06/02/16

Ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ifo) του Μονάχου, σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Ινσμπρουκ, αναφερόμενος στην Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας, όπως ανέφερε, "αναπνέουσας" Νομισματικής Ένωσης, όπου θα προβλέπονταν μία συντεταγμένη διαδικασία για έξοδο από την Ευρωζώνη, στην οποία θα ήταν δυνατή μία επανένταξη σε μία χρονική στιγμή αργότερα….Τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν, τόνισε ο Χ. Β. Ζιν. Πρόσθεσε ότι τη διαγραφή θα πρέπει να ακολουθήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας χωρών όπως η Ελλάδα. Αυτό, κατά την άποψή του, είναι δυνατόν μόνο με ένα συντεταγμένό και προσωρινό Grexit.

Υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, με διαγραφές χρέους για τράπεζες, νομισματικές τράπεζες και κράτη, τάχθηκε, σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Ινσμπρουκ, ο Γερμανός οικονομολόγος και μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν -γνωστός υπέρμαχος μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν, εκτίμησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, προσθέτοντας ότι τη διαγραφή χρέους θα πρέπει να ακολουθήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας χωρών όπως η Ελλάδα- και αυτό, κατά την άποψή του, είναι δυνατόν μόνο με μία συντεταγμένη (προσωρινή) έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος, επίσης, πιστεύει πως με μία αναμενόμενη υποτίμηση της παλιάς-νέας δραχμής, η χώρα θα αποκτούσε αμέσως μία αισθητή χαλάρωση.

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν συνιστά τη δημιουργία μίας, όπως ανέφερε, "αναπνέουσας" Νομισματικής Ένωσης, όπου θα προβλέπονταν μία συντεταγμένη διαδικασία για έξοδο από την Ευρωζώνη, στην οποία θα ήταν δυνατή μία επανένταξη σε μία χρονική στιγμή αργότερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άποψη του χρέους, της ανεργίας και της παραγωγικότητας στη Νότια Ευρώπη, δεν μπορεί γενικά να γίνεται λόγος για ένα «τέλος της κρίσης», και προπάντων η ελλιπής ανταγωνιστικότητα στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι ένα πρόβλημα. Η Νότια Ευρώπη δεν επιτρέπεται να δημιουργεί νέο χρέος, ενώ αναγκαίες είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσέθεσε.

Ο Γερμανός οικονομολόγος ανέφερε, ακόμη πως «όταν οι πολιτικοί αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν χρήματα για να αγοραστεί χρόνος, τότε αυτό αποτελεί έναν ευφημισμό, διότι είναι ξένο προς την πραγματικότητα και απλώς λάθος, καθώς αγοράζεται χρόνος για απραξία», και ότι από οικονομική άποψη η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κρίση όπως και πριν από έναν χρόνο, «αλλά αυτό καλύπτεται πολιτικά λόγω των προσφύγων"».

Αναφερόμενος κατά τη διάρκεια της διάλεξης του στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ, στην επικείμενη κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε πως αυτή γίνεται στην κατεύθυνση ενός τέλους των μετρητών στην Ευρώπη.

Με την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, η ΕΚΤ δεν στοχεύει την "μικροεγκληματικότητα", αλλά περισσότερο τις τράπεζες και τις ασφάλειες, που συσσωρεύουν μετρητά, καθώς η ΕΚΤ θέλει να εμποδίσει μία παράκαμψη των αρνητικών επιτοκίων από αυτές, αναφέρει ενώ "βλέπει" να ακολουθούν και άλλα βήματα από την ΕΚΤ σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείει την κατάργηση, σε λίγα χρόνια, και του χαρτονομίσματος των 200 ευρώ.

Ασκώντας κριτική στην ΕΚΤ, επισήμανε πως αυτή έχει υπερβεί τις αρμοδιότητες της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δημιουργήσαμε έναν θεσμό με δικτατορικές εξουσιοδοτήσεις. Τα πολιτικά μέτρα της ΕΚΤ τροφοδοτούν την υποψία ότι ακολουθεί πολιτική συμφερόντων. Έχει γίνει ένας μηχανισμός bail-out προς διάσωση κρατών και τραπεζών».

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν έως τέλη Μαρτίου, που συνταξιοδοτήθηκε, διεύθυνε τα τελευταία 17 χρόνια το διεθνώς γνωστό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (ifo) του Μονάχου.

·                                         

Η απεργία της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να μην είχε τη μαζική συμμετοχή του Μαρτίου, ωστόσο η εργατική κινητοποίηση παρουσιάζει αξιοσημείωτη διάρκεια και αντοχή... 

 

Μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων, απεργιών και διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε μια αποφασιστική στροφή της κυβέρνησης με την επιβολή επί της ουσίας του νόμου Ελ Κομρί μέσω της χρήσης του άρθρου 49-3 του γαλλικού Συντάγματος.

Το άρθρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλλει ένα νόμο όταν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ψήφισή του από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση Βαλς εφαρμόζει αυτό το άρθρο, που ο Ολάντ είχε καταγγείλει σαν «βαρβαρότητα και άρνηση της δημοκρατίας» το 2006, πριν φυσικά... εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πλέον όμως, ο Βαλς δεν μπορεί να ρισκάρει μια μακρόσυρτη και φθοροποιό διαδικασία, με βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έτοιμους να καταψηφίσουν το «βελτιωμένο» σχέδιο νόμου.

Από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο τελευταίος που είχε κάνει χρήση αυτής της διάταξης ήταν ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, για το γνωστό σύμφωνο πρώτης απασχόλησης των νέων, τον Φεβρουάριο του 2006. Ο νόμος μπορεί τότε να ψηφίστηκε, αλλά στη συνέχεια λόγω των γιγαντιαίων διαδηλώσεων ανατράπηκε και αποσύρθηκε... μαζί με τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν ο οποίος «κάηκε» πολιτικά.

Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, η απεργία μπορεί να μην είχε τη μαζική συμμετοχή του Μαρτίου, ωστόσο παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη διάρκεια και αντοχή. Αποτελεί σαφώς μια κλιμάκωση από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς είχαμε επέκταση των απεργιών στα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, σε εργοστάσια χημικής βιομηχανίας καθώς και «μπλόκα» σε δρόμους, αποθήκες καυσίμων, έπειτα από κάλεσμα της CGT. Ήδη εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις καυσίμων, ενώ και στο πολιτικό επίπεδο η ζημιά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) είναι τεράστια.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ρήξη των σχέσεών του με παραδοσιακά τμήματα των εργαζομένων που το στήριζαν. Ενδεικτικά, οι συνδικαλιστές της CGT δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι πρόκειται για πλήρη προσχώρηση του Ολάντ και του Βαλς στη γραμμή και την πρακτική του Σαρκοζύ, σε ένα μίγμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία με αυταρχική επιβολή στην κοινωνία μέσω της αστυνομίας και της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».

Η όξυνση της αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις είναι εμφανής. Αποτελεί ένα νέο δεδομένο το οποίο μπορεί οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι πολλαπλές εκτοξεύσεις δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, με το πρόσχημα της δράσης των ομάδων του μαύρου μπλοκ, έχει φανερό στόχο τη διάλυση των διαδηλώσεων και τη τρομοκράτηση ειδικά των νέων, των μαθητών και των φοιτητών που συμμετέχουν μαζικά.

Η δράση αυτών των ομάδων, των «casseurs» (λέξη αργκό για αυτόν που κάνει βανδαλισμούς στις διαδηλώσεις) έχει αρχίσει και επεκτείνεται υπονομεύοντας τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και δίνοντας «τροφή» και «θέαμα» στα ΜΜΕ και επιχειρήματα εναντίον των διαδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ημέρα πριν από τη διαδήλωση των απεργών είχε ήδη «προετοιμαστεί» το έδαφος.

Κατά τη διάρκεια αντι-διαδήλωσης ενάντια στην αστυνομική βία στους δρόμους γύρω από την πλατεία της Δημοκρατίας, πυρπολήθηκε περιπολικό που έτυχε να περνάει στη γειτονική περιοχή του καναλιού Σαν Μαρτίν. Στη διαδήλωση στις 19 Μαΐου στο Παρίσι έγιναν σποραδικές επιθέσεις και προκλήσεις από τις ίδιες ομάδες εναντίον της οργανωμένης περιφρούρησης της διαδήλωσης από τη CGT και την FO.

Παράλληλα με το απεργιακό μέτωπο συνεχίζει και το κίνημα των πλατειών «Nuit Debout». Έχοντας εξαπλωθεί σε πολλές συνοικίες και πόλεις αποτελεί ένα σημείο συνάντησης και διαλόγου πολλών και διαφορετικών συλλογικοτήτων. Η πάλη και ο συντονισμός ενάντια στο νόμο Ελ Κομρί συνιστά το ενοποιητικό στοιχείο, ενώ παράλληλα γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις με παράλληλες θεματικές ενότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 28 Απρίλη μια από τις θετικές πρωτοβουλίες ήταν η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργατικών ομοσπονδιών στη γενική συνέλευση της πλατείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαπάλη για τα χαρακτηριστικά και την πολιτική κατεύθυνσή του είναι υπαρκτή. Διανοούμενοι όπως ο οικονομολόγος Frederic Lordon και ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Φρανσουα Ρουφέν, επηρεάζουν σημαντικά προς την υιοθέτηση μιας πιο ριζοσπαστικής και «στρατηγικής» στόχευσης του κινήματος.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η μάχη κορυφώνεται στους χώρους δουλειάς. Το επόμενο απεργιακό ραντεβού είναι στις 26 Μαΐου. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία με πανγαλλική διαδήλωση στο Παρίσι.

Πρόκειται για ένα στοίχημα: θα γενικευτεί το απεργιακό κίνημα και θα νικήσει επιβάλλοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Ελ Κομρί ή όχι; 
 
του Θοδωρή Μουγιάκου/ kommon.gr

Χωρίς απόφαση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη, μετά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων η απόφαση - Αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος της Ελλάδας...Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, αλλά απόφαση για επαναφορά του waiver (την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών) δεν πάρθηκε, καθώς αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Πάρα τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν επαναφέρει το waiver (την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών) για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις μαζικές αγορές ομολόγων, που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

Ουσιαστικά το waiver ήταν η απόφαση εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από την απαραίτητη προϋπόθεση τα ομόλογα που αγοράζονται από την ΕΚΤ να βρίσκονται στην «επενδυτική βαθμίδα».

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η ΕΚΤ δεχόταν τα ελληνικά ομόλογα, παρότι βρίσκονται στην κατηγορία «σκουπίδια».

Η ΕΚΤ ήρε το waiver όταν οι διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης- θεσμών βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

Όπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, στη συνέντευξη τύπου, θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης για να επανέλθει το waiver. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, αφού ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση απαιτεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Επίσης, θα χρειαστεί θετική εισήγηση από τον μηχανισμό ESM.

Η εξέλιξη βάζει «στον πάγο» τις ελπίδες για «ανάσα» στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος ήλπιζε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για να λαμβάνει φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, αντί της ακριβής χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που διεξάγει η ΕΚΤ και στο οποίο δε μετέχει η Ελλάδα έχει φέρει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού όχι μόνο για τα κράτη, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις Ντράγκι γύρισαν στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο Αθηνών.

Προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση έφερε την Τετάρτη στη βουλή τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν.

