06/11/16

Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα και Τίρανα στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, που επικαλείται δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου σε συνεργάτες του...


ΣΥΜΦΩΝΑ με το δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Σκληρή απάντηση σε Ερντογάν-Ράμα για Αγία Σοφία και Τσάμηδες», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να δήλωσε σε στενούς του συνεργάτες ότι «η πρόκληση της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά ευθέως κατά του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού. Ας αναλογιστούμε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO».

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη: «Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει" φιλία στην Ελλάδα». 
ΑΜΠΕ

«Δεν θα χρειαστεί 4ο Μνημόνιο, εφόσον γίνουν οι αλλαγές. Έτσι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%», τόνισε o Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί...

 


ΜΗΝΥΜΑ στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην "Ημερησία". Προειδοποίησε ότι η επόμενη αξιολόγηση θα είναι απαιτητική ενώ σημείωσε πως νέο μνημόνιο και επομένως νέα μέτρα θα αποφευχθούν μόνο εφόσον γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

"Δεν θα χρειαστεί 4ο Μνημόνιο, εφόσον γίνουν οι αλλαγές. Έτσι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%", τόνισε.

Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και είπε ότι η χαλάρωση των capital controls θα είναι εφικτή όταν επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως κρίσιμο στοίχημα για τις τράπεζες τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και κατέληξε λέγοντας ότι η έξοδος στις αγορές θα κριθεί από την υλοποίηση της συμφωνίας.

Η Γερμανία είναι η πλέον επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης – πόσο μάλλον όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της, η Deutsche Bank, ευρίσκεται ήδη σε μία απελπιστική οικονομική κατάσταση...

 


Από την Ιταλία έρχεται η είδηση, σύμφωνα με την οποία το πλέον δημοφιλές κόμμα λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του Ιουλίου είναι το κίνημα των Πέντε Αστέρων – το οποίο τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Επί πλέον, το 58% των Ιταλών επιθυμεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην Ευρωζώνη, ενώ το 48% τοποθετείται υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα – κυρίως για οικονομικούς λόγους, όπως είναι η ανεργία που έχει φτάσει στο 18,8% σε τέσσερις ιταλικές επαρχίες του Νότου, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που έχουν υπερβεί τα 350 δις €, η συνεχής πτώση της βιομηχανικής παραγωγής μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη κοκ. Η κυβέρνηση αρνείται βέβαια να ακούσει το λαό αλλά, επειδή η Ιταλία είναι ένα δημοκρατικό κράτος, θα μπορούσε να ανατραπεί πριν από τις εκλογές του 2018, εάν οι Πολίτες επαναστατήσουν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθηκαν σε εννέα κράτη της νομισματικής ένωσης, το 45% των Πολιτών επιθυμούν ένα δημοψήφισμα για το θέμα του ευρώ – όταν στη Γαλλία το ποσοστό έχει φτάσει στο 55%, με το 41% να τάσσεται εναντίον της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ είναι ήδη κατά δέκα μονάδες υψηλότερο από αυτούς που τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ – παρά το ότι είναι γνωστές οι οικονομικές και λοιπές συνέπειες για τη χώρα, μεταξύ των οποίων ο κίνδυνος απόσχισης της Σκωτίας. Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε πως τυχόν έξοδος της Βρετανίας θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις άλλων χωρών – γεγονός που σημαίνει πως δεν θα ήταν καθόλου ανώδυνη.

Στο κέντρο τώρα της Ευρώπης βρίσκεται η Γερμανία, η οικονομία της οποίας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές (το 50% του ΑΕΠ της) – ενώ μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μην επηρεαστεί από την κρίση, όπως οι υπόλοιπες μεγάλες εξαγωγικές χώρες του πλανήτη. Η βασική αιτία της επιτυχίας της είναι το υποτιμημένο όσον αφορά την ίδια ευρώ, τόσο σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς – κυρίως λόγω της κρίσης χρέους, σε συνδυασμό με την πολιτική της ΕΚΤ.

