06/15/16

Η συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» μπροστά στη Βουλή φαίνεται να ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30. Νωρίτερα οι διαδηλωτές, περίπου 8.000, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρου Αμαλίας όχι όμως εντός της πλατείας Συντάγματος....Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης–αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα (φωτογραφία). Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν τη ΝΔ για εκβιαστική και επικίνδυνη τακτική. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά.

Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο


Η συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» μπροστά στη Βουλή φαίνεται να ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30.  οι διαδηλωτές, περίπου 8.000, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρου Αμαλίας όχι όμως εντός της πλατείας Συντάγματος.

Στην συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης ενώ ήταν αισθητή η απουσία πολιτικών.

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια και όταν ένας 30χρονος, που δήλωσε αναρχικός, προσπάθησε να κάψει σημαία της ΕΕ, απωθήθηκε από τους διαδηλωτές. «Χαλαρή» χαρακτήρισε την αντίδραση του κόσμου, ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, Γιάννης Λασπούλας που δήλωσε ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει η διάθεση να ανανεώσουν το ραντεβού τους. Συγκέντρωση έγινε και στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο επί δύο ώρες περίπου, φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν σε παραίτηση την κυβέρνηση και αφού διαδήλωσαν ειρηνικά, αποχώρησαν.

Η πολιτική κόντρα


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αποψινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Παραιτηθείτε», κάλεσε τους πολίτες σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και κατέστησε υπεύθυνο προσωπικά τον πρωθυπουργό για την ασφάλειά τους, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι οι εκλογές θα έρθουν πιο γρήγορα από ότι νομίζουν.


Εχθρική για την Ελλάδα είναι η αντίληψη που οδηγεί στο διχασμό δήλωσε κατά την περιοδεία της στην Θράκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Εχθρός του κράτους όποιος διαδηλώνει εναντίον της κυβέρνησης; Κοιτάξτε, εχθρική για την Ελλάδα είναι η αντίληψη, η πολιτική, που οδηγεί στον διχασμό των Ελλήνων. Είναι μία εγκληματική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί δίχασε τον ελληνικό λαό στις πλατείες των αγανακτισμένων, όταν ήταν αντιπολίτευση και επιχειρεί και σήμερα να διχάσει τον ελληνικό λαό την ώρα που είναι κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραμύθι χαρακτήρισε τη δίκαιη ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι πραγματική «κόκκινη» γραμμή της είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει ειπε ότι ο ρόλος των πολιτικών αρχηγών είναι να μην καπελώνουν τέτοιες εκδηλώσεις των πολιτών αλλά κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι παρόντες.

Στην σημερινή διαδήλωση δεν θα συμμετέχει η Ένωση Κεντρώων, όμως είναι δικαίωμα του καθενός να παρευρεθεί δημοκρατικά. Πάντως τα προβλήματα δεν λύνονται με όσες διαδηλώσεις και αν γίνουν, αναφέρει σχετικά η Ένωση Κεντρώων.

Εν τω μεταξύ, ένα νέο κείμενο αναρτήθηκε σήμερα σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών με αφορμή την απογευματινή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Χθές αποσύρθηκε λίγο μετά την ανάρτησή του άλλο κείμενο που καλούσε σε συγκέντρωση στον ίδιο Χώρο.

Και ειλικρινά αναρωτιέμαι, αλήθεια πώς άντεξε αυτή η χώρα τόσα χρόνια με την εθνική της κυριαρχία διαρκώς υπό αίρεση; Άντεξε χάρις στο παρδαλό είδος της κ. Βαγενά, ή χάρις σ' εκείνους που με τους αγώνες τους και ενίοτε με το αίμα τους επαναλάμβαναν την αποστροφή από τον Θούριο του Ρήγα: "Κάλλιο για την πατρίδα, κανένας να χαθεί ή να κρεμάσει φούντα, για ξένον στο σπαθί."...του Δημήτρη Καζάκη*

Το σίγουρο είναι ότι ζούμε σε περίοδο πλήρους παραλογισμού. Δείτε με τι απλότητα συζητούν όλοι τους για το πώς χάθηκε η εθνική κυριαρχία της χώρας υπό το καθεστώς των μνημονίων. Λες και πρόκειται για κάτι εντελώς δευτερεύων. Σαν να βγήκαμε στη βροχούλα χωρίς ομπρέλα. Ε, θα βραχούμε κάπως, αλλά μετά θα στεγνώσουμε και έτσι όλα μέλι-γάλα. 

Η θεωρία αυτή στην πιο χυδαία της εκδοχή διατυπώθηκε από την κ. Βαγενά, η οποία δήλωσε αρχικά: «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε.» 

