06/18/16

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην αντιφώνηση του, σύμφωνα με το πρεκτορείο ria.ru, δήλωσε ότι θα ήθελε να συζητήσει ειλικρινά μια σειρά ζητήματα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουμε τι να πούμε  ο ένας στον άλλον, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται  να μας ακούσουν», είπε ο Γιούνκερ....Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, «έχουν τι να πουν ο ένας στον άλλον, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να μας, ακούσουν».

Ένας από τους πλέον σημαντικούς ξένους επισκέπτες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης (SPIEF-2016), που μίλησαν κατά την έναρξη των εργασιών του, ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ. Η συμμετοχή του στο φόρουμ, ήταν αβέβαιη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η απόφασή του να συμμετάσχει στην διοργάνωση δυσαρέστησε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως άλλωστε αναμένονταν, επικεντρώθηκε στην παρούσα κατάσταση των σχέσεων της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προοπτικές αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας, ότι αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική.

«Για την Ε.Ε και τη Ρωσία το τίμημα του διχασμού θα είναι πολύ μεγάλο», υπογράμμισε. Επισήμανε δε, ότι, ο διάλογος αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας —Ε.Ε., πρέπει να αρχίσει από την συζήτηση για τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη υλοποίηση των συμφωνιών, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αυτός είναι μοναδικός τρόπος για να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε μια σειρά προβλήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διευθέτηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η διένεξη στη Συρία.

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο του φόρουμ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος καλωσορίζοντας τον, δήλωσε την πρόθεση του να συζητήσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην αντιφώνηση του, δήλωσε ότι θα ήθελε να συζητήσει ειλικρινά μια σειρά ζητήματα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουμε τι να πούμε ο ένας στον άλλον, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να μας ακούσουν», είπε ο Γιούνκερ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε Βλαντιμίρ Τσιζόφ, μιλώντας στη συνέχεια επεσήμανε, ότι, το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ παρευρίσκεται στο φόρουμ (SPIEF-2016) όπως και οι επαφές του με τον Πούτιν, είναι ένα βήμα μπροστά στην πορεία της επιστροφής των σχέσεων στην κανονική κατάσταση.

«Αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της άφιξης του, η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας και η ομιλία του στο φόρουμ, είναι ένα σημάδι (για την Μόσχα)…Δεν θα το αποκαλούσα τομή, γιατί κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν υπερβολή, όμως είναι ένα συγκεκριμένο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την επιστροφή των σχέσεων μας στην ‘κανονικότητα'. Αυτό θα αποτελέσει, ενδεχομένως, όπως αρέσκονται πολλοί να λένε στην Δύση, μια νέα ‘‘κανονικότητα'', που δεν θα μοιάζει εντελώς με εκείνη, η οποία υπήρχε στο παρελθόν, αλλά ίσως να είναι καλύτερη, πιο πραγματιστική και σε μεγάλο βαθμό θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα των δύο πλευρών», δήλωσε ο Γιούνκερ.
πηγή: www.ria.ru

Δογματική έριδα ή πολιτική διαμάχη; Διερωτάται ο συντάκτης της DW. και συνεχίζει, μετά από 55 χρόνια προετοιμασίας η ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας καταρρέει λόγω ενός ακήρυχτου πολέμου ισχύος μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων... 

 


