06/19/16

Η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που μέχρι σήμερα περιορίζεται στους ευρωσκεπτικιστές, αν υπογραμμιστεί από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι αμφισβητήσεων και το ευρωπαϊκό πουλόβερ να αρχίσει να ξηλώνεται...


Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για να απαντηθεί το ερώτημα αν μένει ή φεύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στη μάχη αυτή, Ευρώπη και Αμερική συντάσσονται για την διατήρηση της Βρετανίας στη θέση της στην Ε.Ε.. Ο φόβος των συνεπειών μιας βρετανικής αποχώρησης κυριεύει τις χώρες της Ευρώπης καθώς προσπαθούν να υπολογίζουν τί θα φέρει η επόμενη μέρα τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά. 

Η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που μέχρι σήμερα περιορίζεται στους ευρωσκεπτικιστές, αν υπογραμμιστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι αμφισβητήσεων και το ευρωπαϊκό πουλόβερ να αρχίσει να ξηλώνεται.

Αν το Brexit γίνει και η Βρετανία...δεν καταστραφεί, σειρά δημοψηφισμάτων θα πρέπει να αναμένονται σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία.

Κάθε μια από τις επόμενες μέρες θεωρείται μεγάλης σημασίας, αφού με κάθε είδους επιχείρημα γίνεται προσπάθεια συγκράτησης του δυνατού ρεύματος που παρουσίαζε το Brexit.

Στον αγώνα συγκράτησης της Βρετανίας στην Ε.Ε τάχθηκε και το ΔΝΤ που με έκθεσή του τόνιζε χθες (18/6) ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει να υποστεί ένα «αρνητικό και σημαντικό» πλήγμα, που θα αναστατώσει το εμπόριο, θα περιορίσει την παραγωγή και θα μειώσει το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει, οι συνέπειες ενδεχόμενου Brexit θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από το είδος της νέας εμπορικής σχέσης που θα συνάψει το Λονδίνο με την Ε.Ε., όπου η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να βρει μία λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στην ανεξαρτησία από τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν.

Το Ταμείο (ΔΝΤ) ωστόσο επισημαίνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί κάλλιστα να είναι χρονοβόρα και πολιτικά δύσκολη, τη στιγμή που σήμερα σχεδόν το 50% των βρετανικών εξαγωγών έχει ως προορισμό την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, απολαμβάνοντας μηδενικούς δασμούς και ελάχιστα τελωνειακά εμπόδια.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ, οι απώλειες δεν θα είναι δυνατό να υπερκεραστούν από την υποτίμηση της στερλίνας, η οποία θα κάνει μεν τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, αλλά συνάμα οι εισαγωγές θα γίνουν ακριβότερες. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι συνέπειες για το σύνολο της Ε.Ε. θα είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα υποστεί η Βρετανία, με δεδομένο ότι οι βρετανικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ε.Ε. ισοδυναμούν σε αξία με το 13% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών προς το Ηνωμένο Βασίλειο αναλογούν στο 3% του δικού τους αθροιστικού ΑΕΠ.

Επιπτώσεις για την Ελλάδα


Η αβεβαιότητα για την Ευρώπη σημαίνει πολλαπλάσια αβεβαιότητα για την Ελλάδα που ως αδύναμη οικονομία θα αποτελέσει χώρα από την οποία τα διεθνή κεφάλαια θα προτιμήσουν να αποσυρθούν επιλέγοντας ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Η πολιτική ανησυχία που θα δημιουργηθεί για τη συνοχή της Ένωσης, μπορεί να επαναφέρει σενάρια χρεοκοπίας για την Ελλάδα, αν διαφανεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα συμφωνούν πια στην ιδέα της στήριξης του κοινού νομίσματος.

Οι πρώτες αναταράξεις ήδη φάνηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι οποίες αναμένεται να κινηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με την πορεία των δημοσκοπήσεων του Brexit.

Τυχόν έξοδος της Βρετανίας αναπόφευκτα θα έχει εμπορικές-οικονομικές συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για χώρες που έχουν μεγάλο διμερές εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Οι ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία ανήλθαν το 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ και αφορούσαν πλειάδα αγροτικών προϊόντων, τυριά και φάρμακα. 

