικής πολιτικής (έχει πει ότι τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν τον πληθωρισμό, μια θεωρία που διαψεύδεται από αρκετούς αιώνες οικονομικής θεωρίας και εμπειρικών δεδομένων). Όταν τον προηγούμενο μήνα επρόκειτο να διοριστεί ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Erdogan ήθελε κάποιον που να ανταποκρίνεται περισσότερο στις απαιτήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια.

Επίσης, ο Davutoglou τηρούσε λιγότερο επιθετική στάση στον καταστροφικό πόλεμο με τους μαχητές από τη μεγάλη κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, ο οποίος αναζωπυρώθηκε το προηγούμενο έτος. Μίλησε ανοιχτά υπέρ της στήριξης εκατοντάδων ακαδημαϊκών, οι οποίοι συνελήφθησαν υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο επειδή συνέταξαν μια δημόσια επιστολή που ασκούσε κριτική στις πολιτικές του Erdogan στο κουρδικό.

Και παρόλο που υποστήριξε δημοσίως το σχέδιο του Erdogan να ξαναγράψει το σύνταγμα της Τουρκίας και να μεταφέρει σχεδόν όλες τις εξουσίες στην προεδρία, οι ενέργειες του Davutoglou στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εδραιώσει τη δική του εξουσία έδωσαν στον Erdogan λόγο να πιστέψει πως ήταν ανειλικρινής. Πράγματι, δεν υπάρχει κανένα ειλικρινές επιχείρημα να στηρίξει πως ένα προεδρικό σύστημα το οποίο παραχωρεί σχεδόν ανεξέλεγκτη εξουσία σε κάποιον που ήδη ανατρέπει τους τουρκικούς θεσμούς, από το δικαστικό σώμα έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα ήταν καλό για την τουρκική δημοκρατία. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι Τούρκοι -που σημαίνει και πολλοί από τους ψηφοφόρους του Erdogan- αντιτίθενται στην αλλαγή.

Το κερασάκι στην τούρτα φαίνεται πως ήταν η προσπάθεια του Davutoglou να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα δέχεται πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για οικονομική στήριξη 6 δισ. δολαρίων και ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων στη ζώνη Σένγκεν. Ο Erdogan ήταν πιο χλιαρός απέναντι στη συμφωνία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής, η Τουρκία καλείται να υιοθετήσει μια σειρά από αλλαγές στην πολιτική της, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, την κατάχρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της βίζας στα ταξίδια εντός της ΕΕ -μια κίνηση που θα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των Τούρκων. Με άλλα λόγια, περιορίζει την ελευθερία δράσης του Erdogan και δίνει στην ΕΕ περιθώριο ευελιξίας.

Ακόμη χειρότερα, η ΕΕ ήταν σαφώς πιο πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Davutoglou από ό,τι με τον Erdogan (διαβάστε τα πρακτικά των συναντήσεων μεταξύ της Τουρκίας και των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα καταλάβετε γιατί). Ο Davutoglou, από την πλευρά του, φρόντισε οι Τούρκοι να δουν τη συμφωνία ως προσωπική του επιτυχία. Η συζήτηση κατά την οποία οι Erdogan και Davutoglou συζήτησαν για το μέλλον του τελευταίου έγινε την Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά το "πράσινο φως" που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους.

Πράγμα που μας φέρνει πίσω στην αρχή, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Erdogan και το κυβερνών κόμμα του ήταν με κάθε αντικειμενικό μέτρο καλή επιλογή για την Τουρκία. Είχε τότε ως συνεργάτη του τον Abdullah Gul, που αργότερα έγινε πρόεδρος. Οι Ali Babacan και Mehmet Simsek -και οι δύο καταρτισμένοι και έμπιστοι στα μάτια των ξένων επενδυτών- ανέλαβαν τα ηνία της οικονομίας. Ο Ertugrul Gunay, φιλελεύθερος πολιτικός και πρώην μέλος του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ανέλαβε επικεφαλής του ευαίσθητου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης περιλάμβαναν έναν σημαντικό αριθμό κοσμικών φιλελευθέρων. Και όταν ο Gul έγινε πρόεδρος, ο Erdogan πήρε έναν ακαδημαϊκό, τον Davutoglou να διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική.

Από αυτή την ομάδα, μόνο ο Simsek θα παραμείνει στη θέση του όταν ο Davutoglou θα έχει φύγει. Στη Βουλή, οι βουλευτές του κόμματος έχουν όλοι επιλεγεί από τον Erdogan. Με τον Erdogan στη θέση του πρωθυπουργού, η ελευθερία του Simsek να προστατέψει την τουρκική οικονομία των 270 δισ. δολαρίων από την πολιτική ζημία θα περιοριστεί περαιτέρω. Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε επίσης να εκτεθεί σε μεγαλύτερη πολιτική πίεση.

Ο Davutoglou υπέφερε από ύβρη και υπερβολική ιδεολογία ως υπουργός Εξωτερικών. Αλλά η βασική του ιδέα -να αποκαταστήσει την ισορροπία στις εξωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, από την εστίαση και την εξάρτηση από τη Δύση, προς τις πρώην οθωμανικές κτήσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια -ήταν σωστή.

