05/25/16

Τι φοβόμαστε τόσο πολύ λοιπόν; Στρατιές τραπεζιτών που θα μας επιτεθούν με απειλητικές επιστολές και συρραπτικές μηχανές ή μήπως απλούστατα, παρασυνηθίσαμε στο καθεστώς δουλοπαροικίας και τείνει να μας γίνει δεύτερη φύση;


Ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα είναι οικονομικός, όχι συμβατικός.

Τι φοβόμαστε άραγε σε ένα ενδεχόμενο ρήξης; Το ήδη χρεοκοπημένο, ιδεολογικά-κούφιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα νήματα που αυτό το παραπαίον, νεκροζώντανο οικοδόμημα κινεί;

Τις κυρώσεις που θα υποστούμε αν αντισταθούμε;

Έναν ακόμη δριμύτερο οικονομικό πόλεμο;

Μήπως αυτός έχει ήδη κηρυχθεί εδώ και 6 χρόνια και αυξάνει σε ένταση διαρκώς, παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις;

Τι φοβόμαστε τόσο πολύ λοιπόν; Στρατιές τραπεζιτών που θα μας επιτεθούν με απειλητικές επιστολές και συρραπτικές μηχανές ή μήπως απλούστατα, παρασυνηθίσαμε στο καθεστώς δουλοπαροικίας και τείνει να μας γίνει δεύτερη φύση;

Μήπως εντέλει καλλιεργούμε σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο, την ίδια μαζική ψευδαίσθηση που καλλιεργούσαν οι Εβραίοι στη διάρκεια του 3ου Ράιχ, ότι δηλ. αν δεν ταράξουμε τα νερά, ίσως και να επιβιώσουμε;

Μήπως όταν θα πάψουμε να είμαστε στον παραμικρό βαθμό «χρήσιμοι» στους εταίρους μας, έχοντας απολέσει το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας, τότε θα γίνουν πιο ευμενείς απέναντί μας; Ή απλώς θα εξαφανιστούν και τα τελευταία προσχήματα και θα μας ρίξουν στον ...Καιάδα;

Μήπως πάλι κάποιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο αντιφατικό ΔΝΤ που από τη μία επιθυμεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά από την άλλη σκληρότερα μέτρα που προσβλέπουν σε μία επιτάχυνση της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς; Εκείνοι σίγουρα επιθυμούν μία μελλοντική σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου, πως αλλιώς θα πιάσει τόπο η «επένδυσή» τους;

Ή το θέμα μας είναι πώς θα παραμείνουμε σε ένα «κοινό» νόμισμα (συγχέοντας την έννοια του κοινού νομίσματος με την έννοια της πανευρωπαϊκής συσπείρωσης και αλληλεγγύης) φοβούμενοι σε αντίθετη περίπτωση τις διαθέσεις γειτονικής χώρας; Ωσάν εκείνο που καθορίζει τη γεωπολιτική σταθερότητα είναι η συμμετοχή ή όχι σε ένα άκρως αποτυχημένο (για όλους πλην συγκεκριμένων που επιδίδονται σε ένα εικονικό, οικονομικό τάκα-τάκα) νομισματικό εγχείρημα.

Ή τέλος [κι αυτό είναι το πλέον ευτελές] ότι με ένα εθνικό νόμισμα θα καταστεί ενδεχομένως πιο δαπανηρή η αγορά του τελευταίου γκάτζετ κινεζικής κατασκευής;

Αντιλαμβάνομαι συνεχώς, ότι υποτιμάμε τη νοημοσύνη μας και τις ικανότητές μας. Αν μη τι άλλο, διαθέτουμε γενιές με ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, κατά κεφαλήν ποσοστό πτυχιούχων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η δυναμική που ενυπάρχει σε αυτή την απλή διαπίστωση είναι τεράστια κι ούτε καν την αντιλαμβανόμαστε. Αντί αυτού, αναλωνόμαστε διαρκώς στο αν μία ομάδα συμπολιτών μας έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από μία άλλη, μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης δουλοπαροικίας.

