06/10/16

"Όποιος επιχειρεί να απειλήσει (Γερμανούς) βουλευτές στρέφεται ενάντια στην Μπούντεσταγκ"!
Τεταμένη παραμένει η σχέση Άγκυρας-Βερολίνου, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Μπούντεσταγκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε ευθέως στους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς βουλευτές, λέγοντας πως «πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να δούμε τι είδους Τούρκοι είναι».

Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ τόνισε πως όποιος επιχειρεί να απειλήσει βουλευτές στρέφεται ενάντια στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πως είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος να συνδέει τις επικρίσεις του προς του βουλευτές της Μπούντεσταγκ με αμφισβήτηση της τουρκικής καταγωγής τους και περιγραφή του αίματος τους ως μολυσμένου», ανέφερε ο Νόρμπερτ Λάμερτ.

Πιο προσεκτική η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ακατανόητη.

Οι 11 Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής έχουν μπει στο στόχαστρο και δέχονται απειλές και επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία.

Την στάση Ερντογάν καταδίκασε με ανοιχτή επιστολή του και ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για απόπειρα σύνδεσης δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών με τρομοκράτες. 
πηγή: Euronews

Εντείνονται οι προετοιμασίες – Δυναμώνει η τάση προς τον πόλεμο – Νέος στόχος η Λιβύη


 
Οι συγκρούσεις στη Λιβύη ανάμεσα σε δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τη Δύση και τη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ) με δυνάμεις του ISIS, αποκτούν χαρακτήρα πολέμου, ενώ ήδη στο έδαφος της Λιβύης δρουν και συντονίζονται οι ειδικές δυνάμεις Αγγλίας, ΗΠΑ, Ιταλίας και Γαλλίας. Είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει γενικότερη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή και επέμβαση στη Λιβύη. Φτάνει η στιγμή κατά την οποία το χάος που εξαπολύθηκε το 2011 για να βγει από τη μέση ο Καντάφι, πρέπει να τακτοποιηθεί ώστε να είναι πιο «ελεύθερα» τα χέρια της δυτικής στρατιωτικής μηχανής να προωθήσουν την περικύκλωση ή τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ευρύτερη περιοχή.

Ο πόλεμος στη Συρία καταγράφει νέους συσχετισμούς και η κλιμάκωση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας σε Β. Αφρική και Μεσόγειο σχετίζεται με τον σχεδιασμό που υπάρχει να επεκταθεί και στη Μαύρη Θάλασσα. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι τακτικές κινήσεις (ακόμα και τα ταξίδια συμβολικού χαρακτήρα, π.χ. επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος) αλλά και δηλώσεις αρμοδίων για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα (δηλαδή πόλεμο).

Δεν αποκλείεται καθόλου η τάση προς τον πόλεμο να αποτελέσει πιο σημαντική εξέλιξη για την απορρόφηση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τον καπιταλιστικό κόσμο αλλά και την περιοχή της Μεσογείου, η οποία αποτελεί ένα από τα επίκεντρα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να πάρει πιο γενικευμένα χαρακτηριστικά. Ήδη εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις στρατοί και επιτελεία των βασικότερων στρατιωτικών δυνάμεων-μηχανών. Όλες οι δυνάμεις του G7, πλην της Ιαπωνίας, συν η Ρωσία, τα Αραβικά κράτη, η Τουρκία, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και ορισμένες χώρες του πρώην ανατολικού στρατοπέδου. Δεν είναι και λίγα…

Η ΝATOϊκή και η ελληνική παρουσία


Πρόσφατα μόλις, διεξήχθησαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές «ασκήσεις» του ΝΑΤΟ που, στην ουσία, είναι προπαρασκευαστικές ενέργειες ή καλυμμένες, για τους πολέμους που διεξάγονται ή πρόκειται να γίνουν άμεσα.

Για παράδειγμα, η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Phoenix Express 2016». Η άσκηση αυτή είχε ως κέντρο επιχειρήσεων το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Βάση της Σούδας, συμμετείχαν στρατιωτικοί από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία,Τυνησία και Ελλάδα, με τη φρεγάτα «Έλλη», ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, μία ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου και του ΚΕΝΑΠ.

Το σενάριό της ήταν η «διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης επί θεμάτων επιχειρήσεων συνθέσεως ναυτικής εικόνας και επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής».

