05/20/16

«Ένας εναντίον έξι»: με αυτόν τον τίτλο περιγράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt την αντιπαράθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη νομισματική πολιτική με τους ομολόγους του από την ομάδα G7, σύμφωνα με την DW. Η αντιπαράθεση αυτή είναι έκδηλη στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της ομάδας G7 στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, στην οποία επίσης συμμετέχουν ο προεδρεύων του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο μόνος που επιμένει στην ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχοντας «απέναντί» του ομολόγους του από τις υπόλοιπες έξι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του κόσμου.

Ήδη κατά την έναρξη των συνάντησης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και εξέφρασε την αντίθεσή του στην κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του «με επιχειρήματα», επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η οικονομία καταγράφει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, η απασχόληση εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει ισοσκελισμένος. Το συμπέρασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Νομίζω ότι η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι αρκετά επιτυχημένη». Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι ομόλογοί του δεν αμφισβήτησαν το συμπέρασμα, αλλά «παρ΄όλα αυτά δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

«Abenomics» αντί δημοσιονομικής πειθαρχίας;


Τάζο Άζο, ΥΠ.ΟΙΚ. Ιαπωνίας
Ιδιαίτερα η Ιαπωνία, οικοδεσπότης της φετεινής συνάντησης του G7, θέλει να ανοίξουν οι «στρόφιγγες» της ρευστότητας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άζο επιμένει τόσο πεισματικά στην πολιτική του χαλαρού χρήματος, όσο ο γερμανός ομόλογός του ευαγγελίζεται την δημοσιονομική πειθαρχία. Όσο για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι θα αναβάλει την προσπάθεια για εξυγίανση του προϋπολογισμού. Μάλιστα αυτή η σχολή σκέψης έχει πάρει και το όνομά του: «Αμπενόμικς» αποκαλείται ο στοχευμένος συνδυασμός χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.

Το ιαπωνικό αίτημα στηρίζουν και οι ΗΠΑ. 'Ηδη πριν από τη συνάντηση της Σεντάι, ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Τζέισον Φούρμαν ζήτησε από τη Γερμανία μία «επενδυτική αντεπίθεση», η οποία θα συνοδεύεται από μισθολογικές αυξήσεις. «Η Γερμανία χάνει σε παραγωγικότητα, ενώ το γερμανικό οικονομικό μοντέλο με τα υψηλά εξαγωγικά πλεονάσματα ούτως ή άλλως δεν ταιριάζει στα περισσότερα κράτη-μέλη» υποστηρίζει ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου. Αλλά και ο Σόιμπλε από την πλευρά του πιστεύει ότι οι «συνταγές» των Αμερικανών και των Ιαπώνων δεν αποτελούν πρότυπο, τονίζει η Handelsblatt.

Κίνα υπέρ ΣόιμπλεLou Jiwei, ΥΠ.ΟΙΚ. Κίνας
Υποστήριξη για τις θέσεις Σόιμπλε εκφράζουν η Κίνα και άλλοι συμμετέχοντες στην ομάδα G20. Αντιθέτως στη συνάντηση της Σεντάι, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις απόψεις τους με επιφανείς οικονομολόγους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι μάλλον απομονωμένος, γράφει η Handelsblatt: «Μόνο από τον Μάρτιν Φέλντσταιν, οικονομολόγο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιμένει υποστήριξη ο Σόιμπλε για την περιοριστική νομισματική πολιτική του. Αντιθέτως, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ λέει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη λογική των γερμανικών θέσεων. Οι Κριστίνα και Ντέιβιντ Ρόμερ, καθηγητές του Μπέρκλεϊ, είναι εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια για τη νεοκεϋνσιανή οικονομική πολιτική του Ομπάμα. Όσο για τον Τακατόσι Ίτο, που διδάσκει σήμερα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ήταν ο πρωτεργάτης των Αμπενόμικς».
Γιάννης Παπαδημητρίου/Handelsblatt

Σε ανάκληση της Γενικής Προξένου στην Μόσχα και την αντικατάστασή της από τον διευθυντή της Γ4 διεύθυνσης του ΥΠΕΞ Ιωάννη Πεδιώτη, προχωρά σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών, την στιγμή που διογκώνονται ξανά τόσο τα προβλήματα στις θεωρήσεις visa, όσο και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου. 


Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα

Η Γενική Πρόξενος θα επιστρέψει στις 31 Μαϊου και την 1η Ιουνίου θα αναλάβει προσωρινά για τρεις μήνες ο κ. Πεδιώτης, με άμεση προτεραιότητα να εξομαλύνει, όσο είναι δυνατόν, την κατάσταση και να μετριάσει την πολύ μεγάλη ζημιά που έχει γίνει στον ελληνικό Τουρισμό και στην εικόνα της Ελλάδας στη Ρωσία. Από Σεπτέμβρη, εκτός απροόπτου, θα αναλάβει νέος γενικός πρόξενος. Ο κ. Πεδιώτης, Διευθυντής Schengen, είναι έμπειρο και «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος του ΥΠΕΞ, όπως μας είπε παράγοντας της οδού Ακαδημίας, με θητεία σε δύσκολα πόστα, μεταξύ των οποίων και στην Αλβανία. 

H -δυσάρεστη- αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τον ιστοχώρο money-tourism.gr, επιβεβαιώνει πλήρως τα γραφόμενά μας για το θέμα της visa, όλο αυτό τον καιρό, και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους διαβεβαίωναν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Και βέβαια, η αναζήτηση εξιλαστήριου θέματος, δεν διαγράφει τις ευθύνες, καθώς η μέχρι την 31η Μαϊου γενική πρόξενος, έχει αποστείλει στην κεντρική υπηρεσία, πολλά τηλεγραφήματα, που περιέγραφαν τα προβλήματα και ζητούσε πόρους, οικονομικούς και άλλους, για να λάβει μέτρα. 

Προφανώς βέβαια και η ίδια, ως υπεύθυνη, έχει ευθύνες… Συνεχείς ακυρώσεις… Νέες ακυρώσεις Coral και Pegas όλων των προγραμμάτων για Ρόδο, από τις πόλεις Murmansk, Novosibirsk και Chelyabinsk, ενώ το Coral ακύρωσε πτήση για όλη τη σαιζόν από Μόσχα για Χαλκιδική, με 5.000 θέσεις για όλη τη σαιζόν 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν ελάχιστες ημέρες σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι «…Ιδιαίτερα στις τρεις προξενικές μας αρχές στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ), οι θεωρήσεις εκδίδονται ομαλά, χωρίς ως σήμερα να έχουν σημειωθεί περιστατικά απώλειας ταξιδιού λόγω μη έγκαιρης έκδοσης θεώρησης, οφειλόμενης τουλάχιστον σε υπαιτιότητα των προξενικών αρχών». To Anex ζητάει 100% ακυρωτικά σε όσους θέλουν να ακυρώσουν επειδή δεν πήραν βίζα. Οι πελάτες που δρν βγήκε η βίζα τους στην ώρα και βγήκε τώρα ενώ το τσάρτερ τους έφυγε και δεν θέλουν να αλλάξουν , τους λένε οτι μπορουν Μα ακυρώσουν με 100% ακυρωτικά.

Ακυρώσεις από Ρωσία σε Κρήτη και Ρόδο


Σε περικοπές προγραμμάτων τους σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς προχωρούν Ρώσοι τουρ οπερέιτορ, επικαλούμενοι και τις καθυστερήσεις στις θεωρήσεις βίζας για Ελλάδα. Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών επιχειρηματίες του χώρου.

Στην αγορά της Ρωσίας φαίνεται πως θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονα το στοίχημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη.

Κι αν το πρωθυπουργικό στοίχημα θα κριθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου, στην περίπτωση της ρωσικής αγοράς σχεδόν τα πάντα ίσως κριθούν σε λιγότερες από 15 μέρες.

Τόσες απομένουν μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε κι αρχίζει η περίοδος αιχμής για τους Ρώσους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Με τις ελληνικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν να έχουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον μηχανισμό θεωρήσεων βίζας, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα το Πάσχα κι ενισχύεται άρον-άρον αυτή την περίοδο.

Ρωσικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με το euro2day.gr, έκαναν λόγο για 11 τουρίστες-πελάτες του τουρ οπερέιτορ Anex, οι οποίοι έχασαν την πτήση τους για Ρόδο επειδή καθυστέρησαν οι θεωρήσεις βίζας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, φέρονται να είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά 3,5 βδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία ταξιδιού τους.

Στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr επισημαίνουν πως «δεν εξαφανίζει το πρόβλημα» το γεγονός πως οι πελάτες προωθούνται, συνήθως, στην Ελλάδα με επόμενες πτήσεις. Η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες, λένε, και η κακή εικόνα που δημιουργείται για τα ταξιδιωτικά γραφεία παραμένει.

