06/08/16

Για επόμενη συνεδρίαση αναβλήθηκε η απόφαση της γερμανικής Βουλής για την εκταμίευση της δόσης 7,5 δισ. προς την Ελλάδα, καθώς «η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί» σύμφωνα με το ThePressProject.

 

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι «όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» διευκρινίζοντας ότι δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή έγραφε ότι «η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα».

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) απειλεί να επαναφέρει την αντιπαλότητα που δίχασε την Αυστρία, ανάμεσα στους ψηφοφόρους της περιφέρειας, που υποστήριξαν τον ακροδεξιό υποψήφιο, και των μεγάλων αστικών κέντρων που υποστήριξαν τον υποψήφιο των Πρασίνων... Το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) κατέθεσε προσφυγή κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας στο λογαρισμό του στο Twitter, σε μία κίνηση που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε συνταγματική κρίση.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών του περασμένο μήνα στην Αυστρία εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς η διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο των Πρασίνων και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ περιορίσθηκε στη μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή σε 31.000 ψήφους. 

Το tweet του Κόμματος της Ελευθερίας
Αν και το προεδρικό αξίωμα στην Αυστρία έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, με τον πρόεδρο να έχει ωστόσο την εξουσία να διαλύει τη βουλή και να παύει τον καγκελάριο, οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών ανέπνευσαν με ανακούφιση με την ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος θα ήταν ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως τώρα το Κόμμα της Ελευθερίας απειλεί να επαναφέρει την αντιπαλότητα που δίχασε την Αυστρία, ανάμεσα στους ψηφοφόρους της περιφέρειας, που υποστήριξαν τον ακροδεξιό υποψήφιο, και των μεγάλων αστικών κέντρων και τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου ψηφοφόρους , που υποστήριξαν τον υποψήφιο των Πρασίνων.

Από τη στιγμή που η προσφυγή θα κατατεθεί επισήμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί εάν θα την κάνει δεκτή, εξετάζοντας εάν έχει παραβιασθεί νόμος και αν η παραβίασή του επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.


euronews

Στους 5 εκατ. εκτιμάται πως θα είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ που θα δουν εκπτώσεις της τάξης του 15% στους λογαριασμούς τους μετά και τη σχετική απόφαση του Οργανισμού που προβλέπει επιβράβευση των συνεπών πελατών και της οποίας η υλοποίηση ξεκινά από την 1η Ιουλίου...Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων διευκρίνισε πως το ευνοϊκό μέτρο θα αφορά αποκλειστικά πελάτες χαμηλής και μεσαίας τάσης, οι οποίοι ανταποκρίνονται εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, είτε πληρώνοντας έγκαιρα εφ' άπαξ τους λογαριασμούς τους είτε τηρούν τις δόσεις των διακανονισμών που τυχόν έκαναν.

Η ΔΕΗ εκτιμά πως η ελάφρυνση που θα προκύψει από την έκπτωση στον καθαρό λογαριασμό ρεύματος θα αφορά περίπου 5 εκατ. καταναλωτές, ενώ ακόμη 2,1 εκατ. θα μπορούν επίσης να τύχουν της ίδιας έκπτωσης, εφόσον προχωρήσουν σε ρύθμιση των συνολικών τους οφειλών. 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και από νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση), προσεγγίζοντας συνολικά, τα 2,5 δισ. ευρώ.

Καταληκτική ημερομηνία για όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και να επωφεληθούν του μέτρου, είναι η 31η Ιουλίου.

Χθες βράδυ το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ. απέστειλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δις. €….Το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα απέστειλε αργά χθες το βράδυ στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί προληπτικά με αυτή την υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.
Αθηναϊκό Πρακτορείιο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του Ελληνικού θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πρώτα οι εργασίες για το πάρκο των 2 εκατομμυρίων τ.μ. και όχι εκείνες της δόμησης. Επιπλέον, η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ., ενώ ο συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ. (τίμημα) και 1,5 δισ. (δημόσια έργα), δηλαδή 2,415 δισ. ευρώ συνολικά...Το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ. (τίμημα) και 1,5 δισ. (δημόσια έργα), δηλαδή 2,415 δισ. ευρώ συνολικά, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως το σημαντικότερο είναι ότι το έργο στο Ελληνικό θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής. Ενώ, προσθέτουν, η προηγούμενη μορφή της σύμβασης  άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου. Ετσι, στην πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού.

