06/17/16

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι Βρετανοί θέλουν να "διορθώσουν τις συνέπειες μιας υπερ-φιλελεύθερης πολιτικής, την οποία οι ίδιοι υποστήριξαν, μέσα στην οποία μας έσπρωξαν, κυρίως εδώ και δέκα χρόνια". 


Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι είμαστε "στο τέλος μιας υπερ-φιλελεύθερης Ευρώπης που δεν έχει πλέον πολιτικό σχέδιο", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

"Η Ευρώπη βρίσκεται στο τέλος μιας φάσης", δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, οι Βρετανοί θέλουν να "διορθώσουν τις συνέπειες μιας υπερ-φιλελεύθερης πολιτικής, την οποία οι ίδιοι υποστήριξαν, μέσα στην οποία μας έσπρωξαν, κυρίως εδώ και δέκα χρόνια".

"Πιστεύω στην Ευρώπη, αλλά στην επανίδρυσή της", πρόσθεσε. "Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να είναι μόνο ένα σχέδιο κατάργησης των κανόνων, είναι ένα σχέδιο στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου την αλληλεγγύη, την αληθινή ρύθμιση, τις συλλογικές προτιμήσεις".

"Το θέμα (...) δεν είναι να ξέρουμε αν καταφέρνουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί οι μεν από τους δε, αν πρέπει να ανοίξουμε αυτή ή την άλλη αγορά, είναι να ξέρουμε αν καταφέρνουμε συλλογικά να ζούμε καλύτερα".

Ο Γάλλος υπουργός έκρινε επίσης ότι είναι "σημαντικό να ερωτώνται οι πολίτες για την Ευρώπη", αλλά χαρακτήρισε το διάβημα των Βρετανών "επικίνδυνο", λέγοντας ότι κρατούν σε "ομηρία την υπόλοιπη (Ευρωπαϊκή) Ένωση".

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ακόμη κι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου να παραμείνουν στην ΕΕ, θα χρειαστεί "ταχεία αντίδραση για να αποτραπεί άλλες χώρες να ακολουθήσουν παρόμοια διαδικασία". "Δεν είναι απλώς ότι η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία θα αρχίσουν να θέλουν το ίδιο καθεστώς...", δήλωσε.

Και αν το Brexit επικρατήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την βρετανική κυβέρνηση "μεγάλη σαφήνεια".

"Είναι μια διαδικασία (...) για οποία δεν υπάρχει μεγάλη ευκρίνεια", αλλά "μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια", είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στη Βρετανία, οι υποστηρικτές του Brexit θα επικρατήσουν στο δημοψήφισμα.

Σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα διεξαχθεί πριν το τέλος του έτους παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τον ιστοχώρο τον Μ. Ιγνατίου...Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο θα εξετάσει από κοινού με τους εταίρους τα μακροοικονομικά στοιχεία της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια τα στοιχεία της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Ερωτηθείσα σχετικά, καθώς δεν ήταν παρούσα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, να σχολιάσει την συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε : «ποια ελάφρυνση του χρέους;», σπεύδοντας να διευκρινίσει «αυτό αποτελεί κομμάτι της απάντησής μου».

Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του
Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλα όσα μόλις είχε αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ αποτελούν κομμάτι των συμφωνηθέντων μεταξύ των εταίρων και του ΔΝΤ κατά το Eurogroup της 24ης Μαϊου. Ο πρόεδρος διευκρίνισε ακόμη ότι στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα σημεία σχετικά με τις επεμβάσεις που θα γίνουν στο ελληνικό χρέος (debt related operations) και πως το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου δεν είναι άγνωστο στο Eurogroup.

“Ποια ελάφρυνση του χρέους; Νομίζω ότι έχετε την απάντησή μου στην ερώτησή σας. Μας ενθαρρύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και της Ελλάδας και προσδοκούμε την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες.

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του όταν έρθει η ώρα και αφού πρώτα επανεκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους βάση μακροκοικονομικών στοιχείων στην βάση της εκτιμώμενης αύξησης του δυναμικού των μεταρρυθμίσεων και του ποιες από αυτές θα ολοκληρωθούν, και αφού εκτιμηθούν οι μηχανισμοί επέμβασης στο χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι βιώσιμη και θα επιστρέψει στη σταθερότητα και τη χρηματοδότηση από τις αγορές”, δήλωσε η κ Λαγκάρντ.

“Είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω μια συμφωνία που δεν έχουμε υπογράψει, έχουμε υπογράψει;” αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Οι άνθρωποι σας ήταν σίγουρα εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”, απάντησε ο πρόεδρος του
eurogroup.

