05/22/16

Οι χώρες της G7 δεσμεύθηκαν σήμερα στο Σεντάι της Ιαπωνίας να κρατήσουν ανέπαφες τις ισοτιμίες, να καταστείλουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ν' αποφευχθεί το Brexit...Οι χώρες μέλη της Ομάδας G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεσμεύθηκαν σήμερα, στο Σεντάι της Ιαπωνίας, πως δεν «προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες», καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας. Οι υπουργοί Οικονομικών κι οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιωτέρων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.

Το Τόκιο είχε αφήσει να πλανάται η πιθανότητα μίας παρέμβασης στις χρηματαγορές απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ανόδου του γιέν, που θα καθιστούσε λιγότερο ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας. Επίσης οι οικονομικοί ταγοί των επτά κρατών προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη εξόδος της Βρετανίας από την ΕΕ για την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

«Οι αβεβαιότητες έχουν επαυξηθεί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τις προσφυγικές ροές, ενώ επιπλέον το σοκ από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει το περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας», προστίθεται στο ίδιο κείμενο. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της G7 εκφράζουν την δέσμευση «να ενισχυθεί η παγκόσμια πάλη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», μέσα από τις προβλέψεις ενός σχεδίου που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα των συνομιλιών. «Μία καλή διεθνής συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι θεμελιώδη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Σεντάι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως δεν διαπίστωσε μεγάλες διαφορές στο θέμα των συναλλαγματικών αγορών και πως δεν βλέπει λόγω παρέμβασης στα νομίσματα.

Με κείμενο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Μίκης Θεοδωράκης επιτίθεται κατά του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης πριν λίγες ημέρες είχε εκφράσει την λύπη του για τον πρωθυπουργό, τον οποίον τον κατηγόρησε ότι τον "ξεγέλασε". Ο Μίκης Θεοδωράκης στο κείμενο του κάνει αναφορά σε ένα "..αριστεροδεξιό μόρφωμα που συνειδητά καταστρέφει τη χώρα..." "Είμαστε θύματα μια τραγικής φαρσοκωμωδία", του Μίκη Θεοδωράκη


«Το γεγονός ότι σήμερα έχει καθήσει στην πλάτη μας ένα αριστεροδεξιό πολιτικό μόρφωμα συντριπτικής εκλογικής και λαϊκής μειοψηφίας, το οποίο υπακούοντας στις εντολές των ξένων καταστρέφει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας αδίστακτα, άβουλα, υπεροπτικά και χωρίς ντροπή και έχοντας -όπως φαίνεται- συνείδηση, δηλαδή γνωρίζοντας απολύτως το κακό που προκαλεί, το γεγονός αυτό βασίζεται πάνω σε μια  πρωτοφανή στρέβλωση της κοινοβουλευτικής τάξης.

Στο Σύνταγμα του 1974 υπήρχε άρθρο με το οποίο οριζόταν σαφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε σε περίπτωση που υπήρχε δυσαρμονία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στη λαϊκή θέληση, να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Το άρθρο αυτό το έβγαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986.

Όμως για να μπορέσει να το κάνει, χρειαζόταν και τις ψήφους του ΚΚΕ. Όταν μαθεύτηκε ότι προτίθεται να προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοφανή παραμόρφωση του Συντάγματος που είχε ως άμεση συνέπεια την κατάργηση του Λαού ως θεματοφύλακα της ουσιαστικής δημοκρατικής τάξης στην χώρα μας, θυμάμαι ότι βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη ως βουλευτής του ΚΚΕ για μια πολιτική εκδήλωση. Έσπευσα λοιπόν να δηλώσω στον τύπο ότι το ΚΚΕ θα έδινε την ψήφο του μόνο βάζοντας τους δικούς του όρους, ότι φυσικά δεν θα περιοριζόταν στην απόρριψη της μεταβολής του Πολιτεύματος από Προεδρικό σε Πρωθυπουργικό αλλά και θα έθετε ως όρο να καθιερωθεί η απλή Αναλογική, που ήταν και το πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Μόλις γύρισα στην Αθήνα, μου ασκήθηκε κριτική από το Π.Γ., γιατί μίλησα έτσι χωρίς να τους ρωτήσω. Ζήτησα να μου πουν, πού έκανα λάθος και τότε κατάλαβα ότι είχαν ήδη συμφωνήσει να ψηφίσουν ό,τι τους πει ο Ανδρέας, χωρίς όρους. Διαμαρτυρήθηκα και ζήτησα συνάντηση με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που μου είπε ότι θεωρούν πως η δύναμη του κόμματος δεν ήταν τόση, ώστε να θέσει όρους στο ΠΑΣΟΚ. Διαφώνησα και είπα ότι παρά την κομματική γραμμή θα καταψηφίσω αυτές τις αλλαγές του Παπανδρέου, γιατί τις θεωρώ αντισυνταγματικές και αντιλαϊκές.