Σε αυτά προβλέπεται:
  • τα δάνεια με εγγυήσεις δημοσίου δεν εξαιρούνται από πωλήσεις και μεταβιβάσεις
  • αλλαγές στη βάση υπολογισμού για την ενεργοποίηση του «κόφτη»
  • υποχρέωση δήλωσης ισοδύναμων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για το «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων
  • έναρξη των νέων κριτηρίων για το ΕΚΑΣ από την 1η Ιουνίου
Η υπερψήφιση των μέτρων θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση της δόσης των €7,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

Ανοιχτός σε νέα μείωση των επιτοκίων

Τα επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατόπιν της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Τα νομισματικά μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν οδηγήσει σε μείωση το κόστος πίστωσης στην Ευρωζώνη» ανέφερε και επανέλαβε ότι οι αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης:
  • 2016: Στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο
  • 2017: Στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο
  • 2018: Στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής:
  • 2016: 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο
  • 2017: 1,3% από 1,3% τον Μάρτιο
  • 2018: 1,6% από 1,6% τον Μάρτιο
«Τα νομισματικά μέτρα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» πρόσθεσε ο Ντράγκι και κατέστησε σαφές, ότι εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα.
Συμέλα Τουχτίδου/euronews

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο εξόργισε την Άγκυρα  


Έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα προκαλεί η υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της απόφασης με την οποία χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915.....Παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από την Άγκυρα, η γερμανική βουλή αναγνώρισε με ψήφισμα τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 ως γενοκτονία. Αντιδρώντας η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο....

Αντιδρώντας στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, που είχε αναγνωρίσει νωρίτερα με ψήφισμά του τη σφαγή των Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως γενοκτονία, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο. Ο τούρκος διπλωμάτης πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε σχετικά ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Κένυα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε από το Ναϊρόμπι ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι μετά την επιστροφή του στην Τουρκία θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις γύρω από το επίμαχο ζήτημα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας νωρίτερα την απόφαση της γερμανικής βουλής, την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος».

Σε πείσμα των τουρκικών προειδοποιήσεων


Προηγουμένως και παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, η γερμανική βουλή προχώρησε σε αναγνώριση της σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία. Το σχετικό ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και ως εκ τούτου η αποδοχή του θεωρείτο δεδομένη ήδη στο προοίμιο.

Πέρα από μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών, το ψήφισμα συγκέντρωσε όλες τις θετικές ψήφους του σώματος. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η καγκελάριος Μέρκελ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, αν η Άγκελα Μέρκελ παρευρισκόταν θα ψήφιζε υπέρ. Επίσης απουσίαζε η πλειοψηφία των υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ. Πιθανώς να ήθελαν κατά αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν επιδιώκεται ρήξη.

Συζήτηση σε ήρεμο κλίμα


Η ίδια η συζήτηση για το ψήφισμα, που αφορά τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 στη Μικρά Ασία, πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα και με μεγάλη σοβαρότητα, αλλά υπό την σκιά προειδοποιήσεων από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Επίσης υπήρξαν διαμαρτυρίες τουρκικών οργανώσεων της Γερμανίας, αλλά και απειλές κατά της ζωής γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής. Οι ομιλητές όλων των ΚΟ κατέστησαν στην παρέμβαση τους σαφές ότι το ψήφισμα στο οποίο οι σφαγές χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία δεν στρέφεται ενάντια στη σημερινή Τουρκία. Η χώρα όμως έχει την υποχρέωση να τεθεί αντιμέτωπη και να ασχοληθεί με εκείνη την ιστορική περίοδο. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η συμφιλίωση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, επισημάνθηκε.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, ο πρώην υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, με το ψήφισμα η Γερμανία δεν στοχεύει στην εξίσωση της γενοκτονίας του 1915 με το ολοκαύτωμα των εβραίων, το οποίο συνιστά μοναδικό ιστορικό γεγονός, όπως υπογράμμισε.

Το γερμανικό ενδιαφέρον για το ψήφισμα σχετίζεται και με την ενοχή της τότε αυτοκρατορικής Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις σφαγές των Αρμενίων, Αραμαίων, Ασσυρίων και Ελλήνων Ποντίων, επεσήμανε ο πρόεδρος των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. «Το ότι στο παρελθόν υπήρξαμε συνένοχοι αυτού του φοβερού εγκλήματος», πρόσθεσε ο κ. Έζντεμιρ, «δεν μπορεί να σημαίνει ότι σήμερα θα πρέπει να γίνουμε συνένοχοι εκείνων που το αρνούνται».

Παναγιώτης Κουπαράνης / DW

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «42 Λεπτά» με την Εύα Αντωνοπούλου μίλησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια "εφ' όλης της ύλης" συνέντευξη...

 


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό σύστημα όπως αποτυπώνεται σήμερα στη Βουλή αντιστρατεύεται το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπλένει με τα ίδια κόλπα του Σαμαρά αξιόποινες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, σημειώνοντας ότι «το αξιόποινο έστω και για λίγες ώρες αίρεται».