Oπως γνωρίζετε , αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα. Tο ΔΝΤ έχει εμπλακεί και εκπροσωπήθηκε καλά στην τελευταία συνεδρίαση όπου έλαβαν χώρα όλες οι συζητήσεις σχετικά με τους όρους που επιτεύχθηκαν μεταξύ των εταίρων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την Ελλάδα. Ενώ υπήρχαν σαφώς ορισμένες προτάσεις ενσωματωμένες στην εν λόγω συμφωνία , πιστεύουμε επίσης ότι για να μπούμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ενός προγράμματος με επέμβαση στο χρέος το οποίο θα πρέπει να επιβάρυνση προκύψει με βάση μιας νέα ανάλυση βιωσιμότητας, που θα γίνεται επί τη βάσει των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται, του γενικού πλαισίου των παραδοχών για την ανάπτυξη κτλ”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε: “Στη συνεδρίασή μας τον Μάιο βάλαμε κάποια στοιχεία που το ΔΝΤ μας επεσήμανε. Πρώτα απ `όλα ότι υπάρχει ένα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Το
eurogroup διέσχισε τη γέφυρα και είπε , σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε τώρα θα υπάρξει ζήτημα βιωσιμότητας χρέους. Δεύτερον κάναμε τη γενναία εκτίμηση ότι η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμφωνήθηκε όμως ότι ίσως μακροπρόθεσμα οι εκτιμήσεις μας πρέπει να προσαρμοστούν και εκεί.”
mignatiou.com

H μεταστροφή της τάσης υπέρ του BREXIT, που κατέδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη νευρικότητα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε η εξέλιξη αυτή για την ΕΕ…Όλο και πιο νευρικοί, ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε μια ομοβροντία εκκλήσεων προς τους Βρετανούς να ταχθούν στο δημοψήφισμα της επόμενης Πέμπτης υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην διακινδυνεύσουν μια πολυετή οικονομική αβεβαιότητα.

Όμως ο πρωθυπουργός της χώρας που αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες οφείλουν πλέον να προετοιμαστούν για το Brexit.

Από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ως τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τον άνθρωπο που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σημερινής Ένωσης, τον Ζακ Ντελόρ, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η παραμονή της Βρετανίας θα ήταν η καλύτερη έκβαση και για τις δύο πλευρές- αλλά, συνειδητοποιώντας ότι οι έξωθεν πιέσεις μπορεί όχι μόνο να είναι αντιπαραγωγικές αλλά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα του προσδοκώμενου, όλοι τους τόνισαν πως επαφίεται στους Βρετανούς εκλογείς να αποφασίσουν.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες απέφευγαν να κάνουν δημόσιες εκκλήσεις προς τους Βρετανούς μέχρι πρόσφατα.

Όμως η μεταστροφή της τάσης υπέρ του BΡΕΧΙΤ, που κατέδειξαν οι δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη νευρικότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε η εξέλιξη αυτή για την ΕΕ, κι αυτό οδήγησε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες να απευθύνουν προειδοποιήσεις στους Βρετανούς για τις οδυνηρές συνέπειες.

Η Μέρκελ, που κατέβαλε προσπάθειες να βοηθήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το ειδικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, διεμήνυσε ότι το ΗΒ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς- αυτής από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο βρετανικός τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, δεν θα είναι πλέον σε θέση να ωφελείται από τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς», επέμεινε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η όποια διαπραγμάτευση για τους όρους της μελλοντικής πρόσβασής της σε αυτήν θα γίνει υπό εντελώς νέες περιστάσεις, καθώς το Λονδίνο θα είναι εκτός.

«Δεν φαντάζομαι το πώς αυτό θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, οποιουδήποτε είδους», συμπλήρωσε, πάντως «η απόφαση σε τελευταία ανάλυση επαφίεται στους Βρετανούς».

Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρός του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση περί σχεδίων εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο BΡΕΧΙΤ. Αναγνώρισε πως υπάρχουν ανησυχίες για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά επέμεινε πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπισή του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής.

Τη βεβαιότητά του αυτή μοιράζονται όλο και λιγότεροι στις Βρυξέλλες, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Βρετανούς να κλίνουν όλο κα περισσότερο υπέρ του BΡΕΧΙΤ.

«Πλησιάζουμε το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Το BΡΕΧΙΤ είναι πλέον απτό σενάριο», δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης. «Συζητάμε, δυνατά, αλλά όχι δημόσια. Αλλά δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε».
Ο άνθρωπος που αποφάσισε να σπάσει το ταμπού ήταν ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος είχε συνάντηση με την Μέρκελ την Πέμπτη. Η Μπρατισλάβα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, και θα διαδραματίσει έναν ρόλο στην περίπτωση που αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Ο Φίτσο, ο οποίος σπάνια κρύβει τι σκέφτεται, σημείωσε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πλέον καιρός οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν «ρεαλιστικά» την ανάγκη να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο του BΡΕΧΙΤ.