Μετά το σάλο που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις της, η εν λόγω βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε: «Πριν καιρό, συνάντησα δυο γυναίκες στα Φάρσαλα. Και μου είπαν: «Μην στενοχωριέσαι μωρέ Άννα. Εδώ αντέξαμε τόσα. Αντέξαμε κατοχές. Θα τα πάρουμε πίσω». Αυτά τα λέει ο υγιής κόσμος και όχι τα φαρμάκια. Λυπάμαι πολύ αν μένουμε στις λέξεις. θεωρεί ποτέ κανείς ότι είχαμε εθνική κυριαρχία; Πότε είχαμε εθνική κυριαρχία σε αυτό τον τόπο; Γιατί είμαστε υποκριτές;»

Μάλιστα. Θαυμάστε λογική. Επειδή η χώρα τελεί υπό καθεστώς υποτέλειας από την ίδρυσή της, δεν πειράζει που βουλευτές σαν την κ. Βαγενά και κόμματα σαν τα μνημονιακά παραδίδουν αμαχητί την εθνική κυριαρχία. Η κυριαρχία ενός έθνους, δηλαδή το βασικό, αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα στην αυτοδιάθεσή του, είναι απλές λέξεις! 

Από κοντά κι ο συνταγματολόγος κ. Χρυσόγονος, νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε: "Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι έχουμε αποστερηθεί την εθνική κυριαρχία ή μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας σε ό,τι αφορά την άσκηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Oυσιαστικά μας υπαγορεύουν τους όρους τους και όλα τα κρατικά όργανα, χωρίς να εξαιρούνται και τα δικαστήρια, βρίσκονται αντιμέτωπα, ρητά ή σιωπηρά, με το υπαρξιακό ερώτημα "και πού θα βρεθούν τα λεφτά;""

Και λοιπόν; Από πότε το ερώτημα "και πού θα βρεθούν τα λεφτά;" συνιστά δικαιολογία ή άλλοθι για να παραδοθεί από το σύνολο των θεσμών του ελληνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης, η εθνική κυριαρχία; Δεν έχει ακουστά κανένας την απάντηση του κυβερνήτη Καποδίστρια στο συγκεκριμένο ερώτημα προκειμένου να θεμελιωθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας; Απλούστατα φρόντισε να ιδρύσει νομισματοκοπείο στην Αίγινα και να τυπώσει εθνικό κρατικό νόμισμα. 

Φυσικά οι βαυαροί που ακολούθησαν και από τον λαό μας δίκαια χαρακτηρίστηκαν "ξένη ακρίδα", φρόντισαν να διαλύσουν το εθνικό νομισματοκοπείο και να δώσουν εντολή στον οίκο Ρόθτσιλντ του Μονάχου να τυπώσει δραχμή. Τη δραχμή της βαυαρικής κατοχής. Δεμένη στο άρμα του γαλλικού φράγκου. Φρόντισαν επίσης - από τότε μέχρι σήμερα - να έχουμε κυβερνήτες, πολιτευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, κοκ για να μας λένε ότι χωρίς δάνεια και ξένη προστασία δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. 

Βέβαια, αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε γιατί οι παπούδες μας έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτή τη χώρα; Γιατί αγωνίστηκαν και πολέμησαν για την ανεξαρτησία της; Δεν θα μπορούσαν να πουν αυτό που μας λέει σήμερα η κ. Βαγενά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας; Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι... 

Γιατί οι παππούδες μας δεν ακολουθήσαν τη γνωστή δημώδη συμβουλή «Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γένεις νοικοκύρης,... »; Το ίδιο δεν μας λένε και τώρα; Γιατί σε τούτον τον τόπο όποιον κάθισε φρόνιμα για να γίνει νοικοκύρης υπό ξενικό ζυγό τον χαρακτήρισε ο λαός μας γραικύλο, ή δοσίλογο; Γιατί ζητούσε πάντα στην ιστορία του να δικαστούν οι δοσίλογοι και οι γραικύλοι που παρέδιδαν την εθνική κυριαρχία και την υπόσταση της χώρας; 

Γιατί το όνομα του Νενέκου έμεινε στην ιστορία ως βρισιά; Τι διαφορετικό έκανε από τους σημερινούς που ψηφίζουν και αποδέχονται την υποτέλεια της χώρας και του λαού της;

Μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ πόσο αμόρφωτος και αστοιχείωτος, πόσο δειλός και ασυνείδητος είναι κάποιος που σκέφτεται σαν τις κυρίες εκ Φαρσάλων που επικαλέστηκε η κ. Βαγενά. Σίγουρα πολύ χειρότερος από τον παππού μου, ο οποίος αν και αγράμματος δεν χρειάστηκε πολλά για να αντιληφθεί ότι η ελευθερία και η κυριαρχία της πατρίδας του είναι το υπέρτατο αγαθό για τον ίδιο, την οικογένεια και τα παιδιά του. Κι έτσι - αν και εκ γενετής κουτσός - έτρεξε ποδαράτος από την Καλαμάτα να καταταχθεί στην Κόρινθο για να πολεμήσει τον φασίστα επιδρομέα. 

