05/23/16

Η πρόταση αυτή - αν και δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους επί της ουσίας - είναι ότι καλύτερο έχει κατατεθεί στο τραπέζι από μεριάς των δανειστών. Μιας και η πρόταση αυτή ουσιαστικά θέτει το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Μονομερούς γιατί δεν περιλαμβάνει τα καταστροφικά για την Ελλάδα "αντισταθμιστικά οφέλη" για τους δανειστές σαν κι αυτά του 2012. ..Περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 προτείνει μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal (17/5). Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση κατατέθηκε στους εταίρους της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τους οποίους επικαλείται η WSJ, το ΔΝΤ επιθυμεί οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080. Επιπλέον, το Ταμείο εισηγείται τα επιτόκια για τα δάνεια της Ευρωζώνης να είναι σταθερά για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια στο 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Η πρόταση αυτή - αν και δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους επί της ουσίας - είναι ότι καλύτερο έχει κατατεθεί στο τραπέζι από μεριάς των δανειστών. Μιας και η πρόταση αυτή ουσιαστικά θέτει το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Μονομερούς γιατί δεν περιλαμβάνει τα καταστροφικά για την Ελλάδα "αντισταθμιστικά οφέλη" για τους δανειστές σαν κι αυτά του 2012. 

Κι επομένως θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα διέθετε δική της κυβέρνηση με στοιχειώδη προσωπική και συλλογική εντιμότητα. Ωστόσο, όπως ξέρουμε, η Ελλάδα τελεί υπό επίσημη κατοχή του Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ενώ οι εγχώριες κυβερνήσεις λειτουργούν ως δοσίλογοι, ως σύγχρονοι Τσολάκογλου. 

Να γιατί η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο, παρακαλώ, των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντέδρασε αμήχανα. Αιφνιδιάστηκε. Όλοι τους προσπέρασαν τη συγκεκριμένη πρόταση του ΔΝΤ σαν κάτι το ασήμαντο, το δευτερεύων. Σαν κάτι που δεν αφορά πρώτα και κύρια την Ελλάδα. 

Η πρόταση αυτή του ΔΝΤ έφερε αναστάτωση στο Βερολίνο, όσο και στην Αθήνα. Η Γερμανία - όπως ήταν φυσικό - αντέδρασε αρνητικά. Τρελή είναι να παραιτηθεί από το θανάσιμο κεφαλοκλείδωμα που έχει εφαρμόσει στην Ελλάδα; 

Η κυβέρνηση με τη σειρά της έβγαλε την εκπρόσωπό της να δηλώσει αμήχανα ότι αυτή η πρόταση του ΔΝΤ κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωραία. Και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση; Πώς σκέφτεται να εκμεταλλευθεί αυτή την πρόταση; Η κ. Γεροβασίλη έκανε δηλώσεις ως σχολιαστής. Λες και η πρόταση δεν αφορά πρωτίστως την Ελλάδα. 

Το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι οι απόψεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ δεν βρίσκονται σε σύμπνοια και πρόσθεσε ότι «μένει να δούμε πώς θα συγκλίνουν αυτές οι διαφορές για να παρθεί η τελική απόφαση» για την ελάφρυνσή του. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση - ως τυπική κυβέρνηση Τσολάκογλου - παραμένει αμέτοχη και απλός παρατηρητής στην όλη υπόθεση. Λες και δεν την αφορά.

Κι αυτή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται! Και μάλιστα διαπραγματεύεται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. 

Φυσικά, κανένα άλλο - επαναλαμβάνω, κανένα άλλο - κόμμα δεν εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απάθειά της σε μια τόσο σημαντική πρόταση για το χρέος. Όλοι τους - μηδενός εξαιρουμένου - είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με το καθεστώς κατοχής. Όλοι τους είναι της γνωστής λογικής: δεν γίνεται τίποτε! Οι προφάσεις μόνο αλλάζουν. 

«Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά έξω από την εικόνα», δήλωσε στη WSJ ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. "Αυτό είναι ένας διάλογος μεταξύ του ΔΝΤ και των χωρών που πραγματικά θέλουν το ΔΝΤ." Δηλαδή μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Μια αναμέτρηση καρχαριών με την Ελλάδα στην γωνία. 

Αν βέβαια είχαμε κυβέρνηση που να νοιάζεται στοιχειωδώς για τον τόπο, η πρόταση του ΔΝΤ θα συνιστούσε μια θαυμάσια ευκαιρία για διαπραγμάτευση από μηδενικής βάσης. Θα δήλωνε ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να αποτελεί βάση για συζήτηση όχι μόνο για το χρέος, αλλά και για το σύνολο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. 

Κι έτσι θα έβρισκε την ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των πληρωμών του χρέους. Πρώτα και κύρια προς το ΔΝΤ, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Τουλάχιστον μέχρι να καταλήξει η διαπραγμάτευση. Ποιός θα της αρνιόταν, από τη στιγμή που είναι πρόταση του ίδιου του ΔΝΤ; 

Αυτό θα έκανε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση δεξιάς ή αριστεράς, όσο συστημική κι αν ήταν, σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η εθελοδουλία, ο ραγιαδισμός, ο δοσιλογισμός είναι τόσο συνυφασμένα με το πολιτικό DNA των κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς στην Ελλάδα, που ακόμη και μια τέτοια ευκαιρία για μια νέα διαπραγμάτευση των πάντων από μηδενικής βάσης - την οποία δεν θα έχανε ούτε καν η πιο συστημική κυβέρνηση του πολιτισμένου κόσμου - φαντάζει κάτι το αδύνατο. 

Να δείτε που το ΔΝΤ θα επανέλθει με ακόμη πιο ριζοσπαστικές προτάσεις διαγραφής του χρέους. Δεν του κοστίζει τίποτε. Στόχος του είναι να φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο. Για τους δικούς του λόγους. Κάνει προτάσεις εκ του ασφαλούς, έχοντας σίγουρο ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, η Ελλάδα, θα παραμείνει αμέτοχη να δέχεται παθητικά τα χειρότερα.
του Δημήτρη Καζάκη

Δήλωση της Ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.


Δριμύτατη επίθεση στον πρότερο πολιτικό της χώρο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε χθες η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, με γραπτή της ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι νιώθει ντροπή, επειδή κάποτε ήλπισε στις ιδέες του κόμματος.Μεταξύ άλλων, η Σοφία Σακοράφα κατηγορεί ανοικτά την κυβέρνηση πως έχει προκαλέσει τεράστιο πολιτικό σοκ αλλά και μεγάλη οδύνη στον ελληνικό λαό.

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Σακοράφα έχει ως εξής:

«Η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε –και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση.

Η κυβέρνηση σας, αλλά κι εσείς που, θριαμβολογώντας ή με "βαριά καρδιά", βάζετε την ταφόπλακα στο λαό μας και βγάζετε την Ελλάδα στο σφυρί, θα λογοδοτήσετε παρέα με όλους όσους μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε αποικία και το λαό μας σε υποτελή.

Είναι μεγάλη η οδύνη του λαού μας, είναι τεράστιο το πολιτικό σοκ που έχετε προκαλέσει. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χυδαιότητα από το να αξιοποιείτε αυτή την οδύνη, αυτό το σοκ, προκειμένου να περάσετε όλα όσα δεν μπορούσε να περάσει κανείς άλλος.

Ο καιρός όμως είναι μπροστά μας. Η οδύνη θα υποχωρήσει. Τα τραύματα θα επουλωθούν. Ο λαός μας θα ανασυγκροτηθεί.

Τότε θα τα πούμε!»

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 27 και 28 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου...Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί στην Αθήνα στις 27 και 28 Μαΐου και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατία,ς Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χώρα της ΕΕ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα», πρόκειται να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία (...) στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ.Κύριλλος 

Ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 27 έως τις 29 Μαΐου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για το «Αφιερωματικό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας».

