06/22/16

Λίγες μόνο ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, νέα έρευνα δείχνει προβάδισμα του BREXIT. Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει…


Το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της TNS που δημοσιεύθηκε την παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου.

Ο Λουκ Τέιλορ, επικεφαλής της διεύθυνσης κοινωνικών και πολιτικών ερευνών της TNS, επισήμανε ότι «πρέπει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ το 1995 είχε υπάρξει μια καθυστερημένη μεταστροφή του status quo και το ίδιο θα καταγραφεί εδώ».

«Σαφώς, με μια κούρσα τόσο αμφίρροπη όσο αυτή, το επίπεδο της συμμετοχής μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών θα είναι κρίσιμο» και «θα ορίσει το αποτέλεσμα».

Σε δημοσκόπηση της TNS που είχε δημοσιευθεί την 14η Ιουνίου, το 47% των ψηφοφόρων που είπαν ότι πιθανόν θα ψηφίσουν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.

Νωρίτερα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, οδηγώντας σε νέα πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. 
 

Και η Ελισάβετ υπέρ του BREXIT;Ένα δείπνο με φίλους και μία προσωπική ερώτηση της βασίλισσας της Αγγλίας φαίνεται πως δημιούργησε «θέμα», με τις εφημερίδες της Βρετανίας να κυκλοφορούν με πηχυαίους τίτλους για στήριξη του Brexit από τη βασιλική οικογένεια.

Όλα ξεκίνησαν από μία τοποθέτηση του βιογράφου της βασίλισσας Ελισάβετ, Robert Lacey, ο οποίος έγραψε σε έναν ιστότοπο με τον οποίο συνεργάζεται (σ.σ Daily Beast) πως η βασίλισσα πρόσφατα σε δείπνο μεταξύ φίλων και συνεργατών έκανε την εξής ερώτηση «δώστε μου τρεις καλούς λόγους για να παραμείνει η Αγγλία στην Ευρώπη». Ο Robert Lacey σημειώνει στο κείμενό του πως η βασίλισσα κάθε άλλο παρά με πολιτική χροιά τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά καθώς συνηθίζει έθεσε ένα κεντρικό θέμα προς προβληματισμό και συζήτηση ανάμεσα σε φίλους.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια....

 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την έγκριση της εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ΕΜΣ ) προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM , μετά τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιπροσθέτως, αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής , που έχει συμφωνηθεί ως εκ τούτου , και αναμένει συνέχιση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πιθανές αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα ( PSPP ) σε μεταγενέστερο στάδιο , λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, μετά από σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα , καθώς και άλλα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

100-120 εκ. € εξοικονομούν οι τράπεζες από το waiver

 
Οι ελληνικές τράπεζες θα εξοικονομήσουν 100-120 εκ. ευρώ ετησίως από τόκους λόγω της πρόσβασής τους στη φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μετά την απόφαση του συμβουλίου της τελευταίας να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρα.

Ερωτηθείς αν το όφελος εκτιμάται σε 100-120 εκ. ευρώ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απάντησε καταφατικά.

Ο διοικητής διευκρίνησε ότι τα οφέλη συνολικού ύψους 400-500 εκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες στα οποία αναφέρθηκε πριν λίγο καιρό περιλαμβάνουν το waiver, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα στοχευμένα δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO) που έχουν μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο. 

Οι τράπεζες, οι οποίες δανείζονται περίπου 67 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), πληρώνοντας επιτόκιο 1,55%, θα μπορούν να δανείζονται ένα ποσό που πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05%.