Και θέτω στο σημείο αυτό το εξής, απλούστατο δίλημμα:

Νερό η ευρώ; (βλέπετε μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ μεταξύ άλλων, στο Υπερταμείο).

«Ευρώ φυσικά!» θα απαντήσει ο πολίτης που πάνω από όλα διαθέτει «ευρωπαϊκή συνείδηση» (ο κατεξοχήν ευφημισμός ενός λανθάνοντα, ημιμαθούς, κομπλεξικού συνδρόμου).

Η επιλογή «ευρώ» όμως, συνεπάγεται μία κατάσταση αντίστοιχη με το να βρίσκεσαι καταμεσής της ερήμου, ψυχή ζώσα προς πάσα κατεύθυνση, σε ακτίνα 400χλμ. Τουλάχιστον, έχεις στα χέρια σου μία βαλίτσα με ευρώ. Μόνο που η βαλίτσα αυτή είναι κενή περιεχομένου. Γιατί η επιλογή ευρώ δεν συνεπάγεται διαθεσιμότητα σε ευρώ. Τουλάχιστον αν είσαι Έλληνας. Ή και απλός Ευρωπαίος πολίτης.

ΥΓ. Διάβασα σε επιτοίχιο πανώ σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον Βόλο: «Κάτω τα χέρια από νερό!» «Κι έξω από το ευρώ», ήθελα να συμπληρώσω.
 * O Ιάσονας Γκιώνης είνα Οικονομικός αναλυτής

Κυβέρνηση και συνδικάτα βρίσκονται πλέον στα χαρακώματα, μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει βίαια το μπλόκο στα διυλιστήρια της Έξον Μόμπιλ στη Μασσαλία.Πυκνώνουν οι τάξεις των απεργών στη Γαλλία κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα με το Euronews, Γαλλική κυβέρνηση και συνδικάτα βρίσκονται πλέον στα χαρακώματα, μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει βίαια το μπλόκο στα διυλιστήρια της Έξον Μόμπιλ στη Μασσαλία.

Πλέον το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο CGT υιοθετεί αποφασιστικότερη στάση, κηρύσσοντας 48ωρη γενική απεργία για τις 3 Ιουνίου που θα παραλύσει τη χώρα.

«Η δημοκρατική επιλογή παραμερίστηκε εντελώς. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα συνδικάτα. Επίσης και οι συνομιλίες στην Εθνοσυνέλευση έγιναν εν κρυπτώ. Επιλέξαμε, λοιπόν, να απεργήσουμε για να υπογραμμίσουμε τη δική μας άποψη, μέχρι να παραλύσει η οικονομία της χώρας», δηλώνει ένας εκ των απεργών.

Με το CGT να κηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νοζάν-συρ-Σεν, δεν προκαλούν έκπληξη οι τίτλοι των εφημερίδων που βλέπουν τη Γαλλία να οδηγείται σε γενική παραλυσία.

«Υπήρξε κάλεσμα για απεργιακή δράση, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. Κληθείς να σχολιάσει για το ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ, ο Μαρτίνεζ είπε πως «όσο η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει, υπάρχει ο κίνδυνος το κίνημα να διογκώνεται».

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε καύσιμα λόγω των συνεχιζόμενων μπλόκων στα διυλιστήρια, η Γαλλία ήδη εδώ και δύο ημέρες χρησιμοποιεί τα στρατηγικά πετρελαϊκά της αποθέματα.

Euronews

Όπως σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ) η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κονίστρα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας αναβαθμίζεται με την πραγματοποίηση της 1ης επίσημης τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal  enikos.gr...ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες κατέχει η Ελλάδα με 430 βραβευμένες ακτές με Γαλάζια Σημαία.

Πρώτος αναδείχθηκε στην Ελλάδα ο νομός Χαλκιδικής με 52 σημαίες σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης - ΕΕΠΦ.

Όπως σημειώνει η ΕΕΠΦ η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κονίστρα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας αναβαθμίζεται με την πραγματοποίηση της 1ης επίσημης τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE).  «Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία».