Οι εξαγωγές αυτές με τη Βρετανία εκτός ΕΕ μπαίνουν σε κίνδυνο, αφού θα επιβαρυνθούν με δασμούς, ΦΠΑ και θα ακριβύνουν αν η τιμή της λίρας πέσει όπως είναι το πιθανότερο. 

Αντίστοιχα αν μπουν δασμοί από την Ε.Ε στα αγγλικά προϊόντα που εισάγουμε θα ακριβύνουν τα αγγλικά αυτοκίνητα και το ουίσκι. Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα ο 7ος μεγαλύτερος εξαγωγικός μας προορισμός και η έξοδός της από την Ε.Ε. θα είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Το Brexit ανησυχεί ιδιαιτέρα τους Έλληνες επιχειρηματίες αλλά μόνο το 1,7% των εγχωρίων εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία και το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια.

Σε περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας θα υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και είναι άγνωστο τί καθεστώς θα επικρατήσει τελικά μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Η επόμενη μέρα ενός Brexit


Στην ανάλυσή τους για τις συνέπειες του Brexit, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δίνουν δύο θεωρητικά σενάρια. Στο πρώτο, αν και το Λονδίνο πετυχαίνει εμπορική συμφωνία που επιτρέπει αρκετά μεγάλη πρόσβαση στην ενιαία αγορά – στο μοντέλο της Νορβηγίας – η βρετανική οικονομία είναι και πάλι 1,4% μικρότερη από το κανονικό έξι χρόνια από σήμερα.

Το δεύτερο σενάριο, που προβλέπει δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τελικά αναγκαστική επιστροφή στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021 είναι 4,5% μικρότερο από ό,τι θα μπορούσε να είναι.

Παράλληλα δε με τη διαπραγμάτευση νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., το ΔΝΤ σημειώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί εκ του μηδενός την εμπορική της σχέση με ακόμα 60 άλλες χώρες που σήμερα καλύπτονται από τις συλλογικές συμφωνίες της Ε.Ε.

Ενεργός Πολίτης

Γραπτή Δήλωση  Νίκου Χουντή και 9 ευρωβουλευτών από 5 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.   Στόχος η συνυπογραφή της από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ώστε να διαβιβαστεί στην Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ… Το φλέγον ζήτημα των μη βιώσιμων επιπέδων δημοσίου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνουν στο προσκήνιο 10 ευρωβουλευτές, από 5 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Γραπτής Δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής από τη Λαϊκή Ενότητα (GUE/NGL) και οι Miguel Viegas (GUE/NGL, Πορτογαλία), João Ferreira (GUE/NGL, Πορτογαλία), Fabio De Masi (GUE/NGL, Γερμανία), Paloma López Bermejo (GUE/NGL, Ισπανία), Isabelle Thomas (S&D, Γαλλία), Ernest Maragall (Verts/ALE, Ισπανία), Tiziana Beghin (EFDD, Ιταλία), Marco Zanni (EFDD, Ιταλία), Νότης Μαριάς (ECR, Ελλάδα).

Με τη Γραπτή Δήλωση (0043/2016) τονίζουν ότι «Το επίπεδο δημοσίου χρέους και εξυπηρέτησης του χρέους ορισμένων κρατών μελών είναι αδιαμφισβήτητα μη βιώσιμο και παρεμποδίζει σοβαρά τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την ικανότητα του κράτους να χρηματοδοτεί καταλλήλως τις κοινωνικές του λειτουργίες όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση» και ζητούν από «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δρομολογήσουν και να στηρίξουν διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους στις πλέον χρεωμένες χώρες προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το ύψος του χρέους και οι ετήσιες επιβαρύνσεις και να περιοριστούν σε βιώσιμα επίπεδα, γεγονός που θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους συμβατή με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εφόσον η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συνυπογράψουν μια Γραπτή Δήλωση, τότε διαβιβάζεται στους αποδέκτες της, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ακολουθεί η Γραπτή Δήλωση:

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
σύμφωνα με το άρθρο 136 του Κανονισμού
σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Miguel Viegas (GUE/NGL), João Ferreira (GUE/NGL), Fabio De Masi (GUE/NGL), Paloma López Bermejo (GUE/NGL), Νικόλαος Χουντής (GUE/NGL), Isabelle Thomas (S&D), Ernest Maragall (Verts/ALE), Tiziana Beghin (EFDD), Marco Zanni (EFDD), Νότης Μαριάς (ECR)