«Τα μέχρι τώρα εκλογικά συστήματα που εφαρμόστηκαν αγνόησαν την λαϊκή βούληση, έφεραν κυβερνήσεις αυταρχικές που με την παντοδυναμία που τους έδιναν οι εκλογικοί νόμοι, αγνόησαν τον διάλογο και έφεραν την Οικονομία και τη Δημοκρατία σε αδιέξοδο», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή για τον νέο εκλογικό νόμο ο παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, Μανόλης Γλέζος....
Ακολουθεί η δήλωση του Μανόλη Γλέζου 


Το σημερινό Σύνταγμα αναφέρει: 

"Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία" (Άρθρο 1 &2)

"Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας" (Άρθρο 2 &1)

"Η Ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση" (Άρθρο 52)

Όσοι υποστηρίζουν ό,τι σέβονται το Σύνταγμα οφείλουν να υποστηρίξουν ως εκλογικό σύστημα την Απλή Αναλογική, διότι μόνο αυτή αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και εκφράζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας.

Όσοι, επίσης, υποστηρίζουν ό,τι βασικός τους κανόνας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η υπεράσπιση του δικαίου, οφείλουν να το αποδείξουν στην πράξη.

Τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα, σχεδίαζαν ως τώρα το εκλογικό σύστημα και το ίδιο επιχειρούν και τώρα.

Τα μέχρι τώρα εκλογικά συστήματα που εφαρμόστηκαν αγνόησαν την λαϊκή βούληση, έφεραν κυβερνήσεις αυταρχικές που με την παντοδυναμία που τους έδιναν οι εκλογικοί νόμοι, αγνόησαν τον διάλογο και έφεραν την Οικονομία και τη Δημοκρατία σε αδιέξοδο.

Η απογοήτευση των πολιτών που βλέπουν τη ψήφο τους να εξαφανίζεται, εκφράζεται με την αποχή που κάθε φορά παρουσιάζεται όλο και ισχυρότερη.

Ως εδώ και μη παρέκει.
Φτάνει πια η κοροϊδία.


Επιτέλους το όραμα όσων προσέφεραν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία, το βασικό αξίωμα των προοδευτικών και αριστερών πολιτικών σχηματισμών, της ΕΔΑ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πράξη.

Η ανόθευτη και άδολη Απλή Αναλογική του Γιάννη Πασαλίδη είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την αξία του ανθρώπου, του πολίτη.
Αθήνα,
 22 Ιουνίου 2016

Με την πραγματοποίηση ημερίδας στην Τρίπολη συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαβούλευσης και διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης....

 

 
Με την πραγματοποίηση ημερίδας στην Τρίπολη συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαβούλευσης και διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, και θα είναι επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικά για τον αγροτικό τομέα αλλά και ειδικότερα στην Πελοπόννησο.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ θα χαιρετήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

«Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι, αφενός μεν να υπάρξει ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, αφετέρου να ακούσουμε τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς τους μέσα από έναν οργανωμένο και παραγωγικό διάλογο», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο τρίτο Μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της «τροπολογίας Σκουρλέτη», του Ιουνίου του 2015, με την οποία παρατεινόταν για ένα εξάμηνο η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων και προβλεπόταν προστασία συγκεκριμένων εργασιακών δικαιωμάτων μετά τη λήξη των συμβάσεων... 


Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο επόμενος σταθμός στις διαπραγματεύσεις αφορά τα εργασιακά.

Το υπουργείο Εργασίας άνοιξε, ανεπίσημα, σήμερα τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, καλώντας τη ΓΣΕΕ και άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων για μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Στο τρίτο Μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της «τροπολογίας Σκουρλέτη», του Ιουνίου του 2015, με την οποία παρατεινόταν για ένα εξάμηνο η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων και προβλεπόταν προστασία συγκεκριμένων εργασιακών δικαιωμάτων μετά τη λήξη των συμβάσεων.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα «ανοίξει» τον φάκελο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο την υιοθέτηση των «καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών»

Η ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπ. Εργασίας έχει ήδη «πιάσει» δουλειά.

Το νέο εργασιακό πλαίσιο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). 

Στην Αθήνα η δόση των €7,5 δισεκατομμυρίων


Λίγο μετά τις 16.00, ολοκληρώθηκε η εκταμίευση της δόσης των €7,5 δισεκατομμυρίων από το Μηχανισμό του ESM προς την Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ που βρέθηκε στην Αθήνα, τα €5,7 δισ. θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων.