Δείτε όλες τις ακτές που πήραν «Γαλάζια Σημαία»:ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή


ΡΟΔΟΠΗ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Φανάρι/Ιουλία
Φανάρι/Camping
Μέση

ΞΑΝΘΗ [5]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
Εράσμιο
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μυρωδάτο
Μάνδρα

ΚΑΒΑΛΑ [14]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Πρίνος/Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα

ΣΕΡΡΕΣ [1]
Δήμος Αμφίπολης
Κυανή Ακτή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [12]
Δήμος Βόλβης
Σερραϊκή Ακτή
Ασπροβάλτα
Παραλία Βρασνών
Νέα Βρασνά
Πόρτο Φίνο
Σταυρός Κεντρική
Σταυρός Ανατολική
Σταυρός Δυτική
Δήμος Θερμαϊκού
Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Νέοι Επιβάτες
Περαία
Ποταμός

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [52]
Δήμος Αριστοτέλη
Ιερισσός/Δημοτική 1
Ιερισσός/Δημοτική 2
Ιερισσός/Δημοτική 3
Καμπούδι 1
Καμπούδι 2
Καμπούδι 3
Ουρανούπολη 1
Ουρανούπολη 2
Ουρανούπολη 3
Άγιος Παύλος
Πόρτο Άγιο
Νέα Ρόδα 2
Στρατώνι
Κάμπος
Δήμος Σιθωνίας
Σάρτη 1
Συκιά
Τορώνη
Νικήτη 2
Πλατανίτσι
Πόρτο Καρράς 1
Πόρτο Καρράς 2
Ελιά 2
Μακριά Λαγγάδα
Λαγoμάνδρα
Μαρμαράς C
Λιβροχιό 1
Μαρμαράς B
Αρμενιστής
Δήμος Κασσάνδρας
Κρυοπηγή 2
Κρυοπηγή 4
Φούρκα
Πολύχρονο 3
Χανιώτη 1
Χανιώτη 3
Σάνη 2
Σάνη 3
Δήμος Πολυγύρου
Μεταμόρφωση
Γερακινή
Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελαιώνας
Νέα Ποτίδαια
Σωζόπολη/Βεργιά
Γεωπονικά-Μυκονιάτικα
Νέα Καλλικράτεια
Νέα Ηράκλεια
Άγιος Μάμας
Φλογητά
Πορταριά
Διονυσίου
Νέα Πλάγια
Τρίγλια
Νέα Ποτίδαια Προποντίδας
Νέα Μουδανιά

ΠΙΕΡΙΑ [10]
Δήμος Κατερίνης
Ολυμπιακή Ακτή
Παραλία
Καλλιθέα
Καλλιθέα/Mediterranean Vilage
Κορινός
Περίσταση
Δήμος Δίου-Ολύμπου
Λεπτοκαρυά 1
Νέοι Πόροι
Πλαταμώνας 1 
Σκοτίνα

ΛΑΡΙΣΑ [5]
Δήμος Τεμπών
Νέα Μεσάγγαλα 1
Νέα Μεσάγγαλα 2
Νέα Μεσάγγαλα 3
Δήμος Αγιάς
Αγιόκαμπος/Χρυσή Ακτή
Στόμιο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ [12]
Δήμος Βόλου
Αγριά /Μπάρμπα Θωμάς
Άναυρος
Αλυκές
Αμαρυλίδα
Αμφάνων
Χρυσή Παναγιά
Πλατανίδια
Νέα Αγχίαλος 2
Καρνάγιο
Δήμος Σκιάθου
Κουκουναριές
Μάραθα
Δήμος Σκοπέλου
Αντρίνα

ΦΘΙΩΤΙΔΑ [3]
Δήμος Στυλίδας
Γλύφα
Δήμος Μώλου 
- Αγ. Κωνσταντίνου
Καμένα Βούρλα/Γαλήνη
Δήμος Λοκρών
Σκάλα Αταλάντης