Χωρίς να ξέρει τι θα αντιμετωπίσει, ούτε κανείς να του εγγυάται ότι θα τα βγάλει πέρα. Το ίδιο έκανε η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Χωρίς να σκεφτεί ούτε στιγμή, τι μας ζητάνε οι Ιταλοί φασίστες; Μόνο να περάσουν μέσα από τη χώρα για να πάνε βόρεια Αφρική. Κατά τ' άλλα μας εγγυώνται την εθνική μας κυριαρχία. Που είναι το πρόβλημα; Γιατί να πάμε σε πόλεμο; 

Αναρωτιέμαι γιατί ο παππούς μου δεν σκέφτηκε σαν την κ. Βαγενά; Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την ελευθερία και την λαοκρατία της πατρίδας, αντί να λουφάξουν και να πουν ότι κατοχή, ξεκατοχή θα αντέξουμε; 

Και ειλικρινά αναρωτιέμαι, αλήθεια πώς άντεξε αυτή η χώρα τόσα χρόνια με την εθνική της κυριαρχία διαρκώς υπό αίρεση; Άντεξε χάρις στο παρδαλό είδος της κ. Βαγενά, ή χάρις σ' εκείνους που με τους αγώνες τους και ενίοτε με το αίμα τους επαναλάμβαναν την αποστροφή από τον Θούριο του Ρήγα: "Κάλλιο για την πατρίδα, κανένας να χαθεί ή να κρεμάσει φούντα, για ξένον στο σπαθί."

Δημήτρης Καζάκης είναι Οικονομολόγος, απικεφαλής του Ε.ΠΑ.Μ.

Ένα άρθρο, καταγγελία, του Paul Craig Roberts*, σχετικά με τη μεταχείριση που επιφύλαξαν Γερμανία και ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Ελλάδα. Με τη συνενοχή της κυβέρνησης μαριονέτα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα λεηλατείται και ό λαός της απογυμνώνεται δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων ως εγγύηση στα κέρδη των «πιστωτών». Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν γίνει απλώς μηχανισμοί λεηλασίας στα χέρια των πλουσίων του πλανήτη, και η δράση τους Όργουελικά προπαγανδίζεται ως «σχέδιο διάσωσης»του Paul Craig Roberts*

Αφού χρησιμοποίησε την ΕΕ ως μέσο για να κατακτήσει τον ελληνικό λαό, και αφού μετέτρεψε την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μαριονέτα των τραπεζών της, η Γερμανία τώρα βρίσκει εμπόδιο το ΔΝΤ στο δρόμο της για τη λεηλασία μέχρι οριστικής εξαφάνισης της Ελλάδας.

Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να δανείζει χρήματα σε χώρες που δεν είναι σε θέση να τα επιστρέψουν. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ κατέληξε, με βάση τα στοιχεία και τις αναλύσεις, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε. Έτσι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να δανείσει στην Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζονται για να αποπληρώσει τις πιστώτριες ιδιωτικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως οι πιστωτές της Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους δεν είναι καν από τους αρχικούς πιστωτές, αλλά πρόκειται για απλά όρνια που αγόρασαν το ελληνικό χρέος σε τιμή ευκαιρίας, ελπίζοντας σε κερδοσκοπική σπέκουλα, θα πρέπει να κουρέψουν μέρος του χρέους, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο για την ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες όμως δεν θέλουν την Ελλάδα ικανή να αποπληρώσει το χρέος, επειδή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την αδυναμία αυτή, με τρόπο τέτοιο, ώστε να λεηλατήσουν τα περιουσιακά στοιχεία, τους φυσικούς της πόρους και να καταστρέψουν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει ως στόχο να αποκαταστήσει τη φεουδαρχία - λίγοι βαρόνοι κι οι υπόλοιποι δουλοπάροικοι: 1 τοις εκατό έναντι 99 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τη Γερμανία το ΔΝΤ θα πρέπει να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να εξοφληθούν οι γερμανικές τράπεζες. Κατόπιν το ΔΝΤ θα πρέπει να αναγκάσει την Ελλάδα να μειώσει ή να καταργήσει τις συντάξεις, να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημοσίους υπαλλήλούς, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Επειδή τα ποσά που θα εξοικονομηθούν δεν θα είναι αρκετά, θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας, ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να πουλήσει εθνικά περιουσιακά της στοιχεία, όπως οι εταιρείες διαχείρισης των δημοσίων υδάτων, προστατευμένες τοποθεσίες και νησιά, σε ξένους επενδυτές, κυρίως στις ίδιες τις τράπεζες ή σε εκλεκτούς πελάτες τους.