«Αν βλέπεις ένα ποδοσφαιρικό ματς και η ομάδα σου χάνει με τρία γκολ διαφορά στο 90ό λεπτό, δεν μοιάζει και πολύ πιθανό να γίνει ανατροπή και ξαφνικά να κερδίσεις», είπε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε όταν ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι το BΡΕΧΙΤ δεν θα έθετε «την ΕΕ ενώπιον του κινδύνου του θανάτου» της, ωστόσο προειδοποίησε εναντίον της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη. Ενώ, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι το BΡΕΧΙΤ θα προκαλούσε «μεγάλη αβεβαιότητα».

Ο Ζακ Ντελόρ, προκάτοχος του Γιούνκερ στο παρελθόν (1989-1995), σε μια δήλωσή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες πως τάσσεται υπέρ του BΡΕΧΙΤ προκειμένου τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν μια ευκαιρία να προωθήσουν στενότερη ολοκλήρωση.

«Θεωρώ τη συμμετοχή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικό στοιχείο, τόσο για τους Βρετανούς, όσο και για την Ένωση», επισήμανε ο αρχιτέκτονας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, έκανε μια από τις πιο παθιασμένες εκκλήσεις στους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο αδύναμη. Αυτό είναι προφανές», ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Φινλανδία. «Εξίσου προφανές είναι όμως ότι το ΗΒ εκτός ΕΕ θα είναι επίσης πολύ πιο αδύναμο», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως το Brexit θα οδηγούσε σε «επτά χρόνια (...) αβεβαιότητας στις σχέσεις μας».

«Πολλές ιδέες της Βρετανίας όσον αφορά την ΕΕ κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Η αποχώρησή (της) τώρα δεν θα είχε νόημα», κατέληξε. 
nooz.gr

Για πρώτη φορά από το 2014, συναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν....

Για πρώτη φορά από το 2014, όταν η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνάντηση δημιουργεί ελπίδες στο Κρεμλίνο για άρση των κυρώσεων.

Ομως ο πρόεδρος Z. K. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, έως ότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Γιούνκερ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπου βρίσκεται παρά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν κυρίως κάποια βαλτικά κράτη.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη και συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιταλό πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Πληροφορίες του euronews αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασιστεί η παράταση για ακόμα έξι μήνες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.


«Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση»


Το όραμα μιας Δίκαιης Ανάπτυξης η οποία θα είναι  βιώσιμη και δημοκρατική, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση»Βιώσιμη γιατί δεν θα εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά θα μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους και δημοκρατική γιατί θα στοχεύει στο μοίρασμα των ωφελειών, στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και στην ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή.

 Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας".

"Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου", τόνισε χαρακτηριστικά.


Στην αρχή της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας κάνοντας έναν απολογισμό επισήμανε ότι "αυτές τις μέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τους εταίρους και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Προτεραιότητες μας ήταν:
  • Να επιτευχθεί η  δημοσιονομική σταθεροποίηση
  • Να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση του Τραπεζικού Τομέα
  • Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
  • Να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα του χρέους
  • Προστασία για τα λαϊκά εισοδήματα, τις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες και τους μισθωτούς.
Επιλέξαμε το πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές: τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν το πρώτο έτος. Με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος.

Η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η απόφαση του Εurogroup να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τρόπο αντικειμενικό και δεσμευτικό.

Κερδίσαμε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι συνολικές δαπάνες  για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15%  του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή λιγότεροι πόροι για εξυπηρέτηση χρέους και περισσότεροι για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον".

"Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη", τόνισε σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός. "Όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης".

"Η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι διαφορές μας είναι χαοτικές με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία.

Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με  παραγωγική εξειδίκευση,  επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων,  συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Εστιάζουμε σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Σχεδιάζουμε κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς. Ικανό να σχεδιάσει και μα κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις.

Το κοινωνικό κράτος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Εξοικονόμηση πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη".

"Το δικό μας όραμα", εξήγησε σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός είναι μια "Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική".

"Βιώσιμη γιατί δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους και δημοκρατική γιατί θα στοχεύει στο μοίρασμα των ωφελειών, στην εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών και στην  ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή.

Η αναπτυξιακή μας πρόταση δίνει φωνή και υπόσταση στο μεταρρυθμιστικό πρόταγμα για βαθιές αλλαγές που ζητά η κοινωνία μας, δεκαετίες τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν όταν τις πιστέψει και τις αγκαλιάσει η κοινωνία κι όχι όταν επιβάλλονται με τη μορφή εξωτερικών καταναγκασμών.

Η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση, η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που μειώνεται σταδιακά, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τη μετανάστευση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και θα πείσουμε όσους βρίσκονται έξω, να γυρίσουν και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της".