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «ο κ. Παρασκευόπουλος έχει απωλέσει και το πολιτικό και ακαδημαϊκό πλεονέκτημα από πέρυσι το καλοκαίρι που πέρασε το νόμο για τους πλειστηριασμούς».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην κατάθεση και ψήφιση της διάταξης για να εξυπηρετήσει κομματικά στελέχη που έχουν έννομο συμφέρον, κάνοντας λόγο για κυβερνητικά στελέχη «που έχουν διατελέσει μέλη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού», ενώ κατονόμασε και στελέχη της κυβέρνησης που δεν έχουν δώσει, όπως σημείωσε, επαρκείς εξηγήσεις για το “πόθεν έσχες” τους και για την περιουσιακή τους κατάστασης, και συγκεκριμένα τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Βλέπουμε διαρκώς να γίνονται διάφορα παζάρια. Πρόσφατα ο κ. Λεβέντης είχε πει πως ο κ. Τσίπρας του είχε προτείνει πέντε υπουργεία για να μπει στην κυβέρνηση. Ούτε ο Φλαμπουράρης, ούτε ο Τσακαλώτος, ούτε ο Σταθάκης έχουν απαντήσει επαρκώς για αυτά που τους καταλογίζουν. Όλα αυτά είναι σκιές. Η κυβέρνηση έσπευσε να τους εξυπηρετήσει. Η τροπολογία για της offshore εξυπηρετεί πολιτικούς φίλους. Άξιος συνεχιστής των μνημονιακών κυβερνήσεων η σημερινή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Η ευνοϊκή διάταξη για τις offshore πολιτικών προσώπων που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο, έστω κι αν “ακυρώθηκε” με την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα, είναι βέβαιο πως αίρει το αξιόποινο για όσους βουλευτές και υπουργούς έχουν συμμετοχή σε offshore εταιρείες», τόνισε.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας υπερασπίστηκε το έργο της στη Βουλή για την επιτροπή του πόθεν έσχες λέγοντας πως εκείνη έκανε ότι μπορούσε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε κάνει δυσκολότερο κάθε έλεγχο και παρά τα συνεχή εμπόδια που έβρισκε μπροστά της. «Αν η κυβέρνηση ήθελε να χτυπήσει την καρδιά του προβλήματος θα έφερνε μια ρύθμιση που θα επωφελούταν οικονομικά απ όσους κέρδισαν οικονομικά από την πολιτική τους καριέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το κόμμα της και τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ποσοστά κοντά στο 3% είπε ότι «διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας. Όχι απλά να μπούμε στην βουλή. Η γενική μου θέση για τις δημοσκοπήσεις δεν αλλάζει. Δεν εκφράζεται εκεί η λαϊκή βούληση. Εντυπωσιάζομαι όμως από τον πανικό που έπιασε τη κυβέρνηση. Η κοινωνία έρχεται να ενσαρκώσει και όχι να ψηφίσει την Πλεύση Ελευθερίας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι «η Πλεύση Ελευθερίας έρχεται για να πολλαπλασιάσει και όχι για να διαιρέσει. Θα συμπράξουμε και θα συμπλεύσουμε με όσες δυνάμεις αντιμάχονται την εξουσιομανία και τον καθεστωτισμό, όπως της σημερινής κυβέρνησης. Οι άνθρωποι της Λαϊκής Ενότητας στάθηκαν στα πόδια τους και πάντα θα τους τιμώ».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης λέγοντας: «Δεν μιλάω με κανέναν από αυτούς που έχουν παραμείνει σε αυτό το μόρφωμα που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόρφωμα αυτό δεν έχει κανένα άλλο εκλεγμένο όργανο μα βάση τις καταστατικές αρχές του. Όσοι ψήφισαν και υπέγραψαν μνημόνια πρέπει να λογοδοτήσουν στον λαό και την ιστορία και δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεργασίας. Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με κανέναν από αυτούς. Δεν θα το κάνω ούτε για να ρίξω την κυβέρνηση. Στόχος είναι να ρίξουμε το καθεστώς των μνημονίων και όχι να νεκραναστήσουμε άλλους πολιτικούς. Διαφορετικές περιπτώσεις ο Σακελλαρίδης και η Κατριβάνου. Ο Γαβριήλ είναι ένας άνθρωπος που κανιβαλίστηκε από το σύστημα που στηρίζει ο κ. Τσίπρας. Ανεπιτυχώς η κ. Κατριβάνου προσπαθεί να περάσει προς τα έξω την εικόνα της αντιστεκόμενης».

Περισσότερα από 71.000 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου προς πώληση


Για ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Αυτό συμβαίνει όπως εξηγεί λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να βγει στις διεθνείς αγορές και των δεσμεύσεων της έναντι των δανειστών της... 


 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει έναν κατάλογο με παραλίες, νησιά, πολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ιστορικά ακίνητα στην Πλάκα κάτω από την Ακρόπολη, που θα μπορούσε -όπως επισημαίνει- να είναι μια λίστα με ψώνια για σκηνικό σε μια ταινία.

Τους επόμενους μήνες μάλιστα, όπως τονίζει η εφημερίδα, η λίστα θα αυξηθεί στο πλαίσιο ενός «υπερ-ταμείου» που ιδρύθηκε για να επισπεύσει την πώληση των προβληματικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και κρατικών ακινήτων.

Η Guardian τονίζει, ότι περισσότερα από 71.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας θα μεταφερθούν σε αυτό το «υπερ-ταμείο», το οποίο θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από επτά χρόνια σε μια οικονομική κρίση που δείχνει να μην έχει τέλος, οι δανειστές δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο, με την ΕΕ και το ΔΝΤ που μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτήσει με πάνω από 250 δισ. ευρώ την Ελλάδα, με τη μορφή τριών διασώσεων, απαιτούν την λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια.

Οι Έλληνες έχουν αντιδράσει με θυμό και χλευασμό, αντιμετωπίζοντας την δημιουργία του ταμείου ως το χαμηλότερο σημείο ξεπεσμού στην προσπάθεια της χώρας να συνεχίσει να συμμετέχει στην Ευρωζώνη, αναφέρει η εφημερίδα.

Για πολλούς είναι η απόλυτη λεηλασία, γράφει η Guardian και για άλλους ένα χαστούκι στην αξιοπρέπειά τους, σε μια εποχή πρωτοφανούς ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας.

Μιλώντας στην Βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, είπε ότι οι επικριτές αυτής της απόφασης έχουν δίκιο, αλλά σημείωσε ότι «αν θέλουμε να σταματήσουμε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τις αυξήσεις φόρων, πρέπει να βρούμε χρήματα από κάπου, πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας».

Οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται από την αρχή στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι από την αρχή υπήρξε διχασμός των Ελλήνων γι” αυτό, κάτι το οποίο συνεχίζεται.

Η Guardian αναφέρει, ότι από το 2010 οπότε η Αθήνα δανειοδοτήθηκε με 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κατάφερε να εισπράξει μέχρι σήμερα μόλις 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ποσό που όπως επισημαίνει, απέχει κατά πολύ από τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ που έθεσαν οι πιστωτές.