Μέχρι στιγμής, από μέρους των «πιστωτών» αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής, απροσδιόριστη ακόμη, ελάφρυνση του χρέους σε 2 χρόνια. Μέχρι τότε οι νέοι Έλληνες θα μεταναστεύουν και θα αντικαθίστανται με μετανάστες που φεύγουν από τους πολέμους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιβαρύνοντας το ελληνικό κοινωνικό κράτος ήδη χωρίς δυνατότητες χρηματοδότησης.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα καταστρέφεται από την ΕΕ, από ένα θεσμό, όλως παραδόξως, σεβαστό και πολυδιαφημισμένο. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει στην Πορτογαλία και ετοιμάζεται να λάβει χώρα στην Ισπανία και Ιταλία. Η λεηλασία έχει ήδη καταβροχθίσει την Ιρλανδία και τη Λετονία (μεγάλο μέρος των χωρών της Λατινικής Αμερικής) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Στις εφημερίδες βλέπουμε αναφορές σε μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, δεν είναι αλήθεια. Κανείς εκ των «πιστωτών» δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του για περικοπές ούτε μια δεκάρα του χρέους. Το μόνο που έλαβε το ΔΝΤ από τους λεγόμενους «πιστωτές» είναι μια ασαφή «δέσμευση»για ένα άγνωστο, μέχρι στιγμής, ύψος κουρέματος του χρέους που θα συμβεί σε δύο χρόνια.

Τα πρωτοσέλιδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας βερνίκι για να καλυφθεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ υπέκυψε στις πιέσεις και παραβιάζοντας ακόμα και τους δικούς του κανόνες. Το φρεσκάρισμα αυτό θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει ότι ένα κούρεμα του χρέους (απροσδιόριστο και μελλοντικό) θα επιτρέψει στην Ελλάδα να το καταστήσει βιώσιμο, οπότε και το ΔΝΤ θα είναι ελεύθερο να δανείσει στην Ελλάδα τα χρήματα για την αποπληρωμή των ιδιωτικών τραπεζών.

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ έχει γίνει πλέον ένας ακόμη θεσμός της Δύσης χωρίς κανόνες και του οποίου ο κανονισμός λειτουργίας έχει λιγότερη αξία από το Συνταγμα των ΗΠΑ ή από τη βούληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να αποκαλούν τη λεηλασία της Ελλάδας «σχέδιο διάσωσης».

Να αποκαλείς τη λεηλασία μιας χώρας και του λαού της «διάσωση» είναι άκρως Όργουελιανό. Η πλύση εγκεφάλου είναι τόσο επιτυχημένη, που τον οικονομικό ιμπεριαλισμό που έχει υποστεί η χώρα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί της λεηλατημένης Ελλάδας την αποκαλούν «διάσωση».

Σε όλο το δυτικό κόσμο ένας μεγάλος αριθμός παρεμβάσεων, από την κοινωνία και από τις κυβερνήσεις, οδήγησαν στον περιορισμό των κερδών. Προκειμένου να συνεχίσουν κερδίζουν οι μεγάλες τράπεζες και οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε λεηλασίες. Το κοινωνικό κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μπει στο στόχαστρο για ιδιωτικοποίηση, όπως επίσης και το χρέος, που τόσο καλά περιγράφεται από τον John Perkins στο βιβλίο του, Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου, το οποίο χρησιμοποιείται για να προλειάνει το έδαφος για τη λεηλασία ολόκληρων χωρών.

Ο καπιταλισμός έχει εισέλθει στη φάση της λεηλασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή.


* Ο Paul Craig Roberts, πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και αναπληρωτής εκδότης της Wall Street Journal, έγραψε το παραπάτω άρθρο, καταγγελία, σχετικά με τη μεταχείριση που επιφύλαξαν Γερμανία και ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Ελλάδα....

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ...


 
Κριτική στις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου άσκησαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για να επανέλθει στην ανάπτυξη, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και υποστήριξε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δεν περιέχει αναπτυξιακή πρόταση. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για "βαρύ κανονιστικό πλαίσιο", που απαιτεί πάρα πολλές υπουργικές αποφάσεις και εκτίμησε ότι δεν θα τηρηθεί το εξάμηνο για να εκδοθούν και να ενεργοποιηθεί ο νόμος.

Την άποψη ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός και κατέθεσε τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς των ενισχύσεων, των ελληνικών ναυπηγείων.

Να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού νόμου, ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαρακτήρισε "σκάνδαλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα" την απόφαση της Κυβέρνησης να διοργανώσει πολιτική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει προνόμια και μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ ανέφερε το παράδειγμα των απαγορεύσεων της ενίσχυσης των ναυπηγείων και του πρωτογενή τομέα.