Λήξη προθεσμίας: 27.7.2016

0043/2016

Γραπτή δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 136 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

1. Η απότομη αύξηση του δημοσίου χρέους σε πολλά κράτη μέλη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από:
(α) τις ασύμμετρες επιπτώσεις της διαδικασίας ολοκλήρωσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η κοινή αγορά, οι κοινές πολιτικές και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση·
(β) τις δημόσιες παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 2007-2008 και έπειτα·
(γ) τις κερδοσκοπικές επιθέσεις γύρω από το δημόσιο χρέος και δη χωρών της περιφέρειας, στις αρχές του 2010· 

2. Το επίπεδο δημοσίου χρέους και εξυπηρέτησης του χρέους ορισμένων κρατών μελών είναι αδιαμφισβήτητα μη βιώσιμο και παρεμποδίζει σοβαρά τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την ικανότητα του κράτους να χρηματοδοτεί καταλλήλως τις κοινωνικές του λειτουργίες όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση. 

3. Οι διατάξεις της Συνθήκης Δημοσιονομικής Σταθερότητας (οι οποίες επιβάλλουν σημαντικά και μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα) είναι μη ρεαλιστικές και καταστροφικές τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη· συνιστάται συνεπώς μετ’ επιτάσεως η διοργάνωση διακυβερνητικής διάσκεψης για να συζητηθεί η κατάργηση της Συνθήκης Δημοσιονομικής Σταθερότητας. 

4. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να δρομολογήσουν και να στηρίξουν διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους στις πλέον χρεωμένες χώρες προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το ύψος του χρέους και οι ετήσιες επιβαρύνσεις και να περιοριστούν σε βιώσιμα επίπεδα, γεγονός που θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους συμβατή με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. 

5. Η παρούσα δήλωση διαβιβάζεται, με μνεία των ονομάτων των προσυπογραφόντων, στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους...

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.
σαν σήμερα

Επίσκεψη στoν ελληνισμό της Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη και στο χωριό Μπελογιάννης, πραγματοποίησε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό....


Το μνημείο Νίκου Μπελογιάννη
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, άφησαν μερικά κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, που δεσπόζει στο κέντρο της Πλατείας του χωριού, περπάτησαν στις οδούς του, επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο, το οχτατάξιο δίγλωσσο (ουγγρικά και ελληνικά) Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί και με τη συμμετοχή αποσπασμένων δασκάλων από την Ελλάδα.

Ενημερώθηκαν στη Βιβλιοθήκη του χωριού, που φιλοξενεί τις εκδόσεις της εφημερίδας «Λαϊκός αγώνας», κυρίως για τον άθλο κατασκευής 400 κατοικιών, ιατρείου, Δημαρχείου και Σχολείου μέσα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, στα 1950, από τους 2000 και πλέον πολιτικούς πρόσφυγες που κατοίκησαν σε αυτό.

Στη διάρκεια της αποστολής στον ελληνισμό της Ουγγαρίας ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον Λαοκράτη Κοράνη, ελληνικής καταγωγής βουλευτή στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του, που αφορούν τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ο κ. Τριανταφυλλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουγγροελληνικής επιτροπής φιλίας, σοσιαλιστή Βουλευτή κ. Λάζλο Κιςς.

Αμέσως μετά το Κοινοβούλιο ο κ. Τριανταφυλλίδης επισκέφθηκε την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, τον Πρόεδρό της Γιώργο Κουκουμτζή και το Προεδρείο του και συζήτησαν θέματα και πρωτοβουλίες των 4.632 Ελλήνων της Ουγγαρίας.

Στον ίδιο χώρο συζήτησαν με τους δασκάλους του δωδεκατάξιου συμπληρωματικού σχολείου , τις ανάγκες του Σχολείου κυρίως σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και της ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, σε Έλληνες και φιλέλληνες στην Ουγγαρία. 

Κλείνοντας την αποστολή του στη Βουδαπέστη, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Α.Τριανταφυλλίδης επισκέφθηκε το ανεγειρόμενο κτήριο του «Οίκου του Ελληνισμού», οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016 και εκεί να φιλοξενηθούν τα 360 παιδιά του Ελληνικού Σχολείου «Μανώλης Γλέζος».