Ειδικά η αρχή ότι η  πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει, υπήρχε κίνδυνος να αντιστραφεί και να βρεθούμε στην πρωτοφανή θέση να κυβερνά μια μειοψηφία και η πλειοψηφία απλά να ελέγχει, όπως τελικά γίνεται σήμερα. Όπου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για συνταγματικούς δήθεν λόγους παρακολουθεί χωρίς ουσιαστικά δικαίωμα να παρέμβει και εφαρμόζει τις όποιες αποφάσεις μιας μειοψηφίας ουσιαστικά, αποφάσεις που αφορούν την μοίρα μας, την μοίρα της πατρίδας μας και την μοίρα των εγγονών μας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα τερατούργημα, έργο του σάπιου πολιτικού μας συστήματος  με το οποίο κάποιοι καταπατούν την θέληση του ελληνικού λαού, φορώντας το ένδυμα μιας κουρελιασμένης νομιμότητας.

Και μου προξενεί πραγματικά κατάπληξη η ανοχή όχι μόνο του Λαού αλλά και όλων των υπολοίπων θεσμών και γενικά όσων κατέχουν κάποιο αξίωμα ή κάποια υπεύθυνη θέση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο προκάτοχός του, έχει δεμένα τα χέρια από την περίφημη αυτή αναθεώρηση που προήλθε από μια κωμικοτραγική συνεδρία της Βουλής, όπου οι Βουλευτές εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν με χίλιους δυο εκβιασμούς και γελοία μέσα.

Ποιος δεν θυμάται τα περίφημα χρωματιστά ψηφοδέλτια του Ανδρέα; Τις απειλές της Αυριανής; Την μεταβολή της αίθουσας της Βουλής σε πλατό γυρίσματος κινηματογραφικού έργου, με τους εκατοντάδες προβολείς -σχεδόν ένας σε κάθε βουλευτή για να φιλμάρονται οι κινήσεις του, ώστε τρομοκρατούμενος να βάζει το «καλό», έγχρωμο ψηφοδέλτιο;

Μια τραγική κωμωδία που πραγματικά είναι σαν να έγινε για να μπορεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να κομπάζει δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, ενώ στην ουσία δεν τον ακολουθεί ούτε το 20% των Ελλήνων.

Θυμάμαι καλά την αποφράδα εκείνη μέρα. Εμείς του ΚΚΕ μπήκαμε εν σώματι τελευταίοι στην αίθουσα της Βουλής. Λέω στον σ. Χαρίλαο:

-Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ; Να κολυμπήσουμε;
Πράγματι, με τους εκατοντάδες προβολείς νόμιζε κανείς ότι βρισκόταν στην πλαζ της Βουλιαγμένης. Σταμάτησα να προχωρώ.
- Τι κάνεις; με ρωτά ανήσυχος ο σύντροφος Γραμματέας.
- Πες τους να κλείσουν τις … «φωταψίες», ειδεμή εγώ γδύνομαι…
Και άρχισα να βγάζω το σακάκι…
- Σε παρακαλώ, Μίκη, δεν βλέπεις ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω μας;
- Ακριβώς γι’ αυτό...
Ο Χαρίλαος και οι άλλοι Βουλευτές του ΚΚΕ κάθησαν στα έδρανα. Εγώ όρθιος. Μου λέει ψιθυριστά ο Χαρίλαος:
- Σε παρακαλώ, κάτσε.
Εγώ όμως άρχισα να ξεκουμπώνω το παντελόνι μου.
- Είναι γελοίο τους φώναζα, Πρέπει να ντρέπεστε.