Στέλεχος ενός από τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα εύπορης πελάτισσάς του η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στη Ρόδο έχοντας κλείσει διαμονή σε Ambassador σουίτα που κόστιζε 2.000 η βραδιά και η βίζα της δεν είχε θεωρηθεί μέχρι την παραμονή της αναχώρησης, έχασε την πτήση και ταξίδεψε με κάποια από τις επόμενες.

Οι καθυστερήσεις με τις βίζες για Ελλάδα φαίνεται πως αξιοποιούνται την ίδια στιγμή από Ρώσους τουρ οπερέιτορ, προκειμένου να αποδώσουν σε αυτές την αλλαγή των σχεδίων τους και την ακύρωση πτήσεων προς Ελλάδα. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό, πάντως, το αποτέλεσμα είναι ότι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ περικόπτουν προγράμματά τους σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Ο τουρ οπερέιτορ Biblio Globus ακύρωσε πρόγραμμα πτήσεών του από το Αικατέρινμπουργκ προς την Κρήτη με την αεροπορική εταιρεία Rossiya. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τουρ οπερέιτορ Pegas, ο οποίο περιέκοψε σημαντικά το πρόγραμμά του προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου από τρεις πόλεις της ρωσικής επαρχίας.

Όπως εξήγησε ρωσική πηγή στο Euro2day.gr, οι ακυρώσεις πτήσεων, ιδιαίτερα από επαρχιακές πόλεις, προκαλούν συνήθως ντόμινο ακυρώσεων καθώς στην ίδια πτήση δεσμεύουν θέσεις δύο, τρεις ή και περισσότεροι τουρ οπερέιτορ. Οπότε, εξηγούν, αν η πτήση ακυρωθεί από έναν ισχυρό τουρ οπερέιτορ, υποχρεώνονται κι εκείνοι να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να αναζητήσουν άλλους προορισμούς.

Μόλις χθες βράδυ πληροφορίες έφεραν τους τουρ οπερέιτορ Pegas και Coral να έχουν ακυρώσει πρόγραμμά τους για τη Ρόδο από τις πόλεις Chelyabinsk, Murmansk και Novosibirsk.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας (Rostourism) Όλεγκ Σαφόνοφ εκτίμησε κατά τη διάρκεια του ελληνορωσικού τουριστικού φόρουμ πως οι Ρώσοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα ενδέχεται να πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο.

Ο Γιούρι Μπαρζίκιν, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας, τόνισε την ίδια στιγμή πως η αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα κυμαίνεται από 10% έως 40%. Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως συνήθως υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ υψηλής ζήτησης και πωλήσεων που πραγματοποιούνται τελικά για έναν προορισμό.

Στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ εξηγούσαν στο Euro2day.gr πως η ζήτηση αφορά τις αναζητήσεις που κάνουν οι Ρώσοι στο Yandex (αντίστοιχο της Google για τη Ρωσία) για κάποιον προορισμό. Σημείωναν, μάλιστα, πως τον Απρίλιο οι αναζητήσεις για Ελλάδα κατέγραφαν άνοδο 40%, αλλά τον Μάιο η αύξηση κινείται με ρυθμό +10%. Σημείωναν, επίσης, ότι οι αναζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο για έναν προορισμό δεν αποτυπώνουν και τη δυναμική που έχει στις πωλήσεις. Ανέφεραν, χαρακτηριστικά, ότι οι αναζητήσεις για Αίγυπτο εμφάνιζαν άνοδο στο Yandex, αν και είναι γνωστό που η συγκεκριμένη αγορά είναι κλειστή για τους Ρώσους φέτος.

Με αυτά τα δεδομένα, επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως η δυναμική που αναπτύσσεται στην αγορά οδηγεί σε μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη για 700.000-850.000 Ρώσους τουρίστες. Επίδοση, λένε, η οποία θα συνιστούσε επιτυχία υπό τις παρούσες συνθήκες και τα προβλήματα που προέκυψαν.

Καθυστερημένος συναγερμός


Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με συνδυασμένες πληροφορίες, προέκυψε από τον καθυστερημένο συναγερμό που σήμανε στο υπ. Εξωτερικών προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις βίζας από τη Ρωσία.

Επιχειρηματίες του τουρισμού, ωστόσο, επισημαίνουν στο Euro2day.gr πως το θέμα αφορά στην εκτίμηση που έγινε από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για το μέγεθος της ευκαιρίας που προέκυπτε για τον ελληνικό τουρισμό εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων από τις οποίες τέθηκαν εκτός αγοράς η Αίγυπτος και η Τουρκία για τις φετινές διακοπές των Ρώσων.