Στην είσοδο του «Οίκου του Ελληνισμού», στο οποίο εκτός από αίθουσα διδασκαλίας κατασκευάζεται μεγάλη αίθουσα για θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, δεσπόζει ήδη η πρωτότυπη προτομή της κεφαλής του φοιτητή, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μέμος Μακρής, για να υμνήσει και να συμβολίσει την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στα 1973.
Eνεργός Πολίτης

Το ενδεχόμενο πώλησης του 100% του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες κρύβει το νέο «συμπληρωματικό» Μνημόνιο. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του «Μνημονίου 3,5» από το TPP τον Απρίλιο, παρά τις επίμονες διαψεύσεις κυβέρνησης και φιλικών ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται για πρώτη φορά επίσημα, εάν οι δανειστές κρίνουν πως υπάρχει «ελλιπής πρόοδος μέσα στο 2016», τότε η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2017, κίνηση με σοβαρές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον...του Θάνου Καμήλαλη* στο TPP

Ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, που δεν χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος ή τη ΔΕΗ και παράγει σταθερά ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, πιθανή ιδιωτικοποίηση του θα προκαλέσει ένα «ντόμινο» εξελίξεων: Το κράτος θα χάσει έναν πυλώνα σταθερών εσόδων, ενώ η πώληση θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, με πιθανότερες συνέπειες την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ (το 17% της οποίας βρίσκεται στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ).

H επίσημη συμφωνία


Η διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αποτέλει «κόκκινη γραμμή» σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει και ότι το Δημόσιο θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, παρά τις έντονες πιέσεις των δανειστών. Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι, στο πολυνομοσχέδιο μετα προαπαιτούμενα που υπερψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκε τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ που περιέχει το κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς να αναφέρεται η εναλλακτική. Στη Βουλή δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά στην ύπαρξη διαφορετικού σχεδίου στον τομέα της ενέργειας, ζήτημα που μαζί με την πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελούν «ταμπού».

Το σχέδιο που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή προβλέπει την πώληση του 20% του Δικτύου σε ιδιώτη και τη διάθεση ποσοστού 29% των μετοχών στο χρηματιστήριο. Όσον αφορά το μάνατζμεντ, το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται σε συμφωνία με το «στρατηγικό επενδυτή». Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο οι προθεσμίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές: Η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει τη διάθεση του 20% μέχρι τον επόμενο μήνα, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει βρεθεί ο προτιμώμενος επενδυτής.

Αλλά...


Ωστόσο σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική, η πρόβλεψη για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι ακόμα ορατή. Στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι «εάν οι θεσμοί, έχοντας συμβουλευτεί τις ελληνικές αρχές, αποφανθούν ότι υπάρχει ελλιπής πρόοδος για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το 2016, ιδιαίτερα σε σχέση με τον προσδιορισμό και την απόκτηση από το στρατηγικό επενδυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2017»

Επομένως είναι στο χέρι των δανειστών να κρίνουν, στην επόμενη αξιολόγηση, εάν το υπάρχον σχέδιο προχωράει όπως θα έπρεπε και να ζητήσουν βάσει της (αόριστης) αναφοράς για «ελλιπή πρόοδο» την πώληση του 100% του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με ταχύτατες διαδικασίες μέσα στο επόμενο έτος. Δεδομένου ότι η ιδιωτικοποίηση του ρεύματος αποτελεί χρόνια επιδίωξη τους, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό το σενάριο το θέμα να επανέλθει στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου, με τον μανδύα των «νέων απαιτήσεων».

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Το πρώτο «καμπανάκι» γι αυτό ήταν η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Το σχέδιο περιλαμβάνει προσθήκη που προβλέπει την εφαρμογή εναλλακτικών δομικών μέτρων σε περίπτωση που δεν απορροφηθούν από την αγορά οι δημοπρατούμενες ποσότητες στο συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται σε αυτο», μολονότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στα όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Γιατί οι δανειστές θέλουν τον ΑΔΜΗΕ


Το Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, με σταθερή κερδοφορία. Το 2015 για παράδειγμα, τα προ φόρων έσοδα του ανήλθαν στα 61,9 εκατ. Ευρώ, αν και μιεωμένα κατά 50% από το προηγούμενο έτος, παρά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη εταιρία, δεν επιδοτείται ούτε από τη ΔΕΗ Α.Ε. ούτε από το Ελληνικό Δημόσιο και η λειτουργία του δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για τη «ραχοκοκκαλιά» του του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, με 221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης, 11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 χιλιάδων βολτ) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από την Θράκη έως την Πελοπόννησο και Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ένα στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πτολεμαΐδα). Η εμπορική του αξία εκτιμάτα στα 8 δισ. Ευρώ, ωστόσο αν λάβουμε υπόψιν τα όσα αναφέροντα το 2013-14 όταν η κυβερνήση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προωθούσε την ιδιωτικοποίηση, το ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανό να λάβει αντίτιμο περίπου 400 εκατ για την πώληση.

