05/15/16

Στο «Μακεδονία» θα φτάσει πριν την άφιξη Πούτιν ρωσικό αεροσκάφος με εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια του προέδρου. Ανάμεσά του σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός που θα απλώσει ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας γύρω από τα σημεία που θα βρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, αλλά και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του, όπου οι συσκευές θα βρίσκονται σε συνοδευτικά οχήματα... 


Η αφρόκρεμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του στρατού και της ασφάλειας έχει καταφτάσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Crasholine, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στα τέλη του μήνα.

Ήδη βρίσκεται στη χώρα μας κλιμάκιο συμβούλων ασφαλείας του Ρώσου προέδρου, με το σχεδιασμό να περιλαμβάνει ακόμα και ένα τεραστίων διαστάσεων μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «Αντόνοφ», το οποίο θα μεταφέρει στη χώρα μας τρεις πανομοιότυπες θωρακισμένες λιμουζίνες, βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Τα μέλη του κλιμακίου με ειδική εκπαίδευση στην προστασία του νούμερο δύο πιο ισχυρού άνδρα στον πλανήτη έχουν κάνει ήδη κατόπτευση του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου θα προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος προκειμένου να μεταβεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος. Οι συνεννοήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία για την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη έγιναν κυρίως μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς -όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις- οι άνδρες που χειρίζονται το ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας του προέδρου σε ανώτατο επίπεδο εντάσσονται σε διπλωματικές αποστολές.

Οι θωρακισμένες λιμουζίνες με βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα φτάσει πριν την άφιξη Πούτιν ρωσικό αεροσκάφος με εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια του προέδρου. Ανάμεσά του σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός που θα απλώσει ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας γύρω από τα σημεία που θα βρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, αλλά και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του, όπου οι συσκευές θα βρίσκονται σε συνοδευτικά οχήματα.

Οι συσκευές αυτές μπορούν να καταρρίψουν τυχόν απειλητικά drones, αλλά και να παρέχουν ασφάλεια στις συνομιλίες του προέδρου. Τα ελικοπτεράκια δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα συμβατικά ραντάρ, μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτική ύλη και έτσι γίνονται όλες οι ενέργειες για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ασύμμετρης αυτής απειλής. Με μεταγωγικό ρωσικό αεροσκάφος θα φτάσουν στην Ελλάδα οι θωρακισμένες προεδρικές λιμουζίνες. Πρόκειται για τρία οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις του Ρώσου ηγέτη, χωρίς κανείς να μπορεί να γνωρίζει σε ποιο από τα τρία θα επιβαίνει ο πρόεδρος.

Η προεδρική φρουρά -αντίστοιχη της αμερικάνικης «Secret Service»- που θα τον συνοδεύει σε κάθε του βήμα προέρχεται από άνδρες που έχουν εκπαιδευτεί στην ελίτ των ειδικών δυνάμεων, δηλαδή στη φημισμένη Spetsnaz, τα μέλη της οποίας ο αστικός μύθος περιγράφει ως «υπερανθρώπους». Από αυτούς τουλάχιστον 70 «κομάντο» με μαύρα κοστούμια θα συνοδεύσουν στην Ελλάδα τον πρόεδρο.

ΟΙ "υπεράνθρωποι" της Spetsnaz,θα συνδεύουν την προεδρική αποστολή
Το ρωσικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις «προπαρασκευαστικές ενέργειες» στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ασφαλείας και στο Άγιο Όρος. Και αυτό διότι θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε το απρόοπτο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να γνωρίζουν την ταυτότητα των προσώπων που βρίσκονται για οποιαδήποτε εργασία στο Άγιο Όρος και δεν είναι μοναχοί. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες επισκέψεις του Πούτιν, καθώς η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το σχεδιασμό.

Στην πρωτεύουσα η προσοχή εστιάζεται στο πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της ανατολικής Αττικής, όπου θα διαμείνει ο Πούτιν μαζί με τους στενούς συνεργάτες του. Στις 28 Μαΐου 2016, ημέρα άφιξής του, η περιοχή θα θυμίζει αποκλεισμένη ζώνη. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζεται το σχεδιασμό των μέτρων αλλά όχι με τους ίδιους ρυθμούς που το κάνουν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Και αυτό διότι προτεραιότητα για τις ελληνικές Αρχές έχει τη δεδομένη στιγμή ο σχεδιασμός της περιφρούρησης των εγκαινίων του αγωγού Tap που θα γίνουν στις 17 Μαΐου 2016 στη Θεσσαλονίκη. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και αρχηγοί κρατών που εμπλέκονται στο έργο.

Στην πόλη θα βρίσκονται κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, μέλη των οποίων θα παραμείνουν στην πόλη, καθώς δέκα ημέρες μετά αναμένεται η άφιξη του Πούτιν.

«Έχουμε μπροστά στη χώρα την πρόκληση ενός γόρδιου δεσμού, ο οποίος κόβεται μόνο τολμηρά και με το σπαθί και όχι με μνημονιακές εξισώσεις» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στης σύσκεψη μελών και στελεχών της ΛΑ.Ε της Αθήνας. 