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε. (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, με αντικείμενό της την προσομοίωση ουσιαστικά της επέμβασης, αφού αναφερόταν χαρακτηριστικά σε «κρίση» σε αφρικανικό κράτος λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε. για… αποκατάσταση της τάξης.

Πριν από λίγες μέρες (31/5) ολοκληρώθηκε στην Κύπρο άλλη άσκηση με την επωνυμία «Αργοναύτης» και τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία και Ουγγαρία –η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ- με αντικείμενο τη συνεργασία σε στεριά, θάλασσα, αέρα, για τη «Διαχείριση Κρίσης στη Μέση Ανατολή» και την «υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «η Συμμαχία είναι έτοιμη να επέμβει στη Λιβύη, εάν η τωρινή κυβέρνηση της χώρας κάνει ανάλογο αίτημα».

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) εξέδωσαν NOTAM, δηλαδή δέσμευση του εναέριου χώρου ουσιαστικά μόνο για στρατιωτικά αεροσκάφη έως τις 8 Σεπτέμβρη. Πυκνώνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (που απροκάλυπτα ονομάζονται «ΝΑΤΟϊκά ύδατα) με πρόσχημα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εντάσσεται σε όλους τους επιθετικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μαύρη Θάλασσα και το ΝΑΤΟ


Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σημειώματα από τις στήλες του Δρόμου οι Αμερικανοί πρότειναν σε Ελλάδα και Τουρκία να αποσύρουν τις ναυτικές δυνάμεις από το Αιγαίο, αφού έχει «ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα» και να συνδράμουν στην ενίσχυση της παρουσίας των Δυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και στην αντιμετώπιση της «ρωσικής επεκτατικότητας». Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική.

Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερος. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη συνομιλία του με το γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτεμπεργκ, δήλωσε ότι «δεν έχετε παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα έχει καταστεί σχεδόν μια ρωσική λίμνη. Αν δεν δράσουμε τώρα, η Ιστορία δεν θα μας το συγχωρήσει». Η απάντηση των Ρώσων ήταν άμεση, διά στόματος του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ (ναι υπάρχει και αυτή η σχέση…), Αλεξάντερ Γκρούσκο:

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα στον Εύξεινο Πόντο, ώστε να μη μετατραπεί σε μια λίμνη του ΝΑΤΟ. Σήμερα το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κινηθεί με ναυτικά πολεμικά συστήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε “ρωσική λίμνη”. Αλλά στο ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ “λίμνη του ΝΑΤΟ”, και θα λάβουμε για αυτόν το λόγο όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξουδετερώσουμε πιθανές απειλές και προσπάθειες που στοχοποιούν τη Ρωσία από τον Νότο. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί παράγοντα ασφαλείας της καταστάσεως στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Νότο».

Όπως γίνεται γνωστό, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει τον Ιούλιο, η Ρουμανία θα προτείνει τη δημιουργία μιας ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για τακτικό στόλο με πολεμικά πλοία από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει και η χώρα του.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν πάλι έντονη, αφού η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα «δώσει επαρκή απάντηση εξασφαλίζοντας τη δική της ασφάλεια».

Υγρός τάφος η Μεσόγειος


Ανοικτά της Λιβύης, κοντά στις ιταλικές ακτές, σημειώνονται πολλαπλά ναυάγια με εκατοντάδες θύματα. Η σκηνή με το άτυχο κορμάκι του μικρού παιδιού στα χέρια ενός απελπισμένου διασώστη συγκίνησε βαθύτατα ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά οι καραβιές και τα ναυάγια θα συνεχιστούν. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πλοίο-ναυάγιο με 700 πρόσφυγες περισυνελέγη νότια της Κρήτης, γεγονός που δείχνει ότι η ανθρώπινη ροή δεν θα διοχετευθεί όλη προς την Ιταλία. Ακόμα και η όξυνση των σχέσεων Γερμανίας/Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει και να προκαλέσει κι άλλα προσφυγικά κύματα, αφού οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε γεωπολιτικό… μπαλάκι.

Σε δύο ελληνικά στρατόπεδα, σχεδόν ταυτόχρονα, σημειώθηκαν εξεγέρσεις των φυλακισμένων προσφύγων, στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Τα προσφυγικά στρατόπεδα κάηκαν και οι πρόσφυγες δεν μένουν μέσα σε αυτά. Η ελληνική πλευρά διαδίδει ότι αυτά γίνονται ως αποτέλεσμα συγκρούσεων ανάμεσα σε Αφγανούς και Σύριους.

Ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του μηχανισμού. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι επιγραφές αποτελούν το "εγχειρίδιο λειτουργίας" του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. 


Το περιεχόμενο των επιγραφών που βρίσκονται στο εσωτερικό του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσίασε χθες η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού σε "παγκόσμια πρώτη", σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Η συνολική ανάγνωση των επιγραφών του μηχανισμού είναι αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας που διήρκεσε δέκα χρόνια.

Ήδη από την ανακάλυψη των θραυσμάτων του Μηχανισμού το 1902, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι πρώτες λέξεις που διαβάστηκαν («Αφροδίτη» και «Ηλίου ακτίνα») ανέδειξαν την αστρονομική χρήση του αντικειμένου. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχαν διαβαστεί περίπου 923 χαρακτήρες, ενώ η Ομάδα Μελέτης, το 2006, δημοσίευσε 2.160 και σήμερα έχει "αποκρυπτογραφήσει" 3.400 προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ανάγνωσης και νέες δυνατότητες ερμηνείας. Ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του μηχανισμού. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι επιγραφές αποτελούν το "εγχειρίδιο λειτουργίας" (manual) του μηχανισμού,

Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα πλούσιο "εγχειρίδιο" αστρονομικών γνώσεων, που εμπεριέχει αστρονομικό ημερολόγιο με τους τόπους καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων, ένα πρωτότυπο σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων, πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, αλλά και νέα στοιχεία που επιτρέπουν γόνιμες υποθέσεις για τον τόπο κατασκευής, τον κατασκευαστή, αλλά και τη χρήση της περίπλοκης αυτής συσκευής.

Παράλληλα, η νέα αυτή ανάγνωση δίνει στοιχεία για τα μηχανικά τμήματα του μηχανισμού και για τις επιγραφές που δεν έχουν βρεθεί ακόμη, αλλά παραμένουν εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων.

Συνδιοργανωτές της χθεσινής εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η ομάδα μελέτης του μηχανισμού των Αντικυθήρων και οι εκδότες του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού Almagest, στο οποίο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας.

 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (και χρονολόγιο των Αντικυθήρων, υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων), σύμφωνα με την Wikipedia, είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Αυτός, είναι ο αρχαιότερος γνωστός πολύπλοκος μηχανισμός. Ονομάζεται και πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Η ποιότητα κατασκευής του υποδηλώνει ότι είχε ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου.

Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα, μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Στις 17 Μαΐου 1902 ο μαθηματικός και τ. Υπουργός Παιδείας Σπυρίδων Στάης, πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια, και μάλιστα πολύ πολύπλοκο. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο. Έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, όσο και ψηφιακός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει και απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, τις φάσεις της σελήνης. 

Πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές της συσκευής υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση. Από τις πρόσφατες έρευνες καταρρίφθηκε η θεωρία ότι εμπεριέχει ένα διαφορικό γρανάζι, όμως ο ανακαλυφθείς μηχανισμός της κίνησης της Σελήνης είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, καθότι δίνει τη δυνατότητα μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας στον άξονα που κινεί τη Σελήνη (δεύτερος Νόμος Κέπλερ). 

Την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει για ένα μήνα, RAMADAN 2016, την Αγία Σοφία σε τζαμί καταδίκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας»

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της» υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους Πολιτικής Γραμματείας ΛΑΕ και υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής, για το νέο «αναπτυξιακό νόμο»...Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατάθεσε στη Βουλή το νέο «αναπτυξιακό νόμο» σε μια προσπάθεια να ξεφύγει «επικοινωνιακά» από τα αδιέξοδα της «αξιολόγησης» η οποία μοιάζει περισσότερο με «μαρτύριο της σταγόνας» από τα ανεξάντλητα «προαπαιτούμενα» που επιβάλλουν με αλαζονεία τα υπερεθνικά της αφεντικά. Προσποιείται ότι η χώρα αφήνει πίσω της τις κακές αναμνήσεις των Μνημονίων και ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος της ανάπτυξης, την οποία ο κ.Τσίπρας προσπάθησε να ντύσει με κοινωνικό όραμα μιλώντας τάχα για «δίκαιη ανάπτυξη».!

