06/16/16

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg δήλωσε: «θέλουμε να δείξουμε στους εταίρους μας ότι είμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται. Και θέλουμε να δείξουμε στους πιθανούς επιτιθέμενους ότι αντιδρούμε όταν μας απειλούν»...O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg
Η Ρωσία επιχειρεί να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της χρησιμοποιώντας πολεμικά μέσα και η ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών στη Βαλτική και την Πολωνία είναι η κατάλληλη απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στη γερμανική Bild.

«Θέλουμε να δείξουμε στους εταίρους μας ότι είμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται. Και θέλουμε να δείξουμε στους πιθανούς επιτιθέμενους ότι αντιδρούμε όταν μας απειλούν» είπε ο Stoltenberg.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων, σχεδιάστηκε για να διαβεβαιώσει τα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ ότι έχουν τη στήριξη του Οργανισμού σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει κλιμάκωση και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα στη Σύνδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η Ρωσία αντιδρά στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το RT.com ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «τέτοια γεωπολιτικά παιχνίδια δεν έχουν αποτέλεσμα και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να πυροδοτούν κρίσεις όπως αυτή της Ουκρανίας».

Παραιτήθηκε από τη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο Ιωάννης Δούκας, εκφράζοντας, με αυτό τον τρόπο, τη διαφωνία του στην πολιτική που ασκείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλιση...

.
Την παραίτησή του υπέβαλλε σήμερα ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Γιάννης Δούκας. Στην παραίτησή του επισημαίνει ότι οι βαθύτεροι λόγοι αυτής της κίνησης έχουν να κάνουν με τη διαφωνία του στην ασκούμενη πολιτική στο ασφαλιστικό σύστημα και με την ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.  

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο παραίτησης από το iskra.gr:  
Με την επιστολή μου αυτή υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υποδιοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, θέση στην οποία τοποθετήθηκα από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν ένα περίπου χρόνο με διάθεση να προσφέρω στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Ένα χρόνο μετά δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση αυτή, παρότι είναι θέση κρατική διοικητική και όχι θέση πολιτική ή κομματική, λόγω των σοβαρών διαφωνιών μου στην πολιτική που ασκείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αποκλίνει κατά 180 μοίρες απ’ αυτά που υποσχέθηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαό, τα οποία με συνέπεια και για πολλά χρόνια προέβαλλα είτε ως κομματικό στέλεχος είτε ως εργατικός εκπρόσωπος σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά με τον πρόσφατο νόμο αντί να δοθεί η 13η σύνταξη που είχαμε υποσχεθεί έχουμε δραστικές μειώσεις στις νέες καταβαλλόμενες συντάξεις, αντί να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις έχουμε τον επανυπολογισμό των συντάξεων και έτσι γίνονται νομότυπες οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες, αντί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) προωθείται ένα υπερταμείο μαμούθ.

Ταυτόχρονα υιοθετείται το σύστημα των τριών πυλώνων που ξορκίζαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015.

Εκτίμησή μου είναι ότι παρά τις δραστικές μειώσεις που θα προστεθούν σε όλες τις άλλες που επέβαλλαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση μιας νέας αξιολόγησης ή της εκταμίευσης μιας δόσης θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παράλληλα πιστεύω ότι τόσο το νέο οργανωτικό μοντέλο με το υπερταμείο όσο και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων θα φέρουν τεράστια διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που θα αποβούν σε βάρος των ασφαλισμένων και σε βάρος του σημερινού απαιτούμενου χρόνου για τη χορήγηση σύνταξης.

Επιλέγω τη σημερινή ημέρα για την υποβολή της παραίτησής μου καθώς μόλις χθες έκλεισε ο πρώτος κύκλος διερεύνησης καταγγελίας για παραβατική συμπεριφορά και για χορήγηση πλαστών αναπηρικών συντάξεων (μία από τις αρμοδιότητες που μου είχε ανατεθεί είναι και η διεύθυνση αναπηρίας και ιατρικής της εργασίας) με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.