Τα υπόλοιπα €1,8 δισ. θα δοθούν για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί EFSF και ESM έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα σχεδόν €171 δισ., με επιτόκιο 0,8%. 

Πού θα πάνε τα χρήματα


Αναστεναγμός ανακούφισης στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, αφού το σύστημα «τεντώθηκε» στα όριά του για να πληρωθούν τα €900 εκ. σε χρεολύσια και τα €325 εκ. σε τόκους, που η χώρα χρωστούσε τον Ιούνιο.

Μέχρι τα τέλη του έτους, έπονται, συνολικά, πληρωμές €3,35 δισ. σε χρεολύσια και €1,74 δισ. σε τόκους. 

Εξ αυτών, η μεγαλύτερη έρχεται στις 20 Ιουλίου και αφορά €2,26 προς την ΕΚΤ. 

Κλάους Ρέγκλινγκ για ελάφρυνση χρέους


Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε για την ελάφρυνση χρέους:

«Το Eurogroup συμφώνησε σε παροχή περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους, αν χρειαστεί κι εφόσον συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις. Το «εφόσον χρειαστεί» πρέπει κανείς να το κατανοήσει υπό το πρίσμα της μακράς σχέσης που έχουμε.»
Συμέλα Τουχτίδου/euronews

Η απορριπτική στάση του βρετανικού λαού και μεγάλου τμήματος της άρχουσας τάξης του προς την ΕΕ φέρει βαθύτατο συμβολισμό, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης το 1973. Επιβεβαιώνει την αποτυχία της ΕΕ μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Όποιος ακούει τη φωνή της ιστορίας αντιλαμβάνεται ότι η ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης τελείωσε, τονίζει σε άρθρο του ο διαπρεπής Οικονομολόγος, Καθηγητής και Πολιτικός, Κώστας Λαπαβίτσας....του Kώστα Λαπαβίτσα*

Η στυγερή δολοφονία της Τζο Κοξ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο βρετανικό δημοψήφισμα. Οι υπέρμαχοι του Remain υπολογίζουν σε μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς όφελός τους. Tο τελικό αποτέλεσμα όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο γιατί το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει βαθύτατη ταξική αναταραχή στη Βρετανία.

Το ταξικό ρήγμα


Μια έντονη διαμάχη αναμφίβολα υπάρχει ανάμεσα στους έχοντες και κατέχοντες, με το πλειοψηφικό κομμάτι να θέλει την παραμονή και το μειοψηφικό την έξοδο, το καθένα για τα δικά του συμφέροντα. Η διάσπαση είναι ορατή μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά από μόνη της δεν θα αρκούσε ποτέ για να προκαλέσει γενικευμένη κοινωνική αναταραχή. Το δημοψήφισμα έφερε στην επιφάνεια ένα πολύ βαθύτερο κοινωνικό ρήγμα.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων στη Βρετανία – ιδίως στην Αγγλία – έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου. Αλλά δυστυχώς τα πολιτικά οφέλη τα έχει δρέψει μια σκληρή Δεξιά, ακόμη πιο νεοφιλελεύθερη από αυτή που κυβερνάει, η οποία στρέφεται κατά των μεταναστών. Τα αίτια αυτών των σύνθετων και αντιφατικών εξελίξεων απαιτούν προσεκτική ανάλυση.