Ωστόσο ….«άνθρακας ο θησαυρός». Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν πρόκειται να θέσει τη χώρα σε τροχιά της ανάκαμψης, διότι αναπαραγάγει όλες τις κακοδαιμονίες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων 2004 και 2011, με τις μεγάλες «ουρές» απραγματοποίητων επενδυτικών σχεδίων, ενώ το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων την επόμενη 7ετίας θα φθάσει μόλις 11 δις, από τα οποία 3,6 δις θα αποτελούν φοροαπαλλαγές και δωρεάν επιχορηγήσεις σε «κρατικοδίαιτους καπιταλιστές» με προσδοκία να δημιουργηθούν 15.000 θέσεων εργασίας.! Δηλαδή 2.000 κατ’ έτος σε μια «θάλασσα» 1.750.000 ανέργων.!!

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε την αξιοπιστία του νέου …«successstory», αρκεί να υπολογίσουμε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τα υφεσιακά μέτρα των 9 δις του νέου Μνημονίου ως το 2018, την εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων (απώλεια 50.000 θέσεων από απολύσεις και κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων), καθώς και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν σε μείωση θέσεων εργασίας (5.000 θα χαθούν στις τράπεζες μετά την παράδοση τους σε ξένα funds). Ακόμα και στην πιο ευνοϊκή εκδοχή, η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αναιμική και ουσιαστικά «άνεργη» (jobless).

Για τη ΛΑΕ η απάντηση στην καταβύθιση της οικονομίας, την παραγωγική παρακμή και την υψηλή ανεργία, είναι η εφαρμογή «σχεδίου» παραγωγικού και οικολογικού μετασχηματισμού, με κλαδικές πολιτικές και ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) με κονδύλια από την αναστολή πληρωμής του χρέους, τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και στήριξη της ανάπτυξης, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και παροχή ρευστότητας στην οικονομία, την κατάργηση της λιτότητας και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων και την αύξηση κοινωνικών κονδυλίων, για τόνωση της συνολικής ζήτησης και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό το ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο «σχέδιο» δεν μπορεί να το προωθήσει μια κυβέρνηση υποταγμένη στις υπερεθνικές ελίτ Βρυξελών και Βερολίνου και όμηρη του δόγματος «πάση θυσία» στην ευρωζώνη, αλλά αποτελεί έργο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθεται στη λιτότητα και τα Μνημόνια, έχοντας πρωταρχικό στόχο την ανατροπή τους. Η «Λαϊκή Ενότητα» θα κάνει στο μέτρο του δυνατού, ότι μπορεί για να ανοίξει ο δρόμος μιας αληθινά ελπιδοφόρας προοπτικής για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Η γερμανική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ριζοσπαστική αναδιάρθρωση στον ΣΥΡΙΖΑ αποβλέποντας στη διατήρηση της εξουσίας».Στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ανταπόκριση της Neue Zürcher Zeitung από την Αθήνα. Με τίτλο «Ένα νέο κόμμα εξουσίας για την Ελλάδα», το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ριζοσπαστική αναδιάρθρωση στον ΣΥΡΙΖΑ αποβλέποντας στη διατήρηση της εξουσίας».

Ο ανταποκριτής της NZZ σημειώνει ότι «οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν εξασθενήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στο μέλλον θέλει να μετατρέψει τη μαρξιστική λέσχη συζητήσεων σε ένα κόμμα εξουσίας». Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας στην αρχή του 2015 και οι εξεγέρσεις και οι συνθηκολογήσεις, με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε τους συμπατριώτες του, έπληξαν σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να μαζέψει νέες δυνάμεις ο Τσίπρας θέλει να αναδιαμορφώσει τον αλλοτινό συνασπισμό κατακερματισμένων μαρξιστικού προσανατολισμού ομάδων σε ένα νέο αριστερό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι και έχουν παραιτηθεί», ωστόσο δεν μεταπηδούν «στους ριζοσπαστικούς αντιπάλους» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας εκτιμά ότι «για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ του θα είναι καθοριστικής σημασίας το να αντέξει την αντίφαση μεταξύ αριστερής ρητορικής και εφαρμογής μιας επιβληθείσας από έξω πολιτικής λιτότητας».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.