Τέλος σημειώνω ότι αυτή η πράξη χαρακτηρίζει την προσήλωσή μου στις ηθικές αξίες και στις αρχές που πρεσβεύω και δηλώνει την επιμονή μου, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, για ένα διαφανές και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σήμερα συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της υποχώρησε σήμερα η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, εν μέσω ενός γενικότερου σφυροκοπήματος των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων....


 


Η μετοχή της Deutsche Bank έχει κατρακυλήσει 41% από την αρχή του 2016 και 87% από το υψηλό επίπεδο που είχε σημειώσει τον Απρίλιο του 2007.- Η νευρικότητα έχει καταλάβει τις αγορές μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bankia υποχωρούσε το πρωί κατά 2,45%, της ιταλικής Unicredit κατά 1,86% και της γερμανικής Commerzbank κατά 1,65%. Πτώση 1,46% και 1% σημείωσαν οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole και Societe Generale, αντίστοιχα.

Στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της υποχώρησε σήμερα η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, εν μέσω ενός γενικότερου σφυροκοπήματος των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

Η μετοχή της Deutsche μειώθηκε περαιτέρω κατά 2,4% σήμερα το πρωί στα 12,83 ευρώ, χαμηλότερα από τα επίπεδά της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχει κατρακυλήσει 41% από την αρχή του 2016 και 87% από το υψηλό επίπεδο που είχε σημειώσει τον Απρίλιο του 2007. 

Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται τώρα στα 18,25 δις ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές πλήττονται, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να κατευθύνονται σε «ασφαλέστερες» επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας.

Η νευρικότητα έχει καταλάβει τις αγορές μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας έχουν προειδοποιήσει το τελευταίο 24ωρο για τις αρνητικές επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για γενοκτονία των Γιαζιντιτών στην Συρία και το Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάνουν πλέον λόγο τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το euronews...

O Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για την Συρία
Ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ υποστήριξαν ότι επιδιώκεται ο αφανισμός των περίπου 400.000 Γιαζιντιτών. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, κατατέθηκε αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Πάουλο Πινέιρο, προέδρου από την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία: «Η κακοποίηση από την οργάνωση ISIS ανδρών, γυναικών και παιδιών της κοινότητας των Γιεζίντι συνιστά γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η γενοκτονία εξακολουθεί να συντελείται, βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την ημέρα της επίθεσης στο Σιντζάρ μέχρι και σήμερα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει έντονα προσπαθήσει να εξοντώσει τους Γιαζιντίτες μέσω δολοφονιών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, δουλείας, βασανιστηρίων, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείριση και βίαιης μεταφοράς, προκαλώντας τους σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες».

Η έκθεση των ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, κάνει έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για να διασώσουν τουλάχιστον 3.200 γυναίκες και παιδιά που ακόμα κρατούνται απο την οργάνωσή «Ισλαμικό Κράτος».
 

Ποιοι είναι οι Γιαζίντι


Οι Γιαζίντι, ή Γεζίντι, είναι κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες. Οι Κούρδοι Γεζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού. Ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ.

 Στην Ασία υπάρχουν κι άλλες κοινότητες Γιαζιντιτών στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες όμως βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παρακμή, με τα περισσότερα μέλη τους να έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.

Οι Γιαζλιντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.

ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη....


Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη:
 • Η σημερινή Κυβέρνηση όσο περισσότερο απαξιώνεται από την πλειοψηφία των πολιτών τόσο περισσότερο η κοινωνία αναζητά μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
 • Αυτό προφανώς αυξάνει τις ευθύνες μας – και τη δική μου ευθύνη – για τη διαμόρφωση μιας  συγκεκριμένης, τεκμηριωμένης και αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης.
 • Αυτή η πρόταση φιλοδοξούμε να είναι το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με το οποίο θα εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό. Αυτό που θα εκπλήξει θετικά τους πάντες. Τους εταίρους μας, αλλά πάνω απ’ όλα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Μια νέα συμφωνία αλήθειας με την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνία.
 • Η πρόταση που έχει κωδικοποιηθεί με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% και ανάπτυξη 4%, ήδη βρίσκει ευρύτατη αποδοχή και στην κοινωνία και σε υπεύθυνους φορείς και εκπροσώπους του οικονομικού μας συστήματος, όπως ανέφερε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
 • Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δουλεύουμε γρήγορα και εντατικά για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Έχουν ήδη παρουσιαστεί προτάσεις μας, όπως για παράδειγμα, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
 • Τον Φεβρουάριο, στην πρώτη μας συνάντηση για τις βασικές αρχές και την οργανωτική δομή του κυβερνητικού μας προγράμματος, είχαμε  δεσμευτεί να κάνουμε άνοιγμα στην κοινωνία και να αναζητήσουμε τις απόψεις της, για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Ήδη το κάναμε.
 • Ο τρόπος που διαμορφώνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα θέλουμε να υπηρετεί αυτήν τη δέσμευση.
 • Γι’ αυτό το λόγο και μετά από εντατική δουλειά των ομάδων εργασίας, προχωράμε σήμερα στο επόμενο βήμα, αυτό της δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς και τα κομματικά μας στελέχη. Μιας διαβούλευσης που ξεκίνησε από σήμερα στο diavoulefsi.nd.gr.
 • Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην διαδικασία αυτή γιατί η λέξη κλειδί όλης της προσπάθειας είναι η συμμετοχή.
 • Καλώ τους πολίτες να έρθουν μαζί μας σ’ αυτή την προσπάθεια. Τους καλώ να συμμετέχουν από σήμερα στην ηλεκτρονική μας διαβούλευση. Είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων θεμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους και να είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα που εκπονούμε έχει μονίμως το «δάχτυλό του» πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας.
 • Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι στόχος του προγράμματός είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη μετά μνημόνιο  εποχή. Το δικό μας, ελληνικό, αξιόπιστο σχέδιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Να δώσει ευκαιρίες και προοπτικές στους πολλούς. Να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τη διαβούλευση για το πρόγραμμα του Κόμματος:


«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη σύνταξη του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. 
Έχουν προηγηθεί:
 • Η συγκρότηση των ομάδων εργασίας μετά από ανοιχτή πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες.
 • Η παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών στο Συνέδριο της ΝΔ.
 • Οι 25 πρώτες θέσεις – δείγματα γραφής του προγράμματος.
 • Το εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πριν από μερικές μέρες.
Τώρα προχωρούμε στη διαβούλευση. Μια διαβούλευση σε 3 επίπεδα. Με τους κοινωνικούς φορείς, με τις κομματικές οργανώσεις, αλλά και με την κοινωνία στο σύνολό της μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης. 

Δεν ξεκινάμε τη διαβούλευση με μια λευκή σελίδα από την πλευρά μας. Ξεκινάμε με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν μέχρι σήμερα διαμορφωθεί από τις ομάδες εργασίας. Κυρίως, όμως, σε αυτή τη φάση πάμε για να ακούσουμε τις θέσεις των φορέων και της κοινωνίας. Επιδιώκουμε να λάβουμεσυγκεκριμένες απαντήσεις, διότι η διαβούλευση για εμάς δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων

Γι’ αυτό και τα ερωτήματα στο ερωτηματολόγιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης δεν είναι του τύπου “προτιμάτε να είστε πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής”, αλλά θέτουν πραγματικά διλήμματα πολιτικής. Επιμέρους ερωτήματα δεν προδικάζουν και δεν εκφράζουν σε καμιά περίπτωση τις θέσεις που θα διαμορφώσει τελικά η Νέα Δημοκρατία! Επιδιώκουν ωστόσο να καταδείξουν τις δυσκολίες που συναντά όποιος έχει αποφασίσει να μην κοροϊδεύει τους πολίτες, αλλά να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό. Διότι φιλοδοξία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ Νο 2. 