«Ο σύγχρονος πατριωτισμός και διεθνισμός δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με την προσήλωση στα μνημόνια, τα οποία είναι ότι πιο καταστροφικό και αδιέξοδο για την Ελλάδα, την περιοχή μας και την Ευρώπη» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε σύσκεψη μελών και στελεχών της ΛΑ.Ε της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. είπε ότι «κεντρικό προς αντιμετώπιση είναι το δίδυμο πρόβλημα του χρέους» και χαρακτήρισε τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος που γίνεται στο πλαίσιο των «θεσμών», «στάχτη στα μάτια» του κόσμου.

«Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το δίδυμο άχθος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους είναι να αποφασίσει θετικά και συντεταγμένα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανασυγκρότησης, την έξοδο από την ευρωζώνη και τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος για τη χάραξη, από μια εθνικού χαρακτήρα και υπό κυβερνητικό πολιτικό έλεγχο Κεντρική Τράπεζα, εθνικής νομισματικής πολιτικής» ανέφερε.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε επίσης: «Η σχεδιασμένη εισαγωγή εθνικού νομίσματος, η συγκρότηση υπό κυβερνητικό έλεγχο Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας, η χάραξη εθνικής νομισματικής πολιτικής, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η στάση πληρωμών επί του χρέους και η διεκδίκηση της διαγραφής του, η γενναία ''σεισάχθεια'' και βαθιά ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, η χορήγηση ισχυρής ρευστότητας με πολύ χαμηλά επιτόκια στον δημόσιο και τον μικρομεσαίο χώρο για επενδύσεις, η ανακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων, η στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων και λαϊκών εισοδημάτων, συναποτελούν μια ενιαία οργανική αλυσίδα μέτρων ενός πρωτότυπου, βαθιά ριζοσπαστικού και τολμηρού αλλά απολύτως αναγκαίου και ρεαλιστικού δρόμου διεξόδου της χώρας από την κρίση και παραγωγικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της».

«Έχουμε μπροστά στη χώρα» τόνισε «την πρόκληση ενός γόρδιου δεσμού, ο οποίος κόβεται μόνο τολμηρά και με το σπαθί και όχι με μνημονιακές εξισώσεις».

Ένα ουσιαστικά κλειστό επί εβδομήντα και πλέον χρόνια θέμα των «Τσάμηδων», φαίνεται ότι ανοίγει με επίσημο τρόπο. Αν μάλιστα έχουν έστω και πολύ μικρή δόση αλήθειας, όσα αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους ακραίες οργανώσεις Τσάμηδων από την Αλβανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δηλαδή στην κίνηση αυτή έχουν την υποστήριξη πολλών δυτικών χωρών, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά σοβαρά. 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Την Τρίτη, 17 Μαΐου, 2016, στις 15:00 το μεσημέρι, αναμένεται να συζητηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), το ζήτημα της προ τριμήνου προσφυγής των οργανώσεων των «Τσάμηδων», κατά της Ελλάδος. Η παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη αφενός διεθνοποιεί την υπόθεση, αφετέρου η οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα – αντίδικα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, κατατέθηκε στο Δ.Δ.Χ. πολυσέλιδος φάκελος, γραμμένος σε 3 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά & Γερμανικά), με τέσσερα κύρια αιτήματα προς εξέταση:
  • Α) την αναγνώριση της συντελεσθείσας Γενοκτονίας κατά των Τσάμηδων, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης της Γενοκτονίας του 1948.
  • Β) τον επαναπατρισμό όλων των εκδιωχθέντων-εκτοπισμένων Τσάμηδων.
  • Γ) την επιστροφή όλων των ακινήτων.
  • Δ) τη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, από τις ελληνικές κυβερνήσεις τις περιόδου 1913-1945.
Στη συνεδρίαση του Δ.Δ.Χ. θα παραστεί ο Festim Lato, «Πρόεδρος του Δημοκρατικού Ιδρύματος της Τσαμουριάς» (Fondacioni Demokratik Çamëria), γνωστός στη γείτονα χώρα για τα κατά καιρούς ανθελληνικά παραληρήματα, ενώ την ίδια ώρα έξω από το κτίριο του Δ.Δ.Χ. θα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση υποστήριξης από τις Ομογενειακές Αλβανικές Οργανώσεις της Διασποράς. Εικάζεται ότι οι ίδιοι εξτρεμιστικοί κύκλοι, ανακινούν ανα τακτά χρονικά διαστήματα και ζήτημα «Αρβανιτών» (υπό την έννοια ότι αποτελούν αλβανικό εκχριστιανισμένο φύλο), επιθυμώντας να θέσουν τις μελλοντικές βάσεις για την ύπαρξη πολυπληθούς μειονότητας, στα υπό διεκδίκηση εδάφη.

από παλαιότερη κινητοποίηση των "Τσάμηδων"
Είναι φανερό ότι στη γειτονική χώρα αναβιώνει (κυρίως μετά την επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο), ένας πρωτόγνωρος εθνικισμός ενταγμένος στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής αποκατάστασης, σύμφωνα με τη «Λίγκα του Πρίζρεν». Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός ανατροφοδοτήθηκε μετά την επιτυχή έκβαση των συγκρούσεων σε Tetovo, Gostivar και Aracinovo στην Π.Γ.Δ.Μ. (2001).