«Στις 27 Μαΐου, ελπίζω να επισκεφθώ το όρος Άθως και να παραμείνω εκεί έως τις 29 Μαΐου, εορτάζοντας με τους κατοίκους του Αγίου Όρους και πολυάριθμους προσκυνητές τη χιλετηρίδα από την πρώτη αναφορά σε ένα ρωσικό μοναστήρι στο όρος Άθως», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

«Η αντιπολίτευση βρίσεκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας η ΝΔ, δεν προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ο κ. Μητσοτάκης με υβριστικό τρόπο λέει όχι σε όσα η παράταξη του ψήφισε τον Αύγουστο του 2015».To ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί από τους δικαιούχους, ούτε η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων θα παγώσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. Και οι δύο κατηγορίες θα καλυφθούν από τα 700 εκατ. ευρώ που αποτελούν το τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο μπορεί να δοθεί για κοινωνικές δαπάνες. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΥΓΗonline, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο δηλώνοντας προς την ΝΔ ότι «η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και θα ξεχειλώσει και άλλο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσετε και αυτές όσο άγεστε και φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από την διαπλοκή».

Η ΝΔ βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο», με τον Α. Σαμαρά να χαράσσει την γραμμή στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη του υπενθύμισε ότι στην ομιλία του είπε ότι την πολιτική της η ΝΔ θα την αναπτύξει την περίοδο 2017 – 2021. «Τι έγινε το «φύγετε τώρα»; Να μην φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017;», σχολίασε και πρόσθεσε «γιατί άκουσα τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά να λέει ότι θα γίνετε πρωθυπουργός το 2017».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την στάση της ΝΔ για την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτά που λέτε διεκδικούν βραβείο ασυδοσίας, ανευθυνότητας και λαϊκισμού που δήθεν αντιμάχεστε» είπε επισημαίνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «μας λέει ότι μπορεί να μειωθεί το χρέος χωρίς να έχουμε μείωση του χρέους». «Η Ελλάδα αγωνίζεται για ελάφρυνση του χρέους. Και δεν είναι μόνη της. Το λέει και ο Γιούνκερ που δεν είναι αριστερός. Ή μήπως είναι και αυτός «σκανδαλωδώς ανεκτικός» προς τον ΣΥΡΙΖΑ;», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος και επεσήμανε ότι «τις επόμενες μέρες θα κριθούν οι επόμενες πολλές δεκαετίες για την Ελλάδα. Θα περίμενα τουλάχιστον να πηγαίναμε με μία εθνική γραμμή. Δεν το κάνατε».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα ειδικά μισθολόγια προκάλεσε αναστάτωση στην πλευρά της ΝΔ και ο πρωθυπουργός τόνισε: «θεωρείτε τους ανθρώπους αυτούς εκλογική σας πελατεία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι άνθρωποι που χρειάζονται πελατεία. Αφήστε τα πελατάκια σας!». Και για την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους επεσήμανε ότι «είναι αδικία εμείς που έχουμε δεσμευθεί να μην μειώσουμε τις συντάξεις να ζητήσουμε να μας φέρουν πίσω τις συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ΕΚΑΣ.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το 2015 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 1,7 δις. Από αυτό με βάση την συμφωνία μπορεί να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, 500 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και άλλα 500 εκατ. ευρώ για το χρέος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτηθεί ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα εντάσσεται κάθε χρόνο το πλεόνασμα και χρήματα που δεν έχουν προϋπολογιστεί, όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Το Ταμείο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτήσει
  1.   Την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο Εγγυημένο Εισόδημα

  2.   Την ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση,

  3.   Των προγραμμάτων για κοινωνική εργασία και

  4.   Την αποκατάσταση αδικιών, όπως είναι το ΕΚΑΣ και η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων.
«Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό για τους Ελληνίδες και τους Έλληνες. Παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά, γιατί πέρα από το να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη θα πρέπει να μοιράσουμε δίκαια και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε: «η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Οι άναρθρες κραυγές του παλαιού πολιτικούς συστήματος θα είναι μόνο ψίθυροι στα αυτιά μας. Μπορεί η άνοιξη σε λίγες μέρες να τελειώνει όμως αρχίζει η άνοιξη της ελληνικής οικονομίας».