Αναπτυξιακά εργαλεία


Σε αυτό το σημείο ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν καθώς "η επανεπένδυση στην ελληνική οικονομία είναι εγχείρημα σύνθετο και πολυδιάστατο. H ζημιά που έχει γίνει είναι τρομακτική. Από το 2007 έχουν χαθεί τα 2/3 των συνολικών επενδύσεων.

 Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 67% το διάστημα 2009-2014.

Η σημερινή κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για χρέη.

Νέος αναπτυξιακός νόμος-τομή: προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς. Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.

Συνδέουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.: το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.

Μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δις €.

Και πέρα από αυτά, το πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI). Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις.€."

"Να διαλύσουμε κάποιους μύθους σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας", επισήμανε σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός. "Η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.

Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.

Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία".

Επιδιώκουμε "αποτελεσματικό και φιλικό προς τις επενδύσεις κράτος με αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, σαφές θεσμικό πλαίσιο, καταγραφή διαδικασιών και προβλημάτων, σε συνεργασία με ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζας.

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού.

One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες.

Ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με  στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.

Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής


Παραλάβαμε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, οι οποίες είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών.

Ενεργοποιήσαμε τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων και ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους/κατασκευαστές, οι οποίες  κατέληξαν σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων.

Ήδη υπάρχει επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των  εργασιών σε όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα των αυτοκινητοδρόμων. Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α' εξάμηνο του 2017.

Ανάλογη περίπτωση το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τέσσερα χρόνια μετά, η κυβέρνηση μας τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία, συμφώνησε στην επανεκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου.

Επανεκκινούν οι εργασίες σε 4 σταθμούς, και δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Και πλέον, μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020.

Σχεδιασμός για νέα έργα


Η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ένα έργο πνοής. Δημοπρατείται εντός του 2016 το πρώτο τμήμα (Άλσος Βεΐκου –Γουδί) της Γραμμής 4, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. €.  Το τμήμα αυτό θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες και μάλιστα σε ορισμένες από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων και οι εκπομπές αερίων ρύπων.

Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι: Στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι, με Σύμβαση Παραχώρησης. Στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό έργο υποδομής, που θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας του νησιού, πέραν του τουριστικού. Το εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι κοντά στα 850 εκατομμύρια και αναμένεται εντός πενταετίας να έχει ολοκληρωθεί.

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Προχωράμε με τη Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ από πόρους του ΕΣΠΑ που σκοπό έχει να διατυπώσει σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο ένα σχέδιο για ένα ολοκληρωμένο βιώσιμο έργο που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο.  Το σχέδιο αυτό θα εντάσσει το έργο στο πακέτο Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση του.  Το ύψος αυτού του ζωτικού έργου υποδομής ανέρχεται στο 1,6 δις και με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί στους πολίτες της Κρήτης το 2023.

Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί  στο τέλος του 2018, μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί  3 ώρες και 15 λεπτά,  από 6 ώρες σήμερα. Τα οφέλη, τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές είναι αυτονόητα.

Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι. Πρόκειται για την διαδρομή Λιμάνι Πειραιά - Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις. Ένα σημαντικό έργο ύψους 180 εκατομμυρίων που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της λεγόμενης «περιοχής Λιπασμάτων», που με απόφαση της Κυβέρνησης πέρασε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής.

Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκ €., με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού το 2020, ο Ε65 θα συνδέεται με τον ΠΑΘΕ, εντασσόμενος έτσι λειτουργικά στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι. Το έργο ύψους 475 εκατομμυρίων θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ενέργεια


Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις €,  η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου, θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων & θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ.€, προς τις τοπικές κοινωνίες.

Εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.

Όραμα


Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου.

Δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία. Φυσικά ο κατάλογος θα μεγαλώσει λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας.

6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021.

Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Και οι στόχοι μας σε αυτό τον τομέα, έχουν χαρακτήρα βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο.

Στο πρώτο σκέλος, βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αριθμός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το μακρινό 2001.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι  προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους.

Έχουμε όμως και μακροπρόθεσμη στόχευση. Και αυτή συνδέεται άρρηκτα με το συνολικότερο όραμα μας για την Ελλάδα του 2021. Και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους.

Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστικός και αναγκαίος, κυρίως για τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας που αξίζουν ένα μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

Να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Να ενώσουμε δυνάμεις για να ζήσουμε σε μια χώρα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης. Της ανάπτυξης και της αναδιανομής. Μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε με σταθερό βηματισμό προς το μέλλον.

Η Ελλάδα του σήμερα γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 θα είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας.
ΑΥΓΗonline 

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.