Έσβησαν μερικοί προβολείς. Τέλος κάθησα πλάι στον Χαρίλαο που ήταν έτοιμος πια να με πνίξει. Τελικά έγινε η ψηφοφορία της ντροπής και βρέθηκαν στην καταμέτρηση δύο άκυρα ψηφοδέλτια: Το δικό μου και του Παναγούλη.

Εδώ θα πρέπει να πω ότι από το 1975, τότε που δήλωσε ο Ανδρέας «Με τον Θεοδωράκη δεν μιλώ πολιτικά αλλά μόνο για καλλιτεχνικά» έως σήμερα, δεν με πλησίασε ούτε ένας πολιτικός συντάκτης. Και αν ποτέ «κάλυψαν» κάποιες πολιτικές μου δραστηριότητες ή δημοσίευαν πολιτικές μου δηλώσεις, ανέθεταν το σχετικό ρεπορτάζ στους καλλιτεχνικούς συντάκτες. Διότι εγώ γι’ αυτούς δεν είμαι πολιτικός. Είμαι καλλιτέχνης, μπουζουξής, ανάξιος να μιλήσει μαζί τους πολιτικά.

Γι’ αυτό αφιερώνω σ’ όλους αυτούς την ΑΚΥΡΗ ΨΗΦΟ μου, που σήμερα αναδεικνύεται σε πράξη τόσο μεγάλης πολιτικής σημασίας, όσο μεγάλο είναι το πολιτικό αδιέξοδο που κυριολεκτικά μας σέρνει πίσω από μια ομάδα νομιμοφανών, που μας οδηγούν στο χάος οχυρωμένοι πίσω από μια εκλογική παρωδία που ουσιαστικά δολοφόνησε τη Δημοκρατία στην χώρα μας.

Επιδόρπιον
Λίγο αργότερα και αφού για μια ακόμα φορά οι κομμουνιστές έπεσαν έξω, με αναζήτησε ο Υπουργός Λάζαρης:
- Θέλω να κανονίσεις να φάμε ένα βράδυ σπίτι σου με τον Φλωράκη.
Πράγματι, Φλωράκης, Καλούδης, Λάζαρης κι εγώ βρεθήκαμε ένα βράδυ να τα πίνουμε μπροστά στο τζάκι του σπιτιού μου στην Ακρόπολη.
Πριν ακόμα καθήσουμε, μας λέει ο Υπουργός:
- Αλήθεια, γιατί δεχθήκατε ασυζητητί τους όρους του Ανδρέα;
Ο Χαρίλαος με κοίταξε με νόημα και για να αλλάξει θέμα φωνάζει στην Μυρτώ:
- Μυρτώ, πεινάμε, γιατί αργείς;
Εγώ στρέφομαι στον Λάζαρη και τον ρωτώ
- Λοιπόν;
- Λοιπόν, λέει αυτός, έγραφα το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος. Κάποια στιγμή μου τηλεφωνεί ο πρόεδρος και με ρωτά αν έχουμε κανένα νέο απ’ το ΚΚΕ. Του απάντησα αρνητικά. «Περίεργο» μου απάντησε. «Κι επειδή δεν θέλω να αλλάξω κάτι μετά από δική τους απαίτηση, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι υποχωρώ, βάλε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα». Μετά από λίγες μέρες μου ξανατηλεφώνησε και μου είπε «Επειδή φαίνεται ότι οι φίλοι μας (και βεβαίως δεν είπε “οι φίλοι μας”» αλλά μια πολύ κακή και συνηθισμένη λέξη) δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν τίποτα, άφησε το κείμενο ως είχε και δεν χρειάζεται επομένως ούτε να βάλεις την απλή αναλογική».

Στο σημείο αυτό μπήκε μέσα η Μυρτώ με τα σουτζουκάκια και σταμάτησε η συζήτηση γι’ αυτή την τόσο θλιβερή αποκάλυψη.

Τελειώνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι ναι μεν σιωπώ, όμως και η σιωπή έχει τα όριά της. Ομολογώ ότι είμαι έτοιμος να εκραγώ, γιατί έχω την αίσθηση ότι με έχουν δέσει (μαζί με όλο το κοπάδι) με μια τριχιά σάπιων και παράνομων νόμων και μας σέρνουν όλους μαζί μια φούχτα σαϊνια στο σφαγείο.

Αθήνα, 21.5.2016

Μίκης Θεοδωράκης»

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του. Η κυβέρνηση επιδίδεται στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, την αξιολόγηση της 24ης Μαΐου, την ελάφρυνση του χρέους, τον αναπτυξιακό νόμο....


 
Με ομιλίες βουλευτών άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, και το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του.

Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των πέντε υπουργών που έχουν ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες είχε ζητήσει να καταθέσουν έως σήμερα προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, αντί του «παγώματος» των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Εν τω μεταξύ χθες σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν ο δημοσιονομικός κόφτης και το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων. Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίχθηκε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάστηκε στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η Χρυσή Αυγή για υποδούλωση της χώρας, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

Κυβερνητικός σχεδιασμός της επόμενης μέρας


Αμέσως μετά την αναμενόμενη αξιολόγηση της 24ης Μαΐου, η Βουλή θα είναι ανοιχτή όλο το καλοκαίρι για την προώθηση παρεμβάσεων που θα επιφέρουν βαθιές τομές στην οικονομία, την κοινωνία και στους θεσμούς.

Άμεσα κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος και ακολουθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και τα σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στη συνέχεια, κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο "νέος Καλλικράτης", καθώς και το νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης, βάση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Μέχρι το τέλος Ιουνίου και το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – και στο βάθος για τον εκλογικό νόμο-, ενώ μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται και η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας: "Θα βάλουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης"


Το τέλος της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία όμως θα πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές βάσεις και όχι σε δανεικά, ενώ τα οφέλη της ανάπτυξης θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια στην κοινωνία και να μην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον. Οι διαθέσιμοι πόροι για την αναθέρμανση της οικονομίας ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ. 

"Δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και ένα ανασχηματισμό με διεύρυνση της κυβέρνησης με «παροπλισμένες» προσωπικότητες του πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις λαϊκιάς δεξιάς που με ηγέτη τον Κωστάκη Καραμανλή στηρίζει στα ίσια τον Τσίπρα και το πράγμα να δέσει… Αν οι Συριζανέλ πάρουν και την μεγάλη δόση των 8-9 δις θα μπορέσουν μέσα στην θερινή ραστώνη και την ανάκαμψη του Τουρισμού να προχωρήσουν στο θεάρεστο έργο της νέας… Σοβιετοποίησης του κράτους…"


Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που πολλοί είχαμε προβλέψει, στηριζόμενοι στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που «μύριζε» πιθανή ρήξη (εκλογές ή δημοψήφισμα δηλαδή!…), δεν υφίσταται πλέον. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Συριζανέλ προσαρμόστηκε πλήρως στις απαιτήσεις και τις οδηγίες των Ευρωπαίων δανειστών που εκτίμησαν ότι θα βρουν την ησυχία τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και προς χάριν του ευρύτερου Ευρωπαϊκού συμφέροντος (βλέπε και το άγνωστο ακόμα Brexit…) ενώ τους έδωσαν στα «συμπεράσματα» φραστικές διατυπώσεις ώστε να θριαμβολογούν στο εσωτερικό… λέγοντας όλες αυτές τις μπούρδες για «αυταπάτες» κ.λπ. 

του Φάνη Ζουρόπουλου*

Τυπικά βέβαια η αξιολόγηση θα τελειώσει στις 24 Μαΐου στο Γιούρογκρουπ, που θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει και με το ΔΝΤ που κρατάει αποστάσεις από την επικείμενη συμφωνία. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και σε αυτό και το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό, αφού οι Συριζανέλ «κάνουν γαργάρα» και αυτό, που το έπαιξαν σαν βασικό τους όπλο (με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων κ.λπ.).