Η δικαστική διαμάχη θα λάβει χώρα σε μια περίοδο έντονων φραστικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας, από τον κυβερνητικό εταίρο του Edi Rama, και πρόεδρο του Kόμματος της Τσαμουρίας (Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet) κύριο Shpëtim Idrizi, ενώ σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα μεθοδεύεται και η υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών από το ίδιο καθεστώς στην περιοχή της Χιμάρας.

Προς το παρόν το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. και η Κυβέρνηση στην Αθήνα τηρούν σιγή ιχθύος!

Νικ. Παούνης /aftonomi.gr

Προειδοποιήσεις, κινδύνους, ανησυχίες κι ελπίδες βγάζουν από το οπλοστάσιό τους οι εκπρόσωποι των δύο στρατοπέδων εν’ όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε....

Οι μεγάλοι “αντίπαλοι” Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εφιστά την προσοχή στις συνέπειες μία αρνητικής ψήφου.

«Αν ψηφίσουμε την αποχώρηση στις 23 Ιουνίου, ψηφίζουμε για υψηλότερες τιμές, για λιγότερες θέσεις εργασίας, για μικρότερη ανάπτυξη, πιθανότατα για ύφεση. Κι αυτό είναι το τελευταίο, που χρειάζεται η οικονομία μας», υποστήριξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο επίσης συντηρητικός, αλλά βασικός εκφραστής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, θεωρεί ότι η χώρα θα απελευθερωθεί από τα δεσμά των Βρυξελλών.

«Σας λέω ότι αν ψηφίσουμε να φύγουμε στις 23 Ιουνίου κι ανακτήσουμε τον έλεγχο αυτής της χώρας και της δημοκρατίας και της οικονομίας, τότε μπορούμε να ευημερήσουμε, να ευδοκιμήσουμε και ν’ αναπτυχθούμε, όπως ποτέ άλλοτε», υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου.

Ο Μπόρις Τζόνσον με συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph ,υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. θέλει την δημιουργία ενός πανίσχυρου υπερκράτους, όπως ήθελε κι ο Χίτλερ.

το πρωτοσέλιδο της "The Sunday Telegraph"
Αναφέρει ότι «ο Χίτλερ, ο Ναπολέων κι άλλοι επεχείρησαν με τραγική κατάληξη να αναβιώσουν την ρωμαϊκή εποχή της μίας κι ενιαίας διακυβέρνησης. Τώρα η Ε.Ε. το αποπειράται με διάφορες μεθόδους».

Καλεί τους συμπατριώτες του εν όψει του δημοψηφίσματος να επιδείξουν την περιφρονητική κι αποφασιστική στάση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να γίνουν και πάλι οι Βρετανοί πολίτες «οι ήρωες της Ευρώπης».

Θεωρεί ότι οι καταστροφικές αποτυχίες της Ε.Ε. προκάλεσαν συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη κι επέτρεψαν στην Γερμανία να αυξήσει την ισχύ της «ελέγχοντας» την ιταλική οικονομία και «καταστρέφοντας» την Ελλάδα.

Γιώργος Αϊβαλιώτης/euronews

Σε συνέντευξή του στην RealNews ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια». 


«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως εάν πετύχει η επιδίωξη της κυβέρνησης για το χρέος, το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια».

Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».
Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις 24 Μαΐου θα προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση, στον συντονισμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ επικρίνει έντονα την αντιπολίτευση και ειδικότερα τη ΝΔ για τη στάση της όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά γενικότερα στην πολιτική της. Σημειώνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διεύρυνση, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος. Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο εσωτερικό και διεθνώς, στην ομιλία στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Πέμπτης... 


"Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας. Στον τομέα της Οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.

Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργό στην ετήσια Γ.Σ. του ΣΕΤΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια, είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μεγάλες και ενίοτε την υπερβαίνουν, όμως, η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει έντονη κρίση ασφάλειας, έχει καταφέρει να αποτελεί "σημείο αναφοράς και φάρο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή".

"Και αυτό το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και την πίστη μας σε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που αποκατέστησε σχέσεις και έσβησε ανορθογραφίες στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες — όπως την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ — αλλά και ευρύτερα — όπως τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής" επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έδειξε στάση ευθύνης, αποδεικνύοντας ότι "μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους", δείχνοντας έτσι ότι "η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο."

"Οι εικόνες από τη Λέσβο — κατά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη — κατέγραψαν ανεξίτηλα αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την αναφορά του στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι "οι ανησυχίες μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, μπορούν να κοπάσουν" καθώς το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει με σχέδιο από τους πρόσφυγες και η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται με την μείωση των ροών από την Τουρκία, "ενώ σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης για τα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αυξήσαμε τις προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού."

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιδίωξη αύξησης του μεριδίου στην ρωσική αγορά, για αύξηση του μεριδίου της χώρας στην Β. Αμερική και στις αγορές της Κίνας και των Ινδιών και στην ευκαιρία —λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και την Συρία- για άνοιγμα σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των προοπτικών περισσοτέρων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού, μέσω της επικείμενης βελτίωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων, καθώς και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πέραν της αναψυχής.

Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των υποδομών, στην δημιουργία περισσότερων μαρίνων και στην ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ, όπως είπε, αρκετά έργα τουριστικών υποδομών έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Γιούνκερ με παράλληλο προσανατολισμό στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητά του πως "φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά" και τονίζοντας πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΤΕ.

Κόμμα με το όνομα «Νέα Δεξιά» (Ν.Δ. σε συντομία) ιδρύει ο Φαήλος Κρανιδιώτης με αίτημα που κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Αρειο Πάγο...


 
Με τον τίτλο «Νέα Δεξιά» και με έμβλημα έναν αετό σε χρώματα κόκκινο και μπλε («Κόκκινο γιατί δεν παραχωρούμε την κοινωνική ευαισθησία στην Αριστερά και μπλε γιατί δεν χαρίζουμε το έθνος στην Ακροδεξιά», ανέφερε στην «Κ» ο ιδρυτής), το νέο σχήμα είναι το δεύτερο που συγκροτείται στα «πλευρά» της Νέας Δημοκρατίας, με προφανή επιδίωξη να εκμεταλλευτεί την προς το Κέντρο τροχιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε προηγηθεί η Εθνική Ενότητα των κ. Γ. Καρατζαφέρη και Τ. Μπαλτάκου, οι οποίοι μάλιστα είχαν ζητήσει και τη σύμπραξη του κ. Κρανιδιώτη.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου σχήματος προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, οπότε και θα παρουσιαστεί η ιδρυτική διακήρυξη, αλλά και ένας πρώτος αριθμός στελεχών. Ο κ. Κρανιδιώτης ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Πειραιά, χωρίς πάντως να επιτύχει να εκλεγεί.

Όπως είναι γνωστό, ο Φαήλος Κρανιδιώτης διεγράφη στις 16 Μαρτίου από τη Νέα Δημοκρατία, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ώς τότε στέλεχος της ΝΔ είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στο twitter μιλώντας για «εκτέλεση» του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επειδή είχε αναφερθεί στην ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία».

Το επίμαχο tweet του Φαήλου Κρανιδιώτη ανέφερε: «Βρε το Μουζάλα. Το αμολησε το "Μακεδονία" για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. Ο Τσίμας ο γεροκνίτης ρίγισε από την Σνοφίτικη ηδονή αλλά το πέρασε ντούκου για να μην καρφωθεί. Εξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα».

Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε εδώ και τώρα υπόσταση στη πρόταση της Φ. Γεννηματά και προσήλθαμε στο διάλογο με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς ύστερες σκέψεις. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Γι’ αυτό και οργανώσαμε την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης...