Οι κυριότεροι λόγοι που δεν έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ιδεολογικές αντιδράσεις, η έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτές και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πιτσιόρλας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ενισχύοντας τα κρατικά έσοδα από πωλήσεις φέτος σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2018 ο ίδιος υπολογίζει ότι η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να φέρει συνολικά 6 δισ. ευρώ.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται στην πώληση των πλειοψηφικών πακέτων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, για τα οποία όπως αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε, αλλά τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα επανέφερε στο πρόγραμμα μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι μέχρι στιγμής κινήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Τον Απρίλιο ενέκρινε μια προσφορά από την κινεζική Cosco για να αγοράσει ένα μερίδιο 67% στον Πειραιά.

Η γερμανική επιχείρηση μεταφορών Fraport έχει ομοίως κερδίσει τον διαγωνισμό για την λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα, για τα επόμενα 50 χρόνια.

Το ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τις δημόσιες επιχειρήσεις και μετοχές τραπεζών, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων, επιτρέποντας να προχωρήσουν οι πωλήσεις ακινήτων χωρίς υπουργοί φοβούνται τις κατηγορίες της απάτης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Περισσότερα από 500 νησιά, μεγάλες παρθένες εκτάσεις, 16.000 χλμ. μήκους ακτογραμμής είναι επίσης στη λίστα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα αποκαλυφθούν τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα financialbox.gr, που αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής Gurdian.

Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας - ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ ενώ θεωρεί ότι είναι ανέφικτο να απορροφηθεί η νέα αύξηση...«Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, σε γραπτή του δήλωση για την «πρεμιέρα» του ΦΠΑ στο 24%.

«Η έκτη αύξηση του ΦΠΑ σε έξι χρόνια και η δεύτερη τους τελευταίους 10 μήνες, σημαίνει ότι η ζωή μας από 1η Ιουνίου ακριβαίνει ετησίως, κατά 437 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα κάθε αύξηση λειτουργεί ως "κόφτης" της κατανάλωσης, του τζίρου, αλλά και των δημοσίων εσόδων» προσθέτει ο κ. Κορκίδης και εκτιμά «η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων, των υπερβολικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθιστά ανέφικτο να απορροφηθεί η νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Το δελτίο τύπου της ΕΣΕΕ, αναλυτικά:

«Εν αναμονή της άμεσης δημοσίευσης του νέου νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τα μέλη της εγκύκλιο για τις μεταβολές, οι οποίες έρχονται, φέρνοντας μείωση της κατανάλωσης και περαιτέρω πτώση του τζίρου της αγοράς.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2016:

• Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%.

• Καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη καταργηθεί από 1-10-2015 για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).

Επιπροσθέτως, βάσει των νέων διατάξεων:

• Ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% για όσα νησιά εξακολουθεί να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31-12-2016. Τα νησιά αυτά είναι τα πλέον απομακρυσμένα, καθώς και αυτά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς, λόγω της πίεσης που δέχονται τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος, όπου και οι έδρες των ΔΟΥ) από το προσφυγικό πρόβλημα.

• Ο διαμορφούμενος συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αναπροσαρμόζεται από 18,70% σε 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.

Με τις διατάξεις του νέου νόμου δεν επέρχεται αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%, οι οποίοι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τα αγαθά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφ’ εξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξαρτήτως αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.

Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος κλπ) πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στα μέλη της να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές του εξοπλισμού τους, καθώς τα πρόστιμα είναι σημαντικά και σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν επιτρέπονται λάθη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 58α ν. 4174/2013, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Παράλληλα με τα παραπάνω, κατά τις νέες διατάξεις, η αυξημένη παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις θα ισχύσει από τις μισθοδοσίες του Ιουνίου και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27-5-2016, ημερομηνία που έχει δεσμευτεί για την δημοσίευση του νέου νόμου και όχι αναδρομικά.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Αυτό σημαίνει πως τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα πληρωθούν με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή το 2017» 
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ δήλωσε:

«...Η έκτη αύξηση του ΦΠΑ σε έξι χρόνια και η δεύτερη τους τελευταίους 10 μήνες, σημαίνει ότι η ζωή μας από 1η Ιουνίου ακριβαίνει ετησίως κατά 437 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα κάθε αύξηση λειτουργεί ως «κόφτης» της κατανάλωσης, του τζίρου, αλλά και των δημοσίων εσόδων. Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, αφού η Κομισιόν είναι σαφής ότι αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Εάν μάλιστα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είχαμε επιβαρυνθεί πριν λίγους μήνες κατά 1,74 δις ευρώ, από τη μετάταξη πολλών βασικών αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή, αλλά και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να συμπιέσουμε την αύξηση του 1% στην τελική τιμή. Όμως, η αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων, των υπερβολικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθιστά ανέφικτο να απορροφηθεί η νέα αύξηση του ΦΠΑ. Τέλος, από το 2010 έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε, τους συντελεστές ΦΠΑ σε υπολογιστές και ταμειακές μηχανές, με μέσο όρο μία αλλαγή το χρόνο, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα...»

Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει και τα «στοιχήματα» που θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με άξονα την ανάπτυξη, στο οποίο το Μαξίμου επιθυμεί να προσδώσει χαρακτηριστικά «κεντρικής μάχης».... Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, που θα ξεκινήσει στις 15:00 με την εισήγηση του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την efsyn, προτίθεται να σχηματίσει την εικόνα ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία, έπειτα και από τη διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών μεταξύ του ελληνικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Ικανοποίηση επικρατούσε άλλωστε χθες για την ουσία των όσων συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, θεωρώντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει και τα «στοιχήματα» που θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με άξονα την ανάπτυξη, στο οποίο το Μαξίμου επιθυμεί να προσδώσει χαρακτηριστικά «κεντρικής μάχης».

Γι’ αυτό και αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Ξεχωριστό θέμα θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τα σενάρια γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου να κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Το ερώτημα βέβαια που πλανάται αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, το οποίο το κυβερνητικό στρατόπεδο το απορρίπτει.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν άλλωστε ότι το καλοκαίρι το νομοθετικό έργο στη Βουλή θα είναι έντονο, καθώς θα ληφθούν πρωτοβουλίες για νομοθέτηση ζητημάτων τα οποία οι σημερινοί υπουργοί προγραμματίζουν επί μήνες.