Επί της ουσίας φυσικά τίποτα δεν άλλαξε, τα νέα μέτρα είναι καταπέλτης κυρίως για την μεσαία τάξη, ο δε «κόφτης» (ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών των δαπανών) εξασφαλίζει την διασφάλιση της ησυχίας της Ε.Ε… Μετά λοιπόν από την απόλυτη στήριξη της Ε.Ε. στον «προσκυνήσαντα» Τσίπρα, το θέμα «πρόωρες εκλογές» εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο και ο Σύριζα έβαλε μπροστά το μεγάλο του όπλο, την Γκεμπελικού τύπου επικοινωνιακή πολιτική και το ψέμα στα οποία είναι άφθαστος!… Όχι βέβαια, στις καθημερινές βλακείες της Γεροβασίλη, αλλά στην «σκληρή» προπαγάνδα που περνάει ο Παππάς στον Τσίπρα και αυτός με το «νέο υφάκι» του λανσάρει…

Δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και ένα ανασχηματισμό με διεύρυνση της κυβέρνησης με «παροπλισμένες» προσωπικότητες του πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις λαϊκιάς δεξιάς που με ηγέτη τον Κωστάκη Καραμανλή στηρίζει στα ίσια τον Τσίπρα και το πράγμα να δέσει… Αν οι Συριζανέλ πάρουν και την μεγάλη δόση των 8-9 δις θα μπορέσουν μέσα στην θερινή ραστώνη και την ανάκαμψη του Τουρισμού να προχωρήσουν στο θεάρεστο έργο της νέας… Σοβιετοποίησης του κράτους…

Με λίγα λόγια οι Συριζανέλ και οι 153 βουλευτές τους, παίρνουν μία πολιτική ανάσα που μπορεί να κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, χωρίς στην οικονομία να αλλάξει τίποτα, αντίθετα τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο σκληρά, ενώ αυτοί να προσπαθούν να τα περάσουν σαν… επίτευγμα τους.

Βεβαίως, η μεταστροφή αυτή Συριζανέλ – Ε.Ε. συνολικά μπορεί να φαντάζει γελοία στα μάτια όσων καταλαβαίνουν τι σημαίνει και κυρίως τι συνεπάγεται, αλλά δυστυχώς όσοι καταλαβαίνουν σε αυτή την χώρα εξακολουθούν να είναι πολύ λίγοι.

Εκείνο που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στην κυριολεξία φαίνεται ότι «πιάστηκαν στον ύπνο» και δεν περίμεναν αυτές τις εξελίξεις. Αντέδρασαν με θυμό και στράφηκαν κατά της Ευρώπης, επικρίνοντας την για την στήριξη στον Τσίπρα, με προεξάρχουσα την Ν.Δ που έδειξε ότι είχε πιστέψει ότι οι Συριζανέλ θα έπεφταν σαν «ώριμο φρούτο» και είχαν μάλιστα αρχίσει να υιοθετούν εκλογική ρητορική… Δεν προέβλεψαν αυτές τις εξελίξεις παρόλο που η πορεία των πραγμάτων ήταν εμφανής και πρέπει, τουλάχιστον τώρα, να αναθεωρήσουν την εκτίμηση τους για το ποιόν του Σύριζα… 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ας συνέλθουν και ας στρωθούν στη δουλειά, ιδίως η Ν.Δ, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να καταλάβει το κόστος των αριστερών ιδεοληψιών και την ζημιά που κάνουν στην χώρα. Ας μην θυμώνουν και κυρίως ας μην αποκαρδιώνονται γιατί η στήριξη της Ευρώπης στον Τσίπρα δεν θα κρατήσει πολύ. Το κόστος των μέτρων, ιδίως στο ασφαλιστικό, θα πνίξει την ήδη ζαλισμένη από την 6ετή αφαίμαξη Ελληνική κοινωνία, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει. Γι αυτό η Ν.Δ κυρίως, πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει την δυνατότητα της πραγματικής «επανίδρυσης του κράτους», όχι αυτής της απάτης του Κωστάκη Καραμανλή της περιόδου 2004 -2009, αλλά της ανασύστασης των ερειπίων που θα αφήσει πίσω της η εθνικολαϊκιστική απάτη των Συριζανέλ που διαβρώνει αργά αλλά μεθοδικά τα θεμέλια του αστικού κράτους.