   
Η συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Σκανδαλίδη η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μιλούν για θετική συμφωνία με τους δανειστές, που μπορεί να οδηγήσει σε ελάφρυνση του χρέους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλά για μόνιμη επιτροπεία του Σοίμπλε. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχάς κανένας «κόφτης» δεν θα υπήρχε αν η συμφωνία έκλεινε ως όφειλε τον περασμένο Νοέμβριο. Η μόνιμη επιτροπεία μας επιβλήθηκε ως μέτρο για την αναξιοπιστία που συνεχώς επιδεικνύουμε και αυτό προσβάλει βάναυσα τη χώρα και μειώνει δραματικά την εθνική κυριαρχία. Τις οριζόντιες περικοπές με αυτόματο τρόπο τις επιδίωκαν κι άλλες φορές οι δανειστές αλλά η ελληνική κυβέρνηση αντιστάθηκε σθεναρά. Αναρωτιέμαι αν δεν ήταν τόσο «σκληρή» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση η διαπραγμάτευση τι άλλο θα είχαμε υποστεί. Κατάληψη εθνικού χώρου;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν τελικά υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκταμίευση των 5,7 δις ευρώ της δόσης και ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, θα επιμείνετε στη στρατηγική της οικουμενικής κυβέρνησης; Αποκλείεται τη προγραμματική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πρέπει να γίνει καμία παρανόηση. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που προτείνουμε έχει σχέση με τη δυνατότητα της χώρας όχι μόνο να υλοποιεί τα συμφωνηθέντα αλλά με τη συμφωνία για τις αναγκαίες επιλογές ανασύνταξης και τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να διαπραγματεύεται προοδευτικά η κυβέρνηση την αναθεώρηση των επαχθών και αντιαναπτυξιακών όρων του 3ου μνημονίου. Άρα ο ορίζοντας της πρέπει να καλύψει όλο το διάστημα μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια. Αντιστρέφοντας την ερώτηση σας έχει τη δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση να το κάνει ανεξάρτητα από την καταβολή των 5,7 δις ευρώ; Κανείς δεν το πιστεύει; Ούτε οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία και στρατηγική και έχει τη δική της πρόταση. Δεν είναι υποχρεωμένη να γίνει παρακολούθημα κανενός κόμματος ούτε να υποτάσσει το συμφέρον της χώρας στην εκλογική συγκυρία που άνοιξε απερίσκεπτα ο αρχηγός της Ν.Δ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παλιότερα ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Βενιζέλος υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Τώρα η ΝΔ ζητά δραστικές μειώσεις των δημοσιονομικών δαπανών. Ποια είναι θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και η προσωπική σας προσέγγιση για το θέμα, και τι προτείνετε να γίνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να μην υπάρξει καμιά παρανόηση όταν ο Ε. Βενιζέλος αναφερόταν στη βιωσιμότητα του χρέους συμπεριλάμβανε και την αλλαγή προς το καλύτερο των παραμετρικών όρων διάρκεια και επιτόκια. Και βέβαια σε συνθήκες ομαλής πορείας εξόδου από το μνημόνιο. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μέσα σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα βρισκόταν πολύ πιο πίσω από τη θέση που είχε στο τέλος του 2014. Επί της ουσίας προφανώς και χρειάζεται η αναδιάρθρωση του χρέους που ενώ ο κ. Τσίπρας το πρόβαλε ως πρώτιστο και άμεσο στόχο τώρα μετατίθεται για το 2018 και βλέπουμε. Όσον αφορά τη δική μου προσέγγιση απαιτείται συνδυασμένη προσπάθεια και για αναδιάρθρωση του χρέους και για αναθεώρηση των επιλογών του μνημονίου. Το ερώτημα είναι για να επανέλθω στο προηγούμενο ποια κυβέρνηση μπορεί να τα διαπραγματευτεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ικανοποιημένος από τον διάλογο με το Ποτάμι; Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη ότι «θέλουμε να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα (όπου τοποθετεί και το ΠΑΣΟΚ) και όχι να γίνουμε τσόντα του». Πολλά στελέχη του κόμματος σας θεωρούν ότι παίζει σε διπλό ταμπλό…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και βέβαια αναλαμβάνει και την ευθύνη των συνεπειών τους. Έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην κρίσιμη παράμετρο του πολιτικού χρόνου. Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε εσαεί τον αρχηγό του Ποταμιού να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Είναι δικός του λογαριασμός. Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε εδώ και τώρα υπόσταση στη πρόταση της Φ. Γεννηματά και προσήλθαμε στο διάλογο με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς ύστερες σκέψεις. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Γι’ αυτό και οργανώσαμε την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να διαμορφωθούν οι όροι για τη χώρα είναι το ζητούμενο κι όχι ο αυτοπροσδιορισμός του καθένα απέναντι στο παλιό και το νέο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με δεδομένο ότι το πείραμα θεωρείται πετυχημένο, θα επιμείνετε στο υπάρχον συμμαχικό σχήμα ή θα υπάρξει μετασχηματισμός σε ενιαίο κόμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επείγουσα ανάγκη για την αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης προφανώς απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα ενώσει τον κατακερματισμένο χώρο σε ενιαία στρατηγική και πρόταση με ταυτότητα και σαφή οριοθέτηση τόσο απέναντι στην Δεξιά παλαιά και νέα όσο και απέναντι στο αριστερό λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό. Το ερώτημα είναι πως φθάνεις εκεί κι αν στο μεταξύ θα βάλεις στο παιχνίδι τη λαϊκή βάση της ευρείας παράταξης. Ο δρόμος είναι επίπονος και ασφαλώς ο τοκετός δεν μπορεί να προκύψει από παρθενογένεση. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα βήμα που σημαντικό. Το απέδειξε η εκλογική αναμέτρηση, το αποδεικνύει η παρουσία της στη βουλή. Η πρόταση μας και η έναρξη συνεργασίας με το Ποτάμι και άλλες κινήσεις εντάσσεται σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε βήμα με βήμα και ταυτόχρονα θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της συγκυρίας. Με συνέπεια προσχωρούμε στην εφαρμογή της απόφασης του Συνεδρίου μας, και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί στις διεργασίες για την συνεργασία της κεντροαριστεράς δεν μετέχουν δυνάμεις και πρόσωπα όπως το ΚΙΔΗΣΟ, οι Γ. Ραγκούσης, Π. Οικονόμου κ.α. Γιατί αυτή η εικόνα «αποσυσπείρωσης»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο ΚΙΔΗΣΟ όχι μόνο απευθύναμε πρόσκληση αλλά παραμένουν κενές οι θέσεις που συγκροτήθηκε και λειτουργεί για να υποδεχθούν τους εκπροσώπους του. Αλλά και σε κάθε κίνηση ή ομάδα στελεχών ή μεμονωμένα πρόσωπα είναι ανοιχτή η πόρτα. Δεν αποκλείσαμε κανένα και καλό θα είναι να ερωτηθούν οι ίδιοι. Όσο για τις εικόνες της αποσυσπείρωσης δεν συμφωνώ. Μπορεί τα επί μέρους στελέχη να διατυπώνουν τις προσωπικές τους αγωνίες και επιδιώξεις η βάση, όμως, έχει αρχίσει να συσπειρώνεται και τελικά αυτή είναι που θα επιβάλλει την ενότητα στην κορυφή. Γι’ αυτό κρίσιμο είναι να κρατάμε σταθερά και χωρίς προαπαιτούμενα ανοιχτή την πόρτα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ, «ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης»...