Ως πρωθυπουργός, επίσης, ο Davutoglou αποτελούσε ένα προσεκτικό αντίβαρο σε έναν ολοένα πιο ριζοσπαστικό πρόεδρο, ο οποίος τοποθετούνταν όλο και περισσότερο κατά των δυτικών αξιών και στόχων. Αντικαθιστώντας τη δική του επιλογή στον πρωθυπουργικό θώκο με κάποιον που θα είναι ακόμη πιο πολύ του χεριού του, ο Erdogan θα κερδίσει τα αποτελέσματα ενός προεδρικού συντάγματος, ακόμη και αν δεν καταφέρει να το αναθεωρήσει. Και ένα από τα τελευταία ψήγματα ισορροπίας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας θα εξαφανιστεί για το άμεσο μέλλον.
πηγή: capital.gr

Η ελάφρυνση του χρέους «θα βοηθήσει την χώρα και τους ανθρώπους της να μην αγωνίζονται κάθε δώδεκα μήνες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλιά» αναφέρει ακόμα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας...


ΜΕΤΑ το ΔΝΤ και τη Γαλλία, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητάει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. O κ. Γκάμπριελ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα πως «το Eurogroup πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της».

Η ελάφρυνση του χρέους «θα βοηθήσει την χώρα και τους ανθρώπους της να μην αγωνίζονται κάθε δώδεκα μήνες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλιά» αναφέρει ακόμα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι κάποια στιγμή αυτή (σ.σ. η ελάφρυνση του χρέους) θα γίνει. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε».

Επίσης ο κ. Γκάμπριελ σημειώνει ότι θα ήταν «εντελώς λάθος για την Ελλάδα να καλύψει τώρα τις ανάγκες της με νέα μέτρα λιτότητας» συμπληρώντας «ειδικά τώρα που η χώρα έχει καταφέρει καλύτερη οικονομική ανάπτυξη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς»

ΑΝΤΙΚΡΥ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για ψευδομεταρρυθμίσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ χαρακτήρισε δημαγωγία την κατηγορία που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.


ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕτου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μεταρρύθμιση-τομή που ο τόπος είχε ανάγκη εδώ και χρόνια, ενώ κατηγόρησε «το παλιό πολιτικό σύστημα» για υποκρισία, δημαγωγία και εμμονή σε ρυθμίσεις μεμονωμένες, άναρχες και πελατειακές. 

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για ψευδομεταρρυθμίσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ χαρακτήρισε δημαγωγία την κατηγορία που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. 

Επανέλαβε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης είναι η ισονομία, ενώ τόνισε πως το αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα παραμένει.

Υπογράμμισε ακόμη ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται και παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για υποκρισία, σημειώνοντας ότι ψήφισαν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλους αντιμετωπίσουν το ζήτημα ως ένα εθνικό θέμα που, όπως είπε, χρειάζεται να συζητηθεί χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της δημαγωγίας.


«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο, αυτά είπαμε και αυτά κάναμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας ότι όταν τελειώσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο παράλληλο πρόγραμμα όπου θα εφαρμόσει την πολιτική της με κεντρικό μέλημα της την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επεσήμανε την υποκριτική στάση της και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει ότι όσα σήμερα δήθεν αντιπαλεύουν, στο δημοψήφισμα για τη λύση του κ. Γιούνκερ είχαν ψηφίσει ναι.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση υπογράμμισε ότι «όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» και σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ανέφερε ότι «υπάρχει μια παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε». Όπως ανέφερε, για το δημοσιονομικό πακέτο «εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το 2018 σε πλεόνασμα 3,5% και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% για αυτό ζήτησε να πάρουμε υπό αίρεση μέτρα».

"Κάναμε όσα υποσχεθήκαμε περιμένουμε από τη Γερμανία και το ΔΝΤ μια εφικτή λύση για το χρέος" γιατί το πακέτο μεταρρυθμίσεις, μέτρα και χρέος πρέπει να είναι αξιόπιστο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τους Έλληνες πολίτες, ώστε να ξεφύγουμε από το φαύλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το 2010 τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Με την κυβέρνηση και την Κομισιόν ή το ΔΝΤ;


Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η Eurostat λέει πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;» ενώ τους κάλεσε ξεκάθαρα να δηλώσουν αν υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τη μη λήψη νέων μέτρων ή συντάσσονται με το ταμείο.

«Θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτό (δημοσιονομικής διόρθωσης) και ζητάω την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;», συνέχισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το ΔΝΤ εκτός από την Ελλάδα πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη».

Τέλος, προανήγγειλε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το παράλληλο πρόγραμμα. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε», κατέληξε.

«Κρύβομαι από τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.;»


Απαντώντας στην κριτική ότι δήθεν «κρύβεται» είπε ειρωνικά μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Θέλω να αρχίσω με μία κριτική που ήρθε στα αυτιά μου ότι κρύβομαι. Ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και πού πάω να κρυφτώ; Πάω να δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πόουλ Τόμσεν, για να έχω ήσυχη την ψυχή μας».

«Και όταν πηγαίνω στον Βόλφγκανγκ μας και στον Πόουλ μας, τους λέω, όταν μου δίνουν τον καφέ, "σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προστασία που μου δίνετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βρούτση". Να μιλήσουμε λίγο σοβαρά.».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα από τα υψηλότερο στην Ευρώπη και πώς η κυβέρνηση προσπάθησε να προστατεύσει τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά.

Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο λόγος της αυτής της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για τον φόρο εισοδήματος και για το ασφαλιστικό. Κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς θα είχατε προστατέψει τη βασική σύνταξη. Κανένας δεν πιστεύει ότι εσείς δεν θα είχατε κάνει τίποτα που θα χτυπούσε τους αγρότες.

Την απάντηση για το ποιος διαπραγματεύεται σκληρά την έχει δώσει ο ελληνικός λαός, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ανέφερε ότι δόθηκε σκληρή μάχη με τους νεοφιλεύθερους για την Εθνική Σύνταξη.


Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.