Μπορεί η Ν.Δ του Κυριάκου να σηκώσει αυτό το βάρος;


Από ότι φαίνεται μέχρι τώρα η Ν.Δ όχι μόνο δεν έχει σχέδιο ανατροπής των Συριζανέλ, αλλά ούτε έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη, για το τι θα κάνει αν έρθει στην εξουσία. Οι Συριζανέλ δεν θα πέσουν ποτέ σαν «ώριμο φρούτο». Ας το καταλάβουν οι εγκέφαλοι της, όπως και οι εγκέφαλοι της υπόλοιπης αντιπολίτευσης: η ανατροπή των Συριζανέλ είναι τώρα εθνική υποχρέωση και όχι κομματικό καθήκον τους. Αν δεν το καταλάβουν και δράσουν γρήγορα, ο λαϊκισμός των Συριζανέλ θα γίνει καθεστώς. 

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

Εκτίναξη του ελληνικού χρέους σχεδόν στο 300% του ΑΕΠ εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έγγραφό του για την Ελλάδα που αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.«Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, αγγίζοντας το 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060» αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προτείνει μία γενναία ελάφρυνση, η οποία θα περιλαμβάνει:
  • Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2080

  • Αναστολή της αποπληρωμής των ομολόγων που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι έως το 2040

  • To ύψος του επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 1,5%
Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση.

Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο πρόγραμμα.

Το "Σχέδιο Β" σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου «ξεπουλιέται η Δημόσια περιουσία στους δανειστές» και καλεί τα μέλη του, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τους νέους που πλήττονται από την ανεργία, να κατέβουν όλοι στο Σύνταγμα, την Κυριακή, 22 Μαΐου, ώρα 17.30….  Ακολουθεί η ανακοίνωση

 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με το πολυνομοσχέδιο των 7.000 σελίδων ληστεύει το λαό και την Κυριακή στη Βουλή οι 153 Βουλευτές χωρίς ίχνος ντροπής παραδίδουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στους δανειστές.

Με το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο αυξάνεται ο ΦΠΑ, η κινητή και σταθερή τηλεφωνία, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καφέδες και ποτά, όχι μόνο επιβάλλεται ο αυτόματος κόφτης, για να έχουν οι δανειστές στα χέρια τους δυνατότητας μόνιμης «δημοσιονομικής προσαρμογής» μισθών και συντάξεων, όχι μόνο καταργείται το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους και απόκληρους της κοινωνίας, όχι μόνο ξεπουλιέται η Δημόσια περιουσία στους δανειστές, αλλά προβλέπεται και σύσταση ανεξάρτητης αρχής που «δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές», υποθηκεύοντας με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας.
  • Είναι ντροπή να δηλώνει ο υπουργός οικονομικών στη Βουλή ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει διαφορετικά, παρά αυτό που απαιτεί η τρόικα και να μη βρίσκεται ανάμεσα στους 153 Βουλευτές του Σύριζα – ΑΝΕΛ ούτε ένας με αξιοπρέπεια και να παραιτηθεί από μια τέτοια δουλική συμπεριφορά.
  • Αν υπάρχει μια ελπίδα, αυτή δεν μπορεί να προέλθει από τους Βουλευτές του Σύριζα, που «σαν έτοιμοι από καιρό» έχουν πάρει τις αποφάσεις τους να παραδώσουν τη χώρα στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων για 99 χρόνια. Αλλά από το λαό στο δρόμο με αίτημα να ανατραπεί η άθλια συγκυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ.
  • Το ΣΧΕΔΙΟ Β καλεί όλα τα μέλη του, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τους νέους που πλήττονται από την ανεργία, να κατέβουν όλοι στο Σύνταγμα, Κυριακή, 22 Μαΐου, ώρα 17.30.
Το πολυνομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει»
20/5/2016

Το ρεπορτάζ της Bild από την Ελλάδα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, φιλοξενεί η DW στην επισκόπηση του γερμανικού τύπου, η εφημερίδα παραθέτει ορισμένες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική κρίση καταλήγοντας ότι «ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός...»«Η ελληνική κρίση, μια κρίση χωρίς τέλος», γράφει η εφημερίδα Bild σε ολοσέλιδο άρθρο της που επιγράφεται «Αγαπητοί Έλληνες, έτσι δεν πρόκειται να βγει άκρη». Και η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει: «Από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7 στην Σεντάι της Ιαπωνίας. Όλο και πιθανότερη γίνεται μια νέα ελαφρύνση του ελληνικού χρέους. Στην Ελλάδα ωστόσο πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν».

