06/09/16

Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης, που είχε ως θέμα "Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ".Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ρ/σ "Κόκκινο", και Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους του ιδίου σταθμού να "βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ".

"Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις 'πόθεν έσχες'", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι μέσω αυτής της κατ' αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσης ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε "για να βάζει στην άκρη υποθέσεις".

"Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση (σ.σ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι "φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού", προσθέτοντας, "Θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την 'απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας'".

"Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σχήματα που θέλουν να δοκιμάσουν", πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων, και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση - "όπως σε κάθε πολίτη" - και επισήμανε ότι "υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο 'κράδαινε' πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της".

Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει "να περάσει στην κινητή τηλεφωνία", ενώ τόνισε ότι "βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα".

"Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας", είπε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναφέροντας στην συνέχεια ότι αυτοί που λένε πως είναι αντισυνταγματικό να οργανώνει τον διαγωνισμό το υπουργείο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με μια απλή υπουργική υπογραφή, όπως γινόταν τόσα χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δινόταν παράταση στο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων, ανέφερε ότι "μας έχουν στείλει και δικόγραφα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις κλπ., θα υπερασπιστούμε και εμείς τις επιλογές μας".

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση "έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του ισχύοντος πλαισίου εσωτερικού και διεθνούς", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρχει κανάλι με offshore και 'αυτοφωράκια', ούτε κανάλι χωρίς πρόγραμμα και παραγωγή".

Αναφορικά με τον συσχετισμό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών και πλουραλισμού, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "είχαμε παραπάνω από τέσσερα κανάλια και καθόλου πλουραλισμό - παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρξε ισότιμη προβολή των απόψεων".

"Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πολιτική εξουσία με τα ΜΜΕ, αν καταφέρουμε να πάμε και σε βιώσιμα σχήματα σπάει και ο ομφάλιος λώρος των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ και τραπεζών", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση "θα βρει τον βηματισμό της", έφερε ως παράδειγμα ότι "το Euro2008 το είχαν πάρει (με) 13 εκατ. ευρώ και εμείς το φετινό το πήραμε (με) 2.700.000 ευρώ", και πρόσθεσε "ερχόμαστε για να δείξουμε και να αναδείξουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας".

"Στην ΕΡΤ δεν απαγορεύεται ούτε η κριτική, ούτε η πολεμική στην κυβέρνηση. Οφείλω ως υπουργός να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων", είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε επισήμανση από το ακροατήριο.

Σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι οφείλουν άπαντες πλέον να δημοσιοποιούν την διαφημιστική δαπάνη τους.

Έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για "χαμό με τα sites που ζουν από αντιγραφές" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανέναν να εγγραφεί στο Μητρώο, αλλά παρέχει ισχυρά κίνητρα, όπως η πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση όσων εγγράφονται, η παροχή κωδικού πρόσβασης ώστε να ελέγχεται η λογοκλοπή καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης των εγγεγραμμένων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ο κ. Παππάς είπε ότι "δεν συζητάμε καθόλου για το περιεχόμενο (των sites)", επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι η ρύθμιση "παραμένει ατελής" καθώς, για παράδειγμα, "δεν λύνει τα εργασιακά προβλήματα".

"Για τέτοια θέματα θα χρειαστεί και το κράτος και το κίνημα των δημοσιογράφων", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας, όμως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται "επιθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα", τις οποίες ενέταξε στην "τακτική αντιπερισπασμού" της αντιπολίτευσης.

"Να μην αφήσουμε την Νέα Δημοκρατία να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της", είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στην συνέχεια "(η ΝΔ) υπέγραψε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κλείσει το σενάριο της 'παρένθεσης' και 'ανοίγουν τα στόματα': Ο Χαρδούβελης είπε ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Ο Σαμαράς έπρεπε να πάρει μέτρα και για το 2014 και για το 2015".

Ο κ. Παππάς είπε ότι η ΝΔ "προσπαθεί να σβήσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη - έφεραν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, εμείς πήγαμε στον λαό για όσα καταφέραμε και για όσα δεν καταφέραμε".

"Τον Γενάρη πήραμε εντολή για διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε, τον Ιούλιο καταλήξαμε στην συμφωνία και πήγαμε ξανά στον λαό λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την συμφωνία", είπε ο κ. Παππάς, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, "Ασπάζεται ο κ. Μητσοτάκης το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;" και επικρίνοντας την ΝΔ ότι "προσπαθεί να δείξει ότι η αριστερά είπε ψέμματα".