Είναι χαρακτηριστικό, εξηγούν, πως δεν είχε γίνει πρακτικά τίποτε μέχρι τον Δεκέμβριο για να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι το 2016 είχε χαρακτηριστεί «έτος Ελλάδας» για τη Ρωσία και «έτος Ρωσίας» για την Ελλάδα. Ακόμα και το Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ, όπως υποστηρίζουν, παρότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις έγινε σε λάθος χρόνο. Τέτοιες εκδηλώσεις, ανέφεραν στο Euro2day.gr, πραγματοποιούνται σε «νεκρούς χρόνους» κι όχι όταν έχει ξεκινήσει, ήδη, η τουριστική περίοδος.

Όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης μιλώντας στο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Λαγονήσι, ενημερώθηκε για τα προβλήματα με τις βίζες μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου, η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε παρουσίασε σχέδιο δράσης στις αρχές Ιανουαρίου και τα μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα υλοποιούνται τις τελευταίες 120 μέρες.

με πληροφορίες Euro2day.gr, money-tourism.gr και ellada-russia.gr

Από του Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στη  Γαλλική εφημερίδα  Le Monde...Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα "Le Monde", τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. 

Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «'Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, παρότρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι ευέλικτοι στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το πώς να μπει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.Τα σχόλια του Τζακ Λιου έγιναν σε συναντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7), περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών  στο Σεντάι της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Για ένα Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που θα πρέπει να είναι αναδιανεμητικό μέχρις ότου μειωθεί η ανεργία, μίλησε ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Δέσμευση»...«Για να υπάρχει Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα πρέπει να είναι αναδιανεμητικό. Δηλαδή να υπάρχει ένα Ταμείο το οποίο αρχικά να έχει μία προίκα από το κράτος, για να πληρώνονται λειτουργικά και συντάξεις μέχρις ότου μειωθεί η ανεργία και κατοχυρωθούν ανελαστικές σχέσεις εργασίας», υπογράμμισε σε συνέντευξη στην «Δέσμευση» ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.

Ακολουθεί η συνένευξη του Δημήτρη Καζάκη


Ερ. Ποιο είναι το ασφαλιστικό σύστημα του ΕΠΑΜ;

Δημήτρης Καζάκης: Το πρόγραμμα για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι: Ενιαίο Ασφαλιστικό Σύστημα για όλους και υποχρεωτική ασφάλιση, το οποίο πρέπει να καλύπτει τα γηρατειά, τα εργατικά ατυχήματα, την ανεργία, την επαγγελματική ασθένεια.

Ερ. Θα υπάρχει κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Δημήτρης Καζάκης: Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οφείλει να είναι υπόθεση αποκλειστικά του κράτους. Δηλαδή ενός ολοκληρωμένου συστήματος δημόσιας δωρεάν υγείας. Με άλλα λόγια θα είναι δωρεάν για όσους πληρώνουν την φορολογία τους. Οι πληρωμές των ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα είναι με βάση την συλλογική σύμβαση εργασίας. Παράλληλα η ανεργία θα είναι επιχειρηματικό ρίσκο και θα το αναλαμβάνει η εργοδοσία.

Ερ. Πως καλύπτεται η επαγγελματική ασφάλιση;

Δημήτρης Καζάκης: Η επαγγελματική ασφάλιση πρέπει να είναι με βάση το έργο. Παράδειγμα το Ταμείο Νομικών θα έχει εισφορές από την λειτουργία των δικαστηρίων, ενώ για το Ταμείο των Δημοσιογράφων δεν καταργείται το αγγελιόσημο το οποίο θα καλύπτεται από την εργοδοσία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αγγελιόσημο δεν θα περνάει στον προϋπολογισμό αλλά απευθείας στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων.

Ερ. Θα υπάρχουν ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία;

Δημήτρης Καζάκης: Τα κοινωνικά και επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να έχουν πλήρη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου. Από την άλλη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και η ιδιωτική υγεία δεν θα απαγορευτούν, αλλά δεν θα έχουν καμία σχέση με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση. Το σύστημα κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης θα εξασφαλίζει υποχρεωτικά ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Όποιος θέλει όμως θα μπορεί να έχει την επιλογή και της ιδιωτικής ασφάλισης. Βέβαια υπό νέους όρους ελέγχου ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα όπως ΑΣΠΙΣ.