Οι προφάσεις που εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις να φέρνουν μέτρα καταπιεστικά ολοένα και περισσότερο, παντού.  Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο: Να χαθεί η ελευθερία μας! Και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα ‘ρθούνε [...] Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη, στο tvxs, με αφορμή την εξέγερση στη Γαλλία...[...] Οι Γερμανοί έχουν προκαλέσει το αντίθετο από αυτό που ήθελαν να προκαλέσουν. Διότι ενώ προφανώς περίμεναν πως αν πνιγεί μια μικρή χώρα οι άλλες χώρες θα φοβηθούν, αντίθετα βλέπουμε τουλάχιστον από αυτό που γίνεται σήμερα στη Γαλλία, πως η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν, και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν με αντίδραση την υποταγή, αλλά με αντίδραση την εξέγερση [...] Πιστεύω ότι πρέπει κυρίως να προστατεύουμε την ελευθερία μας από όλους: και τους ντόπιους και τους έξω. Γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Οι προφάσεις που εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις να φέρνουν μέτρα καταπιεστικά ολοένα και περισσότερο, παντού.  Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο: Να χαθεί η ελευθερία μας! Και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα ‘ρθούνε [...] Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή την εξέγερση στη Γαλλία.

Βρισκόμαστε στον χειρότερο κλυδωνισμό που μπορεί να φανταστεί κανείς εφόσον μας πνίξανε με τα νέα οικονομικά συστήματα οι Ευρωπαίοι, αλλά βλέπουμε,  εκτός των άλλων, πως οι Γάλλοι αυτή τη στιγμή είναι σαν να λένε δεν είμαστε Ελλάδα, δεν θέλουμε να είμαστε Ελλάδα.

Άρα οι Γερμανοί έχουν προκαλέσει το αντίθετο από αυτό που ήθελαν να προκαλέσουν. Διότι ενώ προφανώς περίμεναν πως αν πνιγεί μια μικρή χώρα οι άλλες χώρες θα φοβηθούν, αντίθετα βλέπουμε τουλάχιστον από αυτό που γίνεται σήμερα στη Γαλλία, πως η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν, και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν με αντίδραση την υποταγή, αλλά με αντίδραση την εξέγερση.
Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, διότι κατά περίεργο τρόπο η Ελλάδα πάντα είναι ένα σύμβολο.  Και στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ακόμα, οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν σύμβολο, δηλαδή δεν θεωρούσαν πως κατακτούν μια οποιαδήποτε χώρα, και μάλιστα οι πιο μορφωμένοι ανάμεσά τους ήξεραν και καλά ελληνικά.
Αυτά δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως στον σύγχρονο κόσμο. Φαίνεται πως ακόμα και σήμερα παίζουμε αυτό το ρόλο του συμβόλου. Κι όταν πνίγεις ένα σύμβολο, μια χώρα που, τέλος πάντων, λόγω του ονόματος και της γλώσσας έχει κάποια σχέση με την αρχαία Ελλάδα, αλλά την πνίγεις, είναι σα να πνίγεις και την πηγή του πολιτισμού σου, δηλαδή είναι μια συμπεριφορά αυτοκτονική.

Αυτό πιστεύω ότι οι Γάλλοι αμέσως το κατάλαβαν –είναι και πιο έξυπνος λαός- και δεν έχουν το σύνθημα που είχαν στην αρχή οι Ισπανοί, που έλεγαν και εκείνοι με κάποιον τρόπο, τότε, δεν είμαστε σαν την Ελλάδα, μεν, αλλά εννοούσαν δεν έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, διότι δεν εννοούσαν όπως οι Γάλλοι ότι εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε, απλώς ήθελαν να ξεχωρίσουν τη θέση τους, που είναι ένα είδος δειλίας.

Τώρα όμως με την εξέγερση της Γαλλίας αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το ελληνικό φαινόμενο του πνιγμού μας από όλες τις μεγάλες δυνάμεις(γιατί από πίσω είναι και η Αμερική, και η Αγγλία, η Γαλλία με την παθητική της στάση, και η Ιταλία με το δήθεν παιχνίδι το οποίο είναι κάπως αμφίρροπο, και βέβαια οι Γερμανοί οι οποίοι δεν το κουνάνε, είναι τελείως αμετακίνητοι), δεν προκάλεσε στους υπόλοιπους λαούς αυτό που ανέμεναν.

Αυτή η κατάσταση αρχίζει να μπαίνει μέσα στη λαϊκή ομοθυμία, ενώ πριν είχε μια επιρροή κυρίως μόνο στα κόμματα. Τώρα αρχίζει ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι σε εποχή κρίσης δεν εφαρμόζεις λιτότητα΄ διότι λιτότητα  είναι λογικό να εφαρμόσεις μόνο σε μία χώρα η οποία παράγει και μάλιστα παράγει με καταπληκτικό τρόπο, όπως η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πάμπλουτη. Τότε η λιτότητα έχει νόημα. Αυτά τα έχουν πει και οι οικονομολόγοι αλλά ποιος τους ακούει;

Και επιμένουν οι Γερμανοί, να θέλουν το δικό τους το μοντέλο λιτότητας, μιας χώρας παραγωγικής η οποία εξάγει συνέχεια και έχει έναν πλούτο απίστευτο μετά τον πόλεμο, και θέλει να το επιβάλλει σε μας που σχεδόν δεν παράγουμε τίποτα! Ή να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο σε χώρες, όπως η Γαλλία, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την γερμανική παραγωγή.

Εμείς τι παράγουμε; Εμείς εξάγουμε ελιές, ε; Τι άλλο μπορείς να σκεφτείς; Φέτα; Κρασί; Δύο-τρία πράγματα. Τη βιομηχανία μας δεν την αναπτύξαμε, για πολλούς λόγους νομίζω επίσης πολύ λανθασμένους, και δεν καταφέραμε γενικά να αναπτύξουμε τίποτα το οποίο θα μας επέτρεπε να έχουμε αυτοδυναμία.