Περαιτέρω, οι εξαγωγικές επιτυχίες της έχουν αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πλεονάσματα στα ισοζύγια της, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε μία πιστώτρια χώρα – αφού στη δεκαετία του 1990 τα περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό ήταν μηδενικά, ενώ στα τέλη του 2010 είχαν αναρριχηθεί στο 40% του ΑΕΠ της (αρκετά πάνω από το 1 τρις €), χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις πιστώσεις του Target 2 (πηγή).


Στα βιβλία των τραπεζών της τώρα υπάρχουν πολλά «πάγια», τα όποια είναι κυρίως ανοιχτοί λογαριασμοί (δάνεια, πιστώσεις) άλλων χωρών, τραπεζών και επιχειρήσεων της Ευρωζώνης – γεγονός που σημαίνει ότι, η Γερμανία έχει επενδύσει μαζικά σε κράτη της νομισματικής ένωσης, τα οποία όμως δεν έχουν συνέλθει ακόμη από την κρίση του 2008.

Συνεχίζοντας, τα πλεονάσματα στα ισοζύγια είναι ουσιαστικά κάτι θετικό. Εν τούτοις, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν τα χρησιμοποιεί η Γερμανία για να αυξήσει την εσωτερική της ζήτηση, αντί να τα δανείζει με κίνδυνο να τα χάσει. Λογικά λοιπόν θεωρεί πως είτε δεν είναι πρόθυμη, είτε δεν είναι σε θέση – εκτός εάν έχει την πρόθεση να κατακτήσει τις άλλες χώρες μέσω αυτών, μετατρέποντας τες σε αποικίες χρέους μέσω της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει, όπως κατάφερε ήδη με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Πρόκειται όμως για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να ευοδωθεί – αφού δεν μπορεί να αποκλεισθεί η αντίδραση κάποιας χώρας, η οποία θα προτιμούσε τη στάση πληρωμών αναλαμβάνοντας το ρίσκο της εξόδου από την Ευρωζώνη (άρθρο), με αποτέλεσμα να την ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ζημίες της Γερμανίας, ειδικά των τραπεζών της, παράλληλα με την πτώση των εξαγωγών της, θα ήταν τεράστιες – με την έννοια πως θα συσσωρεύονταν στους Ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια των άλλων κρατών της Ευρωζώνης, οδηγώντας τες στη χρεοκοπία. Τότε το κράτος θα έπρεπε να τις διασώσει, οπότε θα αυξανόταν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού λόγω της διάσωσης, τα δημόσια χρέη κοκ.

Συμπερασματικά λοιπόν, η Γερμανία είναι η πλέον επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης – πόσο μάλλον όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της, η Deutsche Bank, ευρίσκεται ήδη σε μία απελπιστική οικονομική κατάσταση, ενώ οι εξαγωγές της έχουν επικεντρωθεί στις Η.Π.Α. που δεν πρόκειται να το ανεχθεί (έχει τοποθετηθεί ήδη στο στόχαστρο της υπερδύναμης, μαζί με τέσσερις άλλες χώρες).

Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση....Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν μάλιστα άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια.  Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι όμως σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές οι παραιτημένοι  και όσοι επιμορφώνονται. Ιδίως στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία, η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή, αφού  κυμαίνεται στο 18% , στο 11% και στο 10,4%  αντίστοιχα, δηλαδή σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%, σύμφωνα με την έρευνα  του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς. Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες,  δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία, και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων, ενώ τα συρρικνούμενα ποσοστά απασχόλησης μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική μιας οικονομίας. Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι μάλιστα σαφώς μεγαλύτερη απ? αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διαπιστώνει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της πολυσέλιδης έρευναςH μακροχρόνια ανεργία αποδεικνύει ότι υπάρχει μια σαφής απόκλιση μεταξύ νότου και βορρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία η μακροχρόνια ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 18%,11% και 10,4% αντίστοιχα και επομένως σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%. Στο νότο της Ευρώπης η μακροχρόνια ανεργία προσλαμβάνει ιστορικές διαστάσεις. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μ. Βρετανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, με 1,5% έως 1,6%, τα μικρότερα δηλαδή ποσοστά στην ΕΕ. Πανευρωπαϊκά το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας είναι διπλάσιο από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και μετά οπότε ήταν 2,5%. Μόνο στη Γερμανία μειώθηκε από 3,7% σε 1,9% από τότε.