Αναφερόμενος στον ρόλο του Α. Σαμαρά στη ΝΔ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σουρεαλισμό», καθώς ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «επί της ουσίας χάραξε τη γραμμή. Άφησε πολύ λίγα περιθώρια στον Κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις σκέψεις του να ψηφίσει το Ταμείο και τα «κόκκινα» δάνεια. Κάποιοι μίλησαν για θράσος Σαμαρά που δίνει γραμμή στον Κ. Μητσοτάκη αφού κατέρρευσε το ΑΕΠ της χώρας. Άλλοι μίλησαν για δειλία του Κ. Μητσοτάκη. Εγώ θα πω ότι είναι συνδυασμός θράσους και δειλίας».

Ακόμη απέρριψε το «αφήγημα» Μητσοτάκη για ανάπτυξη 4% και χαμηλότερο πλεόνασμα στο 2%. «Δώσατε την «μαγική λύση», μικρότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερη ύφεση. Που ήσασταν τόσο καιρό; Που σας είχαμε τόσο καιρό; Και γιατί δεν το πέτυχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και αντί για ανάπτυξη φέρατε 25% μείωση του εθνικού πλούτου. Και τολμάτε και μιλάτε», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «μεταφέρει τις σταθερές θέσεις του Σόιμπλε» και «ταυτίζετε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χάρις στην συμφωνία του 2015 με τα χαμηλότερα πλεονάσματα «καταφέραμε να μείνουν στις τσέπες των φορολογουμένων και στην ελληνική οικονομία 20,2 δις». Και επεσήμανε ότι αν το 2015 δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή η ΝΔ θα έπαιρνε 2 δις μέτρα για να καλύψει το κενό του 2014, άλλα 2 δις ευρώ για το στόχο του 2015 και άλλα 5 για το 2016. «Θα μειώνατε στο μισό μισθούς και συντάξεις. Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Πως θα το κάνατε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε, και απολύσεις θα κάνατε και φόρους θα βάζατε, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτή είναι η τομή των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών: απολύσεις, περικοπές μισθών συντάξεων και φόροι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

«Είχατε φέρει 93 δις μέτρα αθροιστικά και μας κατηγορείτε τώρα για φοροεπιδρομή για μέτρα 1,8 δις», είπε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος και επεσήμανε «πρέπει να στεναχωρηθήκατε πολύ που πετύχαμε να μην υπάρξουν μέτρα 3,6 δις. Η βουλευτής σας η κυρία Ασημακοπούλου μίλησε για σκανδαλώδη εύνοια των ξένων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ξεχνάτε ότι εδώ μιλάμε για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος ο Αλ. Τσίπρας στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου παραδέχθηκε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1,8% που συζητάμε σήμερα δεν είναι ευχάριστα μέτρα, όμως είναι η πρώτη φορά που οι θυσίες θα έχουν μία προοπτική» και πρόσθεσε: «προφανώς η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% είναι αρνητική, η αντιπρόταση των δανειστών ήταν η αύξηση του ΦΠΑ σε ενέργεια και νερό από το 13% στο 23%. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την προστασία της πρώτη κατοικίας και να δημιουργήσουμε το αυστηρότερο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Υπήρχε ακόμη η απαίτηση να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ, το οποίο καταφέραμε να αποτρέψουμε».