Από το 2010 έως το 2014, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγιναν 18.847 εγγραφές και 25.354 διαγραφές, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης. «Αυτό είναι το "success story", των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανέφερε.

Οι φοροαπαλλαγές που δίνει ο νόμος δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτρεπτικές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καράς. «Το μοντέλο το οποίο επιλέγεται ελάχιστα θα συνεισφέρει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τους «περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους οι 20.000 νέες θέσεις εργασίας είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Αποσύρθηκε τροπολογία για το προσφυγικό 

Κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στο σχέδιο νόμου για το νέο αναπτυξιακό τροπολογία για το προσφυγικό του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να συζητηθεί σήμερα.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της πολυσέλιδης τροπολογίας, επικαλούμενοι τη μη τήρηση των κανόνων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έκανε δεκτό το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και απέσυρε την τροπολογία.

Ο Νέος Αναπτυξιακός – Όλο το σχέδιο Νόμου


Φορολογικές απαλλαγές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα επτά (7) έτη, επιδοτήσεις επιτοκίου, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση θέσεων εργασίας και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, προβλέπει μεταξύ των άλλων ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος .

Με βάση το προσχέδιο που παρουσιάζεται στον Τύπο, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, θα επιχορηγεί πλέον πολύ μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τον προηγούμενο αφού ο ελάχιστος προϋπολογισμός μειώνεται στις 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, στις 250.000 για τις μεσαίες και στις 500.000 για τις μεγάλες από 1 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών, της κοινωνικής οικονομίας και των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ παρέχει σημαντικά κίνητρα και για την επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανιών. Το μέγιστο ποσοστό επιχορηγήσεων φτάνει στο 45% με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Είδη ενισχύσεων

Σύμφωνα με προσχέδιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου, προβλέπονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

1. Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση.
2. Επιχορήγηση από το κράτος για την κάλυψη επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης.
3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως επτά χρόνια, με την κάλυψη από το δημόσιο τμήματος των δόσεων για leasing απόκτησης καινούριου μηχανολογικού εξοπλισμού. Η επιδότηση προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης.
4. Επιδότηση επιτοκίου.
5. Συμψηφισμός οφειλών με φόρους
6. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο
7. Σταθερό φορολογικό σύστημα. Η φορολογία επί των κερδών (29%) δεν θα μπορεί να αυξηθεί για επτά χρόνια.
8. Ταχεία αδειοδότηση.
9. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με παροχή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγύησης κάλυψης ζημιών.

Ύψος Επενδύσεων

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στις ενισχύσεις του νέου επενδυτικού νόμου ορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης:
– Για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ (από 1 εκατ. ευρώ).
– Για μεσαίες επιχειρήσεις, στο ποσό 200.000 ευρώ (από 500.000 ευρώ).
– Για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ (ξεκινούσαν από 200.000 και 300.000 ευρώ).

Το σύνολο των ενισχύσεων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ μαζί με τις συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες εταιρείες.

Τα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπονται σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2014-2020 κυμαίνονται από 10% έως 45% του κόστους επένδυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στη οποία θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.

Στο 100% της επιχορήγησης φτάνουν οι φορολογικές απαλλαγές και η επιδότηση μισθολογικού κόστους. Τα ποσοστά της επιχορήγησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης θα είναι στο 70% του ποσοστού που αναφέρεται στους Χάρτες Περιφερειακών Ενισχύσεων και μπορούν να αναπροσαρμόζονται στις αποφάσεις προκήρυξης των καθεστώτων.

Μεγάλες επενδύσεις

Για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ το ανώτατο ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως εξής:
α) για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης περιφερειακής ενίσχυσης, εξαιρουμένης της ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ανώτατο περιφερειακό όριο),
β) για το τμήμα της δαπάνης από 50 έως 100 εκατ. ευρώ παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου,
γ) για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται καμία ενίσχυση εκτός αν δοθεί άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικές ενισχύσεις

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τη δυνατότητα ειδικών ενισχύσεων στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

α) σε εξωστρεφείς,
β) σε αυτές που προχωρούν σε διαδικασία συγχώνευσης,
γ) σε αυτές που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησής τους,
δ) σε συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ.) του ν. 4019/2011 (Α`216), καθώς και οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ) του ν. 4015/2011,
ε) σε κλάδους Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας και Αγροδιατροφής,
στ) σε αυτές, των οποίων η λειτουργία προκαλεί περιορισμένο οικολογικό αποτύπωμα,
ζ) σε αυτές, οι οποίες λειτουργούν σε Ειδικές περιοχές (ορεινές, παραμεθόριες, νησιωτικές, κλπ).