Η μακροχρόνια ανεργία στη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες της ΕΕ αποτελεί όμως πρόβλημα ορισμένων ομάδων του πληθυσμού, ενώ αντίθετα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ένα ανησυχητικό μαζικό φαινόμενο, το οποίο κατά τον επικεφαλής του ιδρύματος Μπέρτελσμαν Ααρτ Ντε Γκόις «απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Η μακροχρόνια ανεργία δεν επιβαρύνει μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της αγοράς».

Για τους ανέργους αυτό σημαίνει φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ πολλοί υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, επισημαίνει η έρευνα.

Βέβαια, το πρόβλημα αφορά κυρίως στους λιγότερο καταρτισμένους, στη νότια Ευρώπη όμως αφορά και ιδιαίτερα καταρτισμένους πολίτες. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία πάνω από το 10% των ανέργων πολιτών με μεσαία επαγγελματική κατάρτιση και το 5% με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αντίθετα, στη Γερμανία τρομάζει το γεγονός ότι η μακροχρόνια ανεργία πλήττει περισσότερο πολλούς ηλικιωμένους πολίτες. Σχεδόν το 26% των μακροχρόνια ανέργων είναι πάνω από 55 ετών, πολύ πιο πάνω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 14%.

Για να γίνει σαφής η έκταση της κρίσης απασχόλησης στην Ευρώπη η έρευνα συνυπολόγισε και τους αριθμούς της λεγόμενης «κρυμμένης» μακροχρόνιας ανεργίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται λ.χ. οι άνεργοι οι οποίοι αναζητούν εργασία και λόγω της συμμετοχής τους σε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας/επιμόρφωσης δεν θεωρούνται ως τέτοιοι, οι απογοητευμένοι οι οποίοι δεν αναζητούν πια εργασία και όσοι αναζητούν μεν εργασία αλλά δεν είναι διαθέσιμοι βραχυπρόθεσμα στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι αριθμοί αυτοί στην Ιταλία, όπου το 9% των ανέργων αναζητά μεν εργασία αλλά δεν εμφανίζονται στις στατιστικές για τους ανέργους. Πανευρωπαϊκά όλοι μαζί αυτοί οι μακροχρόνια άνεργοι πολίτες οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια. Συνολικά, δηλαδή, οι άνεργοι στην ΕΕ επίσημοι και μη είναι 22 εκατομμύρια, όπως τους υπολογίζει η έρευνα.

«Περισσότερα από 22 εκατομμύρια άνεργοι πολίτες στην ΕΕ θα εργάζονταν ευχαρίστως, αλλά δεν βρίσκουν τρόπο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Η πολιτική πρέπει επιτέλους να κάνει περισσότερα ώστε να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ααρτ Ντε Γκόις, επικεφαλής του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Η μακροχρόνια ανεργία, ιδιαίτερα στο νότο της ΕΕ, είναι κληρονομιά της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Αυτή αποκάλυψε σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες στα οικονομικά μοντέλα των νότιων Ευρωπαίων. Μειώθηκαν βέβαια δραστικά οι πραγματικοί μισθοί και έγιναν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά η μακροχρόνια ανεργία δεν μπόρεσε να μειωθεί έως τώρα με αυτά, διότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας δεν εναρμονίζονται συχνά μεταξύ τους. Κλάδοι της οικονομίας, όπως ο βιομηχανικός και οι κατασκευαστικός, επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση. Οι απολυμένοι σε αυτούς τους κλάδους δεν διαθέτουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους βοηθούσαν να βρουν δουλειά σε άλλους κλάδους. Είδος εν ανεπαρκεία είναι και τα κατάλληλα μέτρα για τον επαναπροσανατολισμό και την επιμόρφωσή τους, όπως τονίζεται στην έρευνα.