ΦΩΚΙΔΑ [8]
Δήμος Δωρίδος
Ερατεινή
Χιλιαδού
Σεργούλα
Μοναστηράκι
Δήμος Δελφών
Μαϊάμι
Τροκαντερό/Αγκάλι
Άγιοι Πάντες
Καλαφάτης

ΒΟΙΩΤΙΑ [2]
Δήμος Διστόμου -
Αράχωβας - Αντίκυρας
Άγιος Ισίδωρος
Δήμος Τανάγρας
Πλάκα Δηλεσίου

ΕΥΒΟΙΑ [3]
Δήμος Χαλκιδέων
Αλυκές Δροσιάς
Λευκαντί
Αστέρια Χαλκίδας

ΑΤΤΙΚΗ [13]
Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι
Δήμος Μαρκόπουλου
Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Λαγονήσι 1 / Grand Beach
Λαγονήσι 2 / Mediterraneo
Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Βάρκιζα
Αστέρας Βουλιαγμένης
Βουλιαγμένη
Βούλα A
Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα
Δήμος Πόρου
Ασκέλι
Δήμος Κυθήρων
Κακιά Λαγκάδα
Καψάλι

ΚΟΡΙΝΘΙΑ [7]
Δήμος Λουτρακίου -
Αγ. Θεοδώρων
Λουτράκι 1
Λουτράκι 2
Λουτράκι/Μπούτσι
Πευκάκια
Δήμος
Βέλου - Βόχας
Βραχάτι
Δήμος Σικυωνίων
Πευκιάς
Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Ξυλόκαστρο/Πευκιάς

ΑΡΓΟΛΙΔΑ [3]
Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/Χηνίτσα
Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
Τολό

ΑΡΚΑΔΙΑ [1]
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
Καλλιστώ

ΛΑΚΩΝΙΑ [12]
Δήμος Μονεμβασιάς
Νεάπολη
Αρχάγγελος
Πλύτρα/Παχιάμμος
Τηγάνια
Μονεμβασιά
Πορί
Μεγάλη Άμμος
Δήμος Ανατολικής Μάνης
Σκουτάρι
Μαυροβούνι 1
Μαυροβούνι 2
Βαθύ
Γύθειο 2/Σελινίτσα

ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]
Δήμος Καλαμάτας
Μικρή Μαντίνεια
Ανατολ. Καλαμάτα 1 / Ανάσταση
Ανατολ. Καλαμάτα 2 / Τέρμα Ναυαρίνου
Βέργα-Αλμυρός
Δήμος Μεσσήνης
Μπούκα

ΗΛΕΙΑ [8]
Δήμος Πύργου
Σκαφιδιά
Δήμος Ήλιδας
Κουρούτα
Δήμος Πηνειού
Αρκούδι
Βαρθολομιό
Γλύφα
Δήμος
Ανδραβίδας - Κυλλήνης
Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2
Λουτρά Κυλλήνης 1
Λουτρά Κυλλήνης 2

ΑΧΑΙΑ [6]
Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Καλογριά
Λακκόπετρα
Τηγάνια
Δήμος Αιγιαλείας
Αλυκή
Διγελιώτικα
Πούντα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]
Δήμος Ναυπάκτου
Ψανή
Γρίμποβο

ΠΡΕΒΕΖΑ [7]
Δήμος Πρέβεζας
Κυανή
Μονολίθι
Τσούκες
Πλατάνια
Μέγα Άμμος
Δήμος Πάργας
Λούτσα
Βάλτος

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ [2]
Δήμος Ηγουμενίτσας
Δρέπανο
Μέγα Άμμος

ΚΕΡΚΥΡΑ [10]
Δήμος Κέρκυρας
Κομμένο
Κοντόκαλι
Αλυκές Ποταμού
Δασιά
Αλμυρός
Canal dAmour
Δαφνίλα
Άγιος Ιωάννης Περιστερών
Κοντόγιαλος
Κάβος

ΛΕΥΚΑΔΑ [8]
Δήμος Λευκάδας
Άη Γιάννης
Λευκάδα/Γύρα
Άγ. Νικήτας-Πευκούλια
Κάθισμα 1
Πόρτο Κατσίκι
Νυδρί
Μικρός Γιαλός / Πόρος
Πόντι