Καταβολή Ενισχύσεων

-Η καταβολή της ενίσχυσης ή η αυτοδίκαιη χρήση του οφέλους από τους δικαιούχους μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις ανάλογα με το βαθμό υλοποίησης του έργου και εξαρτάται από την καταβολή της ίδιας συμμετοχής.
– Στις κεφαλαιακές ενισχύσεις θα μπορεί να προκαταβάλλεται μέχρι και το 30% της επιχορήγησης υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα καταθέτει εγγυητική επιστολή προσαυξημένη κατά 10%.
– Στις κεφαλαιακές ενισχύσεις, στις ενισχύσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και στις φορολογικές απαλλαγές (ανάλογα με το είδος τους) θα μπορεί να καταβάλλεται μέρος της ενίσχυσης εφόσον έχει ολοκληρωθεί το 50% του φυσικού αντικειμένου της επένδυσης, έχει χρησιμοποιήσει το σύνολο της ίδιας συμμετοχής του και έχει λάβει πιστοποίηση.

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις

Ο νέος Αναπτυξιακός θα προβλέπει οκτώ επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων η «Γενική επιχειρηματικότητα», οι «Νέες Ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», οι «συνέργειες και δικτυώσεις», η «καινοτομία» κ.α.

Δικαίωμα να ενισχυθούν θα έχουν οι εταιρείες που λειτουργούν υπό μορφή ατομικών επιχειρήσεων, εμπορικών εταιρειών και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, Συνεταιρισμών, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων, συνεταιριστικών εταιρειών, καθώς και υπό ίδρυση εταιρείες. Δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν και επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, δημόσιες εταιρείες συμμετοχών, εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, πανεπιστήμια κ.α

Επιλέξιμες Δαπάνες

-Προβλέπεται ότι μπορεί να ενισχυθεί η αγορά του συνόλου των παγίων μιας επιχείρησης (κτήρια, μηχανήματα, εξοπλισμός) εφόσον η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της, αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή, η συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς και αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί πριν την αγορά.Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύνανται να αγοράσουν και μέρος των στοιχείων ενεργητικού μιας παραγωγικής μονάδας.

Εκτός της εξαγοράς κλειστών εργοστασίων, ενισχύονται επίσης οι παρακάτω δαπάνες για ενσώματα στοιχεία ενεργητικού:

– Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι ειδικές δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και το 70% στην περίπτωση των ΜμΕ.
– Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων μηχανημάτων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας. Επίσης η χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, εφόσον στη λήξη της τα αποκτήσει ο επενδυτής.
– Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού κτηριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων
– Η ανέγερση εγκαταστάσεων σε χώρο που έχει μιθωθεί-παραχωρηθεί από το δημόσιο
– Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ λογισμικό, ευρεσιτεχνίες, δικαιώματα κλπ) μπορούν να ενισχυθούν υπό τις σωρευτικές προϋποθέσεις ότι χρησιμοποιούνται εντός της εγκατάστασης, ότι αποσβένονται, αγοράζονται με τους όρους της αγοράς από τρίτους που δεν έχουν σχέση με τον αγοραστή και περιλαμβάνονται στα στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης για πέντε χρόνια (τρία για ΜμΕ). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι δαπάνες άυλων στοιχείων ενεργητικού είναι επιλέξιμες μέχρι του 50% των συνολικών επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για την αρχική επένδυση και για τις ΜμΕ μέχρι 75%.
– Ενισχύονται επίσης μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων μέχρι ποσοστού 5% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού 50.000 ευρώ.

Σχετικά με την καινοτομία των ΜμΕ, ενισχύονται δαπάνες για:

(α) απόκτηση, επικύρωση και προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.
(β) απόσπαση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης από ερευνητικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις
(γ) συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.

Η ενίσχυση δεν υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

– Για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας κατ’ εξαίρεση είναι επιλέξιμες οι δαπάνες λειτουργίας, οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες σχετικά με:
(α) τον συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού, (β) την προβολή, (γ) τη διαχείριση των εγκαταστάσεων, (δ) την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων.
– Για την αποκατάσταση μολυσμένων χώρων επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασης, μειωμένες κατά την αύξηση της αξίας του γηπέδου.
– Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ελέγχων, που συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις.
- Όταν οι επιλέξιμες δαπάνες υπολογίζονται με βάση το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το επενδυτικό έργο συνεπάγεται καθαρή αύξηση του αριθμού εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχειρηματική εγκατάσταση σε σύγκριση με τον μέσο όρο του προηγούμενου 12μηνου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χαμένη θέση εργασίας αφαιρείται από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη.
β) Η πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών ετών από την περάτωση των εργασιών.
γ) Κάθε θέση εργασίας διατηρείται για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών, ή τριών ετών σε περίπτωση ΜμΕ

Ξενοδοχεία

Ο Αναπτυξιακός δίνει -κατ εξαίρεση του γενικότερου αποκλεισμού ενίσχυσης των καταλυμάτων- τη δυνατότητα να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ παράλληλα εισάγει και μια σειρά από άλλες εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να ενισχυθούν δραστηριότητες όπως τα υδατοδρόμια, οι μαρίνες, τα logistics, οι τουριστικές μονάδες υγείας.