Η Βρετανία έχει ζήσει σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας στα χρόνια που ακολούθησαν τη γιγαντιαία κρίση του 2008-9. Το λαϊκό στοιχείο αντιμετωπίζει συνεχή πίεση στους μισθούς, ανασφάλεια, κακές νέες θέσεις εργασίας, περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, στεγαστική κρίση στο Λονδίνο, έλλειψη προοπτικής για τη νεολαία. Υπάρχει διάχυτη αίσθηση κοινωνικής αδικίας και ατιμωρησίας για τους υπεύθυνους της κρίσης. Τα λαϊκά στρώματα θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα, οι μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις, καθώς και μια κάστα προνομιούχων, κυβερνούν χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι κατά τη δεκαετία του 2000 εκτοξεύτηκε η μετανάστευση, με τις καθαρές εισροές να τριπλασιάζονται. Οι πλειοψηφία των νεοφερμένων ήρθε από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα λαϊκά στρώματα αισθάνονται ότι ποτέ δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για την πολιτική αυτή. Με δεδομένη την τεράστια πίεση στις δομές κοινωνικής πρόνοιας που ήδη υπάρχει λόγω της λιτότητας, η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική κατά μήκος και πλάτος της χώρας.

Οι προνομιούχοι απαιτούν παραμονή στην ΕΕ


Το δημοψήφισμα έφερε στην επιφάνεια ακριβώς αυτές τις αντιθέσεις, κάτι που προκάλεσε η ίδια η πλευρά του Remain. Για να στηρίξει τις θέσεις της, κινητοποίησε μια στρατιά μεγάλων επιχειρηματιών, τραπεζιτών, γραφειοκρατών και άλλων που άρχισαν να απειλούν τους ψηφοφόρους με τους υποτιθέμενους κινδύνους της εξόδου για την οικονομία, το Σίτι του Λονδίνου, την ασφάλεια, στο σύστημα υγείας και πολλά άλλα. Από κοντά και τα στρώματα της ανώτερης μεσαίας τάξης, τα οποία συχνά έχουν άμεση επαγγελματική σύνδεση με τους μηχανισμούς της ΕΕ και δε μπορούν να διανοηθούν ότι ίσως μείνουν μόνοι στο νησί με τους «άπλυτους».

Για τα λαϊκά στρώματα το συμπέρασμα προέκυψε αβίαστα: οι κερδισμένοι από τις άδικες πολιτικές των τελευταίων χρόνων επιθυμούν διακαώς την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Άρα το δικό τους συμφέρον είναι το αντίθετο. Όσο πιο πολλές εξωπραγματικές απειλές χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, ή ο Υπουργός των Οικονομικών, τόσο πιο πολύ αντέδρασε το λαϊκό στοιχείο. Όταν μπήκαν στο χορό και οι ηγέτες της ΕΕ, με τον ανεκδιήγητο Τουσκ να ισχυρίζεται ότι η έξοδος θα φέρει το τέλος του Δυτικού Πολιτικού Πολιτισμού (!), η αντίδραση άρχισε να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Εξαπλώθηκε η αίσθηση ότι πρέπει να «πάρουμε τη χώρα μας πίσω».

Τα πολιτικά κέρδη στην ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά


Δυστυχώς ο κερδισμένος από τη λαϊκή αγανάκτηση είναι η σκληρή δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον και του Μάικλ Γκόουβ, όπως και το ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος, υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ. Απαιτώντας ελέγχους για το «πρόβλημα της μετανάστευσης», ισχυριζόμενοι ότι η έξοδος θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και απορρίπτοντας τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» έχουν αναδειχθεί σε εκφραστές της λαϊκής αντίδρασης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στρατόπεδο του Brexit είναι ακραία νεοφιλελεύθερο. Το πρόγραμμά του είναι να περιορίσει κι άλλο τα εργατικά δικαιώματα, να επιβάλλει περαιτέρω απορρύθμιση των αγορών και παράλληλα να ενισχύσει το εθνικό κράτος. Πρόκειται για μια λαϊκή Δεξιά με σύγχρονα βρετανικά χαρακτηριστικά. Η πραγματική κοινωνική της στήριξη πηγάζει από το μειοψηφικό τμήμα των εχόντων και κατεχόντων που επιδιώκουν την έξοδο για να εμπορευτούν περισσότερο με χώρες εκτός ΕΕ και να περιορίσουν κι άλλο τα εργατικά δικαιώματα. Πηγάζει επίσης από τα μικρομεσαία στρώματα που νομίζουν ότι η απάντηση στην οικονομική δυστοκία των τελευταίων χρόνων είναι μια συντηρητική εθνική πολιτική.