ΔΗΜΟΣΙΑ συζήτηση για τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων από το 2018 (πρόβλεψη 3,5%) και μετά έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χθες, ηχηρή παρέμβαση, στην οποία ζητάει τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, πραγματοποίησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ, «ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», όπως δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι μόνο μια χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει του Eurogroup τη προηγούμενης Δευτέρας, αμφισβήτησε τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Πάντως, ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας τόνισε πως "θα πρέπει να δούμε ποιο θα μπορεί να είναι το εν τοις πράγμασι πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια", αναφερόμενος όμως στην περίοδο μετά το 2018, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφού οι τρόποι αναδιάρθρωσής του έχουν άμεση σχέση με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επέκταση πληρωμής δανείων ως και 22 χρόνια


Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (Greek Loan Facility - GLF) για μια περίοδο 20 ετών και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια:

1. Θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 2,8% του ΑΕΠ).
2. Θα καταστήσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
3. Θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους).

Κέρδη 400 - 500 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες με επιτυχή αξιολόγηση


Την ίδια ώρα ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών κατά περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ, σε πλήρη χρήση, θα αποφέρει η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί, όπως τόνισε, «κλειδί» για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), και για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προκειμένου να δείξει δε το σημαντικό μέγεθος της θετικής επίπτωσης για τις τράπεζες από τις παραπάνω εξελίξεις, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Θέλει ενεργητική διαχείριση κόκκινων δανείων


Ταυτόχρονα ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι απαιτείται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν σύντομα οι εξής προσπάθειες:

* Διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη).
* Αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους.
* Βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου.
* Επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.
ΑΥΓΗonline 

Δέκα μέρες πριν το καθοριστικό Eurogroup στις 24 Μαΐου, Αθήνα και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση, ενώ εκκρεμούν ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής. 


Στην τελική ευθεία εισέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα οι διεργασίες σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει: την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, την εκταμίευσης μιας μεγάλης δόσης, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.

Οι συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διήμερο σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες κατέδειξαν πως σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ελληνική κυβέρνηση και εταίροι έχουν σχεδόν συμφωνήσει. Απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες, ο οποίες αναμένεται να ρυθμιστούν μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Σε σχέση με τη δόση, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι την απόφαση για το ακριβές ύψος του ποσού θα την λάβουν οι χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο εκτίμησε ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 9-11 δις ευρώ, εκ των οποίων 3,5 δις, θα διατεθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου.

Η τελική εισήγηση του EWG στις 20 Μαΐου


Το ΔΝΤ ζητά μέτρα που δίνουν λύσεις για τις επόμενες δεκαετίες

Το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης που θα κριθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, είναι αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχει διασφαλιστεί και αυτό δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα σε πολλές κυβερνήσεις του βορρά της ευρωζώνης, ωστόσο στις Βρυξέλλες υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βρεθεί κοινός τόπος με το Ταμείο.

Οι διαφωνίες με το ΔΝΤ έχουν να κάνουν κυρίως με το χρέος γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι για πολιτικούς λόγους να προχωρήσουν αυτήν την περίοδο σε μια δραστική ελάφρυνση του. Τα μέτρα που συζητούν είναι περισσότερο διαχειριστικού χαρακτήρα βραχυπρόθεσμα, ενώ μεσοπρόθεσμα προβλέπουν μια επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος των δανείων και μια περαιτέρω μικρή μείωση των επιτοκίων. Οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018, επιδιώκοντας να επανεξεταστεί η κατάσταση με τη λήξη του παρόντος προγράμματος. Από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση ζητώντας άμεσα μέτρα που θα δίνουν λύση για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ώστε οι αγορές και οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Την τελική εισήγηση με στόχο τη συμφωνία θα κάνει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (EWG), η οποία θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου, δύο μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Nίκος Μπέλλος/DW

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία λύση που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή η ρύθμιση θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο... 


«Είναι νωρίς να κηρύξουμε το οριστικό τέλος της κρίσης. Όμως είναι ασφαλές να πούμε ότι μπαίνουμε σ' ένα ξέφωτο, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα", δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ερωτηθείς για την επομένη της επικείμενης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

"Για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή" σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης. Προσθέτει δε ότι στον νέο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου κεντρική θέση θα έχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη και το ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία λύση που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή η ρύθμιση θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο. Όπως εξάλλου σημειώνει, η συμφωνία θα πρέπει να πληροί και το κριτήριο της κοινωνικής βιωσιμότητας, δηλαδή, όχι μόνο το βιώσιμο χρέος αλλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και η εξασφάλιση πόρων για την στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και της κοινωνικής προστασίας, με μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους. Αναγκαίο κριτήριο είναι, τονίζει, και η μακροχρόνια βιωσιμότητα, δηλαδή η θωράκιση της χώρας από μελλοντικούς κινδύνους, που μπορεί να προέλθουν είτε από αύξηση των επιτοκίων είτε από πτώση του ΑΕΠ αλλά και η δεσμευτικότητα, δηλαδή οι ρυθμίσεις να μην περιορίζονται σε αόριστες υποσχέσεις όπως στο παρελθόν, αλλά να αποτελούν έναν δεσμευτικό "οδικό χάρτη" που θα είναι σαφές από πριν, τι και πότε θα γίνει. Θα πρέπει επίσης οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις να μην εξαρτώνται από τη θέληση του κάθε ευρωπαϊκού παράγοντα, την όποια σύνθεση του Eurogroup, αλλά να καθορίζονται από αντικειμενικούς και σαφώς καθορισμένους και συμφωνημένους δείκτες.