Η μονόπλευρη λιτότητα απειλεί να παγιώσει της μακροχρόνια ανεργία στην Ε.Ε. Βασική προϋπόθεση για τη μείωσή της είναι να αυξηθεί η προσφορά εργασίας από την οικονομία. Οι συντάκτες της έρευνας συνιστούν ένα μείγμα από αναπτυξιακά προσανατολισμένες επενδύσεις και ανάλογες ενεργές πολιτικές δράσεις για την αγορά. Οι δαπάνες για ενεργή πολιτική αγοράς, όπως για υπηρεσίες διαμεσολάβησης, για εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές προσφορές ή μισθολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ιδίως στις χώρες με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, είναι ελάχιστες και μειώθηκαν ακόμα περισσότερο λόγω της πολιτικής λιτότητας των τελευταίων ετών. Χωρίς υποστήριξη όμως οι μακροχρόνια άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά. Είναι αναγκαία λοιπόν η δημιουργία διοικητικών δομών οι οποίες να βοηθούν όσους αναζητούν εργασία, καταλήγει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Η επιστολή είχε αποδέκτη την γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., Νίκος Κοτζιάς, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγία Σοφία τελεί υπό την προστασία της UNESCO, υπογραμμίζει δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης...Μετά το προφορικό αίτημα προς την UNESCO για την προστασία της Αγίας Σοφίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέστειλε και επιστολή, στις 6 Ιουνίου, στην οποία χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» την ανάγνωση του κορανίου μέσα στο ναό-σύμβολο του Χριστιανισμού και ζητά την προστασία του μνημείου προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Η επιστολή είχε αποδέκτη την γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Ο Ν. Κοτζιάς, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγία Σοφία τελεί υπό την προστασία της UNESCO, υπογραμμίζει δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης, τα οποία δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και υπενθυμίζει τις διαδηλώσεις που γίνονται στις 29 Μαΐου, ημέρα Άλωσης της Πόλης, έξω από την Αγία Σοφία όπου Τούρκοι αξιώνουν να εισέλθουν εντός του ναού για να προσευχηθούν και ζητούν επιτακτικά τη μετατροπή του σε τέμενος.

Επιπλέον, ζητά από την Ιρίνα Μπόκοβα να ενθαρρύνει την προστασία και την ακεραιότητα του συμβόλου της Ορθοδοξίας και σημαντικότατου μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι δεν βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο, Αιμίλιο Λιάτσο, στην εκπομπή "Kontra24", η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη...Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμούσε το ναυάγιο της αξιολόγησης, αλλά οι στόχοι της δεν επετεύχθησαν και έτσι τώρα θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να στηρίξει τις προσπάθειες για το εθνικό συμφέρον αντί να τις υπονομεύει.


Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για την επομένη της αξιολόγησης, τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, τις δημοσκοπήσεις, τα σενάρια ανασχηματισμού και τον Νίκο Φίλη. Αναφερόμενη στη μάχη της καθημερινότητας είπε ότι η κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών. «Στόχος μας είναι να αντιστραφεί, γρήγορα, όσο γρηγορότερα γίνεται το τοπίο», είπε η κ. Γεροβασίλη.

 Η ΝΔ επένδυσε στην πτώση της κυβέρνησης»

«Τον λαϊκισμό δεν τον ακολουθήσαμε παρόλο το θυμό μας, δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε διότι δεν μπορούμε να δηλητηριάζουμε την πολιτική ζωή κατ΄αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «από την πρώτη στιγμή επένδυσαν στο ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει» και στη συνέχεια επιχείρησαν μια προσωπική αποδόμηση του ίδιου του πρωθυπουργού και προσπάθησαν να προσβάλλουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, η κ. Γεροβασίλη περιέγραψε την κινητοποίηση «κίτρινων εφημερίδων» με παραποιημένα γεγονότα, δημοσιεύματα τα οποία ακολουθούν ανακοινώσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. «Αυτό δηλητηριάζει την πολιτική ζωή», είπε η κ. Γεροβασίλη κάνοντας αναφορά σε χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρωθυπουργού, «μακριά από κανόνες δεοντολογίας και ηθικής».