Στις εξαιρέσεις τομέων που απαγορεύεται να επιδοτηθούν περιλαμβάνονται επίσης η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, επιμέρους δραστηριότητες στις υδατοκαλλιέργειες, την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται προτάσεις για ενίσχυση ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων κ.α

Οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με επιμέρους Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ειδικότερα από τον τομέα των ξενοδοχείων και καταλυμάτων ενισχύονται επενδύσεις:

ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων
επέκτασης και εκσυγχρονισμού κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων εφόσον θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία τουλάχιστον τριών αστέρων
σε εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (Συνεδριακών Κέντρων, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, θεματικών Πάρκων, Τουριστικών Λιμένων Σκαφών Αναψυχής, γηπέδων Γκολφ, Εγκαταστάσεων Τουρισμού Υγείας, εγκαταστάσεων Αξιοποίησης Ιαματικών Πηγών, Χιονοδρομικών Κέντρων, Κέντρων Προπονητικού – Αθλητικού Τουρισμού, Αυτοκινητοδρομίων). Με ΚΥΑ θα μπορούν να προστεθούν περισσότερες κατηγορίες.
– σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα
– μετατροπής χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες 3 αστέρων, και υφιστάμενων ξενοδοχείων που λειτουργούν σε παραδοσιακα-διατηρητέα κτήρια και αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2) αστέρων.
εκσυγχρονισμού κάμπινγκ Γ’ τάξης και άνω, καθώς και μετατροπής τους σε ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχεία τουλάχιστον 3 αστέρων
εκσυγχρονισμού και επέκτασης ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, όταν κατατίθενται επενδυτικά σχέδια με τη μορφή δικτύων συνεργασίας επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας. Επίσης επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων πριν συμπληρώσουν επτά χρόνια λειτουργίας

ΟΜΩΣ, όπως είχε παρατηρήσει ο δημοσιογράφος Τόνι Γκόσλινγκ, «όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι, που έχουν δύναμη στα χέρια τους, συναντώνται σ' ένα μέρος, δικαιούμεθα να ρωτήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει»...


 Ξέρετε πώς εξηγείται η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στην περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ που συνεδριάζει από προχτές στη Δρέσδη; Απλό: Πήγε εκεί για «να παλέψει» για τις ελληνικές θέσεις.

    Από πού συνάγεται αυτό το συμπέρασμα; Εξίσου απλό: Επειδή αυτό είχε ισχυριστεί και ένας άλλος προσκεκλημένος της Λέσχης, όταν κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή για την δική του συμμετοχή, το 2005: Πήγα για να παλέψω για τις ελληνικές θέσεις, είχε δηλώσει. Ήταν ο κ.Γιώργος Παπανδρέου… 

    Άλλωστε είναι γενικώς αποδεκτό ότι η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε τέτοιες Λέσχες γίνεται για το καλό του τόπου. Όπως, για παράδειγμα, η παρουσία το 2014 του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού κ.Τσίπρα στην (πιο «ανοιχτή» είναι αλήθεια από την Μπίλντερμπεργκ) Λέσχη Αμπροσέτι.

    Ήταν σε εκείνη την περίφημη συνάντηση του Κόμο, που ο κ.Τσίπρας εξηγούσε την συμμετοχή του πλάι σε τραπεζίτες (από τον Σάδερλαντ της Goldman Sachs μέχρι τον Τρισέ) και σε μεγιστάνες και εξέχοντες πολιτικούς (από τον Μαρτσιόνε της Fiat μέχρι τον Ντάισελμπλουμ), με αναρτήσεις στο τουίτερ του τύπου:   

«Η Αριστερά έχει καινοτόμες ιδέες, με περιεχόμενο, για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής Ευρώπης»

και

«Στην Ιταλία παρουσιάζουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης»…

    Συνεπώς, για να επιστρέψουμε στην Μπίλντερμπεργκ, το γεγονός ότι ένας ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Μητσοτάκης, συμμετέχει σε ένα μυστικό κονκλάβιο, που το συνοδεύουν αναρίθμητες ιστορίες συνωμοσιολογίας (κάποιοι λένε συνωμοσίας), δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου...
  • Ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπίλντερμπεργκ αναφέρεται ρητώς ο κανόνας… εχεμύθειας που βασιλεύει στη Λέσχη, ότι δηλαδή στις συναντήσεις αυτές «δεν επιδιώκεται κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν τηρούνται πρακτικά και δεν συντάσσεται καμία έκθεση. Επιπλέον, δεν προτείνονται ψηφίσματα, δεν γίνονται ψηφοφορίες και δεν εκδίδονται δηλώσεις πολιτικής», επίσης δεν χρειάζεται να μας απασχολεί…