«Η λύση που συζητάμε θα είναι ικανοποιητική στο μέτρο που θα ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά» δηλώνει ο Γ. Δραγασάκης. Υπογραμμίζει όμως ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι μια ριζική λύση στο πρόβλημα του χρέους περιλαμβάνει εκτός των άλλων και "κούρεμα". Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο για την Ελλάδα γιατί όπως υπενθυμίζει, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας είναι προς άλλες χώρες, κάποιες από τις οποίες έχουν μεγάλο πρόβλημα χρέους και θα πρέπει να κουρευτεί και το δικό τους χρέος. "Ακριβώς γι' αυτό, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης μια συνολική ριζική λύση, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, για το χρέος" σημειώνει.

Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει εξασφαλιστεί η εισροή πόρων με τους οποίους θα μπορέσει να εξοφλήσει το κράτος ένα μέρος των υποχρεώσεών του προς τους ιδιώτες και ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 6,75 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. "Συνολικά εκτιμώ ότι γύρω στα 9-12 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016, γεγονός που, μαζί με άλλους παράγοντες, θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας", δηλώνει και επισημαίνει πως δεν είναι τυχαίο, που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι εξάμηνο ανάκαμψης.

"Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν αυτόματα. Όμως, στην προοπτική αυτή θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους", σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι την ανάπτυξη και την ανάκτηση των απωλειών εξαιτίας της κρίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι "έχει γίνει αρκετή δουλειά και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να φαίνεται και να υλοποιείται". Κάνει λόγο για μία εργαλειοθήκη της ανάπτυξης που περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών, μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων κ.λπ. Όπως σημειώνει, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης το σχέδιο για το παραγωγικό και το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης και κοινωνικού διαλόγου.

"Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η ποσοτική ανάκαμψη, αλλά κι ένα ποιοτικό νέο μοντέλο, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος και θα έχει μακροχρόνια βιωσιμότητα. Δεν θα στηρίζεται στο μειωμένο εργασιακό κόστος και στο ευκαιριακό κέρδος, αλλά στην αναβάθμιση της εργασίας, την υψηλή προστιθέμενη αξία, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα", δηλώνει ο Γ. Δραγασάκης και υπογραμμίζει ότι "μόνο έτσι η ανάπτυξη θα βρίσκει την έκφρασή της, όχι μόνο στον πλουτισμό των λίγων, αλλά στην επίτευξη συλλογικών στόχων όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και το ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους σε σταθερές και δίκαιες βάσεις".

Αποκαλύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της εισπραξιμότητας. "Ο τρόπος για να πάμε σε μείωση της φορολογίας είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι δομικό πρόβλημα και ακριβώς γι' αυτό ετοιμάζουμε ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα έχει συγκεκριμένους στόχους, με αιχμή τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή κατατίθεται εντός των ημερών το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές", δηλώνει ο Γ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι είναι έτοιμη μία δέσμη νομοθετημάτων που θα κατατεθούν εντός των επόμενων εβδομάδων και αφορούν μεταξύ άλλων τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), την αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, τον νόμο για δημιουργία μηχανισμού με στόχο τον συντονισμό των διωκτικών αρχών (οικονομικών εισαγγελέων και εισαγγελέων Διαφθοράς, ΓΓΔΕ, οικονομικής αστυνομίας κ.ά.). Στόχος της κυβέρνησης είναι, σημειώνει επίσης, να δημιουργηθούν συνθήκες που να ευνοούν την αναζωογόνηση συνολικά της επενδυτικής διαδικασίας, και αυτό γιατί "μόνο με ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ διαρκείας θα μπορέσουμε να καλύψουμε τη τεράστια αποεπένδυση που έχει συντελεστεί και να μειώσουμε την ανεργία".

Ακριβώς γι' αυτό, όπως σημειώνει, η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα καταστεί κεντρική προτεραιότητα στη νέα φάση του κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπό συζήτηση νέος επενδυτικός νόμος θα εγγυάται σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 έτη, ενώ υλοποιείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών για έναρξη της λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. Επίσης εξετάζεται πρόγραμμα απεμπλοκής όλων των επενδύσεων που είναι για διάφορους λόγους παγωμένες.

Ο Γ. Δραγασάκης δηλώνει ότι η αποκατάσταση της χρηματοδότησης της οικονομίας θα γίνει με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι με τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους, οι οποίοι μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο δεύτερος τρόπος είναι η δημιουργία επιπρόσθετων χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων. "Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι τεράστιες, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ειδικών αναπτυξιακών ταμείων, τα οποία θα λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε θα ενταχθούν στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ και θα χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυών επιχειρήσεων και έως έναν βαθμό θα επιτελούν λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας", αναφέρει και προσθέτει ότι ο τρίτος τρόπος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας είναι η συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αλλά και η βαθμιαία πρόσβαση στην παγκόσμια ρευστότητα.