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς τα οργανωμένα συνδικάτα – τα οποία στη Βρετανία είναι αυθεντικοί εκφραστές του εργατικού στοιχείου – έχουν τοποθετηθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατά του Brexit. Πιστεύουν ότι εκτός ΕΕ και με κυβέρνηση των σκληρών Συντηρητικών το νομικό καθεστώς της απασχόλησης, των μισθολογικών συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας θα τεθεί υπό ευθεία απειλή.

Η ευθύνη του Εργατικού Κόμματος


Πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική πολιτική εξέλιξη: η σκληρή Δεξιά καρπώνεται τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων και γίνεται εκφραστής της απόρριψης της ΕΕ. Η κύρια ευθύνη ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, το οποίο ιστορικά είχε μια ισχυρότατη αριστερή πτέρυγα που ήταν κατά της ΕΕ. Η κυριαρχία του Θατσερισμού και ιδίως η περίοδος του Τόνι Μπλερ εκμηδένισαν αυτή την παράδοση. Η ξαφνική αναρρίχηση του Τζέρεμι Κόρμπυν στην ηγεσία, εκφράζοντας ακριβώς την λαϊκή απογοήτευση για την κατάσταση της χώρας, έφερε εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη στο Εργατικό Κόμμα με έντονα κριτική στάση προς την ΕΕ. Επανεμφανίστηκε μια αριστερή πτέρυγα κυριολεκτικά από το τίποτε. Αν ο Κόρμπυν είχε προσφέρει μια αυθεντικά ριζοσπαστική πρόταση στη χώρα, με ξεκάθαρα κριτική θέση προς την ΕΕ, η πολιτική κατάσταση της Βρετανίας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική.

Δυστυχώς ο Κόρμπυν τοποθετήθηκε αμέσως υπέρ του Remain, πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και νομίζοντας ότι θα εκμεταλλευόταν την εμφύλια διαμάχη των Συντηρητικών. Το Εργατικό Κόμμα διακίνησε ακόμη και ασυνάρτητες πολιτικές φιλολογίες – ελληνικής κοπής – περί «εκδημοκρατισμού της ΕΕ» νομίζοντας ότι έτσι καλύπτει τα νώτα του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του δεν θέλει καν να ακούσει για την ΕΕ.

Η ΕΕ, η ΟΝΕ και η βρετανική έξοδος


Είναι περιττό να ειπωθεί ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι καθοριστικό για το μέλλον της ΕΕ. Ιστορικά η Βρετανία πάντα λειτούργησε ως «εξωτερικός» παράγων στην Ευρώπη, το ψύχραιμο θαλάσσιο αντίβαρο στις φαντασιώσεις των ηπειρωτικών δυνάμεων.

Η απορριπτική στάση του βρετανικού λαού και μεγάλου τμήματος της άρχουσας τάξης του προς την ΕΕ φέρει βαθύτατο συμβολισμό, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης το 1973. Επιβεβαιώνει την αποτυχία της ΕΕ μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Όποιος ακούει τη φωνή της ιστορίας αντιλαμβάνεται ότι η ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης τελείωσε.

Ο κύριος παράγων της αποτυχίας της ΕΕ είναι φυσικά ο ζουρλομανδύας του ευρώ. Η Βρετανία για καλή της τύχη δεν ανήκει στην ΟΝΕ, αλλά ο βρετανικός λαός παρακολούθησε στενά την επιβολή αυταρχικής λιτότητας μετά το 2010 στην Ελλάδα και αλλού, όπως και την παράκαμψη της δημοκρατίας. Δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις επιπτώσεις που έχει η απώλεια κυριαρχίας στην οικονομία και την κοινωνία του. Βλέπει ότι το κοινό νόμισμα υπέσκαψε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς στον Μεταπόλεμο.