«Εγώ έκανα πολιτική κριτική χωρίς ύβρεις και στον κ. Κουμουτσάκο και στον κ. Σαμαρά και εισέπραξα δύο μηνύσεις για την πολιτική κριτική», είπε η κ. Γεροβασίλη και αναρωτήθηκε που θα έπρεπε να είναι σήμερα, όλοι εκείνοι που με ύβρεις έχουν αναφερθεί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει την ποινική διαδικασία.

Οι εκλογές και ο εκλογικός νόμος

Στο ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές και γιατί έχει κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι για τα δύσκολα. Οι 153 είναι για τα δύσκολα. Έχουμε δρόμο και τώρα ξεκινάει μια άλλη πορεία για τη χώρα. Σύντομα θα αποτυπωθούν όλα αυτά και με θεσμικές αλλαγές, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019», είπε και κάλεσε τη ΝΔ να το πάρει απόφαση και να αλλάξει τακτική με τρόπο που θα συνεισφέρει για το εθνικό συμφέρον και όχι υπονομεύοντας τις διαπραγματεύσεις.

«Μου έκανε εντύπωση κάτι που άκουσα πριν από τον κύριο Κουμουτσάκο. Όταν ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο, η απάντηση ήταν «δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος», «δεν θα αφήσουμε τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μια τέτοια νίκη». Αυτό είναι συγκλονιστικό», είπε η κ. Γεροβασίλη και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ όλοι γνωρίζουν πως ο εκλογικός νόμος χρειάζεται αλλαγή, η ΝΔ τηρεί σήμερα αυτή τη στάση.

Ειδικότερα για τον εκλογικό νόμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα ώστε να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση σε δημόσιο διάλογο. Στην ερώτηση πως οραματίζεται η κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι το όραμα αυτό είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι συζητούνται διάφορες προτάσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται μια σταθερότητα στα κυβερνητικά σχήματα.

Αναφορικά με την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αυτή θα γίνει όπως ορίζει το Σύνταγμα ενώ σε ερώτηση για τα δημοψηφίσματα, υπογράμμισε ότι η απάντηση που έδωσε στο τελευταίο briefing ήταν ότι δεν αποκλείει δημοψήφισμα για επιμέρους σημαντικά ζητήματα.

Ο ανασχηματισμός

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχει συζήτηση για το θέμα. «Ο πρωθυπουργός θα κρίνει αν χρειάζεται ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος τοποθετεί υπουργούς, τους κρίνει και όταν κρίνει ο ίδιος προχωράει σε ανασχηματισμό», είπε, πρόσθεσε όμως: «Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, όλοι ξέρουμε -και εγώ σε αυτή τη θέση που είμαι, αλλά και άλλοι υπουργοί- από την πρώτη στιγμή, από τον Σεπτέμβριο έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός και είπε ότι ''σε κάποιους μήνες'' θα κριθείτε».

«Κρινόμαστε όλοι. Το σημαντικότερο είναι ότι κρινόμαστε από τον κόσμο», επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες περιμένουν έργο από όλους.