Η Bild παραθέτει ορισμένες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική κρίση: «Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός:

1) Ζάκυνθος: 'Το νησί των τυφλών' είναι εμβληματικό για την διαφθορά σε ένα διαλυμένο κράτος. Στις αρχές της κρίσης από τους 35.000 κατοίκους οι 700 λάμβαναν αναπηρική σύνταξη ως τυφλοί, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν πρόβλημα όρασης. Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2011 και απασχολεί έκτοτε την ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι σήμερα ουδείς έχει καταδικαστεί. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει πέντε με δέκα χρόνια.

2) Ακριβό γάλα: Το 2010 ένα καρτέλ γάλακτος μονοπωλούσε την αγορά παρεμποδίζοντας τις εισαγωγές και κρατώντας τις τιμές ψηλά. Η τρόικα ζήτησε μια μεταρρύθμιση, η οποία ήρθε, με καθυστέρηση, τέσσερα χρόνια αργότερα. Σήμερα οι τιμές είναι χαμηλότερες. Ένα λίτρο φρέσκο γάλα κοστίζει ωστόσο στο σούπερ μάρκετ από 94 λεπτά μέχρι 1,60 ευρώ ανά λίτρο, διπλάσια τιμή από όσο στη Γερμανία. Οι λόγοι: Η μεταρρύθμιση δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Και ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%.

3) Στις υπηρεσίες και τα φορολογικά έσοδα επικρατεί χάος: Το 2009 οι Έλληνες χρωστούσαν στο κράτος 31 δις ευρώ, το 2015 80 δις. Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι η «φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά». Στις φορολογικές υπηρεσίες υπάρχει «έλλειψη υπολογιστών και λογισμικών», το κράτος χάνει κάθε χρόνο «15 με 20 δις ευρώ». Την ίδια στιγμή περίπου 2.000 Έλληνες, των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά, διαθέτουν λογαριασμούς με συνολικά δις ευρώ στην HSBC Ελβετίας. Από το 2012 η δικαιοσύνη έχει εξετάσει μόλις 150 περιπτώσεις».

Η σχεδιασμένη έξοδος από την Ευρωζώνη και η διαμόρφωση και συγκρότηση εθνικού νομίσματος αποτελούν «το θεμέλιο και την προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε μια προοδευτική πολιτική διεξόδου από την κρίση», τόνισε, σύμφωνα με το ThePressProject, ο επικεφαλής της Λαικής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.«Εμείς υποστηρίζουμε τη διακοπή αποπληρωμής ως όπλο για τη διεκδίκηση διαγραφής του επαχθούς και επονείδιστου χρέους. Και μία ευρεία, γενναία σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά πιο αδύναμων. Το θεωρούμε ως ένα μέτρο απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Π. Λαφαζάνης από την Κομοτηνή.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ έκανε σαφές ότι η «κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έχει προδώσει τον ελληνικό λαό και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει μέτρα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων». Όπως πρόσθεσε «αυτή είναι συνταγή απόλυτης καταστροφής που δεν έχει εφαρμοστεί ούτε στην χειρότερη αποικία».

«Αναπτύσσεται πλέον το κίνημα “δεν έχω και δεν πληρώνω”, από πολίτες που προτιμούν να ικανοποιούν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των οικογενειών τους παρά να πληρώνουν τους δυσβάσταχτους φόρους στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος ενώ κατέληξε λέγοντας ότι τα έσοδα που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση από τους φόρους θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που συγκέντρωνε πριν τα μέτρα.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.