Η ΟΝΕ είναι πλέον η σπονδυλική στήλη της ΕΕ, το σημείο αναφοράς των θεσμικών μηχανισμών και το υπόβαθρο της οικονομικής πολιτικής. Η έξοδος από την ΟΝΕ δεν έχει προβλεφθεί θεσμικά και θα απαιτούσε άμεσα μέτρα παρέμβασης για να στηριχτούν οι τράπεζες και η ρευστότητα της οικονομίας. Παράλληλα, αν μια χώρα φύγει από την ΟΝΕ, το σύστημα θα απειληθεί με βίαιη ρήξη. Απεναντίας, η έξοδος από την ΕΕ προβλέπεται νομικά και δεν θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα οικονομικής παρέμβασης. Θα άνοιγε όμως μια διαδικασία διαπραγμάτευσης των διακρατικών συνθηκών για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ελεύθερη διακίνηση της εργασίας. Μια αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα έφερνε βίαιη ρήξη στην Ένωση, αλλά θα επιτάχυνε τη διαδικασία αποσύνθεσης.

Μια νίκη του Remain θα επιτρέψει στην ΕΕ να ανασάνει πιστεύοντας ότι κέρδισε χρόνο. Στην πραγματικότητα λίγα πράγματα θα αλλάξουν δεδομένου ότι η ΟΝΕ θα παραμείνει απαράλλακτη και η Γερμανία, όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική. Οι πιέσεις αποσύνθεσης της ΕΕ θα συνεχιστούν. Στην Βρετανία το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει το Εργατικό Κόμμα, το οποίο θα πρέπει επειγόντως να ανανεώσει την πολιτική του ταυτότητα και να βρει το θάρρος να προτείνει ένα πρόγραμμα τομής για τη χώρα σε ευθεία σύγκρουση με τη λογική της ΕΕ. Αν το καταφέρει, θα βοηθήσει και την Ευρωπαϊκή Αριστερά να διαμορφώσει μια πραγματικά ριζοσπαστική πρόταση για την Ευρώπη, πέρα από τις φλυαρίες για «εκδημοκρατισμό».

Μια νίκη του Brexit θα έχει σχετικά περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά θα φέρει έντονες πολιτικές εξελίξεις και στη Βρετανία και στην ΕΕ. Είναι πιθανό ότι στο Συντηρητικό Κόμμα θα κυριαρχήσουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, οι οποίοι και θα εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ που θα πάρουν χρόνο. Θα εμφανιστούν νέες πιέσεις για ανεξαρτησία στη Σκοτία, ίσως μάλιστα επιδιώκοντας την είσοδο στην ΕΕ. Το τεράστιο πλήγμα στο πολιτικό σύστημα και στη σταθερότητα του βρετανικού κράτους θα δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για το Εργατικό Κόμμα, το οποίο θα πρέπει να κάνει ρηξικέλευθες προτάσεις για να προσεγγίσει ξανά τα λαϊκά στρώματα.

Στην ίδια την ΕΕ ο κλυδωνισμός θα είναι τεράστιος επιταχύνοντας τη διαδικασία αποσύνθεσης. Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου δίνοντας τη δυνατότητα για βαθιές πολιτικές αλλαγές. Είναι βέβαιο ότι η σκληρή Δεξιά θα εμφανιστεί δυναμικά επιδιώκοντας να πάρει το πάνω χέρι, αλλά η μέχρι τώρα αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών στην αποτυχία της ΕΕ δείχνει ότι υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της κυβέρνησης Ολάντ δεν υποχωρούν, αλλά αντιθέτως εντείνονται. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εμφανίστηκε ξανά η οργανωμένη εργατική τάξη, απορρίπτοντας αποφασιστικά τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ. Η κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη, αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, θα εξαρτηθεί απόλυτα από το τι θα έχει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Θα εξαρτηθεί επίσης από τις μορφές οργάνωσης και κινητοποίησης του εργατικού και λαϊκού στοιχείου. Υπάρχει κάθε δυνατότητα να απαλλαγεί η Ευρώπη από τη θηλιά που την πνίγει.

* Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι Οικονομολόγος, καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Πολιτικός…

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε το νησί της Ρόδου συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στη νησί η πρόσφατη πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης....

 


«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς της περιοχής, κατά το δυνατόν, στην προτέρα της κατάσταση» δήλωσε για την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νότια Ρόδο.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το νησί συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στη νησί η πρόσφατη πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Μετά τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και τη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η φωτιά κατέκαψε περί τα 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων». Για τα τελευταία, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως «με την ολοκλήρωση της πρώτης εκτίμησης θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αρχίζει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω κρατικών ενισχύσεων και de minimis». 

Ο κ Αποστόλου ενημερώθηκε αναλυτικά από τους τοπικούς παράγοντες για το μέγεθος της καταστροφής και για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, καθώς και για το ζήτημα της προστασίας των ελαφιών, δεδομένου ότι στην περιοχή που κάηκε ήταν ένα από τα καταφύγια τους.

«Αυτό επίσης που άμεσα θα μας απασχολήσει, είναι ο τρόπος κάλυψης των δαπανών για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου άρδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η άρδευση των κηπευτικών που γλίτωσαν από τη φωτιά» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρέθηκε έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και κοντά στους πολίτες που υπέστησαν τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά.
ΑΜΠΕ

Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά...Όπως σημείωσε, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ανάκαμψη της χώρας θα πρέπει να βασίζεται σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη.


Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Εξάλλου, εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β' αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β' εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

«Ανόητη η επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»


Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

Οι δύο άνδρες είχαν την ίδια άποψη και για την στάση ορισμένων χωρών που ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, καθώς και ο πρωθυπουργός και ο κ. Γιούνκερ έκαναν λόγο για ανόητη επιθυμία. Γι αυτό, είπε ο κ. Γιούνκερ «δεν ήμουν ποτέ σύμφωνος με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Όταν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης και απάντησε ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους την ελληνική πραγματικότητα», αλλά και πως η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». «Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

 Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη Τύπου από την ΑΥΓΗ

Η Κομισιόν φέρεται να αποφάσισε το προσωρινό πάγωμα των πληρωμών από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο (ΕΣΠΑ) για τα προγράμματα του 2014 - 2020, καθώς μετά από έρευνα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού προέκυψε η δράση ενός καρτέλ στα δημόσια έργα, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες...


Ενδεχόμενο πάγωμα των πληρωμών από το ευρωπαϊκό περιφερειακό ταμείο (ΕΣΠΑ) για τα προγράμματα του 2014-2020 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς, μετά από έρευνα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, προέκυψε ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την kathimerini, σε εσωτερικό γράμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει η εφημερίδα Νew Europe με ημερομηνία 17 Μαΐου, αναφέρεται μεν ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, αλλά διευκρινίζεται ότι έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο καρτέλ, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές κατασκευαστικές και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Το καρτέλ», αναφέρει η επιστολή «ενδεχομένως να ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηρόδρομων, μετρό κλπ», ενώ επιβεβαιώνεται ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν «σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.»

Τι απαντά η Κομισιόν


Κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν προβαίνει σε σχολιασμούς διαρροών, δηλώνοντας, ωστόσο, «ενήμερη για την υπόθεση».

«Αυτό είναι βασικά ένα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με ημερομηνία 17 Μαΐου. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όταν ξεκαθαριστούν τα στοιχεία. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», αναφέρει ακόμη.

Υπ. Οικονομίας: Συνεχίζεται απρόσκοπτα το ΕΣΠΑ


«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», αναφέρει, από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας, σε διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
  • «1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

  • 2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

  • 3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.