Οι δημοσκοπήσεις

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσκοπικά ευρήματα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν τα πιστεύει. «Και θα σας πω και γιατί δεν τις πιστεύω. Διότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια καμία δημοσκόπηση δεν προσέγγισε εκλογικό αποτέλεσμα ούτε δύο ώρες πριν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους διότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο. Παρ΄όλα αυτά επισήμανε ότι καταγράφεται ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις το 55%. Η κ. Γεροβασίλη δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει φθορά στο κυβερνών κόμμα. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν στη ΝΔ ή σε άλλο κόμμα ψηφοφόροι που σήμερα δεν δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει χαθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αναφερόμενη στα μέτρα του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, είπε ότι «το 80% της συμφωνίας του καλοκαιριού έχει ήδη τελειώσει μέχρι εδώ» και ταυτόχρονα μπαίνουν εμπροσθοβαρώς χρήματα στην πραγματική οικονομία, προκειμένου στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να περάσουμε σε ρυθμούς που θα αντιστρέφουν το κλίμα στην οικονομία.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών, ήταν να πετύχει η Ελλάδα ρύθμιση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο, γνωρίζοντας ότι «οποιαδήποτε συμφωνία, οποιοδήποτε μνημόνιο με τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα και με τέτοιο μεγάλο δανεισμό δεν θα έβγαινε». Σημείωσε δε, στο σημείο αυτό, ότι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και με αυτό το δεδομένο προσέρχονταν στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Για την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στην καθημερινότητα των πολιτών. «Στόχος μας είναι να αντιστραφεί, γρήγορα, όσο γρηγορότερα γίνεται το τοπίο. Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι ασφαλώς η ανεργία. Και όταν μιλάμε για την οικονομία, στόχος μας είναι η ανάπτυξη που θα μειώσει την ανεργία», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, ενώ για το χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου οι πολίτες θα μπορέσουν να νιώσουν βελτίωση του κλίματος, είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει αντιστροφή του οικονομικού κλίματος εντός του 2016 και σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παλεύει αυτό να συμβεί το συντομότερο. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι από το φθινόπωρο θα βελτιωθεί η κατάσταση σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι συνθήκες να διαμορφωθεί μια άλλη ψυχολογία στην αγορά και στους πολίτες.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη στήριξη των ανέργων και των ανθρώπων με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις

«Εμείς είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να μιλήσουμε για την καινούργια Ελλάδα και για ποια Ελλάδα θέλουμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα τελείωσε με τη μεταπολιτευτική περίοδο. Είναι στη μνημονιακή περίοδο, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε το όραμα της μεταμνημονιακής περιόδου και να ξαναδημιουργήσουμε όραμα και στόχους, διότι χωρίς αυτό καμία κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτό γίνεται όχι με λόγια, αλλά γίνεται με θεσμικές παρεμβάσεις, γίνεται με παρεμβάσεις σε αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Το Ελληνικό

Ερωτηθείσα για το Ελληνικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε μια συμφωνία δομημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση και ξαναμπήκε σε διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των όρων, πράγμα που έγινε.

«Βρεθήκαμε μπροστά σε μια συμφωνία, η οποία είναι δομημένη, κατασκευασμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, και εμείς αναλάβαμε να το τελειώσουμε. Ξαναμπήκαμε λοιπόν σε διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο. Υπήρχε ανάδοχος από πριν», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης ήταν προαπαιτούμενο και η κυβέρνηση πάλεψε και με την ανάδοχη εταιρεία, διαπραγματεύτηκε και «πραγματικά ήρθαν όροι, οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι, σχετικά με την αρχική σύμβαση». Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι το τίμημα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, επισήμανε ωστόσο ότι έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στον ελεύθερο χώρο, τις κοινόχρηστες επενδύσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, με ανοιχτή παραλία, με «όλο το έργο ανοιχτό στην κοινωνία», με μείωση των συντελεστών δόμησης.

«Είχαμε δύο επιλογές: η μία ήταν να διαπραγματευτούμε το τίμημα και η άλλη επιλογή ήταν να διαπραγματευτούμε όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι το τίμημα θα πήγαινε στους δανειστές, αφού «όλο το τίμημα πάει στο χρέος, ενώ τα έργα μένουν εδώ».