Θα έπρεπε να αποτελεί σημείο ενότητας· όμως κινδυνεύει να γίνει αφορμή διχασμού. Λίγο πριν από την πρώτη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά από 1200 χρόνια ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος καλεί της ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας σε έκτακτη συνέλευση. Σε μία αίθουσα πεποικιλμένη με χρυσή διακόσμηση οι αρχιερείς αποφασίζουν εάν θα συμμετάσχει η μεγαλύτερη ορθόδοξη Εκκλησία στην ιστορική συνάντηση. Το αποτέλεσμα: άρνηση. Ο λόγος: μια εκκλησιαστική διαμάχη στα παρασκήνια, η οποία πυροδοτείται από την πολιτική κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Η Σύνοδος της Κρήτης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανό μήνυμα ενότητας της Ορθοδοξίας, η οποία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε αυτόνομες και ημιαυτόνομες τοπικές Εκκλησίας. Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 787 στη Νίκαια, το Ιζνίκ της σημερινής Τουρκίας. Ωστόσο τώρα οι Εκκλησίες της Γεωργίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Αντιόχειας ακύρωσαν τη συμμετοχή τους η μία μετά την άλλη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την οπισθοδρόμηση της Ρωσίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων από το Πατριαρχείο της Μόσχας κατακρίνει την επιμονή των Ελλήνων να πραγματοποιήσουν τελικά τη Σύνοδο μεταξύ των εννέα Εκκλησιών που απομένουν: «Δεν θα ευοδωθεί» πιστεύει. «Θα έπρεπε να συμμετάσχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, μόνο τότε οι αποφάσεις της Συνόδου θα ήταν έγκυρες» τονίζει ο αρχιερέας με την πυκνή μαύρη γενειάδα. Η Μόσχα επιθυμεί την αναβολή της Συνόδου, ώσπου να ξεκαθαριστούν κάποια θέματα, αν και η συνάντηση προετοιμάζεται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1961. Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτιμά ότι η αναβολή οφείλεται σε έναν αγώνα ισχύος από την πλευρά της Μόσχας. «Θα ήθελαν να γίνουν η τρίτη Ρώμη, επειδή έχουν τη δύναμη» λέγεται στους ελληνικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.

Οι Εκκλησίες στη δίνη της ουκρανικής κρίσης


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίο...
Ο αγώνας για άσκηση επιρροής των μεγάλων επί των μικρότερων εκκλησιών σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες στα παρασκήνια. Οι παρατηρητές μιλούν για έναν πόλεμο ανάμεσα στις φιλελεύθερες (Κωνσταντινούπολη) και τις αντιφιλελεύθερες (Μόσχα) τάσεις. Πρόκειται για έναν πόλεμο που αναθερμαίνεται από τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και Ρωσίας και Δύσης.

Το ζήτημα είναι κυρίως εμφανές στην Ουκρανία. Εκεί το Πατριαρχείο Κιέβου θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση μιας αυτόνομης ενωμένης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαμάχη με τη Ρωσία για την κυριαρχία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Μόσχας εγείρει αξιώσεις για συγκεκριμένα μοναστήρια και εκκλησιαστικές κοινότητες της Ουκρανίας.

Μέσα σε όλα αυτά υφέρπει η έριδα με τη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και ο πόλεμος με τους φιλορώσους αποσχιστές στα ανατολικά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε πρόσφατα την αναγνώριση του Πατριαρχείου Κιέβου από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο η επιρροή του Βαρθολομαίου είναι περιορισμένη σε σχέση με τη δύναμη του Κύριλλου που έχει ένα ποίμνιο 100 εκατομμυρίων πιστών

Ο Κύριλλος, ο Πούτιν και η Δύση


Ο Κύριλλος θεωρείται έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν
Επιπλέον η Κωνσταντινούπολη τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο. Ο Κύριλλος από την πλευρά του είναι έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρικτής των ιδεών του για την αποκήρυξη των δυτικών αξιών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Σε αυτό το πλαίσιο οι παρατηρητές μιλούν για έναν «Ψυχρό Πόλεμο της Ορθοδοξίας».

Σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, οι Εκκλησίες ερίζουν και για τις θέσεις των Πατριαρχών στη Σύνοδο. Ενώ οι Έλληνες διοργανωτές επιθυμούν να κάθεται στην κεφαλή της τραπέζης ο Βαρθολομαίος, οι σλαβόφωνες Εκκλησίες αποδοκίμασαν αυτή την επιλογή. «Πρόκειται για παπικές πρακτικές» διαμαρτύρονται οι επικριτές, καθώς αυτό είναι ενάντια στην αρχή της ισοτιμίας ανάμεσα στους προκαθήμενους των Εκκλησιών.

Ίσως τελικά η Μόσχα επιδιώξει κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η ιστορική Σύνοδος στη Ρωσία. Τα αρχικά σχέδια για διεξαγωγή της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη είχαν άλλωστε καταρρεύσει, λόγω της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού. Η Κρήτη ήταν ένας συμβιβασμός, ο οποίος ωστόσο δεν έμελλε να διαρκέσει.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.