Για το νέο Ταμείο είπε ότι υπάρχει «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» από την ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο «έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν οι δανειστές απαιτούσαν να έχει έδρα το Λουξεμβούργο και να έχει ξένη διοίκηση. Τον έλεγχο έχει η κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος της Βουλής. Επίσης επειδή εσείς έχετε συνδέσει την πώληση με το ξεπούλημα δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει και για μας. Επίσης αξιοποίηση για μας δεν σημαίνει απαραιτήτως πώληση. Το 50% θα πηγαίνει για επενδύσεις, δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Όσα ακούγονται για κατάσχεση της μετοχής του Ταμείου είναι ή λάθος ή συνειδητό ψεύδος. Ρητώς ορίζεται στο νόμο ότι η μετοχή του είναι ακατάσχετη και αμεταβίβαστη. Μακάρι να μπορούσαμε να περνάγαμε όλα όσα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο».

Ακόμη απάντησε στα περί άρσης της εθνικής κυριαρχίας που επικαλέσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθυμίζοντάς της ότι το 2011 πρότεινε να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία για τις αποκρατικοποιήσεις, να αποδοθεί το υπό αξιοποίηση μέρος της περιουσίας και από τα έσοδα το 50^% να πηγαίνει στο χρέος και το 50% σε επενδύσεις. «Όταν τα προτείνατε εσείς ήταν σοβαρές προτάσεις, τώρα είναι άρση της κυριαρχίας. Λυπάμαι για την διπροσωπία σας», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.

«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021.

Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά - Παραιτήθηκε η Βασιλική Κατρβάνου, που καταψήφισε άρθρα για τον «κόφτη» και το Υπερταμείο» - «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, που ανακοίνωσε την ακύρωση της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ....ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ χθες βράδυ επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

ΥΠΕΡ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, «όχι» ψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ απουσίαζαν ο 'Αδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

ΚΑΤΑ πλειοψηφία και με 152 ψήφους, υπερψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή, (δημοσιονομικός κόφτης) την οποία στήριξαν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης πλην της Βασιλικής Κατριβάνου από το ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με όλη την αντιπολίτευση καταψήφισαν.

Η  Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε και το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Χρυσή Αυγή επί συγκεκριμένων άρθρων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν ορισμένα από αυτά.

Ειδικότερα:

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ψήφισε ΝΑΙ μόνο για τα άρθρα 1-43, που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το άρθρο 56 που αφορά ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων και τα άρθρα 215-230 που αφορούν κύρωση συμβάσεων για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 215 και 216 που αφορούν μόνο την κύρωση της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Το ΚΚΕ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 44 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος , το άρθρο 48 με ρυθμίσεις για την φορολογία των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), και το άρθρο 56 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια .

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισε ΝΑΙ: Στο άρθρο 1 που αφορά μόνο τη σύσταση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο άρθρο 56, που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, στο άρθρο 65 για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, το άρθρο 105 την διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άρθρα 215-230 για την κύρωση συμβάσεων περιφερειακών αεροδρομίων.

Επίσης ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 153 που αφορά δασικούς χάρτες.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και στα άρθρα 215-230 για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ δήλωσε ΟΧΙ στα υπόλοιπα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, υπερψήφισε τα άρθρα 1,5, 7 και 35 που αφορούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 66 για αλκοολούχα ποτά και στα άρθρα 215-230 για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Παραιτήθηκε από βουλευτής η Βασιλική Κατριβάνου

 


Με επιστολή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, γνωστοποίησε την παραίτηση της, μετά τα δύο «ΟΧΙ» στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούσαν τον «κόφτη» και το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων». Χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία» την απόφαση της.

  Ολόκληρη η επιστολή της Βασιλικής Κατριβάνου:
«Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας.  Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας· ταυτόχρονα,  όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ  πολιτικό και  υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε  (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»· αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.  Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή:  την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων,  την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε  συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά· έναν βίο αξιοβίωτο.

Βασιλική Κατριβάνου»

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.