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [12]
Δήμος Κεφαλονιάς
Πετανοί
Πλατύς Γιαλός
Μακρύς Γιαλός
Άβυθος
Λουρδάς
Άμμες
Σκάλα
Αράγια Πόρου
Μύρτος
Ξι
Αγ. Βαρβάρα/Κατελειός
Αντίσαμος

ΖΑΚΥΝΘΟΣ [15]
Δήμος Ζακύνθου
Αλυκανάς 1
Αλυκές 1
Άμπουλα Ψαρού
Τσιλιβή
Μπούκα
Άμπουλα Τραγάκι
Κατραγάκι
Γέρακας
Καλαμάκι 1
Καλαμάκι 2 - Λούρος
Λαγανάς - Zante
Λαγανάς - Αη Σώστης 2- Λιμανάκι
Λαγανάς-Κεντρική
Λίμνη Κεριού
Μπανάνα

ΧΑΝΙΑ [29]
Δήμος Καντάνου Σελίνου
Βουλισμένη
Γραμμένο
Παχειά Άμμος
Χαλίκια
Σούγια
Δήμος Κισσάμου
Φαλάσαρνα / Παχειά Άμμος 1
Φαλάσαρνα / Παχειά Άμμος 2
Καστέλι / Μαύρος Μόλος-Πλάκα
Δήμος Πλατανιά
Πλατανιάς
Πλατανιάς /Λιμανάκι
Κολυμβάρι
Ραπανιανά
Δήμος Χανίων
Σταλός
Άγιοι Απόστολοι 1
Άγιοι Απόστολοι 2
Χρυσή Ακτή
Αγία Μαρίνα
Καλαμάκι
Μαράθι
Σταυρός
Άγιος Ονούφριος
Καλαθάς
Δήμος Αποκορώνου
Μαϊστράλι
Καλύβες Ξυδά
Αλμυρίδα
Κυανή
Καβρός
Καβρός /Eliros Mare
Περαστικός

ΡΕΘΥΜΝΟ [15]
Δήμος Ρεθύμνης
Ρέθυμνο 1
Ρέθυμνο 2
Ρέθυμνο 3
Ρέθυμνο 4 / Μυσσίρια
Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6
Αδελιανός Κάμπος Α
Πηγιανός Κάμπος
Σκαλέτα
Δήμος Μυλοποτάμου
Πάνορμο/Λίμνη
Λιανός Κάβος Λαυρίς
Μπαλί Λιβάδι
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Πλακιάς
Ροδάκινο
Αγ. Γαλήνη/ Ύστερο Βαρκοτόπι
Σούδα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ [17]
Δήμος Μαλεβιζίου
Ελληνοπεράματα
Φόδελε
Αμμουδάρα 1
Αμμουδάρα 4
Αμμουδάρα 5
Δήμος Χερσονήσου
Λιμένας Χερσονήσου 5
Άγ. Γεώργιος 1
Άγ. Γεώργιος 3
Ανισσαράς
Άγ. Γεώργιος 2 / Παναγία Ρύζι
Δράπανος
Ποταμός
Ποταμός Α
Κοκκίνη Χάνι
Αγία Πελαγία / Μενόπετρα
Καστρί / Creta Maris
Δήμος Φαιστού
Μάταλα