Τι ισχύει στην Ευρώπη


Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν υπάρχει κοινοτική οδηγία που να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών προτιμά να κρατάει το 100% υπό δημόσιο έλεγχο.

Μόλις 5 χώρες μεταξύ 22 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται χώρες – θύματα της κρίσης (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία), όπου όμως το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από το κράτος, αλλά και η Μ. Βρετανια και η Γερμανία, όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ιδιωτικά δίκτυα μεταφοράς.

Οι υπόλοιπες 17 έχουν υπό δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα μεταφοράς:
  • Στην Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία, τα δίκτυα υπάγονται σε 100% κρατικές επιχειρήσεις, των οποίων οι μετοχές ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και Βιομηχανίας, είτε στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

  • Στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης,  Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, επίσης τα δίκτυα τελούν υπό κρατικό έλεγχο.

  • Στην κεντρική Ευρώπη, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, κ.ά., τα δίκτυα ανήκουν επίσης στο κράτος.
* Ο Θάνος Καμήλαλης είναι δημοσιογράφος του TPP

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ - ΕΠΤΑ, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μίλησε για την άρση των capital controls λέγοντας ότι είναι πιθανή αν όχι όλων αλλά των περισσότερων περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους...Ο φόβος είναι η βασική αιτία μη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας όμως πως θα πάρει καιρό η επιστροφή των καταθέσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ-ΕΠΤΑ, τόνισε ότι βασικοί παράγοντες για επιστροφή στην κανονικότητα είναι η σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Όσον αφορά την άρση των capital controls θεωρεί ότι είναι πιθανή αν όχι όλων αλλά των περισσότερων περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους.

Μια από τις συνθήκες για άρση των capital controls ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οποία επιτεύχθη ανέφερε και επισήμανε πως τα επόμενα βήματα είναι η επιτυχής διαχείριση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων .

Προσέθεσε ακόμη ότι το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στο ότι «ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής», αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Κάλεσε τους δανειολήπτες να πάνε στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνεια ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο 3869, διαφορετικά κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν μη συνεργάσιμοι και να έχουν επιπτώσεις ανέφερε.
AMPE


Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054. Ωστόσο οι δηλώσεις, στο παρά πέντε, μη συμμετοχής από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες, πλήττουν κάπως τον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου και φέρνουν στο επίκεντρο τη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας....Στο Ηράκλειο της Κρήτης έφτασαν οι δέκα προκαθήμενοι των ορθοδόξων εκκλησιών που συμμετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Στους λόγους τους, έδωσαν έμφαση στη σημασία της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Χωρίς ανταπόκριση έμεινε η τελευταία πρόσκληση προς τις τέσσερις εκκλησίες που απουσιάζουν, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας....

Σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών αρχών.

Με το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου θα δοθεί δεξίωση και ο δήμος θα παραθέσει πρόγευμα.

Το μεσημέρι θα δοθεί το επίσημο γεύμα προς τιμήν τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Μαλάδες.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας


Όπως αναφέρει το ekriti, τα μέτρα ασφαλείας, είναι δρακόντεια. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την ασφάλεια των Ιεραρχών και των συνοδών τους. Ακροβολισμένοι υπάρχουν και ελεύθεροι σκοπευτές παρουσία. Στο Ηράκλειο έχουν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τόσο στο κέντρο, όσο και στην παραλιακή λεωφόρο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά προτείνει να διαμορφωθεί τώρα εθνική γραμμή για να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική του μνημονίου που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προκύψουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή....Να διαμορφωθεί τώρα εθνική γραμμή για να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική του μνημονίου που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προκύψουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, προτείνει η Φώφη Γεννηματά, σε δήλωση-παρέμβασή της, που δημοσιεύται στη Real News

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα-Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν "βγαίνει" και δεν θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, δεν θα φέρει ανάπτυξη, όσα επικοινωνιακά σόου και αν κάνει ο κ. Τσίπρας».