Στην ερώτηση τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι οι τράπεζες θα έχουν οφέλη από την απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων του EFSF, θα έχουν κέρδη από την επιστροφή του waiver, κυρίως όμως από την άρση της αβεβαιότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

"Το κρίσιμο ερώτημα είναι, όμως, όχι μόνο το τι θα κερδίσουν οι τράπεζες, αλλά τι θα κερδίσει η οικονομία και η κοινωνία από τις τράπεζες", τονίζει ο Γ. Δραγασάκης και υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός έχει συνεισφέρει ένα τεράστιο ποσό για τη διάσωση των τραπεζών και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνούν όσοι σήμερα βρίσκονται στις τράπεζες, διότι αυτές δεν θα υπήρχαν χωρίς τη θυσία του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι' αυτό, όπως λέει, η κυβέρνηση αποδίδει σημασία σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και τον δημόσιο κοινωνικό έλεγχο.

Στην ερώτηση εάν η συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά ότι αυτή είναι η εκτίμηση, αλλά και η ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση. "Αρχικά τα ποσά θα είναι μικρά, περίπου 2,4 δισ. ευρώ άμεσα και 3,7 δισ. ευρώ μετά τις 21 Ιουλίου, όμως η σηματοδότηση θα είναι ισχυρή και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού", δηλώνει.

"Αριστερή πολιτική σήμερα είναι να βρεθούν στο προσκήνιο όλα τα τμήματα της κοινωνίας και οι ανάγκες τους, που ασφυκτιούσαν εντός αυτού του παλαιού συστήματος εξουσίας. Αυτή την προοπτική χτίζουμε βήμα βήμα. Στα βήματα αυτά περιλαμβάνονται: η εφαρμογή της συμφωνίας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και η δημιουργία ενός πολιτικού χώρου για την προώθηση ενός 'παράλληλου προγράμματος'", δηλώνει επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και περιγράφει ως στόχο την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους με δομές κοινωνικής προστασίας, την ανάδειξη θεσμών κοινωνικής οικονομίας, στον μετασχηματισμό του κράτους που θα καθιστά την κοινωνία συμμέτοχη.
"Αυτά είναι μερικά από τα προτάγματα της αριστερής πολιτικής σήμερα και όσοι αμφιβάλλουν για αυτό δεν έχουν παρά να δουν τις λυσσώδεις αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων σε αυτά", δηλώνει.

Στην ερώτηση πόσο μακριά είναι ο χρόνος εξόδου της χώρας στις αγορές, εφόσον έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, απαντά ότι "εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και ακολουθήσει η επιστροφή του waiver και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ, θα σηματοδοτηθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για την προετοιμασία της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, κάτι που θα μπορούσε να αρχίσει εντός του επόμενου έτους".

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, ξεκαθαρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Έχει εντολή την ανάταση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Κι αυτό είναι έργο τιτάνιο που υπερβαίνει τα χρονικά όρια του συνήθους πολιτικού κύκλου, και κυρίως απαιτεί τη συμπόρευση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην επίσημη παρουσίαση της πορείας των εργασιών για τη δημιουργία του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανίων. 


ΤΑ ΝΕΑ χρημαδοτικά προγράμματα
αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε, χθες βράδυ, σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία- Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Κρήτη» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο των διήμερων δράσεων για την Ημέρα της Ευρώπης που ολοκληρώθηκαν στο πνευματικό κέντρο της πόλης.

Για ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων που περιλαμβάνονται στη νέα περίοδο των ΕΣΠΑ έκανε λόγο μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του με αφορμή την ημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης .Αναφερόμενος στο «πακέτο Γιούνκερ» επισήμανε ότι αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που σήμερα υπάρχουν καθώς και στον νέο αναπτυξιακό νόμο που σύντομα θα ψηφιστεί στη Βουλή και όπως είπε «επικεντρώνεται στην παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της χώρας».

Παράλληλα γνωστοποίησε πως υπάρχουν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σύντομα θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «το επίμαχο θέμα σε αυτήν τη φάση είναι να υπάρξει ένα πλήρες σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για την οικονομία, κάτι για το οποίο θα έχει καταλυτικό ρόλο η αξιολόγηση».

Δεύτερο σημαντικό, είπε ο κ. Σταθάκης, είναι να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάτι που θα γίνει από τη χαλάρωση που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα μέτρα. Επίσης είπε πως η ρύθμιση του χρέους θα μειώσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησής του και θα δημιουργήσει ασφάλεια στους επενδυτές.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα κάνει τα μεγάλα βήματα που πρέπει να κάνει προς πιο ισχυρή οικονομική και πολιτική ενοποίηση», τονίζοντας ότι «αυτή την κεντρική ιδέα ενισχύουμε, θέλουμε να πετύχει, πρέπει να είναι η αφορμή για ένα σημαντικό βήμα της ευρωπαϊκής ενότητας και προοπτικής με θεσμούς που θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα και πολιτικές που θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα και θα αποτελέσουν πεδίο σύγκλισης των οικονομιών και ισχυρής κοινοτικής δικαιοσύνης και συνοχής».