ΛΑΣΙΘΙ [41]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Σπηλιάδα
Πόρος 1
Πόρος 2
Ελούντα
Πηγαϊδάκια Ελούντας
Σχίσμα
Ελούντα 1
Δρήρος
Χιόνα
Πλάκα
Χαβάνια 2
Άγιος Νικόλαος 1
Άγιος Νικόλαος 2
Άγιος Νικόλαος 3
Αμμούδι
Κιτροπλατεία
Άμμος/Μαρίνα
Αλμυρός
Άμμος/Δημοτική
Πήλος
Αμμουδάρα
Βούλισμα
Άγ. Παντελεήμονας
Καραβοστάσι
Χαβάνια 1
Μιραμπέλλο
Δήμος Σητείας
Σητεία 1 / Γαλλικό
Βάι/Φοινικόδασος
Κουρεμένος
Χιόνα
Κάτω Ζάκρος
Βουρλιά
Ανάληψη
Μακρύγιαλος/Λαγκούφα
Δήμος Ιεράπετρας
Ιεράπετρα 1 /Δημοτική
Ιεράπετρα 2 /Δημοτική
Αγία Φωτιά
Μύρτος
Κουτσουνάρι / Άγ. Ιωάννης
Κουτσουνάρι 2
Αχλιά Σχινοκαψάλων

ΡΟΔΟΣ [28]
Δήμος Ρόδου
Κιοτάρι 3
Λάρδος 1
Λάρδος 3
Αφάντου 2
Κολύμπια
Κολύμπια Α - Λιμανάκι
Αμμούδες/Φαληράκι
Καβουράκια
Καλλιθέα
Μαντώματα
Φαληράκι / Καστράκι
Φαληράκι 1
Φαληράκι 2
Φαληράκι 3
Φαληράκι 4
Φαληράκι 5
Ρένη 1
Τριάντα Β
Βαγιές/Λαδικό
Φαληράκι/Καθαρά
Φαληράκι Α
Τραουνού
Μεγάλος Γιαλός
Ανατολικά Ενυδρείου
Γαλούνι/Κοκκινόγια
Κρεμαστή-Τριάντα
Βληχά
Λι Πευκών

ΚΩΣ [6]
Δήμος Κω
Γουρνιάτης
Τρούλος
Άκρο Χελώνας
Πευκοκεφαλή /Άγιος Φωκάς
Λάμπη
Μαρμάρι /Caravia Beach

ΘΗΡΑ [4]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Αγ. Γεώργιος
Καμάρι 1
Καμάρι 2

ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι

ΜΗΛΟΣ [1]
Δήμος Μήλου
Προβατάς

ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός

ΠΑΡΟΣ [5]
Δήμος Πάρου
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
Μάρπησσα / Χρυσή Ακτή
Λιβάδια

ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος

ΣΥΡΟΣ [5]
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Γαλησσάς
Αζόλιμνος
Κίνι
Αγκαθωπές
Βάρη

ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης
ΤΗΝΟΣ [1]
Δήμος Τήνου
Αγ. Φωκάς

ΑΝΔΡΟΣ [4]
Δήμος Άνδρου
Δελαβόγια
Αγ. Πέτρος
Μπατσί
Χρυσή Άμμος

ΚΕΑ [1]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος

ΣΑΜΟΣ [2]
Δήμος Σάμου
Δόρυσσα/Ποτοκάκι
Γλυκόριζα
ΧΙΟΣ [4]
Δήμος Χίου
Αγ. Φωτεινή
Καρφάς
Δημοτική Πλαζ Χίου
Αγ. Παρασκευή

ΛΕΣΒΟΣ [10]
Δήμος Λέσβου
Τσαμάκια
Εφταλού/ Άγ. Ανάργυροι
Κάγια
Άναξος
Αγ. Ισίδωρος
Μόλυβος
Βατερά
Κανόνι Θέρμης
Πέτρα
Νυφίδα

ΛΗΜΝΟΣ [4]
Δήμος Λήμνου
Εβγάτης / Ζεματάς
Άγ. Ιωάννης
Θάνος
Πλατύ
ΜΑΡΙΝΕΣ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]
Δήμος Σιθωνίας
Μαρίνα Πόρτο Καρράς
Δήμος Κασσάνδρας
Μαρίνα Σάνη

ΑΤΤΙΚΗ [2]
Δήμος Λαυρεωτικής
Οlympic Μarine
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Μαρίνα Φλοίσβου