Ο Νίκος Φίλης

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα Φίλη στην Κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Φίλης εκείνο που έκανε ήταν να ερμηνεύσει το τι είναι το κίνημα «Παραιτηθείτε» και ποιος το υποκινεί. Το χαρακτήρισε ως «κίνημα κατσαρόλας», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Παιδείας μίλησε για τη ΝΔ και τις ακροδεξιές παρεκκλίσεις του συγκεκριμένου κινήματος. Επισήμανε επίσης ότι απομονώθηκε μια φράση του και πρόσθεσε ότι «ο κ. Φίλης πυροβολείται σήμερα», όπως πριν από λίγες ημέρες πυροβολούσαν άλλον. «Ο καθένας έχει τον τρόπο που εκφράζεται. Σημασία έχει τι λέει. Αν αυτά που λέει ενδιαφέρουν ή δεν ενδιαφέρουν. Και αν αυτός ο άνθρωπος παλεύει για να γίνουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι αναγκαίες. Έχει ανοίξει τον διάλογο με την κοινωνία, με φορείς και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία απέχει, όπως δήλωσε, διότι λέει ότι δεν χρειάζονται οι διάλογοι. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι όλη η επικοινωνιακή τακτική του αποδομούμε πρόσωπα για να αποδομήσουμε την κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε εικόνα ακυβερνησίας στη χώρα και κυβέρνηση που καταρρέει, δεν υφίσταται», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Τόνισε επίσης ότι η Αριστερά έχει πληρώσει με αίμα την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Στις 19 Ιουνίου το κίνημα Πέντε Αστέρων εκλέγει τον δήμαρχο της πρωτεύουσας και αλλάζει την Ιταλία. Στις 23 Ιουνίου η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ και αλλάζει την Ευρώπη» υποστήριξε ο ηγέτης του βρετανικού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ο Φάρατζ είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραιτηθεί ακόμη και αν το "ΝΑΙ" στην παραμονή της χώρας του στην ΕΕ κερδίσει με οριακή διαφορά στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ακόμη ότι οι Βρετανοί θα ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντικρουόμενα, αντιφατικά αποτελέσματα.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτό το δημοψήφισμα... Θα είναι το Μπιγκ Μπανγκ της βρετανικής πολιτικής: τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο» είπε ο Φάρατζ, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα «καταστρέψει την παλιά ΕΕ» μαζί με τον ηγέτη του κινήματος Πέντε Αστέρων, τον Μπέπε Γκρίλο.

«Στις 19 Ιουνίου το κίνημα Πέντε Αστέρων εκλέγει τον δήμαρχο της πρωτεύουσας και αλλάζει την Ιταλία. Στις 23 Ιουνίου η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ και αλλάζει την Ευρώπη. Θα προκαλέσουμε το φαινόμενο του ντόμινο. Μετά από εμάς και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης θα φύγουν, αρχής γενομένης από τη Δανία. Η ΕΕ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, της αποσύνθεσης σε πολλά κομμάτια», είπε.

Τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, την περασμένη Κυριακή, κέρδισε η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Τζακέτι.

Δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία και η επιλογή της εξόδου από την ΕΕ δείχνει να έχει πάρει για τα καλά κεφάλι. "Σας παρακαλούμε, μην φύγετε", η έκκληση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel...


 
Με διαφορά δέκα μονάδων προηγείται το στρατόπεδο του Brexit, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την εφημερίδα The Independent.
AdTech Ad
Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση η στερλίνα έχασε πάνω από μισό σεντ σε σχέση με το δολάριο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB ήταν διαδικτυακή, σε δείγμα 2.000 προσώπων και διενεργήθηκε το διήμερο 8-9 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουν "δεν ξέρω".

Στο άρθρο που συνοδεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η εφημερίδα γράφει ότι το στρατόπεδο του Brexit έχει διευρύνει το προβάδισμά του κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Απρίλιο.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει η αποχώρηση αφότου το ORB ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε, το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής ήταν κατά 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Brexit.

Spiegel και Σόιμπλε κατά του Brexit – Εκκληση «παραμονής» και από 13 Νομπελίστες«Please don’t go», προτρέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τους Βρετανούς, καλώντας τους να επιλέξουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, μέσα από μία ειδική έκδοση – αφιέρωμα στη Γηραιά Αλβιόνα.