Ερ. Πώς θα ρυθμισθούν οι ασφαλιστικές οφειλές;

Δημήτρης Καζάκης: Όλες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να παγώσουν μέχρι ελεγχθούν επί της ουσία τους. Ιδίως οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα πρέπει να ελεγχθούν και να διαγραφούν για όσους φορτώθηκαν χρέη λόγω αναδουλειάς.

Επίσης θα καταργηθεί οριστικά, αλλά και με αναδρομική ισχύ, η καταχρηστική τοκογλυφική πρακτική των ασφαλιστικών ταμείων να χρεώνουν πανωτόκια, αλλά και να δημεύουν τις προηγούμενες καταβολές όσων ασφαλισμένων δεν μπορούν να είναι ενήμεροι ασφαλιστικά.

Ως υπεύθυνο για το ξεκίνημα της εκροής καταθέσεων στη χώρα μας, το Δεκέμβριο του 14, κατονομάζουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σε κοινή δήλωση τους στο ΑΠΕ, οι κύριοι Γ. Βαρουφάκης και Ν. Θεοχαράκης. 


 


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και το πρώην στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας,, Γ. Βαρουφάκης και Ν. Θεοχαράκης, κατηγορούν τον κεντρικό τραπεζίτη ότι η «εκροή καταθέσεων ξεκίνησε την 3η Δεκεμβρίου 2014, όταν ο κ. Στουρνάρας διέπραξε μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών δηλώνοντας, δημοσίως, ότι φοβάται πως θα προκύψει «πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά».

Στη μακροσκελή τους δήλωση απαντούν και ιδιαίτερα στη φράση του κ. Στουρνάρα, ότι «η υπερήφανη διαπραγμάτευση», στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Θεοχαράκης σε ομιλία του στοίχισε στη χώρα 86 δισ. ευρώ, το τρίτο μνημόνιο δηλαδή, τονίζοντας ότι αυτό δεν τόλμησε να το ισχυριστεί ούτε ο κ. Σαμαράς, στις στιγμές της μεγάλης απελπισίας του.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι «δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε bankrun μετά από μια τέτοια δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη. Γι αυτό και πουθενά οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κάνουν τέτοιες δηλώσεις» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι κύριοι Βαρουφάκης και Θεοχαράκης.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι ο κ. Στουρνάρας «αποφάσισε να μας αντικρούσει όχι ως κεντρικός τραπεζίτης στον χώρο της κεντρικής τράπεζας με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά ως τέως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Και να το κάνει χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν αντέχουν στο φως του κοινού νου, αναγκάζοντάς μας να απαντήσουμε».

Ως προς την άποψη του κ. Στουρνάρα ότι το κόστος των 86 δισ. ευρώ για τον ελληνικό λαό, προήλθε από την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», αναφέρουν ακόμη: «Η άποψη ότι η διαπραγμάτευσή μας κόστισε στον ελληνικό λαό ποσό ίσον με το προβλεπόμενο από το 3ο Μνημόνιο νέο δάνειο μπορεί να σταθεί μόνο αν πιστεύει κανείς ότι ήταν δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να μην ξαναδανειστεί (ούτε καν από τις αγορές!) μετά τον Ιούνιο του 2015. Ότι, δηλαδή, το κράτος θα εξυπηρετήσει το μη βιώσιμο χρέος 320 δις από τα… πρωτογενή του πλεονάσματα».
 

Προηγήθηκε η δήλωση Στουρνάρα της 19ης Μαΐου ότι: «οι ‘γενναίες’ διαπραγματεύσεις Θεοχαράκη - Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. Ευρώ»!


Ο Γ. Στουρνάρας στην επίμαχη ομιλία στο Hellenic Observatory της 19ης Μαΐου
Μιλώντας ο Γιάννης Στουρνάρας, σε εδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητήριου (Hellenic Observatory) του London School of Economics, ανέφερε ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε ο κ. Θεοχαράκης μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιπροσωπεύει όπως είπε το μέγεθος του τρίτου Μνημονίου . Επιπρόσθετα όπως υπογράμμισε "οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες διαπραγματεύσεις, είχε πει σκωπτικά, "οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας είχε εκφράσει και την λύπη του για την κομματικοποιημένη ομιλία του κ. Θεοχαράκη στην οποία η κυβέρνηση Σαμαρά που ο ίδιος μετείχε ως υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως "αποικιοκρατική".

Τέλος ο κ. Στουρνάρας είχε υπεραπιστεί στην ομιλία του το ρόλο και τις αποφάσεις των τεχνοκρατών στην οικονομική πολιτική .
 με πληροφορίες από ΑΜΠΕ