Και φυσικά, όταν ήρθε η ΕΕ και άρχισε να μας επιβάλλει να αλλάξουμε καλλιέργειες και να κάνουμε αυτό κι εκείνο, όπως π.χ. μας ζητήσανε να καταστρέψουμε τα ελαιόδεντρα και κάποιοι αντιστάθηκαν και είπαν όχι εμείς δεν θα κόψουμε τίποτα, και πολύ καλά κάνανε.

Σκέψου δηλαδή ο παραλογισμός σε τι σημείο έχει φτάσει! Είναι απίστευτο! Ούτε οι αρχαίοι Ρωμαίοι δεν κάνανε τέτοια. Αλλά αυτές είναι οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Και τα λανθασμένα αυτά προγράμματα ήθελαν να μας τα επιβάλλουν από πολλές δεκαετίες.

Εμείς αν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε αυτή τη στιγμή λόγω αδυναμίας -διότι δεν έχουμε τα μέσα να αντιδράσουμε και σκύβουμε κεφάλι- δεν είναι λόγω δειλίας΄ ο ελληνικός λαός δεν είναι καθόλου δειλός, αλλά δεν είναι και ηλίθιος, δηλαδή να πάει να αυτοκτονήσει μέσα στα δόντια του δράκου.  Θα κάνει την υποχώρηση αυτή η οποία γίνεται σήμερα, για να επιβιώσει. Γιατί χωρίς αυτά τα δανεικά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτές τις άθλιες υποχωρήσεις και να ψηφίζουμε νόμους οι οποίοι είναι φοβεροί και για τα εργασιακά μας και για όλα, και επίσης να ξεπουλάμε και την περιουσία μας.

Πώς να γίνει αλλιώς; Έως ότου ξεσηκωθούν και όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι εναντίον αυτού του προγράμματος λιτότητας το οποίο μας επιβάλλουν πολύ λανθασμένα ουσιαστικά οι Γερμανοί, με τρόπο τελείως φασιστικό και ναζιστικό – και το λέω ευθέως αυτό και νομίζω πως είναι το ίδιο σύστημα που είχε ο Χίτλερ, μόνο που είναι σε οικονομικό επίπεδο, πλέον.

Τώρα τα υπόλοιπα τα ξέρουμε. Ότι από εδώ κι από κεί προσπαθούν να μας αφαιρέσουν το ένα ή τ’ άλλο, είμαστε μια χώρα περιτριγυρισμένη από …πολύ «φιλικά» έθνη γύρω μας, από την Αλβανία μέχρι την Τουρκία, οι οποίες μάς …αγαπάνε εξαιρετικά, και αυτές καραδοκούν την ώρα να επωφεληθούν από όλη αυτή την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ οι μεγάλες δυνάμεις φυσικά… όπως π.χ. είδα ένα σκίτσο με μαύρο χιούμορ, όπου ο αμερικανός πρέσβης έλεγε «προσεύχομαι στο Θεό για την Ελλάδα».  Γιατί το είπε αυτό κανένας δεν το εξήγησε. Σήμερα παρατηρώ ότι το χιούμορ που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι σάτιρα, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα ανώτερο επίπεδο χιούμορ, ένα είδος μαύρου χιούμορ.

Κι έρχεται κι ο Πούτιν ο οποίος πάει στο Άγιον Όρος και κάνει το σταυρό του. Για τί πράγμα κάνει τον σταυρό του; Για να μην χαθούμε εμείς ή για να μην χαθεί ο ίδιος;
Εδώ πέρα φτάνεις στα όρια μιας εξωφρενικής κατάστασης η οποία δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και γενικά όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή, δηλαδή «τραγέλαφος» είναι η σωστή λέξη.
Φαίνεται ότι έχουμε ζήσει αρκετές τέτοιες καταστάσεις οπότε η γλώσσα μας έχει δημιουργήσει λέξεις που μπορούν να περιγράψουν σήμερα αυτά που συμβαίνουν. «Η τραγέλαφος των άστρων» που είπε και ο Καρούζος. Έτσι και μεις είμαστε «η τραγέλαφος των άστρων».
Ο Αρκάς Φιλοποίμην, κάπου στις αρχές του 2ου προχριστιανικού αιώνα, ήταν ο καλύτερος στρατηγός της Αχαϊκής συμπολιτείας (οι Πελοποννήσιοι μεταξύ τους πολεμούσαν συνέχεια, δεν σταμάτησαν κι ας είχαν τους Ρωμαίους από πάνω τους)- ανησύχησε με την άνοδο του ρωμαίου Φλαμινίνου και πήγε στο Μαντείο των Δελφών να ρωτήσει ποιό θα είναι το μέλλον της Ελλάδας. Η απάντηση που πήρε τότε για τη χώρα ήταν πως θα είναι σαν ένας «ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε  βυθιζόμενος”Αυτή η φράση της πυθίας, ούτε λίγο ούτε πολύ, μοιάζει και με τον τίτλο που έχω βάλει στα ζωγραφικά έργα που εκθέτω αυτόν τον καιρό στην γκαλερί Αστρολάβος: «Ελλάδα: Η χώρα του ποτέ και του πάντοτε».
Δεν μπορώ να προφητεύσω για το μέλλον τι θα γίνει. Λέω απλώς ότι αν δεν γίνει αυτό που ελπίζω, να αλλάξει κάτι στο οικονομικό σύστημα χάρις πια στην θέληση των λαών και όχι των κυβερνήσεων, δεν βλέπω καλή μέρα για κανέναν, όχι μόνο για μας.
Κι εμάς κατά περίεργο τρόπο μας «έσωσε» αυτό το οποίο μας απειλούσε: Η μετανάστευση.  Διότι αυτή η μετανάστευση τρόμαξε τους ευρωπαίους και τώρα ξαφνικά η Ελλάδα έγινε πολύτιμο μέρος το οποίο πρέπει να ενισχυθεί σε αυτό το θέμα. Κατάλαβες γιατί μιλάω για τραγέλαφο; Γιατί είναι τραγελαφική η κατάσταση.