  • Ότι στο ίδιο κονκλάβιο συμμετείχαν και συμμετέχουν κατά καιρούς γνωστοί «ανθρωπιστές», από τον Ροκφέλερ, τον Ανιέλι, τον Κίσινγκερ (σχεδόν μόνιμα) και τους ΓΓ του ΝΑΤΟ (από Κάριγκτον και Σέφερ μέχρι Στόλτενμπεργκ), από τους «άρχοντες του σκότους» της αμερικανικής πολιτικής (Ράμσφελντ, Περλ, Γούλφοβιτς) μέχρι τους επικεφαλής του ΔΝΤ, εκπρόσωποι – όπως φέτος – ευαγών ιδρυμάτων (Ντόιτσε Μπανκ και Goldman Sachs) μέχρι εκπρόσωποι πολυεθνικών τραστ του πετρελαϊκού και στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος (από Shell και Airbus μέχρι Finmeccanica), οικονομικοί «καλοί Σαμαρείτες» (από τον Τζορτζ Σόρος, τον Κάιζερ της Ζήμενς και τον Σόιμπλε) μέχρι εκλεκτοί θεσμοί (από την Κομισιόν μέχρι την ΕΚΤ), επίσης δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει...

  • Ο,τι - σύμφωνα με τις δηλώσεις κάποιων εκ των συμμετεχόντων (“Inside the secretive Bilderberg Group”, BBC) - όλοι αυτοί μαζεύονται κάθε χρόνο για να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος, έχοντας, όπως λένε, ως πλαίσιο αναφοράς τους την «κοινή λογική», επίσης δεν πρέπει να μας προβληματίζει αφού η «κοινή λογική» τους προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την «λογική» των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που εκπροσωπούν…  

  • Ότι στο πλαίσιο της «κοινής λογικής» τους φέτος τους απασχόλησαν – όπως η ίδια η Λέσχη ανακοίνωσε – θέματα όπως η μετανάστευση στην Ευρώπη, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γεωπολιτική ενέργειας και οι τιμές βασικών αγαθών, αλλά και η προφύλαξή τους από την ραγδαία προλεταριοποίηση με όρους «ειλωτείας» των εργαζομένων και τμημάτων της λεγόμενης μεσαίας τάξης, επίσης δεν θα πρέπει να μας απασχολεί…

  • Ότι όλοι αυτοί συνηθίζουν να «εξετάζουν» σε ετήσια βάση τα καυτά ζητήματα του πλανήτη πίσω από ένα αδιαπέραστο πέπλο μυστικότητας, σε συνεδριάσεις όπου βασιλεύει το απόρρητο και η «εχεμύθεια», ότι λειτουργούν σαν μια μυστική ελίτ, που έχει συχνά κατηγορηθεί πως συσκέπτεται κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο «το μέλλον της ανθρωπότητας», ότι όσοι δημοσιογράφοι (υπάρχουν και αρκετοί τέτοιοι) κλήθηκαν κατά καιρούς να συμμετάσχουν στο άβατο δεν έγραψαν ποτέ λέξη για την εμπειρία τους, όλα αυτά επίσης δεν θα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις...
    Ο κ.Μητσοτάκης, όπως πριν ο κ.Παπανδρέου, άλλοι Έλληνες  πολιτικοί (Αλογοσκούφης, Διαμαντοπούλου, Μπακογιάννη, Μάνος, Καραμανλής, Σαμαράς, Πάγκαλος), πάνε στην Μπίλντερμπεργκ επειδή θέλουν να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις...

    Μόνο, που ποτέ μέχρι τώρα δεν μας είπαν τι διημείφθη σε αυτές τους τις συναντήσεις (σσ: δυο μάλιστα, το 1993 και το 2009, έγιναν στην Ελλάδα). Γιατί μας κρατούν κρυφές τις μάχες που δίνουν για την πατρίδα, εν μέσω των εκλεκτών «Μπιλντερμπεργκιστών»...

    Αν μη τι άλλο, όπως είχε παρατηρήσει ο δημοσιογράφος Τόνι Γκόσλινγκ, «όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι, που έχουν δύναμη στα χέρια τους, συναντώνται σ' ένα μέρος, δικαιούμεθα να ρωτήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει». 

    `Η, για να το πούμε όπως το είχε διατυπώσει κάποια στιγμή το ΒΒC: «Αν οι συμμετέχοντες πραγματικά συζητούσαν για το καλό των ανθρώπων, γιατί δεν το δημοσιοποιούν;»...
Νίκος Μπογιόπουλος / enikos.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.