«Εσωκλείεται» πάντως και σκληρή προειδοποίηση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο το «εντός είναι εντός και το εκτός είναι εκτός», συνεπώς η χώρα δεν πρόκειται να επωφεληθεί από κανένα από τα προνόμια της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς σε περίπτωση εξόδου της. «Η αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι μία βαριά απώλεια για την Ευρώπη», προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με εξώφυλλο τη σημαία της Βρετανίας (τα Union Jack), το Der Spiegel, αποδύεται σε μία προσπάθεια να εξηγήσει «γιατί η Γερμανία έχει ανάγκη τους Βρετανούς», μέσα από 23 σελίδες με δίγλωσσο κείμενο, σε αγγλικά-γερμανικά.

«Εάν η Βρετανία είναι εύστροφη, θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, διότι θα αναγνωρίσει πως εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Δύσης», υπογραμμίζουν οι αρχισυντάκτες του Der Spiegel.  Κλάους Μπρινκμπόιμερ και Φλόριαν Χαρμς, επισημαίνοντας τη σημασία της «ιστορικής στιγμής» του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο μεταξύ, δεκατρείς Βρετανοί Νομπελίστες προειδοποίησαν από κοινού ότι «μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα».

Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα The Daily Telegraph οι επιστήμονες εκτιμούν ότι «η προοπτική της απώλειας της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την επιστημονική έρευνα» στη Βρετανία.

«Η επιστήμη τρέφει την ευημερία μας, το σύστημα υγείας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και την οικονομική ανάπτυξή μας» τονίζουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι ο φυσικός Πίτερ Χιγκς (βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2013) και ο βιοχημικός Πολ Νερς (βραβείο Νόμπελ το 2001).

«Μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης γιορτάζει τα βασιλικά γενέθλια με εθνικιστική νοσταλγία για την βρετανική αυτοκρατορία, απαρνούμενη την πολιτική λιτότητας της ΕΕ», αναφέρει στο μεταξύ άρθρο της εφημερίδας Guardian, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής για την βασίλισσα Ελισάβετ.
με πληροφορίες από Reuters και Der Spiegel

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι δρόμοι της Μασσαλίας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, Τα ξημερώματα του Σαββάτου, Άγγλοι και Ρώσοι χούλιγκαν συγκρούστηκαν μεταξύ τους και με την αστυνομία στο παλιό λιμάνι της γαλλικής μεγαλούπολης.

 

Όπως είναι γνωστό το μεγάλο παιχνίδι της ημέρας διεξάγεται στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, στις 22:00, όπου η Αγγλία αντιμετωπίζει τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές ενώ υπάρχουν και αρκετοί ελαφρά τραυματίες.

«Η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, αλλά χθες στο λιμάνι έγινε πόλεμος», αναφέρει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν την αναμέτρηση Αγγλίας – Ρωσίας για τον Β’ όμιλο του Euro ως μια από πέντε πιο «επικίνδυνες για επεισόδια» στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Στη σχετική λίστα βρίσκονται ακόμα οι αναμετρήσεις Τουρκία – Κροατία, Γερμανία – Πολωνία, Αγγλία – Ουαλία και Ουκρανία – Πολωνία.

Η ατμόσφαιρα στους δρόμους της Μασσαλίας παραμένει τεταμένη,ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέες εστίες έντασης.

Περίπου 70.000 Άγγλοι και 20.000 Ρώσοι οπαδοί, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα εισιτήριο, έχουν καταφτάσει στην πόλη για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση.

«Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι ο Τύπος υπερβάλλει. Δεν έχω δει περιστατικά βίας, απλά Άγγλους οπαδούς να περνάνε καλά και να τραγουδάνε», υποστηρίζει από την πλευρά του ένας Άγγλος επισκέπτης.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη.

Στο ειδικό κέντρο συντονισμού για την αντιμετώπιση περιστατικών χουλιγκανισμού κατά τη διάρκεια του Euro συμμετέχουν 180 αστυνομικοί από 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.