Επιπλέον, η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ., που προσεγγίζουν σε ποσοστό  το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης. Από αυτά,  τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο. Επιπλέον, το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, ενώ υπάρχει δέσμευση του επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων.
Αναλυτικά, σε σχετικό σημείωμα σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του Ελληνικού, και το τι κερδίζουν οι πολίτες της Αττικής και το ελληνικό δημόσιο από τη  νέα συμφωνία με τους επενδυτές, αναφέρεται:
   
Α) Σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του Ελληνικού δημοσίου

Η Επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

Η διαφορά είναι ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος.

Και πράγματι κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δισ. ευρώ τουλάχιστον και σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία, κατά ένα δις ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Η προηγούμενη μορφή της σύμβασης  άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου.

Τώρα με τη δέσμευση για 1 δισ. δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στην πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού.

Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα  5,4 δις περίπου στα 7 δις ευρώ.

Β) Σημαντική Αύξηση του Πάρκου και του Πρασίνου έναντι της οικοδομήσιμης γης
Με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης ανατρέπεται πλήρως ο συσχετισμός Πρασίνου και οικοδομήσιμης γης στο Ελληνικό.

Η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ.

Από τα 2.900.000 τ.μ. πρασίνου, που προσεγγίσει σε ποσοστό  το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης,  τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο, επιπλέον 300.000 τ.μ. εφαπτόμενα στο ενιαίο Πάρκο, χώρος που είτε θα επεκταθεί το Πάρκο είτε θα μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτιρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντίστοιχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου. Και τα υπόλοιπα 600.000 τ.μ. άθροισμα πράσινων τμημάτων σ ε όλη την έκταση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι πέτυχε η κυβέρνηση από την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης:

1. Οικονομικά Στοιχεία 

α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης μέσα από τη αύξηση των έργων δημόσιου κοινωφελούς χαρακτήρα τουλάχιστον κατά 1,5 δις ευρώ. Ο Επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 7 δισ. ευρώ.
Έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής.

1. Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής
2. Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις
3. Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.
4. Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.
5. Απαιτούμενα λιμενικά έργα
6. Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί
7. Έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων
8. Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων
9. Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις
10. Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς
11.Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου
12. Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου
13. Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές
14.  Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1 χλμ περίπου

β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο.
Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση.
Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα.
Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο.
Το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν η καταβολή έως το 2022.

ε) Ο Επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

2. Χαρακτήρας επένδυσης

α) Μητροπολιτικό ενιαίο Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής 2.000.000 τμ. κοινόχρηστο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και με συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία.

β) Επιπλέον χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ.

γ) 300.000 τ.μ. για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα ( π.χ. για μεταφορά στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές και περιοχές του λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).

δ) Μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων μήκους τουλάχιστον 50χιλιομέτρων, συνδεσιμότητα μέτρων σταθερής τροχιάς , εσωτερική γραμμή Τραμ.

ε) Τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο ανοικτού απολύτως αδόμητου μετώπου παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια του Πάρκου προς τη θάλασσα.

στ) Παραμονή του υφιστάμενου σήμερα Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά. Σε αντίθεση με τη προηγούμενη συμφωνία, τώρα το κέντρο παραμένει σε λειτουργία μαζί με τις ομοσπονδίες των αθλητών, μέχρι την μετεγκατάστασή τους σε αντίστοιχες νέες εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο του Έργου

ζ) Εξασφάλιση της κατασκευής χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου, με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές

η) Μείωση του συντελεστή κάλυψης και ιδιαίτερα στην παραλία. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο Επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτήριο Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών κτλ).

3. Δέσμευση του Επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων. 

Ο Επενδυτής αναλαμβάνει τη συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης / προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του Ακινήτου.

Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν κατά πολύ την αρχική συμφωνία διότι :
  • Εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τους πολίτες όλου του λεκανοπεδίου,  με την αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου και τη μείωση της δόμησης. 
  • Ικανοποιούν την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα με το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων, 
  • Η αύξηση των επενδύσεων, με δημόσιο όφελος, από πλευράς του αναδόχου, συμβάλλει στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Η ανακοίνωση της Lamda DevelopmentLamda Development S.A.: Επένδυση-ορόσημο Υπεγράφη σήμερα 7 Ιουνίου 2016, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., της HELLINIKON Global I. S.A. και της Lamda Development S.A. Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding).

Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με γνώμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του Έργου με τις προσδοκίες των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Αθήνας. Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του Έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη, που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους.

Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ. Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό. Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.

Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10δις σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development δήλωσαν τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της αξιοποίησης νέων ευκαιριών και της προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Έργο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες, θα δημιουργήσει νέα τεχνογνωσία και μια ευρύτατη περιοχή θα αποκτήσει τεράστια χρηστική αξία για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους πολίτες. Κυρίως όμως, η επένδυση αυτή λόγω μεγέθους και ποιοτικών χαρακτηριστικών θα προσθέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άξονα στην οικονομία της χώρας και ιδίως του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θα γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες’.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε: «Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ΄ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με την Lamda Development τα βασικά σημεία της συμφωνίας ως προς τις αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώληση της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά είναι τα εξής:

1. Οικονομικά Στοιχεία

α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο Επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.
Έργα που δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει ο επενδυτής:
i. Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής
ii. Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις
iii. Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.
iv. Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.
v. Απαιτούμενα λιμενικά έργα
vi. Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί
vii. Έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων
viii. Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων
ix. Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις
x. Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς
xi. Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου
xii. Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου
xiii. Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές
xiv. Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1 χλμ περίπου
β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.
γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη πενταετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.
δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν η καταβολή έως το 2022.
ε) Ο Επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

2. Χαρακτήρας επένδυσης

α) Μητροπολιτικό Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής 2.000.000 τμ. κοινόχρηστο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και με συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία.
β) Επιπλέον χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τμ.
γ) 300.000 τ.μ. για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα ( π.χ. για μεταφορά στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές και περιοχές του λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).
δ) Μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, εσωτερική γραμμή Τραμ.
ε) Τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο ανοικτής παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα.
στ) Μείωση του συντελεστή κάλυψης και ιδιαίτερα στην παραλία. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο Επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτήριο Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών κτλ).
 
3. Δέσμευση του Επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων.
Ο Επενδυτής αναλαμβάνει τη συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50%, στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης / προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του Ακινήτου.

Η παραχώρηση αυτή, αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα για τους δανειστές προκειμένου να εκταμιεύσουν την δόση, ύψους 7,2 δισεκατ. ευρώ. Για την εξέλιξη είχε προϊδεάσει νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία είχε διευκρινίσει ότι οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τους επενδυτές θα συνεχιστούν με τελική ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει τις επενδύσεις με δημόσιο όφελος και να αυξήσει το πράσινο με ταυτόχρονη μείωση της δόμησης» όπως είπε.

Το τίμημα ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία να έχει καταθέσει τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ.


Ο Άσαντ δήλωσε ότι θα πάρει πίσω "κάθε εκατοστό" της Συρίας και τόνισε πως το Χαλέπι θα γίνει το νεκροταφείο των ελπίδων και των ονείρων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν....Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει αυτό που αποκάλεσε "πόλεμο της Συρίας εναντίον της τρομοκρατίας", χωρίς να δείξει καμιά διάθεση για συμβιβασμό στην πρώτη μείζονα ομιλία του από τον Απρίλιο που κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. 

Ο Άσαντ δήλωσε ότι θα πάρει πίσω "κάθε εκατοστό" της Συρίας και τόνισε πως "το Χαλέπι θα γίνει το νεκροταφείο των ελπίδων και των ονείρων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείζονος χορηγού των ανταρτών που μάχονται για να τον ανατρέψουν". 

"Ο πόλεμός μας εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται", δήλωσε ο Άσαντ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. "Όπως απελευθερώσαμε το Ταντμούρ (Παλμύρα) και πριν απ' αυτό πολλές περιοχές, θα απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό της Συρίας από τα χέρια τους. Η μοναδική επιλογή μας είναι η νίκη, αλλιώς δεν θα υπάρξει συνέχεια για τη Συρία".

Ο Άσαντ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι έστειλε πρόσφατα χιλιάδες μαχητές στην βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπιού που συνορεύει με την Τουρκία και όπου βρίσκεται η αρχαία φερώνυμη πόλη. 

Ο Άσαντ, σύμφωνα με το lifo.gr, ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ για την υποστήριξη που του παρέχουν. 

Υπαινισσόμενος πληροφορίες περί διαιρέσεων στη συμμαχία, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία, ο Άσαντ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να ακούει αναφορές για "διαφορές, διαμάχες και διαιρέσεις".


Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού — Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλη Ψύλο, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ, στη Μόσχα, με θέμα "Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετα-συμβατικότητας", οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Πούτιν στο φόρουμ, ο Ρώσος πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα "Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας".

Ο Μ. Ψύλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Β. Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις. 

Από τους φόρους που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2016 κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον... πίθο των Δαναΐδων...

 

 του Προκόπη Χατζηνικολάου στο Liberal.gr
 
Στα 74,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι και αυτά που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τους πιστωτές της χώρας. Τα μέτρα αυτά αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα, όσο και στην κατανάλωση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στο διάστημα αυτό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν τα 53 δισ. ευρώ. Δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον... πίθο των Δαναΐδων. Η φοροδιαφυγή οργίασε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατέρρευσαν και αυτό που κατόρθωσαν οι κυβερνώντες είναι να αφανίσουν τη μεσαία τάξη, που επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε τις ανάγκες του κράτους.

Από τα 35 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογούμενων στα τέλη του 2009 έφθασαν τα 87,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016. Προφανώς τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Τεράστιο είναι το χρέος και των ΔΕΚΟ, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί.

Η ίδια λανθασμένη πολιτική ακολουθείται και σήμερα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται, εξαιτίας τη αδυναμίας των φορολογούμενων να πληρώσουν του φόρους και αντί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ριζικά, οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου προς τους πιστωτές της χώρας για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ήταν εστιασμένες στην αύξηση των φόρων και των εισφορών. Ουδεμία πρόταση για τη μείωση του κράτους και των «περίεργων» δαπανών που συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα.

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν στα 95 δισ. ευρώ. Και αυτό καθώς τα χρέη των φορολογούμενων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, φέτος, εκτός από τι πάγιες υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα τέλη.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν την κόπωση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Συγκεκριμένα, από τους 136.920 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μόλις 59.058 οφειλέτες συνεχίζουν σε αυτή. Οι υπόλοιποι 54.700 που βρίσκονται πλέον εκτός ρύθμισης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των αναγκαστικών μέτρων, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, Για την ιστορία, από τα 3,9 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, 3,1 δισ. ευρώ βγήκαν εκτός.

Σημείωση: Σύμφωνα με την παράδοση, οι κόρες του Δαναού, οι Δαναΐδες, καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα πιθάρι με τρύπες («τετρημένον πίθον») για να τιμωρηθούν δήθεν για τη δολοφονία των συζύγων τους την πρώτη νύχτα του γάμου. Αυτό έγινε στη νεότερη εποχή πολύ γνωστή έκφραση, ο «Πίθος των Δαναΐδων».

Σχόλια και αποτροπιασμό στον γερμανικό τύπο έχει προκαλέσει η δήλωση του τούρκου προέδρου να υποβληθούν σε ανάλυση αίματος γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής ώστε να αποδειχθεί εάν είναι πράγματι Τούρκοι....Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας αποτελούν εδώ και μέρες αντικείμενο σχολιασμού στον γεμανικό τύπο μετά την επίμαχη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, κατά την οποία αποφασίστηκε η υιοθέτηση του όρου γενοκτονία για τη σφαγή των Αρμενίων. Έκτοτε ο τούρκος πρόεδρος βάλλει έναντι γερμανών βουλευτών και συγκεκριμένα κατά του Τσεμ Έζντεμιρ, τουρκική καταγωγής, χωρίς να τον κατονομάσει ευθέως, για τον οποίο ζήτησε να κάνει ανάλυση αίματος προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να είναι Τούρκος.

Η Berliner Zeitung αναφέρει: «Πράγματι πρόκειται για μια κλιμάκωση της διεθνούς πολιτικής με ρατσιστικά κίνητρα. Μέσα στις μεγαλομανείς φαντασιώσεις του ο Ερντογάν φαίνεται να θέλει να ορίζει και ποιος είναι Τούρκος και ποιος όχι. Πάντως αυτό δεν θεωρείται καλή διακρατική συνεργασία. Μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι το ψήφισμα δεν έγινε αποδεκτό με ευχαρίστηση από την τουρκική πολιτική. Ως ανεξάρτητη απόφαση όμως ενός κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας που αγωνίζεται για την συνειδητοποίηση της βίαιης ιστορίας στις αρχές του 20ου αιώνα αξίζει τον σεβασμό και εκείνων που είναι διαφορετικής άποψης».