ΛΕΥΚΑΔΑ [1]
Δήμος Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας

ΚΕΡΚΥΡΑ [1]
Δήμος Κέρκυρας
Μαρίνα Γουβιών

ΛΑΣΙΘΙ [1]
Δήμος Αγ. Νικολάου
Μαρίνα Αγ. Νικολάου

ΚΩΣ [1]
Δήμος Κω
Μαρίνα Κω

ΛΕΡΟΣ [1]
Δήμος Λέρου
Μαρίνα Λέρου

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλου, γίνονται στο Άγιο Όρος στις 27 και 28 Μαΐου, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος σύμφωνα με την ιστοσελίδα voicenews.gr...Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ρώσου Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλου, στο Άγιον Όρος στις 27 και 28 Μαΐου

Για λόγους ασφάλειας ο κ. Πούτιν -το Σάββατο 28 Μαϊου- θα μεταβεί από την Ουρανούπολη στη Δάφνη με το υπερσύγχρονο ταχύπλοο της Μονής Αγίου Παντελεήμονα.

Στη πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, στις Καρυές, θα του γίνει επίσημη υποδοχή με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη και ανταλλαγή δώρων. Και αντιφώνηση από τον πρόεδρο. Ακολούθως ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί οδικώς αρχικά για προσκύνημα στη Σκήτη Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή Βογορόδιτσα, που υπάγεται στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου εγκαταβιεί ένας Ρώσος μοναχός.

Στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα θα τον υποδεχτούν ο ηλικίας 101 χρόνων ηγούμενος π. Ιερεμίας και ο ιερομόναχος π. Μακάριος, που αποτελεί το «δεξί του χέρι». 


Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, γνωστή και ως “Ρωσικό Μοναστήρι”


Στον Αγιο Παντελεήμονα θα βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, τον οποίο θα συνοδεύει μεγάλος αριθμός επισκόπων του Πατριαρχείου. Αμέσως μετά την άφιξή του στο Αγιον Ορος και στις Καρυές ο κ.κ. Κύριλλος θα μεταβεί στη Βογορόδιτσα, που έχει ανακαινιστεί πρόσφατα για να δει ότι όλα είναι έτοιμα για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου.

Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφτεί και το Παλαιομονάστηρο, που επίσης υπάγεται στη Μονή Παντελεήμονα και ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Η Ιερά Επιστασία δεν έχει λάβει ακόμη το πρόγραμμα της επίσκεψης του Βλ. Πούτιν, εκτιμούν ωστόσο ότι για λόγους ασφάλειας αυτό θα σταλεί προς το τέλος της εβδομάδας.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναλύει την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία...Η χθεσινή σμφωνία στο Eurogroup «χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας σε άρθρο του , στο οποίο αναλύει τι σημαίνει η απόφαση για τη χώρα, πώς θα δούμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία, καθώς και τι σημαίνει η συμφωνία για το δημόσιο χρέος.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:


Τι σημαίνει η απόφαση για τη χώρα;

Η χθεσινή πολυαναμενόμενη απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Τρίτου Προγράμματος της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), δεδομένου ότι αποφεύγονται επιζήμιες για τη χώρα εξελίξεις στην οικονομία (πχ ενδεχόμενη στάση πληρωμών). Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιτυχής αξιολόγηση είχε συμβεί την Άνοιξη του 2014! Συγκεκριμένα:

- Η συμφωνία εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια ( 7,5 δισ. τον Ιούνιο) για την εξυπηρέτηση κυρίως του χρέους της χώρας τους επόμενους μήνες και για μια πρώτη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως της βελτίωσης ορισμένων σημείων, στους τομείς του ασφαλιστικού, της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup.

- Η συμφωνία εξασφαλίζει επίσης και κεφάλαια (από τα συνολικά  10,3 δισ. της δόσης) για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκταμιευθούν κυρίως «μετά το καλοκαίρι» και μάλιστα μετά από θετική εισήγηση των θεσμών επί της ομαλής έως τότε εξόφλησης των οφειλών. Σημειώνεται πάντως ότι τα ληξιπρόθεσμα που προβλέπεται να εξοφληθούν συσσωρεύτηκαν -κυρίως- τους τελευταίους 17 μήνες.