Έτσι δεν είμαι ποτέ τελείως απαισιόδοξος και ποτέ τελείως αισιόδοξος. Είμαι ανάμεσα στα δύο, βλέποντας και κάνοντας. Διότι δεν ξέρεις αύριο τι θα συμβεί. Μπορεί να αλλάξουν άρδην όλα, όπως τα τελευταία χρόνια έχουμε δει δραματικές αλλαγές, απίστευτες, τις οποίες δεν τις φανταζόμασταν, ακριβώς, τα προηγούμενα χρόνια.

Και στο έργο μου όπως θα δει κανείς έχω ένα πανηγυρικό χαρακτήρα στο χιούμορ μου, με χρώματα, περίεργα αντικείμενα που στροβιλίζονται, με ένα άλλο ύφος και ήθος, το οποίο αφορά και τον τρόπο που γράφω. Δεν γράφω θρήνους συνέχεια, δεν μου αρέσει αυτό. Μ’ αρέσει να αντιμετωπίζω τα πράγματα με κάποια ειρωνεία, με καγχασμό καμιά φορά ή κυνικά, αλλά ποτέ να μην ενδίδω σε αυτόν τον τόνο απελπισίας, ή ηττοπάθειας-θα την έλεγα- που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ίσως με κάποιον τρόπο τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Τους καταλαβαίνω, δεν τους κατηγορώ, αλλά προσωπικά δεν συμμετέχω σε αυτού του είδους την απελπισία.

Η γνώση της ιστορίας βοηθάει σ’ αυτό. Διότι, κοίταξε τι περάσαμε, πόσες φορές μας πάτησαν! Τη μεγαλύτερη ήττα που είχαμε ποτέ ήταν με τους Ρωμαίους, μετά από τη μεγαλύτερη εξύψωση που είχαμε με τον Αλέξανδρο και τη μεγαλύτερη διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού. Έρχονται οι Ρωμαίοι και μας κατακτούν για 300τόσα χρόνια, όμως δεν μας ξεριζώνουν γιατί είναι ένας λαός συγγενικός μαζί μας, αφού προερχόμαστε από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα, όπως και οι γλώσσες μας.

Βέβαια οι Ρωμαίοι ήταν πολύ περισσότερο στρατιωτικό έθνος, το οποίο ανέθρεφε τα παιδιά για να γίνουν στρατηγοί και να οδηγήσουν τις λεγεώνες τους στο να κατακτήσουν τον κόσμο. Εμείς δεν αναθρέφαμε έτσι τα παιδιά μας. Ούτε οι αρχαίοι Έλληνες, παρόλο που έκαναν συνεχώς πολέμους, τους έκαναν κυρίως αναμεταξύ τους. Κι αυτό το συνεχίζουμε, ανελλιπώς! Είναι φοβερό πως το ίδιο χαρακτηριστικό μας είναι εκείνο που μας εμποδίζει να συνεργαστούμε.
Ενώ είναι φανερό ότι τα ίδια μας απειλούν και όλους μας απειλούν, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ο ένας με τον άλλον. Αλλά και μπροστά σ΄ αυτόν τον κίνδυνο, παρόλα αυτά, τίποτα… Το πολύ που θα δεις, είναι μια καλύτερη κουβέντα με κάποιον, χωρίς τόσες πολλές αντιρρήσεις ως συνήθως. Ε, τίποτε άλλο.
Προσωπικά, συνεχίζω το δικό μου τον τρόπο. Δεν τον αλλάζω. Δεν έχω την εντύπωση ότι έχει συμβεί κάτι τόσο καταστροφικό όσο ήταν η Μικρασιατική καταστροφή αφενός και η Κατοχή αφετέρου.  Και υπάρχει η περίπτωση να βρεθούμε πάλι σε ένα ρεύμα το οποίο θα μας ωφελήσει. Αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι τότε πρέπει να καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα.
Πιστεύω ότι πρέπει κυρίως να προστατεύουμε την ελευθερία μας από όλους: και τους ντόπιους και τους έξω. Γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Οι προφάσεις που εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις να φέρνουν μέτρα καταπιεστικά ολοένα και περισσότερο, παντού.  Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο: Να χαθεί η ελευθερία μας! Και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα ‘ρθούνε.
Με αυτά τα μέτρα που μας επιβάλλουν δεν έχεις ελευθερία να αντισταθείς, αλλά έχεις την ελευθερία να τα κατακρίνεις και να έχεις επίγνωση ότι είναι παράλογα, τουλάχιστον από άποψη καθαρά οικονομική. Οι οικονομολόγοι το λένε και οι ίδιοι, άλλωστε, δεν το λέω εγώ που είμαι ένας καλλιτέχνης.

Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, να μη χάσουμε την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να χρησιμοποιούμε ότι όπλα έχουμε, μεταξύ των οποίων νομίζω πως η εξυπνάδα μας είναι το καλύτερο, κι αυτό μάς έχει διατηρήσει τόσους αιώνες ως εθνότητα και πολιτισμό, δηλαδή δεν εννοώ πολιτισμό με την αρχαία έννοια, αλλά εννοώ πολιτιστικά ζωντανούς, όπως π.χ. με την παράδοσή μας που δεν κατάφερε να την εξαφανίσει κανείς.

Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να φοβηθούμε σήμερα ότι θα μας εξαφανίσουν, όταν σήμερα έχουμε τα εκατονταπλάσια τεχνικά και άλλα μέσα να αντισταθούμε, αν θέλουμε.  Κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αντιληφθούν οι νέοι, και νομίζω ότι πολλοί νέοι το έχουν αντιληφθεί, διότι επειδή βρίσκονται σε δύσκολη θέση αρχίζουν και σκέφτονται…  κι αυτό είναι πολύ σημαντικό!

πηγή:tvxs.gr