«Ό,τι και να πιστεύει κανείς για το ψήφισμα για τους Αρμένιους στο γερμανικό κοινοβούλιο, χάρη σε αυτό αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του τούρκου προέδρου με μοναδικό τρόπο» επισημαίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η ανυπόκριτη, όσο και θρασύτατη επιρροή του αυταρχικού προέδρου φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Ο Ερντογάν ζήτησε αλληλεγγύη και την έχει. Αλλά διαφορετικά απ' ό,τι ήθελε. Οι τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας μπορεί να θεωρούν το ψήφισμα για τους Αρμένιους λάθος, ωστόσο χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Ερντογάν αποτρόπαιες».

Στο ίδιο ύφος κινείται και το δημοσίευμα της Märkische Oderzeitung: «Εδώ φανερώνεται ένας τρόπος σκέψης, ο οποίος χαρακτηρίζει και τον 'δίδυμο' του Ερντογάν, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο θεωρούν όλους τους ανθρώπους που κατάγονται από τη χώρα τους υποτελείς τους. Ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του σουλτάνο όλων των Τούρκων, ακόμη και αυτών στη Γερμανία. Και στους σουλτάνους δεν αρέσουν οι αντιρρήσεις. Επιπλέον και οι διασυνδέσεις με την τρομοκρατία για τις οποίες κατηγορεί γερμανούς βουλευτές δείχνουν ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα για τον κόσμο και την επεξεργάζεται μέχρι να του ταιριάξει».
Deutsche Welle

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου».


Στο μητρώο επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ θα μπορούν να εγγράφονται όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, από τις πιο μικρές έως τα πιο μεγάλα συγκροτήματα. Το μητρώο (το οποίο είναι ήδη ενεργό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης), παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων δημοσιευμάτων, χωρίς να υπάρχει η πατρότητα της πηγής». Επισήμανε, έτσι ότι όλες οι ενημερωτικές σελίδες θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και να σταματήσουν να υπάρχουν ιστοσελίδες που αναπαράγονται με μαύρο χρήμα. «Αυτή η προσπάθεια είναι κομμάτι της ρύθμισης στο χώρο των media, που αποτελείται ακόμα από την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και την συγκρότηση του εθνικού κέντρου ραδιοτηλεοπτικών μέσων», πρόσθεσε ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της ενημέρωσης, καθώς αυτή προστατεύεται από το σύνταγμα και τους νόμους.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που - έστω και καθυστερημένα - βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ρύθμισης του χώρου των media, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου».

Η συμμετέχουσα στην παρουσίαση κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η τήρηση κανόνων και στο τηλεοπτικό τοπίο, ειδικά τις μέρες που ζούμε» προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να τεθούν κανόνες όσον αφορά τη δημόσια προστασία στην ενημέρωση, ώστε αυτή πλέον να έχει ονόματα και διευθύνσεις.

Η εγγραφή στο μητρώο θα είναι προαιρετική και προϋποθέτει κάθε επιχείρηση να παραθέτει τα στοιχεία της, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του μητρώου, ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει μια υπηρεσία, ένα software που θα στέλνει ειδοποίηση σε εκείνον που έχει παράξει την είδηση για το αν αναπαράγεται και από ποιον. Αυτή η υπηρεσία, όπως είπε, «θα βοηθήσει να υπάρχει η πηγή της αρχικής προέλευσης και ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει αν θα έχει πέσει θύμα λογοκλοπής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Νίκος Παππάς ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει ονομαστική καταγραφή των εργαζομένων και πως ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση είναι ένα μήνυμα προς τα συνδικάτα και τα αρμόδια υπουργεία να παρεμβαίνουν όταν υπάρχουν παρατυπίες.

Στην ιστοσελίδα ο επιχειρηματίας, ξεκινώντας με μια απλή εγγραφή, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, τη νομική μορφή της εταιρείας και τη ΔΟΥ που υπάγεται, λεπτομερή στοιχεία μετόχων, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και τη σχέση απασχόλησης. Θα δοθεί μία τρίμηνη περίοδος ώστε να εγγραφούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες ενώ μετά την παρέλευσή της, κρατική διαφήμιση θα μπορούν να λάβουν μόνο όσα site είναι γραμμένα στο Μητρώο. Οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο θα πρέπει να έχουν βάση τους την Ελλάδα.


πληροφορίες ΑθηναΪκό Πρακτορείο

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.