Η εθνική γραμμή την οποία προτείνει θα πρέπει να έχει τρεις στόχους:
  • 1ον: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.

  • 2ον: Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.

  • 3ον: Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση-απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.
Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύει την ανάγκη να τεθούν και να υπηρετηθούν αυτοί οι εθνικοί στόχοι.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχουν κατακλύσει την αγορά προωθούν φθηνούς εργαζόμενους, οι οποίοι εισπράττουν αμοιβή χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι και δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ακόμα και αν δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα...Mία ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», που έδειχνε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έρχονται στο φως τα στοιχεία εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, που δείχνουν αύξηση του αριθμού τους, κατά 3.628 άτομα τον Μάιο του 2016, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Για τον ίδιο μήνα, η «Εργάνη» δίνει θετικό ισοζύγιο, απλώς λιγότερο θετικό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Εδώ κάποιο... λάκκο έχει η φάβα. Ή κάποιος φορέας είναι αναξιόπιστος ή «μετριούνται» διαφορετικά στοιχεία που καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα, ώστε να μπερδεύεται σκόπιμα ο πολίτης.

Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Μάιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ έφτασαν τους 939.562, όταν ήταν 935.934 πριν από 12 μήνες. Ωστόσο, κάμψη της ανεργίας κατά 53.084 άτομα εμφανίζεται τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Αντίθετα, σύμφωνα με την «Εργάνη», προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 9.555 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Μάιο του 2016 (θετικό ισοζύγιο 76.591 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (86.146) τον Μάιο του 2015.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, που κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση ότι παραποιεί τα στοιχεία, υποστηρίζει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης όχι απλώς είναι θετικό, αλλά αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Η κυρία Αντωνοπούλου δεν απέκρυψε, αλλά δεν επισήμανε κιόλας ότι πάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας (50,46%) είναι θέσεις μερικής ή άλλης μορφής άτυπης απασχόλησης. 

Ειδικότερα στο πεντάμηνο του έτους το 49,64% των προσλήψεων ήταν για θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 36,51% μερικής και το 13,8% εκ περιτροπής. 

Δηλαδή, από τις 824.017 προσλήψεις οι 409.060 αφορούσαν πλήρη απασχόληση, ενώ οι 300.874 μερική και οι υπόλοιπες εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχουν κατακλύσει την αγορά προωθούν φθηνούς εργαζόμενους, οι οποίοι εισπράττουν αμοιβή χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι και δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ακόμα και αν δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, που παρέχει η κυβέρνηση στους πολύ αδύναμους και μακροχρόνια άνεργους. Μόνο για τον Ιούνιο 2016, ανακοινώθηκαν 728 τροποποιημένες θέσεις σε δήμους, οι οποίες θα καλυφθούν σταδιακά.

Πέρυσι προσελήφθησαν περίπου 50.000 άνεργοι με καθαρή αμοιβή 495,25 ευρώ και πεντάμηνη απασχόληση. Φέτος, έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 19.000 ατόμων με οκτάμηνη απασχόληση, ενώ άλλοι 2.500 προορίζονται για τα hot spot.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ προωθεί προγράμματα για 23.000 νέους που, το διάστημα κατά το οποίο καταρτίζονται, «εξαφανίζονται» από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Προφανώς, δεν υπάρχει περιθώριο να απαξιωθεί κανένα πρόγραμμα που ανακουφίζει έστω και προσωρινά έναν μακροχρόνια άνεργο με τρία παιδιά, που έχει να δουλέψει τρία χρόνια. Τα πεντάμηνα και τα οκτάμηνα όμως ανακυκλώνουν και δεν απορροφούν την ανεργία.
Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ότι, για να δημιουργηθούν 50.000 πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, πρέπει η ανάπτυξη να τρέξει με ταχείς ρυθμούς. Φανταστείτε ότι πρέπει να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, για να δημιουργηθούν μέσα σε ένα πεντάμηνο 200.000 πραγματικά νέες θέσεις εργασίας.

Ας μην επαίρονται λοιπόν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ανεργίας και, κυρίως, ας μην κοροϊδεύουν τους ανέργους. 
Eνεργός Πολίτης

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.