Παράλληλα, θα γίνει ειδική ημερίδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να μεταφερθούν στην Ελλάδα καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι από τη διαδικασία της διαβούλευσης και της συζήτησης πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα, θα υπάρξει κέρδος για όλους μας. Και στη συνέχεια, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν, από τις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει η παρουσίαση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας από το οικονομικό μας πρόγραμμα. 

Παραμένουμε πιστοί σ’ αυτό που είπαμε από την αρχή. Θέλουμε να δώσουμε την ελπίδα, αλλά την ελπίδα της αλήθειας. Και η διαδικασία της διαβούλευσης, όπως την έχουμε σχεδιάσει, ενισχύει την προσπάθεια για ένα πρόγραμμα σοβαρό, εφαρμόσιμο, αξιόπιστο».

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες....

Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κρήτη
Στα Χανιά αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στις 9 το βράδυ θα παραθέσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθήμενων των εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της Συνόδου στην Κρήτη, κατέφθασαν χθες ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστίσλαβ, o πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σήμερα, αναμένονται ο πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάβα, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καθώς και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.


Χθες το βράδυ, στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα Κισάμου η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου — Σελίνου και οι τοπικές Αρχές παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ιεραρχών που βρίσκονται στο νησί.

O Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες.

Η Ρωσική Εκκλησία απούσα από την Πανορθόδοξη Σύνοδο


Το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε προς ολίγων ημερών, στις 13 Ιουνίου, τρεις μόλις ημέρες προ της ενάρξεως των εργασιών της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου (17 με 27 Ιουνίου) ότι μετά από ενδελεχή εξέταση και πόνο ψυχής «δεν θα μετάσχει των εργασιών της Συνόδου της Κρήτης»... 


Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Μόσχας
Η ανακοίνωση επικαλείτο ως «βασικό όρο και προϋπόθεση από την εποχή των Προσυνοδικών διαλόγων  το 1961 μέχρι την τελευταία Σύναξη των προκαθημένων τον Ιανουάριο  του 2016 στο Σαμπεζύ της Γενεύης, ήταν και παραμένει ο αμετάβλητος και αμετάθετος όρος η συναίνεση και η ομοφωνία». Κατόπιν τούτων, συνεχίζει στην ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Μόσχας ότι «η Ρωσική Εκκλησία εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που οι αδελφές Εκκλησίες της Αντιόχειας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας αποφάσισαν να μην μετάσχουν των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου, καθώς δεν  μπόρεσαν να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που τις οδήγησαν σε αυτή τους την απόφαση. Η Ρωσική Εκκλησία  δεν θα μετάσχει της Μεγάλης Πανορθόδοξης  Συνόδου.» 

Το Πατριαρχείο Μόσχας όμως προχωρά ένα βήμα πιο πέρα καλώντας όλους τους Προκαθημένους των 14 Αυτοκεφάλων Εκκλησιών να αναλάβουν  τις ευθύνες τους ο κάθε ένας και η κάθε Εκκλησία. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αν τελικά προχωρήσουν σε Σύνοδο – με την απουσία αυτών των Εκκλησιών ( σ.σ. Αντιόχειας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Σερβίας, και Ρωσίας)  χωρίς την Ευχαριστιακή και Μυστηριακή  ενότητα  τότε θα  έχει επέλθει ένα καίριο χτύπημα στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Στην ίδια ανακοίνωση το Πατριαρχείο Μόσχας  αφού καλεί σε περίσκεψη, και προσευχή όλους τους Ορθοδόξους Πιστούς υπέρ της Ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τονίζει πως η Εκκλησία δεν αντέχει άλλες πληγές στο Σώμα Της.

Το Πατριαρχείο Μόσχας καλεί όλους να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος, κατά την διαδικασία της πολύχρονης προετοιμασίας ώστε στο εγγύς μέλλον στο όνομα της ενότητας και με συναίνεση και αδελφοσύνη, να προχωρήσουν σε μια πράγματι Πανορθόδοξη  Μεγάλη Σύνοδο.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.