- Η συμφωνία επίσης περιέχει και μια πολύ θετική δέσμευση των εταίρων (αν και όχι ποσοτικοποιημένη) για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χρέος της χώρας όταν και αν χρειαστεί μακροπρόθεσμα. Συνδέεται η βιωσιμότητα του χρέους με τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι βάσει του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Προβλέπεται στην απόφαση οι δαπάνες εξυπηρέτησης να μην ξεπερνούν το 15% μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

- Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για χρήση εργαλείων της ΕΚΤ: επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) επί των ελληνικών ομολόγων, αλλά και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτά, σε συνδυασμό με την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, αναμένεται να συντελέσουν στη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

- Παρ' όλα αυτά, η τμηματική καταβολή της δόσης και μάλιστα με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και λεπτομερή εποπτεία των Θεσμών δείχνει την επιφυλακτικότητα των εταίρων. Η αυστηρότητα του όλου πλαισίου αναδεικνύει το μέγεθος της δουλειάς και της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί.

Πώς θα δούμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία;

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά την προσωρινή ευφορία με την οποία θα συνοδεύεται, δεν μπορεί από μόνη της να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα καταναλωτών κι επιχειρήσεων. Η βελτίωση κάποιων δεικτών (χρηματιστηριακός, αποδόσεις ομολόγων, οικονομικό κλίμα) που προκύπτει δεν αρκεί και στη συνέχεια απαιτείται ισχυρή υποστήριξη: προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, με έμφαση στην εισπραξιμότητα των νέων φόρων, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (ειδικά των αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και εδραίωση κλίματος σταθερότητας και αποφασιστικότητας, που θα συνδράμει και στο στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Επίσης, συντονισμένες δράσεις απαιτούνται και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ). 

Η αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία από τις διάφορες πηγές (ευρωπαϊκά κονδύλια, δόση, ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) σε συνδυασμό με το κλίμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας είναι δυνατόν να αμβλύνουν -εν μέρει- τις αρκετά υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων. Εξαιρετικά κρίσιμο επίσης είναι να επιδιωχθεί, με την πρώτη ευκαιρία, η πιθανή υπεραπόδοση κάποιων μέτρων κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς, να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του υπερβάλλοντος φορολογικού βάρους στην ελληνική οικονομία. 

Με άλλα λόγια, να γίνει αποτελεσματική αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως σαφές ότι αντικρουόμενες δηλώσεις, υπαναχωρήσεις, παλινωδίες και άλλες αμφιλεγόμενες κινήσεις δεν είναι συμβατές με το στόχο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Τι σημαίνει η συμφωνία για το δημόσιο χρέος;

Στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος της χώρας. Είναι ένα θετικό βήμα ότι αυτή η ανάγκη γίνεται αντιληπτή πλέον και από τους εταίρους, μέσω μιας δέσμευσης -αν και όχι ακόμα ποσοτικοποιημένη και σαφώς ορισμένη- με εξαίρεση τα όρια 15% και 20% μέσο- και μάκρο- πρόθεσμα αντίστοιχα για τις δαπάνες εξυπηρέτησης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Βασικός στόχος είναι η διευκόλυνση της επιστροφής της χώρας στις αγορές. Οι δράσεις θα είναι σε βράχυ- , μέσο- και μάκρο- πρόθεσμο ορίζοντα. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (μέχρι το τέλος του προγράμματος) θα ομαλοποιηθούν οι αποπληρωμές προς τον EFSF και θα μειωθεί και ο κίνδυνος του επιτοκίου. Μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, προβλέπεται εκτός άλλων και χρήση αδιάθετων κεφαλαίων για επαναγορά χρέους. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά τη δέσμευση των εταίρων να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, ουσιαστικές αποφάσεις δεν προβλέπεται να ληφθούν πριν το τέλος του 2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί τότε. Όμως, παρά την ώθηση που μπορεί να δώσει στην εφαρμογή του προγράμματος η δέσμευση των εταίρων, δεν αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση για το πρόβλημα του χρέους της χώρας, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.