"Αυτό θα ήταν τεκμηριωμένο αν ο Τσίπρας παρέμενε πρωθυπουργός μετά τον Ιούλιο, έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ανέφερε ότι η στρατηγική της ΝΔ "βασίστηκε στο ότι η αριστερά θα βγάλει την χώρα από την Ευρώπη, αυτό κατέρρευσε" και πρόσθεσε πως "τώρα προσπαθούν να πουν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της πρώτης κατοικίας έως 35.000 ευρώ και διαπραγμάτευση χωρίς την προστασία αυτή, ομοίως υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της μέγιστης πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων και διαπραγμάτευση με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις".

"Καταφέραμε να έχουμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα πάνω από τα προβλεπόμενα και τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε πώς θα γίνει η διανομή αυτού του πλεονάσματος", πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων, στην επανέναρξη μεγάλων έργων και στην εξοικονόμηση πόρων και έκανε λόγο για συνεκτική και συμπαγή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία "για να μην είναι ατελής, πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική".

Είπε ότι ο κ. Τσίπρας "ανήκει αυτή την στιγμή στις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς", πρόσθεσε ότι "η ποτέ η χώρα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα" και ανέφερε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος "διεκδικεί να επηρεάσει τις εκεί εξελίξεις".

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα "η Ευρώπη να είναι ένα περιεκτικό και ανεκτικό project", είπε οτι η Γερμανία πρέπει "να έχει και τα δύο της πόδια εντός του project αυτού" και επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας για παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επισήμανε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε προτείνει την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόταση που έγινε δεκτή.

"Έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή και τις απώλειες και να βάλουμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να γευτούν όλοι τους καρπούς της προόδου και της ανάπτυξης", κατέληξε ο κ. Παππάς.
αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια συγκριτική ανάλυση της ιστοσελίδας WhatUKThinks, όπου παρουσιάζεται ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, η πλειονότητα των Βρετανών (51%) εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

 


«Κεφάλι» της τάξης του 4-5% παίρνει το Brexit, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11%, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από τις εταιρείες ICM και YouGov δείχνουν ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη δημοσκόπηση του ICM, στην οποία έλαβαν μέρος 1.741 άτομα από τις 3-5 Ιουνίου, το 48% δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, από 47% μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το 43% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, μείωση της τάξης του 1% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της YouGov, όπου έλαβαν μέρος 3.495 άνθρωποι και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 Ιουνίου, το 45% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, από 40% σε μία συγκρίσιμη δημοσκόπηση έναν μήνα νωρίτερα, ενώ το 41% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, σε σχέση με το 42% νωρίτερα.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώθηκε κατά δύο μονάδες τον τελευταίο μήνα, ωστόσο παραμένει υψηλό και φτάνει το 11% των ψηφοφόρων.

Τις τελευταίες ημέρες, σε σύνολο οκτώ δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μία δείχνει ότι τα δύο στρατόπεδα είναι ισόπαλα, δύο έδειξαν ότι η παραμονή προηγείται και πέντε ότι προηγείται το Brexit.
Poll of Polls

Ωστόσο, σε μια συγκριτική ανάλυση της ιστοσελίδας WhatUKThinks, όπου παρουσιάζεται ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, η πλειονότητα των Βρετανών (51%) εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Το ποσοστό 51% δεν λαμβάνει υπόψη τους αναποφάσιστους, αλλά συντίθεται από σειρά δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου. Ο προηγούμενος μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδειχνε ότι θα δύο στρατόπεδα ήταν ισόπαλα, με 50%-50%

Νέα Δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος της Κυριακής καταγράφει ανατροπές στην κατάταξη των μικρότερων κομμάτων, Δημ. Συμπαράταξη, 'Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ.... 

 

Αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων έχουν ως εξής: 
  1. ΝΔ 25,4%, 
  2. ΣΥΡΙΖΑ 17,9%, 
  3. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8,1%, 
  4. ΚΚΕ 6,5%,
  5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 4,3%, 
  6. ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3,1%,
  7. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3%, 
  8. ΠΟΤΑΜΙ 2,2%, 
  9. ΑΝ.ΕΛ. 2,5% και 
  10. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,4%. 
Ποσοστό 5% επιλέγουν άλλο κόμμα, ενώ 19,6% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ερωτήματα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα είναι απαράδεκτα, με ποσοστό 65% έναντι 31% που τα θεωρεί ως αναγκαίο κακό. 
 
Το 75% των ερωτηθέντων, επίσης, έχει χάσει την εμπιστοσύνη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 17% δηλώνει πως εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό.

Στην ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνονται τη φράση που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη Βουλή: ''Κατηγορείστε μας για αυταπάτες, όχι οτι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέμματα'': το 74% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέμματα έναντι του 17% που του αναγνωρίζει το ''ελαφρυντικό'' ότι είχε ''αυταπάτες'' πρωθυπουργού.

Τέλος, όσον αφορά την αξιολόγηση της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup, το 72% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως αρνητική, ενώ το 11% θετική.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.